Tegezhetem vagy magázhatlak?

Lépten nyomon száraz, unalmas szövegeket lehet olvasni honlapokon. A sótlan weboldalaknak van egy közös ismérvük, mégpedig az, hogy nem merik megszólítani az olvasót. Akkor lesz eredményes és gördülékeny a kommunikációd, ha úgy írod meg szövegeid, mintha ott ülne Veled szemben az érdeklődőd. Ettől lesz személyes az üzeneted. Ne legyél olyan, mintha egyenesen az Akadémiai kislexikonból lenne kiollózva a honlapod szövege.

Merd megszólítani az olvasód!

Tudom, hogy nem könnyű, vagy inkább nem könnyű elkezdeni. Főleg azért mert már a legelején, a kommunikációs terveid átgondolásakor tisztázni kell a tegeződés vagy magázódás kérdését.

Az alábbi kérdéseken gondolkodj el, mielőtt kitalálod:

  • Milyen stílust kedvel a célcsoportod?
  • Te milyen beállítottságú vagy?
  • Hogyan lesz gördülékenyebb a kommunikációd?

A tegeződés vs. magázódás problémája egyszerűen alkat kérdése is. Azt elismerem, hogy van létjogosultsága a magázódásnak, de én személy szerint utálom. Sőt kiirtanám a magyar nyelvből. Magázódva általában sok fölösleges töltelék szót kell használni, bizonyos fordulatok magázódva nem is jönnek úgy át és az egész procedúra, amikor a magázódásról áttér valaki a tegeződésre, az olyan időhúzás és sokszor olyan ügyetlen szituációkat teremt.

Íme egy vicc annak illusztrálására, hogy milyen keveredéseket teremthet a magázódás és a tegeződés kérdése:

A főnök aggódik a beosztottja miatt, mert 12-kor mindig elmegy valahova, 2-kor megérkezik, és újra leül dolgozni. Felbérel egy detektívet, hogy kiderítse, mit csinál közben. A nyomozó másnap jelenti:

– János ismét elhagyta az irodát, beszállt a kocsijába, a házához hajtott és bent lepihent. Utána megebédelt a hűtőjében talált ételből és hát “együtt volt” a feleségével. Ezután elszívott egyet a legjobb szivarjai közül és visszajött dolgozni.

– Én már azt hittem valami baj van. Ez nagyon egészséges!

– Khm.. Nos, megengedi, hogy tegezzem?

– Természetesen.

– Akkor elmondanám még egyszer: János elhagyta az irodát, beszállt a kocsidba és a házadhoz hajtott. Ott megebédelt a hűtődben talált ételből. Ezután “együtt volt” a feleségeddel, elszívott egyet a legjobb szivarjaid közül és visszajött dolgozni.

Gondolj bele abba, hogy a legtöbb ügyfeleddel, partnereddel, ismerősöddel tegeződsz-e vagy magázódsz-e. Mennyire természetes ez a fajta megszólítás azokban a körökben, ahol mozogsz? Az emberek általában nem haragszanak meg azért, ha egy honlapon vagy reklámban tegezed őket. Természetesen ez akkor van így, ha a tegeződés nem jár tiszteletlenséggel, nyegleséggel.

Vannak egyértelmű helyzetek

Például kifejezetten ügyetlenül néz ki, ha egy fiatal pályakezdőknek szóló honlapon magázódsz, miközben azt hirdeted Magadról, hogy fiatalos dinamikus csapatod van, akik a huszonévesek bizonyos problémáira szakosodtak. Itt egyértelmű a tegeződés. A fiatalok amúgy sem szeretik annyira a magázódást.

Viszont van az a réteg, akit ha megcélzol, mindenképpen a magázódás lenne a célra vezető. Ha például orvosok számára elérhető felelősség biztosításokat kínálsz és ezt a szolgáltatást főleg a befutott sikeres minimum középkorú szakorvosok veszik igénybe, ott nem célszerű tegeződni, mivel célcsoportod megszokta, hogy mindenki magázza és „doktor urazza” őket. Ők erre általában érzékenyek. Ugyanez a helyzet, ha célcsoportod kifejezetten a nyugdíjas korosztály.

Legyél következetes

Figyelj nagyon oda arra, hogy minden anyagodban, reklámodban, honlapodon, blogodon, Facebookon, Twitteren és hírleveleidben is következetesen használd a tegezést vagy a magázást. Nagyon zavaró és határozatlan benyomást kelt, ha egyik helyen ezt használod, a másikban pedig azt (nagyon sok ismert példa van erre), illetve ha az egyiket elkezdted, nehéz lesz áttérni a másikra.

Tegezős vagy magázós vagy?

Comments

  1. Az iskolában a magázódást nem tanítják, viszont bizonyos esetekben valóban elvárás, hogy helyesen tudjunk magázni. A mostani 50 – 60 éves korosztály egy része még úgy nőtt fel, hogy a szüleiket is megázták. Ők nehezebben élik meg ezt a változást, hogy a tegeződés kezd általánossá válni.

    Én a honlapomon a tegeződést választottam, mert úgy gondolom, hogy sokkal közvetlenebb és barátságosabb, emelett egyszerűbb is így fogalmazni.

    • Reg szerint:

      Köszönöm az infót, eddig nem is figyeltem erre, használni fogom a gyakorlatban.

