Hogyan lesz valaki vállalkozó?

Sokan úgy kezdenek el online marketinget tanulni – egyébként nagyon helyesen – hogy még nincs saját vállalkozásuk, hanem az indulás előtt megpróbálnak begyűjteni minden fontos információt. Viszont időnként látjuk, hogy valahogy mégsem megy olyan könnyen a vállalkozóvá válás folyamata.

Vajon mi kell az induláshoz? Mi gátol meg sok embert abban, hogy belevágjon álmai üzletébe? Összeszedtünk néhány gondolatot ezzel kapcsolatban. Ha épp most készülsz vállalkozást indítani, akkor úgy gondoljuk hasznos lehet, ha pedig már van működő vállalkozásod, akkor gondold végig, Te hogyan kezdted!

Ne akarj tökéletes lenni mindjárt az elején!

Természetes, hogy a maximumra próbálsz törekedni. De ne várj arra, hogy minden tökéletes legyen az indulás pillanatában, mert úgysem lesz az. Indítsd be fokozatosan vállalkozásod és folyamatosan javíts rajta. Sokszor látjuk, hogy a “megnyitás” pillanata rengeteget húzódik, mert nem egészen olyan a honlap, amilyet a gazdája szeretne, nem elégedett a szövegezéssel, a honlap elindulásának pillanatában azt szeretné, hogy az email marketingje is tökéletes legyen, valamint előkészített Facebook oldallal is rendelkezzen stb., és ezért a lehetséges indulás helyett fél-1 évvel később indul.

Ezzel szemben azt javasoljuk, indulj el egy olyan honlappal, ami már azért vállalható, kezdjen el dolgozni a keresőoptimalizálás, a tartalmat folyamatosan töltsd, fejleszd és terjeszd ki fokozatosan marketinged minden lehetséges csatornára. Ez azért jobb megoldás, mert előbb kezd el bevételt termelni a marketinged, az első tapasztalatokat már rögtön a felépítés során fel tudod használni és nem utolsó sorban inspirációt meríthetsz a kezdeti sikerekből is!

A megfelelő pillanatra vársz?

Ha a megfelelő pillanatra vársz, akkor soha nem lesz vállalkozásod. Ha megvan a jó ötlet, ne dédelgesd sokat, mert valaki más meg fogja helyetted valósítani és akkor sajnálni fogod. Kezd el kicsiben, teszteld le egy egyszerű honlappal, és egy AdWords hirdetéssel, hogy működik-e az elképzelésed és ha azt látod, hogy igen, akkor kezd el kidolgozni részletesen!

Nagy hiba, ha hagyod elsikkadni az ötleteid, de az is, ha mindent 1 lapra teszel fel és túl sokat invesztálsz olyan ötletbe, amely nem biztos, hogy működőképes.

Félelem a kudarctól

A félelem nagyon alattomos érzés. Képes teljesen megbénítani az embert és a cselekvőképességét teljesen elvenni. Ha a kudarcra koncentrálsz, akkor tudat alatt a sikertelenségre készíted fel Magad. Ne így tegyél, tekints előre és tegyél meg mindent a siker érdekében!

A motorosoknak is azt tanítják, hogy ha jön a kanyar, akkor oda kell nézni (és koncentrálni), ahova tart az út, nem a kanyarban álló fát kell bámulni, mert akkor tuti nekimész.

Segít az, ha vannak inspiráló példák előtted és van olyan tapasztaltabb ismerősöd, barátod, akivel meg tudod osztani a gondolataidat, félelmeidet és segít túllendülni a holtpontokon. Nagyon sok olyan könyv is létezik, ami erőt adhat az induláshoz.

Egyet soha ne feledj! A vállalkozás kockázatos dolog, senki nem garantálja a sikert és az eredményeket, emiatt sem mindenki vág bele a saját vállalkozásába. Viszont a nagyobb kockázatért cserébe, ha bejön a számításod, akkor a siker és a nyereség mértéke is hatalmas lehet! És ez az, ami hajt minden vállalkozót!

Kíváncsiak vagyunk, hogy ha még csak szeretnél saját vállalkozást, akkor mi az, ami miatt nem vágtál eddig bele?

Ha Te már vállalkozó vagy, akkor Te hogy kezdted, és mit tanácsolnál azoknak, akik kevés pénzért sokat dolgoznak és most a kitörési lehetőséget keresik?

Comments

  1. Tulok Imre szerint:

    Én hozzátenném még a nagyon magas járulékokat és egyéb költségeket, mint pl. könyvelő, amelyeket akkor is fizetni kell, ha nincs bevétel. Tehát ezzel kalkulálni kell.

