Hogyan változtatta meg az internet az életed?

Még valamikor a nyáron kaptam egy felkérést, hogy írjam meg a címben feltett kérdésre a saját válaszom, azzal a  céllal, hogy ebből (és mások ugyanerre a kérdésre adott válaszaiból) egy könyv szülessen. Pár napja jártam “A világhalóba keveredett ember” című esszékötet bemutatóján.

A világhálóba keveredett ember

A világhálóba keveredett ember

A felkérésre azért mondtam igent, mert egy olyan kérdésen kellett elgondolkodnom, amiről a hétköznapjaimban eszembe sem jutna magamtól elmélkedni, miközben az életem része.  Sőt ha belegondolsz a kérdés feltevésnek aktualitása is van, hiszen (ahogy a szerző, Veszelszki Ágnes írja is a könyv borítóján) talán lassan itt az utolsó alkalom erről a kérdésről beszélni, mert nő fel egy olyan generáció, akik számára ez a kérdés már értelmezhetetlen. Nincs ugyanis összehasonlítási alapjuk az internet előtti időkről, ők már beleszülettek, ebbe az “új világba”.

Tényleg, megváltoztatta?

Véleményem szerint igen. Én ugye még abban a korban születtem, amikor az emberek még levélben kommunikáltak, a vezetékes telefon sem volt napi használatban, a mobiltelefonról pedig még hallani sem lehetett. Autók (a mai helyzethez képest) még csak elvétve jártak az utakon, és a rádiós kívánságműsorban azt kértük, hogy adják le végig a számot, hogy rögzíthessük a magnókazettára. Más világ volt, nem?

Talán kétségek nélkül állíthatom, hogy internet nélkül más ember lennék.

Biztosan nem osztanám meg emberek ezreivel az online marketingben szerzett tapasztalataimat.
Biztosan nem is lennének online marketing tapasztalataim.
Biztosan nem is lenne online marketing.

Szóval, ha nem lenne internet, valószínűleg teljesen mást csinálnék… Most sem pötyögném egy blogban a világhálóba keveredett ember gondolatait.

A könyv érdekes lett, olvasmányos, bátran ajánlható kategória, akár karácsonyra is. 77 személyes válasz a kérdésre, meghatározó magyar közszereplőktől, a tudományos, a gazdasági és a művészeti élet kiemelkedő résztvevőitől. Köztük Réz András, Bőgel György, Majtényi László, Vekerdy Tamás, Tari Annamária, Ómolnár Miklós,  Dobó Mátyás és még sokan mások.

A kötetről bővebben itt.

Engem azonban az ő véleményük mellett érdekel valami, ami számomra fontosabb, méghozzá a Te válaszod a kérdésre!

És a Tiéd megváltoztatta?

Hogyan hatott a Te életedre az internet? Mit lennél ma, ha nem lenne net, hol tartanál? Mennyi plusz szabadidőd lenne, vagy éppen mennyivel több feladatot? Megváltozna-e az életed, ha egyszer csak megszűnne létezni a világháló?

Nagyjából ezeket a kérdéseket feszegettük a könyvbemutatón, és már akkor ott, eldöntöttem, hogy én bizony megkérdezem a Te véleményed is erről.

Hozzászólások

 1. Biztos, hogy megváltozna nem csak az én életem, ha nem lenne net, de nagyon sok ember élete is. Nem csak azért, mert egyszerűbb és kövehetőbb lenne mindenki élete hanem, mert manapság akarva akaratlanul, de inkább akarva mindent a világhálón szeretne mindenki megoldani, mert könnyebb kényelmesebb, de másik részről meg pont az ellentetjét érjük el vele. Több lesz a munkanélküli, több lesz az emberek közti kölönbség és olyan emberek olyan programok fognak mindenkit irányítani akiknek hozzáférése van legtöbb felhasználó befolyásolásában.
  A kezdetekben sokkal jobb volt, követhetőbb egyszerűbb volt a neten való megjelenés, de ahogy telik az idő és egyre többen és többen használják, ezzel együtt jár a káosz és az is, hogy egyre több időt kell eltölteni a gép előtt amire nincs senkinek ideje, mert ha mindent úgy akar csinálni, hogy jó legyen és naprakészen jelenjen meg, akkor más hasznosabb fontosabb dolgokra nem jut idő. A folyamatos értelmetlen változtatások, a rengeteg bug a hibák halmozódnak, nem csak a net szolgáltatóitól és közvetlen felhasználóitól, hanem ezekkel együtt és következményeképpen mindenkit érintőleg…Sajnos a droid filmek nem tükrözik megfelelően a vélt és valós valódi következményeket, de az emberek abban a hitben élnek, hogy mindennek csak jó vége lehet, mert úgynevezett fejlődésen megy mindenki keresztül… Természetesen lenne jó oldala is ennek a fejlődésnek, gondolok itt arra, hogy nem kellene az embereknek állandóan költözködniük egy jobb munkalehatőség elérése érdekében, de ettől még nagyon messze vagyunk, hogy arra használjuk a netet amire leginkább kellene…A felhalmozott tudásanyag a neten egyrészt jó, de szerintem több hátránnyal fog járni mint előnnyel ahogy az idő telik…Egy kicsit pesszimista volt a hozzászólásom és nem szeretném, ha ne lenne jövője a netnek, de nekem ez a tapasztalatom, hogy egyenlőre senki nem tud bánni vele úgy ahogyan azt kelle…

  • Érdekes ez a hozzáállás :) “Több lesz a munkanélküli, több lesz az emberek közti kölönbség ” Ez tényleg nézőpont kérdése. Ha arról az oldalról nézzük, hogy megszűnnek a határok, és bárki bárkinek tud dolgozni a földrajzi helyzetétől függetlenül, akkor nem gondolom hogy ez így lenne.
   Amiket fentebb írsz az pedig szerintem a fejlődés természetes velejárója, mellékhatása. Az egész élet egy tanulási folyamat, tele hibákkal, bugokkal, de éppen ettől lest jobb. Felfogás kérdése az egésze! Köszönöm a véleményed!

