YouTube videós trükkök

Az óriások versenyeznek, a Google (YouTube) és a Facebook párharcából pedig mi, marketingesek is nyerhetünk!

Ugyanis a Facebook egyre kevésbé támogatja a YouTube-ra feltöltött videók megosztását, ami például abban is megnyilvánul, hogy a Facebook-os videók elérése sokkal magasabb, mint a YouTube-os megosztott videóké a Facebook hírfolyamokban. A Facebook videók óriási hátránya volt sokáig, hogy a videók nem voltak beágyazhatók külső weboldalakba, csak a Facebookon nézhetőek. Ezt a versenyhátrányt a Facebook a múlt héten letudta, most már beágyazható egy FB videó is bármilyen honlapba.

De, a YouTube is fejlődik, keresi a kegyeit a videó feltöltőknek, ösztönözve ezzel őket arra, hogy továbbra is érdemes használni a Google videómegosztó szolgáltatását! Néhány éve még nagy dolognak számított az, hogy egy külső alkalmazással, egy beágyazott videóra linket varázsoljunk. (Ez volt a linkedtube.com, de mára meghalt szegény.)

Ma már nincs is szükség effajta ügyeskedésre, mert a YouTube nem olyan régen hivatalosan is bevezetett egy olyan megoldást, amivel bárki elláthatja weboldal hivatkozással videóit, sőt ez bármelyik videó tálalási módozattal működik (beágyazott és YouTube felületen nézve is).

YouTube kártyák

Ha megnézed a fenti videót, kb. a 4. másodperctől kezdődően megjelenik egy felirat és egy “információ” ikon a jobb felső sarokban, mely egy kattintással kinyitható és a megjelenő kártyán elhelyezett külső hivatkozásra (saját webhelyedre) mutató link máris kattintható.

Ezt az alábbi lépések segítségével tudod beállítani:

1. Lépj be a YouTube csatornádba!

2. Keresd ki azt a videót, amelyiket szeretnéd tuningolni ilyen “kártyával”!

3. Kattints a videó alatt megjelenő ikonra:

YouTube kártya hozzáadása4. Majd nyomd meg a Kártya hozzáadása gombot és válaszd a Kapcsolódó webhely lehetőséget!

YouTube kártya5. Itt egy URL címet kell első körben megadni, majd a rendszer javasol egy feliratot és egy képet a megadott webhelyed alapján, amit persze módosíthatsz (akár utólag is)! (Haladóbb olvasóink kedvéért: ez az eszköz használja az open graph protocolt!) Ezen kívül meg kell adni egy cselekvésre ösztönző szöveget is. Ez fog először megjelenni.

YouTube kártya beállításai

Figyelem! Csak olyan webhely linkjét fogadja el a rendszer, amely a YouTube csatornádban kapcsolódó webhelyként van beállítva. (Itt beállíthatod, illetve ellenőrizheted a társított webhelyed.)

6. A Kártya létrehozása gomb megnyomásával fel is tuningoltad videódat weboldalad linkjével! Próbáld ki, nézd meg! Ha tetszik ez a megoldás, állítsd be további videóidhoz is ezt a kiegészítést!

Van másiiiiik

Van egy másik megoldás is, amellyel linket tudsz varázsolni a videóidra! Bizonyos szempontból az előző megoldásnál is látványosabb, egy kattintással a kívánt webhelyedre tud ugrani a látogatód (az előző megoldásnál kell mondjuk hozzá 2 klikk).

Ez a megoldás egy régebb óta működő, de nagyon kevesek által alkalmazott igazi haladó trükk! Tulajdonképpen egy “joghézagon” alapul. Ha van saját YouTube csatornád és vannak olyan videóid, amelyeket az AdWords rendszerén keresztül hirdetsz fizetett videóhirdetéssel, akkor a videóidat lehetőséged van ellátni egy úgynevezett “cselekvésre ösztönző fedvénnyel”. És most ne ijedj meg! Itt jön a joghézag. De előtte nézd meg, hogy néz ki ez a megoldás:

A bal alsó sarokban becsúszik ez a bizonyos “call to action” fedvény és lehet is rá kattintani, egyből átvisz a beállított weboldalra!