    • Nekem is van két müködő honlapom, az egyik másfél éve a másik 3-hónapja indult. Szépen jönnek a tagok de jelenleg még nincsenek elegen ahhoz hogy fizetősé tegyem.
      Kérdésem lenne mikortol lehet egy honlap fizetős ?
      Mi az az online MLM vállalkozás?

  2. Bocsi, tök véletlenül jött így ki, hogy elős vagyok a hozzászólásommal.
    Én nagyon későn kezdtem, évtizedeken keresztül csak megfigyelő voltam, és gyűjtöttem a megfigyeléseket.
    Az én családomban nem volt vállalkozó, és mindenki azt sulykolta belém, hogy a biztos állás a biztos megélhetés. Nagyon nehéz elszakadni a szüleim által belém ültetett programoktól! Neked is!
    Ráadásul “induló tőkém” sem volt soha. De ma már abból van a legtöbb tőkém, hogy így is megcsináltam, és ezzel valós bátorítást, valós példát tudok mutatni az ügyfeleimnek. (Még mindig ingyenes honlapom van, széndékosan ezért.)
    Mert hogy éppen azok az ügyfeleim, akik vállalkozók szeretnének lenni, vagy már azok ugyan, de valahol elakadtak.
    Röviden összefoglalva: OMA-nak megint igaza van!

  3. „Ne azon gondolkodj, amid nincs, hanem azon hogy mit tudsz csinálni azzal amid van!”
    Vagy másképp megfogalmazva:
    Azokat az evezőket kell használni, amelyek kéznél vannak, és azzal a széllel kell
    vitorlázni, amelyet Isten ad. “C. H. Spurgeon”
    Minden ember ugyanannyi lehetőséggel találkozik, de többségük már nem hisz semmiben és marad inkább a biztosnak tűnő alkalmazotti státuszban.
    Másrészt az emberek zöme a lehetőségekre nem vállalkozásként tekintenek, hanem lottószelvényként, és a levelezőládáinkba kerülő spamok zöme erre is ösztönzi őket! Ezért lesznek nagyon kevesek sikeresek például az MLM szakmában is! Jó a cikk, bátorító motiváló, ez az igazság!

  4. Varga szerint:

    Sziasztok!

    Én most szeretném a saját vállalkozásomat beindítani. Gyerek korom óta vágyok az önállóságra. Dolgozok munkahelyeken, hogy kapcsolatot és információkat gyűjtsek. Viszont anyagi tőkém nekem is nagyon csekély. Valaki tudna tanácsot adni, hogy milyen pályázatok vannak most kezdő vállalkozások részére?
    Csak mert egy cégalapítás már önmagában vagyon, hisz rendelkezni kell KFT esetén 500.000 Ft-tal, plusz az ügyvédi díj, plusz egyből indúlhat a könyvelő. De mivel én elsősorban online dolgokkal foglalkoznék, ezért szükséges egy komoly oldal, amire pár száz ezret megint rá kell számolnom. Első jó pár hónap garantáltan veszteséges, viszont ha van értelme akkor utána már beindul. Viszont akkor még marketing költséggel nem is számoltam, ami ugyebár elengedhetetlen. Úgyhogy ha valaki tud egy jó kis támogatásról vagy egy aktuális pályázatról, annak megköszönném, ha elküldené nekem a linkjét.
    Amúgy pedig kicsiben kezdem, mert a tudás alapú vállalkozások beindítása még így is olcsóbb, mint a gyermekkori vágyam, egy saját vendéglátós egység, ahol a beruházásnál már több millióról kel beszélnünk. Remélem egyszer majd azt is megvalósíthatom!

    • Hát pályázatot nem tudok, de azt tudom, hogy ha vállalkozásról van szó, akkor nincs jobb az MLM típusú vállalkozásnál! A hagyományos vállalkozás – volt olyanom – milliókkal indult, havonta több százezerbe került csak fenntartani, és akkor még semmit se kerestem. Az MLM vállalkozásom 20 ezer forintból indítottam, nincs befektetés, üzlethelyiség, alkalmazott, rezsi, nincs árukészlet. Ingyen kapott pofi online eszközökkel honlapokkal stb dolgozzunk otthonról, és ma már a világ több mint 16 országából vannak fogyasztóim és üzlettársaim akik forgalma után jutalékot kapok! A kisbolt csődbe ment a válság a konkurencia, a közlekedés átrendezödése miatt, az online vállalkozásomnak pedig nincs határa, terjed mint a vírus. Legutóbb Kolumbiából volt regisztráltam. Én nem keresek pályázatot, nincs ennél jobb vállalkozás!

