5 év

5 év az online marketingben nagyon hosszú idő, rengeteg minden történt, világszerte az egész iparágban, és idehaza is a mi kis piacunkon is. Az Online Marketing Akadémia 5 éve kelt életre, 5 éve írjuk a blogunkat, 5 éve tartunk képzéseket, írunk tudásanyagokat. Egy kis visszaemlékezés, számok adatok, érdekességek (rendhagyó módon nem csak az elmúlt 1 évből).

2008 óta a világ internetes populációja szinte megduplázódott. A Google több mint kétszer akkora értékben ad el hirdetéseket, a Facebookon pedig tízszer annyi pénz költenek el a hirdetők, mint öt évvel ezelőtt.

A közösségi média meghódította a világot, átalakította a fogyasztói szokásokat, és ezáltal rengeteg iparágra gyakorolt hatást. A felhasználók által generált tartalmak a szemünk előtt tettek naggyá azelőtt ismeretlen vállalatokat, vagy zúztak porrá korábban világszinten híres cégeket. A közösségi oldalak segítségével diktátorok buktak el, amely azt is mutatja, hogy az egyének független csoportosulásának komoly befolyásoló ereje lett.

2012-ben az internetfelhasználók száma világszerte elérte a 2,27 milliárd főt, ez majdnem pontosan kétszer annyi, mi öt évvel ezelőtt volt (1,15 milliárd). Több adat alapján is ki lehet jelenteni, hogy az online marketing, mely 2007-ben még részterület volt, mára szakterületté vált. Például míg az Ogilvy tanulmánya szerint 2007-ben a B2B marketingeseknek csupán 15%-a használta a közösségi médiát, 2012-re ez az arány már 91%-ra növekedett.

A változás üteme azonban nem lassul, sőt: a következő évek egyik fejlődési irányát például a Google keresési szolgáltatásának egyre jobban személyre való szabása határozza meg. Ennek köszönhetően a keresőoptimalizálás egyre összetettebbé vált, a Google saját közösségi szolgáltatásai észrevétlenül beszivárogtak a találati listákba (sőt nagyon sok Google-től független weboldalba is). A személyes és lokális relevancia egyre jobban előtérbe került, ma már abban az irányba megyünk, hogy szinte nem lesz két teljesen egyforma találati lista ugyanarra a szóra.

Trendek

Az OMA Live! online marketing képzés 2013. decemberi résztvevői

Az OMA Live! online marketing képzés 2013. decemberi résztvevői

A napokban ért véget az idei utolsó (szám szerint 13.)  OMA Live! 52 órás szuperintenzív képzésünk, ahol az egyik résztvevő búcsúzáskor feltett nekem egy kérdést. Ha csak pár szóval kellene leírnom a következő évet online marketing szempontból, akkor mik lennének ezek a szavak? Neki akkor röviden válaszoltam, de most van idő, egy kicsit bővebben kifejtem:

Az előttünk álló időszakban a következő trendekre mindenképp érdemes odafigyelni:

  • Az egyszerű nagyszerű
    Az elmúlt években megsokszorozódott az emberekre zúduló információmennyiség, így egyre értékesebb lesz a könnyen, gyorsan dekódolható design és tartalom. Az egyszerűségre való törekvés világos trend, amit követni kell.
  • Alkalmazkodó weboldalak
    Óriási fejlődés volt megfigyelhető a különböző mobileszközök használatában is. Ma már mosolygunk azon, hogy 2008-ban még kuriózumnak számított a mobiltelefonon történő internetezés. Ma pedig már szinte elengedhetetlen, hogy minden vállalkozásnak mobilon is elérhető weboldala legyen. Követelménnyé vált a weboldalak reszponzívvá alakítása vagy a honlapok mobilverziójának elkészítése.
  • Régi ismeretségek felelevenítése
    A retargeting és remarketing, röviden: az egyszer már elért emberek újracélzása. Ez az elmúlt időszakban elérhetővé vált célzási típus leginkább a keresőmarketingben és a közösségi médiában használatos, és akkor válik majd igazán értékessé, ha sok adat gyűlik össze. Így az idő előrehaladtával szinte garantálható trend lesz ennek használata a marketingesek fegyvertárában.
  • A közösség erejének tisztelete
    Egyre inkább összefonódik a közösségi média marketing és a keresőoptimalizálás. Bár a honlapokra mutató linkeknek és a kulcsszavaknak még a mai napig van súlya, a trend az, hogy a valódi emberek, a közösségek reakciói és visszajelzései egyre nagyobb hangsúlyt kapnak abban, hogy egyes kulcsszavakra, egyes embereknek, a keresőmotor milyen találatokat dob ki. A két terület egyre kevésbé fog működni a másik nélkül.
  • Megtanulható siker
    A rekordgyorsasággal fejlődő online marketing rákényszeríti a cégvezetőket, honlap-tulajdonosokat és marketingeseket, hogy képezzék magukat, és folyamatosan teszteljék a tudásukat. A fentiekből pedig tisztán látható, hogy egyre értékesebb lesz a megszerzett tudáson alapuló tapasztalat és a folyamatos önfejlesztés.