    • Én még negyven sem vagyok, de én is magáztam a szüleimet. :)

    • Ilona szerint:

      Szia Dia,

      megneztem a weboldaladat, szerintem nagyon jol eltalaltad, hogy tegezödsz…el sem tudnam kepzelni az oldaladat magazodva…..ja es nagyon örülök az oldaladnak mert imadok fözni…hozza is adtam a kedvenceimhez…

    • Véleményem szerint ha tegezed az olvasódat, a weboldaladat csak annak a szűk körnek szánod, akik ezt tolerálják. De jól is van így, mert a nívósságot azonnal meg lehet határozni, és ha nem tetszik továbblapozunk. Amelyik szerző veszi a fáradságot, hogy szépen megszólítsa az embert, és nem egyből letegezi, mint egy taknyos kiskamaszt, annak biztosan magasabb kvalitású olvasótábora lesz, persze ez függ a témaválasztástól is.
      Nekem meglepő, hogy az új generáció már úgy fog felnőni, hogy életük végéig tegezni fogják őket még az öregek otthonában a még meg nem született ápolók. És mindenki TE lesz, nem kell a neveket sem megtanulni, mert te is ugyanolyan munka vagy mint a másik te.
      Visszatérve ez azért rossz, mert felnőttként nem fogják érezni, hogy felnőttek, mert pl. ugyanúgy letegezi a bolti eladó mint amikor amikor még pöttöm volt. Ha nem érzed a különbséget, nem fogod tudni mikor kell váltani és ugyanúgy fogsz viselkedni mint addig.
      Mivel mi magyarok nem vagyunk saját hagyományunk tisztelői, a mi létünk inkább az angol kultúra meghonosításáról szól, úgy tűnik nagyvárosainkban, mint Bp., Debrecen, Miskolc, Szeged stb. ez a tegezős trend dívik. Országunk népe azonban nem csak ebből áll hanem egyéb vidéki városból is, amiben a hagyománynak fontos szerepe van. Ez segít megőrizni a kultúránkat.
      Te azt mondod ez egy fejlődés amit nem lehet megállítani, én azt mondom ez egy trend ami előbb utóbb kimegy a divatból.
      AL

  2. A tegeződés valóban sokkal közvetlenebb, de sokszor ha nem a megfelelő formában használják, térnek rá, akkor visszás is lehet. Én a honlapomon a magázódást választottam, mert szerintem egy kellően komoly témához a magázódás a megfelelő forma.

    • Szia Zsófi!

      A tegezés-magázás dilemmája engem is régóta piszkál, és hasonló képpen oldottam meg eddig, mint Te a honlapodon. Nem használom egyiket sem, kerülöm a megszólítást. Ez viszont csak addig jó, amíg általános infót adsz. Te azt írtad, hogy magázódsz, de néhány perces olvasgatás alatt az oldaladon egyetlen olyan mondatot sem találtam, amiből ez kiderült volna. Nincsenek egy személynek szóló – neked, vagy magának – mondatok.

  3. Sziasztok,
    én tegeződöm.
    Két indokom is van erre: AZ egyik, hogy már abban a korban vagyok, hogy felajánlhatom majd mindenkinek a tegeződést.

    Másodszor, mivel a magyar nyelv elsősorban tegező nyelv, egyszerűbben érthetőbben, barátságosabban lehet így kommunikálni.

    Gondolj csak bele a Mátyás király mesélyébe, amikor elcslják a juhásztól az aranyszőrű bárányt, hogy beszél a királlyal, vagy a Tihanyi Apárság Halottaskönyvében ahogy szólítják a híveket. (Látjátok feleim szemtökkel, mik vagyunk…)

    Szerintem.
    Tisztelettel
    András

  4. Kedves Márton,
    én épp fordítva tanultam…
    Mármint, hogy abban az időben a német nyelv hatására, lásd osztrák uralkodóink, kezdtünk el magázódni. Sőt volt olyan időszak az ország életében, mikor a nagyurak nem is tudtak magyarul beszélni…
    :-(((

    Tisztelettel
    András

  5. Leila szerint:

    Én is utálom a magázódást és szívesen eltörölném! Tényleg sokszor nagyon kacifántosan lehet fogalmazni miatta! Főleg akkor vagyok zavarban, amikor két emberhez kell egyszerre szólnom és az egyiket tegezem a másikat magázom, az olyan kellemetlen! Ezért is szeretem az angolt, ott olyan egyszerű, sokkal gördülékenyebb a kommunikáció. Ráadásul a magázódás-tegeződés miatt a fordítás is nehezebb, nem egyszer találkoztam azzal, hogy egy sorozatban a feliratot úgy készítették, hogy egyszer magázta a szereplő a felettesét, máskor tegezte, mert elég nehéz úgy fordítani, hogy az eredeti nyelven nincs meg ez a viszony, ezért nehéz megállapítani, melyik lenne a jobb.

    • Így van, szinte végtelen az ilyen fura esetek száma a magázódás miatt.

      Sőt az is milyen fura, amikor egy kifejezetten idős bácsi vagy néni ajánlja fel a tegeződést. Ebben az esetben sokkal nehezebb tegeződni. Meg jönnek ezek a fura megszólítások: “Gyere Jóska bácsi…” stb. Pedig csak egy rossz beidegződés miatt érezzük ezeket nehézkesnek. Ha nem lenne magázódás, akkor észre sem vennénk.

      • Leila szerint:

        Igen, az biztos! Akkor is nehéz volt ráállni a tegeződésre például, amikor 20 éves koromig magáztam a szomszéd bácsit, és utána mondta, hogy mivel felnőttem, tegezzem.

      • Viktor szerint:

        Szerintem semmiképp nem fura egy idős embernek a példádnál maradva a “Gyere Jóska bácsi…”. Nehézkesnek sem mondanám.
        Furcsa inkább ugyanannak az idős bácsinak a “Gyere Jóska…” megszólítás.
        Hozzáteszem, vannak olyan emberek körülöttem, például egy régi barátom édesanyja, aki bár többször felajánlotta, hogy tegezzem, valahogy mégsem áll rá a szám.(de ez talán az én fogyatékosságom) :)

  6. Mi magázódunk, mert azon még senki sem sértődött meg, fordítva viszont igen
    Azt azonban elismerem, hogy sokkal könnyebb tegeződve kommunikálni. Ti is ellentétesen kezdtétek ezt, amikor még külön utakon jártatok. Ez azonban nem ítélet, csak tény.
    Mindenki úgy tegyen, ahogy könnyebben tud fogalmazni.

    Ákos

    • Mi az Online Marketing Akadémia kommunikációjában az elejétől fogva következetesen tegeződünk, sőt minden tréningen, tanfolyamon ugyanezt kérjük a résztvevőktől. Eddig még nem volt belőle sértődés és úgy vettem észre tudnak ezzel a lehetőséggel tisztelettel bánni az emberek.

