Hogyan vadásznak le a képügynökségek szoftverei? + 5 tipp az ingyenes és legális képekhez

“Egy kép felér 1000 szóval”, tartja a mondás.  Vezetik a tekintetet, az emberek megnézik, és formailag és designban is hozzátesznek egy weboldalhoz. Sok esetben egy honlapra kellenek az illusztráló képek, olyanok, melyek alátámasztják az írott anyagot, és vele együtt az üzenetet.

Nézzünk egy példát. Jenő (boldog névnapot neki éppen ma!)  egy átlagos weboldal tulajdonos, aki képekkel szeretné illusztrálni a weboldalának mondanivalóját.

Mit tehet Jenő, ha képeket szeretne a weboldalára?

 1. Fotóz, vagy fotóztat: házilag, vagy profi fotóssal elkészíti azokat a képeket amiket fel szeretne tenni az oldalára.
 2. Használja a Google vagy más szolgáltató képkeresőjét, lementi a képeket és azokat használja illusztrációként.
 3. Kifejezetten úgynevezett stock fotók értékesítésére specializálódott képügynökségektől vásárol képeket, és ezeket használja.

És van azért még egy, viszonylag elterjedt megoldás: Jenő nem vásárol képet, hanem hát… fogalmazzunk úgy lementi a betekintő vízjelezett változatot, egy kicsit átalakítja, hogy ne legyen látható a vízjel.  Így abban a tudatban, hogy a vízjel már nem látható, már csak egy részét használja a képnek, Jenő hátradől és úgy hiszi minden rendben van.

Jenő, ez így nincs rendben: a képügynökség vadászik Rád!

Az a helyzet, hogy annak ellenére, hogy Jenő mindent megtett, hogy “legalizálja” a képet, nagyon könnyen meg tudja találni őt a képügynökség. Azok a képfigyelő szoftverek, amelyekkel ezek a cégek dolgoznak nem a szabad szemmel látható vízjelet figyelik. Ha Jenő igazán rafkós, akkor akkor az eredeti kép úgynevezett exif adatait is törli, amiben nagyon sok információ van a digitális fényképezőgéppel készült képről, nehogy ezek alapján tudják beazonosítani. Jenő azonban egy valamit nem tud:

Hogyan működnek azok a szoftverek, amelyek az ilyen “elcsent” képeket keresik?

A képeken, amit az ilyen képügynökségek használnak láthatatlan vízjeleket helyeznek el, általában a képnek azon a részén, ahol a kép fő témája található. Jellemzően épp azon a részen, amit a többség nem fog levágni, átmontírozni, elfedni, átírni stb.  A láthatatlan vízjel pedig észrevehetetlen még sokszoros nagyításban is. Ez a kis rejtjel ugyanis nem más mint a kép egyes pixeleiben (pl. a fényerőben vagy egyik színkomponensben) létrehozott tudatos, ám nem észrevehető változtatás.  Az eljárás pontos neve szteganográfia és azon alapul, hogy a képtartalomban olyan apró változások kerülnek rögzítésre amelyeket szabad szemmel nem lehet megkülönböztetni a képen egyébként is jelenlévő zajtól. Azonban ezeket a képeket elektronikusan feldolgozva a beírt információ, jellemzően szerzői jogokkal kapcsolatos információ visszanyerhető.

Ezt senki nem veszi észre se  szoftverrel, se szabad szemmel, csak az tudja aki ezt szándékosan elhelyezte a képen, azaz maga a képügynökség. Bármilyen módszerrel is szerkeszti Jenő a leszedett képet, csak a szerencséjén múlik, hogy lefedi, vagy levágja-e éppen ezeket a pixeleket, vagy nem. A képügynökség pedig épp ezeket a digitális jeleket keresi és gyorsan meg is találja, hiszen ő tudja hol van. Ezzel máris bizonyított, hogy a kép az övé.

Egy-egy ilyen kép használatából nem lesz milliós kártérítési per, de önmagában ez is kellemetlen magyarázkodásra késztet, és esetleg egy kisebb bírság lehet belőle. Ha azonban Jenő egész weboldala ilyen képekből épült volna fel, akkor bizony komolyabb ügy is kerekedhet belőle.

Nézzük mit tehet Jenő, ha legális képeket akar használni a weboldalán, és szeretné elkerülni, hogy a képügynökség vadásszon rá?

