2014 tanulsága

Történt egyszer, hogy egy indián sétált egy nagy amerikai városban a nem indián barátjával.

A New York-i Times Square környékén jártak. Éppen csúcsidő volt, tehát sokan nyüzsögtek az utcákon. Az autósok nyomták a dudákat, a taxisok csikorogva fordultak be az utcasarkokon, a város zaja szinte süketítő volt. Egyszer csak megszólalt az indián:

– Hallok egy tücsköt.

– Az nem lehet- mondta a barátja. – Ekkora zajban hogy lehetne meghallani egy tücsköt?

– Biztos vagyok benne. Hallottam egy tücsköt – mondta az indián.

– Ez őrültség- mondta újra a barátja.

Az indián viszont egy kis ideig türelmesen figyelt, majd elindult az utca másik oldalára, ahol néhány bokor nőtt. Az ágak között tényleg megtalálta a tücsköt.  A barátja álla leesett:

– Ez lehetetlen. Neked természetfölötti hallásod van.

– Nem- válaszolt a bennszülött – Az én fülem semmiben sem különbözik a tiedtől. A dolog csak azon múlik, hogy mire figyelsz jobban.

– Ez lehetetlen, én sose hallanék meg egy tücsköt ilyen zajban. Nem, nem lehetetlen – hitetlenkedett tovább a barátja.

– Az egész csak azon múlik, hogy mi a legfontosabb neked. Figyelj! Bemutatom.

Az indián kivett a zsebéből néhány érmét, majd a földre ejtette azokat. Harminc méteres körzetben minden fej megfordult, hogy vajon az érme, ami csörrent, nem az övék-e.

– Látod már, hogy mire gondoltam? Az egész azon múlik, hogy mi az, ami fontos számodra.

Mindenki másra figyel

De mi a helyzet Veled? Rád ki figyel?

Az ember néha hajlamos bepörögni.

 

Engedni a kihívásoknak, és igába hajtani a saját fejünket, hogy mindig egyre több és jobb legyen. Ezt látjuk mindenhonnan, ömlenek “csináld meg”, “próbáld ki”, “dolgozz hétvégén is” üzenetek, és hajlamosak vagyunk hinni is ennek. Hisz mindenki ezt csinálja, ezt látom, ezt hallom. Megy a harc az ügyfelekért, harc a konkurenciával, és adott esetben harc cégen belül is a jobb pozícióért, jobb fizetésért. Harcolunk, harcban állunk, ömlik ez a médiából is.

Egy picit elég

Szó se róla nem szűnik meg az OMA, még mielőtt pár konkurensünk tenyereit összecsapva pezsgőt bontana, felesleges! :) Azonban tény, ebben a 2014-es évben egy picit átraktuk a hangsúlyt máshova. A visszajelzések és az eredményeink alapján ez kívülről nem látszik, de idén úgy érezzük, hogy kevesebb munkával is teljesítettük terveinket. Sok idő jutott a családra, pecázásra. A kertre, az olvasgatásra, a pihenésre.

blog-2014

Ennek ellenére:

  • idén is 3 teljesen telt házas OMA Live! képzést rendeztünk meg. 3×2 hónapon át közel 150 cégvezetőnek és marketingesnek tartottunk közel 160 órányi előadást a szuperintenzív online marketing képzésünkön;
  • márciusban elindítottuk a legújabb képzésünket a Haladó Facebook Hirdetési Szemináriumot, melyen eddig majdnem 140-en vettek részt;
  • a nyár elején véghez vittük az OMA történetének legsikeresebb kampányát, bevezettük 2 legfrissebb tudásanyagunkat: a Verhetetlen Remarketing technikák modult, illetve a Facebook Hirdetések lépésről-lépésre modult. Soha ennyi vásárlást nem szolgáltunk még ki 1 hét alatt, mint idén, azon a héten. Döbbenetes volt;
  • megtartottunk 27 db 1 napos képzést, AdWords alapozó, AdWords haladó, Facebook hirdetések, közösségi média, webanalitika, és keresőoptimalizálás témában. A képzéseken összesen közel 220 órát beszéltünk, és több mint 600 cégvezetővel, marketingessel, honlap-tulajdonossal találkoztunk;
  • több nagyvállalat meghívására belső céges oktatásokat is szerveztünk idén, összesen 96 órányi anyaggal;
  • soha ennyi sajtómegjelenésünk nem volt, tucatjával írtak rólunk online és offline, többször adtunk interjúkat rádióknak, tévéknek, sokan felfigyeltek azokra az értékekre, és arra a tudásra, amit az OMA képvisel;
  • és idén is több egyetemen főiskolán tartottunk előadásokat (Corvinus, BGF, ELTE) és számos konferencián adtunk elő 1-2 órás szemfelnyitó prezentációkat online marketing témában.

Így összefoglalva, igazából tevékeny évnek érzem ezt a 2014-et, de azt, amit ezek mellett hozott a jövőben sem akarom, akarjuk elengedni. Az élet nem csak a munkából áll. Kell tudni pihenni is. Ugyanis, ahogy a mondás tartja: akinek nincs ideje a pihenésre, annak előbb vagy utóbb időt kell szakítania a betegségre.

Az év tanulsága

A megfelelő fókusz, a koncentrált figyelem, és a NEM kimondása.

Minél idősebbek vagyunk, az idő egyre drágább. Figyelgetni, szemlélődni kell sok helyen (bár ez ugye idő), de azt, hogy kire FIGYELSZ, Te döntöd el. Ahogy a fenti tanmesében is olvashattad: “Az egész azon múlik, hogy mi az, ami fontos számodra”.

Idén sokszor mondtunk nemet is, és ahogy mentünk előre az időben ez, egyre könnyebb volt. Mondtunk nemet elsősorban magunknak, ezért több projekt is a fiókban maradt egyelőre. Mondtunk nemet partnereknek, sőt ügyfeleknek is. Meg kell tanulni nemet is mondani. Fontosnak érezzük, hogy kitartsunk azok mellett az elvek mellett amikkel egyetértünk, és ami mentén létrehoztuk és nevelgetjük az OMÁt. És ha ezért konfliktusokat kell felvállalni, akkor felvállaljuk.

“A kevesebb, több” – mondja a bölcsesség és rá kellett jönnünk, hogy ez igaz, hiszen ha nem aprózza el az ember a figyelmét és az energiáját, akkor sokkal jobb színvonalon, kevesebb stressz mellett végzi a dolgát és az ügyfeleivel is sokkal türelmesebb tud lenni, aminek további pozitív hatásai is vannak a jövőre nézve.

Ezért Neked is azt javasoljuk 2015-re, hogy fókuszálj! Találd meg mik a vállalkozásod és személyes boldogságod fő mozgatórugói és szűrd ki a nem fontos, idő- és energiarabló tevékenységeket! Sokkal hatékonyabb leszel a munkában, ha hagysz időt Magadnak a rekreációra. Találd meg az egyensúlyt!

A 2014 jó év volt

Köszönjük ezt elsősorban ügyfeleinknek, Nektek az olvasóinknak, a közösségünknek! Jövőre folytatjuk!

Üzleti sikerekben gazdag, és ezzel együtt (hogy a másik oldalt is megemlítsük) pihenésben, mozgásban, kirándulásokban bővelkedő, boldog 2015-ös évet kívánunk Neked!

 

Comments

  1. Sziasztok, hát hiába, bölcsek az indiánok…., és már TI is :) A bölcsességet nem lehet tanulni, azt megélni kell. Egyetértek veletek, és kívánom én is mindenkinek, hogy tapasztalja meg, milyen nemet mondani, és a fókuszt áthelyezni, mert a munka mellett a család, barátok sok örömöt szerezhetnek, amit nem pótol más. Békét, egészséget és hatékony üzletélést kívánok a 2015-ös évre!