Nézzük, hogyan úszhatod meg ingyen ezt a megoldást! Annál a videónál tudsz ilyet beállítani, amelyik hirdetésként be van állítva. De nem kell, hogy egy aktív kampány videója legyen. A megoldás tehát, hogy beállítasz egy akármilyen videókampányt az AdWordsben, teljesen mindegy milyen beállításokkal, teljesen mindegy milyen célzással, csak vedd fel hirdetett videónak azokat a videókat, ahol ezt a fedvényt alkalmazni szeretnéd. Szüneteltesd a kampányt a mentés után azonnal. Egy fillért sem kell rá költened. És működik.

Tehát a lépések!

1. Lépj be a YouTube csatornádba!

2. Itt a speciális beállításokban csatlakoztasd az AdWords fiókod!

YouTube AdWords fiók csatlakoztatás

3. Lépj be AdWords fiókodba!

4. Próbálj meg létrehozni egy kampányt és válaszd az Online videó lehetőséget.AdWords Videokampány5. Ezek után kövesd a lépéseket, állíts be egy YouTube videókampányt. Ennek leírását most mellőznénk, mert óriási terjedelmű lenne, másrészt teljesen mindegy mit állítasz be, lényeg, hogy legyenek hozzáadva azok a videók, amiket tuningolni szeretnél, legyenek célzások is beállítva (enélkül nem indul el az engedélyezési folyamat) és a mentés után egyből szüneteltesd!

6. Katt ide: https://www.youtube.com/my_videos (Legyél belépve a YouTube csatornádba!)

7. Válaszd ki azt a videót, amit a korábban létrehozott AdWords kampányodban is beállítottál! A szerkesztés gombra kattints!

YouTube videó szerkesztése

8. Válaszd a Cselekvésre ösztönző fedvény fület!

AdWords - cselekvésre ösztönző fedvény beállításaiTöltsd ki a lehetőségeket, adj meg egy rövid címsorszerű szöveget, a megjelenített URL-t és a cél URL-t. Tölts fel egy kis képet, ha szeretnél, majd ne felejtsd el elmenteni a módosításaid!

Ez a fül csak azoknál a videóknál fog megjelenni, amelyek videóhirdetésként szerepelnek valamelyik AdWords videókampányban. (Az AdWords felületén is van lehetőség ugyanezen beállítás elvégzésére, de a példában mi a YouTube-os megoldást választottuk az áttekinthetőség kedvéért.)

Alkalmazd azoknál a videóknál a fentieket, amelyeknél szeretnéd!

Te melyiket fogod használni a két megoldás közül?

Hozzászólások

 1. Csak én nem láttam egyik videón sem a beúszó linkeket, vagy ezek nem működnek tableten?

  • Pedig ennek bizony mobilon is meg kell jelennie! Az mondjuk benne van a pakliban, hogy az (i) ikon nem a jobb felső sarokban jelenik meg, hanem valahol máshol a videóban. A YouTube külön fel is hívta a figyelmet arra, hogy “Nem ajánljuk a kártyára mutatást a videódban, mivel a kártyák a különböző eszközökön eltérően jelenhetnek meg.”
   Üdv, Zs.

 2. Én tableten néztem már többször, de nem látom egyiket sem.

 3. Harangozó Csaba szerint:

  1. Ipad-en nem jelenik meg nekem sem, mert az nem Flash playert használ.

  2. Korábban is létezett a link ráhelyezés kommentárként, de Ipad-en a kommentár sem megy, alkalmazással sem. Más eszközön működő kommentár link pl:
  https://www.youtube.com/embed/-yvX5nTi2cM

 4. [-]

 5. A kapcsolódó webhely kártya létrehozása SEO szempontból mennyire hasznos?

 6. Haklik Márta szerint:

  Sziasztok! Engem az érdekelne, hogyan tudok egy YouTube videót népszerűsíteni. Már túl vagyok az FB megosztásokon, hírlevél, weblap link, blog cikk.
  Köszi!

