Tegyük tisztába a spam-kérdést! A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál jártunk (interjú)

Kellett egy hét, hogy magunkhoz térjünk a legutóbbi blogbejegyzésünk után. A közel 170 hozzászólást kiváltó téma, bevalljuk: eléggé felbolygatta a spamről kialakult nézeteinket. Úgy érezzük, hogy mi akik gyökeresen ellenezzük, azt hogy valaki kéretlen üzenetekkel reklámozza magát, kisebbségbe szorultunk. A kommentek zöme, ugyanis arról szól, hogy

 • “a kéretlen üzenettel is lehet törvény szerint hirdetni magunkat”,
 • “nem zavar a spam”,
 • “a mai kisvállalkozóknak nincs igazán lehetőségük más – költséghatékony – hirdetésre”,
 • “a cégeknek küldött levél nem spam”,
 • “a törvényeket nem csak olvasni, értelmezni is szükséges…”,
 • “én sem dobom ki azonnal a magyar cégek ajánlatait – mert ugye céges címre jönnek, így legálisak”,
 • “nem tudom, miért haragszanak a reklámajánlatokra, oly sokan? Én, személy szerint, szeretem, és szívesen olvasom el…”,
 • “számomra belefér a céges mailcímekre történő levél, ajánlat küldés hozzájárulás nélkül. Tekintsük rá úgy mint információ”.

Interjú az NMHH szóvivőjével

Buda Dóra - A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szóvivője

Buda Dóra - A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szóvivője

Habár kb. egy évvel ezelőtt írtunk egy bejegyzést a törvényekről, amelyek az internetes hirdetési tevékenységet szabályozzák, a sokat idézett legutóbbi bejegyzésünk kapcsán mégis időpontot kértünk és kaptunk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sajtóosztályától, mert szerettünk volna egy csomó félreértésre hiteles válaszokat továbbítani az OMA követőinek.  Az interjú itt meghallgatható, de a következőkben röviden írásban is összefoglalom a lényeget.

Aki kérdez: Gombos Zsolt, az Online Marketing Akadémia alapítója, trénere
Aki válaszol: Buda Dóra, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs főosztályvezetője

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Az interjúban elhangzott legfontosabb gondolatok

Az alábbiakban összefoglalom és néhol a saját véleményemmel kiegészítem a fent meghallgatható 20 perces interjúban lévő legfontosabb részeket.

Kiknek küldhető előzetes engedély nélkül értékesítési célú e-mail?

Jogi személyeknek, jogi személyiséggel rendelkező szervezeteknek (cégeknek, egyesületeknek, alapítványoknak, intézményeknek)

Nem vonatkozik a kéretlen levélre a szabályozás akkor ha:

 • nem magyar a feladó ÉS
 • nem magyar nyelvű a szöveg az e-mailben ÉS
 • nem Magyarországon belülről küldik ÉS
 • a kreatívok elkészítésében sem volt magyar szereplő ÉS
 • nincs semmilyen magyar résztvevő az ügyletben.

Szabad-e e-mailes adatbázisokat eladni vagy vásárolni?

 • Abban az esetben, ha az adatbázis NEM természetes személyek adatait tartalmazza, akkor  igen. Nincs semmiféle korlátozás. Azonban, hogy ez a feltétel teljesül-e a vásárlónak kötelessége ellenőrizni, mert a bírság őt sújtja. A vásárlónak elvárható gondossággal kell eljárnia az ilyen listák megvételekor, és nem lehet arra hivatkozni, hogy nekem “pedig nekem azt mondták hogy ebben csak ‘céges’ e-mail címek vannak”. Szóval csak nagyon körültekintően, és óvatosan!
 • Abban az esetben, ha az adatbázis természetes személyek adatait tartalmazza, csak akkor lehet vele kereskedni, ha ehhez a listán szereplő személyek kifejezetten hozzájárultak. Azaz: tudnak a listáról, ők kérték hogy rajta lehessenek egy ilyen listán, bármikor leiratkozhatnak a listáról és tisztában vannak vele, hogy ez a lista harmadik személy kezébe kerülhet. Tehát, csak olyan listát vásárolj amiről 100%-ban tudod, hogy megfelel a fenti elveknek. Mert ha hibázol, és nem olyan veszel akkor Te vagy a felelős.
 • Saját megjegyzés: Ne vegyél semmilyen listát. Inkább építs magadnak egy előmelegített, saját listát, csak így lehetsz 100%-ban biztos abban hogy a személyes adatok legális környezetből származnak. Vagy esetleg ismersz olyan “listaárust” (adatbázisokkal kereskedő céget), aki pénz visszafizetési garanciát vállal az általa forgalmazott adatok hitelességéért és ezen felül még át is vállalja a büntetést? Ha ismersz ilyet feltétlenül írd meg kommentben!

Az interneten talált, weboldalakon fennlévő e-mail címekre küldhető-e engedély nélkül e-mailes ajánlat?

 • Abban az esetben, ha egyértelműen látható hogy a talált e-mail cím hivatalosan  a cég egészét hivatott képviselni akkor igen.
 • Abban az esetben, ha a cég egészének egyetemleges képviselete nem egyértelmű, még akkor sem küldhető ilyen e-mail, ha az e-mail cím-ben a céges domain van, azaz ilyen formátumú: vezetéknév.keresztnév@cegnev.hu Ez ugyanis a legtöbb esetben terémszetes személy e-mail címe. Azaz a céges e-mail cím nem egyenlő a cég e-mail címével!

Mit tehetünk, ha kéretlen üzenetek sorozata önti el a postafiókunkat?

Amennyiben “a cég e-mail címét” öntik el az ajánlatok akkor SEMMIT! És itt van a spamelő cégek nagy lehetősége. (Sajnos.) OK, egy dolgot tehetünk, feljelentést tehetünk a rendőrségen, és fordulhatunk a bírósághoz, de valljuk be, ez nem egy túl életszerű szituáció.

Ha magánszemélyként kapunk sorozatosan kéretlen leveleket, akkor kétféle módon lehet az NMHH-hoz fordulni: az egyik a bejelentés, a másik a kérelem.

 • Bejelentés: A bejelentés mindenféle hivatalos procedúra nélkül egy egyszerű e-mail megírásával indítható. Ennek azonban nem feltétlenül lesz kézzel fogható eredménye, ugyanis az NMHH nem köteles a bejelentést kivizsgálni. Ettől függetlenül az NMHH minden esetet megtekint, és amennyiben ugyanarra a cégre több bejelentés is  érkezik, akkor kivizsgálják az ügyet. A lényeg tehát, hogy a bejelentés ingyenes, de nem biztos hogy lesz vizsgálat.
 • Kérelem: A kérelem benyújtása kötelezi az NMHH-t a vizsgálatra, ennek azonban már van egy egyszeri 2200 Ft-os díja. Az elmarasztalás itt sem garantált, függ attól, hogy megalapozott-e a vád, és hogy sikerül-e megcsípni a kéretlen üzeneteket küldő céget. De a vizsgálat biztos, hogy elindul és záros határidőn belül (jellemzően pár héten belül) le is zárul.

A bejelentés és a kérelem folyamatát is online egy űrlapon lehet elindítani, de az “Eljárás kezdeményezés jellege” résznél ki kell választani a megfelelő opciót. Tehát a link:  Spam-bejelentő űrlap A kitöltés után a továbblépéshez Ügyfélkapu jelszó szükséges.

Mi lehet az eljárás végkimenetele? Mi a büntetés?

A NMHH írásban elmarasztalhatja a vétkes felet és/vagy bírságot szabhat ki, ami egyszeri 50 ezer Ft és 500 ezer Ft közötti összeg lehet.

A szabályozás csak e-mailekre vonatkozik, vagy kiterjed Facebook-, Iwiw üzenetekre, Bluetooth reklámokra, Twitter direkt üzenetekre is?

Igen. Csak olyan felületekre NEM vonatkozik a szabályozás, ahol nyilvánosan vagyunk jelen, azaz Facebook-Twitter-Iwiw üzenőfal, ahol bárki láthatja az össze üzenetünket, illetve a nekünk szánt többi üzenetet is.  De amennyiben a privát üzenetben “zaklatnak” bennünket, mint magánembert máris élhetünk a jogainkkal a fent említett formák valamelyikén.

Ki a felelős a törvénysértésért? Az, aki kiküldi a kéretlen levelet, vagy az akit hirdetnek benne? Mi van akkor ha ez a két cég nem ugyanaz?

Minden esetben egyetemleges a felelősség. Azaz mindenki felel aki részt vett a “projektben”. A hirdető, a küldő, sőt még akár a levél írója tervezője, grafikusa is. Ha a vizsgálat közben néhány résztvevő felszívódik (megszűnnek a cégek), akkor az viseli a felelősséget aki marad.

“Mitévő legyek?”