  2. Kedves Márton és Zsolt!

    Köszönöm, hogy elküldtétek a fenti írásotokat. Nagyon jó érzés volt olvasni. Magam is hasonló élményekkel (NEM-et mondás, konfliktusok felvállalása, ezáltal sokkal jobb ügyfelekkel való együttműködés, több szabadidő) gazdagodtam az elmúlt évben és csak megerősíteni tudtatok abban, hogy jó úton haladok.

    2015-re kívánok Nektek minőségi ügyfeleket, ezáltal több szabadidőt és sok örömet a munkátokban!
    Üdvözlettel:
    Tóth Zsuzsanna

  3. Palotainé Fekete Erzsébet szerint:

    Kedves Márton és Zsolt!
    Aktív olvasótok lévén KÖSZÖNÖM azt a sok pozititást amit soraitokból,hozzáállásaitokból kiolvasni lehet.Mindez nagyon jó hatással van az olvasóra-rám-is.Elgondoltat elmélyít.
    Szeretetteljes egészségben bővelkedő BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT kívánok!
    Palotainé Fekete Erzsébet

  4. Sziasztok,

    nagyon jó cikkeket írtok és jó a tananyag is, amit árultok.

    2015-ben is követlek benneteket!

    Üdv: Dani

  5. Boldog új évet, és legyen hasonló sikeretek jövőre is!

  6. REMEK bejegyzés,
    REMEK élet!
    Gratulálok!

  7. Kedves Márton és Zsolt!

    Nagyon jók a levelek amiket írtok. Sok benne a tanulság.

    2015-re kívánok nektek Sikerekben Boldog Új Évet és további sikeres munkát!!!.

    Üdvözlettel:
    Doroginé Marika

  8. Szilágyi László szerint:

    Kedves Márton és Zsolt!
    Köszönöm az egész évi kitartó figyelmeteket, ezen az úton csak tovább!
    Egy nagyon apró, javítószándékkal kimondott óvatos megjegyzéssel; tücsköt ágak között még nem láttam!
    Tisztelettel és jó szándékkal: Szilágyi László

  9. Kedves Márton és Zsolt!

    A ” kevesebb néha több” bölcsesség igaz, sajnos sokan vagyunk vele úgy, hogy a napi teendők során nehezen ismerjük fel a lényeget, igyekszünk mindenhol, mindenkinek maximálisan megfelelni.
    Persze fontos a siker, az anyagi biztonság, de valahol meg kell találni az egyensúlyt.
    Egyetértek veletek nem kell minden elvállalni, időt kell szakítani a családra, a pihenésre.
    Amikor fiatalok vagyunk úgy gondoljuk korlátlan idő áll rendelkezésünkre, aztán elszaladnak az évek és rá kell jönnünk, hogy nem tart örökké az élet, ezért érdemes időről időre leltározni.
    Erre igazán alkalmas az év vége.
    Kívánok nektek boldog Új Évet és sok sikert az üzleti és a magánéletetekben is.

  10. Izsó Mihály szerint:

    Köszönöm a leveleiteket, az utóbbi mintha direkt nekem íródott volna.
    Most jöttem rá 58-on túl, hogy nem kell mindenhez értenem.
    Talán még nem késő bölcsebbnek lennem, és a kevesebb több lesz.
    BUÉK mindenkinek!

  11. Erika Scheibert szerint:

    Köszönöm a sok jó tanácsot amit megosztottatok velünk,
    minden jókat, jó egészséget, további sikereket kívánok
    2015. évben is.
    üdvözlet a Csapatnak, BUÉK !!!!!!

  12. Mindenki másra figyel: én Rátok is. De ki figyel rám? Lehet, hogy bepörögtem?

    Örömökben gazdag Új Esztendőt Mindnyájatoknak!

Szólj hozzá!

*