Kiaknázatlan terület: hirdess a Gmail-ben!

A Google AdWords hirdetések kapcsán sokan még most is csak a keresőhirdetésekre gondolnak. Sőt van olyan hirdető, aki nem is tudja magáról, hogy a tartalmi hálózatban is hirdet. Sőt hallottam már olyan véleményt is, hogy a tartalmi hálózat, csak viszi a pénzt, semmi értelme…

Én azt mondom, a keresési hálózat hirdetéseinek telítődésével a Google AdWords mostohagyerekeként kezelt tartalmi hálózat szerepe kezd felértékelődni és nekünk – szemfüles hirdetőknek – kiaknázatlan lehetőségeket rejt!

Az AdWords tartalmi hálózatáról már korábban írtunk, de most egy konkrét tippet szeretnék adni, amit érdemes kiemelten kezelni, ha a tartalmi hálózatban hirdetsz!

A tartalmi átkattintási arányok lényegesen alacsonyabbak, mint a keresési hálózatosak, de hát ez nem is baj, mert:

 • egyrészt a kattintások után fizetünk;
 • másrészt teljesen más a tartalmi hálózatos felhasználók attitűdje.

Hatalmas különbségek

Az egyes tartalmi hálózatos megjelenések közt óriási különbségek lehetnek. Nagyon sokféle iparágban kezelek hirdetéseket, és valahogy mindig belebotlok az egyik megjelenési helybe, ami messze a legjobb szokott lenni.

Legjobb egyrészt az átkattintási arányok tekintetében és a konverziós költségeket szemlélve is. Ez a webhely nem más mint a Gmail! (A Hálózatok fül alatt így fogod megtalálni: mail.google.com)

Egy remek példa erre (ma délután kaptam ezt a levelet, figyeld a hirdetéseket):

Annyira kimagaslóan jó minőségű kattintások jönnek erről a helyről általában, hogy:

 • minimum érdemes külön licitet beállítani erre az elhelyezésre (persze maradjunk a releváns, kulcsszavak alapján történő megjelenésnél);
 • vagy akár külön létre is lehet hozni egy kampányt, amiben direkt erre az elhelyezésre célzott releváns megjelenéseket állítunk be!

Gondoljunk bele, mennyire fókuszált a figyelme annak, aki éppen az egyik ismerőse, barátja, családtagja levelét olvassa! A kapott levél tartalmához illeszkedő hirdetések jelennek meg, amelyek annyira diszkréten beleolvadnak a tartalomba, hogy szinte olyan, mintha a levél része lenne. Pláne ha a célzást is jól eltaláljuk és igazán releváns környezetben jelennek meg a hirdetéseink!

Van olyan hirdetési kampányom, ahol a Gmail-ben megjelenő hirdetések hozzák a konverziók 80%-át, a többi pedig az összes többi megjelenésről jön.

Tehát:

 • ne hanyagold el a tartalmi hálózatot;
 • figyelj oda a Gmail-es megjelenésekre;
 • akár tervezz erre a megjelenésre külön hirdetéseket, speciális üzenettel!

Ha kínai amit itt leírtam vagy további eredmény javító ötleteket szeretnél kapni, akkor ott a helyed a következő Google AdWords Hirdetési Szemináriumon (2010. február 5. péntek – már csak 6 szabad hely van.)

Hozzászólások

 1. Egyre többg helyen találkozom Veled / Veletek. Nagyon szakmaiak vagytok, érdemes odafigyelni rátok. Kösz hogy vagytok és sok sikert a továbbiakban is.

 2. De azért a nagy különbség a tartalmi és a keresési hirdetések között:
  – keresési hirdetések azoknak jelenik meg, akik keresnek (azaz valami infót kutatnak, problémát akarnak megoldást találni), szóval nekik tesznek ajánlatot a hirdetők
  – tartalmi hirdetéseknél pedig a tartalomhoz igazítja a hirdetéseket a google.

  Érdekes lehet, hogy sokan a tartalmi hirdetéseknél nem zárják ki a “negatív” oldalakat. Pedig sok felesleges kattintással lehetne javítani egy tartalmi hálós kampányon.

  • Igen, ezért kell máshogy hozzáállni a két hirdetés típushoz (keresési / tartalmi). Alapvetően más hirdetésszöveg szokott működni és máshogy reagálnak direkt ajánlatokra.

