Online Marketing Akadémia https://www.online-marketing-akademia.hu Online Marketing Akadémia Thu, 19 Jan 2017 16:18:54 +0000 hu-HU hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.1 https://i2.wp.com/www.online-marketing-akademia.hu/wp-content/uploads/2016/03/cropped-favicon.jpg?fit=32%2C32&ssl=1 Online Marketing Akadémia https://www.online-marketing-akademia.hu 32 32 Kasza Tibi, ezt én másképpen csinálnám! https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2017/01/kasza-tibi-facebook-reklam/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2017/01/kasza-tibi-facebook-reklam/#comments Fri, 06 Jan 2017 09:05:09 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=14001 Lehet, hogy azért mert az év eleje egy kicsit mindig nyugisabb nekem, de valahogy az elmúlt években mindig ilyenkor, év elején figyelek fel olyan dolgokra (bakikra?), amit ismert emberek követnek el a Facebookon. (Emlékeztetőül Norbi, és Majka kapcsán is születtek már ezen a blogon hasonló posztok.) Ilyenkor valahogy nem bírok ezek mellett szó nélkül elmenni, […]

The post Kasza Tibi, ezt én másképpen csinálnám! appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Lehet, hogy azért mert az év eleje egy kicsit mindig nyugisabb nekem, de valahogy az elmúlt években mindig ilyenkor, év elején figyelek fel olyan dolgokra (bakikra?), amit ismert emberek követnek el a Facebookon. (Emlékeztetőül Norbi, és Majka kapcsán is születtek már ezen a blogon hasonló posztok.) Ilyenkor valahogy nem bírok ezek mellett szó nélkül elmenni, pláne ha úgy érzem, hogy ezekből sokan tanulhatnak, akik a Facebookot üzleti célra (is) használják.

Kasza Tibi

Talán nem kell bemutatni az urat, lehet szeretni – nem szeretni: 830 ezres (és egész aktív) követőtáborával, nem lehet rá azt mondani, hogy nem csinálja ügyesen a Facebook-kommunikációt. Látszik, hogy van benne munka, még akkor is, ha céltalan szórakoztatásnak tűnik, néha ezt csinálni a legnehezebb. Figyelmet fenntartani, brutálisan aktívan kommunikálni és ebből megélni. Nem véletlenül díjazták őt 2015-ben az “Év legközösségimédiásabb celebje” címmel, jelentsen ez bármit is. Az oldalon jó sok a reklám, és a szponzorált tartalom, de ha a követők elviselik, akkor miért ne. A számok és a statisztikák alapján az oldal tulajdonosa pontosan látja, hogy hol van az a határ, amit nem szabad átlépni. Na de itt jön a bökkenő. A számok.

Mit csinált most Kasza Tibi?

Mutatom beágyazva:

De mutatom képként is mentve, mert az eddigi tapasztalatok alapján az ilyen posztok valahogy mindig eltűnnek. Legyen archiválva az eset:

Kasza Tibor Facebook bejegyzése

Kasza Tibor Facebook bejegyzése

Mi a probléma ezzel a Facebook-bejegyzéssel?

Nem az a gond, hogy ez reklám, hiszen ki is írja, hogy hirdetés.

Az előbbi gondolatot ott hagytam abba, hogy vannak a számok, és a statisztikák, amiket az oldal tulajdonosa lát. Ezek nyilván NEM publikus (sőt, kifejezetten intim!) adatok, komoly információértéke van (pláne, ha hirdetés az adott poszt), hogy egy-egy tartalom mekkora forgalmat terel a hirdető oldalára. Na most a probléma a fenti posztban éppen itt van. Látunk egy linket a posztban.

http://bit.ly/mall-kiarusitas (visz egyből a mall.hu-ra, szépen UTM paraméterezve. Ha kattintasz is, gyere vissza mert most jön e lényeg! )

Vajon egy 830 ezres oldal egy ilyen fizetett poszttal mekkora tömeget tud kattintásra bírni? Vajon mekkora lehet az értéke/ára egy ilyen “fizetett tartalomnak, “hirdetés”-nek? Ezek semmiképpen sem publikus adatok.

Márpedig a posztban egy olyan URL rövidítőt jelenítettek meg, amellyel gyerekjáték megtudni, hogy mekkora a forgalomterelés nagysága. Igazából egyetlen karakter kell hozzáírni a fenti linkhez, egy “+” jelet.

http://bit.ly/mall-kiarusitas+

Kattints, és ezt fogod látni:

Kasza Tibor bejegyzésében lévő link kattintási statisztikája

Kasza Tibor bejegyzésében lévő link kattintási statisztikája

(Ha nem teljesen ezt látod illetve nem ennyire részletesen , annak 2 oka lehet: vagy nincs bit.ly fiókod, vagy nem vagy bejelentkezve oda.)

Durva, nem?

Egyetlen link mögé, egyetlen karakter, és bepillantásod van olyan számokba, amelyekbe kétlem, hogy a hirdetési megállapodásban résztvevő bármelyik fél is akarta volna, hogy publikusak legyenek.

Mindenki döntse el maga, hogy a ~6000 linkre kattintás (e sorok írásakor ennyit mutat a számláló) egy ekkora Facebook-oldaltól 2 nap alatt (2 különböző posztból: jan. 4. 20:29 és  jan. 5. 20:30) milyen eredmény, ezt több szemüvegen keresztül is lehet nézni, és nem is szeretném minősíteni, nem ez a bejegyzésünk célja. Az viszont mindenképpen érdekes, hogy egy ilyen kaput hagy valaki tárva-nyitva, miközben a Facebook-oldal üzemeltetésének célja bevallottan és felvállaltan a népszerűség pénzzé tétele, azaz a szponzorált tartalmak.

Mit csinálnék másképp?

Törzsközönségünk, olvasóink, ügyfeleink pontosan tudják, hogy az OMA soha nem trollkodik, nem célunk a bántás, a személyeskedés. Az ilyen posztok célja nem az adott hibának bemutatása (mindenki hibázhat), ez csak eszköze annak, hogy felhívjuk a hibára a figyelmet, és ezen keresztül bemutassuk a lehetséges megoldásokat.

Ha nekem lenne ilyen oldalam biztosan nem így csinálnám a forgalomterelést. Az igény mindenképpen jó: szeretnénk tudni, hogy egy forrásból hányan kattintanak át a honlapra. Szeretnénk ezt, egy a médiafelülettől független (Kasza Tibi Facebook oldalának statisztikájától eltérő) megoldással is mérni, úgy, hogy a csúnya UTM paramétereket elrejtsük. Teljesen jogos. Szükség van URL rövidítésre.

De ne használj Bit.ly-t! Se Goo.gl-t! Mindkettőnél, és egy sor egyéb URL rövidítőnél is működik ez a +1 karakteres megoldás.

Sokszor mosolygok, amikor marketing tanácsadók (akár konkurensek) is ilyet használnak. Nem is tudják(?), hogy nyitott könyv az életük ebben a tekintetben. 5-6 éve kisebb-nagyobb rendszerességgel figyelgetem ezeket, de tisztában vagyok vele, hogy ezzel a poszttal ennek a “kémkedésnek” vége. :) Ráadásul a Bit.ly ma már sokkal szigorúbb – korábban egy-egy ilyen linken keresztül az adott fiókhoz tartozó összes (akár több ezer!) lerövidített URL, és a mögöttük rejlő összes link és a hozzá tartozó statisztika, teljesen publikus volt annak, aki tudta ezt a kiskaput. Még mielőtt valaki most felháborodna: ez nem feltörés, nem hackerkedés, ez csak egyetlen plusz karakter, és az infó évek óta elérhető a Bit.ly helpjében! Oka is van: aki akarja, így meg tudja nézni, hogy az ingyenesen rövidített link, milyen hivatkozásra mutat valójában.

Mit használj URL rövidítésre?

Ha csak 1-1 alkalomról van szó (nem használsz URL rövidítést rendszeresen), és az a cél mint a fenti Kasza Tibor bejegyzésben, hogy el kell tüntetni egy hosszú UTM paramétert, akkor egy nagyon egyszerű és elegáns megoldás létrehozni egy saját domainen egy rövid átirányítást. Mondjuk: kaszatibor.hu/mall-kiarusitas (Most nézem hogy Kasza Tibor Facebook oldalán behivatkozott kaszatibor.hu nem is működik, újabb fail, de ezt most hagyjuk. :/)

Az ilyen átirányítás egyetlen célja valóban csak az UTM paraméterek elrejtése lehet, mert itt az átkattintásokat nem mérjük. De elegáns és egyszerű. Nézd meg ezt, ez legalább működik: http://oma.hu/1nap Rögtön átirányítódik a megjelölt oldalra. Ingyenes, 1 perc létrehozni, és probléma megoldva.

Ha viszont mindenképpen jól jönnének az átkattintáshoz számok is, akkor bizony muszáj olyan URL rövidítőt alkalmazni, ami mér is, de a számok nem maradnak publikusak. Erre jó lehet több fizetős szolgáltatás is, a Bit.ly-nek is van ilyen. Ja, hogy nem feltétlen szeretnél érte fizetni? :) Létezik olyan is, sőt, mi ilyet használunk már évek óta.

Akik voltak már az OMA Közösségi Média Szemináriumán, vagy olvasták az OMA Közösségi Média tudásanyagát, már tudják a választ: Yourls.org

Egy teljesen ingyenes és nagyon jó megoldás, ezt jelenti a domain: YOURLS: Your Own URL Shortener , azaz a Te saját URL rövidítőd. Mi ezt az URL rövidítőt használjuk.

Ahhoz, hogy tudd használni, be kell foglalnod egy olyan domaint, amit csak arra használsz, hogy rövidített URL-eket tegyél közzé. Nálunk ez a 0ma.hu (Nulla és nem “ó” betű az első karakter a domainben!). Ha befoglaltad a domaint, le kell tölteni a Yourls.org oldalról ezt a nyílt forrás kódú kis alkalmazást, és fel kell tenned a domain mögé a szerveredre. Pár apró lépésben telepíteni kell (jelszavak, adatbázis hozzáférés kell, fejlesztőre szükség lehet), de pár perces konfigurálás után máris működik, és teljesen egyedi saját linkrövidítőd lett, privát, és nem publikus számokkal.

A honlapon angolul lépésről-lépésre leírták az installálás és a beállítás folyamatát szóval ezt nem írnám/fordítanám most le. Ráadásul ehhez az egészhez még ingyenesen le tudsz tölteni mobilalkalmazást is*, tehát onnan is tudod használni, ami nagy kényelem. (* Utólag ellenőriztem, az AppStore-ban jelenleg már nem elérhető az alkalmazás.)

Reméljük, ha eddig használtál bármilyen URL rövidítőt, akkor ezek után kétszer is megfontolod, hogy hogyan teszed, ha pedig a konkurensed használ ilyet, akkor tudsz csemegézni a számokból ezután.

Hajrá! :)

The post Kasza Tibi, ezt én másképpen csinálnám! appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2017/01/kasza-tibi-facebook-reklam/feed/ 17
Hogyan változik a keresőoptimalizálás 2017-ben? https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/12/keresooptimalizalas-trendek-2017/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/12/keresooptimalizalas-trendek-2017/#comments Sun, 04 Dec 2016 20:23:52 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=13885 Régen írtunk keresőoptimalizálás témában posztot a blogunkon, ennek alapvetően 3 oka van. 1) A keresőoptimalizálás egyre nehezebb műfajjá vált. Egyrészt eszméletlen kitartás és következetesség kell hozzá, mert az eredmények hosszútávon érnek be. A legtöbb honlaptulajdonosnak pedig nincs ideje. Se várni az eredményekre, se legyártani azt a sok tartalmat, ami alapján majd bekerülhet a honlap a Google […]

The post Hogyan változik a keresőoptimalizálás 2017-ben? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Régen írtunk keresőoptimalizálás témában posztot a blogunkon, ennek alapvetően 3 oka van.

1) A keresőoptimalizálás egyre nehezebb műfajjá vált.

Egyrészt eszméletlen kitartás és következetesség kell hozzá, mert az eredmények hosszútávon érnek be. A legtöbb honlaptulajdonosnak pedig nincs ideje. Se várni az eredményekre, se legyártani azt a sok tartalmat, ami alapján majd bekerülhet a honlap a Google találati listájába. Egyszerűbb (igaz hosszútávon biztosan drágább) hirdetni.

2) A SEO (=keresőoptimalizálás) nem önálló terület.

Az elmúlt pár évben egyre inkább multidiszciplináris tudománnyá alakult át a keresőoptimalizálás. Nem lehet önmagában kezelni, hanem egy csomó egyéb területtel nagyon szorosan összefügg: analitika, kódolás, szövegírás, közösségi média, tartalommenedzsment, videómarketing, stb. Ezért, ha valaki ezekhez jól ért, nagy gondja nem lesz hosszú távon a SEO-val. Azonban nagyon sok vállalkozónak / marketingesnek / honlaptulajdonosnak alapvető hiányosságai vannak ezeken a területeken így a keresőoptimalizálás is nehéz lett.

3) A láthatóság és megtalálhatóság egyre kevésbé egzakt tudomány.

A sikert mérni szinte  tökéletesen lehet, de az eredmények nem csak rajtad mint honlaptulajdonoson múlnak. Ezen kívül legalább 2 olyan tényező van amitől függ a sikeres keresőoptimalizálás: maga a Google (és az algoritmusváltozásai) valamint a konkurencia ügyessége, aktivitása. És erre az utóbbi kettőre nem igazán van ráhatásunk amellett, hogy elég jelentős kockázatot jelentenek. Éppen ezért mondjuk ügynökségi oldalról garanciát is nagyon nehéz/kockázatos vállalni erre a feladatra.

Szóval szó, mi szó a keresőoptimalizálás vesztett a vonzerejéből, mert nehéz, macerás, sok minden kell hozzá, és sok mindentől függ, és sok a folyamatos bizonytalanság is, nehezebb az optimalizálás is.

Sokaknak ez tehát probléma. De Neked?

Neked legyen lehetőség.

A következőkben szeretnénk pár pontban összefoglalni azokat a dolgokat, amik 2017-ben fontosak lesznek SEO szempontból. Csak pár apró gondolatnak tűnik, de ezek nagyon jelentős változások, érdemes felkészülni rájuk.

SSL tanúsítványok: A Google igényelni fogja

Talán az egyik legfontosabb változás, hogy az SSL tanúsítvány nélküli honlapokat a Google nem tekinti biztonságosnak, így hátrébb is fognak kerülni a rangsorban. A Google-nek ezzel kapcsolatosan elég határozott álláspontja van, az egész webet az erőteljes biztonsági tanúsítványok felé próbálja terelni, olyannyira, hogy hamarosan a Chrome böngésző címsorában minden SSL tanúsítványt nem használó oldal esetében egy figyelmeztetés fog megjelenni a látogatónak, hogy nem megfelelően biztonságos az oldal.

“Mobile first” a SEO-ban is

Ahogyan a webes tervezésnél már régóta benne van a köztudatban a “mobile first” elmélet, ugyanez a logika jelenik meg a SEO esetében is. Mégpedig azért, mert eddig csak egyetlen index alapján döntötte el a Google az egyes honlapok relevanciáját, mostantól azonban 2 külön index lesz. Az egyik az asztali gépekről érkező kereséseket szolgálja ki, a másik a mobilos kereséseket. Ezzel kapcsolatosan egy sor feladat van: egyrészt (és nem csak ezért) tényleg elengedhetetlen a mobilbarát jelenlét, ha pedig van, nagyon nem mindegy, hogy önálló mobil oldal, vagy az asztali verzió reszponzív változata, és az sem mellékes, hogy milyen speciális beállításai vannak. Az egészre rátesz egy lapáttal az, hogy a két különböző index közül a mobil index lesz az elsődleges. Érdemes lesz tehát ezekre is felkészülni.

Itt a Google AMP

A Google bevezette az úgynevezett AMP-t (Accelerated Mobile Pages), azaz a gyorsított mobil oldalakat, amellyel a (Facebook Azonnali Cikkekhez hasonlóan) itt is extrán gyors, lecsupaszított mobilos megjelenítést ígér. Az AMP-re képes oldalakat külön jelöli a keresőben, és tereli az embereket abba az irányba, hogy inkább ezeket a gyors verziókat használják. Nem kérdés, hogy érdemes ezzel foglalkozni, pláne azért mert most már nem csak a blogoknak és híroldalaknak (mint tartalomszolgáltatóknak) elérhető ez az opció, hanem webáruházaknak is. Érdemes tehát ebbe a témába is keményen belemászni.

Tiltások jönnek

2017 januárjában előre bejelentett Google algoritmus frissítés érkezik, amire megint csak érdemes alaposan felkészülni. Nagyon gyakori, de eddig megengedett megoldások válnak ugyanis tiltottá. Akik nem készülnek fel a változásra azok szépen lassan elveszítik eddigi pozíciójukat, és a keresőből érkező forgalmukat.

***

Azonban ebben tényleg lásd meg a lehetőséget! Azok, akik nem követik le ezeket a változásokat (hidd el sokan lesznek!) pórul járnak, akik viszont veszik a fáradságot, innovatívan állnak a változásokhoz jelentős előnyre tehetnek szert.

Mi arra biztatunk, hogy tekints erre egy lehetőségként, ritkán jelenik meg egyszerre ennyi újdonság a keresőoptimalizálásban, és kövesd le a változásokat! Ezekkel a korábban bebetonozottnak hitt Google találati listák szétrobbanthatók! És miért ne Te lennél ott a TOP 10-ben?

Most szerdán az idei utolsó Keresőoptimalizálás Szemináriumunkon, a fenti lehetőségeket (az alapok és más egyéb opciók mellett) nagyon részletesen átvesszük, ezért ha Te az innovatív megvalósítók közé tartozol, akkor várunk! Néhány szabad helyünk van már csak. (A linken mindig az aktuálisat látod.)

The post Hogyan változik a keresőoptimalizálás 2017-ben? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/12/keresooptimalizalas-trendek-2017/feed/ 12
Ki a jó látogatód? Az Analytics megmondja! https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/11/google-analytics-specialis-szegmensek/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/11/google-analytics-specialis-szegmensek/#comments Thu, 03 Nov 2016 13:46:05 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=13727 Minden (hagyományos) marketing tankönyv úgy kezdi, hogy határozd meg, hogy ki a célcsoportod még mielőtt bármilyen marketing tevékenységbe belekezdesz. A legtöbb vállalkozás viszont már működik, mire ilyenekről hall. Lehetséges, hogy Te sem foglalkoztál soha célcsoport meghatározással, és mégis működik a marketinged, vannak vevőid, rendelnek a honlapodról. Ez esetben utólag azt tudod kikutatni, hogy melyik közönség […]

The post Ki a jó látogatód? Az Analytics megmondja! appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Minden (hagyományos) marketing tankönyv úgy kezdi, hogy határozd meg, hogy ki a célcsoportod még mielőtt bármilyen marketing tevékenységbe belekezdesz. A legtöbb vállalkozás viszont már működik, mire ilyenekről hall. Lehetséges, hogy Te sem foglalkoztál soha célcsoport meghatározással, és mégis működik a marketinged, vannak vevőid, rendelnek a honlapodról. Ez esetben utólag azt tudod kikutatni, hogy melyik közönség tagjai vásárolnak Nálad a legszívesebben.

Célcsoport meghatározás

Azok a “jó” látogatók, akik nagyobb eséllyel fognak ügyféllé válni, nagyobb százalékban, mint a többi közönség. És ha már hirdetsz (reméljük, hogy Google AdWordsben és Facebookon minimum), akkor miért ne azokra célozd a hirdetéseid, akiknél a legnagyobb esélyed van, hogy eladj. Más szavakkal: miért ne a leghatékonyabb közönségedre költsd el elsősorban a reklámbüdzséd nagy részét? Szerinted nem lehetne ugyanannyi pénzből 2x több vevőd? Dehogynem, csak nézz a mélyére a dolgoknak! Ezzel a bejegyzéssel egy konkrét példán szemléltetve szeretnénk bemutatni, hogy tudsz pénzt spórolni a webanalitika segítségével.

Azt alapnak vesszük, hogy használod a Google Analytics mérést a honlapodon és be vannak állítva a célok, ha webáruházad van, akkor az e-kereskedelmi funkciót is előszeretettel alkalmazod.

Első lépésként nézd meg a Közönség / Demográfia jelentést az Analyticsben. Vizsgáld meg nemek és korcsoportok szerint, hogy hol a legnagyobb a konverziós arány egy kiválasztott cél esetében.

Szegmensek nemek szerint

A fenti kimutatásból az látszik, hogy noha kevesebb a webáruházban a férfi vásárlók száma, a férfiak mégis magasabb konverziós aránnyal büszkélkedhetnek, azaz egy férfi nagyobb eséllyel vásárol.

Szegmensek életkor szerint

A fenti jelentésben is láthatunk kiugró értékeket. A 25-34 éves korcsoportban a legmagasabb a vásárlási konverziós arány, a 45-54 éves korcsoportban viszont kiugróan magas az átlagos vásárlási érték.

A látottakból kiindulva sokkal részletesebben meg tudod vizsgálni egy-egy kiválasztott csoportot, ha készítesz belőlük egy speciális szegmenst. Nézzük az előző korcsoport jelentést, tovább bontva nemek szerint (vagyis az előző két jelentést egyben, de még mélyebben):

Szegmensek életkor és nemek szerint

Itt az látszik, hogy a 45-54 év közötti nők vásárolnak a legnagyobb összegért, azaz 19.196 Ft-ot hagynak a webshopban átlagban egy vásárlás alkalmával, miközben az átlag 13.156 Ft. Ők jó célcsoportot képviselnek, mert ugyanakkora ügyfélszerzési költség mellett több profit marad nálunk, ha őket húzzuk be.

A másik értékes szegmens lesz a 35-44 év közötti férfiak, akik a legnagyobb eséllyel vásárolnak. 9,14%-uk vásárol, holott a teljes látogatói bázisra vetítve a vásárlási konverziós arány 5,7%. Ez azt jelenti, hogy ha csak nekik hirdetünk közel 2x több vásárlónk lesz, mintha “mindenkinek”.

A kutakodást lehet tovább folytatni egyéb tulajdonságok vizsgálatával is, de a fenti példában elég jól látszik, hogy ez innentől kezdve csupán játék a számokkal. Az eszköz a kezedben van Neked is.

Az Analytics által követett tulajdonságok, attribútumok, viselkedésminták tetszőleges kombinációjával leírhatod a számodra fontos közönséget. Ha még csak most keresed az ideális vevőd (buyer persona) tulajdonságait, akkor bátran merj kipróbálni többféle szegmenst és keresd a legjobb látogatóid jellemzőit.

Így tudod alap Analytics jelentéseid további speciális tulajdonságok szerint lebontani, bármely jelentés esetében:

Szegmens hozzáadása

Majd válogass a “Rendszer” mappából, előre beépített szegmensekből.

Beépített szegmensek

Ha nem találod, ami Téged érdekel, akkor pedig hozz létre szegmenst saját szájízed szerint a nagy piros “+Új szegmens” gomb segítségével! Itt aztán bármilyen szűrési feltételt beállíthatsz, amit az Analytics mér.

Egyéni szegmensek

Ha megvan az a szegmens, akiknél a legkönnyebb eladnod (de lehet akár több ilyen szegmensed is), akkor az összes jelentést érdemes megnézni az adott szegmens szemüvegén át, összehasonlítva a mindenkire vonatkozó átlagos eredményekkel. Sokat lehet tanulni belőle. Az alábbi kérdésekre keresd a választ:

 • Milyen földrajzi régiókból jönnek legnagyobb arányban a kiválasztott célcsoportod tagjai?
 • Milyen eszközön keresztül nézik honlapod?
 • Milyen forrásból jönnek?
 • Milyen tartalmakat fogyasztanak mielőtt vásárolnak?
 • Jellemzően új vagy visszatérő látogatóként vásárolnak?
 • … és még sorolhatnánk.

Ezek alapján akár tovább bonthatod, finomíthatod a szegmenseidet, akikre különösen oda kell majd figyelned hirdetési célzásaid beállításakor. Sokkal eredményesebbek lesznek a hirdetéseid, ha nem vaktában lövöldözöl és nem is érzésből találod ki, hogy kire célozz, hanem a számok alapján teszed ezt.

Nem véletlenül hajtogatjuk folyton ezt a két mondatot. Ne feledd:

“Az Analytics annyira intelligens, amennyire a gazdája!”

“A webanalitikai ismereteid az egész online marketingedre kihatnak!”

Ha ez most így sok volt vagy ellesnél további trükköket, akkor segítünk rendet tenni a méréseidben és a fejedben, szánj erre 1 napot, gyere el a Google Analytics Szemináriumunkra!

The post Ki a jó látogatód? Az Analytics megmondja! appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/11/google-analytics-specialis-szegmensek/feed/ 5
8+1 változás a Facebook üzleti felhasználásában https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/09/81-valtozas-facebook-uzleti-felhasznalasaban/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/09/81-valtozas-facebook-uzleti-felhasznalasaban/#comments Fri, 23 Sep 2016 13:06:51 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=13670 Volt jó néhány változás a Facebook üzleti felhasználásával kapcsolatban az elmúlt időszakban, ezért úgy döntöttünk, összeszedjük 8+1 pontban, röviden azokat a friss dolgokat, amiket érdemes ma egy Facebook oldal adminnak tudni. Főleg akkor érdemes átfutni, ha nincs lehetőséged napi szinten követni az újdonságokat, de szeretnél képbe kerülni a lehetőségeket / feladatokat illetően.  1) A Facebook oldal […]

The post 8+1 változás a Facebook üzleti felhasználásában appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Volt jó néhány változás a Facebook üzleti felhasználásával kapcsolatban az elmúlt időszakban, ezért úgy döntöttünk, összeszedjük 8+1 pontban, röviden azokat a friss dolgokat, amiket érdemes ma egy Facebook oldal adminnak tudni. Főleg akkor érdemes átfutni, ha nincs lehetőséged napi szinten követni az újdonságokat, de szeretnél képbe kerülni a lehetőségeket / feladatokat illetően. 