 7. Szia Márton!

  Az első megoldást szerettem volna alkalmazni. DE sajnos 8 éve, amikor készítettem a fiókot nem gondoltam arra, hogy minden oldalnak külön fiókot csináljak. Így amihez szeretnék linket, azt nem tudom megtenni, mert a fiók máshova mutat. Létrehoztam külön fiókot és találtam egy remix megoldást, de nem engedi szerzői jogi követelés miatt.
  Úgy tűnik az egyetlen megoldás, hogy letörölni ebből a fiókból a videókat és feltölteni az újba. Viszont ekkor a videó SEO értéke nem lesz kisebb? Nem fogom elveszíteni a poziciót? Mit javasolsz? köszi előre is.

  • Szia Péter!

   Sajnos van az úgy, hogy utólag derül ki, hogy nem jó struktúrában hoztad létre a dolgokat és utólag nem lehet ezeket a videókat mozgatni a különböző csatornák között. Ha rendet szeretnél tenni közöttük, akkor bármennyire fáj, át kell előbb utóbb rendezned a videókat. És a kérdésedre a válasz az, hogy de, el fogod sajnos veszíteni a már megszerzett, elért SEO pozíciót, ha törlöd a videókat.

   Ezért fontold meg azt, hogy fenn hagyod a régi videót a régi helyen, csak azért hogy megőrizze a pozícióit, és feltöltöd újra a megfelelő csatornába a videókat még egyszer, és ez utóbbiak megtalálhatóságába teszel energiát a jövőben. Nem olyan nagy baj, ha duplikátum formájában vannak fenn a videóid, sok-sok videó van fenn többször a YouTube-on. Talán csak az lesz zavaró, hogy nem mindig a megfelelő csatornában fogják megtalálni, meg az új helyen, amit népszerűsítesz, ott 0-ről indul a nézettség számláló.

   • Köszönöm Márton! Ebben nem voltam biztos, hogy ha feltöltöm az új helyre, akkor a youtube letilt vagy sem a duplikáció miatt. De ez így megnyugtató, mert semmit nem veszíthetek, ha feltöltöm az új helyre és meghagyom a régit:) Még egy apró kérdést engedj meg! Az oldalba már érdemes lesz betennem az újra feltötltött videókat vagy maradjon a régi, hogy ott se veszítsek SEO poziciót? (vagy esetleg most csak feltöltöm a videókat, várok pár hónapot és utána cseréljek, ha már látom jól működik?) köszönöm

    • Inkább az utóbbi, ha már úgy látod, hogy “jönnek fel” az új videók, akkor onnantól azokat nyomd minden fronton! És egy idő után már az újak átveszik így a szerepet a régiek felett!

 8. Vékony Zoltán szerint:

  Sziasztok!

  Én a természetfotóimból szeretnék egy videót csinálni úgy, hogy indításnál megálljon és képekre kattintva ugorjon a megfelelő kategóriához. Mint egy weboldal menüje. Pl madarak, természet, stb… Ezek lehetne 1 videóban és odaugrik ahhoz a részhez klikkre. Van ilyesmire lehetőség?

  • Szia Zoltán!

   YouTube videót automatikusan megállítani nem lehet. Inkább úgy szokták ezt megoldani, hogy egy statikus képet tesznek a videóba nagyon hosszan (olyan, mintha állna lejátszás közben) és ezen a felületen elhelyezhetők kattintható részek és a kattintások másik videókra vezetnek. Technikailag így meg lehet oldani, össze lehet fűzni, amit leírtál.

 9. Nándi szerint:

  Sziasztok, nekem az alábbi kérdésem lenne a Youtube kártyákkal kapcsolatban:
  Az elhelyezett link minden videó esetén egységesen, kizárólag a társított webhely lehet (pl. http://www.xy.hu)? Vagy lehetnek videónként különbözőek, pl. a társított webhelynek egyes aloldalai? (Mondjuk egyik videónál http://www.xy.hu/product1, míg egy másiknál http://www.xy.hu/product2... :))
  Köszönöm szépen előre is!

Hozzászólás beküldése

*