Én személy szerint bízom benne, hogy a múltkori bejegyzésünkhöz érkezett vélemények nem a teljes internetező (adott esetben e-mailező) társadalom nézeteit mutatják, hanem az OMA Blog olvasóinak egy szűk rétegét, akik ezt így gondolják. Maximális tiszteket nekik, és külön köszönet, hogy ezt a  hosszú diskurzust itt az OMA Blogján folytatták le. Egy valamit mi is egészen biztosan tanultunk belőle. Nevesítve, azt hogy az eddigieknél sokkal erősebben és nagyobb hangsúllyal kell felhívnunk a fegyelmet arra , hogy miért NE használd marketing eszközként a kéretlen reklámüzeneteket. Még akkor se ha ez bizonyos keretek között legális módszer. (Lásd fentebb!)

Meg kell érteni: még ha a törvény bizonyos esetekben helyt is ad annak, hogy legálisan űzzük ezt a tevékenységet, nem szabad, hogy ez része legyen a stratégiánknak. Az ilyen jellegű értékesítés nem szabad, hogy része legyen a kulturált, hosszú távú online marketing stratégiának.

Ha tehát, egy pillanatra meg is inogtál (“jé a kéretlen levélküldés bizonyos keretek között mégiscsak legális???”), akkor se használd ezt az eszközt. Hidd el, ha a törvény lehetőséget is ad rá, a fogyasztók nem nézik jó szemmel. Egész más úgy értékesíteni valakinek, aki a kapcsolatot önmaga kezdeményezte, mert egész egyszerűen neki szüksége van a mi megoldásainkra, és nem Te szeretnéd rátukmálni a termékedet, bármi áron.

Szerinted?

Az interjút meghallgatva, és  fentieket elolvasva, szerinted rendben van Magyarországon a spam-szabályozás? Elég komoly a visszatartó ereje?

Hozzászólások

 1. Hű! Jó téma, jó cikk! Köszi az infókat van kinek elküldeni :)

 2. Köszönöm az interjút, jó ötlet volt végre “tiszta vizet önteni a pohárba”, mert nagyon sok információ kering a témáról sok helyen.

  Így legalább első kézből van hihető információnk!

  Szűcs Ádám

 3. Tetszik az interjú, nagyon tanulságos, de lehetne sokkal szigorúbb a szabályozás.

 4. Szerintem eljön még az idő, amikor majd minden email-ért fizetni kell (mármint a feladónak), s akkor majd megszűnnek a spamek. Pontosabban nem szűnnek meg, csak akkor már másképp nevezik őket, mert a bevétel miatt engedni fogják…
  Ez az egész szabályozás csak egy színjáték. Nincs ember, aki ne kapna naponta spamet. Ha mindenki az NMHH-hoz rohangálna panaszt tenni, hamar összeomlanának.
  Már annyira hozzászoktunk,ha nem lenne, lehet hogy már hiányozna.

  • “amikor majd minden email-ért fizetni kell (mármint a feladónak),”

   B.G: Azért ez annyira nem életszerű, bár kétségkívül, ezt a problémát megoldhatná :) Ám sok újat okozna…

 5. Köszönjük az infókat!
  Mi is rengeteg spam üzenetet kapunk a céges email címre aminek többsége ténylegesen szemét, DE több hasznos kapcsolat is kialakult általa.
  Az én személyes véleményem, hogy aki komolyan építi az üzletét az az ember igenis olvasson el minden üzenetet és utána döntse el , hogy hasznos lehet-e számára a kapott információ(k)!

  • Viktor, köszi a véleményed, bár én azért továbbra is agresszívnek tartom a kéretlen leveleket. Agresszív értékesítőkkel pedig nem tárgyalok :)

   • Mit tekintesz agresszívnek? Ha egy ismeretlen cég elküld neked egy levelet, amiben bemutatkozik? Ha normális csapat, azonnal leiratkozhatsz. Agresszív az, aki nem enged leiratkozni, erőszakkal küldi a leveleit továbbra is.

    Másik kérdés: a reklámlevél, reklámújság, bemutatkozó levél még az elektronikus posta előtt is működött. A cégek közötti kapcsolatfelvétel normális formája volt. Elektronikusan is az.

    Úgy látom, te magad sem érted, vagy hagyod magad befolyásolni a hozzászólóktól. A konkrétan céges e-mail címekre küldött reklámlevél akkor se spam, ha nem kérted.

    A te esetedben a gombos.zsolt@oma.hu magán e-mail cím lenne, amire nem lehet reklámlevelet küldeni. De csak akkor, ha magyar vagy és magyar a címzett. Mert ha külföldi a feladó, vagy a címzett, már nem érvényes a fenti spam törvény. Ugyanis a világ más területein úgy működnek a dolgok, ahogy Viktor írta. Az ő üzlete biztosan hosszú életű lesz, míg azoké, akik nem veszik a fáradtságot a reklámlevelek elolvasására előbb-utóbb beszűkülnek és saját magukat zárják ki a fejlődésből.

    • Nagy Vilmos szerint:

     Maximálisan egyetértek Viktorral és Anikóval.
     Egyfajta üzleti kultúrának tartom, hogy nem fikázom azokat, akik másfajta marketingmódszerekben hisznek.
     A hozzászólásokban pedig keverednek a magánemberként és a cégként hozzászólók.
     Magánemberként én sem szeretem a kéretlen hirdetéseket, főleg, ha nem lehet leiratkozni róla.
     Cégként viszont tudom, hogy el kell viselnem.
     Más.
     Vajon agresszív-e az oma.hu hirdetése, mikor kéretlenül megjelenik a Google-n, mikor keresek valami teljesen mást ?
     Másrészt ezt az egész spam dolgot szerintem az internetszolgáltatók minimális erőfeszítéssel rendbe tudnák tenni, ha akarnák.

    • Kedves Anikó!

     1) “Úgy látom, te magad sem érted, vagy hagyod magad befolyásolni a hozzászólóktól. A konkrétan céges e-mail címekre küldött reklámlevél akkor se spam, ha nem kérted.”

     Hidd el, tökéletesen értem. Éppen ezért fogalmaztam úgy a fenti hozzászólásomban, hogy “kéretlen levél”. Számomra a kéretlen levél = olyan hirdetés a postaládámba amit nem kértem. Ennyire egyszerű.

     A fenti mondataid alapján Számodra a kéretlen levél = amit a törvény spamnek minősít.

     És a kettő nem ugyanaz. Ha ezt nem fogadjuk el akkor parttalan a vita.

     2) “Az ő üzlete biztosan hosszú életű lesz, míg azoké, akik nem veszik a fáradtságot a reklámlevelek elolvasására előbb-utóbb beszűkülnek és saját magukat zárják ki a fejlődésből.”

     Nem gondolom a hogy a fejlődés útját a spamek kövezik ki nekem :) Talán épp ellenkezőleg :) Dehát mások vagyunk, máshogy gondolkodunk, ettől színes a világ, nem baj ez! :)

     • Kedves Zsolt!

      Apró kérdéseim:

      1. Úgy adódik, kapsz egy kéretlen levelet. Ha elolvasod, mások által fel nem ismert célpiacot találsz. Ha nem te olvasod el, ez a piac felismeretlenül marad. Mit kezdesz a levéllel?

      2. A világ fejlődése, a fejlődés üteme felgyorsult és kiszámíthatatlan. Én nem gondolom, hogy akár egy kicsiny szeletét is képes lennék átlátni. Már előfordult néhányszor, hogy kéretlen levélből értesültem számomra fontos információról, amit meg se találtam volna, ha nem kapom meg azt a levelet.

      Te tényleg úgy gondolod, minden számodra fontos információ eljut hozzád, ha elzárkózol?

      Emellett – és annak tudatában, hogy igen ritkán küldök egy embernél többnek levelet – örülnék, ha nem használnád a kéretlen levelekre a spam szót. Én megértem, ha a hírlevél módszer neked nem tetszik, de azt sem hiszem, hogy emiatt üldözendő lenne. Te sem születtél ismertnek és senki nem marad a köztudatban örökké.

    • Kedves Anikó,

     Az hogy elolvasod a Spam leveleket az azért lehet mert még nem írtad ki a címed úgy mit ahogy ezt megtetted Zsolt címével. Próbáld ki, írd ki az email címed 3 magyar és 3 külföldi blogban és meglátod 5 napon belül email címet fogsz váltani, mert nincs az a spam szűrő ami bírna a levéláradattal

     Amit tettél elképesztően illetlen etikátlan és határán van annak hogy sérti a személyiségi jogokat. Mit szólnál hozzá ha kitenném a fotódat és a címedet ide a blogba és ideírnám hogy Anikó várja a látogatókat. Szerinted?