   • Az hogy több lesz a munkanélküli, az már inkább gazdasági és statisztikán alapuló bonyullt kérdés. Nem igazán szeretnék belemenni mélyebben, nem szeretném szétzúzni a blogotok lényegét és valódi célját.
    Lentebb Jánossal elkeztönk egy beszélgetést és talán választ ad miért gondolom, hogy több lesz a munkanélküli, de ha valaki kíváncsi rá és szeretne velem beszélgetni hosszabban, még elérhet egyenlőre a G+-on
    https://plus.google.com/u/0/116992209988234483573/posts?cfem=1
    Ott már eddig is sokat beszéltünk hasonló témákról ismerősökkel régebben, nem szeretném ismételni megint magam.
    (Ha ez a reklám helye és nem kívánatos nyugodtan törölhetitek, nem tudom mi fér nektek bele…)

    Remélem valamelyest sikerült beindítani egy releváns beszélgetést…
    Nektek is és mindenki másnak is teret kell engedni, különben tényleg mindennek vége lesz. Annyit tennék csak hozzá a határtalan világnézethez amit felvetettél, hogy a nap mindenkinek 24 órából áll és nem többől. A net és a gép pedig ezt az időszámítást nem ismeri. Sajnos már ott tartunk, hogy a gépet kell korlátozni az emberekhez pedig még igazából be sem indult, mert ha ezt nem tesszük meg akkor nem lesz meg az egészséges egyensúly amit követni lehet. A fölösleges saját magunknak direkt bugokat teremteni, ezek még jobban nehezítik az életet, a minőség az nagyon fontos lenne minden téren.

    Ez igaz, hogy az egész élet egy tanulási folyamat, csak ennek is mint minden másnak vannak korlátai és ez a korlát nincs meg amit mindenki ismerne és követhető lenne…

    Kellemes ünnepet mindenkinek…

    • Szeretettel üdvözöllek Mindkettőtöket!
     Természetesen a Marketing Akadémia minden hallgatóját is! Az is természetes, hogy mindenki a maga módján a saját véleményét írja le! Az viszont már más kérdés, hogy a jövőt illetően, hogy lássa a világot! Öncélú-e vagy az egész EMBERISÉG jövőjét illetően? Egy biztos, hogy az EMBERISÉGNEK még nem volt olyan évszázada, ahol ekkora ugrásszerű változások történtek volna, mint ebben a században! A TUDOMÁNY, TECHNIKA, / űrhajózás / KÉMIA, FIZIKA, BIOLÓGIA területén! Az orvostudomány GENETIKA, SZÍVSEBÉSZET, AGYKUTATÁS eredményei, mind – mind ezt bizonyítják! KITÁGULT A VILÁG! Mindenről azonnal értesülhetünk! A Földünk, ahogy nevezik, a KÉK BOLYGÓ minden csodálatos táját, a rajta élő embereket megismerhetjük. Ez maga a CSODA!
     A földünk ad annyi kincset, hogy a FÖLD MINDEN NÉPE, BOLDOGAN ÉLHETNE, ha megtanulnák becsülni a másik embertársukat! Ha MEGSZŰNNE a KIZSÁKMÁNYOLÁS, az ÖNZÉS, a HARÁCSOLÁS, a POZÍCIÓKÉRT való HARC!
     A PÉNZHAJHÁSZÁS! Még ma is háborúk dúlnak, bár burkoltan, a föld kincsiért! ÁRTATLAN EMBEREK halnak meg.
     GYERMEKEK VESZÍTIK el KEZÜKET, LÁBUKAT, mert AKNÁRA lépnek. Mert EGYESEKNEK SEMMI sem ELÉG!
     Mikor lesz már az ember NAGYKORÚ? Vagyis, mikor válok nagy E betűs EMBERRÉ? Ha ezekre gondolok, szégyellem, hogy ember vagyok, és nem tudok többet tenni azokért az EMBEREKÉRT, AKIK NYOMOROGNAK, ÉHEZNEK!, SZOMJAZNAK! Eszembe jut amit már régen írtam. Az élet színpadán! Te is, Te is és Te megszülettél. Mint eddig bárki más. Te is felléptél az élet színpadán. Ne feledd, hogy emberek vagyunk, s ha elmegyünk, mi is nyomot hagyunk. S hogy milyen volt a játék? Az majd kiderül! Az UTÓKOR a végén, vagy TAPSOL, vagy KIFÜTYÜL!
     HA LESZ UTÓKOR? Akkor még hittem, amikor ezt írtam. Ma már nem vagyok benne biztos!
     Ezért szántam rá magam, hogy a felkérésnek eleget tegyek, és megírjam véleményemet, hogy számomra mit jelent az INTERNET! Egy szóval, CSODÁT! Ugyan akkor kételyt, hogy egyesek nem arra használják amire kellene!
     A fiatalok beleszülettek ebbe a világba. S mi idősebbek, nem kellünk! NEKIK csak használni kell! NEKÜNK tanulni!
     Meg kell mutatnunk, hogy valójában, képesek vagyunk lépést tartani velük, ha összefogunk! De az nem biztos, hogy Ők képesek-e mind azt megtanulni, amit mi tudunk? Szívesen kihívnám versenyre a fiatalokat!
     Mondjuk, SOKOLDALÚ emberek versenyére! Örülnék, ha jelentkezne mennél több IDŐSEBB EMBER, és kihívnánk a fiatalokat egy versenyre! Minket úgy tanítottak, hogy öndicséret büdös! Most más a módi! TANULD meg ELADNI magad! Hogy mi IGAZ BELŐLE? KIT ÉRDEKEL! Fő, hogy JÓ SZÖVEGED LEGYEN! MI TETTEKKEL tudjuk igazolni!
     Mindent megteszek azért, hogy idősebb társaimat segítsem, és MEGMUTASSUK, hogy MIT ÉRÜNK!
     Üdvözlettel: Szalianna / Szabó Julianna

 2. …nem költöztem volna “kolostorba”! ;-)

 3. Nemigazán tudhatom. Talán picit kényelmesebb lett az életem. Azt viszont nem tudom, hogy ha nem lett volna internet, akkor jobb vagy rosszabb lett volna az életem. Talán picit másabb.
  Az az igazság, hogy ha nem lett volna internet, akkor talán többet jártam volna könyvtárba. Akkor talán több közösségi program lett volna itt a faluban és velük töltöttem volna az időt.
  Látszólag az internet sokat segít. Felveszük egymással a kapcsolatot és történik, ami történik. Azonban meglehet, hogy offline világban sokkal személyesebb kapcsolatok alakulnának ki. Illetve rögtön jobban megismernénk egymást a jó és rossz oldalával együtt.
  Szerintem az internet olyan dolgokra helyezzi a hangsúlyt, mint a kapcsolatteremtés, együttműködés, egymás megtalálása, tudásunk és eszközeink bővítése. Én a szórakozást nemigazán tenném ide, mert internetes játékoknál és filmnézésnél szerintem vannak sokkal színvonalasabb lehetőségek is.
  Abban nem vagyok biztos, de lehet, hogy túl gyorsan történik minden. Nem tudom, hogy ez a változás, ami az életünkben, gazdaságban és ki tudja hol végbe megy az internet hatására, az most mennyire jó. Nagyon is fogyasztói társadalom vagyunk és lehet, hogy ez az internetes dolog rá tesz egy lapáttal. És ez nem feltétlenül jó szerintem.