      • Vince szerint:

        Teljesen egyetértek!

        Nekem tegnap előtt indult az online MLM vállalkozásom, úgy érzem, nagyon nagy potenciál van benne!
        Ráadásul ha a UK-ben regisztrálsz, akkor az említett 20.000 forintért kapsz annyi terméket, hogy nem fér be az ajtón :)

        Csak így tovább OMA! Jók az írások!

        • Varga szerint:

          Tegnap indítottad a sajátodat? Vagy már egy meglévőhöz csatlakoztál?
          Mert előbbi esetben szívesen csatlakozok, hisz az MLM rendszereknél mindig annak jó, aki legfölül van! :)

          • Az MLM rendszereknél nem az a legfontosabb, hogy “Most indul”! és Te legyél felül, hanem hogy milyen potenciál van a cégben, a szolgáltatásban, milyenek a munkatársaid, és persze a Te hozzáállásod. Én 1 éve csatlakoztam, magam kerestem-választottam ezt a hálózatot és nem gondoltam arra, hogy nem lehetek sikeres, mert nem vagyok az elsők közt. Jó helyen vagyok. Érdekelt, hogy megbízható a cég és sikeres a temék,( amit épp ezért mindig keresni fognak,) emberbarát a marketing. Ha nem haragszol, azért ne csatlakozz egy hálózathoz, mert új a porondon. Sokan tűnnek el a süllyesztőben a nagy színrelépés után pár évvel.

          • Hát ez egy óriási tévedés. Persze van benne igazság is, de az MLM cégek 80%-a ugyanúgy megszűnik mint más vállalkozások, ezért ha valaki nem úgy akar dolgozni, hogy pár hónap vagy év után minden elveszik, becsődöl a cég akkor jóban megéri odacsatlakozni ahol már túl vannak az első 5 éven, és működőképes a dolog. A pénz pedig nem a csatlakozás idejétől függ hanem a belefektetett munkától, lelkesedéstől stb. Persze egy működő vállalat terjeszkedésénél, egy új piac megnyitásában részt venni az elején az jó buli. Én ezt a megoldást választottam, bevált!

          • Nem szeretek moralizálni. Az üzlet nem erkölcs kérdése. Ezt az OMA blogban egyszer – szállodák kapcsán – már kifejtettem. Akkor is azt mondtam, hogy az üzlet – pláne manapság – csak akkor lehet rentábilis, ha az ügyfelei hosszú távon elégedettek.
            Az MLM egyik sajátsága, hogy a tagjai egyben ügyfelek is és üzlettulajdonosok is. Ügyfélként a hosszú távon magbízható kiszolgálásra van szükségük nemcsak a termékek terén, hanem a támogatás terén is. Ebből pedig egyértelműen következik, hogy CSAK az az MLM tud megmaradni, ahol egyforma esélye van minden belépőnek. Nem azért mert ez igazságos, hanem azért, mert ez az egyetlen korrekt üzleti ajánlat egy friss csatlakozó számára.

      • Tulok Imre szerint:

        Azért a havi több tízezer forint járulék erre is érvényes – ha rendesen csinálod.

        • Ez természetes, ez hivatalos vállalkozás törvényesen. De indulásnál nem kell vállalkozói se, kumulálódik a pénz addig amíg, nem tudsz számlázni, de le is vásárolhatod.

          • Sziasztok!

            Csatlakozom az előttem szólókhoz. Ez egy hasznos cikk és örülök, hogy rátaláltam az OMA blogra. Nekem is MLM vállalkozásom van és a legigazságosabb rendszernek tartom. Egy fél mondatodra reagálnék:
            ” hisz az MLM rendszereknél mindig annak jó, aki legfölül van! :)”
            Lehet, de gondold csak el, ha te csatlakozol és építesz egy csapatot és ezt másoltatod, megtanítod a csapatodnak, egyszer a csapatodban te leszel legfelül…
            Csak válassz egy jó terméket, mondjuk a kávét, ami napi fogyasztási cikk .

            Üdv

    • Bocs, ez azért így nem igaz. A kft.nél csak bemutatni kell az 500e tőkét, azt is csak ügyvédi igazolással kell levédeni…gondolom érted:)
      Vagy csinálhatsz bt-t ahol nincs ilyen gond. Továbbá: 30-50e Ftért már alap honlapok elérhetők, fejleszteni beruházni folyamatosan kell és lehet. A marketing költség is attól függ, mit és kinek adsz el. A fix: kell egy jó könyvelő és egy jó ügyvéd, anélkül ne vágj bele. Szerintem egyébként összegész 150e ből el lehet indulni alapesetben és az már ma sajnos (vagy hála Isten) nem nagy pénz.