     • Zsolt,

      a fenti közszemlére tett e-mail cím nem létezik, ilyenformán a komment nem sért jogokat az egész biztos. A többivel kapcsolatban majd Anikó reagál, ha úgy gondolja és megbeszélitek :)

      Zs.

     • Kedves Sándor Zsolt!

      Én valóban azért mertem kiírni azt az e-mail címet, mert tudtam, hogy nem létezik. Lehet kellemetlen meglepetés számodra, de még ki is próbáltam a véleményem előtt, nehogy tévedjek.

      Amúgy meg van jónéhány hely, ahol kiírtam e-mail címemet, de valami miatt átgondoltan tettem. Ugyanis nem ok nélkül több e-mail címet tartok fenn, némelyiket szándékosan olyan célból, hogy az se gond, ha rengeteg spam érkezik rá.

      Meglepő módon, nem érkeznek egyikre sem hegyekben a spam levelek. Lehet azért, mert még így is válogatok, hova, mit, miért?

      Amúgy tájékoztatlak, a neten sehol nem szerepel fényképem, címem, sőt a nevem is korlátozottan használom. Lehet hiba, lehet adatbiztonsági oka? Találd ki.

 6. Zoltán szerint:

  Köszönöm én is!

  Kérdésként felmerült bennem és borzasztóan bosszantó a dolog, hogy ha magánszemély ajánl egy weboldalt és leírja hogy az milyen hasznos.
  Nincs semmilyen lemondási lehetőség, lényegében SPAM szerintem, azonban akkor a leírtak szerint velük is lehet ilyet kezdeményezni? Igazából vírusmarketinget csinálnak.

  Zoltán

 7. Hogyan lehet ezt mp3-ban letölteni? Köszönöm.

  • Imre,

   szándékosan nem letölthető formátumban van az interjú! Itt marad, nem fogjuk levenni, bármikor meghallgathatod a későbbiekben. Ha valakinek megmutatnád küldd el neki az oldal linkjét, és ő is bármikor meghallgathatja!

 8. Nagyon jó ez az interjú! Felmerült bennem a kérdés, hogy miért nem lehet a többször érkező kéretlen leveleket egyszerűen a email szolgáltatóval letiltatni? “Az elmarasztalás itt sem garantált, függ attól, hogy megalapozott-e a vád, és hogy sikerül-e megcsípni a kéretlen üzeneteket küldő céget.” A kérelem(?!) vagy akár a bejelentés adminisztrációja több kellemetlenséggel jár mint a spam törlése. Azért érdemes egyes spameknek utána nézni. Letöltöttem a project whois programot, amivel megkereshetem a domain tulajdonosát. Mert a külföldi spames klikk is kellemetlen tud lenni, nem csak a hazai. Ez nem csak a spameknél hasznos segítség. Ezidáig még sikeresen megoldottam ezt a spam problémát a törlés gombbal.

  • Gabriella,

   igazad, van és szerintem sokan így teszünk, jobb híján. Sokaknak (bevallom nekem is) egyszerűbb törölni és spamként megjelölni a feladót, mint bejelentéseket tenni, vagy kérelmeket írogatni, ráadásul alkalmanként 2200 Ft-ért.

   Ahhoz hogy valaki eljusson odáig, hogy jelentse az esetet az NMHH-nak, nem egyszeri eset kell, ez biztos hogy több lépcsős folyamat

 9. Aniko szerint:

  Szerencsére a gmail-ben nagyon jó szűrők vannak, csak egyszer kell a kéretlen küldőt beállítanom: skip inbox – delete. Legbiztosabb megoldás a spam ellen.

  • Anikó, köszönöm, hogy eszembe juttattad ezt a lehetőséget. Be is állítottam a szűrőt pár kellemetlen spam ellen. Szerintem is ez egy egyszerű és nagyszerű megoldás a rendszeresen érkező spamek ellen.

 10. Urbánné Zsuzsi szerint:

  Köszönöm ezt az egyértelmű szabályzatot a spammal és ez így van rendjén.

  Nem kell nagy ügyet csinálni belőle akik kéretlen levelet küldenek egyszer csak észre veszik magukat, hogy nincs szükség rá !

  Minden pozítiv dologban van negatív is.

  Megkell elégednem azzal, hogy vagy felbontom a levelet vagy nem.

  Vagy spammolok vagy nem.

  Én az internetből élek és azokat a hibákat akikkel nem értek eggyet én másképp csinálom, hisz ez a keresetem.

 11. F.Andi szerint:

  Ez szuper ötlet volt, hogy utána kérdeztetek ezeknek a dolgoknak! Sok időt spólotatok meg ezzel szerintem sokaknak. A keresett kérdésemre a válasz benne van.
  HÁLÁS KÖSZÖNET NEKTEK!

 12. Nagy Vilmos szerint:

  Korrekt a riport.
  Engem megnyugtatott, hogy helyesen értelmeztem a törvényt.
  Viszont nagy csalódás számomra, ahogy a beszélgetést kommentálja Gombos Zsolt.
  Itt nem arról van szó, hogy van egy egyértelműen erkölcstelen dolog, amit egy joghézag miatt törvényesen lehet csinálni.
  Pont ellenkezőleg, a jogalkotónak az volt a célja, hogy ezt az egy lehetőséget nyitva hagyja.
  Tehát van egy egyértelmű TÖRVÉNY.
  Természetesen Gombos Zsoltnak lehet róla az a véleménye, hogy ez a törvény nem jó.
  Nekem is lehet róla az a véleményem, hogy ez a törvény jó.
  De semmilyen körülmények között nem kulturált ilyen agresszíven felszólítani a látogatókat, hogy értsenek egyet az ő véleményével.
  Mikor érvek nélkül bizonygatunk valamit, akkor az már gáz.
  Annak viszont örülök, hogy eltűnt innen az az agresszív beúszó ablakocska, ami valaminek a megvételére buzdított kitartóan :-)))

  • Nagy Vilmos szerint:

   Bocsánat, tévedtem, nem tűnt el …

   Ez vajon nem kéretlen reklámüzenet ???

   Ráadásul meg lehet csinálni úgy is, hogy néhány másodperc múlva eltűnjön magától.

   • Zoltán szerint:

    :)

    • Zoltán szerint:

     Sziasztok!

     Érdekes a kérdés, minden szempontból, sokat gondolkodtam, és az oldal tulajdonosai ne értsenek félre, de a legjobb példa az, amivel mindannyian szembesülünk és használunk, jelen esetben ez az oldal ( AMI NAGYON HASZNOS INFÓKAT AD!!! ), automatikusan ki van pipálva az értesítés a válaszról, azonban olyanokról is választ kapok, amik nem az én kérdéseimre érkeznek, magyarul az már hírlevél, én pedig arra nem iratkoztam fel. Akkor ezek szerint ez most SPAM vagy egy butaság. Ugye-ugye? Szerintem is butaság, akkor most bagoly mondja verébnek?
     A törvény pedig ezek szerint nem írja elő milyen nyelven kell leírni hogy, leiratkozhatok a hírlevélről, nálatok direkt angol? Én csak német idegen nyelven beszélek. Akkor ezek szerint lehet kínai nyelven is írni? És akár 0,000005-ös betűmérettel? Végül is ott van…
     Jaj de jó lenne egy nem félreérthető és kimagyarázható rendszer, ami persze az élhetőséget is megengedi…

     Zoli

     • Szia Zoli!

      Ez nem hírlevél, ez hozzászólás értesítő amire Te iratkoztál fel, Megadtad a neved, az e-mail címed, hozzárendeltük a dátumot. Méghozzá azzal, hogy lenyomtad az hozzászólás elküld gombját, és bepipálva hagytad az értesítő funkciót. Ezek nem kéretlen levelek, ezeket Te kérted. Ha legközelebb nem szeretnéd hogy érkezzenek ilyen értesítők, akkor lehetőséged van kiszedni a pipát, de akár most is leiratkozhatsz, tehát a kezedben van minden döntés. (az angol szöveget javítani fogjuk)

 13. Asbóth László szerint:

  Csalódtam a riportban.

  Van birtokomban Két (igaz még) NHH állásfoglalás a témában.

  Ezek sokkal jobban árnyalják a dolgot.

  A most nyilatkozó nő elnagyolta a kérdést.

  Tehát maradt a jó magyar állapot: ne csináljunk világosságot, mert a végén még mindenki látni fog.

  • Kedves László!

   Természetesen egy 20 perces interjú nem lehet tejleskörű, biztosan vannak még olyan részletek az üggyel kapcsolatban amit nem hangzanak el.

   Mit hiányoltál?

 14. Szűcs Márk szerint:

  Szerintem: ennek az egész szabályozásnak semmi értelme nincs. Mivel VPS szolgáltatást külföldön szinte már fillérekért kapható, továbbá .com-os domaint is olcsón lehet regisztrálni. Így egyből az a kitétel érvényesül, hogy ha nem Magyarországról küldik nem érvényes a szabályozás.
  Továbbá, ha esetleg mégis sikerül felderíteni a magyar kéretlenlevél küldőt, akkor sem kap akkora birságot, hogy elmenjen a kedve a jövőbeni ilyen tevékenységtől.