1) A Facebook oldal kinézete

A leglátványosabb változás, valószínűleg Te is észrevetted, más helyre került a profilkép (bal fentre), és így a borítókép teljes felülete használható lett, semmi kitakarás nincsen már. A profilkép látható mérete 160 x 160 pixel (de minimum 180 x 180 px-es méretben kell feltölteni), a borítókép nagysága pedig 828 x 315 pixel, és ezt már teljes egészében ki tudjuk használni, nincsenek zavaró (takaró) felületek. Amire a borítókép tervezésekor fokozottan érdemes odafigyelni, hogy mobilon is átjöjjön a lényeg, mert mobilon ugyanezt a borítóképet használja a Facebook, de úgy hogy a borítókép két szélét levágja, így a látható tartalom 560 pixelre csökken. Tekintve, hogy mobilról rengetegen facebookoznak, ez nem kihagyható szempont.

Facebook borítókép és profilkép méretek

Facebook borítókép és profilkép méretek

Ezen kívül látható helyre kerültek korábbi eldugott helyükről a “lapfülek”, kvázi menüpontok, ott sorakoznak bal oldalt a profilkép alatt. Hangsúlyosabb lett a borítóképen, illetve most már az alatta megjelenő úgynevezett “Call to action” gomb is, amivel közvetlen forgalmat terelhetsz az általad kívánt tartalomra (videó, landing oldal, alkalmazás, hívás indítása stb.) Érdemes ez utóbbit is beállítani, hiszen ez ingyenes forgalomterelési lehetőség.

Talán nem annyira látványos, ugyanakkor fontos változás, hogy az üzleti oldalak új kinézetének megjelenésével eltűntek a reklámfelületek is az oldalról. Korábban jobb oldalt egész kicsiben 2-3 (akár konkurens) hirdetés is megjelent miközben valaki egy cég Facebook oldalát nézte. Ezek a reklámfelületek tűntek el… Gondolom senkinek sem fognak hiányozni. :)

2) Facebook Messenger for Business

Ha a Facebook oldal beállításai alatt be van kapcsolva, hogy fogadsz üzeneteket a Facebookon keresztül is, akkor van lehetőséged a válaszasszisztenst használni, azaz a beérkező írásokra már automatikus válaszokat is küldhetsz a Messengerben, az oldalad nevében. Három opciót állíthatsz be:

 • Távollét üzenet: amikor épp zárva vagy, vagy nincs senki ügyeletben, akkor a rendszer automatikusan küld egy előre beállított üzenetet, hogy mikor kap majd a kérdező érdemben választ.
 • Azonnali válaszok: a rendszer így nem csak akkor küld azonnali választ, ha az üzenetküldés távollét üzemmódban van, hanem mindig.
 • Messenger-üdvözlés: Ezt pedig a felhasználók, még az üzenetküldés megírása előtt látják, olvassák, így lehet nekik iránymutatást adni, hogy milyen jellegű kérdéseket várunk.
Facebook Messenger üdvözlés beállítása akár megszemélyesítéssel

Facebook Messenger üdvözlés beállítása akár megszemélyesítéssel

Jó dolog, hogy ezekbe az üzenetekbe már lehet automatikus megszemélyesítést beletenni, behúzható a kérdező vezeték és/vagy utóneve, az üzleti oldala honlapjának URL-je, vagy a cég címe. Érdemes ezt is használni!

Sokan nem tudják, hogy az átlagos válaszadási idő manuálisan megváltoztatható, azaz nem csak a Facebook által számított átlag jeleníthető meg, hanem egy előre beállított érték is:

Facebook üzenetek átlagos válaszidejének módosítása

Facebook üzenetek átlagos válaszidejének módosítása

3) Több nyelvű bejegyzések a Facebook oldalon

Ha szeretnéd, ma már egy oldalon, egy gombnyomással egyszerre több nyelven is tudsz posztolni.

facebook-tobb-nyelvu-poszt

Több nyelvű bejegyzés a Facebook oldalakon

Ha ki szeretnéd próbálni, akkor a Facebook oldalad beállításaiban kapcsold be az Álatlános > “Bejegyzések írása több nyelven” opciót.

4) Élő videók: Facebook Live

Kétségkívül az idei év legnagyobb dobása, hogy az élő videózás mindenki számára elérhető lett, függetlenül attól, hogy magánemberként, vagy cégként használja valaki a Facebookot. Élő videót indítani, 2-3 kattintással lehet, és alapértelmezettként bőven elegendő hozzá egy okostelefon, és annak a kamerája. Ma azonban már nem kell megelégedni, az amatőr élőzési megoldásokkal, hiszen aki akar, ma már ingyenes szoftverek segítségével, akár több kamerás, szerkesztett adásokat is adhat. Az ilyen megoldásokkal pedig akár az is lehetővé vált, hogy “élőben” adjunk le korábban felvett anyagokat a Facebookon. Természetesen ilyenkor élőszóban nincs lehetőség reagálni a kommentekre, de aki tart az élő műsor varázsától, annak mindenképpen egy biztonságosabb környezetet ígér, ha egy korábban felvett anyagot tud közvetíteni Facebookon.

Az élőzés olyan lehetőség, amit szerintünk mindenképpen érdemes kipróbálni, mert azontúl, hogy ezzel jelenleg nagyon szép eléréseket lehet produkálni, a bevonódási arány is sokkal jobb, mintha sima videóról lenne szó. Természetesen élőben jelentkezni csak akkor van értelme, ha van mondanivaló is, és nem árt ezt egy eseményként kezelni, azaz előtte behirdetni, hogy az adott időpontban minél többen kövessék a közvetítést élőben.

5) Facebook videók

És ha már megvannak a videók, akár azok amelyeket korábban élőben közvetíttettünk, érdemes rendszerezni. A Facebook az elmúlt 2 évben vívott harca a YouTube-bal sok funkciót adott az oldal adminoknak. Ma már lejátszási listákba lehet rendszerezni a különböző típusú videókat, lehet kiemelt videót beállítani, lehet nem publikus videót feltölteni. (Nézd meg a mi Facebook Videó oldalunkat!) Mindezt remek statisztikai jelentések spékelik meg, sőt az egyes videók nézőit ma már megcélozhatjuk reklámokkal akár aszerint hogy az egyes nézők az kiválasztott videókat milyen hosszan nézték meg. Talán mondani sem kell, hogy mennyire értékes célcsoport az a közösség, aki mondjuk a videóinkat 90-100%-ban nézegeti meg.

A videókkal kapcsolatban még egy fontos trend alakult ki: ma már a hangtalan videók korszakát éljük. Nagyon sokan és egyre többen nézik meg a videóinkat hang nélkül, ezért ha csak teheted feliratozd a videókat. Ez persze nem kis feladat, hiszen a videóban elhangzott anyagot le kell gépelni, és be kell időzíteni és tördelni, hogy az egyes mondatok éppen akkor legyenek kivetítve, amikor elhangzanak, de így a videó üzenete sokkal több emberhez tud eljutni. A feliratozáshoz (és vele együtt az időzítéshez, tördeléshez) több ingyenes szoftver is létezik (itt van egy például), amelyekkel .srt formátumban lehet elmenteni a feliratot, és a videó feltöltésekor (vagy utólagos szerkesztéskor) az alábbi helyen tölthető fel:

Facebook videó feliratozása

És így néz ki élőben, feliratozva: (A felirat egyes mobilkészülékeken csak akkor jelenik meg, ha lenémítva nézed a videót, asztali gépen beágyazva pedig lehetséges, hogy be kell kapcsolnod a feliratot a fogaskerék ikonra kattintva!)

6) Facebook Pixel

Kb. 1 éve vezette be a Facebook hogy egyetlen kóddal lehetséges a hirdetések optimalizálása, a konverziók mérése és az egyéni célközönségek kialakítása a honlap látogatóiból, melyekre remarketing hirdetések indíthatóak. A Facebook Pixel jelenleg még nem az egyetlen megoldás a fenti tevékenységekre, a régi módszer megszüntetését folyamatosan tervezi, és ahogy látjuk, ütemezi át.  A megszüntetésre sokáig 2016 közepét jelölte ki, mostanság viszont már 2016 végét írja a rendszer. Akárhogy is, lassan megtörténik, ezért ha még nem léptél ezzel kapcsolatban, akkor mindenképpen építsd be a honlapodba az új Facebook Pixel kódot, és alakítsd át a hirdetéseid, hogy a mérés és az optimalizálás az új kód alapján történjen.

Ha jelenleg nem hirdetsz Facebookon, akkor is érdemes betenni ezt a kódot a honlapodba, mert sose tudhatod mikor lesz szükséged arra hogy a honlapod látogatóid (vagy akár hozzájuk hasonló embereket) elérd egy-egy jól célzott hirdetéssel. A Pixel ingyen van, nem kötelező hirdetni, enni nem kér, szóval érdemes beépíteni a honlapba mindenképpen, ezután a mérés és az adatgyűjtés már automatikus.

7) Bővített egyéni célközönségek (Facebook retargeting)

Ha már az előbb rákanyarodtunk a Facebook hirdetésekre, és a remarketingre, akkor beszéljünk az adatok alapján való újra célzásról is.  A hirdetők számára az már nem újdonság, hogy email cím, telefonszám, és néhány egyéb adathalmaz alapján eddig is felkutathattuk a Facebookon a korábbi ügyfeleinket, feliratkozóinkat, azonban az egyszerre “feltölthető” adatok mennyisége sokat változott, előnyére. Ma már egyre több adatot tudunk megadni azokról, akikről korábbról vannak adataink, így az utólagos beazonosítás még pontosabb lesz. Nem véletlenül szoktam hangoztatni, hogy az adat a XXI. század legdrágább valutája. Ha valaki eddig nem épített adatbázist, mert mondjuk nem használta az email marketinget az eszköztárában, akkor most kitalálhatja, hogy mivel fog adatbázist építeni. Az adatbázis építés ma ugyanis már a kicsik számára sem csak email címek begyűjtését jelenti, hiszen az adatokkal legálisan is számos egyéb más dolgot lehet művelni.

Facebook újracélzás esetén például a beazonosításnál segítségünkre lehet már az eddigiek mellett a vezetéknév, a keresztnév, az irányítószám, a születési dátum, vagy csak abból az év, a nem, az életkor, az ország stb.

Tehát ha minél több adatot tudunk a célcsoportunkba tartozó egyes emberekről, annál pontosabban lehet őket beazonosítani, és hirdetéssel megcélozni őket, vagy a hozzájuk hasonló embereket.

Facebook egyéni célközönség létrehozása adatok alapján

Facebook egyéni célközönség létrehozása adatok alapján

 

8) Facebook Hirdetések: 20%-os szabály változás

A Facebook hirdetések elutasításának egyik legfőbb oka, a képekkel kapcsolatos. A legfőbb kérdés, amiről nagyon sokan tudnak már, hogy  a képen mennyi szöveg van. A Facebook azt javasolja, hogy lehetőleg csak minimális szöveges információ legyen a képen, és akkor nem lesz gond. Természetesen, ha az adott bejegyzés nem lesz hirdetés, hanem csak simán közzéteszed az oldaladon, akkor semmilyen szabályra nem kell odafigyelned (már ami a képen lévő szöveg mennyiségét illeti), ez a megkötés csak a hirdetésekre vonatkozik.

Korábban a Facebook 20%-ban állapította meg a hirdetett képen lévő szöveg maximális mennyiségét. Ez viszonyítási alapnak most is jó még, de nem igaz már az a megállapítás, hogy nem lehet 20%-nál több szöveg egy hirdetés képén. Lehet, csak azonos árért kevesebb elérést fog kapni a hirdetés. Azaz a sok szöveg a képen összességében drágább hirdetéseket eredményez. De mi számít sok és mi számít túl sok szövegnek?

Ezt sokszor nehéz ránézésre eldönteni, éppen ezért a Facebook készített ennek előzetes mérésére egy eszközt. Az eszközt itt találod , (Szöveglefedettségi eszköz) és nagyon egyszerűen működik. A kész képet (bármekkora is a méret) tallózd ki, és töltsd fel. Ha ez megvan, látni fogod, hogy mit gondol róla a Facebook. Ennek értelmében el tudod dönteni, hogy érdemes-e azt a képet hirdetéshez csatolni.

+1) Elérhetőek az Instagram üzleti oldalak

Nem szorosan Facebook, hanem a kistesó Instagramot érintő fontos hír, hogy van lehetőség üzleti oldallá alakítani a korábban létrehozott normál felhasználói fiókot. Ez azért lehet fontos, mert az Instagram üzleti oldal többlet funkciókat tartogat a cégek számára ilyen például a részletes statisztika. Mutatja  a posztok megjelenés számát, az elért embereket, a kattintásokat, illetve azt is, hogy hány különböző felhasználó tekintette meg az adatlapot. Ezek alapján könnyebben összesíthető, hogy mely típusú posztok működnek jobban, hiszen nem csak az alapján lehet ezt megítélni, hogy egy-egy bejegyzést hányan kedveltek.

OMA az Instagramon

OMA az Instagramon: instagram.com/oma.hu

Az üzleti Instagram oldalon egy kattintással fel lehet venni a kapcsolatot az oldal kezelőjével, és valószínűleg ez még csak a kezdet, fognak érkezni egyéb funkciók is az Instagram üzleti felhasználói számára. Mindenesetre az irány jó!

***

Ezeken kívül persze nagyon sok egyéb változás is történt, és ezekkel kapcsolatosan is sok egyéb értelmezni való is fontos lehet. Ha úgy gondolod eljött a Te időd és jó lenne felvenni a ritmust, és végre úgy kihasználni a Facebookban rejlő üzleti lehetőségeket, ahogy az ki van találva, akkor a jövő héten várunk az OMA Közösségi Média Szemiráriumára, és ha a Facebook hirdetési megoldásai haladó szinten is érdekelnek, akkor A Haladó Facebook Hirdetési Szemináriumra. A helyek száma fogy, érdemes gyorsan dönteni.

Van kérdésed a Facebook üzleti felhasználásával kapcsolatban? Kérdezz kommentben!

The post 8+1 változás a Facebook üzleti felhasználásában appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/09/81-valtozas-facebook-uzleti-felhasznalasaban/feed/ 6
GSP hirdetések: Hirdess Gmailben! https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/09/adwords-gsp-gmail-hirdetesek/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/09/adwords-gsp-gmail-hirdetesek/#respond Fri, 09 Sep 2016 07:54:44 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=13626 Már 2010-ben felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Gmail milyen jó hirdetési felület, érdemes ott hirdetni, mert minőségi érdeklődőket tudsz onnan szerezni, illetve a hirdetések a Google AdWords hirdetési fiókból egyszerűen menedzselhetők. Aztán telt-múlt az idő és teljesen észrevétlenül, minden előzmény nélkül eltűntek a Gmail felületéről a jól megszokott szöveges AdWords hirdetések. Nagyon hiányoltuk őket, […]

The post GSP hirdetések: Hirdess Gmailben! appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Már 2010-ben felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Gmail milyen jó hirdetési felület, érdemes ott hirdetni, mert minőségi érdeklődőket tudsz onnan szerezni, illetve a hirdetések a Google AdWords hirdetési fiókból egyszerűen menedzselhetők.

Aztán telt-múlt az idő és teljesen észrevétlenül, minden előzmény nélkül eltűntek a Gmail felületéről a jól megszokott szöveges AdWords hirdetések. Nagyon hiányoltuk őket, hiszen számos remek kampány eredményének nagyobbik részét ez a felület adta. Aztán megjelent az új hirdetésforma, a GSP, amely váltotta a régi normál szöveges hirdetéseket, a Gmail webes felületén.

Azt látjuk, hogy noha már több éve elérhetőek a GSP hirdetések, mégis inkább az ügynökségek által kezelt AdWords kampányok között látni főleg ilyeneket, sok vállalkozás, amelyiknek érdemes lenne ezt a megoldást is kipróbálni, nem használja. Érdemes tehát szót ejteni ezekről a hirdetésekről!

Mik azok a GSP hirdetések?

A Gmail Sponsored Promotions (GSP) hirdetések a Gmail webes felületén megjelenő fizetett hirdetések. A hirdetés tulajdonképpen egy email, ami megjelenik a felhasználók levelei között, illetve ehhez tartozik szöveges és képes ajánló, ami szintén megjelenik a Gmail felhasználói felületén, hogy felhívja a figyelmet a beérkezett (reklám) üzenetre.

A GSP hirdetéseket is az AdWords felületéről tudjuk hirdetőként beállítani. A hirdetés beállítása, kezelése olyan, mint a többi AdWords hirdetésé, a megjelenése viszont inkább hasonlít egy eDM  levélhez.

A GSP hirdetések célzása AdWords-ös fejjel történik, viszont a hirdetések (kreatívok) megtervezéséhez, üzenetének megírásához nem árt némi email marketing tapasztalat. A felhasználók szempontjából ugyanis ezek a hirdetések leginkább egy hírlevélre hasonlítanak, ezért a hírlevelezésnél szerzett tapasztalatokat itt is tudod kamatoztatni.

Hogy néznek ki a GSP hirdetések?

Konkrétan hol találkoznak a felhasználók ezekkel a hirdetésekkel? A Gmail levelező fiókjuk webes felületén a Promóciók fülön belül, legfelül jelennek meg az éppen aktuális hirdetések.
Így:

GSP hirdetés megjelenése
Ez egyelőre csak az előnézete a hirdetésünknek, olyan, mint a többi levél, van egy feladója, egy tárgya + preheader (bővített tárgy mező). Mobilon pedig így néz ki:

GSP hirdetés előnézet mobilon

Megjelenhet egyszerre akár több ilyen hirdetés is, célzástól függően. És természetesen ez esetben is kattintások alapján kell fizetnie a hirdetőknek. A levél kinyitása már kattintásnak számít.
Ha rákattint a felhasználó az előnézetre, akkor a levél kinyílik és a jelen példában szereplő teljes levél (hirdetés) így néz ki:

Példa egy GSP kreatívra
A hirdetés (más néven kreatív) tartalmaz jelen esetben egy gombot, amelyre ha rákattint a felhasználó, az előre beállított landing oldalra jut.

Miért jó még?

A GSP hirdetések az üzenettől függően alkalmasak brandingre, eladás ösztönző hirdetésre, sőt kiváló feliratkozógyűjtésre is!

Célzásként a már jól ismert AdWords beállítások használhatók. Mivel a Gmail egy hatalmas méretű felület, érdemes jól átgondolt célzásokat használni, ezzel jelentősen javítható az, hogy minőségi érdeklődőket horgássz ki magadnak, minimalizálva a költségeket.

Működik a kulcsszavas célzás is és a felhasználók szerinti célzás is, például érdeklődési körökre és demográfiai jellemzőkre is tudsz célozni. Sőt van mód arra is, hogy a versenytársaid érdeklődőire célozz!

Többek között erről a megoldásról, továbbá bevált GSP hirdetési fogásokról, a GSP és email marketing kapcsolódási pontjairól is fogok beszélni a 2016-os Email Marketing Konferencián (2016. október 12-én). Évek óta elő szoktunk adni ezen a konferencián és bátran ajánljuk, hogy ha érdekel a téma, gyere el, mert friss, haladó gondolatokra számíthatsz az idén is. Használd az OMA-2016 partnerkódot az online regisztrációnál a megjegyzés mezőben, ez 10.000 Ft + ÁFA megtakarítást jelent Neked azonnal. (Ennyivel is szeretnénk segíteni az OMA Blog olvasóit.) Részletek, program, ezen a linken található!

The post GSP hirdetések: Hirdess Gmailben! appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/09/adwords-gsp-gmail-hirdetesek/feed/ 0
Kutatás: Emailezési és email marketing szokások https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/06/kutatas-emailezesi-es-email-marketing-szokasok/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/06/kutatas-emailezesi-es-email-marketing-szokasok/#respond Mon, 13 Jun 2016 11:29:35 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=13243 Végeztünk egy kutatást. A kutatás egyik fele arról szólt, hogy a követőink, olvasóink (jellemzően kis és középvállalkozások döntéshozói, marketingesek, online marketing területen tevékenykedők) milyen email fogyasztási szokásokkal rendelkeznek, a másik fele a kutatásnak pedig az email marketing gyakorlatról szólt. Az eredmények számunkra is nagyon érdekesek voltak. Voltak sejtéseink, amik beigazolódtak, de volt olyan eredmény, amin […]

The post Kutatás: Emailezési és email marketing szokások appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Végeztünk egy kutatást. A kutatás egyik fele arról szólt, hogy a követőink, olvasóink (jellemzően kis és középvállalkozások döntéshozói, marketingesek, online marketing területen tevékenykedők) milyen email fogyasztási szokásokkal rendelkeznek, a másik fele a kutatásnak pedig az email marketing gyakorlatról szólt. Az eredmények számunkra is nagyon érdekesek voltak. Voltak sejtéseink, amik beigazolódtak, de volt olyan eredmény, amin mi is meglepődtünk.

A kutatás kérdőívét összesen 1.656-an töltötték ki. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki részt vett benne.

Nézzük hát az összesítéseket!

(Kattints a diagramok előnézeti képeire!)

A Facebook oldalunkon élő videóban kommentáltuk az eredményeket, közben sok jó kérdést is kaptunk a nézőktől, ezekre is igyekeztünk válaszolni. Nézd meg, ha eddig nem láttad volna ezeket a videókat!

1. rész: Emailezési szokások

 

2. rész: Email marketing szokások

 

Konklúzió

Az aktuális és friss statisztikák mellett az alábbiakat tartottuk még nagyon érdekesnek:

 • A kitöltők közel 38,5%-a nem szokott hírlevelet küldeni, így nem használja az email marketing adta lehetőségeket.
 • Az email marketingező válaszadók 87,9%-a önállóan, házon belül oldja meg az email marketing tevékenységüket, nekik van a legnagyobb szükségük segítségre.
 • A vállalkozások több mint 75%-ának 10.000 fő alatti adatbázisa van, ami a legtöbb iparágban nem számít túl nagynak. (Ebben is lehetne sokat fejlődni.)
 • A hírlevelet küldők 33,4%-a több havonta küld csak emaileket, ami elég ritkának számít, félő, hogy “kihűl” az adatbázis ilyen gyakoriság (ritkaság) mellett.
 • Akik szoktak hírlevelet küldeni, azoknak a 67,4%-uknál nincs automata hírlevél sorozat beállítva. (Ezen megdöbbentünk, mert ezt kár kihagyni, ha már valaki emailcímeket gyűjt.)
 • Gyanúsan sokan, 19,6%-ban használnak a válaszadók ingyenes email marketing szoftvereket. Félő, hogy az ingyenes szoftver nem teszi lehetővé a haladó megoldások használatát.)
 • Nagyon sokan válaszoltak úgy, hogy nem értik a kérdést, amikor az A/B tesztelésről, szegmentálásról vagy perszonalizációról kérdeztünk.
 • Viszonylag kevesen figyelnek oda a pre-header alkalmazására és a reszponzív email sablon kialakításra.

Amiben mi a legnagyobb megerősítést nyertük a kutatásból, hogy szükség van arra a tudásanyagra, amin már a kutatás előtt hónapokkal elkezdtünk dolgozni, ami már régóta hiányzott az OMA anyagainak palettájáról. Ezért büszkén jelentetjük meg legújabb, email marketinggel foglalkozó tudásanyagunkat. Úgy írtuk meg, hogy külön hangsúlyt fektettünk a kutatásból kiderülő homályos foltokra és olyan ismeretanyagot állítottunk össze, ami nem hiányozhat annak a tudástárából, aki ma email marketinggel szeretne foglalkozni közvetlenül vagy akár csak döntéshozóként, stratégaként.

A tudásanyagban foglaltak segítségével indítottuk útjára mi is az Online Marketing Akadémiát, még 2008-ban. Azóta is egy nagyon erős, hangsúlyos lábunk az email marketing. Ez idő alatt több millió kiküldött email, sok tízezer feliratkozó segített hozzá minket ahhoz a tapasztalathoz, amelynek segítségével folyamatos és dinamikus növekedést tudtunk elérni a bevételeinkben évről évre. Ezeket a tapasztalatokat írtuk le tudásanyagunkban.

Nézd meg a további részleteket, tematikát, sőt bele is tudsz olvasni:

 

The post Kutatás: Emailezési és email marketing szokások appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/06/kutatas-emailezesi-es-email-marketing-szokasok/feed/ 0
Az email marketing halott? https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/06/az-email-marketing-halott/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/06/az-email-marketing-halott/#comments Thu, 02 Jun 2016 12:52:10 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=13144 A közösségi média megoldások, különösen a Facebook előre törésével kapcsolatban szokás emlegetni, hogy az email marketingnek, meg úgy általában az emailezésnek befellegzett. Ezen mindig jót szoktunk mosolyogni, mert a mi online marketingünk egyik, ha nem a legerősebb lába az email marketing. Email marketing nélkül nem tartanánk ott, ahol, email marketing nélkül nem tudtuk volna ezt […]

The post Az email marketing halott? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
A közösségi média megoldások, különösen a Facebook előre törésével kapcsolatban szokás emlegetni, hogy az email marketingnek, meg úgy általában az emailezésnek befellegzett.

Ezen mindig jót szoktunk mosolyogni, mert a mi online marketingünk egyik, ha nem a legerősebb lába az email marketing. Email marketing nélkül nem tartanánk ott, ahol, email marketing nélkül nem tudtuk volna ezt az egészet felépíteni. És azt látjuk, hogy ma is működik. (Sőt elég nagy esély van rá, hogy Te is a blogértesítő hírlevelünkre kattintva jutottál el erre a bejegyzésre.)