  7. Andrea Zsuzsanna szerint:

    Szerintem függ a témától, hogy tudunk-e tegeződni. A könnyeb és szórakoztató jellegűeknél inkább a tegező és a komolyabbaknál a magázódás ami jobb szint mutat.

  8. A “kedvencem”, amikor egy weboldalon belül találkozok a kétféle megszólítási móddal. Az még jobb, ha ezek között csak néhány szövegblokk van. Néha nem állom meg, hogy ne írjak a tulajdonosnak. Néha megköszönik.

    (Ez talán offtopic lesz. )
    Egyébként én kissé oldschool vonalas vagyok bizonyos kérdésekben. De ez csak részben indokolja, hogy néhány nőismerősömmel imádok magázódni. Illetve önözöm őket. Még akkor is, ha fiatalabbak. Úgy érzem, a túlzott direktség elvesz valamit a társas érintkezések élvezetes részleteiből.

    • Off: ez már a játék része, amikor Te választod meg a hangnemet és nem azért használod úgy, mert elvárás, sőt ezzel is növeled a kommunikációd egyediségét. :-) Off vége.

      De amikor egyszer tegeznek, másszor magáznak azon én is jókat derülök…

    • Zita szerint:

      Hogy Maga milyen ügyes! :)
      Ugyanis ezt a nők egy része igen izgalmasnak ;-) találja… Ezek szerint Ön is. Feldobja a napjukat és ők viszont. Kellemes emlékeket idézett az off-topic-ja!

  9. Cikketeket olvasva vadul bólogattam magamban, “milyen igaz”… Aztán egy hirtelen gondolattól vezérelve átléptem a másik ablakba.. belepillantottam a szövegbe.. és valóban. Hatásotokra egész kis listát írtam már a weboldalon javítandó, átalakítandó dolgokról, így ez újabbal bővült. Milyen hülyeség, hiszen a mi területünkön, a fitnesz iparban még akkor sem lepődik meg senki, ha ismeretlenül és elsőre “nyakontegezik”. Sőt!
    Ráadásul minden cikket, eseményt, hírlevelet tegezve írok, a twitteren, a facebookon ugyancsak.
    Szóval köszönöm, mert lehet, sosem tűnt volna fel ez a kis baki.

    • Szerintem a sport és a hobbi közösségekben még erősebb az, hogy mindenki alapból barát és ezért még természetesebb az élből tegeződés. Ezek a közösségek, ahogy én láttam eddig, úgy működnek mint egy nagy család. Az összetartozás jele a tegeződés.

      Pl. ha elmegy valaki idegenként egy konditerembe, annyira egyértelműen letegezik, hogy eszébe sem jut visszamagázódni.

      • Egyértelmű! Ebből a kis eltérésből rögtön látszik, hogy a magázódós szöveget nem én írtam, de javítjuk! A többivel együtt.. :)

      • Teljesen egyetértek. A mi oldalunk búvár közösségi portál, ahol teljesen egyértelmű, hogy mindenki mindenkivel tegeződik, ismeretlenül is, hiszen minden búvár tegeződik a többi búvárral.

  10. Andrea Zsuzsanna szerint:

    Lehet tegezeve magázódni és magázva tegeződni is. Igy van több ízben a szituáció is számít. Akármelyiket is használjuk célunk kell, hogy legyen vele. Lehet tiszteletből magázodni és ugyanigy tegeződni is. Ami nagyon fontos rákell érezni ikinél mit kell alékalmazni.

    • Tudsz a magázódva tegeződésre példát mondani, mert hirtelen nem jut eszembe hogy kell…

      • Andrea Zsuzsanna szerint:

        Ezt olyanra értelmezem, amikor van egy szituáció. Nem szavakban fejezik ki henem viselkedésben.Tegyük fel, valmit jól tudunk és a barátunkkal vitába szállunk magázódva és bocsánatot kérünk tegeződve.

  11. Sziasztok!

    Nagyon tettszett a kis történet, nem ismertem!

    A mi honlapunk az idősebb korosztálynak és hozzátartozóinak szól, azért természetesnek tartom a magázódást. (Itt persze simán tegező formával kezdtem, mert adja magát a kialakult társaság és a stílus.)

    Biztos ti is ismeritek a szituációt, amikor egy kamaszkorú fiatal nem tudja eldönteni, hogy tegezzen, vagy magázzon egy 30-as korosztálybélit, mert a magázódás olyan ciki, letegezni meg talán kicsit öreg (?), és ezt úgy oldja meg, hogy nem is köszön. Szerintem ez inkább probléma, mint a tegeződés keresztbe-hosszába.

    Üdv:
    Edit

    • Így van, az a gond ezzel, hogy sokan nem is ismerik a protokollt a tegeződés és magázódás közti váltásra, sőt nyelvileg sem tudja sok fiatal alkalmazni, mert ezt valahogy nem tanítják meg az iskolában. A “tetszik”, a “maga” meg hasonló töltelékszavak használatát is sokszor cikinek érzem.

  12. Sziasztok,
    nálunk MLM-es körökben is a tegeződés az elfogadott és a számunkra is szimpatikusabb. Az előadásokat is könnyebb megtartani, közvetlenebb hangon tudunk kommunikálni, könnyebben érthető a mondanivalónk.
    Oldottabb hangulatot teremtünk, kicsit mindenki pozitívabban, jobban érzi magát ilyenkor, feltöltődik. Egyszerűen emlékezetesebb marad számára az élmény.
    Magázódva ugyanez veszítene a varázsából.
    Szívesebben olvassuk a közvetlenebb, tegezős weboldalakat.
    Üdvözlettel: Eszter és Richárd

  13. mi tegeződünk, az ügyfelek tekintélyes része szereti :)

    andris
    gyümölcstárhely

  14. Andrea Zsuzsanna szerint:

    Ha én közönséghez szólok én is tegeződő stílusban szeretem. De ha van egy célzott közösség és nem ismerem őket és fiatalokról legyen szó a tegeződést szeretem. Ha viszont az idősebb korosztályról, azt inkább magázom. A késsöbbiekben valószinü, hogy a tegeződés a következő amit megkérhetek rá.