  Egy jó példa: Jelenleg egy privát blogom info@-os email címre kapok cégem nevére (ráadásul nem is releváns) kéretlen leveleket (opt-in nem volt). A leiratkozási linkben nem bízok. Szóval marad a postafiók megszüntetése. A fejlécet megnézve .com-ról küldték és azt visszakövetve, nem is magyarországról küldtél.

  De ez mind az én véleményem.

  • Szia Márk!

   1) Ezt írod: “Így egyből az a kitétel érvényesül, hogy ha nem Magyarországról küldik nem érvényes a szabályozás.” De ez nem így van! Az interjú elején épp rá is kérdezek erre, az első 5 percben a válasz.

   2) “ha esetleg mégis sikerül felderíteni a magyar kéretlenlevél küldőt, akkor sem kap akkora birságot, hogy elmenjen a kedve a jövőbeni ilyen tevékenységtől.”

   Noh, ezzel viszont maximálisan egyetértek!

 15. Érdekes ez a spam kérdés. Én magánemberként kaptam rendszeresen iwiwtől. Nem esett jól.

  Viszont nem hiszek abban, hogy minden spam, ami valamit hirdet. A hazai hirdetéseket elolvasom cégesen is, magánemberként is. Az után szoktam eldönteni, leiratkozom a folytatásról, vagy se.

  Amióta spam törvény van, olyan hisztéria tört ki a témában, hogy szinte hihetetlen. Sokan olyan dolgokat utasítanak el olvasatlanul, amire egyébként égető szükségük lenne.

  Viszont azoknak, akik nem akarnak kéretlen levelet kapni (azt még nem tudom, hogyan kérhetnének olyat, amiről nem tudnak) javaslom, ne használjanak info@ postmaster@ és más olyan e-mail címeket a cégnél, amivel nem tudnak Google fiókot nyitni. Azok a címek ugyanis olyan nem személyes címek, amikre bármikor, bármilyen levél mehet.

  • Koch Norbert szerint:

   Az a bajom ezzel az egésszel, hogy egy info@akarmi.hu-s cím is lehet magán emailcím. Pl. nekem is van ilyen és nincs rá cégem, hanem bizonyos körökben azt használom.

   Teljesen hobbiból és magán célokra tartom fenn azt a címem. És sehol nincs kitéve közszemlére, hogy tessék ide lehet küldeni minden vackot. És mégis kapok spam üzeneteket. Jelentgetni nincs időm és kedvem.

   Az emailfiókom a személyes szférám! Ne kelljen már elviselni a sok (másnak) hulla fontos dolgát. Nincs időm ezekkel szöszölni és kiválogatni mi az ami ismerőstől jött és mi az a mi nem. Igenis minden spam bosszantó. Olyan, mintha az utcán minden ember ordítaná a fülembe az ajánlatát, amit éppen el akar adni.

   Ha ennyire lazán kezeljük a spam kérdést, akkor mi lesz 10 év múlva? Elmegyek 1 hét szabira és betelik az 1 gigás postaládám? Minden fontos levélre jut 100 spam? Ki akar belefulladni ebbe. A normál viagrás spamet kiszűri a spamszűrő, de a nem ilyen tipikus spameket nem.

   Konkrétan zaklatásnak veszem, ha spamet kapok. Ugyanez vonatkozik az offline reklámújságokra is, plusz ott sajnálom azt a sok fát, amit kivágnak miatta. De a törvény szerint ott az opt-out elv érvényesül, vagyis addig küldhetnek, amíg nem jelzem, hogy nem kérek… (Kíváncsi lennék, ha írnék a tecsónak, akkor abbahagyná-e a újsága bedobálását.)

   Az egész szabályozás egy vicc, az a baj, hogy nem olyan hozza a törvényeket, aki ért is hozzá és nap mint nap használja a netet, az az érzésem.

   Na majd ha nagyon rá fogok érni, akkor mindenkit beperelek, aki zaklat… Ez lesz a hobbim és jó kis blogot írok minden esetből.

   Javaslom, hozzunk létre egy szeretemaspameket.hu oldalt és mindenki tegye ki szépen az emailcímét, akit nem zavar a spam. Aztán élvezze a levéláradatot!!!

   • Norbert, ott a pont! :)

    • Az info@ e-mail cím bármennyire azt gondolod, nem magán cím. Legfeljebb te annak használod. Kérdéseim:

     1. Mennyi továbbküldős levelet kapsz, amiben mindenki e-mail címe benne van?
     2. Hány közösségi oldalra kaptál meghívót azon a címen?

     Ugyanis bármelyik igaz a kettő közül, megvan a forrás, hogyan került ki a címed.

     Emellett jelzem, hogy az általad létrehozott info@ e-mail cím esetében a te felelősséged az ezzel járó következmény. Ha egyszerűsíteni akarod a helyzeted, létrehozol egy neved@akármi.hu címet, az illetékeseknek azt továbbítod. Az info@ kezdetű címet ez után megszünteted, vagy onnan fix választ küldesz: ez a cím megszűnt.

     Ettől kezdve ami a neved@akármi.hu címre érkezik már védettséget élvez a spam üzenetekkel szemben.

     Ha érdekel, én e-mail “becenevet” is használok, amit ha túl sok spam jön rá egyszerűen törlök.

     @Gombos Zsolt: a pont nálam van, nem Norbertnél. A törvény létezik, de az e-mail címeket létrehozók felelőssége is, mi érkezik rá.

     Tájékoztatás még: a cégnév@nyilvános_ingyenes_e-mail_szolgáltató címek sem számítanak magán címnek.

     • @Anikó: Igazad van, és ez az interjúban is elhangzik, a tudatos felhasználón is van felelősség. Védekeznünk is kell, és a satát adatainkat úgy megadni, továbbítani, hogy minél nehezebben legyen megtalálgató.

      A tájékoztatásodhoz: ha egy ingyenes szolgáltatónál van akármilyen e-mail címet, akkor ott elfogadtál egy felhasználói szerződést. Ezeket persze senki nem olvassa el, pedig ezekben a legtöbbször ött van, hogy az adatok eladhatóak, értékesíthetőek, és promóciós célra felhasználhatók. Ezért ingyenes.

 16. Zoltán szerint:

  Kedves Norbert!

  ” Olyan, mintha az utcán minden ember ordítaná a fülembe az ajánlatát, amit éppen el akar adni.”

  Ez így ebben a formában nem igaz. Jó a hasonlat, de nem pontos.

  Olyan mint amikor kimegy az ember az utcára és látja a többi embert. Ez a folyamat az amikor a SPAM-et látod a leveleződben.
  Amikor megtekinted a Spam tárgyát, vagy a feladót, akkor az olyan, mint amikor megnézet a szembe jövő szemét, vagy lábát.
  Amikor megnyitod a SPAM-et akkor már TE (ez tudom túlzás) engeded, hogy az emberek megszólítsanak :)

  Amiben igazad van, hogy nem tudod befolyásolni kivel találkozol, normális emberekkel (Jó hirdetés) vagy “áplatlan, beteg, hajléktalanokkal” (borzasztóan rossz SPAM)

  Amikor megkérdeznek az utcán, az meg a POP-UP.

  Nehéz a kérdés…

 17. Radar szerint:

  Nagyon megoszlanak a vélemények, ahogy látom. Műszaki agyú ember lévén mindig a logikus, rendezési sávokban és fontosági sorrendek szerint szabályozások szerint folyt az életem. Ám most ebben a SPAM témában a következő filozofikus bölcselet jutott eszembe, egy középkorban élt olasz filozófust idézve: ” Aki mindent törvényekkel akar megszabályozni,az inkább előidézi a bajt, mintsem segítene rajta. Amit nem lehet törvényekkel szabályozni, azt mindenképpen meg kell engedni, még akkor is, ha néha baj származik belőle!”
  Ehhez kapcsolható egy mai magyar gondolkodó Glaser János

  Törvény, szabadság, jog és erkölcs c. írása.
  Egy részlet belőle:
  Jean-Paul Sartre francia író a huszadik század talán legnagyobb hirdetője volt az egyéni szabadságnak. Ő írta, hogy szabadság felelősséggel jár, abszolút szabadság pedig abszolút felelősséggel. Ezt manapság sokan elfelejtik, mert az egyetlen felelősségnek a törvény elöttit tartják. Ha valamiért nem lehet őket beperelni vagy letartóztatni, akkor azt szabadon tehetik. Az igazság azonban az, hogy sem a törvény, sem a társadalom szempontjából nincs igazuk.
  A jó törvény védi az egyének jogait; viszont a törvényesség egyik alapvető elve az, hogy minden jog véget ér abban a pillanatban, ahogy ellentmond egy másik személy egyenértékű vagy magasabb értékű jogának. A legalapvetőbb emberi jog az élethez való jog, beleértve nemcsak a puszta létet, hanem a megélhetés és a személy kibontakozásának és kiteljesedésének lehetőségét is. Márpedig minden tett, amely a társadalom létét vagy sima és eredményes működését veszélyezteti, ellentmond a társadalom többi tagjának ilyen alapvető jogával, tehát jogtalan még akkor is, ha kimondottan nem is tiltja egyetlen törvény sem. Azt talán mondani sem kell, hogy az ilyen tett erkölcstelen is.