      • Ha jól tudom az 500e Ft- be kell tenni a számlára a bankban. Nem?

        • Szia Zsolt, kft esetén az alapitó okiratban van lehetőség választani, hogy bankszámlára fizeted be az 500e Ft-ot vagy házipénztárba helyezed el…ahonnan esetleg már a következő 5 percben halaszthatatlanul nagy szükséged lehet rá :))

    • Szerintem nem a cégalapítás költsége a kérdés, hanem az, hogy az üzleti ötleted éeletképes alapokon nyugszik-e és hogy találsz-e rá “éhes” tömeget? Tehát lesznek-e rá vevőid?

      Mert ha ez nem biztosított, akkor hiába alpítasz céget, nem fog lendíteni a dolgon.

      Mindenek előtt a legfontosabb a piackutatás. Utána pedig…

      … olvass sok OMA-t :)

    • Csóka Sándor szerint:

      Szeretnél magadat kipróbálni keress a csokaalex@gmail.com email cimen!

  5. Én összesen két évet dolgoztam az eredeti szakmámban, de nagyon gyorsan rájöttem, hogy nekem az nem való. Egy évi rákészülés, adatgyűjtés, tanulás után az összes pénzemet és a megélhetésemet kockáztatva lettem vállalkozó. Mindent egy lapra tettem fel, hittem benne, és semmi sem tántoríthatott el a célomtól. Rengeteg munkával és sok nehézséggel megküzdve bejött a számításom. Szerintem csak így lehet. A vállalkozói lét nem könnyű, sőt százszor nehezebb, mint alkalmazottnak lenni. De az eredmény is lehet százszor jobb. És folyamatosan fejlődni kell, változtatni, figyelni az új lehetőségeket. Jelenleg egy különleges főző készüléket forgalmazok. Amikor kitaláltam, hogy interneten fogom eladni, felkerestem egy csomó “szakértőt”. Mindenki mást mondott, de azt, hogy mennyire lesz eredményes a dolog, senki sem tudta megmondani. Ezért beleástam magam a témába és én mostmár tudom a választ. Még egy fontos dolog: ha vállalkozó akarsz lenni, akkor ezermesternek kell lenned. Mindenhez kell értened.

  6. Varga szerint:

    Sok mindenhez értek, sok mindenbe belelátok, sok tapasztalatom van, viszont tudom magamról hogy néha lusta vagyok. Viszont remekül tudok irányítani, csak a megfelelő szakembereket kellene megtalálnom, szerintem ez az igazán nehéz benne… Sok múlik rajtuk.

  7. Ha az a kérdés, hogy mi gátol abban, hogy elindulj, akkor azért első helyre tenném a jogi akadályoztatást és az adórendszert amiknek mintha tényleg az lenne a szerepük, hogy ne is merj belefogni semmibe. A “belső” akadályok már csak ezután jönnek.

    • De ha mindenki ezt gondolná, akkor soha nem indulnának el vállalkozások nem? Az adórendszerrel itthon talán még soha senki nem volt elégedett….

      • Szerintem azt is gátolja aki végül belevág egy vállalkozásba. Nem állítottam, hogy ez a gát megállít, de szerintem ez egy nagy akadály.

  8. Tímea szerint:

    Én nagyon apránként indulgatok éppen, gyakorlatilag kezdőtőke nélkül, főállás és mellékállás mellett.
    Amíg ennyire nullán áll a dolog, nem merem ott hagyni a munkahelyem(I)et, szóval nálam leginkább az idő és a tudás hiánya a fő gátló tényezők; de folyamatosan, apró lépésenként küzdöm magam előre.

    • Kedves Tímea!

      Nekem szerencsém volt. Megszűnt a munkahelyem.
      Ezután már nem volt kérdés, hogy többé nem leszek alkalmazott.

      Mástól függeni egy örökös stressz.

      • Tímea szerint:

        Úgy hallottam, vállalkozónak lenni is örökös stressz:)
        Persze természetesen egészen más kategória, amikor a saját dolgaid miatt aggódsz és tényleg érdekelt vagy a sikerben.
        Remélem az eltervezett időn belül már arról az oldalról is tudok majd nyilatkozni!

        • Mi a nagyobb stressz? Aggódni az 1 szem munkahelyedért alkalmazottként, vagy van mondjuk 10 (vagy 100) ügyfeled és azon aggódni, hogy elvesztesz belőle 1-2-t? (Miközben bármikor beugorhatnak még további ügyfelek.)