Nemrég készítettünk egy kutatást az emailezési és email marketingezési szokásokról. Ennek a fő célja az volt, hogy felmérjük, hogy tényleg halott-e vagy haldoklik-e az email marketing, illetve szerettük volna azt is felmérni, hogy akik használják az email marketing adta lehetőségeket, ők mennyire tudatosan és profin teszik ezt. Az előzetes eredményekből az látszik, hogy nem kell még temetnünk az email marketinget, sőt…

Email marketing kutatás

De hát ott a Facebook…

Az igaz, hogy a mondandónk egy részét a Facebook valamely megoldásával is el tudjuk mondani, emiatt gondolhatják sokan, hogy egyre kevesebb szükség van az emailre. A vállalkozások számára is nagyszerű lehetőségeket hordoz a közösségi média az ügyfelekkel, érdeklődőkkel való kapcsolattartásra. Hátránya, hogy az óriási zajban egy adott kiposztolt üzeneted gyorsan avul, azt a követőd, aki ritkán jön fel Facebookra, nem biztos, hogy eléred vele. Ezen kívül az az állítás sem állja meg a helyét, hogy a Facebook egy ingyenes eszköz. Ez illúzió, amit a marketingesek régóta tudnak, mivel egy üzleti oldal organikus elérése nem túl nagy mértékű, hirdetések szükségesek a teljesebb célcsoport elérés érdekében. A felhasználó számára is csak látszólag ingyenes a Facebook, mert az adataival és a figyelmével fizet.

Az email ezzel szemben célba ér. (Ha csak nem hibás emailcímekkel rendelkezel.) Arra kell még figyelni, hogy a felhasználók által használt spamszűrők ki ne szűrjék leveled. Innentől kezdve csakis attól függ, hogy eléred-e a felhasználót, hogy rá tudod-e venni, hogy kinyissa az emailed. Ez a Te ügyességedtől, szövegírási képességeidtől és az irántad érzett (mint a levél feladója iránti) bizalomtól függ leginkább. Nem gátol a technikai akadályai és nem algoritmusfüggő. Igaz, az email marketing sincs ingyen.

Ezen kívül a saját építésű email adatbázisod, az a Tied! A Facebook oldalad, a Facebookon felépített közönség nem a Tied. Jöhetnek olyan trendek, változások, amelyek módosítják a viszonyokat és értékét veszti egy-egy megoldás. Gondolj csak a néhai iWiw-re. Voltak évek (a Facebook előtti évek), amikor sok magyar felhasználónak egyet jelentett az internettel. Ma meg már csak annyit tudunk mondani róla, hogy: „béke poraira”.

Nem szeretnénk beállni a Facebook megszűnését vizionálók táborába, sőt mi is nagy hangsúlyt fektetünk a Facebookra, de úgy gondoljuk, hogy noha most a közösségi média megoldások számítanak a legszexibb megoldásoknak, mindenki róluk beszél, méltatlanul elhanyagolt lett az email marketing.

A közösségi média is fontos, az email marketing is fontos, nem is szeretnénk egymással szembe állítani a kettőt. Mindegyiket a helyén kell kezelni és minél több lábon áll egy vállalkozás kommunikációja, annál stabilabban fogja átvészelni az élet viharait.

Az email marketing több, mint aminek látszik

Az email marketing több, mint hírlevélben kiküldött termék ajánló levelek. (A spamelésről most nem is beszélve.) Alkalmas kapcsolattartásra, tudásmegosztásra, ügyfél edukációra, márkaépítésre, bizalomépítésre és értékesítésre is.

Egy jól kitalált és felépített email sorozat automatikusan képes az érdeklődőből visszatérő, elégedett ügyfelet varázsolni, mindezt diszkréten, nem zavaró módon, akár nagy tömegben, folyamatos emberi beavatkozás nélkül is.

Az email marketing rengeteg munkát képes levenni egy vállalkozás válláról, hiszen nem csak az értékesítési csatornát (vagy annak egy részét) lehet vele helyettesíteni, hanem ügymeneti dolgokat is. Egyre inkább elmosódik a határ az email marketing szoftverek és a CRM (leegyszerűsítve: ügyfélkezelő) szoftverek között.

Az email marketing tehát:

 • egy jól működő, nem drága kommunikációs csatorna;
 • automata vevőszerző gépezet része lehet;
 • sok élőmunkát képes kiváltani;
 • akkor is működik, amikor éppen a vállalkozás minden munkatársa alszik;
 • óriási vagyonná és aranytartalékká képes felépülni az évek során.

Aranytartalék

Kulcsszó: rendszer

Az email marketing is akkor a leghatékonyabb, ha az online marketing többi eszközével és csatornájával szinergiában működhet. Nincs email marketing egy jól felépített ergonomikus honlap nélkül. Ezen kívül bele kell tölteni az adatbázisodba a feliratkozókat valahogy, ezt például hirdetések segítségével lehet elérni. A tartalommarketing pedig képes megtölteni élettel a leveleidet, építve ezzel a feliratkozóid irántad érzett bizalmát. És még hosszan sorolhatnánk a kapcsolódási pontokat.

A hangsúly azon van, hogy az online marketinged egy jól megtervezett rendszer legyen, melynek része az email marketing.

Konklúzió

Szóval az email marketing nem halott, sőt tapasztalatból mondjuk, hogy köszöni szépen jól van. Tudod, ha valakinek a halálhírét keltik, akkor ő még sokáig fog élni, tartja a mondás!

Hamarosan közzétesszük az emailezési és email marketing szokásokkal kapcsolatos kutatásunk eredményeit is!

Neked mit hozott eddig az email marketing?

The post Az email marketing halott? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/06/az-email-marketing-halott/feed/ 9
Webáruház tulajdonosoknak: Mi a fő feladatod, ha a hazai e-kereskedelem részese vagy? https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/05/webaruhaz-marketing-e-kereskedelem-adatok/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/05/webaruhaz-marketing-e-kereskedelem-adatok/#respond Thu, 05 May 2016 09:17:24 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=13052 Érdekes és friss számok a magyar e-kereskedelemről, figyelj: 229 milliárd volt a 2015-ös forgalom az e-ker szektorban, a webáruházak forgalma évente közel 40%-kal emelkedik 2010 óta folyamatosan, a magyar lakosság 23%-a vásárol a neten, az uniós átlag 43%, tehát még mindig van hova bővülni. A további bővülés hiányának az oka: nincs elég webáruház (!!!), a […]

The post Webáruház tulajdonosoknak: Mi a fő feladatod, ha a hazai e-kereskedelem részese vagy? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Érdekes és friss számok a magyar e-kereskedelemről, figyelj:

 • 229 milliárd volt a 2015-ös forgalom az e-ker szektorban,
 • a webáruházak forgalma évente közel 40%-kal emelkedik 2010 óta folyamatosan,
 • a magyar lakosság 23%-a vásárol a neten,
 • az uniós átlag 43%, tehát még mindig van hova bővülni.

A további bővülés hiányának az oka:

 • nincs elég webáruház (!!!),
 • a magyarok még mindig nem bíznak az online vásárlásban.

A bizalmatlanság fő tényezői:

 • az online fizetésben rejlő kockázat (sokan félnek megadni az adataikat),
 • a látatlanban történő vásárlás kockázata,
 • a garancia érvényesítésének bonyolultabb elintézése, vagy ennek az érzete.

Pedig a hazai e.kereskedelem biztonságosnak mondható:

Csak a vásárlók

 • 3 %-a kapott hibás terméket
 • 2%-a kért jogorvoslatot
 • 1%-a lett csalás áldozata
 • 60% elégedetten, probléma nélkül bonyolította le az ügyletet.

Ezek az adatok pár napja jelentek meg a Központi Statisztikai Hivatal “Magyarország 2015” tanulmányában. (Itt elérheted, kb. 200 oldal valószínűleg találsz hasonló adatokat a Te iparágaddal kapcsolatban is, elég átfogó cucc: http://0ma.hu/ksh-2015 )

Mi a teendőd, ha webáruházad van?

A fenti adatok hivatalosak ugyan, de átlagértékek. Van néhányan, akik ennél sokkal nagyobbat nőttek, és vannak bőven olyanok is akik sokkal kisebbet, vagy akár egyáltalán semmit. Ha esetleg ez utóbbi csoportokba tartozol, akkor álljon itt pár ötlet amivel javíthatsz már az idei éveden is.

A fókuszt a bizalomépítésre kell helyezni.

 • Ha csak pár száz vagy pár ezer terméket kínáló webáruházad van kifejezetten építsd a személyes márkád is, legyen arca a webáruháznak!
 • Vállald fel magad, és a csapatod, mutatkozzatok be, legyél a téma szakértője, kínáld személyesen a portékád!
 • Ha van arc az áruház mögött, azt érzi a leendő vásárló, hogy van kihez fordulni ha gond van, nem akar senki elbújni.
 • Bontsd le a kételyeket, kezelj kifogásokat már akkor , még mielőtt eszébe jutna a látogatónak!
 • Használj plecsniket: pénzvisszafizetés garancia, megbízható cég, 10 éve a piacon, x megrendelés, y ügyfél, elégedettségi garancia stb.
 • Tegyél rá egy lapáttal: kínálj a kötelező 14 helyett 15 vagy 20 napos elállási lehetőséget!
 • Legyél könnyen elérhető! Telefonon, emailen, Facebookon, reagálj gyorsan a vásárlás előtt és után is!

Ma már alapvető igény a használhatóság.

 • Legyen trendi a webáruház kinézete, látszódjon rajta, hogy friss, nem 6-10 éves megoldásokkal működik.
 • Legyen egyértelmű a navigáció, a keresés, a szűrés a termékek között.
 • Tökéletes, és jól átlátható vásárlási folyamatmenedzselésre van szükség. Ha szükséges adj szöveges segítséget, ne feledd, hogy a lakosság többsége még soha nem vásárolt neten!
 • Legyen gyors a honlapod, nincs annál dühítőbb, mint ha lassan mennek a dolgok. A felhasználónak soha sincs ideje, pláne nem várakozásra.
 • Informálj bőven, de hagyd a félrebeszélést, és a marketing bullshitet, legyél lényegre törő, fogalmazz világosan, és egyértelműen, de használj meggyőzés technikai fogásokat.

Kommunikálni kell.

 • Egy cég annyira él, amennyire kommunikál! Pozicionáld magad, már a nyitóoldalon pár másodperc alatt legyen egyértelmű, hogy kiknek és mit kínálsz! Miért vagy más mint az összes többi konkurensed? Miért inkább Téged érdemes választani?
 • Kezdj el tartalmat generálni az összes olyan platformon, ahol a célcsoportod elérheted!
 • Írj blogot! A keresőkből is könnyebben rád találnak, és van lehetőséged termékeidet bemutatni, részletesebben leírni, teszteket csinálni!
 • Építs bizalmat, mutasd meg magad, a környezeted, csinálj idegenvezetést a munkahelyeden!
 • Adj ki háttérinfókat, mutasd meg képben és videóban a céged életét, látszódjon hogy folyik a munka, hogy bőven van feladat!
 • Vedd észre melyek azok a momentumok, események, történések, amelyek érdekesek lehetnek a mindennapokból, és rögzítsd ezeket, majd publikáld!
 • Használd az email marketinget! Építs tudatosan adatbázist! Kínálj feliratkozásért valamilyen megnézhető, letölthető, olvasható anyagot amellyel segíted az áruházadban lévő termékek közötti választást, a döntést, és még pozicionálod is magad!
 • Légy jelen a célcsoportod által használt közösségi oldalakon! Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Vimeo, Pinterest, LinkedIn, Waze, Viber, Skype, SlideShare, Scribd, Snapchat stb. és kommunikálj rendszeresen!
 • Mikroszegmentálj! Bontsd fel a követőid, az érdeklődőid csoportokra: régi vevők, új vevők, mindent vevők, döntés előtt állók, hezitálók, befolyásolók, friss követők, még nem követők: és mindenkinek kommunikálj legalább heti rendszerességgel a különböző platformokon!

Okosabban kell hirdetni.

 • Mérj mindent! Alap a Google Analytics használata, de lassan az E-kereskedelmi beállítások használata is alapkövetelménynek számít webáruházak esetében.
 • Használj Facebook Pixelt!
 • Hirdess remarketinggel, használd de használd a dinamikus remarketinget is AdWordsben és Facebookon egyaránt!
 • Küldj érdeklődésnek megfelelő emaileket a feliratkozóidnak, szegmentálj!

Hajrá!

Ha van még ötlet, tipp, várjuk kommentben! :)

The post Webáruház tulajdonosoknak: Mi a fő feladatod, ha a hazai e-kereskedelem részese vagy? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/05/webaruhaz-marketing-e-kereskedelem-adatok/feed/ 0
Hol tartózkodnak az ideális érdeklődőid? (Google AdWords trükk) https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/04/google-adwords-regionalis-ajanlatkorrekciok/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/04/google-adwords-regionalis-ajanlatkorrekciok/#comments Tue, 05 Apr 2016 14:21:25 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=12929 Észrevetted már, hogy a különböző tulajdonságok alapján osztályozott látogatóid más-más eredményeket hoznak? Nem ugyanúgy viselkednek és döntenek a nők vagy férfiak vagy a különböző életkor csoportba tartozók. Más konverziós aránnyal rendelkeznek a keresőből érkező látogatók, mint pl. a banneres hirdetésedre kattintók. Miért lenne egységes a kép, ha földrajzi szempontból vizsgálnánk meg az érdeklődőidet? A vizsgált […]

The post Hol tartózkodnak az ideális érdeklődőid? (Google AdWords trükk) appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Észrevetted már, hogy a különböző tulajdonságok alapján osztályozott látogatóid más-más eredményeket hoznak? Nem ugyanúgy viselkednek és döntenek a nők vagy férfiak vagy a különböző életkor csoportba tartozók. Más konverziós aránnyal rendelkeznek a keresőből érkező látogatók, mint pl. a banneres hirdetésedre kattintók.

Miért lenne egységes a kép, ha földrajzi szempontból vizsgálnánk meg az érdeklődőidet? A vizsgált kampányaim esetében jól látható különbség mutatkozott pl. a budapesti, pest megyei vagy más tájegységeken elért látogatókat illetően. Az eltérés jelentős is lehet.

Mondjuk ki, nem ér meg ugyanannyit egy látogató Szentgotthárdról, mint Sátoraljaújhelyről. És hogy melyik mennyit ér meg? Nem tudjuk előre. De ha ügyesen építed fel a kampányaidat, akkor hamarosan tudni fogod! Pl. egy szálláshely esetében nyilvánvaló, hogy nem ugyanúgy reagálnak az ajánlatodra a szomszéd megyéből érkezők, mint az ország túlsó végéből érkezők. De ha most azt gondolod, hogy Neked nincs területi érintettséged, mert webáruházat üzemeltetsz, ami pl. Magyarország bármely pontjáról fogadja a rendeléseket, és emiatt nincs különbség az egyes régiók között, akkor tévedsz.

(Érdemes megnézni a Google Analytics földrajzi riportját, hogy melyik régió adja a legaktívabb látogatókat és persze hol a legmagasabb a konverziós arány.)

Csinálhatnánk azt is, hogy csak a legaktívabb megyékben, városokban költöd el a szűkre szabott büdzséd, ami akár jó megoldás is lehetne, de ha konverzió maximalizálásra törekedsz, akkor van ennél egy sokkal kifinomultabb megoldás.

Íme a megoldás

Most egy meglehetősen elhanyagolt fogásról írunk, amely univerzálisan alkalmazható a Google AdWords kampányaid optimalizálása során. Nem ez az első szempont ami alapján érdemes optimalizálnod, de egy régebben futó kampánynak is komoly lendületet és hatékonyság javulást szokott adni.

A Google AdWords kampányok célzásánál a legtöbben beállítják egész Magyarországot, amennyiben az egész ország a célcsoportba tartozik földrajzilag. Te ne ezt tedd! Oszd fel a megcélzott területet kisebb egységekre. Tehát ne egyben célozz, hanem a kirakó minden egyes darabjaira külön-külön. (Ezt egy kampányon belül meg lehet oldani, ne ijedj meg!)

Magyarország felosztvaAzt azért gondold végig, hogy ha minél jobban szétszabdalod az egészet, minél kisebb darabokra, annál jobban szét fognak töredezni az adatok, annál több idő kell ahhoz, hogy értékelhető statisztikák alapján tudj döntéseket hozni. Ha intenzívek a kampányaid (pl.: min. 10.000 Ft / nap / kampány), akkor pl. Magyarországi célzás esetén oszd fel a megyékre, a megyeszékhelyekre és a nagyvárosokra a területet (kb. 50 egység lesz). Kevésbé intenzív kampányok esetében elég csak megyékre + Budapestre felosztani a területet.

Mi van akkor, ha 1 adott földrajzi pont több kategóriába is beleesik. Pl.: az adott felhasználó Kecskeméten tartózkodik, így beleesik a “Kecskemét”, a “Bács-Kiskun megye” és mondjuk a “Magyarország” halmazba is. Ilyenkor (egyenlő licit esetén) a legkisebb földrajzi egységbe kerül beleszámításra, vagyis a “Kecskemét” kategóriába.

Várni, csak várni…

Ha ezt megtetted, nincs más dolgod, mint várni. Várni, hogy összejöjjön elég adat, konverzió, meg minden, hogy a beállításokon elkezdhess javítani. Ezért érdemes ezt mindjárt a kampány indulásakor beállítani és hagyni úgy futni a kampányt, és egy nap visszatérni erre a beállításra.

Utólag – amennyiben ez nem volt beállítva Nálad – csak áttételesen lehet visszanyerni az infót, hogy mely földrajzi régiók működtek jobban és kevésbé eredményesen. (Pl. Google Analytics földrajzi jelentés, valamint az AdWords rendszerben a Dimenziók fül / Földrajzi jelentés.)

De sokkal egyszerűbb, ha a földrajzi célzás beállítását szolgáló oldalon már az indulásnál alkalmazod ezt a regionális szegmentálást. Egy idő után valami ilyesmit fogsz látni. Szépen kijönnek a különbségek:

Google AdWords földrajzi célzás

Hogyan optimalizálj?

Ezután nincs más dolgod, mint az ajánlatkorrekciókat alkalmazni. Amelyik régió túl drágán hozza a konverziókat, ott a normál licitedet csökkentő ajánlatkorrekciót alkalmazz, amelyik pedig olcsóbban, mint a kitűzött cél, ott növelő licitet állíts be. A cél, hogy egy idő után minden régió közel azonos összegért hozza a konverziókat. Így tudod elérni azt, hogy nem lesz olyan terület, ahonnan túl drága ügyfeleket vásárolsz, illetve máshonnan pedig nagyon könnyen és olcsón jönnek az érdeklődők, de nem szerzed meg a maximumot belőlük. Ez egy iteratív folyamat, több lépés kell majd, mire eléred az egységes eredményeket.

Sok sok ehhez hasonló trükk hangzik el a Haladó Google AdWords Szemináriumunkon, de ha előbb a szilárd alapokat fektetnéd le, akkor gyere el az Alapozó Google AdWords Szemináriumunkra, esetleg mindkettőre!

Nálad melyik földrajzi régió működik a legjobban? És vajon ennek mi az oka?

The post Hol tartózkodnak az ideális érdeklődőid? (Google AdWords trükk) appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/04/google-adwords-regionalis-ajanlatkorrekciok/feed/ 8
Online marketinges állást keresel? Vagy kínálsz? https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/03/online-marketinges-allas/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/03/online-marketinges-allas/#comments Tue, 22 Mar 2016 10:03:56 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=12847 Emlékszel még a bő 3 hónappal ezelőtti bejegyzésünkre, melyben arra kerestük a választ, hogy vajon a legtöbb cég miért nem talál megfelelő szakembert a betöltetlen online marketinges állásajánlatára? (Ezért nem.) Nos a helyzet azóta sem változott, legalábbis mindkét oldalról bőven látunk szabad kapacitást. Hetente több megkeresés is befut hozzánk, hogy például: “Nem tudtok egy jó […]

The post Online marketinges állást keresel?
Vagy kínálsz?
appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Emlékszel még a bő 3 hónappal ezelőtti bejegyzésünkre, melyben arra kerestük a választ, hogy vajon a legtöbb cég miért nem talál megfelelő szakembert a betöltetlen online marketinges állásajánlatára? (Ezért nem.)

Nos a helyzet azóta sem változott, legalábbis mindkét oldalról bőven látunk szabad kapacitást. Hetente több megkeresés is befut hozzánk, hogy például:

 • “Nem tudtok egy jó PPC szakembert? Nem kezdő kellene, és olyan aki Facebook hirdetésekben és AdWordsben is otthon van, és az se baj, ha van valami grafikusi vénája!”
 • “Kifejezetten juniorokat keresünk, akiket még tudunk formálni, és cserébe nem kerülnek olyan sokba, viszont hajlandóak tanulni, él bennük a tudásvágy. Ha tudtok ilyet küldjétek!”
 • “Olyan embert küldjetek, aki azt tudja, amit Ti tanítotok. Ne kelljen győzködni, ne kelljen elmagyarázni semmit. Csinálja meg, amit tanítotok. Tudtok ilyet? Most azonnal felveszem.”

Aztán a másik oldal:

 • “Elküldeném az önéletrajzom, szívesen vállalok online marketing feladatokat, de szeretném ha távmunkában is elvégezhető lenne. Alkalmazotti viszonynak is örülök, de ha szükséges számlaképes is vagyok.”
 • “Most végzek az XY főiskolán, tanultam online marketinget, voltam szakmai gyakorlaton is, szeretnék a szakmában elhelyezkedni. Ha tudtok valami kapcsolatot, ahol épp engem keresnek, akkor kérem jelezzetek!”
 • Már 8 éve dolgozom az XY cégnél online marketingesként, de az élet úgy hozta, hogy a cég kivonul az országból, mindenkit elküldenek. Szeretnék a szakmában maradni, ha tudtok esetleg állásajánlatot, kérlek küldjétek el nekem!”

Ezért döntöttünk, úgy hogy rendszert építünk, és szervezettebb keretek között összehozzuk a keresletet a kínálattal. 

Nem keresel és nem kínálsz állást?

Csak idő kérdése, hogy ez a kérdés, valamelyik oldalról számodra is aktuális legyen, ezért tedd el magadnak ezt a lehetőséget, és az OMA.hu/allas oldalon bármikor eléred ezt a funkciót, mi itt leszünk.

Ha online marketinges állást keresel:

Nincs más feladatod, mint megadni a neved és az email címed, ezen az oldalon, és ezzel bekerülsz abba a minősített listába, ahol a hozzánk befutó állásajánlatokat meg fogjuk osztani.  Az állásajánlatokat csak ezen a listán fogjuk közzétenni, azokat akiket ez nem érdekel, nem fogjuk zaklatni. Tehát ha szeretnéd tudni milyen állásajánlatok érkeznek be a rendszerbe, akkor ez az egyetlen módja, hogy értesülj mindegyikről. (Ez maximum hetente 1 levelet jelent, és bármikor leiratkozhatsz.)

Ha online marketingest keresel:

Nem egyszerű mutatvány tudjuk. Az elmúlt években sok kompetencia auditot csináltunk. Ez az a folyamat, amikor egy cég, aki online marketinges munkaerőt keres, azzal bíz meg bennünket, hogy segítsünk neki kiválasztani a TOP 5-10 jelöltből a szakmailag legjobbat az adott feladatra.

 • Ha nem ügynökség vagy, tisztában vagyunk vele, hogy nagyon nehéz kvázi hozzá nem értőként a jó szakembert kiválasztani úgy, hogy a munkavállaló is jól érezze magát. Azaz az adott feladathoz ne is legyen túlképzett, élje meg kihívásként, de ugyanakkor képes legyen már az elejétől fogva ellátni a feladatokat.
 • Ha ügynökség vagy, akkor tudjuk, hogy tudod: abszolút vákuum van ezen a területen, és nehéz megtalálni az azonnal bevethető erőforrást a piacon.

Amit kínálunk: építünk egy minősített adatbázist, a piacon lévő aktív álláskeresőkből, melynek segítségével könnyebben és gyorsabban tudod megtalálni a Neked való munkaerőt.

Az alábbi területeken tudsz jelentkezőket toborozni:

 • online marketing koordinátor / projekt menedzser
 • junior / senior online marketing munkatárs
 • webdesigner, grafikus
 • webfejlesztő, webes programozó
 • közösségi média menedzser
 • PPC szakember (Pl.: AdWords, Facebook hirdetések)
 • email marketing specialista
 • webszövegíró
 • online PR szakember
 • webanalitikai szakértő
 • SEO specialista stb.

Ezt kínáljuk egyelőre bétában. Ha érdekel, hogy milyen feltételei vannak az állásajánlatok közzétételének, akkor Mónika munkatársunk várja megkeresésed ezen az űrlapon keresztül.

Mi a célunk ezzel?

Évek óta tervezgetjük, de az elmúlt hónapokban tapasztalt munkaerőpiaci robbanás az online marketing iparágban döntésre késztetett bennünket.

 • Látjuk a megjelenő hirdetéseket, ahol az OMA képzéseket előnyként jelölik meg a leendő munkaadók.
 • Látjuk, hogy egyre többen azért jönnek el az OMA képzésekre, hogy vonzóbbak legyenek a munkaerőpiacon:
  • Főiskolán / egyetemen frissen végzett hallgatók jönnek az elmélet után piacképes tudást megszerezni;
  • Pályamódosítás előtt álló tapasztaltabb érdeklődők jönnek hozzánk átképzési céllal;
  • Marketinges állásból szülési szabadságra ment kismamák érkeznek hozzánk, hogy a nagy visszatérés előtt feltuningolják a tudásukat online marketingből.

A célunk tehát, hogy a bármelyik oldalról felénk érkező kérdésekre ne ad hoc válaszokat adjunk ebben a témában, hanem hogy ki tudjuk szolgálni az igényeket.

 • Állást keresel? – Tessék, itt van, épp ezek között tudsz válogatni, de lesznek újak is!
 • Munkaerőt keresel? – Tessék, itt van 1000+ tettre kész aktív álláskereső, akiket meg tudunk szólítani az állásajánlatoddal!