  Miért nem lép fel akkor az ilyenek ellen a bíróság, a rendőrség? Azért, mert itt elvről és nem törvényről van szó és azért is, mert ha talán lehetne is találni valamilyen alkalmazható törvénycikket, nem lehetne bebizonyítani.

  Mi hát a megoldás? A megoldás titka az, hogy Sartre mondása nem csak a cselekvés szabadságára vonatkozik, hanem a nem-cselekvésre is. Mindenkinek szabad felemelnie szavát, úgy rendezni a pénzkiadását, vásárlási szokásait, ahogy helyesnek látja. Ha tehát én komoly megfontolás után úgy látom, hogy egy művész alkotása, egy film, könyv erkölcstelen, rajtam áll, megveszem-e vagy sem. Sőt, nemcsak szabad vagyok dönteni, de felelős is vagyok azért, hogyan döntöttem, függetlenül attól, mi a divat, mit szólnak mások, vagy akár, mit várnak vagy várnak el tőlem. Ha meggyőződtem, hogy egy politikus viselkedése erkölcsileg helytelen, rajtam múlik, tudatom-e vele vagy a felettesével véleményemet és szavazok-e rá legközelebb vagy megelégszem azzal, hogy barátaimmal beszélgetve szidom. Nemcsak szabad vagyok ilyen helyzetekben, felelős is vagyok azért, amit választottam; az én szabadságom sincs felelősség nélkül.
  A teljes cikksorozat 4. része ezen a linken található:
  http://www.magyarkronika.com/g...../0307.html
  A magam részéről megnézem a SPAM mappát is, néha végig futom, ami nem érdekel törlöm, vagy a levelezési rendszer törli 30nap múlva automatikusan.
  Egyébként egy ilyen SPAM-ként érkezett kéretlen levélnek köszönhetem a jelenlegi anyagi biztonságomat, ami éves szinten sokmilliós adózás utáni eredményt hoz…
  Szóval, ajánlatos a SPAM-ek esetébent is az EGO-nkat és a döntés szabadságával arányos felelősséget arányaiban jól kezelni…mintsem egy törvényt vaskalaposan alkalmazni.

 18. sherpa szerint:

  Jó a cikk, és az interjú, bár számomra sok új infót nem hozott.
  Ami viszont a SPAM et illeti, véleményem szerint a TV reklám is SPAM. Az én nagy újításom a SPAM szűrős beltéri egység. Már nem kell sokat várni rá.
  Üdv:
  Sherpa

 19. Végighallgattam a videót és végigolvastam a szöveget, de sajnos elmondhatom, semmi újat nem hallottam, legfeljebb az eddigi ismereteimhez némi kiegészítést. Az tény, hogy a marketing-cégeknek nagyobb a rizikójuk, ha spamolnak, mint a magán személyeknek. A magán személyeknek az a lehetőségük is meg van, hogy rafinációval trükközve (én ezt tettem, amikor könyvkiadókat kerestem) írja meg a kínálatát. Mivel az E-mail címem nyilvános, egyszer kaptam egy olyan E-mailt, amiben kérdezte az illető: ki vagyok, hogy legalább tudja. Azt válaszoltam, nézze meg a honlapom, ott megkapja a választ, egyébként, egy aranyos nagymama. “Ügyes, nagyon ügyes”, volt a válasz.

  A másik, hogy az egyik lányom, éppen egy spamcégnél vásárolt magának, gyöngysort. Összegezve az egészet, még nincs megoldás a kéretlen levelek kiiktatására.

  • Érted alatta, hogy a lányod neten vásárolt és nem vette ki a pipát a “Hírlevelet kérek” rovatból? Vagy honnan is tudják az emilcímét? És ha nem akar onnan levelet kapni, miért nem iratkozik le?

   Elnézést, a szúrós beszólásokért, de azt látom, hiába interjú, hiába cikk, hiába felvilágosítás, a többségnek fogalma nincs arról, mi a spam. Azt gondolják, minden spam, ami reklám. Persze nagy tehetséggel szembefogva törlik a kapott leveleket azonnal, mert: “Úristen! Tönkre megy a levelezésem, gépem, életem! Jött egy új infó, amit nem kértem!” – és gőzük sincs róla, vajon kell-e az az infó.

   Ja és persze közben megnézik a tv reklámokat, meghallgatják a rádió reklámokat, elolvassák a bulvárújságokat. Pedig lefogadom, hogy Kuku Benkó vállalkozni kívánó úrnak nagyobb szüksége lenne adózási és milyen vállalkozási formát válasszak tanácsadásra, mint tamponreklámra.

   És te magad Júlia, miért is kényszerültél magánemberkénti trükközésre? Mert a mindent spamnak nyilvánító gondolkodásmód miatt nem tudod nyíltan, tisztességgel kínálni amid van? Ugye, hogy ugye? Mégse olyan ügyes…

   • Aranyos vagy, nem lehet megsértődni a hozzászólásodra. Persze, hogy tudd! Még nem volt internetem, levélben próbálkoztam a kiadóknál, de nem csak, hogy meg sem akarták tekinteni az írásaimat, többnyire választ sem kaptam. Amikor már internettel rendelkeztem, kezdtem felismerni a lehetőségeket, és mint zöldfülű, aki nem ismerte az optimizálás mikéntjét, hogy felpörgessem az érdekeltek érdeklődését, akitől csak tudtam, megszereztem az email címúket, és külön erre az alkalomra szerkesztett, szép üdvözlő lapot küldtem. Nem folytatom… A kísérletem eredménnyel járt. Sőt Kugli István — internet szakértő — megtanított az optimizálás módszerére. Hamarosan már nem volt szükségem a spammolásra. Az ügyes, nagyon ügyes mondatból nem érezted ki a gúnyt, én viszont igen.

    A lányommal kapcsolatban részletekkel nem szolgálhatok, mert ez akkor nem volt izgalmas számomra. Egyébboránt több mindenben igazat adok, és másoknak is, hogy a tévéreklám is spam, és még mekkora!

    • Kinga szerint:

     “Sőt Kugli István — internet szakértő — megtanított az optimizálás módszerére.”
     Kungl István a neve ;-)))

 20. Pázsó N András szerint:

  Nézetem szerint ez a z egész spamm kérdés hihetetlenül túl van lihegve !
  Miközben naponta 30 A4-es oldalnyi papíralapú reklámot tömnek a valódi fizikai postaládánkba, pusztítva földünk oxigént termelő fa állományát, továbbá TV-Rádió ontja ránt a “spammet”. olyanokat amik országunk lakosságának 0,5%-ának jelentenek csak valamit, a többi embert vérig felbőszítik…
  Gondolok itt a “kinél bankol”, meg a “kérdezze meg gyógyszerészét” , folytatva a “cserélje már le 1 éves lepukkant Mercedesét” ,,,, Vérlázító és felháborító olyan országban ahol a a lakosság 10%-a közel 1Millió ember BAR listán van….
  Mint ahogy az is hogy komoly szakemberek csillagászati fizetésért ilyen komoly “nemzetvédelmi” problémával foglalkoznak , miközben országunk a szakadék szélén, hogy , az 1 bites agyú lámák nem tudnak egy kattintással kitörölni egy információt, ami éppen nem érdekli őket.
  Holnap meg amikor arra az információra lesz szükségük, amit ma fújjolva kitöröltek, akkor majd minden követ megmozgatva, törvényt hozatnak arról hogy minden krumplihámozóval kapcsolatos információt köteles mindenki XY-nak elküldeni.
  Nevetséges
  Kissé kezd arra a régi rendszer beli állapothoz hasonlítani, amikor minden lényegtelen dologból szenzációt csináltak, (3-at tojt Bori néni tyúkja) .
  Ilyen módon elterelve a figyelmet a valós “halálos” problémákról.
  A médiákban pedig amit egy időben százezrek hallgatnak, néznek , olyan országidegen “trend” alakult ki , mint ha Amerikában lenne országunk és az emberek, fél évente új lakást új autót, és karib tengeri utazásokat vennének.
  Ez is nevetséges, amikor a munkanélküliek valós száma milliót közelíti (3-4 millio aktív munkaképes létszából) .
  Tehát, hajrá!! Hihetetlenül fontos közügy hogy milyen mailek közlekednek az interneten.