A saját példánk

Lehet, hogy illetlenség a saját példánkat felhozni, de talán megbocsájtható, hiszen, az OMA az 5. születésnapját ünnepli. Az Online Marketing Akadémia blogján az elmúlt 5 évben 230 bejegyzést írtunk, melyek több mint 12 ezer hozzászólást generáltak, ezeknek a döntő többségét Ti hoztátok létre (köszönet érte!), kisebbik része a mi válaszaink a feltett kérdésekre. Összesen 800 oldalnyi írott tudásanyag született meg, és 2000 órányi előadást tartottunk az online marketing más-más területeiről különböző tréningeken és konferenciákon az OMA színeiben.

Valljuk, hogy a sikeres online marketinghez az elmélet mellett elengedhetetlen a gyakorlati tudás, éppen ezért nem tagadjuk, mi is rengeteget tanulunk Tőletek. A több tízezres közösségünktől, de kiváltképp a több mint 3500 ügyfelünktől. Tudatosan próbálunk minél több esettanulmányt és példát megismerni, hogy ezzel is tanuljunk, és ezt átadhassuk.

Mert szerencsére a tudás olyan valami, amit ha átadunk, attól még nem fogy el.

Köszönjük!

Köszönjük!

Köszönet

A legfontosabb talán egyetlen szóban leírható: KÖSZÖNJÜK! Köszönjük az egész éves, sőt 5 éves figyelmed, hiszen Nélküled, Nélkületek ez az egész, amit megálmodtunk nem is létezne. Persze nem búcsúzunk, maximum ettől az évtől, hiszen januárban mindent ugyanúgy folytatunk, ahogy megszoktad! Sőt tartogatunk meglepetéseket is! :)

Üzleti sikerekben bővelkedő, boldog 2014-es évet kívánunk Neked!

Comments

  1. Fogadjátok nagy gratulációmat eddigi munkátokért!

  2. Boldog születésnapot és még sok 5 évet! :)

  3. A sógorkomát vélem felfedezni a csoportképen! (-:
    Sokat mesélt rólatok.
    Gratulálok a munkátokhoz!!!

  4. Sokat tanultam tőletek 2010 májusában az OMA Live-on, de azóta is folytatom a tanulást. Meg is van az eredménye :)

    Boldog születésnapot!

  5. Boldog születésnapot Nektek!

    További jó munkát, sikereket.

  6. Boldog Születésnapot!

    Valamint köszönöm azt a sok hasznos tudást,amit tőletek megpróbálok átvenni.

  7. Boldog szülinapot és sok sikert a következő évekre !

  8. Jó olvasni a hasznos irásaitokat!

    Boldog szülinapot!

  9. Kedves OMA!

    Boldog születésnapot kívánok!
    Köszönöm a sok tudásanyagot, mint a blogon mina a facebookon!
    Amit ígérni tudok, jövőre is követni foglak benneteket és várni az újdonságokat, mert nincs megállás 2014-ben sem!

  10. Boldog szülinapot!

    Gratulálok az eddigi eredményeitekhez!
    Megköszönve mindazt, amit tanulhattam Tőletek
    további sok sikert kívánok és persze boldog új évet!

  11. Kedves Zsolt, Márton!
    Gratulálok az elért eredményetekhez, köszönöm azt sok ötletet, amit kapok tőletek, köszönöm az 52 órás “gyakorlatot”. Kívánom, hogy ne fáradjatok el, és még sokáig ilyen lelkesedéssel adjátok át a tudást. Egészséget, boldogságot és sok sikert kívánok a 2014-es évre is!

  12. Suri Éva szerint:

    Kedves Zsolt és Márton!

    Őszintén gratulálok a teljesítményetekért, a fantasztikus 5 évért és azért a rengeteg tudásanyagért, amivel elhalmoztatok bennünket.
    !
    A 2014- es évetek is legyen legalább ilyen sikeres vagy még sikeresebb :-)

  13. Kedves Zsolt és Márton!

    Gratulálok az elmúlt öt évben elértekhez. A további évekhez pedig egészséget, és sok sikert kívánok. Egyúttal szeretném megköszönni a rengeteg segítséget amit tőletek kaptam.

  14. Német János szerint:

    HBD2U ;)

  15. Kedves OMA!
    Gratulàlok a munkàtokhoz,eredményekben,sikerekben gazdag Új Esztendőt kivànok!
    Herbàly Péter

  16. Kedves Zsolt és Márton!

    Gratulálok az 5 évhez, további sikeres munkát kívánok! Köszönöm a tőletek kapott tudásanyagot!

    Szakács Tamás

  17. Gratulálok!

    Boldog Új Évet!

Szólj hozzá!

*