 4. Galicz Miklós szerint:

  Mivel webfejlesztésből keresem a kenyerem eléggé meghatározta az életemet az online világ. Az életemet leginkább kényelmesebbé teszi, nem feltétlenül jobbá, de ez van. Haladunk, hogy hova? milyen irányba? majd ha odaértünk kiderül.

 5. Szerintem is megváltoztatta. TV-t egyáltalán nem nézek, felraktam a vállalkozásainkat is a netre, ezzel plusz pénzt és reklámlehetőséget kaptam. Manapság már szinte élni sem lehet nélküle.

  A legtöbb hivatalos dolgot is a neten intézem (ügyfélkapu, bank, posta stb), megrendeléseket ott adom le, a vevőkkel a kommunikáció ott zajlik. A gyerekeimmel nem a TV előtt ülünk, hanem a neten nézzük a mesét reklámok nélkül és akkor amikor akarjuk.

  Szerintem nagyon megváltoztatta az életemet. Néha egyébként nagyon tud zavarni, amikor pl. hivatalos ügyben be kell mennem pl. a NAV-hoz és az ablak másik oldalán ülő ember az okostelefonján a facebook-ot olvassa, míg én mondom mit szeretnék. Vagy egy anyuka tolja a picit, de nem azt nézi, hogy a gyereket mi érdekel, hanem telefonján a netet böngészi…

 6. 100%, hogy megváltoztatta. Ha nincs internet, nem így alakul az életem. Akkor nehezen lehetne weboldal készítéssel, valamint WordPress oktatással foglalkozni. :)

  Mi lett volna, ha?
  Sose tudjuk meg. :)

 7. 110%-ban változtatta meg, ……szerencsére. Ha nem lenne internet már rég megszűnt volna a vállalkozásom, de segítségével újjáéledt. A pesszimista hozzászólók ellenére én azt mondom haladni kell a korral, vagy az halad el mellettünk. Számos előnye is van: ügyeket intézhetek, vásárolhatok, eseményeket követhetek élőben, beszélgethetek külföldre szakadt honfitársaimmal ingyen, azért ezek nem rossz dolgok ugye? Az hogy a világhálót ki mennyire engedi be az életébe, csak saját magán múlik, az egészséges egyensúlyt kéne megtalálni, és néha “igazi” képeskönyvből mesélni a gyermeknek este:)

  • Igen Zsuzsa, viszont minden generációnak megvan a maga “egészséges egyensúlya”. Nagyapáinknak a 100%-ban papír alapú olvasás, nekünk mondjuk 50-50% online, és papír alapú, de lehet hogy az unkáinknak, már semi nem lesz papír alapon, mert az mondjuk nem környezetbarát. Ki tudja? :)

   • Zsolt!
    Volt egy mondatod ami szerintem a legfontosabb: az ” egészséges egyensúly”
    Ezt kell szem előtt tartani. Annyit használom a netet amennyire szükségesnek találom. Az üzleti életben elkerülhetetlen, és nekem is az a véleményem, hogy az internetbe való bekapcsolódás nélkül a mi családi vállalkozásunk sem tartana ott ahol most tart. Mindig vannak újdonságok, amivel lépést KELL tartani különben lemaradsz. Én ezt pozitívan élem meg, mert szeretek tanulni, fejlődni, új dolgokat kipróbálni. Nem minden sül el jól, de kinek jön be minden ötlete? :-) A lényeg, hogy a személyes kapcsolat is maradjon meg akivel lehet tartani, de el KELL fogadni azt, hogy van akivel fizikai képtelenség ezt megoldani a távolság miatt.
    Személy szerint én még imádom a könyveket, az illatát, lapozgatni, olvasni is:-), de van sok olyan dolog amit az internetről, tanultam meg, és minél többet tudsz annál több vagy. Közhely, de a tudás hatalom és ha épp az internetről szerzed akkor onnan. Ha könyvből, akkor onnan.
    Az én életem is megváltoztatta az internet. Ma már kevés is az az ember akiét nem. Ha nem is közvetlenül, de közvetve biztosan.
    Nem igaz?

 8. Szerintem alapjaiba változtatta meg mindenki életét, sőt sokan egyenesen “információs forradalomnak” nevezik ezt a korszakot. Leginkább talán a felgyorsult életet hozta és sokan ma már küzdenek ellene, illetve a hatalmas információs áradat ellen is, amit nap, mint nap szűrnie kell az embernek.
  Szóval szerintem a változás mértéke attól függ, hogy ki mennyire engedte, hogy megváltoztassa az életét, illetve melyik stádiumban van a változásnak…

  De, hogy konkrét választ adjak: elsősorban a felgyorsult életet, az információ gyors hozzáférhetőségét és gyorsabb döntéshozatalt hozta el számomra az internet.

  Felkeltettétek a kíváncsiságom a könyv iránt! :)

 9. Az internetes „kibertér” világ nagyon sokat fejlődött az elmúlt pár évben. Jómagam, 1995. április óta használom, amikor még csak egy 56 kb-os modemmel sodródtam a világhálón. Már akkor jelentős adatbányászatban lehetett része az embernek. Össze sem lehet hasonlítani a mai rohanó kavalkáddal. Okostelefonok, tabletek, laptopok és asztaligépek csatlakoznak a netre. Olyan információ dömping van, hogy győzd kiválogatni magadnak, melyikre van szükséged, mi az értékes a számodra és mi a szemét (mer hát ugye az is van, dögivel).
  Szerencsére, a személyiségem nem nagyon változtatta meg az internet. Nem lógok a Facebook-on, nem chat-elek, nem post-olok gagyiságokat (nem vagyunk egyformák). A kor előre halad tával, tudomásul kell venni, hogy fejlődni kell. Egy dologra kell vigyázni: önmagad személyiségére. Az internet csak egy eszköz (olyan, mint a pénz). Egy nagyon jó dolog, de nem volna szabad, hogy személytelenné tegye az embereket!