  15. Viktor szerint:

    Sziasztok!

    Szerintem tartozunk annyival szép anyanyelvünknek, hogy tudjuk használni.
    Ugyanúgy kell tudni tegeződni velünk egykorúakkal, jelentősen idősebbekkel, mint magázódni.
    Mert ugye attól még, hogy leendő főnökünk egy generációval fiatalabb nálunk történetesen, nem mondhatjuk neki leereszkedően, hogy tegezz csak nyugodtan…
    Vagy ha belépek egy helységbe ahol hölgyek, velem egykorúak és nálam idősebbek is tartózkodnak, én így köszönök:”kezétcsókolom” jónapot kívánok” és “sziasztok” ezzel mindenkit megtiszteltem, és talán máshogy néznek rám, mintha az orrom alatt kummognék valamit zavaromban.
    A weboldalam a fiataloknak szól, így a tegeződést használom, de nem bizalmaskodó stílusban.
    Üdv Viktor
    HMT

    • Andrea Zsuzsanna szerint:

      Én ezt a következő képpen szeretem.Én akkor érzem jól magam ha tegeznek van két nagy fiam és unokáim is vannak. Aki tud velem tegeződni az nyugodtan tegeződhet, hisz felhatalmaztam rá. Ezt mindaddig megengedem amig tisztelettel beszél és akkor nálam mindenki a barátom.

    • Teljesen egyetértek, vannak társadalmi elvárások és a jólneveltséghez hozzátartozik bizonyos helyzetekben, hogy a magázódást megfelelően alkalmazzuk.

  16. Helló, Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Olvasó barátom!

    Elgondolkoztattak a fenti írások, vélemények…
    Bevallom, nem alkalmazom, nem alkalmaztam még, amit ezután írni fogok, de lehet, hogy nem is felebolondság…nem is tudom… szóljatok hozzá … – véleményeket várok.

    Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Olvasó barátom!
    … Cégünk nagy becsben tartja Önöket, különösen Téged!
    Azon fáradozunk, hogy megteremtsük Önöknek a lehető legjobb körülményeket (… bla bla…) de, ha Te is személy szerint hozzájárulsz a cégünk által elképzelt mittudoménmihez, az Önök életszínvonala látványosan javulni fog…

    Mit szóltok, amikor a nagyközönséget szólítom meg, akkor magázom őket, míg, ha téged kiemellek közűlük, akkor tegezve szólok hozzád, hisz mi már nagyon régóta ismerjük egymást, még ha nem is beszéltünk eddig szemtől szemben.
    Megadom a tiszteletet Önöknek, hisz honlapunk széleskörű olvasói között bizonyára nagyon sok komoly, tiszteletreméltó úriember, doktor, tanár vagy miniszter akad, de mindenki közül Te vagy az, akivel közvetlen, tegeződő módon beszélhetek, hisz mi már nagyon rég bizalmas viszonyban vagyunk, nem?
    Látod, míg a többieket magázom, hozzád sokkal direktebben szólok, hisz megértem problémáidat, sőt, tudod, hogy mi már barátok vagyunk. Megbízol bennem, hisz látod, hogy én is megbízom benned, tudhatod, hogy nem verlek át.
    Tudok én nyakkendős úriember lenni, mélyen meghajolni, mint a lakáj, a parókás XVIII-ik századi gróf klienseim előtt… Ezek Ők, ezek azok a híres emberek, akik honlapunk látogatói, cégünk elit kliensei. Mikor hozzájuk szólok, természetesen nem engedem meg magamnak, hogy letegezzem Őket, hisz sértő lenne, tiltja az etikett.
    Ehhez a felső elit körhöz tartozol természetesen Te is, de, mivel – mint fennebb írtam – közted és cégünk között sokkal közvetlenebb kapcsolat van, mint a klienseink nagz részével, megengedem magamnak, hogy tegezzelek.
    És tudom, hogy ezzel kitüntetve érzed magad, hisz fennebb vagy a ranglétrán, mint a jóravaló, bizalmas klienseim nagy része, hisz – mint látod, őket magázom, de téged tegezlek. És ezért egyre jobban megbízol bennem, hisz látod, mennyire egyformán gondolkodunk, látod, mennyire közösek az érdekeink…
    És – tudod, hogy tőlem fogsz vásárolni, nem mész máshoz, nem csapsz be, hisz látod mennyire megbízok én is benned…
    Tisztelt vevőim, várom Önöket honlapunkon, Te meg, kedves %NAME% jó példával járj elől, érezd, hogy félig-meddig kötelességed is, hisz látod, érzed mennyire fontos ember vagy te a többiek között…

    SCI-FI…?
    Vajon működik?
    Vagy csak az éjfél utáni pihent agyam szüleménye?
    Kiváncsi vagyok az Önök tisztelt véleményére, de, különösen a TIED-re, haver! ;-)

    PS. Eléggé koherens, érthető, követhető voltam? Hisz így, mégegyszer átolvasva hozzászólásomat, rájöttem, hogy lehet, hogy nem egészen fogja mindenki megérteni, mit is akartam írni… (természetesen ez nem Rád vonatkozik, ne sértődj már meg…) :-)

    • Andrea Zsuzsanna szerint:

      Igy éjfél után könnyebb a tegződés, sokan alszanak és mi értjük a csíziót, hogy kik a barátok. Neked melyik a szimpatikusabb” csak Ön után” vagy, “követlek Téged”

    • Viktor szerint:

      Na erről beszéltem, használni.
      Csinálja már utánunk ezt bármelyik nyelv…
      Szép írás…

    • Andrea Zsuzsanna szerint:

      Bendzso Te hol vagy ? Elmentél gitározni ? Most költesz ujjabb dalt és mi is látni fogjuk a Viktorral ? Szólj már vagy kiabálj,de igy némán ne nézz ránk !