  • András, a kérdés, amit boncolgatsz, (munkanélküliség, országidegen trendek, TV reklámok minősége) már messzire vezetnek. Létező problémák, de talán nem a fenti bejegyzés témája.

   Egyébiránt a TV-ben és a rádióban lévő reklámok nem spamek. Egy ez üzleti modell: azért nézheted ezeket a csatornákat ingyen, mert a hirdetők kifizetik a csatorna a költségeit. Az HBO-n azért nincs reklám, mert ott ugyanezeket a költségeket az előfizetésekből fedezik.

   Szóval ez nem spam, ezt Te választod. Azzal, hogy inkább nem fizetsz és elviseled. Az e-mailes kéretlen üzeneteknél ilyenről viszont szó sincs.

 21. Nagyon jó cikk, köszönöm! Rendet rakott a témában, legalábbis a fejemben.

  Ugyan egy pillanatig meginogtam, hogy az “info”-s címekre esetleg mégis …, de aztán a józan eszem, illetve a Ti felhívásotok :) hatására azonnal felejtős lett.

  Igen, utálom a levélszemetet. Ezért használom a szűrőket.

 22. Kicsit necces ez a rész:
  Minden esetben egyetemleges a felelősség. Azaz mindenki felel aki részt vett a “projektben”. A hirdető, a küldő, sőt még akár a levél írója tervezője, grafikusa is.

  Tehát adott esetben a grafikus, vagy a kódolást végző szakember miért felelne azért, hogy a megrendelő milyen címekre küld ki egy hírlevelet???

  Kiadványok esetében is van felelős kiadó, a projektben résztvevők sok esetben nem is tudják, milyen listára, milyen címekre küldik ki később az általuk összerakott levelet. Mivel én is kódolok hírleveleket, ez így kissé idegesítően hangzik.

 23. Zoltán szerint:

  Sziasztok!

  Mit szóltok, NMHH engedélyezi a levelek kiküldését, a szolgáltatók meg sorra tíltják le az e-mail kiküldését. Nekem pl 30db e-mail-t lehet küldeni óránként… Ez egy vicc.
  Nem SPAMelő vagyok, de vannak olyan időszakaim amikor ki kell küldenem leveleket, tagjaimnak, ez pedig így szerintem gusztustalan,
  Szerintetek mit lehet az ilyen ellen tenni? Ráadásul nem is értesítettek róla, nekem kellett utánajárnom.
  NMHH vajon ehez mit szólna?

  Zoli

  • Cserélj szolgáltatót.

   Mondjuk számomra érdekes, hogy van olyan cég, akikről kéretlen hírlevélből (nem spam) értesültem. Feliratkoztam hozzájuk. Őszinte leszek, nem a kínálatuk érdekelt, hanem az általuk alkalmazott módszerek. Azért, mert olyantól tanultak, aki számomra ajánlott marketing oktatást.

   Az általad említetthez képest naponta többezer címre küldenek levelet. Van, hogy egy napon négyet kapok tőlük.

   Van egy másik, akinek meg a szolgáltatója simán leállította még a weboldalát is, mikor a havonta egyszer szokásos levelét kiküldte.

   Egyébként változatlanul állítom, ez az egész spamtörvény semmi másra nem jó, mint hisztéria kiváltására és a hazai vállalkozások dolgának nehezítésére. Ugyanis bárki, aki külföldi küldhet levelet magán, vagy céges e-mail címedre bármit. Ebből a szemszögből nézve kifejezetten hátrányos megkülönböztetésnek érzem.

  • Zoltán, tényleg cserélj szolgáltatót!

 24. Zoltán szerint:

  Kedves Anikó és Zsolt!

  Köszönöm!

  Zoli

 25. Naponta rengeteg kéretlen reklámlevelet kapok, de én át szoktam futni őket, mert már számtalanszor belefutottam hasznos információkba is.
  Számomra nem elent problémát az információk szelektálása, ha ugyanazokat az infókat nem heti 3x erőszakosan tukmálva kapom meg.
  Ami pedig nem érdekel, arról leiratkozom, ez eddig még nem jelentett problémát.

 26. István szerint:

  Nos, nekem ez az egész riport gyakorlatilag nem mondott semmi újat. Sőt mi több, igen lightosra sikeredett, gondosan kerülve a kínos témát. Nem az ilyen-olyan ajánlatokat küldő magyar vállalkozásokkal van itt baj. Azok valóban befejezik a tevékenységet a figyelmeztetés hatására, vagy akár akkor is, ha felhívjuk őket telefonon, hogy ezt azért nem kellene, mert törvénysértő. Több ilyen esetem volt már. A kínos eset, amiről szót nem ejtettek, nem más mint a warez tartalmú spamek, illetve az ilyen-olyan nyereményekkel kecsegtető spamek. Mert ezek az igazi spamek! A hatóság nagy ívben tesz a bejelentésekre, egy esetben sem indítottak eljárást ezen esetek bejelentéseim alapján, pedig minden egyes ilyen spam a hatóságnál köt ki. Május 28-a óta 76-ot küldtem be. Van néhány kérelem folyamatban, de tudom mi lesz az eredménye, szinte szóról szóra tudom a válaszukat. Vagy 2 éve azt az ígéretet tették, hogy odafigyelnek az emeltdíjas számokra is. Kérem szépen, ez sem történt meg. Élő példa rá a warez és nyereménykecsegtető spamek. Mind-mind emeltdíjas számon csipázza a felhasználók pénzét, gátlástalanul átvágva a felhasználókat. Jobb esetben nincs feltüntetve az sms ára, rosszabb esetben a 150 Ft-nak feltüntetett összeg helyett biza 2000-et gombolnak le az egyenlegből.
  Szégyen az, hogy ezeket az ügyeket korábban azzal zárták, hogy a küldő kilétét nem lehetett felderíteni, így az ügy további vizsgálatától eredmény nem várható. Ügy lezárva, punktum! Ott az a nyavalyás emeltdíjas szám, ugyan vegyék már a fáradtságot, hogy végig követik, ki veszi fel a pénzt érte. Valahol előbb-utóbb valós adatnak kell lenni, máskülönben nem lehet hozzájutni a pénzhez. Tulajdonképpen csak 2-3 kézben öszpontosulnak ezek a dolgok, ezb egyértelműen kitűnik a spamek stílusából, szövegezéséből. Csak ezt a pár embert kellene agyon csapni és egyből tisztább lenne az internetes világ.
  Az egész közigazgatás szégyene, hogy ezen ügyek se az NMHH-nak, se a fogyasztóvédőknek, se az adóhatóságnak nem asztala. Illegális tevékenységből származó adózatlan jövedelem nem az adóhatóság asztala? Akkor ki a franckarikáé? Ezért tartunk ott ahol tartunk. Az ilyen jogsértésekre nagy ívben szarik minden hatóság, de ha megállok a megállni tilos táblánál, vagy egy 10 Ft-os portékáról nem adok nyugtát, azonnal százezrekre büntetnek. Valahogy nagyon kifordult a világ magából. A törvény most is a gazembereket védi azzal, hogy a hatóságok teljesen passzívan viselkednek.

 27. Sziasztok!

  Csak most volt időm meghallgatni az interjút és végigolvasni a hozzászólásokat. Nagyon pozitívnak tartom, hogy megpróbáltatok a hivatalos álláspontnak utánajárni, de vannak olyan részletek, amiket én fontosnak tartanék és nem hangzottak el. (ha figyelmetlen voltam, segítsetek melyik részt hallgassam újra!) Például nagyon érdekelne, hogy hírlevél-feliratkozáskor (pl. az OMA oldalon is) miért is nem kérik el a címeket, miközben – tudtommal legalábbis – az érvényes törvény ezt előírja… Ha már nem ez a törvény az előírás, akkor küldjetek infot kérlek, hogy mikor és melyik új szabályozás írta ezt felül!
  Minden más szerintem érzelmi kérdések összecsapása. Én spamnek az összes viagrás típusú levelet tekintem, amiből szerencsére nem is érkezik sok az e-mailcímemre, mert a levelezőrendszer megszűri. Kéretlennek azt tekintem, amit nem kértem ugyan, de nem is tudok leiratkozni róla. Egyetértek azokkal, akik szerint ezekből sok információ kinyerhető és egy gombnyomással törölhetők. Csak, hogy tudjatok róla én az OMA-ról is egy kéretlen levélből értesültem, amit nem Ti küldtetek. Ezek szerint az előnyeit Ti is élvezitek akarva-akaratlanul. :-)

  Ha csak a törvényt nézzük én komolyabb büntetéssel sújtanám a szabálytalankodókat, de eddigi tapasztalataim alapján csak azokat, akiknek a leveléről nem tudok leiratkozni. Törvényileg a postaládámba is tilos kéretlenül szórólapokat küldözgetni, de tudtommal ezeket az eseteket sem büntetik.