 10. Gemma szerint:

  Nincs értelme arról beszélni, mi lett volna, ha… (hacsak nem írsz egy könyvet egy másik lehetséges világról). Az életem felénél tartok és olyan gondolatokat indított el bennem ez az oldal, amit még sohasem vittem végig – ez az egész internetes kérdéskörre vonatkozik. Én még kettős világban élek a régiben és ebben az internetesben – a tizenöt éves fiam szinte csak ebben. Anyaként azt remélem, hogy megéli, túléli, ember marad. Fogalmam sincs, hogyan alakul majd át az Ember, csak azt tudom, hogy átalakul. Mennyien maradnak és milyenek? Nem tudom. De mivel nem lehet a változást megállítani, alkalmasnak kell lenni a változással élni. Aki nem akalmas, az nem lesz. Aki birtokolja a tudást, az élni fog, aki nem birtokolja, az amolyan “biomassza” lesz. Ez felé tartunk.

 11. Ez annyira jó kérdés. Mi lenne, ha… Amikor én kezdtem el dolgozni még faxoltunk.., majd lefűztük, de előtte még fénymásoltuk, mert egy idő után megfakul a fax papíron a tinta..
  Az biztos, hogy mára az igazi, leülünk és egymásra figyelünk találkozók megritkultak. Hisz nincs rá szükség, mert itt az e-mail, facebook azaz az internet.
  A minap egy kávézóban láttam 16 év körüli fiatalokat “beszélgetni”. Hárman ültek egy asztalnál, kettő a mobilját masszírozta, 1 előtt pedig laptop volt ( persze az almás..:-)
  A barátnőmmel azon viccelődtünk, hogy biztos chatelnek, egymással. Aztán meg azon viccelődtünk, hogy hú, de öregek vagyunk, hogy ilyeneket mondunk.
  Valóban lenne sokminden ami rosszabb lenne és hiányozna( bár nem tudnánk róla, így nem is hiányozhatna) és sokminden ami jobb lenne, ha nem lenne internet.

 12. Angéla Varga szerint:

  Elmondhatatlan! Kinyílt a világ, felvehettem olyan rokonaimmal, barátaimmal, családtagjaimmal a kapcsolatot, akit távoli országokban élnek,sőt napi kapcsolatban lehetünk..Végtelen lehetőségek tárháza, a csodát, a szépséget,egyszerűen az egész világ az összes valóját be lehet hozni a lakásba.A művelődés házhoz jön, persze ha van rá igénye az embernek. Nem igaz, hogy függővé lehet válni, – ha valakinek igénye van többet látni, hallani a világban és hazánkban történtekről- az ismeri a mértéket. Sok ország városait, tájait , tavait, virágait,lakósait, művészeti alkotásait, szokásait, borzalmakat és jó dolgokat, mind-mind látni lehet,olvasni lehet.Csoda..csoda..csoda, aki mást mond az nem mond igazat, vagy nem ismeri a lehetőségeket.Nem helyettesít semmit, de többé, jobbá,és tájékozottabbá tesz., ez a jelen és jövő.

 13. Szeretettel üdvözöllek Márton!

  Megtisztelsz azzal, hogy az én véleményemre is kíváncsi vagy!
  Szeptember 25- én a Magyar Tudományos Akadémián jártam. Meghívást kaptam a CISCO 15- éves évfordulójának alkalmából tartott sajtó tájékoztatóra.
  Elkeserítő az, hogy a nők aránya 8 1/2 % akik rendelkeznek hivatalosan internetes vizsgával! 12 % aki ismeri, és alkalmazza az internetet. / Sajnos sokan, csak társat vagy játékot keresnek rajta! / Nagyon jól mutatja az itteni hozzászólás is! Zsuzsika az egyetlen nő, aki hozzá szólt. Az anyukáját ismerve nem csodálom! Hisz Ő is a maga területén igyekszik segíteni, összefogni művésztársait. Csak tanulni lehet tőle!
  A Jövő Nemzedék Y Generációjának a Konferenciájára is meghívtak.
  Örömmel tapasztaltam, hogy nagyon sok a tehetséges fiatal.
  A gondolkodásuk is más! Nem a pénz hajhászás, hanem a világ szebbé tétele a céljuk! Vigyáznunk kell rájuk, hogy a majdani sikerektől, meg ne szédüljenek!
  Ne vakítsa el őket a PÉNZ! Az én célom, hogy írásaimmal, előrelátásommal segítsem őket. Felfedezzem a még kallódó tehetséges fiatalokat!

  Amikor az én életembe belopakodott az internet! El sem hittem volna, hogy egyszer bármit is megtudnék tanulni? Csak csodáltam a fiatalokat!
  Szerencsére van logikám, és sok mindent kikövetkeztettem! Összefüggéseket egyik, vagy másik művelet között. Napi 8-9 órát kínlódtam mire rájöttem valamire, amit szerettem volna megcsinálni. A belső szemeimmel látom amit szeretnék, csak arra kell rájönnöm, hogy hogyan! Mivel nincs segítségem, nem tudom megkérdezni senkitől a / hogyan – t / Angolul nem tudok, a fordító viszont nem minden szót fordít Magyarra. VIDD FEL A CÉGEDET A GOOGLE + ra! Ezt írtátok
  sokszor, Igen, de hogyan? A videó nagyon gyors! Nehéz egy kezdőnek, aki nem tudja mi, mit jelent!
  Tegnap végre a Google+ra elkészítettem egy / ha minden igaz, weboldalt / de, hogy sikerült-e azt nem tudom! OKOS ÉSZ+ÜGYES KÉZ= BOLDOG JÖVŐ címmel. Képet még nem tudtam feltenni, mert azt, hogy hogyan kell áthúzni, még nem tudom! Bemásolni pedig nem lehetett. Ezért elhatároztam, hogy elkezdem