 3. Köszönöm, ez igazán hasznos infó volt!

 4. nagyon praktikus ez a hirdetési forma, ugyanakkor nekem volt, hogy rákattintottam a sáv legalján levő kisebb hirdetésre, és valami teljesen mást hozott ki, mint ami a szövegben volt, egy ilyen zanzásított ablakot csak

  • Elképzelhető, hogy a hirdető hibája volt. Sokszor annyira félresikerül a célzás vagy annyira szerencsétlen landing oldalt adnak meg a hirdetők, hogy az egész hirdetés értelmetlenné válik. (Viszont a pénzük fogy…)

 5. Köszi a tippet okos gondolat, lehet kimondottan csak g-mailre optimalizálni?
  tud itt olcsóbb lenni a hirdetés?
  vagy ez a tartalmi háló kategória?

  Izgalmas gondolat lehet, pl hogy a google itt milyen tartalmat vesz alapul?
  levelek belső tartalma?
  levél címe?

  pl: Ha cim az hogy Boldog Születésnapot
  akkor erre lehetne hirdetni: Lepje meg magát egy hosszú hétvégével!

  lehet tudni erről bővebben mi hogy működik a G-mailon belüli hirdetésekre?

  köszi

  • Igen, hirdetni csak a Gmail-ben is lehet. Hozz létre egy olyan kampányt, ami csak a tartalmi hálózatban fut, állítsd be, hogy csak az általam kiválasztott helyeken jelenjen meg a hirdetés, majd csak a Gmailt add hozzá (mail.google.com). Illetve állíts be kulcsszavakat is.

   A levél tárgya is számít és az olvasott levél tartalma is, valamint a korábban olvasott levelek témája is (ez utóbbi nem olyan rég óta, és csak akkor, ha nem tudna olyan releváns hirdetéseket odatenni a rendszer.)

 6. Penge a téma, lehet külön speciként gyúrni csak G mailre?
  MI alapján kerül be a tartalmi hálóra a g mailben a hirdetés?

  a levél tartalma?
  levél cime?

  hogyan lehet erre külön optimalizálni?
  köszi

 7. Én úgy vettem észre, hogy a gmail levél tartalma alapján igyekszik kiválasztani a jobb oldalra a hirdetéseket. Illetve lehet, hogy a levél címe is közrejátszik. Például itt a sielésről szóló levél és ez nagyon jól megfigyelhető a hirdetésekben is. Úgyhogy tényleg nagyon hasznos ez a dolog.

 8. Molnár Dániel szerint:

  Én is gmailt használok, de a szemem még sosem tévedt a hirdetésekre, automatikusan észre sem veszem. És szerintem ezzel sokan vannak így rajtam kívül…

  • A hirdetések statisztikái pedig azt mutatják, hogy nagyon sok kattintás jön erről a felületről. Ezért is nem szabad magunkból kiindulni a hirdetések tervezése során, mert mindenki máshogy működik. A statisztika kiátlagolja az egyéni különbségeket. Mivel a kattintások után fizetünk, azokkal foglalkozunk, akik kattintanak… :-)

 9. azt mondták a google előadáson hogy természetesen a kulcsszavak keresése automatikusan történik és nem sérül a levéltitok védelme.

  engem viszont akkor is zavar ha valaki belenéz a mailjeim tartalmába, ha történetesen az egy gép…

  már csak azért is problémás mindez, mert egy mailben elejtett célzás nem ugyanaz, mint egy tudatosan keresett kifejezés bepötyögése. nem az jön le belőle, hogy jajdejófej ez a google hogy még itt is releváns hirdetésekkel bombáz, hanem az, hogy mi köze bárkinek is a levelem tartalmához? bőven elég a google kereső találatok melletti hirdetés.

  • Érdekes kérdést vetsz fel ezzel! Abszolút megértelek. De gondolj bele, a Google sem kizárólag jófejségből üzemelteti az ingyenes Gmail levelezési megoldását. Azzal fizetsz, hogy hirdetések jelennek meg a használatakor. És időnként Te vagy mások kattintanak a hirdetésekre. Kvázi a hirdetők fizetik ki azt, hogy kapj egy ilyen levelező rendszert.

   Ha pedig hirdetőként szemléljük ezt a dolgot, akkor egy lehetőség amit vagy kihasználsz vagy nem.

   • OK, de számomra a gmail nem elválaszthatatlan a google egyéb szolgáltatásaitól (az igoogle része, ami 1 felület), ezért nem érzem hogy a gmail hirdetés “járna” cserébe az ingyenes szolgáltatással. de ha mégis, akkor legalább ne a levelem tartalma alapján jöjjenek a hirdetések a gmailben, hanem mondjuk a kereséseim alapján…

    másrészt meg aki gmailt használ, az 100%, hogy használja a keresőt is, tehát így is-úgy is el fogják érni a google hirdetések, nem jelent hozzáadot értéket.