          Alkalmazottként ha van egy jó ötleted, meg is valósítja a céged, akkor Te maximum év végén kapsz egy kis bónuszt, miközben a céged lehet, hogy jelentős profitra tett szert. Saját vállalkozásban egy jó ötlet simán képes akár duplázni is a bevételed ha beérik. Nekem volt szerencsém ezt átélnem többször is.

          Az biztos, hogy a vállalkozás nehéz terep, nincs garantálva semmi, de az eredmények is lényegesen intenzívebbek. Kell hozzá önbizalom, meg kitartás, de szerintem megéri.

          Ezzel együtt szeretném azt leszögezni, hogy nem állítom, hogy vállalkozónak lenni jó, alkalmazottnak lenni rossz! Az más, kérdés, hogy én is voltam mindkét oldalon, és nem mennék vissza alkalmazottnak, de mindegyiknek meg vannak az előnyei, hátrányai.

          Szerintem személyiség függő, valamint attól is függ, hogy mik a céljaid az életben.

    • Barna szerint:

      Szia Tímea!
      Tudnék neked ajánlani valamit amivel talán sokkal gyorsabban tudnál haladni és ráadásul teljesen ingyenes,kérlek nézd meg az alábbi linket.http://kmdholding.com/hurk7rs

  9. Azért nem árt jól megtervezni a vállalkozást mielőtt elindul. Igaz, hogy egy alapos üzleti terv sok idő, de tapasztalatom szerint bőven megtérül ez az időbefektetés. Már csak azért is, mert nem vaktában lövöldözöl.

    Vajon miért termel sokkal több bevételt egy német vagy amerikai cég?

    Azért, mert jól végiggondolták, hogy mit, hogyan, mikor fognak csinálni. Jól megszervezik a vállalkozásukat. Ha nem így teszel, akkor a szerencsére bízhatod magad.

    • Győző!

      Milyen igazd van! Hosszú távú tervek nélkül esélyed sincs.

      Ha tudod előre, hogy mikor minek kell történnie, akkor fel tudsz készülni a váratlan eseményekre is.

  10. Ottóné Rácz szerint:

    Bocsi, de én most csak hallgatok jó? Hátha ragad rám valami!

  11. Saját tapasztalatból azt kellene ajánlanom, hogy meg kell hozzá bukni legalább az első céggel, hogy működőt hozz létre.

    Persze ez nem recept, de én ezt az utat járom. A tapasztalat aranyat ér, ehhez pedig bele kell vágni. Persze nem eszetlenül…

    Ja, meg szeretned kell a munkádat, hogy jó kedvvel kelj 6.00-kor és jó érzéssel fejezd be 23:00-kor.

    • A tapasztalat aranyat ér ez igaz, de nem gondolom hogy csődbe kell vinni egy céget ahhoz, hogy a többi később sikeres legyen. Ha az ember mindent mér és tud a számok mögé látni (nem csak a webanalitikában, hanem számvitelileg is) akkor időben látja, ha rossz irányba mennek a dolgok. Ilyenkor még bőven van idő cselekedni.

      Vannak a magyar piacon is olyan megmondó emberek, akik azzal kampányolnak, hogy az első cégeik pillanatok alatt mentek csődbe,és azóta is bőven nyúltak bele rossz vállalkozásba. Ergó (szerintük) már annyi tapasztalatuk van, hogy lehet tőlük tanulni. Na hát köszönöm, de azokból a tanításokból nem kérnék! :)

    • Gábor, ahogy mondod, szeretned kell a munkádat, sőt talán az a jobb, ha nem érzed munkának, hanem az életed részének, a hobbidnak tekinted. Most szombat délelőtt van, de nem érzem úgy, hogy “jajj, már megint dolgoznom kell”. Egyszerűen ez esik jól, hogy elolvasgassam kinek milyen gondolatai támadtak a bejegyzésünkre. Szerencsésnek érzem magam, hogy a “munkám” és én rátaláltunk egymásra. (De persze keresnünk kellett egymást…)

      Szerintem az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan dologgal foglalkozzunk, amihez nincs kedvünk, nem tartjuk helyesnek vagy nincs értelme.

  12. Vállalkozóvá válni SZÉP feladat! – Mindig vannak bizonytalansági tényezők. 100%-ig kizárni a kockázatot nem lehet.
    Van azonban egy tényező, amiről kevesen írnak: A kezdőknek már a legelején, akár a vállalkozás elindítás előtt érdemes olyan együttműködő közösséghez csatlakozni, akik között már vannak olyanok, akik több éve, akár több évtizede vállalkozók.