    • Ugye szakember a legkevésbé sem vagyok a témában, de szerintem nagyon ötletes! Kíváncsi vagyok mi az OMA-s fiúk véleménye.. :)

      • Érdekes a felvetés, tényleg nem sok nyelvben lehetne ezt utánozni. Az ötlet is zseniális, hogy ez egyént, az olvasót megpróbálod kiemelni a többi olvasód közül.

        DE:
        Nehézkessé vált a szöveg sok helyen emiatt és nekem még is az volt az érzésem, hogy keveredik a kétféle megszólítás és néha nem tudtam eldönteni melyik csoportba tartozom.

        1-2 észrevétel:

        – Egy “komoly, tiszteletreméltó úriember, doktor, tanár vagy miniszter” is ugyanolyan ember, mint Te vagy én, lehet, hogy neki is elege van a sok formaságból, örül, ha közvetlenebb stílusban kommunikálhat. Nem biztos, hogy a foglalkozása miatt meg kellene különböztetni.

        – “Kiváncsi vagyok az Önök tisztelt véleményére, de, különösen a TIED-re, haver! ;-)”

        Na ez rontja el szerintem az egésznek a varázsát. Attól, hogy tegeződünk, nem biztos, hogy haverok vagyunk. Pont ez ami miatt sok konzervatív olvasó nem örül annyira a tegeződésnek. Attól még, hogy tegezünk, ne bizalmaskodjuk túl a mondanivalót!

        • Ebben nagyon egyetértek, hiszen a tegezve megszólított olvasó lehet éppen egy “komoly, tiszteletreméltó úriember, doktor, tanár vagy miniszter” is..
          A tiszteletnek tegezve vagy magázva mindig meg kell maradni.
          Ettől az apró “bakitól” függetlenül nekem tényleg tetszik az ötlet.

    • Szevasz Bendzso!

      Szép monológ volt.
      Viszont ott sántít a dolog, hogy ha magázva szólítasz meg valakit(ket) akkor, az engedélye nélkül áttérni tegezésre, sokak szemében durva sértés. Ennél már az is jobb, ha mindenkit tegezel.

      • Én egyetértek Lacival, nekem nem tetszik Bendzsó ötlete. Nekem kicsit kusza a váltogatós forma, és olyan érzetet kelt, hogy mindenki más “Ön” , de te csak te vagy. Így kis betűvel. Nekem inkább letegezés érzetét kelti.

  17. Az, hogy tegeződőm-e vagy magázódom e az attól függ, hogy milyen környezetben vagyok és ott mi a szokás. A kutyám honlapja gyermekded, illetve a kutyások is – akár csak a sportolók – minden esetben tegeződnek. Egy üzleti megbeszélést, ami mondjuk hitelezéssel kapcsolatos, nem lehet tegeződve elkezdeni.

  18. Én elég komoly témákban szoktam beszélgetni az ügyfelekkel és honlapomon is komoly témák vannak. Mégis azt tapasztalom, hogy az emberek többsége jobban szereti a tegeződést, mint a magázódást. Ezért a weboldalamon is a tegeződést választottam. Ráadásul sokkal könnyebb átadni az információt.

    És az ügyfelek is egyrészt utálnak, másrészt nehezen tudnak magázódni, ezért örülnek, ha tegeződhetnek. Szerintem a mi gyerekeink felnőttként már nem fognak magázódni. Hiszen már most sokszor van, hogy belép az ember valahova, egy vele hasonló korú embernek vagy fiatalabbnak kapásból tegezve köszön, nem magázva.

  19. Nekem az a megérzésem, hogy a magázódás szépen lassan háttérbe fog szorulni. Amikor még tizenéves voltam, a harmincasok (egymásnak idegenek) magázták egymást. Most hogy harmincas vagyok, mindenkivel tegeződöm, ismeretlenekkel is). Mire ötvenes leszek, már az ötvenesek is tegeződni fognak. ;-)
    Köszönhető mindez a globalizációnak, az “amcsi” laza stílus terjedésének, az egyszerűsítés szükségességének stb.
    Mi a honlapon, hírlevélben tegeződünk, tehát amikor “mindenkihez” szólunk. Ha viszont személy szerint írok valakinek egy mailt (először), akkor magázom, és érdekes, hogy amikor nekünk írnak, akkor minket is többnyire magáznak, pedig hát a portálon minden tegező formában van! :-)
    (Bendzso írásával pont ellenkezőleg működünk :))

    • Igen, ez érdekes! Mi is mindig tegeződünk az írásainkban, tudásanyagainkban, tanfolyamokon, vállalati tréningeken stb, de sokan amikor személyesen odajönnek hozzánk pl. szakmai rendezvényeken, sőt az utcán!, mert felismernek, akkor nagyon gyakran magáznak. Erre persze illedelmesen visszamagázódunk, mit lehet tenni, pláne ha az illető látszólag az idősebb.

      Szolgálati közlemény:

      Ezúton kérnék minden kedves barátunkat, követőnket, olvasónkat, ha meglát bármelyikőnket személyesen, nyugodtan jöjjön oda és tegezve szólítson meg, hiszen mi is tegezzük őt anyagainkban. (Ez így fer!)

      • Egyébként ebből is látszik, hogy ez a manapság divatos tegeződés (nekem nincs ellenemre!) “kívülről” jön, más társadalmakból terjed hazánkba, többek között a média sugallatára. A magyar emberekben azért elég mélyen gyökerezik a magázódás, még a mi generációnk “szájára” is sokszor az jön – reflexből.

  20. Az SHP Akadémián előadtam ezt a viccet bemelegítésként, és nagy sikere volt. http://bit.ly/cdv9sQ. Azt szoktam mondani, hogy a tegeződés bizonyos népeknél sértő, de az egymást kölcsönösen tisztelő, egymásra odafigyelő közösségekben falakat bont le az emberek között.

  21. Én jobban szeretem a magázódást – zavar az, ha kapásból letegeznek. Ezért az életben és honlapomon is magázódom. Ahhoz, hogy tegeződjek az ügyfeleimmel, kell egy kapcsolat, ami kialakul köztünk s ezt elronthatja, ha kapásból tegezem őket.

