Online Marketing Akadémia

Legális kémkedés a Facebookon. De meddig?

Pár hete Magyarországra is elért a Facebook által tavaly októberben bejelentett funkció, aminek a segítségével elég alapos képet lehet kapni, bármilyen Facebook oldal hirdetéseiről. Azaz, most egy darabig belenézhetsz bárki Facebook-hirdetésébe, akár a konkurenciádéba is, de bármilyen magyar vagy akár külföldi szereplő hirdetéseibe is.

Hogyan lehet megnézni mások hirdetéseit?

Mobilon keresd az “Adatok és hirdetések” információs buborékot az kiválasztott Facebook oldal borítóképe alatt, majd válaszd az “Aktív hirdetések” fület.

Adatok és hirdetések megtekintése mobilon

Asztali gépen keresd az “Adatok és hirdetések” lapfület.

Adatok és hirdetések a Facebookon asztali verzióban

Bármelyik módon is, de azonnal látni fogod az adott oldal hirdetéseit.

Miért van ez a lehetőség?

A Facebook az összes olyan hirdetést megmutatja az embereknek, amelyet egy oldal jelenleg futtat a Facebookon, az Instagramon és a Facebook egyéb termékeiben, hogy nagyobb fokú áttekinthetőséget biztosítson a hirdetések területén. Nyilván ez az elmúlt időszak adatvédelmi botrányaira és egyes országok választásaival kapcsolatos esetleges manipulációkra vezethető vissza.

Vannak ezzel kapcsolatosan felvetéseink.

Ezeket a kérdéseket mi elküldtük több fronton is a Facebook kapcsolattartóinknak, miközben megkérdeztük, hogy ezt az opciót ki lehet-e kapcsolni.

Válaszban eddig mindegyik kontakt azt mondta, hogy ezek nagyon jó meglátások, és eddig senki(???) nem jelezte nekik vissza ezeket, ami nem kicsit lepett meg bennünket, tekintve hogy tavaly október óta tesztelték a funkciót előbb Kanadában, majd az USÁ-ban is. Reméljük azért más kapcsolattartóknak küldtek / küldenek ilyen visszajelzéseket, mert ezek szerintünk nagyon fontosak, és valami megoldás jó lenne.

Ettől függetlenül, azt az információt kaptuk, hogy így ebben formájában ez nem lesz mindig ilyen, lesz rajta változtatás, de egyelőre nem lehet kikapcsolni. Egyelőre. Szóval van remény.

Ismerek ugyanis olyan hirdetőt (többet is), aki csak ezek miatt jelenleg szünetelteti a hirdetéseit a Facebookon és kivár. Márpedig ha sokan tesznek így, akkor ez a Facebooknak sem jó. És persze a hirdetőknek sem, akik máskülönben hirdetnének.

Mi a véleményed?