    • Ebben vitatkoznék, mivel a Google-nek az a célja, hogy minél nagyobb hirdetési felülete legyen és a kereséseken kívül másmilyen módon is el lehessen érni a felhasználókat!

     Megjegyzem ez a hirdetési felület mind a tartalmi, mind a keresési hálózatban bizonyos témakörökben még mindig nem túl nagy pl. magyar piacon. Többször volt olyan hirdetőm, hogy alig bírtuk elkölteni a havi hirdetési büdzsét. (Mondjuk nem pár tízezer forintról volt szó, és banneres portálmegjelenésekkel a többszöröse elment volna.)

     Más a hatékonysága, elérési költsége stb. a Gmail hirdetéseknek és a kereséseknek. Nekem az a tapasztalatom, hogy sok esetben jobban működik a Gmail és nem cserélném el keresési hirdetésre azokat a hirdetéseket.

 10. Dániel. A felvetésed jó. Viszont ha neked olyan oldalt ajánl, amit később nagyon hasznosnak találsz és használod is, akkor nem jártál egyáltalán jól?
  Igazából két szemlélet létezik. Az egyik, hogy hogy van képe a googlenak hirdetni mifelénk. A másik pedig az, hogy mindegy hogyan jut el hozzá az info egy másik oldalról, a lényeg hogy megtaláltuk. Úgy is felfoghatjuk, hogy a google jót akar nekünk.
  Egyébként tudná ezt a google hatékonyabban csinálni, hogy az általad felvetetett dolgot kikerülje, de az sokkal nehézkesebb. Mondjuk elég rossz lehet kérdőíveket kitöltetnie, ami után dob a jó reklámokkal. Ezt a felhasználói oldalról is igyekszik könnyíteni. Habár egy olyan funkciót valóban beépíthetek volna, hogy megkérdi azt, hogy engedélyezze e a levelek nézegetését a reklámozás miatt.

  • igen, persze hogy örülök ha hasznos linket ajánl a gmailben. de azért az ember néha (gyakran) olyan témákról is levelezik, amit szeretne titokban tartani, vagy egyszerűen csak fogyasztási szempontból tökéletesen irreleváns dolgokról. előbbi esetben zavaró, utóbbi esetben felesleges, ha hirdetéssel bombáz a gmail.

   • Dániel: Titokban? Online ingyenes eszközökkel? Ez elég kilátástalan szerintem és irreális elvárás. Az adathalászat ma hihetetlen iparág a felszín alatt.
    És azért az is sejthető, hogy vannak dolgok, amiket nem vernek nagydobra, és azt hiszem azok a súlyosabb dolgok.

    Nem láttam még olyan mailboxot amit ne talált volna meg spam robot előbb vagy utóbb.
    Szóval ha nagyon félünk , érdemes a jó öreg papir toll verziót használni, azt legalább látjuk ha feltöri valaki.

    Márton köszi a választ.
    üdv
    P.

    A google pedig a “barátunk” :) sokat ad sokat kér :) ez a mérleg. Ezt kell elfogadni.

 11. Sziasztok,

  ránéztem a kezelőfelületre és valóban: nálunk pl. a tartalmi hálózat konverziós aránya 50%-kal magasabb, mint a sima keresési hálózaté (a költség pedig majdnem duplája). Érdemes ekkor leállítani a keresési hirdetéseket és mindent betolni a tartalmi hálózatba?
  A gmail jó ötlet, ki fogjuk próbálni.

  • Szerintem azt érdemes futtatni, ami eredményt hoz. Azért ne állítsd le a keresési hálózatot, csak talán vedd egy picit kevésbé intenzívre, a pénz nagyobb része arra menjen, ami eredményesebb!

   • Köszi,

    időközben megnéztem a tartalmi hálózat kattintásait is és csak tátottam a szám: a gmail-ből jövő konverziós arány a “normál” tartalmi hálózat (ami ugyebár így is másfélszerese a kereséséi hálózatnak) duplája.

    Már csináltam is rá egy külön kampányt kiváncsi vagyok.

