Twitter marketing – csiripelés kkv-knak

Twitter, twitter, twitter. Egyre több helyről ömlik, hogy mennyire jó dolog ez a Twitter, hogy mennyire gyors ez a kommunikációs csatorna és milyen könnyen lehet róla információkat szerezni.

De mi is az  Twitter?

Viszonylag új kommunikációs csatorna, egy mikroblog szolgáltatás, 140 karakteres limitált mondanivalóval.

De érdemes-e e Neked is jelen lenni ebben a közösségben? Van-e benne potenciál? Hozhat-e úgy ügyfeleket? Hozhat-e ismertséget, hírnevet?

Ez már a Twitter-marketing.

Ebben a postban Váraljay Gábriel, “twitter edző”, a Twitter kisokos szerzőjének segítségével megpróbáljuk tisztába tenni ennek a jelentőségét, illetve, egy-két tanácsot adni arra az esetre, ha Te is látsz lehetőséget (vagy még épp nem) a twitter-marketingben.

 • Miért érdemes regisztrálni?
 • Hogyan indulj el?
 • Hogyan gyűjts követőket?
 • Hogyan használd ezt a kommunikációs csatornát az online marketingedben?

Ezekre kapsz választ ebben a 12 perces interjúban.

Hallgasd meg online, vagy töltsd le mp3 formátumban innen.

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

Az induláshoz, kötelező olvasmány a Twitter kisokos (gyerünk, klikk és töltsd le!) és ha még az olvasás előtt vagy közben lesznek kérdéseid, Gábriel itt van figyeli a hozzászólásokat és válaszolni fog minden neki intézett kérdésre. Szóval ne tartsd magadban! Kérdezz!

Nem régen kreáltunk az OMA.hu-nak egy Twitter account-ot, így most már ott is lehet követni bennünket, de személy szerint én is megtalálható vagy a Twitteren. (http://twitter.com/gomboszs)

Apróbetű: Épp most zajlik a Goldenblog Twitter-verseny, ahol meglepetésemre beválogattak a TOP 30-ba. És épp holnapig lehet szavazani… :)

Szóval Gábriel és mi is várjuk a kérdéseket a Twitterről, ill. a Twitter marketingről hozzászólások formájában!

Hozzászólások

 1. Ez nagyon hasznos riport volt, köszi Gabriel!

  Sajna a kérdéseket nem hallottam csak a válaszokat, mi lehet a gond?

  Üdv:
  Évi

 2. @Gaál Éva: hát sajnos nem tudom mi lehet a gond, nálam hallatszik. :) A lényeg a válaszokban van! :)

 3. Sz. Peter szerint:

  Én pl regisztráltam már a twitterre, igaz még nem írtam semmit. Nincs blogom, és frissülő tartalmam sincs. De nem nagyon tudom, hogy az idézeteken kívül mit írhatnék a twitterre. Még passzív vagyok, kell biztos idő mire rájövök a lényegére.

 4. “Sajna a kérdéseket nem hallottam csak a válaszokat, mi lehet a gond?”

  Évi,
  Ha jól hallom Zsolti hangja a bal fülbe megy az enyém a jobba. Lehet a füleseddel van gond. Nyomd be jobban a jack dugót, vagy mozgasd meg a kábelt :-)

 5. “Én pl regisztráltam már a twitterre, igaz még nem írtam semmit. Nincs blogom, és frissülő tartalmam sincs. De nem nagyon tudom, hogy az idézeteken kívül mit írhatnék a twitterre. Még passzív vagyok, kell biztos idő mire rájövök a lényegére.”

  Szia Péter, akkor egyenlőre tanulás céljából vagy jelen. Ez is jó. Sok értékes cikk linkje van fenn és jobban képben lehetsz a hírekkel, trendekkel kapcsolatban mint más aki csak úgy bóklászik a neten. Sok sikert!

 6. Köszi fiúk a riportot, remek volt! A Gabriel könyvét én is csak ajánlani tudom, annak aki még nem olvasta, akkor is ha már twitterezel találhatsz benne hasznos ötleteket.

  Éva talán gond lehet, ha monóban hallgattad, próbáld meg sztereóban. Nekem a kérdések a baloldali a válaszok a jobboldali fülhallgatóban szóltak. :) De ezt más interjúknál is tapasztaltam.

 7. Janó szerint:

  Nekem az lenne a kérdésem, hogy van-e a twitterezésnek valamilyen etikettje kialakulóban, illetve a spam a twitteren mennyire jellemző?