  22. Érdekesek a sztorik. Kétféle esemény jutott eszembe. Az egyik a gimnáziumi évekből, az idős irodalom tanár órát tartott nekünk, mi figyeltünk, akkor tegeződött, ha már feltűnt neki senki nem figyelt rá, megemelt hanggal kérdezte pl. “Önök tudják mi a különbség a királynő és a királyné között?!”. A másik viszont az én családomban divat volt a magázás, másik városban jártam suliba, megszoktam az ottani közvetlenséget, így is viselkedtem otthon, amíg a nagyim rám nem szólt, magázzam már. A mostani férjem családjával való ismerkedésnél szembesültem, ők tegezik, nehéz volt átállnom. Igaz nem tagadom, a tegeződéstől jobb a kedvem, közvetlenebb, barátságosabb, mint a magázás…

  23. Sziasztok,

    Szerintem is fogas kérdés a weben. Főleg a közösségi oldalak előretörésével.

    Én egyelőre azt az elvet vallom, hogy a weboldal, ha a célcsoportja szerint megilleti a tiszteletet (cégvezető, vezető beosztású, nyugdíjas, stb.), akkor magázós, de aztán a regisztráció után már egy közvetlenebb, tegezős stílus hírlevelekben, blogon, közösségi oldalakon.

    Persze így is meglehet kavarodni :)

    Vélemény?

    • De jó, hogy ezt kérdezted Tibor. Én is pont ezt a kérdést tettem fel a fiúknak a facebook-on. :-) Nagyon kíváncsi vagyok a válaszra.

    • Hát… Nekem ezzel a gondom, hogy egyrészt a magázódásról a tegeződésre váltás logikája a Ti esetetekben nem biztos, hogy leesik a feliratkozóitoknak. Ezért sokakban határozatlan, nem egységes benyomás alakulhat ki.

      A másik, hogy hogyan magyarázod meg, hogy miért tegezed innentől kezdve. Egyáltalán értesíted róla az olvasóid? Mindenképpen faramuci a helyzet. Mi van, ha a magázódáshoz szokott olvasód, aki eddig ez kapta Tőled, megsértődik, hogy csak úgy mostantól letegezed.

      Szerintem jobb nem keverni a dolgokat, érdemes következetesen az egyik verziót használni. Válassz egyet és ha bizonytalan vagy a fogadtatásban, akkor nyíltan magyarázd meg az olvasóidnak, hogy tegeződni fogunk, mert ez egy bennfentes közösség stb. vagy magázódni fogunk mindenkivel, mert mi így fejezzük ki a tiszteletünket stb. Inkább vállald fel határozottan az egyiket, mint ne lehessen eldönteni, hogy melyiket használod.

      • Nagyon köszönöm Márton, igazán hasznos számomra a tanácsod.

        Egyébként is örülök ennek a bejegyzésnek, mert olyan kérdést vetettél fel bennem, ami meg sem fordult a fejemben. :-)

        Azt hiszem, azt a megoldást fogom választani, hogy a visszaigazoló levélben elmagyarázom, miért fogunk tegeződni. Vagy másik megoldásként T/3-ban fogalmatom a leveleket. :-) Ezen még töröm a fejem. A magázódásra nem szívesen térek át, mert az nagyon furcsa lenne azoknál, akik már hónapok óta kapják a tegeződős leveleket.

        Mindenesetre köszönöm a tanácsokat, elgondolkodtattál. :-)

        üdv, Orsi

  24. Én a weboldalamon, hírleveleimben, közösségi oldalakon a tegezést választottam.
    Az én célcsoportom a gyermeikkel hancúrozni szerető szülők. Úgy gondolom helyénvaló a tegezés. DE amire nem számítottam nagyon sok nagyszülő is látogatja az oldalamat, illetve követ közösségi oldalakon. Mikor ez kiderült akkor nagy dilemma elé kerültem, tettem is egy próbát a magázódásra a karácsonyi kampányban, de nagyon sutának éreztem magam.

    Így továbbra is tegeződök. Ha valaki válaszol a hírlevelemre és magázódva ír nekem, akkor természetesen válaszaimban én is áttérek a magázásra. De azt látom, hogy bár sokszor “le Nórikáznak”, attól még nem tartják tiszteletlenségnek a tegezést. Még soha senki nem mondta, hogy ne tegezzem.

    Készítettem egy videót magázódva, mikor meghallotta az egyik ismerősöm, azt mondta nem lenne jobb, ha tegeződnék :) Kihallotta, hogy kínszenvedés számomra a magázódás, annak ellenére, hogy én úgy nőttem fel, hogy mindvégig magáztam a szüleimet.

    • Nóra, teljesen megértelek, én is látok magam körül olyan szituációt, hogy az amúgy felnőtt korú unoka tegezi a nagyit, de a lánya magázza. Ezek miatt a beidegződések miatt nem egyszerű a kérdés…

  25. Viski Róbert szerint:

    Sziasztok!

    Lenne egy kérdésem a témával kapcsolatban. Van egy weboldal a jellegéből adódóan a hangneme tegezős, és nincs is vele probléma, hisz azt oldal tanácsod ad, segít, olyan területen, ahol megszokott az ügyféllel való tegezés. Azonban egy fejlesztés miatt elkészült ennek az oldalnak egy értékesítő oldala is, ami történetesen egy webshop.

    Elsőre azt mondtam, hogy a webshopon is lehet simán tegező a viszony, azonban mostanra kicsit elbizonytalanodtam, hisz az mégis csak egy értékesítői oldal… Valamilyen szinten annak van egy megkövetelt tisztelet adási formája, hisz venni jönnek oda, semmi másért.

    Egy offline üzletben is ha egy tanácsadói részlegnél a szolgáltatással kapcsolatban a tanácsadó a tanácsadás jellegéből a tegezést alkalmazza, egy szobával odébb az eladó az már magázza a vásárlót…

    Szerintetek weben, illetve a fent leírt szituban mi a helyzet? A látogatók, illetve a vásárlók ugyan azok… ám a két oldal jellege teljesen különböző, és talán pont ebben a tegező, magázó kérdésben.