5 tipp a jogtiszta képekhez a honlapodra

Először is, ha találtál egy képet valahol a neten, mindig győzödj meg arról, hogy milyen módon lehet felhasználni. Ehhez érdemes áttanulmányozni a Creative Commons (CC) által egyezményesített jelöléseket, piktogramokat, mert nem biztos hogy minden, ami oltalom alatt áll, tiltott és használhatatlan. Többféle felhasználási mód van, ezekről itt, itt és itt olvashatsz bővebben, ezek segítenek eligazodni a jelölésekben.

És akkor nézzük, hol találhatsz képeket, amiket akár ingyen is felhasználhatsz:

 • Everystockphoto – Számos ingyenes stock fotó oldal adatbázisában lehet vele keresni, rengeteg jó szűrési beállítással.
 • Stock.xchng – Magyar alapítású képcserélő és közösségi oldal, azóta már amerikai tulajdonban van. Több százezer ingyenesen használható kiváló minőségű képpel.
 • Flickr  – Több tízmillió fotó a link mögött melyek a CC licenc alatt állnak.
 • 123rf – Ismét csak milliós nagyságrendben ingyenes képek, bár itt jellemzően csak kisebb méretben találhatóak meg a fotók.
 • Google Képkereső – Talán az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a Google speciális képkeresőjét használod, de mindenképp használd a “Felhasználási jogok” funkciót is!

(Természetesen a felsorolás nem teljes. Kismillió ilyen képeket összegyűjtő oldal van még.  Ha Te valamelyik másikat használod, és elégedett is vagy vele, akkor oszd meg az OMA Blog követőivel, mondd el hozzászólásban! Thx!)

 A legjobb megoldás azonban ez!

Persze, több millió kép közül idővel mindig találni jót (biztosan Jenő is előbb-utóbb rábukkan), de  legjobb megoldás mégiscsak az, ha saját képeket használsz, még illusztrációnak is. Sokkal hitelesebb, bizalomépítőbb, sokkal inkább átadja azt az üzenetet, amit közvetítenie kell. Nem kell foglalkoznod a jogokkal, az engedélyekkel s valóban olyan képeid lesznek amilyeneket Te szeretnél, nem kell megalkudnod.

Mit gondolsz erről?

 • Nem foglalkozol vele,
 • ügyelsz rá és engedéllyel használsz stock fotókat vagy
 • inkább csak saját képeket használsz?

Hozzászólások

 1. tilda szerint:

  na végre! :) erről is beszélünk!

  • Sziasztok!
   Nekem nagyon hasznos ez az infó. Nagyrészt saját képeket használok, de most már, hogy tudom erre is oda kell figyelni, meg is teszem. :-)

   Köszönettel: Éva

 2. Egy apró elírás:

  Utolsó mondat: “inkább csaj saját képeket használsz?”

  Sok mindent el lehet adni a nőiességgel, de úgy vélem, helyesen a “csaj” szó “csak” akarna lenni!

 3. Ezzel a módszerrel csak az gond, hogy a képkereső szoftverek ráakadnak a legálisan megvásárolt képekre is. Mindenkitől nem kérdezhetik meg, hogy az adott képet megvette-e. Ha pedig vásárláskor kiveszik a vízjelet, ott vagyunk ahol a part szakad…bárki lementheti.

 4. Tehát, ha Jenő nem üzemeltet képtárat mondjuk Webshots képekből, akkor nem kell különösebben aggódnia :)

 5. Wikipedia:
  ” …az Exif specifikációt a JPEG 2000, PNG és GIF fájlformátumok nem használják”
  :D

  Még jó hogy szinte minden képem png, vagy ingyenes, vagy magam “alkottam”, de ettől függetlenül fel van tüntetve a “Felhasznált anyagok és kapcsolódó tulajdonjogok” lapon a képek forrásai és szerzők!
  Remélem ez így elég!?