  ISMERKEDÉS A SZÁMÍTÓGÉPPEL, INTERNETTEL címmel: gyesen, gyeden lévő édesanyák, és az idősebbek részére, a tanfolyamot, szemináriumot!
  Egyszerűen, érthetően! Fontos az élő kapcsolat! Először meg kell mutatni, hogy mi, mire való! Ahogy 3- óra alatt megtanítottam írótársaimat, hogy írásaikat, hogy tudják felvinni a gépre, és tárolni! Miként tudják újra visszanézni, szerkeszteni. Ezek az elméleti feladataim az interneten! Később könyvet csinálni belőle.
  Mivel nyomdában dolgoztam korrektorként, így azt a munkát is segíteni tudom. Tervem, hogy havonta egy alkalommal egy 2-éjszakás tanfolyamon, egy 30-férőhelyes üdülőben, eszmét cserélhessenek egymással. Tanulhatnak egymástól is! Hisz mindenkiben van valami jó, amit érdemes megismerni, megtanulni. Ebben kell nekem segíteni! Szebbé, biztosabbá tenni az életüket!
  Az internet számomra CSODA! Az ELME HATÁRTALAN KAPUJA! VÉGTELEN!
  Talán, nem ilyen választ vártál a kérdésedre, de ez vagyok én!
  Nem véletlenül küldtek vissza már háromszor az élebe! Ez az én feladatom, és nem is kevés. Remélem sikerül! GYŐZNI FOG A JÓZAN ÉSZ!

  Üdvözlettel: Szalianna

 14. Szerintem ez nem tetszik – nem tetszik kérdése. Egyetértek: a felnövekvő generációnak ez lesz a természetes, vagyis ők használni fogják és élvezni az előnyeit. Mint minden eszközt a világon, ezt is lehet jól és rosszul használni. Az a bizonyos szemléletváltás ott kezdődik, ha szakítunk a régi beidegződéssel, amit sokszor tudatosan tápláltak belénk. “Az internet rossz, elidegenít, felesleges időtöltés.” Nos, jól látható, hogy valami elkezdődött. Az ingyenes hírlevelekből olyan tudásra lehet szert tenni, ami korábban csak a fizetős iskolákban volt megszerezhető. Természetesen mindenki pénzből él, az ingyenes hírlevélküldők is, így a tudás szolgáltatással párosul. Maga az üzleti élet kényszerít rá bennünket, hogy megosszuk, amit tudunk, és ez szerintem jó. Az emberek elkezdik jól érezni magukat abban, hogy segíthetnek másoknak. Kénytelenek vagyunk megtanulni, hogy a pénz már nem egy fizikai dolog ellenértéke, hanem a hiteles személyesség értéke. Szokatlan mindez annak, aki ragaszkodik ahhoz, hogy majd az állam megoldja. Ez már nem az állam feladata (hála az égnek). Megosztani a tudást, szelektálni az információk között, felismerni a lehetőségeket – az egyéni tanuláson múlik.

  • Kedves Ági, és mégis mi lesz az a természetes nagy dolog amit az internet nyújtani tud a felnövekvő generációnak…? Talán arra gondolsz, hogy profi facebook-os posztmesterek lesznek akik ugyan az évek alatt a beállításokig még nem jutottak el hogyan is kellene kezelni, mert az felesleges (és talán jobb is ha nem merülnek bele), de a tükörben való fotózás az profi szinten megy. Vagy arra gondolsz, hogy a játékból és a youtube feltöltött eszement videőkból fog mindenki megélni? Vagy az ömlesztet csodálatos fotoshoppos fotókból amivel elvan árasztva a net és mindenkinek már a könyökén jön ki. Vagy a “keresd magad degeszre ” , az mlm és hozzá hasonló kedves átverősdiből fognak majd megélni…? Milyen szemléletváltásra gondolsz, mert az nagyon érdekelne, nem csak engem hanem szerintem mindenkit aki egy kicsit is gondolkodik jövőben. De ez nem csak neked szól hanem az itt posztolóknak is…A hírlevelek mennek a kukába, a weblapkészítést a google szinte tönkretette már, vagy arra gondolsz, hogy egy pénz nélküli pályakezdő vagy nyugdíjas majd az AdWords vagy a facebook-on fog hírdetni milliókért egy pár napra, és fél napokat fog eltölteni hogy végignézze és elolvassa mi új hülyeséget újítást találtak már megint ki? És mégis mit fog hírdetni? Csodálatos tükrös fotóim legújabb kiadását, vagy mit? A termékeket elő is kell állítani nem csak hírdetni, arra vajon lesz idő a net mellett…?
   Mit tanuljon a szerencsétlen, azt amit rajta kívül még több szézezren, mert a netnek köszönhetően minden tudásanyag elhérhető mindenki számára, csak akarni kell, és esetleg mire kigondolna valami újat az már abban a pillanatban késő és még semmit nem csinált. Mikor lesz neki pénze, hogy megéljen valamiből, és mennyi ideig sikerül majd neki…?Ha valaki megadja a válasz merre is terelgessem a gyerekeimet, hogy legyen belőlük normális ember, én azt megköszönném és ígérem nem mondom el senkinek…:)

  • És néha “tetszik” és “nem tetszik” kérdése is. Ugyanis ha akarom, akkor használom az internetet, ha akarom nem. És egyáltalán nem biztos, hogy egy tanyasi élet rosszabb, mint egy városi élet. Mindkettőre vannak jó és rossz példák is.
   Az előbbi példa is rávílágit arra, hogy ez miatt nem mindenki pénzből él, pontosabban inkább nagyon sokan. És nagyon sokan érzik úgy, hogy a pénzért sokmindent kell adniuk, ez is egy szemszög. Más meg úgy gondolkodik, hogy ha enyi mindent nyújt, akkor már kérni is kéne valamennyi pénzt érte.
   Nagyon sokan oda vannak a személyiségfejlesztésért. Nos ez is egy népszerű gondolkodás, hogy erre is szükség van. Nos nem biztos, hogy magunkból és gyerekeinkből robotot kell gyártani, akik mindenre gépies szerű reagálást teszünk, mindenre megvan, hogy mit kell mondani, tenni. Úgyanakkor az sem feltétlenül jó, ha mindent spontán szerűen akarunk mondani, csinálni.
   Remélem Zsolt nem haragszik, hogy ezeket megírom. Mindössze zavar, hogy ha nem vagyunk pontosak, mert az torzítja a valóságot. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy bármi is rossz és változtatni kell az életünkön. Mert ez sem feltétlenül van így.