  26. Viski Róbert szerint:

    Huu.. ilyen hülye vagy érthetetlen volt a kérdés? :)))

    • Szia Róbert!

      Nézd el nekem kérlek, hogy horgászat közben nem netezek. A halak nem engedik… :-)

      Természetesen válaszolok:

      Továbbra is azt vallom, hogy azt a változatát használd a megszólításnak, amit határozottabban, természetesen és akár élőben is fel tudsz vállalni. Szerintem ne váltogasd, mert emiatt magyarázkodnod kell majd, meg nem fogják sokan érteni miért váltogatsz. Érdemes egységesen vagy a tegeződés vagy a magázódás mellett következetesen kitartani! Hogy melyik? Alkat kérdése, mások véleményét erről pedig a fentiekben olvashatod!

      • Viski Róbert szerint:

        Igen igen.. olvastam. Csak kicsit elbizonytalanodtam..

        Remélem jól sikerült a horgászat! :)

        További szép napot!

        • katus szerint:

          szia robi!

          én, aki megfulladok a magázódásól, természetesen azt mondom, h ha itt tegeződsz, tegeződj ott is… tegeződve is lehetsz udvarias és megnyerő, mint ahogy magázódva is bunkó… szerintem.

          de ahogy fent is említik, nem mindegy, h milyen tanácsok, milyen portékák és kinek akarod eladni.

          az én vevőköröm, olvasói táborom (mert van egy magazinom és hozzá web-shop) olyan nők közül kerülnek ki, akik közül én is egy vagyok, egy a gondunk, egy a problémánk és a játszótéren a honlaptól függetlenül amúgy is tegeződnénk. kimondottan izzadtság szagú lenne, ha a honlapon meg magázódnék velük, csak azért, mert a vásárlóim lesznek.

          azon a véleményen vagyok, hogy a honlapon is a lehető legtermészetesebben kell viselkedned, magadat kell adnod, akkor leszel hiteles. ha olyan a témád, amivel magázódni kell, akkor magázódj, ha olyan, h tegeződni is lehet és neked az megy, akkor tegeződj.

          szóval sok újat nem mondtam, de abban csak megerősíteni tudlak, h határozd el a stílusod és maradj magadhoz hű még az éterben is :)

  27. en soha nem mernem itt a nemeteket tegezni ezek allergiasak ra……mondjuk a fiatalabb korosztaly mar sokkal lazabb es mar nem annyira tipukus nemet, mint az idösebbek…az angol nyelvnel ezen nem kellett gondolkodnom..:-) .viszont azon sokat gondolkodtam, hogy a munkakeresöket szivesebben tegeznem mert közvetlenebb…viszont a munkaadokat nem tegezhetem….nem hiszem, higy a Hilton HR igazgatoja vagy egy svajci korhaz igazgatoja ezt jo neven venne…..viszont egy szakacsot vagy növert szivesen szolitanek igy meg…meg az orvost is ….en nagyon sok jo fej laza orvost ismerek….es csak a korhazba olyan komolyak…mint munkakeresök teljesen mas arcot mutatnak…positiv ertelemben….

    • Az OMA igazgatóit tegezheted nyugodtan! :-) Mi úgy gondoljuk, hogy nem attól fognak bárkit is tisztelni, hogy megköveteli magának a magázódást.

      Ja és sok vezérigazgatót, meg marketing és egyéb vezetőt ismerünk, no meg jól menő vállalkozót, akivel az elejétől fogva tegeződünk és nem csinált ügyet belőle, sőt, sokkal közvetlenebb a kapcsolat, mintha magázódnánk.

      Én személy szerint idejétmúlt dolognak tartom a magázódást. Legszívesebben kiírtanám a magyar nyelvből, de ez a privát véleményem, tisztában vagyok azzal, hogy vannak bizonyos “társadalmi elvárások”…

      • es ismered Te a nemeteket ? ha mar a keresztnevükön magazodva szolitom meg kivannak akadva vagy megbantodva neznek ram…söt neha meg szonak is, hogy az en nevem Frau xy legyenszives igy megszolitani…..nagyon fura nep ez…lazasag semmi……meg soha nem kaptam tegezödös hirlevelet……nem tudom, hogy en megmerjem-e lepni….esteleg az ügyfel( Hotelek, korhazak) toborzo marketingünknel kiküldjük u.a. az emailt magazodva a masodikat meg tegezödve felsö vezetöknek es lemerjük a reakciot….egy probat meger, az elsö 5.000-nel megcsinaljuk es az eredmeny alapjan küldjük a többit…persze itt most csak a nemetnyelvüek jöhetnek szoba, az angolnal mas keppen kell majd mernünk pl. a targyba amit irunk vagy szövegben….

  28. csak persze az meg, hogy nezne ki, hogy egy weboldalon az egyik celcsopertot magazom a masikat meg tegezem…..Marton vajon a hirleveleimben es az allasfigyelö emailekben tegezhetnem a munkakeresöket vagy maradjak a magazodasnal az egysegesseg kedveert?

    • Egy weboldalon belül, illetve az ahhoz tartozó hírlevelekben is az csak egyiket használd, így lesz egységes. Ha már valakit elkezdtél magázni nem könnyű áttérni tegezésre és fordítva.

  29. Judit szerint:

    Tisztelt Hozzászólók!
    Sajnos azoknak a számát még csak megbecsülni sem lehet, akik a tegeződő megszólításra (‘nem őriztünk együtt libát’ felkiáltással) nem is reagálnak.
    Az meg hogy bárki bármit is is ki akarjon a nyelvből irtani …..
    A nyelv egy hatalmas, önszabályzó mechanizmus, amihez kellő alázattal kell nyúlni, különben megbosszulja magát.
    A kommunikációs zavarokkal küzdőket segítő coach-ok és pszichológusok nem véletlenül vannak olyan sokan.
    Érdeklődéssel várom a további leveleket.

  30. Tegezzem magát, vagy magázzalak Téged?

    Ez mindig a helyzettől függ. Mint tanácsadó első találkozásig szigorúan a magázódás és csak utána alakul ki a tegezés esetleg.