  És egy más jellegű kérés: szeretnélek megkérni Téged, kedves Zsolt, hogy légy kedves csak azt a 4-5 utast beküldeni 2011-ben az irodánkba, akiknek az útjából éves szinten 4-5 millió forint nyereségünk lesz! Ezen egy részről jót mulattam, másrészről elszomorítónak tartom, hogy egyrészt teljesen átgondolatlan példákat hozol fel, másrészt összekevered a spamelést a csalással. Ha csak egy átlagos példába belegondolsz az utas által a nyaralásra fizetett pl. 250 000 forint/fő nem az iroda nyeresége, hiszen ebből biztosítani kell a repülőjegyét illetékkel együtt, szállását, ellátását, stb., amit foglalt. Azaz a 4-5 utas 4-5 milliója csak abban az esetben lenne az iroda nyeresége, ha az iroda csak úgy lelépne a befizetett, személyenként legalább 1 millió forinttal. Ezt nem spamnek hívjuk, hanem csalásnak. Ebben egyetértünk, ugye?
  Remélem ezt nem tekinted se spamnek, se agresszív megkeresésnek! (természetesen, ha az állításodat bizonyítandó, ajánlasz minket az utasokat, szeretettel várjuk őket és továbbra is megbízható szolgáltatásokat nyújtunk nekik. :-))

 28. Még egy kérdésem lenne, ha tudtok válaszolni. Ha jól értettem spamnek minősül, ha a hozzájárulásom nélkül el akarnak nekem adni valamit, értékesítési ajánlatot kapok. Ha egy cég csak bemutatkozik, az minek minősül?

  Köszi a válaszokat.

  • Csak ha személyes címedre küldi akkor spam. Ha nem nevesített céges címre, akkor nem az. Nem nevesített pl. a rendkívül divatos info@ kezdetű cím.

   Ettől függetlenül engem nem zavar az sem, ha el akarnak nekem adni valamit, mert lehet pont azt keresem. Az zavar, ha udvariasan megkérem a feladót, nem kérek több levelet, vagy használom a leiratkozó linket és továbbra is kapom a leveleket.

   A feladó oldalon – egy cég hírleveleit küldtem ki, akik mindenkinek csak általa személyesen aláírt engedély alapján küldték ki a leveleket – a legkínosabb esetem az volt: valaki bejelentkezett, hogy nem kér több levelet. Eddig nem is lett volna gond, csakhogy nem volt a listán. Több beszélgetés után derült ki, hogy az anyósa levelezése is át van hozzá irányítva, aki elutazott, de egyébként várta a leveleket. Néha érdemes felírni, ki irányította át a családban a levelezését. Mert ami nincs, azt nem lehet kivenni.

 29. Gábor szerint:

  Érdekes ez a mindenki felelős aki részt vett benne hozzáállás. Egy reklámstudio / designer / hostingszolgáltató / internetszolgáltató nem tudhatja, hogy milyen tevékenységhez nyújt szolgáltatást.

 30. Üdvözlet idén is!

  Most hívtam fel az NMHH-t. Érdeklődtem, hogy hol tudok internetes adatlopást bejelenteni. Az új médiatörvény értelmében, majd június 1-től foglalkoznak ilyen ügyekkel és vizsgálják ki.
  Szóról szóra átvettek szöveget és képet az oldalamról, ami mind az én szellemi termékem. Mit tegyek ez ügyben, ami hatásos?

  Szabolcs

 31. Rákóczi Piroska szerint:

  Azt szeretném megtudni, hogy lehet-e reklámot is tartalmazó hírlevelet akkor kiküldeni, ha előtte a címzettet telefonon megkérdezzük, hogy fogadná-e a hírlevelet és a megkérdezett igent mond.

 32. Sziasztok!

  Szép ez a Spam törvény, de sajnos, mint cég tulajdonos nem sok előnyét látom. Több marketing cég is adatbázisban árulja cégem e-mail címeit, így napi 5-10db kéretlen és teljesen felesleges e-mailt kapok e-mail címenként. Általában szerepel a leiratkozás link, de ha belegondoltok ezzel nagyon sok idő megy el mire minden e-mailnél rákattint az ember (ha épp működik) és esetleg valóban le is kerül valamelyik címem.
  Azután eltelik egy kis idő és újra jönnek ugyan onnan … Volt olyan cég ahonnan 8x irattam le a cégemet és 4 szer kértem írásban az adataink törlését ….
  A külföldről származó kéretlen levelekről nem is szólva … a napi átlag 50db körül mozog amiből a folyamatosan bővített spam szabályainknak köszönhetően ‘csak’ 5-10db jut el a levelező rendszerig.

  Magán címre küldött kéretlen levelek:
  Több olyan cég is van (főleg letöltő és közösségi oldalak üzemeltetői) ahonnan x.y. nevében küldenek látszólag személyes meghívót, természetesen a feladó nem létezik. Több ilyennek írtam, általában azzal takaróztak, hogy valamelyik regisztrált ügyfelük küldte … és ezzel ennyi. Persze bekerültek a “törlés a kiszolgálóról” szabályba, de az is nonszensz, hogy ezt is napi szinten kell bővíteni.

  Az igazi megoldás az lenne, ha a cégeknek kiküldött e-mailek-hez is a címzett egyértelmű hozzájárulása lenne szűkséges vagy szigorúan egy cég egy máik cég e-mail címére, csak egyszer küldhetne ajánlatot.

  Üdvözlettel: Horváth Ferenc

 33. Zsófia szerint:

  Sziasztok

  Légyszíves segitsetek, aki olvassa, és tud.
  Én véletlenül lenyomtam a spam-ot,de addig nem tudtam, hogy ez mit jelent. At iwiw-es üzeneteknél. Az ismerősömet ujra jelöltem, de at új oldalon men tud nekem üzenetet küldeni, én tudok. Mástól az üzenet átjön a gépemre. Nem tudom, hogy mit nem csináltam jól, igencsak kezdő vagyok. .

  Nagyon köszi: Zsófia

 34. Boróka szerint:

  Sziasztok!

  Bevallom kezdő marketingesként a spam majdnem minden fajtáját kipróbáltam már az elmúlt 2 évben. Az az igazság, hogy a spam egy rendkívül hatékonytalan marketing eszköz és erkölcsileg is kifogásolható.

  Bár azzal nem érek teljesen egyet, hogy az OMA cikkének szájíze olyan, hogy ítéljük el a kéretlen levélküldést úgy, ahogy van. Mert igenis, a cégek közötti levélküldésnek szerintem is van létjogosultsága és a kommentelők között is jó páran írták, hogy szívesen veszik a jó ajánlatokat.

  Szerintem a probléma az, hogy ezt a törvényt, mint kiskaput használják bizonyos spam küldő cégek és “céges listákat” árulnak, ami általában tényleg lenyomozhatatlan eredetű email címeket tartalmaz. Már csak tudom, mert legalább 5 spamküldő céget kipróbáltam már.

  Tehát, ha valaki ilyen listákat használ jó eséllyel törvényt sért, mert ezek a listák nem felelnek meg a törvényben előírt szabályoknak.

  Másrészről a spam-küldés konverziója hihetetlenül rossz és ez évről évre, hónapról hónapra csak romlik, mert annyian csinálják már, hogy az emberek már megcsömörlöttek a rengeteg levéltől és a legtöbb tényleg megnyitás nélkül kerül a kukába.

  Nem beszélve arról hogy, ha te tényleg egy márkát szeretnél építeni és büszke akarsz lenni a cégedre, akkor a kéretlen levél elég rossz megítélést fog szerezni neked és ennek az ára lehet hogy több mint az a pár megrendelés, ami spam levelek kiküldéséből jött neked.

  Egy másik rendkívüli hátulütője a smapküldésnek, hogy azt az email címet, amiről a spamet küldöd, illetve a linket, ami az emailedben van, a spam szűrők megjegyzik és következő alkalommal, amikor olyan levelet küldenél, ami mondjuk a “megrendelés visszaigazolása” egy éppen az oldaladon vásároló embernek, akkor a leveled a spam mappában landol és soha nem tudják visszaigazolni a megrendelést. Tehát elspamesíted az oldalad és az email címed és ezzel tényleg magad alatt vágod a fát.

  Mint mondtam én bevallom, hogy spameltem, de mára már rájöttem ebből nem lehet megélni, valamint zavart, hogy sok embert bosszantok a leveleimmel és én nem negatív gondolatokat akarok ébreszteni az emberekben a termékemmel kapcsolatban, hanem épp az ellenkezőjét

  Ma már kereső optimalizálok, hírlevelezek a feliratkozóimnak stb. és használom a legális marketing eszközöket. Jobban érzem magam így és a cégem is sikeresebb és látok benne jövőt.