    Külön érdemes megemlíteni a mastermind (mesterelme) csoportokat. Akik azért jönnek össze, hogy egymást támogassák ötleteikkel, tapasztalataikkal.

    Ha ilyet keresel, tudok segíteni!

    A magam részéről 20 éve vagyok vállalkozó, és az utolsó 3 évet a vállalkozói együttműködések megfigyelésére, szervezésére, mentorálsára és moderálására fordítottam. Amíóta ezzel foglalkozom, a korábbi vállalkozásaim is fellendültek akkor, amikor egyre többen mennek tönkre, hagyják abba…
    Természetesen a vállalkozói együttműködés nem az egyetlen megváltó eszköz, de ma épp úgy elengedhetetlen kelléke a vállalkozásnak, mint az alaptőke, a jogi és pénzügyi ismeretek és nem utolsó sorban a marketing.

  13. Kb 20 éve kis maszekként úgy indultam, hogy az utolsó munkahelyről munkanélkülire jöttem el, így az akkori munkajog szerint fél évig fedeztettem a TB, stb költségeket az állammal. Már előre 0,5-1 évvel jelezgettem ismerőseimnek, hogy maszek leszek. Főállású munka mellett is maszekoltam, ezzel is építve előre a jövő partneri körét.
    A sors fintora, hogy az egyik legjobb megrendelő billentette meg alattam/alattunk a széket azzal, hogy pillanatnyi időhiányra hivatkozva az aktuális megrendelését visszautasítottuk. De közben egy riválisának már belekezdtünk megvalósítani egy megrendelését. S mindezt alkalmazottként, az akkori alakalmazó cég gépparkjával. Mire 1. személy, aki itt-ott befolyással bírt, elérte, hogy még munkaidőn túl sem használhattuk a gépeket, s ezzel csomó kisebb megrendelést veszítettünk el.
    Nem ide passzol, de soha nem feledem, hogy cégvezetéstől levelet kaptunk a maszek munka munkahelyen történő végzésének a tiltásáról. Kiakaksztottuk a falra, s rögtön konkrét ok volt a visszautasításra, ha antipatikus megrendelő keresett minket.
    Visszakanyarodva a bejegyzés aktuális témályához:
    Kell hozzá szerintem mind szakmai, mind életkorbani érettség.
    Kell hozzá egy megvalósítandó cél. Lehet, hogy ezt leírni, s olvasni fura, de le kell írnom, mert sok olyat láttam, aki belevágott a nagy “Vállalkozói életbe”, de igazi koncepciója nem nagyon volt.
    Kell hozzá vagy egy kis vakhit, vagy igazi bevállalós mentalitás. A legelején nem látod a holnapot, de azért lassan-lassan a dolgok csak-csak mennek, s így átvergődsz az első fél éven, 1 éven. S ha visszanézel, s azt látod, hogy kis túlzással a nagyvilágba indultál, s mégiscsak haladtak a dolgok, akkor talán hinni kezdesz sorsban, Égi erők segítségében, Istenek kezükön való hordozásában, stb, kinek mely vonal ehető, befogadható. De biztos, hogy azt fogod látni visszatekintve, hogy ezt csak egy őrült elme csinálta volna végig ilyen bizonytalan jövőképpel. S mégis. Minden nap felkel a Nap, s hoz újat.
    Sőt alkalmanként profilváltást, mely átmeneti nehézségeket, dolgok elakadását, stb.
    S ha ma visszanézek, s az elmúlt 20 évet próbálom sorba rakni, a kb 5-6 féle egymást követő különböző tevékenységet, melyek álltalában egymásból következtek, akkor csak mosolygok. Mosolygok, mert ma azt az irányt, mely felé pillanatnyilag váltani szeretnék, az egyetlen tuti üzletnek gondolom. De ugyanígy az előzőeket is annak hittem. S azok is voltak, akkor, s ott. Tehát kell egyfajta szerelmessé válás abba a dologba, az, hogy úgy higgy benne, mint senki sem a környezetedben, mert ha ez nincs meg, lehet bármilyen gondosan kidolgozott üzleti terv, koncepció, rendszer felépítési konstrukció, semmit nem fogsz elérni.
    S ide passzolnak a Rig-Véda sorai (Szabó Lőrinc fordításában):
    “Megszületett a Szerelem, a lélek
    magva és ura minden ösztönöknek;
    nemlétig érő gyökerét a létnek
    ma is a vágyban keresik a bölcsek.”