 12. Sziasztok!

  Én teljesen amatőrként, aki eddig gmailnek csupán felhasználója volt- jegyzem meg, hogy rengeteg hirdetésre rákattintottam, ami az emaillel együtt jelent meg. Kezdetben véletlenül akadt meg a szemem a hirdetéseken, mostmár direkt megnézem, mert nagyon sok hasznos dolgot találtam bennük. Ugyanakkor direkt módon nem keresek rá ezekre a hirdetésekre, mert nem azzal a céllal ülök a géphez, hogy keresek valamit.
  A másik megjegyzésem a levéltitokkal kapcsolatos fenntartásokkal kapcsolatos:
  attól, hogy egy program felismer pár szót az e-mailedben, és ahhoz hozzárendel pár hirdetést, még nem vált a leveled “publikussá”, hisz ÉPPEN azok a hirdetések csak ott és neked jelennek meg, más nem tudja, hogy mik jelentek meg nálad, tehát a leveled tartalmára sem tud következtetni.
  Másrészt meg mindenki tudja, hogy az e-mail nem az a hely, ahol igazán bizalmas vagy titkos dolgokat érdemes megbeszélni, úgyhogy szerintem fölösleges pont pár reklám miatt megsértve érezni magunkat, ennél sokkal nagyobb indiszkréciónak is ki van téve az, aki internetezésre adja a fejét, nem?

 13. Sebastian szerint:

  Sziasztok!

  Aki, a gmail-t használja nem újdonság ez, azonban mégis új mert sokan nem vették észre ezt a lehetőséget. Amikor levelet írok én csak arra koncentrálok és nem az érdekel, hogy ki mit reklámoz, ha végeztem sem nézem meg a hírdetéseket. Véleményem szerint, ami bíztos számos olvasónak ellenszenves: az erőszakos nyomulást, ami manapság körülvesz megvetem. Van egy nagy igazság, amit nem én mondtam: A természet az egyensúlyra törekszik, azonban, mi emberek míndíg felbolygatjuk. Ez ahhoz vezet, hogy kialakítsunk egy rohanó, kapkodó, nyugtalan világot magunk körül. Egy pszichológus barátom mondta: Sajnos magyarországon van a legtöbb idegbeteg ember, azért mert olyan helyzetet teremt saját magának. Szerencsére azonban lehet(ne) ezen változtatni. Számos olyan ország van, ahol a munkaidő 17.oo-kor vége és a családé, barátoké, stb, stb-é a szabadídő, a hétvége szombat déltől (13:oo) SZENT. Kevesebb munkával jobb gazdaság és élet. Példaképp lehetne……….

 14. Adjatok Tanácsot!

  Szeretném hirdetni a válalkozásomat,
  hogyan tegyem?
  Mennyibe kerülne?
  Előre is köszönöm a válaszokat!

  • Kedves Sinci!

   Ezekre a kérdésekre sajnos nem tudok egy ilyen komment válaszban tejes körűen válaszolni. Ezekről a kérdésekről 1 illetve több napos tréningeket tartunk.

   Röviden tömören:
   Hogyan hirdess? Nézz körül a hirdetési lehetőségek közül és válaszd ki a vélhetően eredményes formákat. Majd tégy egy próbát mindegyikkel, mérd az eredményeket és amelyik a legjobb volt, főleg arra fókuszálj.

   Mennyibe kerül? Ez az adott hirdetéstől függ. Leginkább koncentrálj arra, amelyik a legjobban megéri, vagyis a reklámba befektetett pénzed mind nagyobb extra hasznot hoz!

   Ennél tömörebben nem tudtam válaszolni…

  • A lényeg, hogy nem fog minden azonnal menni. Márton jól mondta, hogy ki kell gondolni reklámszövegeket, majd ezek hatékonyságát tesztelni. Hetekre, hónapokra lehet szükséged, hogy utána hátradőlve azt mondhasd, hogy minden úgy megy, ahogy kell. De később is kell dolgozni rajta, hogyha valami változik.

 15. Csabakkina megjegyzéséhez csatlakozva: én is egy-az-egyben így vagyok a gmail melletti hirdetésekkel: rápillantok, ha érdekel,megnézem.Mivel mindig egyszerre jónéhány projekten agyalok, így 10-bôl 6-7-et megnézek, és 4-5-öt jól is tudok használni. Szerintem ez nem rossz arány a hirdetôknek. Az igaz, hogy a villogást, beúszást nagyon nem szeretem, ezeket tartom agresszívnak, és bármily érdekes lenne számomra, elvbôl nem nézem meg. Èn ezzel tudok “büntetni”.

  Amúgy a “normális” hirdetést egyáltalán nem tekintem nyomulásnak, hisz szabad akaratomból klikkelek vagy sem. Sôt, inkább hálás vagyok érte, hogy felhívták rá a figyelmemet. (Bár lehet, hogy ez a hála élemedett korom folyománya… lévén 52 éves öreg csóka, akit olykor még mindig meglep, ha valami új technikai huncutság csak úgy egybôl mûkszik.)

  Más: írnék egy üzleti levelet Fehér Mártonnak és Gombos Zsoltnak, kérném a címüket.