  Az OMA cikkét rendkívül hasznosnak tartom ,mert igazából arról szól, amire én is rájöttem már magamtól több százezer/millió forintos tanulópénz árán.

 35. Csehországban élek.
  Én is garmadával kapom a “szuper”, illetve “rendkívül előnyös” ajánlatokat – a kocsiba használatos mütyüröktől kezdve a pénzkölcsönzésig, vagy az általam megnyert 5 millió Euróról szóló értesítéseket, esetleg afrikai csinibabák fényképes esküvői ajánlatait.
  Én minden egyes ilyen levélre visszaírok: “Köszönöm az ajánlatot, de nem érdekel!” Persze a levelek zöme visszajön azzal, hogy az e-mail nem létezik… Hát perszehogy, hisz ezek az “ügyeskedők” az erre speciálisan kialakított szoftvert használják, amikoris minden egyes kampányuknál az alkalmazás által generált, majd a szétküldést követően törölt egyszeri e-mail címről történik a dolog.
  Érdekes, hogy külföldön a Spam bejelenthető egyszerű átküldéssel az erre kialakított begyűjtő e-mail címre. Csak Magyarországon írja elő törvény, hogy azok a szerencsétlenek,. akik úgy határozta, na már most aztán elég a sok kéretlen levélből, és azt bejelentik, azért még fizetniük is kell! Kész röhej.
  Itt Csehországban is létezik egy hivatalos Spam bejelentő portál, ahová az érintettek (hasonló módon, mint az az NHH-nál történik, tehát űrlapon) bejelenthetik a kéretlen megkereséseket – és láss csodát, ingyenesen!
  Amikor egy alkalommal egy komolyabb Spam ügyében (itt Csehországban) a rendőrségen feljelentést tettem, de csak elodázták a dolgot. Egyszerűen nem foglalkoznak vele, nem veszik komolyan. Igaz, telefonon 2x is bizonygattak, hogy az ügy intézés alatt van és kapok értesítést, milyen eredménnyel, mai napig nem kaptam egy betűt se (ez 3 hónapja történt). Ennyit a (cseh) rendőrségi hivatal erre specializált szakosztályával kapcsolatban (igen, létezik egy hivatalos közeg, amelynek valóban ilyen esetekkel kéne foglalkoznia).

 36. V. Ivett szerint:

  Sziasztok!

  Nekem a spam üzenetek egy elég érdekes válfaja bukkant fel a postafiókomba. Pár hónappal ezelőtt kezdődött, minden e-mail cím más, a @ előtti és utáni rész is, (pl. meszarosd3y6f3fszilveszter@israelitichels.com, lengyelge73wytbela@gzdenterprisesllc.com), abszolút randomgenerátoros címek.
  A levél szövege mindig hasonló, termékeket hirdetnek, minden levél végén van “Kérem-töröljék_a címem” vagy ” Itt_lei ratk ozhat”, de ez minden esetben hatástalan :( Akárhányszor rákattintottam, képileg mindig ugyan az az oldal jött elő (az url cím az email címhez hasonlatos, http://israelitichels.com/71/u.....&Y=GD így néz ki), de nem hogy kevesebb, volt hogy másnap MÉG TÖBB spam fogadott a postafiókomban.
  Remélem érthetően írtam le a problémát.
  Kérdésem, hogy ebben az esetben hogy lehetne visszakövetni az adatbázist, amelyben kéretlenül szereplek, vagy lehet-e ilyen esetben értelmes módon bejelentést / kérelmet tenni?

  A segítséget előre is köszönöm!

  • Szia Ivett,
   szerintem ez visszakövethetetlen. Illetve egy rendszerhazda, vagy egy adatbiztonsággal foglalkozó szakember lehet hogy tudna rá szakmailag helyes választ adni…
   De, egy dolgot biztosan tudok mondani: az ilyen spam-ek, a címzetteket is random generálják. Azaz létrehoznak több millió email címet és küldözgetik. Aztán amikor le akarsz iratkozni, akkor jelzést adsz nekik, hogy ez egy működő email cím, amit használnak is. Innentől nem hogy nem kapsz, hanem többet kapsz.
   Szóval alapszabály, spam-ben SEHOVA nem kattintunk. A leiratkozásra sem. Soha.
   Üdv, Zs.

  • Pityesz szerint:

   Szia Ivett,

   Nem tudom, aktualis-e meg a dolog, de ugy tunik, sikerult elernem a dolog forrasaig. Bevallom, eddig nem erdekelt a dolog, mert kapasbol kiszurte a rendszerem ezeket a [vezeteknev][random][keresztnev]@[randomhost] cimrol erkezo altalaban penisznovelot, autoalkatreszt es hasonlokat reklamozo spameket. Nemregiben azonban volt egy kis idom utanajarni a dolognak: a levelek minden esetben a 163.172.192.xxx IP-cimrol jonnek, amelyet egy-egy kor spam kinyomasahoz regisztralnak a francia online.net-nel (alias a ketes hiru http://www.poneytelecom.eu-nal – ezt az oldalt egy AS12876 nevu valaki uzemelteti, es hirhedten foleg orosz/ukran hackerek/spammerek hasznaljak. No meg a kis baratunk…). :)
   A level aljan ugyan szokott szerepelni (direkt elirt) leiratkozasi link, am ez a frissen regisztralt oldalon levo scrptre mutat. Ugyan kiirja, hogy levett a listarol (arrol a peldanyrol, amely az emlitett oldalon futott es mar szetkuldte a spamet), ez elkepzelheto. Am egy ujraregisztralt domainrol ujra jon a spam ugyanettol a szemleytol/tarsasagtol.
   Ezt bejelentve az online.net-nek az abuse@edm-oneworld.com e-mail cimet kaptam leiratkozasra (gondolom, ez a host lehet a script fopeldanyanak forrasa).
   Szerintem itt tudtok leiratkozni a listarol.
   Remelem ezt olvassak a kedves internet/mailszolgaltatok is, es folveszik a fentebbi cimeket a kozossegi spamszurobe, hogy be lehessen tomni legalabb ezt a forrast!

 37. Anti Reklám szerint:

  Szép jó napot mindenkinek.
  Ebben az esetben a TV reklámok is SPAM-ok mivel nem kérem , de mégis minden 10-15 percben ott virítanak a TV kijelzőjén. Ezt is szabályozni kellene mert már szerintem az emberek unják. S pláne , hogy nem a reklámokért fizetünk.

  De a SPAMOK-hoz visszatérve , szerintem ha van lehetőség leiratkozni akkor ezzel nincs gond, mert lehet hasznos információhoz juthatunk.

  Hoppá itt is email címet gyűjtenek ? ;)

  • A TV reklám esetében az a műsor ára. Fogyasztói szemszögből azért vannak reklámok, hogy lehessen műsor. (TV tulajdonosi szemszögből ugye éppen fordítva.) Ha nem szeretnél reklámokat nézni, akkor műsort se kell, és akkor a probléma megoldva :)

   És igen mi is gyűjtünk email címet, viszont spamet soha nem küldünk. A két dolog nem ugyanaz!

Visszakövetések

 1. OMA.hu szerint:

  Folytatjuk a spam kérdést! A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál jártunk, interjút készítettünk Buda Dóra… http://fb.me/whOgXHGq

 2. Berimex Ltd. szerint:

  Tegyük tisztába a spam-kérdést! A Nemzeti Média- és Hírközlési …: Kellett egy hét, hogy magunkhoz térjünk a le… http://bit.ly/dKuNrC

 3. Gombos Zsolt szerint:

  Ma délután kikerült az OMA Blogjára a 20 perces NMHH interjú a spam kérdéskörrel: http://bit.ly/hOEFZ9

 4. Barna László szerint:

  RT @gomboszs: Ma délután kikerült az OMA Blogjára a 20 perces NMHH interjú a spam kérdéskörrel: http://bit.ly/hOEFZ9

 5. elChY szerint:

  RT @gomboszs: Ma délután kikerült az OMA Blogjára a 20 perces NMHH interjú a spam kérdéskörrel: http://bit.ly/hOEFZ9

 6. Kollár Adrián szerint:

  Ha a cég egészének egyetemleges képviselete nem egyértelmű akkor sem küldhető email, ha az e-mailben céges domain van: http://bit.ly/e0EMFd

 7. írnék ide, de nem megy – http://bit.ly/h7BPXF – Oma oldal

 8. OMA.hu szerint:

  @weinenberger @chromeball @3lchy @creacommedia @berimexseo Köszönjük a múlt heti interjúhoz az RT-t! http://bit.ly/hOEFZ9

 9. […] egy nagyon érdekes cikket az OMA honlapján, ahol van egy interjú is a NMHH szóvivőjével, (Nemzeti Média- és Hírközlési […]

Hozzászólás beküldése

*