   • János, ez azért annyira nem egyszerű, hogy te vagy használod a netet vagy nem…Ha te valamilyen terméked eladásából szeretnél megélni vagy pénzt keresni, akkor bizony a nap 24 órája is kevés, hogy te naprakész legyél mindenből. És mivel lassan már minden csak neten végezhető bármilyen vállalkozás is legyen az, kötelező jelleggel mindenkire rá van eröltetve különben mehet a tyúkhúslevesbe, a földjével meg a termékével együtt….:)
    Nincsen neked helyi TSZCS, :) hogy felvásárolja a termékedet, hanem bizony ha kellesz a multinak filléreké, akkor majd esetleg lesz annyi pénzed, hogy kifizesd a havi adókat és járulékokat. Ha nem vagy elég okos, és nem töltesz elég időt a neten, hogy filléreké meghírdesd és azt észre is vegye valaki, akkor bizony az vár rád mint az ország háromnegyed részére, hogy már lassan kenyérre sem telik…

    • megmondom őszintén, h. jómagam már nem akarom aggyal/elmével követni az információáradatot – odajutottam, h. az intuícióm, a megérzéseim vezetésére bíztam/bízom magamat ;-)

    • Régen is működtek jól offline világban cégek, ma sincs vannak ilyenek. Igaz sokkal kevesebb, mint akik az internetet is használják.
     Az meg hogy a NAV és más állami szervezett rákényszeriti a vállalkozót az internet használatára, az egy dolog. Nos még mindig nagyon sokmindent meg lehet oldani internet nélkül.
     Az, hogy az internet bizonyos dolgokra lehetőséget bíztosít, az még nem jelenti azt, hogy teljesen ki kell használni. Van rá lehetőség, de nem mindenki számára kötelező érvényű. Így az az állítás, hogy internet nélkül egy cég sem tud talpon lenni, az nem teljesen és nem is minden esetben van így. Sokan jól járhatnak vele, az is igaz. Mint ahogy az is, hogy egyescégeket inkább hátráltatja. Mert ha internetes dolgokra is figyel, meg az miatt is kell változtatni dolgokat. Közben meg lehet, hogy jobban jár, ha csak szórólapokat osztogat és egy helyen várja a vásárlókat. Biztos vagy benne, hogy a Tesco az internet miatt ennyire sikeres? Vajon miért van az, hogy sokan inkább a szórólapokat bújjuk?

     • János régen az régen volt, most meg most van. Most a helyzet az, hogy a kereskedelem csúcsa a multik kezében öszpontosul. Az élet a kereskedelemről szól. Tök mindegy mit adsz el az eszed vagy egy tárgyat mindennek a vége a multi. Ő határozza meg az árat. Ha neki nem kell a plazmatévéd mert tíz fillérrel olcsóbban beszerzi az unióból akkor nem kell a tévéd, és ezzel együtt senki nem kell aki abban a tévé gyártásában közreműködött. Nem kell tv szerelő, nem kell a szoftverfejlesztő nem kell a takarítónő nem kell a beszállító és még tanulnod sem kell, mert -mit tanuljak- kérdés felkiáltással meghal az egész. Érted ez ennyire egyszerú. Kérdezd már végig a vállalkozókat akik a multi meg a kínai tömeggyártás mellet próbálnak valamilyen üzletet nyitni. Nagyon elszomorodnál ha végigkérdeznéd mi a véleményük…

      “”NAV és más állami szervezett rákényszeriti a vállalkozót az internet használatára, az egy dolog””
      Kedves János az nem egy dolog hanem a dolog és azon múlik minden….

      “”Nos még mindig nagyon sokmindent meg lehet oldani internet nélkül.””
      Mire gondolsz János mit lehet megoldani egy vállalkozásnak net nélkül…?
      Bármit beakarsz szerezni a vállalkozásoddal kapcsolatban a neten kell utána nézni mindennek. Ta lán rászánsz egy-két napot az anyagbeszerzésre kocsival busszal, vonattal, mikor nked a neten a vállalkozásoddal kell törődni…Ne viccelj már…

      • Károly. Nézzük sorba. Ha vannak jó kapcsolataid, akkor ajánlanak jó cégeket telefonos elérhetőségekkel. Ha nincs, akkor lehet, hogy kell az interneten is kutakodni. Ma is nagyon sokan felveszik a telefont és készségesen válaszolnak a kérdésekre, felveszik a rendeléseket stb. Ez nem tart olyan sokáig. Elküldik postán vagy valami futárcég kihozza házhoz, ezért nem kell kocsiba szállnod, mint ahogy a végén írtad. A telemarketing ág például telefonon keresztül értékesít. A TV shop reklámokban is telefonszámokat nyomnak máig.
       A másik, hogy kiragadtál egy példát. Oké, elsőnek legyen a TV. Ha még vagyunk is olyan hülyék, hogy egy népszerű Samsung TV-ét adunk el, ami mindenhol kapható, sőt még drágábban is adjuk, akkor mégha nem is tudunk hosszabb garanciát adni, legalább mondjuk el mondjuk egy szórólapon, hogy mitől olyan jó(pl segítünk beállítani, forródrótot bíztosítunk kérdés, probléma esetén) és hogy mennyi mindenben tudunk segíteni, miért lehetünk mi jó választás. De ha van egy kis több eszünk, akkor megnézzük a piacon, hogy milyen TV-ék vannak. Mert lehet, hogy tudunk sokkal jobbat, tartósabbat, energiatakarékosabbat, jobb minőséget adó TV-ét hasonló vagy picit magasabb áron. Vagy olcsóban is. De lehet, hogy nem is TV-vel kéne foglalkoznunk, amin állítólag nincs is nagy haszon és talán nem is a kellékekkel. Nagyon hasznos kütyük is léteznek, például dinamós kézi lámpával jók a tapasztalataim. Egy kisebb cég jön a falunkba és ad el nagyon jó dolgokat. Szórólapokat dob be, ebből értesülünk. És visszajárnak, úgyhogy jól mehet a dolguk.
       A vállalkozásoknak egyébként sem muszáj elektronikai dolgokkal foglalkozni. Kevés olyan vállalkozó van, aki azért ad el TV-ét, mert minden vágya, hogy az emberekhez TV nézés élményt juttasson el. Sokan csak pénz miatt teszik, ezért nem akkora tragédia olyan piacra lépni, ahol jobbak az esélyeink a nagyokkal szemen.
       Én azért mondanák pár dolgot, hogy miből lehet jó eséllyel pénzt keresni. Például saját takarítócég, kertészet. Nos egy idős ember, aki még menni is alig tud vagy kevés az ideje(ez már fiatalokra is igaz lehet), az szükség esetén felveszi a telefont és érdeklődik.
       Mikor kell a vállalkozásunkkal a neten törödni. Ha az ember jól szervezi a dolgokat, akkor ritkán és nem sokat lóg a neten. Ha egyáltalán szükséges.