    Szép Estét, Sikeres Vállalkozást!

    • Köszönjük Balázs a színes beszámolódat és tapasztalataid. Egészen elrévedtem én is, hogy honnan indultam és milyen utat jártam be. Nagyon érdekes az, amit Te is írsz, hogy egyik irányból következik a másik (így utólag) és milyen evolúción megy át az ember és a tevékenysége is. Biztosnak hitt kapcsolatok, tevékenységi körök ma már a múlté és az új lehetőségek ügyes kihasználása milyen új világokat nyitottak meg. Tényleg szükség van a vakhitre időnként és az emberfeletti elszántságra.

    • Tökéletes, gyönyörűen megírt összefoglaló.

  14. Kedves Zsolt!
    Mivel megkérdeztél, válaszolok. Én kakukktojás vagyok a témában. Életem során mindig az ambíció vitt előre. Mivel életem alkonyán nem érdemes nagy
    dologba belefogni, idős korban, betegen, de még mindig nem adom fel. Nyugdíj
    kiegészítésként kezdtem el az MLM-et, a tanulópénzt én is megfizettem, de már
    pluszban vagyok. Nagyon sokat dolgozom. Nekem minden új volt, a bankszámlá-
    tól kezdve a számítogép kezelésig. Leküzdöttem az akadályokat, kezd sinre
    kerülni a dolog. Olyanokkal vettem körül magam akiktől tanulhatok. Jelenleg a
    népszrűségi mutatóm emelkedik. Sok ajánlatot kapok, napokon belül dől el egy
    részemre kedvező ajánlat. Egyik előnyöm, hogy az internet szerelmese vagyok.

  15. Palágyi Adrienn szerint:

    Én nagyon fontosnak tartom, hogy úgy kezdjen el működni egy vállalkozás, hogy ne az anyagiakra kelljen koncentrálni, hanem a fejlődésre, az ötlet kibontakozására. Eleve lehet vállalkozni anélkül már, hogy cégformába lenne öntve!
    Abban a pillanatban, hogy a pénz az úr, már nem egészen a vállalkozó kezében vannak a dolgok, bármikor beindulhat a félelem a bukástól és az energia ill. a fókusz a pénzszerzésre koncentrálódik. Természetesen így is működhet, de meglátásom szerint csak egy ideig, utána ha nincs mi továbbhajtsa szellemileg, akkor bukta. Az anyagi dolgoknak megvannak a maga korlátai.

    Magamon azt tapasztaltam (3 éve vállalkozom), hogy amikor kizárólag a következő havi bevételen görcsöltem, csak egyre lejjebb mentem a lejtőn.
    Amikor pedig megteremtettem azt a helyzetet, hogy elengedem ezt és tulképp. nem számít a bevétel mennyisége, és az sem, hogy mennyi idő alatt érem el, hanem egy “felsőbbrendű” cél/misszió elérése a fontos, onnantól minden más e mögé rendeződik és a dolgok szépen maguktól kerülnek sínre.
    Ezt a helyzetet mindenki másképp tudja megteremteni, vagy lehet, hogy nem is akarja, mert a gyors pénzszerzés a fontos számára.
    Ezt a kérdést azt gondolom, hogy egy vállalkozásba való belekezdés előtt mindenek előtt feltétlenül tisztáznia kell magában az embernek, ha van tőke, ha nincs! Meg fogja határozni az egész üzletpolitikáját, a stratégiáját, az árait, mindent.

    Én tőke nélkül indultam, jelenleg még apró vagyok, de stabil. Még van egy mókuskerekem:)) mellette, amiből hamarosan kiszállhatok. Egy fillérembe nem került a kft, soha nem voltam mínuszban és az elmúlt 4 hónapban megtöbbszöröztem a bevételeimet.
    Nyugodtan, türelemmel, nem törtetve, lazán igyekszem művelni és folyamatosan előre, a lehetőségekre koncentrálok, nem a bevételekre. Közben pedig folyamatosan tanulok másoktól. Nekem ez jött be. És az online marketinghez még hozzá se nyúltam:)