Mi hiszünk a mikroszegmentációban, tudjuk, hogy egy kisebb, de minőségibb és aktív közösségből gyorsabban és specializáltan megtalálja a munkaadó és az álláskereső egymást. Hiszen látjuk, hogy az OMA képzéseken való részvételt a munkaadó cégek is egyre inkább elismerik, sőt  igénylik, és így is szeretnénk segíteni a képzéseinken résztvevő álláskeresőket.

The post Online marketinges állást keresel?
Vagy kínálsz?
appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/03/online-marketinges-allas/feed/ 22
Teszteld Google AdWords hirdetéseid! Mennyire vagy hatékony? https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/02/google-adwords-hirdetes-teszt/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/02/google-adwords-hirdetes-teszt/#comments Thu, 11 Feb 2016 09:59:34 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=12680 Összeállítottunk egy kérdéssort, amely segítségével le tudod tesztelni, hogy milyen szinten űzöd az AdWords hirdetéseket. Ha Te kezeled a hirdetéseket, akkor a saját tudásod gyakorlatban való alkalmazását tudod próbára tenni. Ha más kezeli, akkor pedig azt tudod letesztelni, hogy mennyire ügyes és alapos az akinek ez a feladata. A lenti kérdéseket nem csak tesztelés céljából […]

The post Teszteld Google AdWords hirdetéseid! Mennyire vagy hatékony? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Összeállítottunk egy kérdéssort, amely segítségével le tudod tesztelni, hogy milyen szinten űzöd az AdWords hirdetéseket. Ha Te kezeled a hirdetéseket, akkor a saját tudásod gyakorlatban való alkalmazását tudod próbára tenni. Ha más kezeli, akkor pedig azt tudod letesztelni, hogy mennyire ügyes és alapos az akinek ez a feladata.

A lenti kérdéseket nem csak tesztelés céljából érdemes végigrágni, hanem akár csekklistaként is használhatod, hogy mi mindent lenne érdemes végiggondolnod és alkalmaznod Google AdWords hirdetéseiddel kapcsolatban.

AdWords kviz

Játékszabályok

A játék lényege, hogy leteszteld a valós szintjét a felkészültségednek. Csak úgy érdemes részt venni benne, ha van rá 5-10 perced és készen állsz arra, hogy őszinte válaszokat adj Magadnak. Annál is inkább, mert csak Te fogod tudni a végeredményt. Ugye nem akarod becsapni saját Magad!?

Látni fogsz összesen 40 kérdést. Az első része a kérdéseknek olyan ellenőrző kérdések, amelyek fontos, alapvető dolgokra világítanak rá. A kérdések második fele pedig inkább azt méri fel, hogy az alapokon túl mennyire ismered és használod ki a Google AdWords rendszerében rejlő potenciált.

A kérdésekre igennel és nemmel lehet válaszolni. Haladj egyesével, sorban és számold az igenek számát. A végén megtalálod az értékelést is!

Íme a Google AdWords teszt

Alapok

 1. Tűztél ki konkrét kézzel fogható célokat, hogy mit szeretnél elérni a hirdetéseiddel?
 2. Megnézted, hogy a versenytársaid hogyan hirdetnek?
 3. Szoktál csinálni kulcsszó kutatást kulcsszavakra célzott hirdetéseid megtervezésekor?
 4. A Keresési és Display hálózatos hirdetéseid külön kampányból kezeled?
 5. Egy-egy hirdetéscsoportod egy-egy jól körülhatárolt témát dolgoz fel, kerülöd az ömlesztett célzású hirdetéscsoportokat?
 6. Használsz hirdetéscsoportonként legalább 3-4 hirdetésváltozatot? (Vagy korábban már teszteltél ennyit mindegyikben?)
 7. Hirdetéscsoportonként (ha kell) különböző és releváns hirdetéseket alkalmazol?
 8. A honlapod főoldala helyett a releváns aloldalakra küldöd a látogatókat a hirdetésekből? (Vagy legalább megfontoltad ennek lehetőségét?)
 9. Alkalmazol többféle kulcsszó egyezést a keresési hirdetéseidnél?
 10. Meg szoktad nézni a keresési hirdetéseid megjelenéseit kiváltó valós keresési kifejezéseket?
 11. Alkalmazol kulcsszó vagy egyéb kizárásokat a célzásaidban? (Vagy legalább megfontoltad ennek szükségességét?)
 12. Össze van kötve az AdWords fiókod az Analytics fiókoddal?
 13. Alkalmazol konverziókövetést és figyeled is a kampányaid konverziós eredményeit?
 14. Konverzió fókuszú kampányaid esetében kiszámoltad, hogy mennyi pénzt ér meg Neked maximum egy konverzió?
 15. Lekapcsoltad a gyenge átkattintási aránnyal rendelkező kulcsszavakat, célzásokat?
 16. Lekapcsoltad a többihez képest sokkal gyengébben teljesítő hirdetésváltozatokat?
 17. Konverzió fókuszú kampányaid esetében lekapcsoltad azokat a célzásokat, amelyek túl sok pénzt elvittek már konverzió nélkül?
 18. Szoktad változtatni a licit beállításokat a kitűzött céljaid érdekében?
 19. Kiszámoltad már a hirdetéseid megtérülését (konverzió fókuszú kampányok esetében)?

Szusszanj egy kicsit!

Eddig tartottak azok a kérdések, amelyekkel fel tudod mérni mennyire erős alapokkal rendelkezel. Számold össze, hogy mennyi “igen”-nél tartasz?

 • Ha tényleg profi vagy, akkor 18-19 pontodnak kellene most lenni.
 • Ha min. 15 “igen”-ed van eddig, akkor már mindenképpen megveregetheted a vállad, mert erős alapokon nyugszanak az AdWords kampányaid.
 • Ha 15 alatt van az “igen”-ek száma, akkor több olyan esszenciális dolog nincs rendben a fiókodban / a fejedben, ami biztosan azt eredményezi, hogy nem elég hatékonyak a hirdetéseid. Fejlődnöd kell annak érdekében, hogy ne szórd a pénzt, ugyanis most olyan, mintha szponzorálnád a Google-t a befizetéseiddel.

Írd fel valahova az eddigi eredményed. Folytasd a tesztet a haladóbb kérdésekkel!

Haladóbb kérdések

 1. Használsz hirdetésbővítményeket? (Kiemelő és belsőlink-bővítményeket különösen, hely- és hívásbővítményt, ha releváns.)
 2. Ránézel időnként a „Hozzárendelés” jelentésekre? (Korábban keresési csatornák)
 3. Földrajzi célzásod szerint is optimalizálsz?
 4. Szoktad figyelni eszköztípusonként elkülönítve a hirdetéseid eredményeit, optimalizálsz erre is?
 5. Optimalizálod-e a hirdetéseid időzítését a hatékonyabb időszakok figyelembe vételével?
 6. Élsz a demográfiai ajánlattétel lehetőségével (vagy ajánlatkorrekcióval) Display hálózatos célzásaidnál?
 7. Alkalmazol konverziókövetést dinamikusan változó konverziós összeggel?
 8. Alkalmazol-e kifejezetten a hirdetéseidhez tervezett egyedi landing oldalakat?
 9. Szoktál-e A/B tesztelni landing oldalakat?
 10. Kipróbáltad-e már a dinamikus kulcsszó beillesztést?
 11. Használod-e az automatikus visszaszámláló lehetőséget szöveges hirdetéseidben határidős ajánlataid esetében?
 12. Használsz-e remarketing célzást?
 13. Használod-e a remarketinget keresési hirdetéseidnél?
 14. Használsz-e remarketingen alapuló kizárást a célzásaidban?
 15. Vannak-e YouTube videóhirdetéseid?
 16. Használsz-e YouTube videó remarketing célzást?
 17. Kipróbáltad-e már a Gmail Sponsored Promotions (GSP) hirdetéseket?
 18. Használsz-e címkéket a kampányaid, hirdetéscsoportjaid, kulcsszavaid, szövegeid jobb csoportosításához, kezeléséhez?
 19. Használsz-e automatikus szabályokat hirdetéseid meghatározott időben történő indítása/szüneteltetése érdekében?
 20. Használsz-e automatikus szabályokat kampányaid optimalizálása során?
 21. Használod az AdWords Szerkesztőt a kampányaid beállításainak gyors módosításához?

Értékelés

 • Ha nem értél el az alapozó kérdéseknél legalább 15 “igen”-t, akkor a 2. szekció kérdései nem is igazán Neked szólnak. Nem baj, ha végigfutottad, látod, hogy mennyi minden van az AdWordsben. Amíg az alapok ingatag lábakon állnak fölösleges a “divatosabb” megoldásokon gondolkodnod.
 • Ha a teszt alapozó részén “átmentél” és összesítve van legalább 37 pontod összesen (a 40-ből, azaz 90%-ot legalább teljesítettél), akkor elmondhatod Magadról, hogy sok mindent kipróbáltál és olyan nagy hibákat nem követsz el AdWords fiókodban, erős haladó szinten vagy, szép eredmény!

Ennél jobban nem is kívánjuk felbontani az értékelést, mert már látnod kell ezek alapján a hiányosságokat lehetőségeket, amikben van még perspektíva.

(Hadd jegyezzük meg, hogy még lehetett volna bőven cizellálni a fenti kérdéssort, további speciális funkciókkal és lehetőségekkel, de úgy gondoljuk, hogy a fenti kérdések egy jó képet adnak a gyakorlati AdWords felkészültségről, megmutatja a fő irányokat, nem az a cél, hogy még jobban megijesszük azt, akinek most kevés pontja lett a teszten.)

Ha fejlődni szeretnél, akkor várunk Alapozó vagy Haladó Google AdWords Szemináriumunkra vagy mindkettőre!

Ha elég bátor vagy…

… kommentben bedobhatod, hány pontod lett, esetleg kommentáld saját eredményed pár szóval. Ha a fenti 40 kérdésből van olyan, amelyikről bővebben is szeretnél olvasni a későbbiekben itt az OMA Blogon, akkor azt is nevezd meg, figyelembe fogjuk venni a jövőbeli témaválasztásnál!

The post Teszteld Google AdWords hirdetéseid! Mennyire vagy hatékony? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/02/google-adwords-hirdetes-teszt/feed/ 25
Miért hibás Majka nyereményjátéka a Facebookon? https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/01/facebook-nyeremenyjatek-majka/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/01/facebook-nyeremenyjatek-majka/#comments Tue, 26 Jan 2016 14:30:24 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=12629 Tegnap este vettünk észre egy posztot a Facebookon, ezzel kapcsolatban tettünk fel gyors kérdést a saját Facebook oldalunkon: A szám mindenképpen elismerésre méltó, de Majka most hibázik. Hol a hiba a képen? Közzétette: Online Marketing Akadémia – OMA.hu – 2016. január 25.   Majka (talán nem kell bemutatni, ha valaki nem tudja kiről van szó, akkor […]

The post Miért hibás Majka nyereményjátéka a Facebookon? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Tegnap este vettünk észre egy posztot a Facebookon, ezzel kapcsolatban tettünk fel gyors kérdést a saját Facebook oldalunkon:

A szám mindenképpen elismerésre méltó, de Majka most hibázik. Hol a hiba a képen?

Közzétette: Online Marketing Akadémia – OMA.hu – 2016. január 25.

 
Majka (talán nem kell bemutatni, ha valaki nem tudja kiről van szó, akkor itt utánanézhet) évek óta a legnézettebb szereplő a magyar zenei paletta tagjai között a YouTube-on. Pár nap alatt most is 1 millió megtekintést ért el egy új klippel (ez azért valljuk be, szép eredmény!), és ezt úgy gondolta megpörgeti még egy Facebookos nyereményjátékkal. A nyereményjáték szövegét látod a fenti poszt képén (de itt akár eredetiben is megnézheted, még most is zajlik), de a lényeg: oszd meg a képet, és akkor nyerhetsz valamit.

De hol itt a hiba?

A nyereményjáték az alapvető Facebook szabályoknak sem felel meg, de ne legyünk ennyire szőrös szívűek, valljuk be nagyon sok ilyet látunk. Azonban, ha már itt tartunk, akkor tanuljunk is más hibájából, milyen szabályoknak kell ma megfelelni egy Facebook nyereményjátéknak?

Pár sorban a kötelező elemek (nincs sok!):

 • Kötelező a hivatalos szabályzatban vagy leírásban feltüntetni, hogy a Facebooknak semmi köze a nyereményjátékhoz.
 • Fel kell tüntetni, hogy “a promóciót a Facebook nem támogatja, nem hagyja jóvá, nem végzi és nem kapcsolódik a Facebookhoz.”
 • A személyes idővonalak és ismerősi kapcsolatok nem használhatók promóciók végzésére.

Ezek azért viszonylag laza szabályok. 2013-ban léptek életbe, előtte sokkal nehezebb volt szabályos promóciót indítani a Facebookon, de azóta gyakorlatilag csak ezekre kell figyelni.

Majka esetében azonban ez nem sok vizet zavar, hiszen maximum ha a Facebooknak ez feltűnik, törli a posztot, vagy kap egy figyelmeztetést az oldal.

Az igazi hiba inkább ott van, hogy Majka arra kéri az embereket hogy osszák meg a bejegyzését, és azt vállalja, hogy majd sorsol a megosztók között.

A Facebook szabályzata szó szerint így szól:

Személyes idővonalak és ismerősi kapcsolatok nem használhatók promóciók végzésére (például „a részvételhez oszd meg az idővonaladon” vagy „esélyeid növeléséhez oszd meg ismerőseid idővonalán”, illetve „a részvételhez jelöld meg az ismerőseidet ebben a bejegyzésben” jellegű felszólítások nem engedélyezettek).Facebook Page Guidelines

De!

A szabályok be nem tartása mellett az igazi probléma ezzel az, hogy Majka nem tud sorsolni az összes megosztó között, mert fogalma sincs, hogy kik is ők valójában és teljes egészében. A megosztóknak ugyanis ő csak egy részét látja, méghozzá azokat, akik publikusan osztották meg a bejegyzést.

Tehát lehet valaki abban az illúzióban, hogy megosztotta a posztot, és részt vesz a nyereményjátékban, de ha például az adatvédelmi alapbeállítása szerint, csak az ismerősei láthatják a tartalmait, akkor egész biztosan nincs benne a kalapban, tehát nem is nyerhet.

És hogyan fog Majka sorsolni?

Nyilván rábök majd valakire azok közül akiket lát. Pedig ha a szabályosan csinálná az egészet, teljesen feddhetetlenül, minden bunda vagy részrehajlás nélkül, és nagyon elegánsan is megoldhatná a sorsolást. Mutatok is ehhez pár eszközt mindjárt.

Hogyan kell helyesen levezényelni egy Facebookos nyereményjátékot?

Azon túl hogy szabályzatot kell írni, melyben rögzíteni kell mind a magyar szabályozásnak megfelelő tételeket, mind a Facebook saját kívánalmait, helyesen kell mozgósítani a tömeget. Azt már tudjuk, hogy nem lehet megosztásra buzdítani a felhasználókat, de mit lehet?

 • Lehet az adott bejegyzés kedvelésére, és/vagy
 • az adott poszt kommentelésére buzdítani az embereket.

Ami szintén tilos: “Like-old az oldalam, és nyerhetsz egy….”

Ha a fenti szabályoknak megfelelsz, akkor lehetőséged van elegánsan sorsolni is. Hiszen könnyen fejtörés lehet belőle, hogy mit teszel, ha az adott posztot több ezer felhasználó lájkolja és kommenteli. Mi alapján választod ki a nyertest úgy, hogy ne vetüljön Rád a bunda gyanúja se?

Ehhez ma már szerencsére vannak jó eszközök. (Korábban volt egy jó magyar megoldás is, úgy hívták FanFisher, de ma már sajnos nem működik.)

Szóval az általunk ismert, jó eszközök sorsoláshoz:

Ha Te nem vagy egy “Majka”, akkor ez még fontos lehet

Majka jelen esetben nyilván a mennyiségre megy rá, neki mindegy kik vesznek részt a nyereményjátékban, teljesen mindegy, hogy kik osztják meg a klipjét. Ott az a lényeg, hogy pörögjön a számláló, minél több ember nézze meg, és ismerje meg az adott zenét. De a többségünk nem Majka, és nem engedheti meg, hogy sörétes puskával szórja a népet, nem csak a mennyiség a fontos.

Sokunknál a minőség is nagyon fontos.

A nyereményjátékokkal kapcsolatban pedig a legnagyobb probléma az szokott lenni, hogy a “potyalesőket”, az “ingyenélőket” (a nem minőségi “játékosokat”) vonzza be, ahelyett hogy a potens célközönséget (azokat akikből előbb-utóbb ügyfelek lesznek) vonná be a kommunikációba. Ezért is baj ha valaki egy iPhone-t ígér nyereménynek, mert azt mindenki meg akarja nyerni. Még az is akinek van. Úgy gondolkodik, hogy majd odaadja valakinek, vagy eladja, csinál vele akármit, ingyen volt, nyeremény volt.

A kulcskérdés tehát, hogy hogyan tudsz úgy nyereményjátékot csinálni, hogy az valóban a célcsoportod vonzza be, azaz a minőségi érdeklődőket?

Ez pedig nagy mértékben a nyereménytől függ.

Mi legyen a nyeremény, hogy csak a célcsoportodat érdekelje?

Vegyünk egy saját példát: gondolj bele, ha mi kisorsolnánk egy helyet az OMA Live! 52 órás online marketing képzésünkre, akkor nagy valószínűséggel ennek bárki örülne. Tényleg bárki. Még az is, akinek semmi köze az online marketinghez, úgy van vele, hogy eljön meghallgatni, eszik-iszik egy picit, + melegebb van mint odakint. :) Vagy ha nagyon nem érdekli, mert semmi köze a marketinghez, cégvezetéshez, vagy a honlapok világához, akkor legfeljebb majd átpasszolja valakinek. De azért játszik, hátha nyer.

Azaz egy ilyen nyeremény éppen abba a kategóriába esik, mint egy ingyen iPhone vagy akár egy ingyen utazás. A lényeg ugyanis nem a nyereményen (a terméken vagy a szolgáltatáson van), hanem ezen: INGYEN. Ingyen, bármi jöhet.

Ezért ha nyereményt ajánlasz fel, és a célcsoportod szeretnéd bevonzani, akkor soha ne ingyen valamit ajánlj fel nyereménynek.

Gondolj bele újra:

 • kinek lesz izgalmas, egy OMA Live képzés mondjuk féláron?
 • kinek lesz vonzó egy iPhone féláron?
 • ki fogja epekedve várni az eredményt, ha az utazáshoz a szállás és az ellátás a nyeremény, a nyertesnek már csak az utazást kell állnia?

Nem hiszem, hogy másra gondolunk: nyilván ezek a nyeremények csak azoknak lesznek vonzóak, akik egyébként is vásárolnának ilyet. Jönne a képzésre, így csak a felét kell kifizetnie. Venne egy iPhone-t, és így a felét megspórolja. Egyébként is utazna, és így már csak a repjegyet kell megvennie.

Kevesebben fognak részt venni a játékban?

Igen. Lehet, hogy sokkal. Lehet, hogy a játékosok 90% akár inkább kihagyja a játékot. De a maradék 10%… Na ők lesznek a potenciális vásárlóid, akikkel lehetnek terveid. Kívülről nem fog olyan sikeresnek tűnni a kampányod. Nem lesz 1 millió megtekintésed, megosztásod, kommented, de akik részt vesznek a játékban ők igazán potens, minőségi vevőjelöltek.

Minden ilyen aktivitást kiváltó nyereményjáték, olyan, mintha az érdeklődőidből egy minősített közönséget hoznál létre, akiket később könnyen meg tudsz célozni releváns hirdetésekkel. Sokkal olcsóbb és hatékonyabb lesz újra elérni a kevesebb, de minőségi érdeklődőket, mint az érdektelen, nagy számú “ingyenélő” közönséget, akikre elkölthetsz végül sok pénzt, mire kiszelektálja a hirdetés közülük azt a kevés vásárlót.

Nem azért csinálnál nyereményjátékot, hogy a “csali” összegyűjtse Neked az érdeklődőket, hogy rájuk már ne kelljen sokat költeni, mire ügyfelek lesznek?

Ez sem egy utolsó szempont. Tehát nem minden a mennyiség. Tervezz tehát, mielőtt nyereményjátékot hirdetsz, és ne csak a Facebook szabályainak felelj meg, hanem a józan ész szabályainak is!

Ha tetszett a poszt, és szeretnél még tanulni, várlak a Közösségi Média Szemináriumon, vagy a Haladó Facebook Hirdetési Szemináriumon!

(A poszt azért született, hogy tanuljunk a hibából. nem kíván sértegetni senkit. Ilyen poszt volt már, lesz is még, figyelünk.)

The post Miért hibás Majka nyereményjátéka a Facebookon? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2016/01/facebook-nyeremenyjatek-majka/feed/ 21
A hetedik… https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/12/a-hetedik/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/12/a-hetedik/#comments Wed, 30 Dec 2015 07:17:32 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=12569 A “7” egy bűvös szám, a népmesékben is kitüntetett szerepe van. Immáron hetedik alkalommal írjuk meg év végi visszaemlékezésünket, hogy milyen évet is tudhatunk a hátunk mögött. Igen, már 7 évesek is elmúltunk. Igaz, hogy az elmúlt évben: 1 napos szemináriumból 28-at tartottunk meg; 3 teltházas OMA Live! kurzust vittünk végig; az idén több, mint […]

The post A hetedik… appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
A “7” egy bűvös szám, a népmesékben is kitüntetett szerepe van. Immáron hetedik alkalommal írjuk meg év végi visszaemlékezésünket, hogy milyen évet is tudhatunk a hátunk mögött. Igen, már 7 évesek is elmúltunk.

Igaz, hogy az elmúlt évben:

 • 1 napos szemináriumból 28-at tartottunk meg;
 • 3 teltházas OMA Live! kurzust vittünk végig;
 • az idén több, mint 1.000 fő tanult tőlünk, valamilyen formában;
 • többet szerepeltünk a médiában (Kossuth Rádió, HVG, Origo.hu, stb.);
 • és az OMA eddigi legsikeresebb évét tudhatjuk a hátunk mögött;

de most nem erről szeretnék írni. 7 év hosszú idő, sok minden megtörténik, még az is amire az ember nem gondol az elején. Íme 2 rövid történet arról, hogy mennyi minden megtörténhet 7 év alatt…

Virágozzék száz virág

2-3 hete volt a Google Magyarország év végi fogadása, ahol alkalmunk nyílt találkozni kollégákkal, ügynökségek vezetőivel. Jó volt a hangulat, van, akivel évente csak itt találkozunk. Egyszer csak odalépett hozzám egy korábbi OMA Live! tanítványunk és azt mondta, hogy köszöni, hogy annak idején (kb. 6 éve) annyi inspirációt kapott tőlünk. Ennek hatására elindult egy nagyon hosszú, egyáltalán nem könnyű úton. Otthagyta korábbi állását és ma már keresőmarketing ügynöksége van. És ott, kollégaként beszélgethettünk vele a Google top ügynökségeinek buliján. Nagyon jól esett ezt hallani. És ez a csoda aznap este még 2x megismétlődött, két másik korábbi tanítványunktól. (Mintha összebeszéltek volna…)

Azonban, ha jól körülnézünk, akkor több mint 10 ma már ismert, ügyes, szorgalmas, az online marketing valamely területével foglalkozó ügynökség létrejöttében bábáskodtunk, a fent leírt módon, és ebbe csak azokat számoltuk bele, akik ezt kifejezetten jelezték nekünk. (A többit is látjuk.)

Miből lesz a cserebogár…

Egyre gyakrabban vesszük észre, hogy szemináriumainkon, tanfolyamainkon ismerős cégek, új kollégái fordulnak meg. Ahogy beszélgetünk a résztvevőkkel, kiderül, hogy sok esetben a vezetőjük küldte el hozzánk tanulni őket, aki szintén annak idején járt már hozzánk. Önmagában azt is nagyon pozitív visszajelzésnek ítéljük meg, hogy egymásnak ajánlják az oktatásainkat korábbi résztvevők, de ennél is többről van szó.

A beszélgetések során felidézett nevek és sztorik kapcsán kiderült, hogy nagyon sokan az első tanítványaink között már igen komoly vezető pozícióban dolgoznak valamely nagyvállalatnál vagy felépítettek kisebb-nagyobb cégeket és a friss kollégáknál már alapértelmezés, hogy jönnek OMA tréningre! Valószínűleg ezzel függ össze, hogy egyre több álláshirdetésben megjelenünk, mint előny, azaz, ha valamilyen OMA oktatásra, különösen az OMA Live! 52 órás tanfolyamunkra jártál, akkor előnyt élvezel a munkaerőpiacon. Persze a gyakorlat is számít, nem mindegy ki mit kezd a hallottakkal. Szóval az első tanfolyam résztvevőink között már szép számmal akadnak (online) marketing vezetők komoly vállalatoknál. Ez olyan érzés, mint amikor az ember látja felnőni a gyermekét, aki valami nagy dolgot vitt véghez.

És persze ne feledkezzünk meg azokról a nebulóinkról sem, akik a külvilág számára kevésbé látványos módon, saját (kis)vállalkozásukat vitték sikerre az évek során, ezzel megteremtve saját és családjuk anyagi biztonságát. Mert belőlük is akad szép számmal. Mindig jó nosztalgiázni velük is egy kicsit, ha összefutunk az utcán valamelyikükkel…

7. évzáró beszélgetés és ötletelés (Fehér Márton és Gombos Zsolt az OMA alapítói)

7. évzáró beszélgetés és ötletelés (Fehér Márton és Gombos Zsolt az OMA alapítói)

Engedj meg egy tanácsot tőlünk…

Eltöprengtünk azon, hogy mi is az igazi gazdagság, és azt látjuk, hogy nem a pénz, hanem az, hogy hatással tudunk lenni az emberekre. Hogy a tenni akaró emberek életéhez egy picit hozzá tudtunk járulni, ezt tekintjük a legnagyobb sikerünknek. (Azért hangsúlyozzuk ki, hogy ehhez leginkább a szóban forgó egyének elszántsága és szorgalma kellett, hiszen mindenki maga dolgozott meg az eredményekért, ezt nem akarjuk elvitatni senkitől, mi csak katalizáltuk a folyamatot.)