 8. Viola Zsuzsa szerint:

  Feliratkoztam a kisokosra, és mindenféle ingyenes előtanfolyamra (pl. OMA), idáig nem sok időm volt művelni magam a 3 gyerekem miatt, csupán az internet szórakozást nyújtó részeit ismertem meg valamennyire. Alapfogalmakkal sem vagyok tisztába, a nyelvezettel sem, még azt sem tudom, mi az a kkv. Ezek mindig bezavarnak, egyébként értek mindent. Azt sem tudom, miért csinálom, csupán többet szeretnék tudni. Ha jön a Lehetőség, készen kell állnom rá. Már sokszor tanultam meg így dolgokat, és később mindig hasznát vettem.

 9. @Viola Zsuzsa jól csinálod! ez mindennek az alapja! :) kkv = kis- és középvállalkozó

 10. “Nekem az lenne a kérdésem, hogy van-e a twitterezésnek valamilyen etikettje kialakulóban, illetve a spam a twitteren mennyire jellemző?”

  Kedves Janó,
  Az etikett kialakulóban van igen. Vannak akik szabályokat próbálnak hozni. Ezeket is sorolhatnánk. Elsődlegesen a twitter.com is hozott szabályokat amiket ráadásul a felhasználók véleményeire alapozva is tesznek.
  Utána vannak amolyan 10-es listák, amiket egyesek felsorolnak, pl. “10 dolog amit ne csinálj a Twitteren”.
  Igazából elég nehéz szabályokat hozni, mert eleve több rétegbe lehetne sorolni az embereket.

  1. Vannak akik a “jaj bal lábbal keltem ma és fáj a fejem” típusúak, ők leírnak mindent magukról.
  2. Vannak akik szigorúan szakmai cikkeket küldenek ki.
  3. És vannak ezek keverékei.

  A SPAM egy külön témakör. Szigorúan kitiltják azokat, akik nagyon rövid idő alatt nagyon sok embert követnek. Természetesen ha nemzetközi kapcsolataid vannak akkor mindenki a saját érdekeit veszi figyelembe. Amikor megköszönik a követésed privát üzenetben már kapsz is egy üzleti ajánlatot :-)

  Alakul még ez, de mint említettem íratlan szabályok már vannak.

 11. Kedves Zsuzsa,
  Ezzel mindenki így van az elején. A sok tanulás vége az, hogy elkezdjük felismerni, hogy változik a világ, nekünk meg jönnek az ötleteink, hogy mivel is lehetne foglalkozni. Na így alakulnak ki a mellékállások később pedig a főállású vállalkozások.
  A lényeg, hogy szívből csináld. Bocs ha kicsit eltértem a tárgytól :-)
  Sok sikert!

 12. http://www.twitologia.com oldalamon is olvasattok twitterrel kapcsolatos infókat, leginkább a kapcsolódó szolgáltatásokról, eszközökről, alkalmazásokról, valamint szeretném összehúzni egy kalap alá a hazai twitter “edzők” o_O írásait tanácsait is… jó olvasást.

 13. @Sz. Péter: ami a lényege hogy anélkül nem fog menni ha nincsenek követőid illetve nem követsz másokat. A twitter szépsége és egyszerre csúfsága is, a hihetetlen számú – akár instant – követőkben rejlik. valamint ahhoz hogy gyors infóhoz juss neked is követned kell másokat, ehhez használhatsz különféle desktop vagy böngészős klienst, pl Seesmic Desktop, Destroy Twitter stb. Megkönnyíti a navigációt az üzenetek közt, és áttekinthettőbbé könnyen kezelhetővé teszi (beépített kép, videomegosztó, linkrövidítő) az üzenetküldést.

  Ha nem vagy egy Shakespeare nem gond, olvass, informálódj. Ha tetszenek mások írásai, tarts meg őket, rendszerezz, csoportotsíts. Reagálj, irj neki választ. Ahogy a twitterrről szóló kis rajzfilmben mondja a srác, egyszerre irsz mindenkinek és senkinek. Sokkal szabadabb, az egész kommunikáció mivel nem konkrét személnyek írsz, de egy válaszban megteheted ezt is. A kapcsolatok sokkal lazábban alakulhatnak, aki meg nem tetszik egyszerűen “unfollow”, ileltve “block”-olod és senki nem fog megsértődni.

  A nagyon jó tartalmakat pedig “retweet”-elheted azaz továbbküldheted megosztva a követőiddel.

 14. Sziasztok, itt talán nem számít szemetelésnek megemlíteni, hogy elindult a http://twilink.hu, ami a magyar twitterezők linkjeit gyűjti. Többek között ezt a cikket is ott találtam, a http://twilink.hu/tegnap menü alatt, 3 szavazattal az élen (gratula!)
  Holnap már nem lesz ott :)
  Talán vannak még gyerekbetegségei, minden kritikát (és bugjelentést) örömmel és köszönettel fogadnék, különösen ha Twitteren kapnám (@damnadm).
  A lényeg, hogy hamarosan (most tesztelem, napok kérdése) közzéteszek egy blogposztokba beszúrható gombot is, amivel lehet az olvasókat noszogatni tweetre és retweetre.