  Üdv: Mirrrcike

 16. Szervusz Márton!
  Sok sok ismeretterjesztő írást olvastam már tőletek. S azt kell mondanom hogy sokat is tanultam és hasznosítottam belőle. Eddig három hirdetési kampányt készítettem, hogy élesben tudjak kisérletezni. A harmadik kampánynál már eljutottam oda, hogy kattintásonként 28 ft az átlag. A CPM 98 ft, de tudom hogy még mindig lehet rajta javítani. A gmail levelezőreklám valóban nagyon jó, mert magam is sokat nézek meg belőlük. Sőt vissza is keresem a régi leveleket, az ott lévő megjegyzett hirdetésekhez. Számomra is küldött a z Adworsd kupont, de nem tudom beváltani mert két hétnél régebbi a fiókom. De a Gmailban láttam akik be tudnák váltani. Lehetséges ez? Vagy kockázatos,mert….? Nem tudom. Nem akarom hogy a Google büntessen akármiért is!
  janiki

  • Szia János!

   Elvileg a Google-nak nem az a célja ezekkel a kuponokkal, hogy új fiókot nyiss és abban írd jóvá, hiszen, attól még hogy új fiókot nyitsz, nem leszel új hirdető. A Google pont hogy az új hirdetőket szeretné behúzni az ilyen (2 hetes) kuponokkal…

 17. Hello!
  Szeretnék csinálni egy kapányt.
  Hogyan kell kezdenem?
  Hogyan kell befizetnem a megfelelő összeget, hogy elinduljak?
  Ez havi összeg, vagy kattintásnyi?
  Kérlek emailben válaszolj!
  Köszi!

 18. Most kezdtem kiépíteni egy teljesen egyszerű feliratkozó listás, érdeklődők gyűjtésére alkalmas kis rendszert. Nem túl dizájnos, de már működik. Viszont nagyon megtetszettek az új típusú gmail hírdetések, mert komplett html levélként jönnek, intelligensen a promóciók fül alá kerülnek és még direkt feliratkozó panelt is tartalmaznak. Hogy lehet ilyet létrehozni? Én is szívesen hirdetnék ezen a módon.

  • Ezt a megoldást külön kérvényezni kell a Google-nél, Ha van ügynökséged, akkor ők felveszik a Google kontaktjukkal a kapcsolatot, ha nincs, akkor beszélj a Google ügyfélszolgálattal telefonon vagy emailen és elmondják a feltételeket.

Visszakövetések

 1. Balázs szerint:

  RT @oma_hu: Új post: Kiaknázatlan terület: hirdess a Gmail-ben! http://bit.ly/d1k2Pg

 2. Kötelező olvasmány: RT @oma_hu: Új post: Kiaknázatlan terület: hirdess a Gmail-ben! http://bit.ly/d1k2Pg

 3. RT @gomboszs: RT @oma_hu: Új post: Kiaknázatlan terület: hirdess a Gmail-ben! http://bit.ly/d1k2Pg

 4. Anna Boda szerint:

  RT @Steki: Kötelező olvasmány: RT @oma_hu: Új post: Kiaknázatlan terület: hirdess a Gmail-ben! http://bit.ly/d1k2Pg

 5. profitgenerator szerint:

  RT @gomboszs: RT @oma_hu: Új post: Kiaknázatlan terület: hirdess a Gmail-ben! http://bit.ly/d1k2Pg

 6. Google Hungary szerint:

  RT @Steki: Kötelező olvasmány: RT @oma_hu: Új post: Kiaknázatlan terület: hirdess a Gmail-ben! http://bit.ly/d1k2Pg

 7. OMA.hu szerint:

  Érdekes vita a friss bejegyzésünk hozzászólásaiban: A Gmail-es levelezésünk tartalma nem titok a Google előtt! http://bit.ly/90JUJm

 8. Attila Stuban szerint:

  RT @oma_hu: Érdekes vita a friss bejegyzésünk hozzászólásaiban: A Gmail-es levelezésünk tartalma nem titok a Google előtt! http://bit.ly/90JUJm

 9. […] This post was mentioned on Twitter by Gombos Zsolt, Borbényiné Nóra oe, profitgenerator, OMA.hu, OMA.hu and others. OMA.hu said: Új post: Kiaknázatlan terület: hirdess a Gmail-ben! http://bit.ly/d1k2Pg […]

 10. OMA.hu szerint:

  A legolvasottabb blogbejegyzésünk januárban: http://bit.ly/d1k2Pg és februárban: http://bit.ly/9qNRHx

 11. […] 2010-ben felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Gmail milyen jó hirdetési felület, érdemes ott hirdetni, mert minőségi […]

Hozzászólás beküldése

*