Nem utolsó sorban pedig mindezt úgy tettük, hogy közben jól éreztük magunkat és azzal foglalkoztunk, amit szeretünk csinálni.

És ezt javasoljuk Neked is. Csináld azt, amiben hiszel, ami mások életére hatással van és még szereted is csinálni. Hagyj nyomot másokban! Ezt kívánjuk Neked útravalóul 2016-ra (és a további évekre)!

BÚÉK!

The post A hetedik… appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/12/a-hetedik/feed/ 19
Miért nem találsz PPC szakembert? https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/12/ppc-szakember-hiany/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/12/ppc-szakember-hiany/#comments Thu, 03 Dec 2015 16:16:01 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=12549 Aki Facebokon követ bennünket, olvashatta a bejegyzésünket, melyben épp azon gondolkodtunk el a múlt héten, hogy mennyire felrobbant a PPC szakma. Az állásajánlatok számából az látszik hogy bődületes munkaerőhiány van ezen a területen. Rengeteg a feladat, az ügynökségek úsznak a megbízásokban, és azonnali kezdéssel lenne szükségük, rögtön bevethető gyakorlott munkaerőre. Sok kkv vagy akár nagyobb […]

The post Miért nem találsz PPC szakembert? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Aki Facebokon követ bennünket, olvashatta a bejegyzésünket, melyben épp azon gondolkodtunk el a múlt héten, hogy mennyire felrobbant a PPC szakma. Az állásajánlatok számából az látszik hogy bődületes munkaerőhiány van ezen a területen.

 1. Rengeteg a feladat, az ügynökségek úsznak a megbízásokban, és azonnali kezdéssel lenne szükségük, rögtön bevethető gyakorlott munkaerőre.
 2. Sok kkv vagy akár nagyobb cég multi is keres alkalmazottat, mert vagy nem akarják kiadni a feladatokat egy ügynökségnek, vagy a kiszervezett feladatok koordinálásához, menedzseléséhez mindenképpen szükség van cégen belül is egy hozzáértő szakemberre.

Ugyanakkor sokan nem kapnak állást, pedig munka sok van. Hol van a szakadék?

Ezért nem találsz PPC szakembert

Ezzel a címmel jelent meg egy nagyon jó írás Bay Áron “tollából” a mai nap. Áron évek óta PPC szakemberként dolgozik, és úgy érezzük jól rávilágított a tényekre, sőt meg is szólította benne az OMÁ-t, ezért úgy gondoltuk leírjuk a témával kapcsolatosan a saját verziónkat is.

Nagyjából 2010 óta folyamatos és egyre növekvő probléma, hogy nincs utánpótlás. A keresőmarketinget és részterületeit nem tanítják sem főiskolán, sem egyetemen. Nincs OKJ-s és felnőttképzés sem. Nagyra becsülöm az OMA munkáját, de lássuk be, egy Live képzést követően senki nem fog rendelkezni azzal a tudással és rutinnal, amivel vakon rá lehet bízni egy havi több százezer forintos büdzsével rendelkező ügyfelet. Pláne nem 10–15-öt.Bay Áron

Tegyük helyére a dolgokat!

Az OMA Live! tanfolyamunk valóban egy nagyon jó indulás annak (is), aki online marketinggel szeretne foglalkozni. Leginkább cégvezetőknek, marketingeseknek, honlaptulajdonosoknak szól, nekik segít az elindulásban, segít átlátni a “láthatatlan marketing rendszert“. Ennek ellenére sok (egyre több) pályamódosító, és aktív álláskereső is eljön a képzésre.

Nekik is mindig mondjuk: kell a saját tapasztalat, amit nem lehet tanfolyamokon megszerezni, lehetetlen egyik napról a másikra “megvásárolni”. Azonban az OMA Live! sikere (februárban indul zsinórban a 20. ilyen kurzus), és a példák is azt mutatják, hogy nagyon sokan megvalósítják a hallottakat, és sok résztvevőnek sikerült a szakmában elhelyezkednie valamilyen ügynökségeknél, sőt konkrét ügynökségek is nőttek ki a korábbi résztvevők soraiból.

A tapasztalatot pl. AdWords vagy SEO témában valóban egy ügynökségnél lehet nagyon gyorsan megszerezni. Ott mély víz van. Nem csak a szakmai szempontból, hanem az ügyfélkezelésből is kap ízelítőt a “junior” munkatárs.

Áron írása nem tér ki arra a problémára, hogy a sok-sok junior egy része (miután megszerezte a tapasztalatot), saját ügyfélkört szed össze (először a főállása mellett), majd kilép a cégtől és vállalkozóként tengeti a mindennapjait. Ilyen módon, ugyanannyi munkával az ügynökségnél megszerezhető fizetése többszörösét megkeresheti. Van akinek ez elég, van aki ennél is továbbmegy és felveszi első alkalmazottját. (Ott persze indul elölről a történet. Nagy valószínűséggel a következő ügynökség csíráját nevelgeti…)

De persze van, aki nem szeret vállalkozni, a szakmaiságra koncentrál és marad az ügynökségnél és lépdel egyre feljebb. Ők vannak kevesen.

Tehát a jó szakemberek előbb utóbb szabadúszók lesznek, illetve az ügynökségek osztódással szaporodnak. Az alkalmazotti szférában ez is szakember hiányt generálhat, amit valahogy pótolni kell. Vagy az ügynökség – dolgozó viszonyát, a munkavégzés modelljét kell átgondolni, átalakítani. Amire ma még nincs ideális megoldás, ami mindenkinek jó…

Konklúzió

A hivatkozott cikkben lévő idealista megoldásra – bevalljuk -, nem látunk a jelenlegi viszonyok között túl nagy esélyt. Arra, hogy a szakma, az állami vezetésű egyetemekkel, főiskolákkal összefogva, a Google támogatásával egy tömegesen megfizethető, hosszútávú, mentoráláson alapuló, gyakorlatorientált képzési programot hozzon létre, nincs sok esély. Túl sok érdekszféra ütközik ebben a történetben.

Azonban az egy lehetséges szcenárió, hogy az online marketing (és azon belül is egyes részterületek) alapos gyakorlatának megszerzése átalakul, az ügyvédbojtársághoz hasonló modellre. Azaz a gyakorlatnak ára van, nem fizetés jár érte, hanem egyes a jelölteknek kell zsebbe nyúlnia, ha jó nevű ügynökségeknél szeretnék megszerezni a tapasztalatot, reménykedve abban, hogy kinevelten, gyakorlattal, majd könnyebben el tudnak helyezkedni a munkaerő piacon fél-egy év után.

Azonban az is lehet, hogy minden rendben van így ahogy van. Jelenleg a természetes szelekció megoldja, hogy melyek azok a PPC szakemberek, akik “megérik a felnőtt kort”, a senior szintet. A legjobbak között is a legjobbnak kell lenni, a legtöbb szakmában ez az előrébb jutás egyik alapfeltétele. Utánpótlás mindig lesz, sőt egyre több, mert a fiatalok is látják, hogy az elmúlt években egy új iparág nőtte ki magát, amelynek egyre nagyobb lesz a felvevő piaca. A mérce pedig egyre magasabban van, amit meg kell tanulni megugrani.

ÉletreValóság!
Mit gondolsz?

The post Miért nem találsz PPC szakembert? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/12/ppc-szakember-hiany/feed/ 26
18 online marketing bejegyzés, amit nem hagyhatsz ki https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/11/top18-online-marketing-poszt/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/11/top18-online-marketing-poszt/#comments Wed, 25 Nov 2015 12:19:43 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=12428 Holnap lesz napra pontosan 7 éve, hogy elindult az OMA blogja, egy mai szemmel nézve (talán) kezdetleges bejegyzéssel. A témaválasztás azonban nem véletlen, a mérésről szól. A mérés a sikeres online marketing egyik legfontosabb alapköve, a számokból okos döntéseket hozhatunk, melyek mutatják a helyes irányt. Nagy szavak használata nélkül azt gondolom, hogy az aktuális és friss […]

The post 18 online marketing bejegyzés, amit nem hagyhatsz ki appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Holnap lesz napra pontosan 7 éve, hogy elindult az OMA blogja, egy mai szemmel nézve (talán) kezdetleges bejegyzéssel. A témaválasztás azonban nem véletlen, a mérésről szól. A mérés a sikeres online marketing egyik legfontosabb alapköve, a számokból okos döntéseket hozhatunk, melyek mutatják a helyes irányt.

Nagy szavak használata nélkül azt gondolom, hogy az aktuális és friss újdonságokat bemutató posztok mellett, a 7 év alatt sok igazán tartalmas és időtálló bejegyzés is született ezen a blogon. Ugyanakkor azt is tapasztaljuk, hogy ezek sokszor a feledés homályába vesznek, és igazából csak a Google barátunk segítségével találnak rá az érdeklődők. Persze ez sem mellékes dolog, de valószínűleg sok új feliratkozónknak és követőnknek – akik nem a kezdetek óta vannak velünk, hanem menet közben ugrottak fel a vonatra -, szóval nekik is sok újdonságot rejtene egy-egy akár évekkel ezelőtti OMA poszt, viszont eszükbe sincs rákeresni erre a neten.

Ezért arra gondoltunk, hogy ez a “szülinapi” poszt legyen a bejegyzések bejegyzése, összeszedjük a TOP 18 posztot,

 • amit szerettek a követőink,
 • időtálló tartalommal rendelkeznek,
 • és minden új és friss olvasónk hasznára válhat most 2015 végén is.

A sorrend szigorúan időrendi, nem fontossági!

Jó olvasgatást, és tudod: tanuld Magad sikeresre!

blog-top18

1

Úgy tűnik ebben könnyű lesz megelőznöd a konkurenciádat – ha időben kapcsolsz…

Megdöbbentő, hogy ez egy 6,5 éves bejegyzés. Saját felmérést tartalmaz arról, hogy milyen szinten állnak a honlap tulajdonosok a webanalitikával. A Google Analytics rendszerét egyértelműen többen használják ma, mint akkor, a haladó megoldásokat is egyre nagyobb arányban látjuk a fiókokban. Amiben nagyon pici elmozdulást látunk 6,5 év alatt, hogy még mindig csak a cégvezetők, marketingesek, honlap gazdák 1-2%-a számolja az ügyfélszerzési költségét és online hirdetéseik megtérülését…

2

Stratégia a kulcsszó infláció ellen 10 pontban

Már 2009-ben is számos területen hasítottak a keresőhirdetések, azóta pedig ez még inkább hatványozódott. Nagyobb a zaj, a hirdetéseket megjelenítő felület viszont korántsem bővül. Annak érdekében, hogy az egyes hirdetések megjelenjenek, nem elegendő minőségi hirdetéseket kreálni, hanem egyes kulcsszavak esetében bizony keményen zsebbe is kell nyúlni. És az összeg egyre nő, azaz a kulcsszavak értéke inflálódik. Ebben a posztban azt foglaltuk össze, hogy mit lehet ez ellen tenni. Talán most aktuálisabb. mint akkor.

3

Tegezhetem vagy magázhatlak?

Örök kérdés: tegeződjünk-e vagy magázódjunk-e a honlapunkon, reklámjainkban és többi a kommunikációnkban? Ezt a kérdést jártuk körül ebben az örökzöld bejegyzésben.

4

Anti spammerek 7 pontja

Ez egy nagy port kavart bejegyzés, érdemes a kommenteket is elolvasni. Van aki egyetért velünk és a kiáltványunkkal, de van, akit nem zavarnak annyira a spamek, mint minket. Lehet, hogy ők a másik oldalon állnak? A spam kérdés ma is égető probléma, nem csökkent a mértéke, sőt… Érdemes visszaolvasni ezt a postot is.

5

A nyuszi, a kecske meg a róka elmennek konferenciára…

Ezt a bejegyzést a “marketing szórakoztatóiparról” írtuk. Azóta ezt a kifejezést sok helyen idézték tőlünk. Egyszerűen vannak a konferenciáknak is és a konferenciára járó közönségnek is bizonyos típusai. Összeszedtük a jellemzőket. Magadra ismersz?

6

Kiszervezhető-e a céged Facebook kommunikációja?

Rendszersen visszatérő kérdés képzéseinken, hogy mit tegyen az, aki nem akar foglalkozni napi szinten a Facebookkal, de érzi, tudja, hogy nem hagyhatja ki. Céges színekben ott akar lenni, de nincs ideje megtanulni a rendszert, és nem is akarja napi szinten követni a változásokat. Elég határozott véleményünk van arról, hogy mit lehet kiadni egy külsős szakembernek, és mi az amit soha. Ezt írtuk le ebben a posztban.

7

Hányadik hely a nyerő az AdWordsben?

Hányadik helyen kell lenni az AdWords hirdetésünkkel a többi hirdető között? Ezt a kérdést minden AdWords Szemináriumon megkapjuk legalább 2x. A bejegyzés közel 5 éves, de a válasz, ma is ugyanaz a kérdésre…

8

Mikroszegmentáció – “Szűkre szabott” lehetőségek

Ha csak 20 percnyi előadásunk van egy konferencián, vagy egy egész napos képzést tartunk akkor is van két kifejezés, ami mindig elhangzik. 1) “mikroszegmentáció” 2) “a részek összessége több, mint az egész”. Ismerősek a kifejezések? Ezek a sikeres online marketing alapjai. A posztban kifejtettük miért is. Fontos gondolatok, példákkal!

9

Fejben dől el minden!

Ez Márton egy személyes hangvételű postja volt korábban, örökérvényű igazságokat fogalmazott meg motivációról, küzdelemről, felelősségről, tanulásról és kísérletezésről. Nem is ő lenne, ha ezt nem a horgászat szemüvegén keresztül mutatja be. Amikor ez a post íródott, még nem sejtettem, hogy egyszer megtanít horgászni is… :-)

10

Vigyázz, nehogy kiénekeljék a szádból a sajtot!

Ez egy igazán megosztó bejegyzés volt. Egy olyan hirdetési modellt elemez, amelyet az online szállásközvetítő cégek alkalmaznak, mind a mai napig. Az a szálláshely, aki ezt nem ismeri, nem lát a rendszer mögé, nem is sejti, milyen turpisságokat rejt magában ez a megoldás. Van, aki egyetért abban, hogy ez egy etikátlan megoldás, de van, aki szerint ez teljesen elfogadható eljárás. Olvasd el a hozzászólásokban található szájkaratét is!

11

Ki mondja meg mi érdekel?

Ma már olyan mennyiségű információ önt el minket a Google-ön és a Facebookon keresztül, hogy a szelektálásnak, személyes relevanciának, testreszabásnak komoly jelentősége van – írtuk ezelőtt több mint 3,5 éve. Ezt a testre szabást algoritmusok végzik el. De hogyan? Nem árt tisztában lenni, hogyan képes akár manipulálni is minket ez az egész. Kulcsszó itt is a tudatosság. Minden szó a bejegyzésben ma is megállja a helyét!

12

Tartalommarketing = ne akarj eladni?

Ha tartalommarketinggel szeretnél foglalkozni, vagy még nem döntötted el, de érdekel a téma, akkor mindenképpen kezdd ezzel a bejegyzéssel. Tartalmazza az alapokat, a tartalommarketing történetét és azt is, hogy hogyan érdemes nekifogni.

13

Tipikus hibák a magyar weben

Közzétettünk egy felhívást, amelyben azt vállaltuk, hogy kivizsgáljuk a leggyakrabban elkövetett típushibákat a magyar weben. Mi is megdöbbentünk az érdeklődésen: követőink, olvasóink közel 600 honlapot küldtek be elemzésre. Ha megígértük, megcsináltuk, az eredmény egy dupla bejegyzés lett az OMA blogon, Ez az első rész, ez pedig a második.

14

4 eszköz, amivel tesztelheted a honlapod használhatóságát

Hiába van (akár ingyenes) lehetőség rá, hogy komoly fejlesztés nélkül bárki tesztelhessen a saját honlapján, a valóságban mégis nagyon kevesen alkalmazzák a tesztelést. Ebben a bejegyzésben 4 nagyon hasznos eszközt mutatunk be.

15

És ha nem lesz Facebook?

Ez a bejegyzés megjárta a sajtó, nagyon széles visszhangja volt. A címből úgy tűnik, hogy a Facebook bukását vizionáljuk, de valójában arra világítunk rá, hogy törekedni kell a Facebooktól való függés elkerülésére. A Facebook egy csatorna (ráadásul egyre drágább), aminek célja van. Ennek megfelelően kell használni. A bejegyzésben persze arra is választ adunk, hogy mi a megoldás arra, ha valaki függetleníteni szeretné a közösségével való rendszeres kommunikációt a Facebooktól.

16

Mit nevezhetünk sikernek a keresőoptimalizálásban?

A bejegyzés apropója az volt, hogy számos ügynökség ajánlatában (spamjében) egy ma már nehezen magyarázható üzleti modell szerepel a SEO sikerdíjas elszámolására. Ezért úgy gondoltuk, hogy azzal tudunk az ügy érdekében a legtöbbet tenni, ha a elmondjuk. mi a sikeres keresőoptimalizálás egyetlen helyes mérőszáma.

17

Remarketing – Gondolatolvasó hirdetések

Manapság egy ügyes online marketinges eszköztárából nem hiányozhat a remarketing. A két legnépszerűbb hirdetési rendszerben (Google AdWords és Facebook) is elérhető. Ismerkedj meg a működésével, az alapjaival és konkrét példák segítségével hagyd, hogy beinduljon a fantáziád és kitaláld saját remarketing hirdetéseid koncepcióját.

18

Láthatatlan marketing rendszer

Vajon miért van az hogy látszólag hasonló online marketinget folytató cégek egyike sikeres, a másik meg küszköd? Mindegyik hirdet AdWordsben, épít közösséget Facebookon, trendi honlappal rendelkezik, az egyiknek azonban valamitől működik az egész, míg a másik csak költ-költ-költ, de lényegében vergődik. A kulcs a rendszer, a láthatatlan marketing rendszer. Ezt fejtettük ki ebben a (nem túl régi) bejegyzésünkben.

***

Neked melyik volt az OMA legemlékezetesebb bejegyzése?

The post 18 online marketing bejegyzés, amit nem hagyhatsz ki appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/11/top18-online-marketing-poszt/feed/ 3
Miért nem egyezik az AdWords és az Analytics statisztikája? https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/10/adwords-analytics-statisztika/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/10/adwords-analytics-statisztika/#comments Wed, 28 Oct 2015 09:38:23 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=12308 Akinek vannak AdWords hirdetései, már találkozott azzal a problémával, hogy amit az AdWordsben látunk, mint eredmények, azok az Analyticsben nem pontosan ugyanúgy látszanak. Noha össze van kötve a két rendszer, mégsem egyeznek a statisztikák. Pláne, ha ügyfeleknek dolgozol, rendszeresen előjön a kérdés: Miért nem mutat ugyanannyi kattintást és konverziót az Analytics és az AdWords? (Ha […]

The post Miért nem egyezik az AdWords és az Analytics statisztikája? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Akinek vannak AdWords hirdetései, már találkozott azzal a problémával, hogy amit az AdWordsben látunk, mint eredmények, azok az Analyticsben nem pontosan ugyanúgy látszanak. Noha össze van kötve a két rendszer, mégsem egyeznek a statisztikák. Pláne, ha ügyfeleknek dolgozol, rendszeresen előjön a kérdés:

Miért nem mutat ugyanannyi kattintást és konverziót az Analytics és az AdWords?

(Ha nem tudod mi az a konverzió, akkor saját érdekedben kezdd egy korábbi bejegyzésünkkel: Mi fán terem a konverzió?)

Induljunk el a kályhától

Mi kell, ahhoz, hogy egyáltalán eljuss oda, hogy mindkét rendszerben legyenek számok?

 • kell egy beállított, honlapodra szakszerűen telepített Google Analytics mérés;
 • minimum 1 cél legyen beállítva az Analytics-ben;
 • kell egy AdWords fiók, amiben futnak hirdetések a honlapodra;
 • konverziókövetés is legyen beállítva az AdWordsben (az egyszerűség kedvéért a cél ugyanaz legyen, mint az Analytics-ben);
 • legyen összekötve az AdWords és az Analytics.

Látszólag ugyanazt mérjük egyik illetve a másik rendszerben. Sőt, ha az Analyticsben jól be van állítva a célkövetés (konverziókövetés), akkor azt be lehet importálni az AdWords rendszerébe, nem kell külön mérőkódokkal bajlódni.

Egyáltalán miért kell az Analyticsben is és az AdWordsben is konverziókat mérni / követni?

Az Analytics a központi műszerfala az online marketingednek. Itt minden legyen látható, elemezhető, követhető egy helyen. Legyen helyesen beállítva minden releváns funkció, itt fogod tudni elemezni a kampányaid sikerességét, a honlapod gyenge pontjait, és a látogatóid viselkedését. Sőt a különböző megjelenéseid közti összefüggéseket is. Döntéseket fogsz hozni a számok alapján, és nem érzésből. Ez a lényeg. Ehhez szükségszerű, hogy az AdWords eredmények is helyesen jelenjenek meg az Analyticsben.

Az AdWordsben viszont azért van szükség a konverziókat valamilyen módon behúzni, hogy a többi, hirdetés megjelenítéssel kapcsolatos statisztika mellé odategye a rendszer. Amikor pedig átnézed a kampányaid eredményeit, azonnali módosításokat tudj megvalósítani anélkül, hogy egy másik rendszerből kelljen kibogarászni a számokat, amiket – majd meg fogod látni – sok esetben nem is úgy kell értelmezni az AdWords hirdetésekhez, ahogy az Analyticsben szerepel.

Mi a mérési módszerek közti különbség?

Az AdWords a saját rendszerén belül már érzékeli a hirdetésekre leadott kattintásokat, még mielőtt a látogató az adott honlapra megérkezne. Az Analytics pedig akkor érzékel bármit a látogatóból (aki az AdWords-ből jött), amikor megérkezett a honlapra és betöltődött az Analytics követőkód. Tehát az AdWords kattintásokra vonatkozó mérése gyorsabb, pontosabb, teljesebb. Ha pl. nem tud megfelelően lefutni az Analytics követőkód, vagy a honlapoddal bárminemű technikai probléma merül fel az adott felhasználónál, akkor az Analytics nem “látta” a kattintást, az AdWords viszont igen.

A konverzió mérésnél még ennél is nagyobb különbségek vannak, noha mindkét esetben a látogatónak végre kell hajtania a beállított célt (feliratkozás, ajánlatkérés, kapcsolatfelvétel, vásárlás) és meg kellett érkeznie a köszönőoldalra. Az Analytics is innen tudja, és az AdWords is innen tudja, hogy konverziót kell mérnie, mindkét esetben egy-egy követőkód fut le. Tehát a mérési módszer azonos.

A számítás módja viszont eltérő! Az Analytics az adott látogatáshoz tartozó forráshoz társítja a konverziót. Pl. ha valaki direktben begépelte a honlap címét, és utána vásárolt, akkor a “direkt” forrás mellé húzza be a strigulát.

Az AdWords viszont úgy számol, hogy ha valaki egy AdWords hirdetésre kattint, utána van (alap esetben) 30 napja arra, hogy a konverzió létrejöjjön, tehát nem muszáj a kattintás után létrejövő látogatás során konvertálnia a látogatónak, abban a bizonyos 30 napban visszajöhet akár többször is a honlapra, lényeg, hogy előbb vagy utóbb megtörténjen a konverzió. Gondolj bele: valaki kattint a hirdetésedre, majd közvetlenül akkor nem konvertál. Eltelik 3 nap és begépeli a honlapod címét a böngészőjébe, majd egy vásárlást hajt végre a honlapodon. Ekkor az AdWords behúzza magának a strigulát, és visszamenőleg a legutóbbi hirdetésre való kattintáshoz számolja a konverziót. (Ahhoz a dátumhoz, ahhoz a kulcsszóhoz, szöveghez stb. amire legutóbb kattintott a felhasználó.) Az Analyticsben viszont a konverzió napjához és a konverziót közvetlenül megelőző forráshoz, azaz a direkt látogatókhoz számolja!

Sem az egyes források által hozott konverziók, sem az adott naphoz tartozó konverziók nem fognak emiatt megegyezni a két rendszerben nagy valószínűséggel!

Ugyannak a kampánynak a kattintási és konverziós statisztikája AdWordsben és Analyticsben.

Ugyannak a kampánynak a kattintási és konverziós statisztikája AdWordsben és Analyticsben.

Az AdWords konverziókövetési beállításaiban módosítható a 30 napos alapbeállítás, 7 és 90 nap közötti konverziós ablak (ezt így hívják) megadható. Akkor érdemes ezt átállítani, ha a vásárlási ciklus, a látogatóid döntéshozatali ideje indokolná a kisebb vagy a nagyobb időszakot.

És ha az Analyticsből importálom a konverziós eredményeket?

Kézenfekvőnek tűnik, hogy mi van akkor, ha az Analytics rendszeréből importálom a konverziós adatokat az AdWords rendszerébe. Minden megoldódik, ugyanazt fogom látni, hiszen ugyanabból az adatokból építkezik ez esetben a két rendszer. De ez nem így van. Az AdWords ugyanazokat az eredményeket a saját szemüvegén keresztül fogja átvenni és megjeleníteni, az Analytics pedig szintén a saját matekja alapján számol.

Attól, hogy az Analytics-ből importáljuk az adatokat az AdWords-be, nem fognak megegyezni a számok!

Hogyan lehetne megtudni mi történik a konverzió előtt?