  • Ami biztos: a magad alkotta képek miatt nem kell hogy álmatlan éjszakáid legyenek :)

   • Ez egy igen hasznos anyag volt, de van még egy kérdésem a téma kapcsán: mit tehetek akkor, ha magam gyakran fotózom és mások lenyúlják a képemet? :) – vagy ha szerkesztek egy képes anyagot, saját fotóval, de általános szöveggel, és így menti le bárki, forrásmegjelölés nélkül megosztva azt? Köszönöm! :)

 6. Igen, végre egy téma amiről eddig nem (nagyon) esett szó.

  Velem fordult már elő olyan, hogy kékperesőben talált képet használtam fel és nem figyeltem oda semmire. Lementettem és felhiasználam. Tudom nem szép, de akkor valamliért így tettem. Azonban hála az égnek nem keresett meg ezzel kapcsolatban senki, ezáltal nem kellett szégyenkeznem miatta.

  Volt valalakivel olyan, hogy az így felhasznált képek miatt kellemetlen percei voltak?

  • Azt mondják, akkor lesz jó szakember valaki ha minden létező hibát elkövet :) Én magam már kerültem ilyen helyzetbe saját weboldal miatt (még jóval az OMA.hu előtt), a fenti információk nagy része ebből az esetből származik. :) De szerencsére az esetet megúsztam nagyobb baj nélkül.

  • Sziasztok!

   Engem nemrégiben megkeresett egy számomra ismeretlen cég, hogy megtalálta a jogvédett képeit a weboldalamon és kértek, hogy írjam meg hogyan kerültek oda.
   Szerencsére nem volt gond, mivel kiderült közös nagykereskedő partnerünk által kerültek fel a képek így nem volt gond belőle.
   De ezáltal bebizonyosodott hogy nagyobb cégek bizony rámennek erre.
   Ez egy nemzetközi bútorgyártó cég volt.
   Miután tisztáztuk, elnézést kértek hogy zavartak. :-)
   Üdvözlettel:
   Zizi

 7. Háát, ez valóban kényes kérdés. Viszont van sok olyan téma, amire nem tudok saját fotót készíteni. Ha akarnék se. A képügynökség meg 50-100-as csomagban ad el elfogadható áron képeket, de többnyire nem kell ennyi, így nagyon drága.
  Igen én szoktam vadászni képet a neten. De! Stockfotót én nem szeretek alkalmazni, mert túl steril, nem életszerű.
  Szerintem a kulcsszó, amivel a képet keresem, ott van a megoldás! Mert soha nem keresek magyarul. Csak angolul, spanyolul, franciául. Ha nem tudom, akkor szótár.
  Ezzel a módszerrel nem fog visszaköszönni a talált kép egy hasonló magyar oldalról.
  Illetve: a talált és lementett képet behúzom a képkereső ablakába és rákeresek, hol is van még. Ezzel is sok információt kapok, ha túl sok találata van, vízjeles is, akkor kuka. Van más. Monduk a fent írt ingyenes képoldalak.

  • Abban maximálisan egyet értek, hogy sajnos ha olyan fotóra van szükséged amit nem tudsz elkészíteni ( szerkeszteni vagy lefotózni) úgy nincs más lehetőséged mint levadászod, vagy fiztsz érte… Nagyon kevesen annak azok, akik ezért fizetnek.

   Az igyenes, fentis említett fotó megosztók nagyon jó szolgálatot tesznek, de sokszor nem lehet találni ajtuk megfelelőt és marad a mindent tudó nagy testvér, a google.

  • Többnyire a Dreamstime-ot használom, ott krediteket is vehetsz, nem csak csomagokat. Ugyanazt a képet különféle felbontásban is megveheted, különböző kreditösszegért.

 8. Én a blogjaimban, ha nem saját fotót használok (jellemzően tengerész sztorik? http://seafalconmesel.blogspot.com/ ), akkor csak az url-t viszem, a kép marad a helyén.
  Így aztán van olyan, hogy ha az oldalról a képet leveszik, akkor nálam se jelenik meg, de ez nem nagy baj, csak randa… Viszont a régi blogbejegyzésnél öregebb nincs!

 9. Gratulálok a cikkhez! Bizony meg lehet járni a képekkel, 27 ezer forintom bája :-( Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy szívlelje meg a cikkben írottakat!

 10. itt nalunk Nemetbe a törveny elöirja, hogy megjelöljük a weboldalunkon, hogy honnan vannak a fotok.