    A munkatársakkal, autómatikusan életkortól függetlenül tegeződünk, legfeljebb ha nagy a korkülönbség, akkor a néni, vagy a bácsi is utána kerül.

    Meggyőződésem, hogy tegezve is meg lehet adni a tiszteletet. Ha az Istent is tegezhetjük, akkor egymást miért nem?

    Te hülye állatt… vagy maga marha …. közt mi a különbség? :-)

    Csevegős oldalakon egyértelmű a tegezés és előfordult már, hogy személyes találkozáskor lemagázódtunk:

  31. Lazybones szerint:

    Az üzleti jellegű honlapok tegező megszólítása tipikus, undorító vigéc tempó, azonnal közel tolakodni a potenciális ügyfélhez, erőltetni a bizalmas viszonyt. Elvből nem veszek semmit olyasvalakitől, aki kapásból letegez.

    Az embereknek nehézségeik vannak manapság a magázódással, igen, ahogy nehézségeik vannak a másiknak kijáró tisztelet megadásával is a mindennapokban. Ez nem indok a magázódás elhagyására, meg kell tanulni használni.

    • Mi is tegezünk! :-)

      Egyébként nem gondolom, hogy a tisztelet és a magázódás között bármi összefüggés lenne. Tegezve is meg lehet adni a tiszteletet és magázódva is lehet tiszteletlenül beszélni…

      Egyébként pedig ízlés dolga.

  32. Csonka Attila szerint:

    Üdv!

    Szerintem:
    1, Lehet tegezve is tiszteletet adni: ” Kérlek, add ide a sót!”…stb
    2, Lehet magázva is tiszteletlennek lenni: “Mit néz, maga vén szaros!”
    3, Sok nyelvben nincs Ön, Maga… csak te. Itt a tegeződés a közvetlenségben van a magázódáshoz képest.

  33. Tornóczky Márta szerint:

    Kedves Márton és kedves hozzászólók!
    Amikor elkezdtem a webshopunkat felépíteni, azonnal szembe találkoztam a problémával. Szerencsére elég hamar rátok találtam, és elolvastam ezt a bejegyzést is, ami megerősítette az elhatározásomat. A fizikai boltjainkban 10 éve tegeződünk a vásárlókkal, ezért is döntöttem a tegeződés mellett.
    Ami számomra nehézség volt, hogy a webshop működéséhez elengedhetetlen volt a szabályok ismertetése, jogszabályokra való utalás (Vásárlási feltételek, Garancia, Adatvédelmi nyilatkozat). Ezek persze legtöbbször magázódva vannak megfogalmazva az elérhető szabványszövegekben. A szigorú jogszabályok esetén is megpróbáltam tegeződőre átírni a szöveget és roppant furcsán hangzott. Ezért meghagytam a hivatalos szövegek eredeti formáját. Igaz, hogy így nem teljesen egységes a weboldal stílusa, de én ezt így éreztem helyesnek.
    Amikor megszólítom a leendő és már meglévő vevőimet, akkor tegezem őket. Amikor kíváncsiak a jogszabályokra és veszik a fáradságot, hogy elolvassák azokat (nagyon helyesen), akkor magázódó szabványszövegeket találnak. Én ezt így éreztem megfelelőnek.

    Köszönöm a rengeteg eddigi segítséget: Tornóczky Márta

  34. Egy kérdés: ha a webáruház nyelvezetében tegeződök, akkor a vevőszolgálat levelezése és a telefonos kommunikációval mi legyen? Felveszi pl. egy nyugdíjas néni, nyilván nem tegezem le. A visszaigazoló e-mail megy tegezőben, a későbbi kommunikáció meg magázva? :)

    • Jó a kérdés, erre nehéz általános receptet kidolgozni, de az lenne a cél, hogy minél egységesebb legyen a kommunikáció.

      Saját példánkat tudom mondani. (Talán nálunk még több a személyes interakció az élő képzéseink miatt.) Mi is tegeződünk a honlapunkon, anyagainkban, email üzeneteinkben. Alapvetően tegezve szólítunk meg mindenkit élőben is, az ügyfélszolgálat is így ír bárkinek, ha valami egyeztetendő dolog lenne, de még telefonon is tegeződve kommunikálunk. Akkor maradunk a magázódásnál, ha valaki kifejezetten magázódva szólít meg minket. Pl. ő kezdeményez kapcsolatfelvételt és magázódva kérdez, vagy magázódva válaszol, akkor mi is maradunk a magázódásnál (itt már belép a képbe az általános illemszabály.)

      Élő képzésen a legelején bemutatkozunk, elmondjuk, hogy engedje meg mindenki, hogy tegeződve folytassuk és a 2. mondattól már senkinek nincs vele semmi baja (ezt több ezer résztvevőtől szerzett tapasztalatból mondom) . Aki kicsit kétkedő, ő is látja, hogy a tiszteletet tegeződve is megadjuk, túl kell lépni ezen a fölösleges formaságon. Van számos nagyvállalati példa is a tegeződésre, pl. McDonald’s, Ikea, K&H Bank…

  35. A tegezés-magázás tényleg elég nehéz kérdés. Engem mások véleménye is érdekel. Egy kérdőívet is szerkesztettem a témában, már 34 ember kitöltötte, még 66 kitöltőt szeretnék. https://docs.google.com/forms/d/1PBeCnjTCCoGiwrfQ2gyKHaC0WYLA2sqO6tQs57m8mk0/viewform

Trackbacks

  1. OMA.hu szerint:

    Ismered az aggódó főnök sztoriját? Avagy tegezhetem vagy magázhatlak? Új bejegyzés az OMA Blogon: http://bit.ly/coU8Dz

  2. Zoltan Bunyik szerint:

    Magázzam vagy tegezhetlek? http://bit.ly/ba6S1F

  3. […] már beszélgettünk a tegezés-magázás dilemmájáról. Ezzel kapcsolatban két alapvető hiba szokott […]

Szólj hozzá!

*