Tegyük fel, hogy az érdeklődő első találkozása honlapoddal úgy jön létre, hogy a keresőben Rád talál, rákattint egy AdWords hirdetésre. Ez történik a 0. napon. Megnézi honlapod. Majd kilép. Eltelik 2 nap és utána megint visszajön weblapodra, de most a Facebookról kattint át (egy hirdetésből) és egyelőre feliratkozik hírleveledre. Majd az első látogatástól számított 9. napon kap egy hírlevelet Tőled, melyre rákattint és megrendel Nálad valamit a honlapon. Ebben az esetben a korábban tárgyalt riportok szerint a konverzió forrása az email volt – az Analyticsben. Az AdWords úgy látja, hogy ő hozta Neked a vásárlót, a Facebook meg azt, hogy egy Facebook hirdetés!

Multichannel

Ez az útvonal lehet ennél lényegesen hosszabb is. Lehet, hogy akár 10-20 alkalommal is megnézi egy látogató a honlapod, mielőtt konverziót hajt végre. Minden látogatása akár jöhet különböző forrásokból! Nyilván ezek a források is mind hozzájárultak a konverzió létrejöttéhez. Lehet, hogy bármelyikük nélkül egyáltalán nem teljesült volna a konverzió.

A Google Analytics-ben a Konverziók jelentéscsoporton belül található Többútvonalas csatornák jelentéscsoport segít a különböző forgalmi forrásokat úgy elemezni, hogy azok hatását és egymásra hatását is vizsgálni lehessen. Ez egy haladó funkciója az Analytics-nek.

Végre kiderül, hogy az első találkozás után mennyi idő kell egy átlagos felhasználónak, hogy végre vásároljon Nálad, ez idő alatt hány látogatás történt, és melyik forgalmi forrás az útvonal melyik felén helyezkedik el.

Lehet, hogy kiderül, hogy azok a hirdetéseid, amelyekről jellemzően nem szoktál konverziókat mérni, igenis szerepet játszanak a folyamatban. Itt lehet kimutatni, hogy van-e konverzióra gyakorolt hatása a banner hirdetéseidnek, a (nem fizetett, tartalommarketing jellegű) Facebook kommunikációdnak és még sorolhatnám.

Arról a szakemberek is elvitatkoznak, hogy a folyamat melyik pontja a legértékesebb. Vajon az első találkozást hozó forrás, vagy az a forrás, amelyik végül bezsákolja a konverziót? Vagy mindegyik találkozási pont ugyanolyan fontos és értékes? Ezekkel a módozatokkal az úgynevezett attribúciós modellek foglalkoznak. Talán majd egy másik bejegyzésben részletesen írunk erről a viszonylag friss és fejlődő tudományágról is.

Akkor mégsem egzaktak a számok?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor nem is egzaktak a mérések? Egyszer így kell értelmezni, egyszer meg úgy? Igen, érteni kell azt, hogy mit jelentenek a számok. Ismerni kell, hogy milyen mérési módszerek vannak mögöttük, milyen korlátai vannak az egyes mérési megoldásoknak. Illetve Te tudod, hogy a valóságban milyen események, kampányok generálták azokat a statisztikákat, amiket a rendszerekben látsz. Vagyis Neked kell kontextusba helyezned a mérést. És ez a legfontosabb.

Nem lehet pusztán csak a számokat nézni, hanem értelmezni is kell azokat, hogy jó döntéseket hozhass és meglásd a rejtett összefüggéseket is. Az online marketing rendszered hatékonysága és az egészre elköltött forintjaid megtérülése ezeken a mások által észrevehetetlen összefüggéseken alapszik. És jöhet akármilyen ügynökség, szakember stb. a saját ügyfeleidet, online marketing rendszeredet Te fogod a legjobban ismerni, ezért Neked van a legnagyobb esélyed arra, hogy bravúros felfedezéseket tegyél, amelyek azonnali, pénzben mérhető eredményeket vagy megtakarításokat hozhatnak.

Ehhez nem árt kiképezni Magad webanalitikából, mert az egész online marketinged sikeressége itt kezdődik: Google Analytics Szeminárium

The post Miért nem egyezik az AdWords és az Analytics statisztikája? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/10/adwords-analytics-statisztika/feed/ 8
Láthatatlan marketing rendszer https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/10/lathatatlan-marketing-rendszer/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/10/lathatatlan-marketing-rendszer/#comments Thu, 01 Oct 2015 08:03:40 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=12191 A napokban több helyen is tartottam vállalati tréninget, belső céges képzéseket és egy olyan dologra lettem figyelmes, ami valószínűleg sokakat érint. Online marketing eszközök Vannak online marketing eszközök, melyeket sokan kipróbálnak. Egyeseknek sikerül velük jó eredményeket elérni, másoknak nem. Nyilván ez tapasztalat, tudás, és a próbálgatásra szánt pénz függvénye is. Az eszközök lehetnek jók, kevésbé […]

The post Láthatatlan marketing rendszer appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
A napokban több helyen is tartottam vállalati tréninget, belső céges képzéseket és egy olyan dologra lettem figyelmes, ami valószínűleg sokakat érint.

Online marketing eszközök

Vannak online marketing eszközök, melyeket sokan kipróbálnak. Egyeseknek sikerül velük jó eredményeket elérni, másoknak nem. Nyilván ez tapasztalat, tudás, és a próbálgatásra szánt pénz függvénye is. Az eszközök lehetnek jók, kevésbé jók, és feleslegesek is a céltól és a célcsoporttól függően.

Az utóbbi időben felfigyeltem valamire: a cégvezetők, marketingesek, honlaptulajdonosok túlságosan eszközökben gondolkodnak. AdWordsben, Facebookban, hírlevelekben, mobil eszközökben, szórólapban, prospektusban, weboldalban, landing oldalakban, webshopokban, SEO-ban és még sorolhatnám.

Ezekhez keresnek AdWords ügynökségeket, valakit aki elkészíti a weboldalt, valaki mást aki megírja rá a szöveget, aki kezeli a kommenteket Facebookon, aki keresőoptimalizálja az oldalt egyes kulcsszavakra stb. És miközben ezekre az eszközökre, és megoldásokra rengeteget költ, a biznisz még sem megy. A következtetés pedig: “Én mindent megpróbáltam, de az online nálunk nem megy.”

Elmondom mi hiányzik az egészből, egyetlen szóban össze lehet foglalni: a   r e n d s z e r. 

30 millió, egy keresőkből kitiltott honlappal

Mesélek valamit.

Nekünk, az Online Marketing Akadémiának nem csak ez az egy honlapunk van. Többel is rendelkezünk, mindnek más a célja. Viszont van egy, ami évente 30 millió Forintot termel, ami nagyon sok pénz, de egy cég életében talán nem olyan hatalmas bevétel (persze ez függ a cég méretétől is.) Mégis úgy gondolom, hogy ez az összeg szép teljesítmény egy olyan honlappal, ami nem nyilvános, tehát az organikus látogatók száma nulla.

Kizárólag irányított látogatók érkezhetnek erre az oldalra. Tudatosan kitiltottuk a keresőkből, így gyakorlatilag megtalálhatatlan.

Akkor mi ad el?

Maga a weboldal az egésznek csak egy része. A RENDSZERnek a része. Tehát ami elad, az maga a rendszer. És a weboldal ebben nem az első lépcső, éppen ezért fontos számunkra, hogy a látogató NE ott találkozzon először a “termékkel”. Hiszen előtte fel kell készíteni a látogatót az egész folyamatra. (Például ezért sem linkelem be ide az oldalt.)

És mi maga a rendszer?

A kérdés egyszerű, de a válasz összetett. Remélem a bejegyzés végére összeáll a kép. Ma, online a több lépcsős értékesítési modellek, rendszerek sokkal hatékonyabban működnek. A rendszer valószínűleg mindenkinél más összetételű, az egyes elemek mások, vagy a sorrend, a súlyozás tér el, de hidd el a lényeg ugyanaz.

“De az én cégem más!”

7. éve vagyunk a piacon az OMA színeiben, rengeteg esettel találkoztunk. Évente pár százszor megkapjuk azt a megállapítást a tréningjeink résztvevőitől, vagy emailen, vagy akár más formában is, hogy  “… de az én cégem más!”. Mindenki szeretné azt hinni, hogy a cége “más”, hogy a problémája egyedi, ezáltal a megoldásnak is egyedinek kell lenni. Természetesen az jó dolog, hogy a termék, a szolgáltatás kommunikálható egyediként, lehet rá mondani, hogy különleges, mással össze nem hasonlítható.

Ugyanakkor, ha a másik oldalról nézzük, akkor hiba azt hinni, hogy a Te cégedben olyan problémák vannak, amiket valahol, valaki más még nem oldott meg. Igenis, teljesen hasonlóak a problémák és a megoldások is, ezért remekül lehet tanulni sablonokból, összefüggésekből, egymástól. Ehhez egyetlen dolog kell:

Idő.

Az OMA 1 napos képzésein eszközökre van időnk. Egyes eszközöket, mint az AdWords, a Facebook, a weboldal, a SEO, Analytics stb. átveszünk  az elejétől a végéig. Persze vannak témák, melyek még így sem férnek bele 1 napba. (Ezért vannak haladó képzések is).

De mi az ami nincs ezeken a szemináriumokon?

Idő.

Az egyes eszközöket alaposan át tudjuk venni, de rendszert, illetve az adott eszköz helyét, súlyát a saját rendszeredben nem tudjuk megtervezni. Mert nincs rá idő.

Pedig nem kell hozzá sok idő. Néhány hét, 1-2 hónap elegendő szokott lenni. Ennyi idő alatt rá lehet jönni olyan összefüggésekre, gondolatokra, amelyek csak úgy, maguktól nem jönnek. Kell hozzá az, hogy hetente legalább kétszer rá legyél “kényszerítve” a témára. Ki kell szakadnod a hétköznapokból, és a csak ezzel a témával kell foglalkoznod. Aktívan, a lehetőségeket kutatva, keresve, találva fel tudod építeni a saját láthatatlan marketing rendszered. (Illúzió, hogy ezt bárki más meg tudja helyetted, vagy döntéseid nélkül csinálni!)

A rendszert, ami úgy ad el, hogy nem kell vele folyamatosan napi szinten foglalkoznod. Ha a rendszer fel van építve, a több lépcsős értékesítési csatornában mindennek megvan a helye, ha a tölcsér ki van alakítva,

 • ami szippantja az új vevőket,
 • ami a bizonytalanokat meggyőzi,
 • ami a trollokat, rossz vevőket kiszűri,
 • ami a régi vásárlókat visszahozza,
 • ami összezavarja a konkurenciát.

Igen, összezavarja, mert LÁTHATATLAN. Ő csak annyit fog látni, hogy hirdetsz Adwordsben, Facebookon, küldesz hírlevelet, és látja a honlapod. De hisz ezt ő is csinálja! De a Tiéd sokkal jobban fog működni, csak az okát nem fogja érteni. Mert van mögötte egy RENDSZER, a láthatatlan marketing rendszer.

Mi a következő lépés?

Logikusnak tűnik a kérdés, hogy azért mert egy pár hónapig heti legalább 2x “rákényszeríted” Magad erre a témára, hogy ezen gondolkozz, és megalkosd a saját rendszered, mi fog változni? Hogy fog sikerülni?

Valóban, egy fontos tényezőt még kihagytam az előbb. Ha ezt egyedül csinálod, nagyon nehezen és lassan fog menni, talán meg is unod. Magadtól ugyanis nem fognak jönni a gondolatok.

Kell hozzá egy inspiráló közeg, ahonnan jönnek az inputok, és aminek a segítségével elegendő lesz, hogy akár még karácsony előtt össze álljon a kép, és lásd magad előtt a saját láthatatlan rendszered.

Ha eddig elolvastad ezt a bejegyzést, akkor szerintem ezt keresed. (És ezzel betekintést is nyerhetsz az OMA egyik ilyen rendszerébe!)

 

The post Láthatatlan marketing rendszer appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/10/lathatatlan-marketing-rendszer/feed/ 17
AdWords hirdetések: ügynökség vs. csináld magad https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/09/pcc-hirdetesek-ugynokseg-vs-csinald-magad/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/09/pcc-hirdetesek-ugynokseg-vs-csinald-magad/#comments Mon, 21 Sep 2015 12:52:41 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=12163 Nagyon jellemző, sokakat foglalkoztató kérdésekre lettünk figyelmesek. Oktatásainkon is gyakran kapjuk a kérdést, hogy “mikortól érdemes már ügynökséget is megbízni az AdWords hirdetések kezelésével”, vagy “mennyiért hirdessek”, “mit lehet elvárni egy ügynökségtől”, stb. Ezen kívül szoktunk ajánlani is bevált szakembereket a legkülönbözőbb feladatokra, így AdWords-re is, ha megkérdeznek. És sokszor a beérkezett igény alapján látjuk, […]

The post AdWords hirdetések: ügynökség vs. csináld magad appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Nagyon jellemző, sokakat foglalkoztató kérdésekre lettünk figyelmesek. Oktatásainkon is gyakran kapjuk a kérdést, hogy “mikortól érdemes már ügynökséget is megbízni az AdWords hirdetések kezelésével”, vagy “mennyiért hirdessek”, “mit lehet elvárni egy ügynökségtől”, stb.

Ezen kívül szoktunk ajánlani is bevált szakembereket a legkülönbözőbb feladatokra, így AdWords-re is, ha megkérdeznek. És sokszor a beérkezett igény alapján látjuk, hogy téves gondolkodás, irreális elvárás húzódik meg a háttérben. Sőt a partnereinktől kapott visszajelzések alapján néhány tipikusan hibás gondolkodásmintát is vélünk felfedezni, ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.

Amúgy is nagy kérdés megrendelőként, vállalkozóként, marketingesként, hogy házon belül csináljuk, vagy ügynökséggel? (Ügynökség alatt itt most akár egy külsős szakembert is érthetünk.)

Így 1 milliárd forintnyi kezelt AdWords hirdetésen túl és jó pár ezer tréning óra után, amelyek közül volt, amit  ügynökségeknek és volt, amit hétköznapi vállalkozóknak tartottam, látom előre hol csúszik el egy projekt. És legtöbbször bejön, amit már az elején kiszagoltam.

Van havi 50.000 Ft-om hirdetésre, megbíznék egy ügynökséget…

Minden ügynökségnek van egy alapdíja, amit ki kell termelnie. Beállítja a hirdetésedet, ránéz időnként a fiókodra, riportál minimum havonta egy alkalommal. Elérhető, ha keresed, számláz Neked, fizeti a könyvelőjét és az alkalmazottait, ha vannak,  stb. Ha 50.000 Ft-ért hirdetsz, vagy ha 1.000.000 Ft-ért, ezek a feladatok adottak. Egy huszad akkora büdzsét nem huszad annyi munka kezelni. Tehát lesz az a havi minimum díj, ami alatt nem tud Veled foglalkozni. Mennyi ez? 10-20-30.000 Ft vagy még több. Ha van 50.000 Ft-od hirdetésre és ebből kifizetsz mondjuk 20.000 Ft-ot egy ügynökségnek a fent említett költségekre, akkor marad 30.000 Ft ténylegesen a hirdetésekre. (Ennél kevesebb díjért nem is igazán lehet elvárni minőségi munkát.)

Ha pedig onnan nézzük, hogy 50.000 Ft-nak a 40%-a elmegy kezelési költségre, akkor irreálisnak tűnik. Ha Te magad állsz neki a hirdetéseidnek (és nem teljesen a véletlenre bízod a sikert, hanem eljössz pl. az 1 napos Alapozó AdWords Szemináriumunkra), akkor nem tudod annyira elrontani, hogy a rendelkezésedre álló 50.000 Ft-ból rosszabb eredményeket hozz ki, mint a szakember / ügynökség a megmaradó 30.000 Ft-ból.

OK, ehhez tanulnod kell, és foglalkoznod a hirdetésekkel. Valamit valamiért. A konkrét feladatoktól is nagyban függ, de viszonyításképpen írom, hogy 100.000 Ft-os havi hirdetési büdzsé alatt a legtöbb esetben nem lesz hatékony ügynökséggel együtt dolgozni. Arányosan sokat fizetsz, és az ügynökség sem fogja tudni megkérni a minőségi munka árát, így hogy várnád el a minőséget?

1 hónapra megbízok valakit, kipróbáljuk egymást és meglátjuk…

Ez az egymás kipróbálása is egy jó fogásnak tűnik a megrendelő oldaláról. Minek köteleződj el hónapokra, évekre, ha mondjuk 1 hónap után kiderül, hogy nem úgy mennek a hirdetések, ahogy Te azt megálmodtad. De most nézzük meg ezt az egészet az ügynökség oldaláról.

Egy ügyfelet megszerezni sok munka. Sőt egy jól működő ügynökség – ügyfél kapcsolatban rengeteg nem látható befektetés is van. Ajánlat adás, meetingelés, ügyfél edukáció, szerződés kötés stb. Ha ez megvan, utána jön a szakmai munka legnagyobb része: a hirdetési fiók létrehozása / átvétele. A hirdetési szisztéma megtervezése – ez is sok együtt gondolkodást igényel az ügyféllel – majd a kampányok beállítása. (Sok esetben a weboldal átalakítása is, mert kiderül, hogy nem támogatja a hirdetéseket a jelenlegi oldal. Kénytelen az ügynökség is besegíteni a honlap ráncfelvarrásában / landing oldal készítésében, ha jól akarja végezni a dolgát.)

Az együttműködés első hónapjának végére épp, hogy elindultak a hirdetések, minden működik, megjönnek az első eredmények. Az első hónapban ezért nem is tudja a teljes szokásos havidíjat kiszámlázni az ügynökség, mert általában ez csonka hónap szokott lenni ebből a szempontból.) De addigra annyi munkát beletett, hogy a “normál” havidíjak alapján a 6. hónap után kezd rentábilissá válni számára a projekt.

Na ezért nem “örül” az ügynökség, ha a 2. hónap után meglóg az ügyfél a készen beállított szisztémával, beletett rengeteg idő és energiabefektetéssel úgy, hogy ez még nem térült meg neki. Ezért bevett szokás valamiféle elköteleződést elvárni az ügyféltől, vagy az elején néhány hónap díjával összemérhető “kampány felállítási díjat” elkérni. Az 1-2 hónapos projektekbe senki nem szeret munkát, időt, energiát beleölni.

Ha évente néhány 1-2 hónapos rövid kampányaid vannak, akkor érdemes inkább házon belül megoldani a hirdetéseid, mert a fenti okok miatt nagyon drága lesz a hirdetés kezelési díj. Ügynökségekkel inkább folyamatos megbízásban érdemes együtt gurulni.

Nem értek hozzá, megbízok valakit és megcsinálja helyettem…

Sajnos ez is olyan, mint az építőipar. Pont olyan minőséget kapsz, amilyet megkövetelsz. Ha nem értesz hozzá, akkor milyen (reális) elvárásaid lehetnek? Honnan tudod, hogy amit kapsz az milyen színvonalú? Hogyan tudsz majd inputokat adni a szakembernek, hogyan tudod jól körülhatárolni a feladatot? Honnan tudod, hogy amit mond az megállja-e a helyét?

Túl sok a kérdés és az online hirdetésekkel rengeteg pénzt el lehet égetni. Némi tudással pedig rengeteg elégetés előtt álló pénzt tudsz megmenteni. Itt fokozottan igaz, hogy a tudást gyorsan pénzre tudod váltani ebben a műfajban.

Ilyet is szoktunk hallani, hogy “egy ügynökség csinálja nekem a hirdetéseket, minden OK, küldenek időnként valami riportot, de nem szoktam vele foglalkozni.” – Ez baj, mert akkor honnan tudhatod hogy tényleg minden OK? Ha soha nincs véleményed, kérdésed a riporttal kapcsolatban, miért csipkedné magát az ügynökség? Hiszen Neked minden úgy jó, ahogy van.

És ha az ügynökség világbajnok teljesítményt tenne is le az asztalra, Te látszólag nem értékeled, mert fel se ismered, hogy mennyire jók az eredmények. Ez pedig demotiváló hatást kelt az amúgy szorgalmas és lelkiismeretes ügynökség kollégáiban. (Ne csak mindig abból induljunk ki, hogy az ügynökség nem végez rendes munkát, mert ez nem lenne fer.)

Hogyan érdemes együtt dolgozni ügynökséggel megrendelőként?

Először is ne az ár alapján válassz. Hanem az alapján ahogy az ügyféllel bánik és az alapján amilyen magas szakmai színvonalon vannak. (Ennek megállapításához is kell némi AdWords ismeret.) Fizesd meg jól az ügynökséged és várj el tőle minőségi munkát. A szakmai színvonalban sokszoros különbségek is lehetnek. Én is vettem már át jó nevű ügynökségtől projektet, és néhány hónap után a hetedére (!) levittem a konverziós költséget, több milliós havi költés mellett. Ugye nem mindegy, hogy egységnyi pénzből 7x annyi konverziót hoz-e az ügynökség… És ha ezért 1,5x vagy 2x többet is kell fizetned, akkor az még mindig megéri.

Az elején az ügynökség sokat beszélget Veled. Megismeri az üzleti modelledet, online megoldásaid és együtt gondolkodva, de az ügynökség szakmai tapasztalataira hagyatkozva alakítjátok ki a hirdetési stratégiát. A jó ügynökség megismeri az ügyfeleid, beletanul egy kicsit az üzletedbe. Te meg ebben kell, hogy segítsd őket. Illetve a javaslataikat kell, hogy tudd értékelni. És persze a riportált eredményekről kell tudnod véleményt alkotnod.

Ha rosszak a számok, akkor szét kell tudnod választani, hogy azért, mert ők nem végeztek jó munkát, vagy azért, mert a Te üzleti modelled nem hatékony. (Ezt szokás a legnehezebben belátni.) Ha pedig jók az eredmények, akkor az anyagiakon túl ne légy fukar az elismerő szavakkal sem, mert sokszor ez jobban motivál egy szakembert, mint a pénz.

Hogyan ellenőrizd a munkáját az ügynökségnek?

Egyrészt a riport, amit küld, beszél. Lényeg az eredmény. De vajon tudod melyik számokat kell nézni? Azokat a mutatókat riportálja az ügynökség, amik a tényleges eredmények? Mikre figyelj oda:

 • Beszéltetek-e konverziókról az ügynökséggel és riportál-e erre vonatkozó eredményeket?
 • Fűz-e a riporthoz némi szöveges elemzést az elmúlt hónap eseményeiről, ad-e javaslatokat a jövőre nézve?
 • Javasol-e néha új megoldásokat, amiket kipróbáltok?
 • Hozzáférsz-e a fiókodhoz, be tudsz-e lépni, amikor csak kedved tartja? (Itt jegyezném meg, hogy teljesen normális elvárás egy ügynökségtől/szakembertől, hogy az ügyfél ne nyúljon bele önkényesen a fiókba, mert így nem lehet már felelősséget vállalni a beállításokért.)

Ha belépsz a fiókba, akkor az alábbi egyszerű ellenőrzésekkel megbizonyosodhatsz, hogy jó kezekben vagy:

 • Tesztel-e több hirdetésváltozatot az ügynökség, vagy csak 1 van/volt beállítva?
 • A konverzió mérés be van-e állítva?
 • A Keresési és Display hálózatos kampányok szét vannak-e szedve?
 • Keresési kampányoknál használ-e többféle kulcsszó egyezést? Kizáró kulcsszavakat?
 • Display hálózatos hirdetéseknél optimalizál-e demográfiára?
 • Remarketing hirdetéseket használtok-e?
 • Egyébként meg nézd meg a változástörténetet, hogy mennyit foglalkozik a fiókkal az ügynökség.

Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy a fenti “teszt” sem mindenható, ne törj pálcát még ezek alapján senki felett, inkább kérdezz rá, ha valami nem egyértelmű.

És bizony a fenti kérdések ellenőrzéséhez sem árt valamennyire képben lenned az AdWords lehetőségeivel, funkcióival.

És ha saját magam csinálom, az biztos nem lehet olyan jó, mint egy ügynökség munkája?

Gondolj bele, ha egy picivel rosszabbul csinálod, mint az ügynökség csinálná, akkor is a végén ugyanott vagy, mert az ügynökségi díjat megspóroltad és ha kb. annyival hoz rosszabb eredményeket, akkor ugyanott vagy. Viszont dolgoznod kell vele, az elején többet, később már rutinból fog menni. Az ügyfeleidet Te ismered a legjobban, ez Nálad hatalmas előny. És rengeteget fogsz tudni tanulni a kapott eredmények értelmezéséből, a piac rezdüléseivel is sokkal jobban együtt fogsz élni, mint ha csak havonta az ügynökségi jelentést átfutnád.

A megszerzett tapasztalatokat más vállalkozásaidnál is tudod majd kamatoztatni. Ha van egy jó ötleted, azonnal meg is tudod valósítani, nem kell várni az átfutásra, szemben egy bonyolultabb ügyfél-ügynökség kapcsolat esetében. Hátránya az, hogy Neked kell az AdWords hirdetésekkel foglalkoznod, Neked kell megtanulnod és folyamatosan szinten tartanod a tudásod. Ki kell lépned a komfortzónádból.

Ügynökséggel dolgozni viszont kényelmes. Ha jó partnered van, akkor még szép eredményeket is tudsz felmutatni segítségükkel. Sőt, egy jó ügynökség proaktív és más iparágakból behozott ötletekkel is előállhat. Nem Neked kell megtanulnod ezt a műfajt és nem Neked kell folyamatosan a topon lenni a tudásban.

Alkat kérdése is, kinek melyek fekszik jobban és ki mihez érez affinitást. Nem lehet kijelenteni olyat, hogy egyik vagy másik megoldás a tuti.

Bármelyik megoldás esetén mi a siker legfontosabb tényezője?

A legfontosabb tényező viszont az, hogy bármelyik megoldást is választod, képben kell lenned az AdWords lehetőségeivel, működésével. Képezd magad, mielőtt belevágnál. Ne mástól várd, hogy megoldja a problémád, Neked is tenned kell érte. Az ügynökség is világos iránymutatások alapján tud hatékonyan dolgozni.