  • Annak idején azért alapítottam meg, ill. indult el kezdeményezésemre a MINők, a Magyar Internetező Nők Egyesülete, mert folyton ezt hallottam nőktől: a net elidegenít, elszemélytelenít… MIKÖZBEN olyan embereket találtam meg újra a net segítségével 1997-ben, akiket rég elveszítettem, és közülük van, akivel azóta is elven a barátságom (Ausztrália viszonylatában pl.).
   No, és a saját családi kapcsolataim is sokkal jobban ápolhatóak a net segítségével, hiszen sokfelé élünk mi is, és még a hamarosan 95 éves édesapám is megtanulta használni a netet, s barkácsoló hajlamát a PC-ken is kiélte :-)
   Szóval ha nem függőséggé válik, akkor a net nem személytelenít el, sőt!

 15. Flámis Tibor szerint:

  Sziasztok!
  Az internet szerintem mindenki életét megváltoztatja. De mint mindennek az internetnem is van rossz és jó oldala. Szerintem nem az a kérdés, hogy valakinek megváltoztatja- e az életét hanem az hogy hogyan és milyen irányban. Az elkövetkező nemzedék nagy része is aki nem tudja milyen az internet nélküli világ ők sem tudják hogyan kell használni. Nagy részük ők is csak játékra használják hiszen az internet sokkal több egy virtuális játszótérnél. Munkát adhat embereknek, hétköznapjaikat megkönnyitheti , természetesen tanulás szempontjából is nagyon nagy segítségére lehet az embereknek és az emberi kapcsolatokat is könnyebbé teheti. Persze mondhatnánk azt is hogy meggyorsítja az életünk de ez már inkább felfogás kérdése, akarunk- e gyorsulni még ha a világ ebbe az irányba megy is. Nos nekem megváltoztatta az életem de én soha nem tekintetem virtuális játszótérnek. Munkát még sajnos nem sikerült létrehoznom az interneten, legalábbis olyat amivel pénzt is lehet keresni de tudom hogy egyszer ez is összejön. A távmunkákban is hatalmas lehetőségek vannak amik már fejeltebb nyugati országokban működnek rendesen. Nos legalább 150 oldalt tudnék Írni az internet világáról, akár az előzőleg leírtakat bővebben kifejtve. De egy biztos az internet lehet áldás és átok is, nekem áldás.

  • nekem is nagy áldása az életemnek
   ~ és abszolút egyetértek: tőlünk függ mire használjuk
   Nálam a távmunkázás része hihetetlenül nagy előny, és voltaképpen folyamatosan erre használom 1997 óta, csak eleinte nem tudtam, h. távmunkázok, pedig a net segítségével vettem fel a kapcsolatot és kezdtem el külsőzni az akkor még papíralapon megjelent Internet Kalauznak (például :-)), de komoly projekteket 5 vidéki helyszínnel pl. szintén távmunkában menedzseltem anno vállalkozónőknek…

 16. ~ s elgondolkodtam rajta, de csak 1 pillanatra ;-), h. tényleg mit is és hogyan is változtatta meg a net aZéletemet, a személyiségemet…
  ~ s ebből megosztom azt, amit 1997. június péntek 13-a = a világhálóra való zalaegerszegi csatlakozásom óta valójában érzek:

  1. egyszerre nyitotta nagyon tágra a világomat, mert bárhova eljuthatok, bármiről tudhatok, bárkivel kapcsolatokat alakíthatok ki stb.,
  2. s szűkült be ugyanakkor egy kis térre: a saját szobámra, ahol a gép előtt ülök, v. bármilyen más térre és eszközre, amivel épp a neten (v. a fészen) lógok

  No, és ez a kettő folyamatosan a legkülönfélébb módokon kombinálódik :-D

 17. Az internet munkát adott, lehetőséget, kapcsolatokat.
  Régebben nyomtatott újságoknak írtam, illetve cégeknél dolgoztam marketingesként. Amikor 2 gyerek, tehát „kihagyás után, harmincöt felett” szóba sem álltak velem a komolyabb munkaadók, akkor elkezdem tanulni, érdekelt az, hogy mennyire pontosan mérhető hatásokat lehet ezzel az eszközzel létrehozni.

  Szakmák sora született, gyerekkoromban biztos nem akartam volna SEO szövegíró lenni, akkoriban inkább festőművész, vagy ápoló az állatkertben…

  Eleinte még csak nicknéven dolgoztam, azt akartam, hogy a munkámra figyeljenek, ne rám, és ne szuszakoljanak elképzelt személyes kategóriáikba. Ma már ez szerencsére nagyon másképp van!

  Egyszál laptoppal fel lehet építeni egy céget, a kolléga, vagy ügyfél lehet az ország túlfelén, sőt más országban is.

  Tegnap egy üzleti tárgyaláson voltam, ahol hárman ültük körben, és egy Ipodot is kitámasztottunk az asztalra mert a negyedik résztvevő Svédországból Skype-on ott ült az üres széke előtt az asztalon. Már nem tudnám elképzelni net nélkül az életem.

 18. Az Internet eredete és megtervezése
  Az Internet az 1960-as években az Egyesült Államok védelmi minisztériumának egyik kísérleteként olyan céllal vette kezdetét, hogy segítsen az egymástól rendkívül elszórt területeken lévő tudósoknak és kutatóknak együtt dolgozni úgy, hogy megosszák egymás között a kevés és drága számítógépeiket, valamint elektronikus aktáikat. Ez a cél összekötött hálózatok csoportjának felállítását kívánta meg, mely összehangolt egészként működött volna.
  A hidegháború érdeklődést keltett egy „bombabiztos” hálózat iránt. Még ha a hálózat egy része megsemmisülne is, az adat még így is tovább tudjon utazni a célállomása felé a megmaradt részek segítségével. Az ennek eredményeképpen létrejött Internetben az üzenet irányításának felelőssége így nem egyetlen központosított helyen volt, hanem az egész rendszerre kiterjedt.