 15. Bálint,
  Nagyszerű és köszönöm, hogy megosztottad velünk. Ez megér egy blog-bejegyzést :-) Ezt nem úszod meg, megkereslek :-) Köszi

 16. Kössz!
  A gomb kapcsán derült ki, hogy a turulcsirip elég hektikusan gyűjti a csiripeket, az enyéim hol bekerülnek a listába, hol nem. A twilink meg – mivel a turulcsipiről gyűjt – szív ;)
  Keresem a megoldást. (nyilván maga a twitter lesz)

 17. nem egészen értem a működését, viszont ami ennél is furább hogy a loginhez miért nem elég a twitter userem? szerintem az egyik legjobb dolog a twitterben hogy openID-hez haonlóan más oldalakra is logolhatok vele.

  amúgy hány link kell ahhoz hogy bekerüljön a rendszerbe?

  amúgy mindenképp helyet fog kapni a http://www.twitologia.com oldalon:) van még hely a showcase panelon a kiemelt eszközöknek:)

 18. írtam két commentet, de nem jelent meg, megnézné a kedves admin hogy miért nem?:)

  ty

 19. Bálint, érdekes lehet az algoritmus. Gondolom szavakat néz vagy szókapcsolatokat amiből rájön a magyarságra… a Bio-ban kitöltött földrajzi adatok szerintem kevés (van aki ki sem tölti).

 20. @Bálint: nagyszerű az oldal, van benne lehetőség, nyomtam is körbe egy RT-t róla, biztos láttad! :)

  @tzs: sorry, javítva, valamiért spamnek vett a rendszer. :)

 21. mostmár értem miért van ennyi gagyi magyar spammer a twitteren.

  értsétek meg kérlek, hogy nem a technikát hanem a kultúrát kell oktatni. ez ami itt van, kevés.

 22. ők nem gagyi spammerek, hanem seo szakemberek és a twitteren linképítés folyik:D

 23. twitter nem alkalmas linképítésre.
  seo szakemberek dolga a technikai és nem az életmód
  kultúra és kreativitás nélkül csak szemetelés folyik.
  és ezt a tapasztalat és sok visszajelzés mondatja, ráadásul elég csak meglesni a turulcsirip főoldalát.

  aki hülye, az csak googlizzon, aki kreatív az publikálhat is.

 24. nem ment át az irónia vagy nincs humorérzéked:)

 25. ja igen.. sajnos gyakran azon veszem észre magam, h elkopott a humorérzékem és komolyan veszem az iróniát.. valószínű rohaszja agyam a sok TwitterBullShiter (ironikus hangnemben olvasandó ;)

 26. értem én, amikor a linklog.hu oldalt fejlesztettem, akkor social bookmarking sitenak akatam, végül seo tool lett belőle amolyan spammer linképítő website, valószínüleg a twitterben is ezt látják azok akik szórják a linkjeiet ész nélkül, pedig sokkal többről van szó.

 27. @eaposztrof
  Deifiniáld, mondj példákat mit értesz twitter kultúra alatt és akkor el tudunk gondolkozni a hova tovább-on. Tudom van akinek a mit hogy száraz? De ha valaki nem tudja bekapcsolni a TV-t sem akkor nem mutogathatom neki a műsorfüzetet, mert még “nem nőtt fel hozzá”.
  Komolyan érdekel az eszmefuttatásod.

  @tzs és @Bálint fejlesztésein meg csak ámulok és bámulok + emelem kalapom

 28. Béres Endre szerint:

  Kedves Gábriel,

  A kisokos sajnos nem jött meg, pedig regisztráltam rá, de utána egy hibaüzenet jött a képernyőn. Újabb regisztrációt pedig nem fogad el a rendszer.

  Rá tudnál nézni, hogy mi a hiba?

  Köszi,
  Endre

 29. A gmail vagy a freestart lehet SPAM mappába tette a visszaigazó e-mailt. Megnéznéd? További kérdéseket inkább a gabriel.varaljay gmailes címre kérném.

 30. “Nekem az lenne a kérdésem, hogy van-e a twitterezésnek valamilyen etikettje kialakulóban, illetve a spam a twitteren mennyire jellemző?”

  Szerintem itt is érvényben van az mint a blogoknál, énblog, techblog, kultblog stb.

  A spam meg mindenhol jelen van itt miért ne lenne. Két verzióval találkoztam, az egyik hogy vagy autofollow vagy manual follow email értesítőbe írja bele az üzenetet és csatol egy linket. Vagy eleve spammel. Az első kevésbé zavaró a máodik egyátalán nem mert az ilyeneket nem követem. Közvetlenül pedig nem tud spammelni mert Direct Message csak annak küldhető aki követ, tehát megvan az oda vissza kommunikáció.