Szóval tanulj, tanulj, tanulj, ez az a befektetés, ami legelőször megtérül. Ebben segítünk, gyere, helyezd új szintre az AdWords ismereteidet a következő AdWords Szemináriumainkon!

The post AdWords hirdetések: ügynökség vs. csináld magad appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/09/pcc-hirdetesek-ugynokseg-vs-csinald-magad/feed/ 8
Hiba a Facebook hirdetések jelentéseiben? https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/09/facebook-attribucios-ablak/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/09/facebook-attribucios-ablak/#comments Thu, 10 Sep 2015 07:24:25 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=12106 Nagyon érdekes kérdéssel kerestek meg a napokban, a Facebook hirdetésekkel kapcsolatban, ezért gondoltam egy rövid esettanulmányként, és tanulságként leírom röviden. Az alapkérdés Az alapkérdés az volt, hogy hogyan lehetséges az, hogy egy éppen elindult kampányban a Facebook jelentéseiben pár óra eltelte után több konverzió látszik, mint ahány weboldalra való kattintás? Hibás a jelentés? Elviekben nem […]

The post Hiba a Facebook hirdetések jelentéseiben? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Nagyon érdekes kérdéssel kerestek meg a napokban, a Facebook hirdetésekkel kapcsolatban, ezért gondoltam egy rövid esettanulmányként, és tanulságként leírom röviden.

Az alapkérdés

Az alapkérdés az volt, hogy hogyan lehetséges az, hogy egy éppen elindult kampányban a Facebook jelentéseiben pár óra eltelte után több konverzió látszik, mint ahány weboldalra való kattintás? Hibás a jelentés? Elviekben nem lehet több konverzió, mint ahányan eljutottak a weboldalra az adott hirdetésből, nem? A jelentés részlete, ami a problémát kiváltotta az alábbi képen látható:

Többen konvertáltak, mint ahányan kattintottak?

Többen konvertáltak, mint ahányan kattintottak?

Ugyanazt többször?

Az egyik lehetséges válasz rövid úton adódik: Néhányan több konverziót is végrehajtottak a kattintás után, vagy ugyanazt a konverziót ugyanaz a személy esetleg többször is végrehajtotta. De ez nem túl reális, legalábbis könnyen ellenőrizhető a megrendeléseink adatbázisában. (Duplikált megrendelés például.)

Az attribúciós ablak

Ahhoz, hogy a másik sokkal valószínűbb megoldás érthető legyen, beszélnünk kell egy picit arról, hogy mi is az az attribúciós ablak.

Amikor elemzel egy Facebook kampányt, látod a jelentésben az eredményeket. A kérdés csak az, hogy pontosan mi is számít eredménynek? Mikor jött létre az a bizonyos konverzió? Vajon biztos, hogy a hirdetés hatására? Vajon a hirdetéssel való találkozás után a Facebook szerint meddig számít konverziónak egy célteljesülés?

Ezt az szabja meg, hogy az adott konverzióhoz milyen ún. hozzárendelési időt, azaz attribúciós ablakot választunk. Ezt szerencsére nem kell előre beállítani, elegendő a jelentés lehívásakor figyelembe venni. Azaz Te döntöd el, hogy mi számítson konverziónak.

Az attribúciós ablak lehetőségei

A hirdetésekről készülő jelentésekben ezek az információk 1, 7 és 28 napos attribúciós időszakokra bontva szerepelnek, de a modellt ezek alapján szabadon összeállíthatod.

Az adatok kétféle bontásban állnak rendelkezésre:

 • átkattintásos konverziók (az ügyfél rákattintott a hirdetésedre, és végrehajtotta a konverziós műveletet),
 • utólagos konverziók (az ügyfél látta a hirdetésedet, nem kattintott rá, de végrehajtotta a konverziós műveletet).

A Facebookon minden hirdetési fiókban a konverziós jelentések alapértelmezettként a megtekintés utáni(!) 1 napos vagy a rákattintás utáni 28 napos ablakkal kerülnek megjelenítésre. Ez azt jelenti, hogy a rendszer a konverzió létrejöttét, akkor párosítja az adott Facebook hirdetéshez, ha a konverzió 1 nappal a hirdetés megtekintése után vagy legfeljebb 28 nappal a hirdetésre való rákattintás után történik.

Ezt a hozzárendelési időt (attribúciós ablakot) saját magadnak is be tudod állítani, mutatom hogyan.

Az attribúciós ablak módosítása

Lépj be a Facebook hirdetési fiókodba, és az új felületen keresd az alapértelmezettként “Oszlopok: Teljesítmény” lenyíló menüt, majd válaszd az “Oszlopok testreszabása” opciót.

A Facebook attribúciós ablakának módosítása 1.

A Facebook attribúciós ablakának módosítása 1.

Ezután a felugró ablak jobb alsó sarkában klikkelj a “Hozzárendelési időtartam módosítása” linkre.

A Facebook attribúciós ablakának módosítása 2.

A Facebook attribúciós ablakának módosítása 2.

Ezután máris láthatod azt a felületet, ahol kiválaszthatod, hogy mit is szeretnél konverzióként látni.

A Facebook attribúciós ablakának módosítása 3.

A Facebook attribúciós ablakának módosítása 3.

Tegyél pipát azok elé az értékek elé amelyekre kíváncsi vagy, majd klikk az “Alkalmazás” gombra. A jelentésben máris látni fogod az egyes új oszlopokat, hogy az egyes konverziók, mikor, és minek a hatására érkeztek.

De miért is mondtam ezt el? Térjünk vissza az eredeti kérdésre:

Hogyan lehet több konverzió a Facebookon, mint weboldalra kattintás?

A fentiek alapján talán most már Te is látod, hogy ez nem is annyira lehetetlen.

Tegyük fel, hogy van egy remek kampányod, akciód, amit Facebookon, AdWordsben és akár egy hírlevélben is meghirdetsz. A követőd, feliratkozód, érdeklődőd, több csatornán is találkozik az ajánlatoddal.

 • Először találkozik a Facebook hirdetéseddel (látja, de nem kattint),
 • majd fél órával később megkapja a hírlevelet. Elolvassa, meg is győzi, és mondjuk kattint is, (de még nem vásárol, korainak érzi),
 • majd aznap este találkozik az AdWords hirdetéseddel, ami már rövid időn belül a 3. impulzus, és mondjuk ez már egy olyan nyugodtabb környezetben éri, hogy képes odafigyelni. Kattint és vásárol is. Létrejött a konverzió.

De honnan indult az egész? Látott egy Facebook posztot, és 1 napon belül létrejött a konverzió.

A Facebook alapértelmezett attribúciós ablaka a jelentésben ezt konverziónak veszi, pedig igazából a Facebookról nem történt weboldalra való kattintás. Azaz így lehet, hogy egy hirdetés jelentésében esetenként több a konverzió, mint a honlapra kattintás.

És az egészben a legszebb, hogy ugyanez a konverzió, az AdWords jelentésben is meg fog jelenni, hiszen annak is volt hatása a konverzióra. Ezért nem fog stimmelni a különböző rendszerekben kimutatott konverziók összege, azzal, amit a Google Analytics mutat. Mert ez utóbbi minden konverziót csak 1x jegyez. A Google Analytics azonban segít kibogózni ezeket a “duplikált” konverziókat. Hívd segítségül a Konverziók/Többútvonalas csatornák jelentéscsoportot. Itt meg lehet találni hogy a létrejött konverziónak milyen előzményei voltak. Hány különböző forrás, milyen sorrendben segítette a konverziók létrejöttét és melyik forrás hozta be közvetlenül.

Minden mindennel összefügg!

Ha szívesen olvasnál arról is, hogy az Analyticsben, hogyan lehet ezeket az eredményeket kibogozni, akkor jelezd egy kommentben, és ha elég ilyen “jelzés” lesz, akkor megírjuk! :)

Remélem tanultál belőle! Ha úgy érzed, hogy még ez is kevés, akkor gyere a Haladó Facebook Hirdetési Szemináriumra, vagy válogass a többi őszi képzésünk között!

The post Hiba a Facebook hirdetések jelentéseiben? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/09/facebook-attribucios-ablak/feed/ 19
Hányszor lehet megetetni az embereket a “csoda” ígéretével? https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/08/hanyszor-lehet-megetetni-az-embereket-a-csoda-igeretevel/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/08/hanyszor-lehet-megetetni-az-embereket-a-csoda-igeretevel/#comments Tue, 18 Aug 2015 10:21:00 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=12072 Gyermeki énünkben is benne van, egyetemes kultúránk része és még vallási gyökerei is vannak a „csodavárás”-nak. Sőt a mindenkiben ott lapuló kapzsi profitmaximalizáló énünk is éhes a csodás lehetőségekre, amelyek anyagi haszonnal, sikerekkel kecsegtetnek. Hogy csak a saját területünkön maradjak, nap mint nap látok olyan embereket/cégeket felbukkanni, akik online marketing területen hirdetik magukról, hogy ők […]

The post Hányszor lehet megetetni az embereket a “csoda” ígéretével? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Gyermeki énünkben is benne van, egyetemes kultúránk része és még vallási gyökerei is vannak a „csodavárás”-nak. Sőt a mindenkiben ott lapuló kapzsi profitmaximalizáló énünk is éhes a csodás lehetőségekre, amelyek anyagi haszonnal, sikerekkel kecsegtetnek.

Hogy csak a saját területünkön maradjak, nap mint nap látok olyan embereket/cégeket felbukkanni, akik online marketing területen hirdetik magukról, hogy ők birtokolják a “bölcsek kövét” és a pár órás tréningjük / webináriumuk vagy egyéb anyaguk segítségével garantáltan megsokszorozod a bevételed és / vagy soha többé nem lesznek anyagi gondjaid. Aztán még jól meg is fenyegetnek azzal, hogy ha Te kimaradnál a “tanításból”, akkor jó eséllyel éhezni fogsz, pár év múlva az egyáltalán nem fog működni, amit most csinálsz és különben is hülye, aki nem hajol le azért a temérdek pénzért, ami a földön hever, de most még nem veszed észre.

Azért is nagyon hatékonyak ezek a reklámüzenetek, mert minden egészséges és fejlődni vágyó emberben ott motoszkálnak ezek a kérdések:

 • Biztos, hogy jól csinálom?
 • Nem lehetne jobban?
 • Ismerek olyan vállalkozót, akinek még jobban megy, hogy lehetnék én is olyan?
 • Stb…

Pont a gyengédre próbál hatni ez az üzenet. Olyan meggyőző erővel bír, hogy a legelvetemültebbeket is elbizonytalanítja és végül könnyebbnek tűnik engedni a kísértésnek és belemenni a játékba. A csodavárás játékába. “Inkább kockáztatok most 30-50-100 eFt-ot, minthogy garantáltan lemaradjak a csodáról!” – gondolják sokan.

Csodatétel

Ki mondja?

Azt is nézd meg ki mondja, mit lehet róla tudni, mit épített már fel. Milyen múltja van. Több olyan “észosztó” is hallatja a hangját, aki azt mondja magáról, hogy azért kell rá odafigyelned, mert ő már annyit hibázott vállalkozóként, annyi céget csődbe vitt, hogy most már tényleg tudja a tutit, megtanítja, hogyan ne hibázd el azt, amit ő. (Érdekes 3-4 évvel ez előtt, 1-2 korábbi csődjük előtt is ugyanezt mondták.)

Azt is figyeld meg, hogy az a valaki milyen gyakorisággal jelent be világmegváltó projekteket és gondolatokat, (melyekhez azonnal domaint, honlapot, rendezvényt kapcsol), melyek aztán hetek-hónapok alatt, vagy az első 1-2 alkalom után eltűnnek a süllyesztőben. Ha valaki a projektjeivel nem tud hosszútávon tervezni, nem képes életképes és fenntartható stratégiát megalkotni, akkor hogyan lenne képes ezzel kapcsolatban Neked (hosszú távon működő) tanácsot adni?”

Végiggondoltad már, milyen egy kicsit a másik oldalról is megvizsgálni, amit mondanak? Annyira felmagasztalják a harctéren nemes (?) küzdelemben elesett vállalkozó imázsát, aki tanul a kudarcaiból, hogy talán nekünk (mint OMA) is kevesebbnek kellene éreznünk magunkat, mivel egyikőnk se döntött be egy céget sem. Mi még nem mentünk csődbe egyszer sem. Külön-külön sem, de együtt sem. Felvetődhet a kérdés. Vajon mi nem kockáztattunk eléggé? Nem feszegettük a határainkat? Vagy felelős döntéseket hozva, stabilan, a biztonságot szem előtt tartva gondos tervezéssel mentünk előre? Ja és tudtunk számolni…?

A filmekben a megjavuló “rosszfiúk” sokszor győzedelmeskednek. Ez olyan romantikus és felemelő. De vajon a való életben ez hogy működik…?

Honnan lehet megismerni a “bullshit” marketingest?

 • csodás eredményekről beszél;
 • könnyű és gyors sikereket ígér;
 • egy-egy csodát ígérő projektje néhány hónapot ér meg.

A mesés ígérteket még talán 1-1 jól sikerült projekt esettanulmányával és teljesen ellenőrizhetetlen számokkal alá is támasztja. Sokan nem a hitelességet nézik, mert hinni akarnak a csodában. Mindannyian szeretnénk ha létezne a csoda…

Tudod honnan lehet megismerni a balekokat, akik bedőlnek a mesés ígéreteknek?

 • elhiszik, hogy gyorsan, rövid idő alatt, kevés pénzből, óriási eredményeket lehet elérni – persze garantáltan;
 • elhiszik, hogy a “titkot” csak kevesen ismerik;
 • elhiszik, hogy egyszerű kivitelezni a csodát a megfelelő infók birtokában.

Sok esetben a mesés ígértet megfogalmazó “mesterek” azért tudnak olyan magabiztosan kiállni a saját tudományuk mellett, mert nincsenek is tisztában azzal, hogy a nagy betűs “Szakmában” az ő tudásuk hol helyezkedik el. Szókratész (ókori görög filozófus) zseniális felismerése volt az a gondolat, hogy a tudás a “nem-tudással” kezdődik, vagyis a nem-tudás felismerésével. Amikor azt híreszteli magáról valaki, hogy mindent tud, vagy olyat tud, amit senki más, az legyen mindenképpen gyanús.

A kiábrándító valóság…

Reálisan az alábbiakat lehet ígérni (legjobb tudásunk, 14+13 évnyi szakmai tapasztalat, több, mint 500 online marketing projekt, összesen több, mint 1 milliárd forintnyi AdWords és Facebook költés alapján):

 • Az online marketing nem könnyű terület (önálló szakma, sőt már nem is csak 1 szakma).
 • 1-1 jó húzás ámulatos eredményeket hozhat (de semmiképp nem lehet általánosítani belőle és bárkire ráhúzni a receptet.
 • A sikerekért meg kell dolgozni (aki nem vért és verejtéket ígér, az finoman szólva hazudik).
 • Ha felelős döntéseket hozva, hosszútávon tervezve építed fel az online marketingedet, nem kell, hogy nagy bukások tarkítsák előremeneteled.
 • Az online marketing tanulható, még ha ez több szakmát is jelent, de minimum az eredményes gondolkodásmód bárki számára elsajátítható, hogy a feladatok egy része delegálható legyen.
 • Garantált, gyors sikerek nincsenek, legfeljebb van akinek szerencséje van, de ebből nem lehet általánosságokat megfogalmazni.
 • Egy vállalkozás online marketingjét felépíteni 0-ról sok-sok hónapig is eltart, de reálisabb, ha 1-2 évben gondolkodunk, és persze utána sem érnek véget a feladatok.
 • Ha már erős alapokkal rendelkezel, csak akkor van esélyed egy-egy jó ötletből, egy-egy újdonságból gyors sikereket elérni, de azok a sikerek is nagyrészt a korábbi “építkezésnek” lesznek az eredményei.

Ugye mennyivel könnyebb hinni abban, hogy nem kell hónapokat, éveket gürcölnöd az online marketinged felépítésén, hanem elég egy pár órás fejtágítás, utána pedig 1-2 hét és meggazdagodsz? Ugyanígy szedik el a pénzed azok, akik mesés befektetési ígéretekkel szédítenek. Persze a magas hozam mindig magas kockázattal párosul. Az irreálisan magas hozam pedig irreálisan magas kockázattal. Ja és persze a fogyni vágyók közül sokan miért dőlnek be azoknak az ígéreteknek, hogy pl.: szedj be napi 3 x 1-et a csoda tablettából és olyan leszel, mint Sylvester Stallone /Cindy Crawford (fénykorukban), semmi egyebet nem kell tenned. Mi lesz az eredmény?

Mi a megoldás?

Legyél képben, képezd magad, ne a csodáról ábrándozz, hanem juss el odáig, hogy szét tudd választani a pelyvát a búzától. Mert amíg az emberek bekajálják a csodás ígéreteket, addig:

 • virágoznak a pilótajátékok;
 • megélnek az irreális hozamokkal kecsegtető ál-befektetéseket kínáló csalók;
 • és el lehet adni a régi felhabosított információkat újként a tájékozatlan csodaváróknak…

Csak akkor történhet meg a csoda Veled, ha nem hiszel a csodában és nem a könnyű, de nem létező utat választod, hanem a kemény, de létezőt! És az sem mindegy, hogy ki kísér utadon, aki rendszeresen eltéved, vagy aki tudja merre érdemes haladni…

The post Hányszor lehet megetetni az embereket a “csoda” ígéretével? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/08/hanyszor-lehet-megetetni-az-embereket-a-csoda-igeretevel/feed/ 26
Mi köze az online marketingnek a horgászathoz? https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/06/online-marketing-es-horgaszat/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/06/online-marketing-es-horgaszat/#comments Fri, 19 Jun 2015 10:36:39 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=12023 Nagyon is sok. Gyerekkorom óta horgászom és megfigyeltem, hogy a horgászathoz rettentően hasonló gondolkodásmód szükséges az online marketinghez is. Innen jött az ihlet és az analógia az OMA legutóbbi – és most már kijelenthetem, hogy minden idők legsikeresebb – kampányához. Aki követte az “Online marketing fogások” című kampányunkat, részenként láthatta felépülni a “sztorit”, ahogy Zsoltot, […]

The post Mi köze az online marketingnek a horgászathoz? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Nagyon is sok. Gyerekkorom óta horgászom és megfigyeltem, hogy a horgászathoz rettentően hasonló gondolkodásmód szükséges az online marketinghez is. Innen jött az ihlet és az analógia az OMA legutóbbi – és most már kijelenthetem, hogy minden idők legsikeresebb – kampányához. Aki követte az “Online marketing fogások” című kampányunkat, részenként láthatta felépülni a “sztorit”, ahogy Zsoltot, aki még nem pecázott, tanítgatom a halfogás rejtelmeire. Kettőnk között a közös nyelv pedig az online marketing volt. Ebben a bejegyzésben összeszedtük a teljes történetet, hogy meglegyen egyben. A végén az is kiderül, sikerült-e fognunk valamit…

Bevezető

Az egész egy kihívással kezdődött. Zsolt megfogadta, hogy megtanul horgászni, én meg vállaltam a kihívást, hogy meg megtanítom! Eleinte nem tudtam eldönteni, hogy melyikőnknek nagyobb kihívás ez… :-)

Itt pedig egy életkép a vízről! Hangerőt fel, hallgasd a természet hangjait is!

Zsolt majdnem feladta, de akkor történt valami…

Ezután következtek pecás sorozatunk kisfilmjei:

1. rész – Tedd rendbe az alapokat! (5:33)

2. rész – Válaszd ki a helyes módszert, és tesztelj! (4:10)

3. rész – Gyűjtsd be a konverziókat! (2:59)

Konklúzió

 1. Az online marketing (akárcsak a horgászat), tanulható.
 2. Az üzleti siker (akárcsak a horgászat), elsősorban nem a szerencsén múlik.
 3. A friss és működő infók (csakúgy, mint a horgászatban) több évnyi sikertelen próbálkozást képesek kiváltani.

Ha a tudásodat nem ülteted át a gyakorlatba, az olyan, mintha a szobában pecáznál! (Fehér Márton - OMA.hu)

Ahogy Zsolt is megtanulta hogyan fogjon halakat, ugyanúgy Te is meg tudod tanulni, hogyan szerezz ügyfeleket a különböző online marketing eszközök segítségével. Megújult tudásanyagainkban közérthető stílusban, lépésről lépésre leírjuk a receptet, amit mi is alkalmazunk.

Olvass bele, az OMA otthoni önfejlesztésre megalkotott több mint 1000 oldalnyi tudásanyagába, modulonként! Ezekben vannak az igazán jó online marketing fogások! :)

The post Mi köze az online marketingnek a horgászathoz? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/06/online-marketing-es-horgaszat/feed/ 5
Mobilegeddon: frissítés a Google algoritmusában https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/04/mobilgeddon-frissites-a-google-algoritmusaban/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/04/mobilgeddon-frissites-a-google-algoritmusaban/#comments Tue, 21 Apr 2015 11:52:19 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=11654 2015. április 21. MOBILEGEDDON Bár a Google egyetlen hivatalos írásában sem találkozni ezzel a szóval, mégis ezen a néven emlegetik a Google mai (2015. április 21-én aktiválódó) algoritmus frissítését, ami komoly hatással van a mobil eszközökről indított keresésekre megjelenő találati listára. A számok azt mutatják, hogy világszerte egyre jobban nő mobilról keresést indító emberek száma, […]

The post Mobilegeddon: frissítés a Google algoritmusában appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
2015. április 21. MOBILEGEDDON

Bár a Google egyetlen hivatalos írásában sem találkozni ezzel a szóval, mégis ezen a néven emlegetik a Google mai (2015. április 21-én aktiválódó) algoritmus frissítését, ami komoly hatással van a mobil eszközökről indított keresésekre megjelenő találati listára.

A számok azt mutatják, hogy világszerte egyre jobban nő mobilról keresést indító emberek száma, sok helyen azt olvasni, hogy a keresések több mint fele ma már mobilon zajlik. Egyes kutatások szerint  ez a szám hazánkban még csak 15% körüli, de hónapról hónapra drasztikusan nő, és már most is vannak olyan iparágak, területek, ahol a mobilról érkező látogatások aránya 30% feletti.

Mi ez az algoritmus frissítés?

Gyakorlatilag a Google teljesen ésszerűen azt a döntést hozta, hogy ha valaki ezentúl mobilról indít keresést, akkor a felhasználónak csak mobilbarát oldalakat fog mutatni a mobil találati listában. A döntés logikusnak tűnik, mégis azért vártak ezzel a frissítéssel éveket (már 2013 óta folyamatosan jelzi a Google (is), hogy mobilra optimalizálás nem lehetőség, hanem feladat), mert nagyon sok honlap nem volt felkészülve a változásra.

Sajnos még ma sincs, azonban a “türelmi időszak” ezzel az update-tel valószínűleg lejárt, de talán ha valaki gyorsan cselekszik, akkor nem veszít sokat.

Ennek elősegítésére a Google már korábban kiadott egy tesztelő eszközt, amivel meg lehet vizsgálni, hogy a Google szemében vajon mennyire tűnik mobil barátnak a honlapunk. A mobilbarát teszteszköz ezen a linken elérhető, használható.

Mobilbarát teszt

Mobilbarát teszt

Fontos információ az algoritmus frissítéssel kapcsolatban, hogy a szűrés aloldal szintű (és nem honlap szintű!), azaz a Google az egyes aloldalakra bontva vizsgálja az eszközfüggetlen megjelenítést, és használhatóságot.

Milyen feladataid vannak?

Ha szeretnéd azt is tudni, hogy milyen feladataid vannak az egyes aloldalaidon, hogy minél inkább kiszolgáld a mobilon érkező látogatóid (és ezzel együtt a Google szemében is mobilbarátnak tűnj) akkor használd a Google Webmestereszközök mobilos használhatósági jelentését. Ezt az eszközt csak akkor tudod használni, ha

 1. van Google Webmestereszközök fiókod, (itt hozhatsz létre, ha még nincs!);
 2. hozzáadtad a fiókhoz a webhelyed (ezen a linken add meg a domained, majd klikk a piros “Webhely hozzáadása” gombra);
 3. igazoltad a honlapod tulajdonjogát (bővebb infó az ellenőrzés lehetőségeiről itt).

Ha ezek megvannak, akkor a rendszer olyan apró hibákra is figyelmeztet most és a jövőben is, hogy mobilnézetben például mely aloldalakon

 • használsz esetleg túl kicsi betűméretet,
 • használsz még esetleg FLASH elemeket (ezek iOS eszközökön nem jelennek meg),
 • vannak megérinthető elemek túl közel egymáshoz.

de egyéb mobilos használhatósággal kapcsolatos hibákat is jelez, sőt ezek között még prioritási sorrendet is felállít.

Látható tehát, hogy eszközökből Google fronton sincs hiány, amelyek a mobilos használhatóságot tesztelik, de van egy másik (Google-től független) megoldás is, melyet jó szívvel ajánlunk az egyes mobileszközökön lévő megjelenítés tesztelésére, ez az: responsinator.com

Responsinator.com

Responsinator.com

A Responsinator, megmutatja hogyan néz ki a honlapod különböző operációs rendszerekkel rendelkező mobil eszközökön, álló illetve fekvő módban. Érdemes kipróbálni!

Miről szól még ez a frissítés?

Az update másik fontos eleme, hogy a mobil találati listákban mostantól még relevánsabb alkalmazás tartalom fog megjelenni, azaz felértékelődik, az úgynevezett App indexing. Ma már millió számra érhetőek el az appok az egyes szolgáltatók alkalmazás áruházaiban, és ez a szám a következő hónapokban, és években is exponenciálisan fog növekedni. Ha dolgozol mobil alkalmazásokkal, akkor érdemes ismerkedni az ASO fogalmával. A kifejezés nem új, de többség számára most értékelődik majd fel, jelentése: alkalmazás SEO (szó szerint: App Store Optimization). Azaz mi mindent kell tenni egy alkalmazással, hogy a Google szeresse, és meg is mutassa a felhasználóknak.