  16. 20 évig voltunk a férjemmel vállalkozók. Ennek költségeit inkább nem sorolnám.
    Röviden annyit, hogy minden hónapot kemény mínusszal kezdtünk, mielőtt bármit kerestünk volna.
    Felfedeztem az internetet, ezzel kitárult a világ. Rájöttem, ez a jövő üzletága. Bárhol, bármikor, kevés költséggel elindíthatom saját online vállalkozásomat.
    Az ország helyzetébe, munkalehetőségeibe most ne menjünk bele…….. Hiszek a NETWORK MARKETING jövőjében, mint lehetséges vállalkozásformában – ami kispénzű embereknek is elérhető lehetőség a kibontakozásra.
    Viszont ez is egy szakma /egy elégé új, amit meg kell tanulni./ Természetesen én sem tartozom abba a korosztályba, aki egérrel a kezében született.
    Rátaláltam egy olyan zseniális üzletre, mely program magában hordozza a kapcsolódó MLM cégek összes kiváló tulajdonságát. Megvalósítva ezáltal a „hatványozott hatástöbbszörözést,” mint új fogalmat. Olyan üzletben dolgozom, ahol a munkatársaim sikere az én sikerem is. A problémákat már nem egyedül kell megoldanom. Nekem is segítenek, és én is segítek másoknak. Érzem az összefogás erejét. A stabilitás és a kereset is minden más lehetőségnél 12x nagyobb. Egy munkával 12 helyről várhatok jövedelmet.
    Nem ismerek más gazdasági tevékenységet, amely ennyire koncentrálna a pozitív emberi tulajdonságok fejlesztésére. Itt jobban megismered önmagadat, nyitottabbá válsz, és olyanokkal leszel körülvéve, akik hasonlóan élnek és gondolkoznak. Jó a bizonyosság, hogy minden hónapban, állandóan jön a pénz, akkor is ha éppen nyaralok. Egyszeri befizetéssel elindítható bárki pénztárcájához igazodva. Mindenkinek joga van kemény munka után, olyan életet élni, amit megálmodott magának és családjának. Bárkivel szívesen megosztom ezt a lehetőséget http://bit.ly/zou9xx

  17. Optimus szerint:

    Tisztelt OMA!

    Érdeklődni szeretnék, hogy a kkv-knál (konkrétan egy kis, 10 fő alatti, ipari cégnél) mekkora az ideális marketing büdzsé? Mi alapján határozzuk meg? Az össz forgalom (, vagy az árrés?) hány százaléka (tól-ig)?

    Üdv.

    • Szia!

      Nagyon nehéz erre egzakt számot mondani. A hazai átlag, úgy tudom, úgy alakul, hogy kb. az éves bevétel 5%-át költik a cégek marketingre.

      De ez széles határok között mozog. Az a cég, amelyiknek 5% az árrése, nem fog tudni ennyit sem költeni. A nagyobb árrés nagyobb marketing büdzsét tesz lehetővé.

      Azt javaslom, hogy próbálj meg kicsit máshogy gondolkodni. Ne felülről, hanem alulról szemléld a dolgokat.

      Kezdj el marketingezni kicsiben, olyan összeggel, ami biztosan nem veszélyezteti a cég működését. Ha ebből az összegből pozitív megtérülést tudsz kihozni a marketing terén, akkor növeld addig, amíg tudod tartani a pozitív eredményeket. Ez alapján előre nem mondható meg, hogy a forgalmad / profitod mekkora hányadát költöd marketingre.

      Ha már kialakult marketing gépezeted van és úgy érzed, hogy minden lehetőséget kiaknáztok, amit lehet, akkor fogsz tudni tervezni a büdzsével.

      Ha csak most kezdtek tudatos, tervezett marketinget folytatni, akkor azért tartom veszélyesnek egy konkrét büdzsét meghatározni, mert akkor a büdzsé “elköltése” lesz a feladat és nem feltétlenül az, hogy “annyit költs és úgy, hogy megérje”!

  18. Pann szerint:

    Szisztok!

    A segítségeteket kérem, mivel a google crome keresőnél nemrég megjelent egy toolbar eszköztár, amit végérvényesen nem sikerült törölnöm.

    Viszont mostanában a crome-ban a http://……blogspot.hu oldalamra nem sikerül belépnem és azt szerkeszetnem.

    Avant browser keresővel be tudok ugyan lépni,valamennyire tudom is szerkeszteni a blogot, de nem hozza fel a szerkesztési menüpalettát teljesen.

    Mit tegyek, hogy tudjam használni a blogom google cromeban is?

  19. Genda szerint:

    Jomagam is online marketinggel kezdtem, s igy indult be a vallalkozasom. En leginkabb a legutolso bekezdest ajanlanam figyelmebe a kezdo vallalkozoknak, mert az a legfontosabb, hogy NE feljunk! En kulonben ezen oldalakat kezdtem el nepszerusiteni a neten http://nemet-cegalapitas.cegal.....niaban.hu/ http://nemetceg.blogger.hu/ es ugy tunik, bejott :D

Szólj hozzá!

*