 31. Kedves Bálint!

  Vettem a bátorságot és összedobtam egy gyors plugont a megosztó gombodhoz, hátha nagyobb sikere lesz a szolgáltatásodnak, a plugin letölthető a twitologia pont hu twilink-es oldaláról, vagy az Letöltések oldaldobozból.

  Üdv
  tzs

 32. @Gábriel: Nagyon tetszik nekem is a Twitter kisokos. Külön örültem a hasznos műhelytitkoknak! Egy téma javaslatom lenne, amire kitérhetnél a következő verzióban: URL rövidítés – talán ez nem minden kezdő twitteresnek triviális.

 33. Hello Márton,
  Mindenképp erről is fogok írni, de azt már a blogban. A blog tekinthető az e-book / tanulmány folytatásának is. Köszönöm a visszajelzést.

 34. Sziasztok,

  Két dolgot szeretnék írni.

  Az egyik, az etiketthez, és a spameléshez. Mindenki saját szájíze szerint alakítja üzeneteit, de szerintem az “üzleti” célú twitterelésel kapcsolatban a legfontosabb, hogy ne egy vállalat/vállalkozás legyél, hanem egy ember, aki vállalkozik. Egy ember élményekk, érzésekkel, örömökkel, félelmekkel, fájdalmakkal, jó napokkal, rossz napokkal. És emellett egy olyan ember, aki büszke arra, amit csinál és őszintén tudja és meri ajánlani ismerőseinek termékét, szolgáltatását.

  A másik pedig az, hogy érdemes felfigyelni arra, hogy mennyire másképp használják a felhasználók a Twittert különböző országokban. Más az angolszász és a magyar twitterelő, nagyon más! Sőt, még a németországi twitterelő is más, mert egészen másként használják ugyanazt az eszközt.

  Follow me: http://twitter.com/chuny_budapest

  Ölelések,
  Kis Csüny

 35. Kedves Csüny,

  Az üzleti twitterezéssel egyetértek, mert épp a bizalom kiépítése a lényeg. Erről volt is egy írásom, mert épp az a vonzó egy üzletemberrel kapcsolatban ha megközelíthető és válaszol a kérdésekre. Nekem több felhasználóval is van olyan tapasztalatom, hogy kérdezek tőle és válaszra sem méltat, pedig ez az egyik mondjuk úgy aduász a bizalomépítés folyamatában.

  A magyar piac mindenben más mint a többi, erről is “ódákat tudnék zengeni” és érdekesek a reakciók is. Szerintem mindenkinek nem lehet megfelelni, ezért kell tudnod mi a célod.

  Sok sikert!

 36. Nagy Zsuzsanna szerint:

  Sziasztok!

  Létezik, hogy valakinek két twitter fiókja van? Gábriel vagy Zsolt kérhetek egy email címet?Szeretnék kérdezni valamit, amit ide nem szeretnék leírni.
  Köszönöm.

Visszakövetések

 1. OMA.hu szerint:

  Twitter marketing – csiripelés kkv-knak (Hogyan használd ezt a kommunikációs csatornát az online marketingedben?) http://tinyurl.com/mkk3wg

 2. Gombos Zsolt szerint:

  RT @oma_hu: Twitter marketing – csiripelés kkv-knak (Hogyan használd ezt a kommunikációs csatornát…) http://tinyurl.com/mkk3wg

 3. RT @gomboszs: RT @oma_hu: Twitter marketing – csiripelés kkv-knak http://tinyurl.com/mkk3wg

 4. RT @gomboszs: RT @oma_hu: Twitter marketing – csiripelés kkv-knak (Hogyan használd ezt a kommunikációs csatornát ) http://tinyurl.com/mkk3wg

 5. RT @gomboszs: RT @oma_hu: Twitter marketing – csiripelés kkv-knak (Hogyan használd ezt a kommunikációs csatornát.) http://tinyurl.com/mkk3wg

 6. Gombos Zsolt szerint:

  Ja igen és így nyilvánosan is, köszönöm @GabrielVaraljay -nak a beszélgetést! http://tinyurl.com/mkk3wg

 7. RT @oma_hu: Twitter marketing – csiripelés kkv-knak (Hogyan használd ezt a kommunikációs csatornát ) http://tinyurl.com/mkk3wg

 8. Gombos Zsolt szerint:

  hozzászólásban jött @damnadm -tól: Elindult a http://twilink.hu, ami a magyar twitterezők linkjeit gyűjti. http://tinyurl.com/nwwvmt

Hozzászólás beküldése

*