A Google a barátunk, így ehhez is összeállítottak egy lépésről-lépésre útmutatót, amely segíti a fejlesztőket abban, hogy az általuk készített alkalmazás minél sikeresebb legyen és minél több embert elérjen a Google-n keresztül. Az útmutatót, tesztelő eszközt, ellenőrző listát itt találod, igaz egyelőre csak angolul: App Indexing for Google Search.

Drasztikus változás?

Olvasom a sajtóban, hogy a fenti algoritmus frissítést drasztikus változásként írják le, nem véletlen hogy a nemzetközi sajtó (vagy a szakma?) a mobilgeddon kifejezést akasztotta rá, utalva az apokaliptikus következményekre. Én azonban ezt is, mint a korábbi nagy visszhangot kapott Google algoritmus frissítések (Panda, Pingvin, Kolibri) körüli felhajtást egy kicsit túlzónak érzem.

Aki követi a trendeket, figyeli a változásokat, és ezeket időben átvezeti az online marketingjébe, azokat nem fog semmi meglepetésként érni, és ráadásul nem fog “büntetni” a Google. Nem kell szürkezónás és “fekete kalapos” (tiltott) megoldásokat használni, és akkor nem lesznek drasztikus változások.

Ja, hogy a korral haladni kell? Hát igen, de melyik iparágra nem igaz ez?

The post Mobilegeddon: frissítés a Google algoritmusában appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/04/mobilgeddon-frissites-a-google-algoritmusaban/feed/ 37
YouTube videós trükkök https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/03/youtube-videos-trukkok/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/03/youtube-videos-trukkok/#comments Tue, 31 Mar 2015 12:38:47 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=11611 Az óriások versenyeznek, a Google (YouTube) és a Facebook párharcából pedig mi, marketingesek is nyerhetünk! Ugyanis a Facebook egyre kevésbé támogatja a YouTube-ra feltöltött videók megosztását, ami például abban is megnyilvánul, hogy a Facebook-os videók elérése sokkal magasabb, mint a YouTube-os megosztott videóké a Facebook hírfolyamokban. A Facebook videók óriási hátránya volt sokáig, hogy a […]

The post YouTube videós trükkök appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Az óriások versenyeznek, a Google (YouTube) és a Facebook párharcából pedig mi, marketingesek is nyerhetünk!

Ugyanis a Facebook egyre kevésbé támogatja a YouTube-ra feltöltött videók megosztását, ami például abban is megnyilvánul, hogy a Facebook-os videók elérése sokkal magasabb, mint a YouTube-os megosztott videóké a Facebook hírfolyamokban. A Facebook videók óriási hátránya volt sokáig, hogy a videók nem voltak beágyazhatók külső weboldalakba, csak a Facebookon nézhetőek. Ezt a versenyhátrányt a Facebook a múlt héten letudta, most már beágyazható egy FB videó is bármilyen honlapba.

De, a YouTube is fejlődik, keresi a kegyeit a videó feltöltőknek, ösztönözve ezzel őket arra, hogy továbbra is érdemes használni a Google videómegosztó szolgáltatását! Néhány éve még nagy dolognak számított az, hogy egy külső alkalmazással, egy beágyazott videóra linket varázsoljunk. (Ez volt a linkedtube.com, de mára meghalt szegény.)

Ma már nincs is szükség effajta ügyeskedésre, mert a YouTube nem olyan régen hivatalosan is bevezetett egy olyan megoldást, amivel bárki elláthatja weboldal hivatkozással videóit, sőt ez bármelyik videó tálalási módozattal működik (beágyazott és YouTube felületen nézve is).

YouTube kártyák

Ha megnézed a fenti videót, kb. a 4. másodperctől kezdődően megjelenik egy felirat és egy “információ” ikon a jobb felső sarokban, mely egy kattintással kinyitható és a megjelenő kártyán elhelyezett külső hivatkozásra (saját webhelyedre) mutató link máris kattintható.

Ezt az alábbi lépések segítségével tudod beállítani:

1. Lépj be a YouTube csatornádba!

2. Keresd ki azt a videót, amelyiket szeretnéd tuningolni ilyen “kártyával”!

3. Kattints a videó alatt megjelenő ikonra:

YouTube kártya hozzáadása4. Majd nyomd meg a Kártya hozzáadása gombot és válaszd a Kapcsolódó webhely lehetőséget!

YouTube kártya5. Itt egy URL címet kell első körben megadni, majd a rendszer javasol egy feliratot és egy képet a megadott webhelyed alapján, amit persze módosíthatsz (akár utólag is)! (Haladóbb olvasóink kedvéért: ez az eszköz használja az open graph protocolt!) Ezen kívül meg kell adni egy cselekvésre ösztönző szöveget is. Ez fog először megjelenni.

YouTube kártya beállításai

Figyelem! Csak olyan webhely linkjét fogadja el a rendszer, amely a YouTube csatornádban kapcsolódó webhelyként van beállítva. (Itt beállíthatod, illetve ellenőrizheted a társított webhelyed.)

6. A Kártya létrehozása gomb megnyomásával fel is tuningoltad videódat weboldalad linkjével! Próbáld ki, nézd meg! Ha tetszik ez a megoldás, állítsd be további videóidhoz is ezt a kiegészítést!

Van másiiiiik

Van egy másik megoldás is, amellyel linket tudsz varázsolni a videóidra! Bizonyos szempontból az előző megoldásnál is látványosabb, egy kattintással a kívánt webhelyedre tud ugrani a látogatód (az előző megoldásnál kell mondjuk hozzá 2 klikk).

Ez a megoldás egy régebb óta működő, de nagyon kevesek által alkalmazott igazi haladó trükk! Tulajdonképpen egy “joghézagon” alapul. Ha van saját YouTube csatornád és vannak olyan videóid, amelyeket az AdWords rendszerén keresztül hirdetsz fizetett videóhirdetéssel, akkor a videóidat lehetőséged van ellátni egy úgynevezett “cselekvésre ösztönző fedvénnyel”. És most ne ijedj meg! Itt jön a joghézag. De előtte nézd meg, hogy néz ki ez a megoldás:

A bal alsó sarokban becsúszik ez a bizonyos “call to action” fedvény és lehet is rá kattintani, egyből átvisz a beállított weboldalra!

Nézzük, hogyan úszhatod meg ingyen ezt a megoldást! Annál a videónál tudsz ilyet beállítani, amelyik hirdetésként be van állítva. De nem kell, hogy egy aktív kampány videója legyen. A megoldás tehát, hogy beállítasz egy akármilyen videókampányt az AdWordsben, teljesen mindegy milyen beállításokkal, teljesen mindegy milyen célzással, csak vedd fel hirdetett videónak azokat a videókat, ahol ezt a fedvényt alkalmazni szeretnéd. Szüneteltesd a kampányt a mentés után azonnal. Egy fillért sem kell rá költened. És működik.

Tehát a lépések!

1. Lépj be a YouTube csatornádba!

2. Itt a speciális beállításokban csatlakoztasd az AdWords fiókod!

YouTube AdWords fiók csatlakoztatás

3. Lépj be AdWords fiókodba!

4. Próbálj meg létrehozni egy kampányt és válaszd az Online videó lehetőséget.AdWords Videokampány5. Ezek után kövesd a lépéseket, állíts be egy YouTube videókampányt. Ennek leírását most mellőznénk, mert óriási terjedelmű lenne, másrészt teljesen mindegy mit állítasz be, lényeg, hogy legyenek hozzáadva azok a videók, amiket tuningolni szeretnél, legyenek célzások is beállítva (enélkül nem indul el az engedélyezési folyamat) és a mentés után egyből szüneteltesd!

6. Katt ide: https://www.youtube.com/my_videos (Legyél belépve a YouTube csatornádba!)

7. Válaszd ki azt a videót, amit a korábban létrehozott AdWords kampányodban is beállítottál! A szerkesztés gombra kattints!

YouTube videó szerkesztése

8. Válaszd a Cselekvésre ösztönző fedvény fület!

AdWords - cselekvésre ösztönző fedvény beállításaiTöltsd ki a lehetőségeket, adj meg egy rövid címsorszerű szöveget, a megjelenített URL-t és a cél URL-t. Tölts fel egy kis képet, ha szeretnél, majd ne felejtsd el elmenteni a módosításaid!

Ez a fül csak azoknál a videóknál fog megjelenni, amelyek videóhirdetésként szerepelnek valamelyik AdWords videókampányban. (Az AdWords felületén is van lehetőség ugyanezen beállítás elvégzésére, de a példában mi a YouTube-os megoldást választottuk az áttekinthetőség kedvéért.)

Alkalmazd azoknál a videóknál a fentieket, amelyeknél szeretnéd!

Te melyiket fogod használni a két megoldás közül?

The post YouTube videós trükkök appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/03/youtube-videos-trukkok/feed/ 15
Kedves Schobert Norbert! https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/02/norbi-update-facebook/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/02/norbi-update-facebook/#comments Mon, 16 Feb 2015 09:08:57 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=11563 Mivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy ismeretségünk eddig egyoldalú volt, úgy illik, ha bemutatkozom: Gombos Zsolt vagyok az Online Marketing Akadémia egyik alapítója, trénere, Facebook-szakértő. Cégünk képzéseket tart a legtöbb online markerting témában, (köztük közösségi média témában is) eddig több ezer ügyféllel büszkélkedhetünk. Bemutatkozásom azonban nem folytatom, hiszen ezen az oldalon engem ismernek követnek, több […]

The post Kedves Schobert Norbert! appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Mivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy ismeretségünk eddig egyoldalú volt, úgy illik, ha bemutatkozom: Gombos Zsolt vagyok az Online Marketing Akadémia egyik alapítója, trénere, Facebook-szakértő. Cégünk képzéseket tart a legtöbb online markerting témában, (köztük közösségi média témában is) eddig több ezer ügyféllel büszkélkedhetünk. Bemutatkozásom azonban nem folytatom, hiszen ezen az oldalon engem ismernek követnek, több tízezren. Ha részletekre is kíváncsi vagy, itt van bővebb infó rólam, lecsekkolhatsz.

Ami miatt ezt a nyílt levelet írom Neked, elsősorban a tegnapi Facebook bejegyzésed. Úgy gondolom követőink közül, talán még sokan nem találkoztak a posztoddal, amit Mark Zuckerbergnek írtál, így ide beillesztem, szükséges ez a továbbiak megértéséhez.

Elöljáróban

Ez a poszt nem az lesz Norbi, ami istenít, és nem is az, ami szégyenít. Mindegyikkel tele van padlás. Évek óta figyelem a Facebook oldalad, és rengeteg hasznos példát gyűjtök onnan, pozitívat, negatívat egyaránt, szoktalak emlegetni.

Azonban az, ami a fenti “nyílt leveledben” van, szót kíván.

Mondom ezt úgy, hogy Veled kapcsolatban kívülről nehéz megítélni, hogy ez komoly vagy nem.

Ha NEM komolyan gondolod:

hiszek Neked. Nem az első ilyen tudatos posztod lenne, amivel címlapokra kerülsz, sok érdeklődőt irányítasz az oldaladra, majd bejelentesz egy új terméket, menüt vagy bármi mást, amiről így sok ember értesül. Ez is benne van a pakliban, figyeltem a korábbiakat is. Azonban sokan nem láthatnak a színfalak mögé és elhiszik amit írsz, és jelen esetben ez baj, mert nagyon sok ember figyel Rád. Köztük vállalkozók, akik próbálnak a Facebookon érvényesülni. Őket egy ilyen “nyílt levéllel” félrevezeted. Ezért kell erről itt nálunk szót ejteni.

Ha komolyan gondolod:

akkor is hiszek Neked. A Facebookot nem tanították az iskolában, nem kell ezzel Neked képben lenned. Viszont akkor jól figyelj.

Sokan tudják már

Norbi, évek óta dolgozom azon, hogy a Facebookkal kapcsolatban minden vállalkozónak egyértelmű legyen: ingyen sajt csak az egérfogóban van. Cikkeket írtam erről, előadásokat tartottam, hogy mindenki tudja: aki csak a Facebookra alapoz, komolyan függni fog tőle. Márpedig egy amerikai tőzsdén lévő cégtől függni nem sok jóval kecsegtet. Ha egy vállalkozó a követőit, híveit, rajongóit, csak a Facebookon érheti el, akkor nem csinálta jól. Ha Facebook gondol egyet, és egyszer csak neki üzletileg nem (úgy) éri meg, akkor vége a kommunikációnak?

Zseniális húzásnak érzem éppen ezért, hogy pár hónappal ezelőtt elindítottátok a Yesssfactor.hu-t. Saját média egyik (Facebooktól független) újabb eleme, a bulvárra éhes közönségnek a Story és a Best korábbi főszerkesztőjének menedzselésével. Ahogy a nagy könyvben meg van írva, volt hogy példaként is emlegettem.

És ezek után olvasva a Facebook-bejegyzésed, szinte biztos is vagyok benne, hogy a poszt nem Mark Zuckerbergnek szól, hanem a bulvár címlapjának, és azok olvasóinak. Tudjuk, a közös ellenségkép… (Ezzel viszont rengeteg embert vezetsz félre.)

Aztán, amikor a kommentek között ezt olvasom, akkor megint kártyavárként omlik össze a hitem, hogy profi a csapat mögötted:

 A második legkisebb opció amit felkínál a Fb.

A második legkisebb opció amit felkínál a Fb.

Norbi, komolyan azért hirdetsz 1000 dollárért egy posztot, mert a Facebook ezt ajánlja fel? Döbbenet.

Bejegyzés kiemelése a Facebookon

A gomb, amit megnyomtál: “Boost post”, vagy “Bejegyzés kiemelése”. Ha rám hallgatsz NE ezen keresztül hirdess. Ez a gomb, nem a Te érdekeid szolgálja, hanem a leginkább a Facebookét. Jellemzően a tapasztalatlan és kényelmes hirdetőkre apellál, akik inkább a gyors viszont nem alapos megoldásokat szeretik. És az sem véletlen, hogy ez a gomb van leginkább szem előtt az üzleti oldalon, és a sok beállítási, és finomítási opció, amivel igazán finomhangolni lehetne a hirdetést egyáltalán nincs szem előtt.

Tudom, hogy egy kicsit macerásnak tűnik (de csak tűnik), állandóan belépni a hirdetéskezelőbe és ott elkészíteni a hirdetést, de ez csak így lesz hatékony.

Persze, most biztos gondolják sokan, hogy ez Neked belefér. Lehet, hogy így is van, csak akkor nem hiteles a poszt, amiben azért háborogsz mert drága a Facebook.

Szóval Norbi,

szurkoltam Neked, amikor tőzsdére vitted a céged, szurkolok most is, hogy sikerüljön az amit elterveztél, de kérlek, ne vezesd félre (se véletlenül, se tudatosan) azt a közel 600.000 magyar embert, akik ma Facebook oldalt menedzselnek. Nyilván közülük is sokan figyelnek Téged. A Facebook nincs ingyen, nem is lesz. Tőzsdén lévő cég, komoly profitelvárásokkal, de ezt Te nyilván nálam is jobban tudod, átérzed. Se a privát felhasználóknak, se a cégeknek nincs ingyen, mindkét oldalról komoly árat fizetünk érte a kezdetek óta.

Megvan az ára, mint egy bulvár újság címlapjának is.
Használni is tudni kell.
Mindkettőt.

Üdvözlettel,

Gombos Zsolt
Online Marketing Akadémia
alapító

ui: Norbi, azért ha Mark válaszol a leveledre, megteszed, hogy bedobod ide kommentbe? Köszi, Zs.

 

The post Kedves Schobert Norbert! appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/02/norbi-update-facebook/feed/ 109
Gyakoriságkorlát a Facebook hirdetéseknél? https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/02/gyakorisagkorlat-facebook-hirdetesek/ https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/02/gyakorisagkorlat-facebook-hirdetesek/#comments Fri, 06 Feb 2015 09:11:14 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=11526 Amióta utoljára írtunk bejegyzést a Facebook hirdetési rendszeréről, rengeteget változott szerencsére előnyére. Bődületes ütemben jönnek a megoldások, azokra a problémákra, melyeket a gyakorlott (mondjuk AdWords-höz szokott) hirdetők kifogásolnak. Az utóbbi időszakban tökéletessé vált a konverziómérés, átalakult a hirdetési fiók teljes struktúrája, ennek megfelelően a hirdetések létrehozása és azok menedzselésének felülete is változott. Természetesen a célzás […]

The post Gyakoriságkorlát a Facebook hirdetéseknél? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
Amióta utoljára írtunk bejegyzést a Facebook hirdetési rendszeréről, rengeteget változott szerencsére előnyére. Bődületes ütemben jönnek a megoldások, azokra a problémákra, melyeket a gyakorlott (mondjuk AdWords-höz szokott) hirdetők kifogásolnak.

Az utóbbi időszakban tökéletessé vált a konverziómérés, átalakult a hirdetési fiók teljes struktúrája, ennek megfelelően a hirdetések létrehozása és azok menedzselésének felülete is változott. Természetesen a célzás is sokat frissült, egyre több alapcélzás bővült ki további izgalmas opciókkal, és hát a remarketing illetve a retargeting lehetőségek is kinyitották azt a kaput, amin a kreatív és céltudatos hirdetők örömmel sétálnak be, hogy minél többet költsenek. Nyilván annak reményében, hogy ez megéri. És ha jól csinálják a többségnek bizonyosan megéri.

Valami hiányzik a Facebook hirdetéseknél

Hirdetőként azok közé tartozok, akiknek feltűnik ha valami nem jól, vagy adott esetben még egyáltalán nem működik a Facebook hirdetéseknél. Sokáig ilyen áhított vágy volt a gyakoriságkorlát. Míg az AdWordsben van lehetőség ezt beállítani, addig a Facebookon abban a formában ahogyan elvárható lenne, még ma sem lehet – de erről majd nemsokára!

A Facebook hirdetések jelentésében a gyakoriságot itt ellenőrizheted

A Facebook hirdetések jelentésében a gyakoriságot itt ellenőrizheted

Miért szükséges a gyakoriságkorlát? Mire való?

A gyakoriság (frequency) azt mutatja meg, hogy egy egyedi felhasználó átlagosan hányszor találkozik a hirdetéseddel egy adott időszakban. Ennek megfelelően a gyakoriságkorlát egy funkció, amely korlátozza, hogy maximálisan hányszor jelenhetnek meg hirdetéseid ugyanannál a Facebook-felhasználónál.

Erre azért van szükség, mert ha egy hirdetés túl sokszor jelenik meg egy felhasználónál, akkor az egész épp az ellenkező hatást képes kiváltani, mint ami a hirdetésed célja lett volna. Ha naponta 20x jelenik meg a hirdetésed ugyanannál az embernél egy idő után elkezdi zavarni. Ez már önmagában se vet jó fényt Rád, mint hirdetőre, pláne ha a felhasználó a túlzott (és már zavaró gyakoriság miatt) elrejti a hirdetésed. Ez negatívan befolyásolja a hirdetésed teljesítményét is.

AdWordsben a gyakoriságot hirdetésenként, hirdetéscsoportonként vagy akár kampányonként is be tudod állítani a Facebookon azonban nem ilyen rózsás a helyzet, de nem olyan rossz mint korábban volt. Azaz megoldás van, bár én a jelen állás szerint inkább úgy fogalmaznék, hogy félmegoldás van. Azaz tudod korlátozni a hirdetéseid megjelenésének gyakoriságát, de az egyes felhasználóknál kívánt megjelenés számot nem tudod szabadon megválasztani.

Na nézzük akkor azt a félmegoldást!

Mindet, vagy … egyet

Amikor létrehozod a Facebook hirdetésed, első lépésben a kampányt hozod létre vagy választod ki, második lépcsőben a hirdetéscsoport szintjén lévő beállításokkal kell foglalkoznod: célzás, elhelyezés, ütemezés és a végén a licitstratégia. A gyakoriság beállítása itt jön a képbe.

Az adott hirdetéssorozatodban lévő hirdetések optimalizálásának több célja is lehet, és ez leginkább attól függ, hogy hogy milyen céllal hoztad létre kampányt. Ebbe most ne menjünk bele (nem kis téma), maradjunk abban, hogy van egy nagyon jó stratégia arra, hogy okosan optimalizáld a licitstratégiádat. Ha ez is érdekel, akkor szívesen várlak a következő Haladó Facebook Hirdetési Szemináriumon.

Ami a gyakoriságot illeti, csak úgy tudjuk korlátozni, ha az optimalizálás céljaként a “Napi egyedi elérést” választjuk. Ebben az esetben nem a kattintások után fizetsz, azaz a modell, nem CPC, hanem CPM, másképpen 1000 megjelenésre jutó költség. Emellett még azt is ígéri a Facebook, hogy a hirdetésedet így naponta legfeljebb egyszer jeleníti meg az embereknek. Naponta egyszer. Azaz a gyakoriságkorlát napi 1, a hirdetéscsoportban lévő hirdetésekre.

Napi egyedi elérés beállítása a Facebook hirdetésben

Napi egyedi elérés beállítása a Facebook hirdetésben

Ha az összeget 1000 megjelenésért fizeted, és a Facebook tartja magát ahhoz, hogy ebben az esetben naponta egyszer jelenik meg 1 embernek a hirdetésed, akkor igazából a megadott licited 1000 ember elérésére szól. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek az emberek bármit is csinálnának a hirdetéseddel (valóban meg is nézik, kattintották, like-oltak stb.). De a gyakoriságot korlátoztad, és jelen esetben ez volta  cél.

A “Napi egyedi elérés” működése

A Facebook sokszor próbálja a hirdetőket a hirdetéskezelőben a neki megfelelő irányba terelni a licitstratégia megalkotásakor. És ezzel nyilván a nem túl tapasztalt hirdetőket akarja összezavarni a saját üzleti céljainak elérése felé terelni. (Azt hiszem ebbe megint nem megyek bele mélyebben, talán majd egy másik posztban…). A lényeg az, hogy talán ezért sokan nem jutnak el a “Napi egyedi elérés” funkcióhoz.

Amikor egy bejegyzésed hirdetésénél azt a célt választod ki, hogy aktivitás növelése az oldalbejegyzésnél, majd a licitnél az optimalizálás céljaként azt határozod meg, hogy “A bejegyzéshez köthető aktivitás”, akkor igazából azt mondod a Facebooknak hogy válassza ki ő, hogy az adott bejegyzésre a beállított célcsoportból melyik 10-20% fog a legnagyobb valószínűséggel jól reagálni a posztra (megosztani, kommentelni, like-olni stb.)

A “Napi egyedi elérés” esetében azonban tudnod kell, hogy az optimalizálás célja valóban csak annyi lesz, hogy minél több embert (maximálisan egyszer) elérj naponta, és minden egyéb (esetleg korábban megszokott) cél feledésbe merül. Azaz a rendszer nem foglalkozik azzal, hogy hány embert aktivizált az adott Facebook post, hányan kattintottak rá, vagy éppen mennyi konverzió született belőle. Ilyenkor azt mondod a Facebooknak, hogy ugyanabból a költségből több embert szeretnél elérni, igaz kevesebbszer, naponta egyszer, és a “bevonódás” ebben az esetben nem számít. (Hozzáteszem a költségkereted, a CPM, és egyéb okosságok beállításával Te ezt is tudod szabályozni.)

Fontos még megemlíteni a “Napi egyedi elérés” működésével kapcsolatban, hogy a rendszer egyenértékűnek veszi a jobb oldali oszlopban, a mobil hírfolyamban, és az asztali gépek hírfolyamában történt megjelenítést, amiről pedig (ha aktív hirdető vagy) tudnod kell, hogy közel sem egyenértékűek. Azaz, ha egy felhasználónak megjelenik a reklámod jobb oldalt, akkor az aznap már nem fog még egyszer megjelenni ugyanannak a felhasználónak a hírfolyamban. Pedig ugye aktivitás szempontjából nem mindegy hogy hol jelenik meg a hirdetés, és ebben a hírfolyam biztosan jobban teljesít (akár asztali gépen, akár mobilon) Éppen ezért szerintem az ilyen típusú hirdetéseknél érdemes a jobb oldali oszlopban való megjelenést kizárni (mondom ezt úgy, hogy egyébként a jobb oldalon megjelenő hirdetésekkel semmi probléma nincs, lehetnek azok is hatékonyak.)

És végül…

Persze jó hogy van ez az eszköz, de hát… azért csak jó lenne egyszer a gyakoriságkorlátot nem csak így félmegoldásként kezelni, hanem egy konkrét értéket megadva optimalizálni ezt a mutatót is. Én személy szerint biztos vagyok benne, hogy ezt csak idő kérdése. No de mennyi?

Egyelőre érjük be ezzel :)

Te használtad már ezt a mutatót, kipróbáltad? Milyen eredményekkel?

***

UI: tisztában vagyok vele, hogy amiről a poszt szól, sokaknak még kínai lehet. Ha Te is így érzed, és ennek ellenére még ezeket a sorokat is olvasod, akkor kiváltképp köszönöm a kitartó figyelmed. Ha nem hirdetsz még Facebookon, vagy esetleg az utóbbi 1 évben nem hirdettél, akkor mindenképp érdemes – újra – kipróbálnod, nagyon sok minden változott az előnyére. Ha nem megy, és szeretnéd megérteni, és tudni a lehetőségeid, akkor a Közösségi Média Szemináriumon alapozó szinten majd a Haladó Facebook Hirdetési Szemináriumon emeltebb szinten elsajátíthatod mindazt, amit ma közösségi médiából (köztük a hirdetésekből) gyakorlati szinten tudnod kell.

The post Gyakoriságkorlát a Facebook hirdetéseknél? appeared first on Online Marketing Akadémia.

]]>
https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/02/gyakorisagkorlat-facebook-hirdetesek/feed/ 19