  Képzelj el egy szobát, amely tele van pókokkal, és mindegyik szövi a saját hálóját. A hálók annyira szorosan összefüggnek egymással, hogy a pókok szabadon utazhatnak ebben a labirintusban. Most már van egy leegyszerűsített képed az Internetről — sok különböző típusú számítógép és számítógépes hálózat világméretű gyűjteménye, amelyek össze vannak kötve egymással. Mint ahogyan a telefon is lehetővé teszi számodra, hogy a föld másik oldalán egy olyan személlyel beszélj, akinek ugyancsak van telefonja, az Internet azt teszi lehetővé egy személy számára, hogy a számítógépe előtt ülve információkat cseréljen ki a világ bármely más részén lévő számítógépekkel és ezek felhasználóival.
  Néhányan információs szupersztrádaként utalnak az Internetre. Éppen úgy, ahogyan egy út is lehetővé teszi, hogy az ország különböző területein keresztülutazz, az Internet ehhez hasonlóan lehetővé teszi, hogy sok különböző összekapcsolt számítógépes hálózaton keresztül áramoljon az információ. Amint üzenetek haladnak, minden elért hálózat olyan információt tartalmaz, amely segít összekapcsolódni a szomszédos hálózattal. A célállomás talán egy másik városban vagy országban van. ( Egy folyóirat,1997-ből)

  Egyértelműen megváltoztatja az ember életét, az információáramlás = tudás :)

 19. Kedves OMA!

  Teljesen egyetértek a hozzászólók többségével, az internet gyökeresen megváltoztatta életünket és már el sem tudjuk (legalább is én) képzelni a napot internet nélkül.

  Az információk elérhetővé váltak, a szórakozás is, személy szerint örülök neki.
  Rengeteg dolgot tanultam az interneten, többek között ezen az oldalon is (meg a facebookon, youtube-on stb).

  Szóval nagyon jó, hogy van, talán egy hátul ütője létezik.

  Ha nem figyelsz oda, akkor teljesen elvonja a figyelmed a valós emberi kapcsolatokról. Sokszor megfigyeltem, hogy ül egy társaság egy bizonyos helyen és csak az okos telefonjukat nyomkodják.

 20. Amikor én kezdtem a pályafutásomat, az internet messze volt még a háztartásoktól, a személyes használattól. Sosem felejtem el, engedélyt kellett kérni a nagyvezértől, ha csatlakozni szerettünk volna a világhálóhoz az irodában! :)
  Ma már, ha akarom, ha nem a csapból is az folyik, hogy mennyire fontos az, hogy mindenki megismerje, használni tudja az internetet, és élvezni tudja az előnyeit.

  Az, aki az internettel együtt nőtt és nő fel, azok számára az internet nem csak egy másik világ, hanem társ is.

  Az internetnek köszönhetem, hogy olyan osztálytársakkal vettem fel a kapcsolatot, akikkel nem találkoztam már vagy húsz éve. Az internetnek köszönhetem azt, hogy szolgáltatásomat sokkal több személynek tudom ajánlani, mint internet nélkül. A saját hülyeségemnek köszönhetem azt, hogy az internet segítségével lenyúlták a bankszámlámat. De minden rossz tapasztalat ellenére szeretem az internetet, szeretem, amit nyújt, és szeretem azt is, hogy inspirál. Itt sosem áll le a világ, mindig dolgoznia kell az agynak.
  Azt is szeretem, hogy kitágultak a határok: ma már nem okoz gondot valós idejű beszélgetést folytatni egy amerikai ismerőssel.
  Szeretem a személytelenségét is, hiszen ezzel jelentősen leegyszerűsíti a beszélgetéseket. Természetesen nem a lélekszántó gondolatok megfogalmazásaira gondolok.
  Szeretem, ha mások gondolatait láthatom, hiszen megerősít, hogy nem vagyok egyedül a problémáimmal.

  Az internetnek köszönhetem, hogy megtanultam szelektálni. Az internetnek köszönhetem, hogy bármilyen gyors is az információáramlás, lassításra kényszerít.
  Azt is tapasztalom magamon, hogy az internet türelmetlenné tesz. Választ várok egy e-mailre – biztos, hogy percenként megnézem a postafiókomat: “megérkezett-e már?”. Ha az internetszolgáltatónál valami gond van, máris telefonálok: “mikor jön vissza a net?” Még ha aznap nem is akartam használni, ha nincs kapcsolat, máris égető szükségét érzem annak, hogy megnézzem az adatlapomat, a leveleimet vagy a gyerekem digitális jegyeit.

  Átlagosan 12 órát töltök az interneten, szerintem ez mindent elmond.

  Örülök az internetnek és örülök azoknak a változásoknak, melyeket az életemben okozott!

 21. 78 éves ügyfelem mesélte a napokban: a szomszédok már nem járnak ki az utcára beszélgetni, úgy mint régen, de az egyik közösségi portálon keresztűl felélékült a kisváros eszmecseréje. Most strandépítést szerveznek…

 22. Az internet használata új dimenzióba terelte az életem. Ha megtanulom használni, soha nem leszek munkanélküli, pénztelen és soha nem leszek, egyedül. Tehát, nem szoktam mondani, soha, mert soha ne mond soha, de ha az internetet használom, akkor talán nyugodtan kijelenthetem a fentieket

 23. réka szerint:

  Ha nem lenne, jobban élvezném az életet, újra élnék, mint fiatalkoromban, és nem butonálnék itt hülyeségeket. Minden ízesebb, valódibb lenne. Lennének kapcsolataim.
  Ha nem vagyok a hatása alatt, kimegyek a világba, badass gyerek vagyok. Szóval rühellem.
  Persze rengeteg előnye is van. De éltem előtte is, és az jobb volt.
  Szóval mivel ezt most tudatosítottam, kikapcsolom.

 24. gringo szerint:

  Nekem volt szerencsém mindkét időszakhoz. Az internet ésszel használva óriási előny, ma már ezt az un begyepesedettebb ismerőseim is belátják, szinte fel sem lehet sorolni mennyi pluszt jelent. Aki ugy ondolja hogy ez valami más rovására megy, nos erre irtam, hogy ésszel, ugyanis ha pl. a tv bámulás idejét váltja ki egy tudatos internetezés, azt hiszem az egyén semmilyen társadalmi funkciojában nem károsodik, ezzel együtt, aki tudásra vágyik, információra, szintén forradalomként éli meg az internet korának beköszöntét. Aki ebben nő fel, más a viszonyítás, de ha pl. valakit elzárunk a világhálótól, az élmény adott.

  • Igy van, rengeteget lehet tanulni, érdekes cikkek, akár pénzkeresés is. Fejlődik a világ, és jó irányba.

Hozzászólás beküldése

*