A személyes adat a 21. század legdrágább valutája

Tegnap reklámjogi konferencián jártam, aki követ Twitteren, részese lehetett az élő tudósításnak. Rengeteg hasznos és még több (számomra) emészthetetlen jogi anyagot zúdítottak  a hallgatóságra, akiknek zöme jogi doktor volt, szóval ők a konferencia egészét nyilván jobban élvezték mint én.

Ennek ellenére sok mindent kihámoztam a törvényi elemzések mögül, és számomra is volt jó pár meglepő, új információ. Összefoglalom az alábbiakban Neked is, mert úgy gondolom ha használod az e-mail marketing eszközrendszerét, akkor ezekről mindenképp tudnod kell. Ezek a szabályok már élnek, és ugye a “nem tudtam” senkit sem mentesít.

A törvények, amelyek rád is vonatkoznak, ha interneten kommunikálsz a potenciális ügyfélköröddel fontosak. Szánj rá egyszer pár órát. és olvasd el egyszer az egészet, hogy tudd mik a jogaid és a kötelességeid.

Az elektronikus hirdetésekre vonatkozó szabályozási keret tehát ez:

  • A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (Grtv.)
  • Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény (Ekertv.)
  • A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.)
  • A kutatás és a közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név- és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvény

Ami a reklámjogi konferencián elhangzott ezekkel kapcsolatban:

  • Az interaktív üzleti kommunikáció magasabb önvédelmi szintet mutató fogyasztói attitűdöt igényel, azaz valószínűleg a Te látogatóid is sokkal bizalmatlanabbak veled és termékeddel / szolgáltatásoddal kapcsolatban, mint korábban.
  • Nagyon szép megfogalmazásban hallottam, hogy az e-mail cím, de még inkább a felhasználótól bekért többi “személyes adat a 21. század legdrágább valutája” lesz. Azaz  a (potenciális) vásárlóktól  legálisan beszerzett valódi információk nagyon sokat fognak érni. Bár valószínűleg ez már ma is így van.
  • Megdöbbentő adat: a magyar felhasználók 86%-a kerüli a VALÓS személyes adatok megadását az interneten. Tehát ne csodálkozz, ha a listádon sok a freemail-es illetve gmail-es e-mail cím, és valamilyen kamu névvel iratkoznak fel Hozzád. Ez van, ebben a spammelő világban ez is az önvédelmi mechanizmus része.
  • A bizalom egyértelmű hiányát mutatja az is, hogy a hazai felhasználók kb. kétharmada (65%-a) nem bonyolít pénzügyi tranzakciókat a neten. Így ne is álmodjunk róla, hogy pár éven belül teret hódít Magyarországon a PayPall. Pedig mennyivel egyszerűbb mint az utalás… A postai utánvétről már nem is beszélek.
  • Már nem emlékszem melyik előadó mondta: “Az online marketing csak kétirányú kommunikációval lehet sikeres a jövőben. Be kell vonni az érintetteket a marketingbe.” Twitteres közvetítésem során @rungandras tette fel a jogos kérdést: Hogyan? A válaszom: Interakcióval. A jelen kor online marketing eszközei tökéletes lehetőséget adnak a kétirányú kommunikációra, szóval ne higgyük azt, hogy csak nekünk van mondanivalónk. A felhasználók által generált tartalom (ha nem vigyázunk) át is veheti a hatalmat felettünk, ezt persze nem kell engedni, a kontrollt meg kell tartani, de az irány mindenképpen jelzésértékű.  Az, hogy mások (a felhasználok tömegei) mit mondanak egy termékről/szolgáltatásról befolyásolja a teljes értékesítést. Jó példa erre pl. az iPhone.
  • Megerősítettek abban, amit eddig is tudtam: Céges címre most már küldhető bármilyen hirdetés, a törvény csak a természetes személyeket védi. Azonban érdemes vigyázni, hiszen az e-mail cím formája önmagában nem ügydöntő. Azaz a törvény szerint nem lehetünk száz százalékig biztosak abban, hogy egy info@cegnev.hu típusú e-mail cím valóban céges használatú-e.
  • Fontos megjegyezni, hogy az ártatlanság bizonyítási kényszere minden esetben a hirdetőn van. Azaz Neked kell tisztáznod magad, és nem a vádlónak kell bizonyítania a bűnösséged. Természetesen az NHH, az eljárás elindítása előtt minden bejelentést megvizsgál, így nem valószínű, hogy egy tisztességesen eljárt cég ellen eljárás indul.
  • Meglepő, de akkor is a hirdető a felelős, ha nem ő küldi az e-mailt. Azaz, ha Te bérelsz egy listát valakitől, és kiküldeted az üzenetedet olyan e-mail címekre, amikről nem tudod 100%-ban legálisan megszerzett címeket tartalmaz-e, akkor is Te, mint hirdető felelsz a következményekért. Más kérdés, hogy az NHH-nak lehetősége van elővenni a bérelt lista tulajdonosát is, de ez független eljárás, Téged nem mentesít, és az NHH kezében csak egy opció. Szóval vigyázz, hogy kitől bérelsz listát!
  • Soha nem hallottam még olyanról, hogy ha valaki felnőtt tartalmú weboldallal rendelkezik, és adatbázist épít, akkor a feliratkozás előtt elkéri a születési dátumot. Pedig kötelező. Ha erotikus tartalmú oldalad van (erotikus infotermékek, erotikus webáruház, letöltés stb) figyelj erre oda, mert ez tipikusan veszélyeztetett iparág ebből a szempontból, a tömeges spam áradat miatt.
  • Szinte azt hittem, hogy rosszul hallok, mikor mondták, hogy nem kell meglepődni, ha a postás hozza a leiratkozást. A leiratkozást ugyanis elektronikus ÉS postai úton is lehetővé kell tenni. Azaz ez nem opció, hanem előírás. Én elolvastam a törvényt korábban is de ezen átsiklottam, és most direkt rákerestem így szól:

(6) A (3) bekezdés szerinti visszavonó nyilatkozat megtételére, illetve a reklám küldésének (4) bekezdés szerinti megtiltására mind postai úton, mind pedig elektronikus levél útján lehetőséget kell biztosítani úgy, hogy a nyilatkozatot tevő személy egyértelműen azonosítható legyen.

  • Érdekes kiskapu: Ha küldesz egy “üres” e-mailt, amiben csak az aláírásod van: Név, telefon, webcím, és egy 1-2 soros reklámszöveg, akkor az az NHH szerint nem spam. Hiszen az e-mail üres. Jó nem?
  • Sokszor hallottam, olvastam kifogásként: “Mivel nem tetszik az itthoni szabályozás, kivittem a céget külföldre. Bejegyeztettem egy külföldi céget, vettem egy .com-os domaint, átköltöztettem a weboldalam, és így a teljes vállalkozásom mentesül a magyar szabályozás alól. ” Van egy rossz hírem: nem így van.  A törvény nem csak akkor vonatkozik Rád, ha magyarországi a céged, hanem akkor is ha a hirdetésed Magyarországra irányul. Azaz magyar nyelven íródik, magyar telefonszám van megadva benne, ha termék és vagy szolgáltatás itt érhető el, stb. Tehát a költözés csak akkor megoldás, ha a piacod is megy veled külföldre :)
  • Bírság: ha bebizonyosodik a hirdetőről, hogy megsértette a fenti törvényeket a bírság 50 ezertől 500 ezer Forintig terjedhet, de ha a büntetés 200 ezer Forint feletti vagy visszaeső “bűnözőről” van szó, akkor mindenképp kikerül az elmarasztaló határozat az NHH szégyenfalára. A nyilvánosság ereje néha nagyobb visszatartó erő, mint maga a bírság. Itt lehet szemezgetni az eddig elmarasztaló határozatok között: NHH szégyenfal
  • Statisztika: 2007-ben az összes kiszabott bírság 1,6 millió Ft volt, míg 2008-ban 16 millió. A tendencia nem valószínű, hogy ekkora növekedést fog mutatni, azaz 2009-es várt adat nem 160 millió, de mindenesetre érdemes vigyázni. Beszédes adat még, hogy 2008-ban 38%-os volt az elmarasztalási arány az NHH-hoz benyújtott jogsértések kapcsán. Szóval nem mindig a panaszos nyer, sőt.

Nagyjából ez a reklámjogi konferencia online marketinggel foglalkozó szekciójának zanzásított, jogi sallangtól mentes  verziója. Figyelj ezekre, mert az ilyenekből jobb kimaradni…

Comments

  1. Köszi az összefoglalót. Szerintem mindenki talál benne újat. Pár dolog azért sokkoló, de ha mindenki igyekszik betartani a szabályokat, az hosszú távon sikert jelenthet.

    Az interakció és bizalomépítés az mostanában nagyon menő téma, szóval mindenképp lehet benne valami, ráadásul egy vállalkozás sikerének is jót tesz ha bevonja a piacot a fejlesztésekbe, ötleteket kap. A vevők ezt meg is hálálják, hisz nincs annál jobb mikor valaki ad egy ötletet és érzi azt, hogy megvalósult, azaz a fejlesztő (értékesítési cég) odafigyelt rá. Ekkor jöhet a konkurencia is akár, hűséges marad.

  2. Remek, hiánypótló írás. Köszi!

  3. Szintén köszi! :)

  4. Persze mindebből nem derül fény arra, hogy ha én Romániában élek, .com-os domainem van, a tárhely szolgáltatóm magyarországí székhelyű cég és német szerveren üzemelteti a tárhelyszolgáltatását, a szolgáltatás, amit kínálok pedig teljesen nemzetközi, pontosabban az eu bármely országában elérhető, akkor milyen törvények vonatkoznak rám. De gondolom nem is volt cél ezt ilyen formában kivesézni :)

  5. szia Zsolt!
    Az internetes vállalkozásokat érintő szabályozásokkal kapcsolatban ilyen részletes, gyakorlatias törvény-értelmezéssel még nem találkoztam!
    Gratulálok!

    üdv..
    Gábor

    ps: írtam neked emailt ezzel kapcsolatban

  6. @Nagy Eszter: a bejegyzés és a tegnapi konferencia is a magyar jogi szabályozásról szólt. Abban az estben amit Te írsz, gondolom EU-s szabályok az irányadóak. Az EU-s irányelv 2008-as és az E-Privacy nevet kapta. Itt olvashatod (pdf) http://www.statewatch.org/news.....ouncil.pdf

  7. @Zsolt Köszönöm a linket. Ezzel még valóban nem találkoztam. Amúgy én is gratulálok az összefoglalóhoz, szerintem is hiánypótló és világos. Érthető formában van megfogalmazva, amit egy jogszabályról úgy általában nem lehet elmondani.

  8. @Nagy Gábor Imre, Szia, OK, köszi, válaszoltam is.

    • Sziasztok,Nekem is a hfazf3dzkode1ssal gyűlik meg leginke1bb a bajom. Minden me1ssal ele9g remekfcl e9s fotaomalasyn haladok, de egyelőre ese9lytelennek le1tom, hogy emberi időn belfcl tfalle9pjek a hfazf3dzkode1s 2. szintje9n.. (3 14-ne9l tartok most, de nagyon nyf6gvenyelősen megy.) Ahhoz ke9pest, hogy az ege9sz kf6nyv egyik alappille9re a fokozatosse1g, a hfazf3dzkode1s 1-2 kf6zf6tti le9pe9s minden, csak nem fokozatos! Emellett furcse1llom, hogy ahhoz ke9pest, hogy he1tgyakorlat lenne, elsősorban az alkaromat dolgoztatja, me9g a bicepszen is alig e9rzem..Vagy e9n csine1lom rosszul?Szerintetek bűn lenne tove1bble9pni a bicske1ra, ami me1r te9nyleg a he1tat dolgoztatja? Ettől te9nyleg csak az alkarom szakad le, azt meg nem akarom nagyon erősedteni, edgy is ele9g Popeye karom van..

  9. Nagyon köszönöm a tartalmas összefoglalót, valamint a hasznos linkeket!
    Üdv. Gergely

  10. köszi a beszámolót,
    és h nem jogi szöveg, meg tudom emészteni és beépíteni a gondolkodásmódomba.
    vannak benne megdöbbentő dolgok.

    az offline leiratkozással kapcsolatban:
    ez azt jelenti, h minden esetben levelezési címet is meg kell adni?

    nagyon köszönöm,
    Balázs.

  11. @Balázs: Igen. Kell hogy legyen lehetőség, arra vonatkozólag, hogy akár postai levélben is leiratkozhasson. Ehhez pedig kell egy cím. Fura, de ez van.

Trackbacks

  1. OMA.hu szerint:

    Új post: A személyes adat a 21. század legdrágább valutája http://bit.ly/mqkWI (reklámjogi összefoglaló)

  2. Gombos Zsolt szerint:

    Elkészült a tegnapi #reklamjogikonf összefoglalója: A személyes adat a 21. század legdrágább valutája címmel http://bit.ly/mqkWI

  3. RT @gomboszs: Elkészült a tegnapi #reklamjogikonf összefoglalója: http://bit.ly/mqkWI

  4. András Lányi szerint:

    RT @gomboszs Elkészült a tegnapi #reklamjogikonf összefoglalója A személyes adat a 21. század legdrágább valutája címmel http://bit.ly/mqkWI

  5. Keserű Imre szerint:

    RT @gomboszs:Elkészült a tegnapi #reklamjogikonf összefoglalója:A személyes adat a 21. század legdrágább valutája címmel http://bit.ly/mqkWI

  6. Sipos Ottó szerint:

    Új post: A személyes adat a 21. század legdrágább valutája http://bit.ly/mqkWI (reklámjogi összefoglaló) (via @oma_hu)

  7. […] This post was mentioned on Twitter by szecsodimlaszlo and OMA.hu. OMA.hu said: Új post: A személyes adat a 21. század legdrágább valutája http://bit.ly/mqkWI (reklámjogi összefoglaló) […]

  8. Vida Ágnes szerint:

    RT @gomboszs: Elkészült a tegnapi #reklamjogikonf összefoglalója: http://bit.ly/mqkWI nagyon jó lett!!

  9. […] hogy voltak olyanok, akik Twitteren közvetítettek élőben. A mai napon Gombos Zsolt az oma.hu oldalon részletes írt arról, hogy mik is hangzottak el, “A személyes adat a 21. század legdrágább valutája” […]

  10. […] hogy voltak olyanok, akik Twitteren közvetítettek élőben. A mai napon Gombos Zsolt az oma.hu oldalon részletes írt arról, hogy mik is hangzottak el, „A személyes adat a 21. század legdrágább valutája” […]

Szólj hozzá!

*