 11. es mi a helyzet a mas altal irt szövegek felhasznalasaval? ott mindig köteles vagy megjelölni a forrast es a linket is oda kell raknod. itt nalunk ez a szaboly, de a programozonk szerint ha nem rakom oda a forraslinket masolt szövegnel a google ezt felismeri es azzal büntet, hogy hatrebb sorolja az oldalam?? ez igaz?

  • Én pont tegnap voltam szöveges témájú tárgyaláson (mint tanú, akinek el kellett magyaráznia, hogy mi micsoda az informatika világában, először mosolyogtam, aztán a bírónő morcosan meg is jegyezte, hogy fingja nincs amiről beszélni fogok ezért próbáljam érthetően mondani…)
   3(!) azaz HÁROM mondat volt a pereskedés tárgya. Az egyik oldal gazdája a konkurenciától vette át elvileg azt a 3 sort, erre átírták a felhasználási feltételeket, hogy bármilyen nemű felhasználás 1000Ft+ÁFA, vártak vele pár hónapot, hogy milliós nagyságrendű számlát küldhessenek ki.

   Erre viszont van jogszabály, hogy először (3x) fel kell szólítani a jogsértő oldal tulajdonosát (a tárhely szolgáltatóján keresztül), és ha ezek után sem távolítják el a jogsértő tartalmat (vagy módosítják úgy, hogy az már ne legyen jogsértő) akkor lehet pereskedni.

   Viszont mivel itt nem volt felszólítás, csak kiküldték a számlát, hogy majd befizetik, így leszedték a tartalmat ahogy illik. Így most szakértőt kellene megbízni, aki elvégzi a dolgokat, de mivel ők 100.000 Ft-ért írnak egy soros szöveget, így itt el is halt a történet, nagyon sok pénzbe kerül ennek a jogi úton történő bizonyítása, és maga az eljárás, viszont, akinek van sok felesleges pénze, az végig is fogja vinni, és akkor komoly pénzeket lehet bukni sajnos.

   Így mindenkinek azt javaslom, hogy ilyenekre figyeljen oda, mert ha egyszer bebizonyosodik, hogy lopott a tartalom, akkor súlyos pénzekbe fog kerülni!

   Egy kis ráfordított idővel a szövegek megírhatóak, a képek pedig nem drágák, 1-3$ -ért beszerezhetőek feltéve, ha nem nyomdai méretben szükségesek, és nem érhet senkit kellemetlenség.

   De a forrás megjelölése is egy járható út, bár a felhasználhatóságról mindenképpen érdemes írásbeli bizonyítékot is beszerezni.

   • szerintem teljesen felesleges kepeket “lopni” hiszen 0,75 -2 euro/kep nagyon jo minösegü es ötletes kepeket lehet vasarolni. A masolt szövegeknek 2 különbözö dologra gondolog az elsö amikor egy szakcikket akarsz az oldaladra felrakni azt szabad de csak forraslink megjelelölesevel, ha szöveget lopsz valakitöl akkor azt meg ugy szoktak, hogy szövegiroval atiratjak, hogy a tartalom maradjon de a szavak legyenek masok. de szerintem egy profi ceg altalaban sajat kutföböl dolgozik…es sajat maga irja a szövegeket is…

  • Ez igaz. Ha túl sok duplikált tartalmad van, azt büntetik. A forrásmegjelölésen túl az idézethez való HTML tagot, ( cite) vagy a noindexet is használni lehet.

 12. Nagyon hasznos cikk,köszönöm:)
  Végre készül a weblapom:)) Remélem látszódni fog rajta, h sokat tanultam Tőletek:)
  Az oldalamon kizárólag saját munkáim képei lesznek illusztrációként is, valamint partnercégek képei, melyekre engedélyt kaptam. Van a képlopásokra Adatvédelmi Törvény? Nekem lehet ilyen szoftverem, amivel megtalálom a képeimet jogosulatlanul használókat? Persze az összes képem vízjelezve lesz, de ez könnyen “levágható”. Elrettenti a képlopókat egy a honlapon közzétett Adatvédelmi Nyilatkozat? Tudtok ilyet online formában, ami kifejezetten a képekre vonatkozik?

 13. Szeretnék ellenpéldával is szolgálni: itt szoktam képet venni: http://de.fotolia.com/

 14. Köszönöm a tömör és érthető leírást. Nálam is fordult már elő megrendelő esetén, hogy a kapott képek eredete ismeretlen volt. Eddig nem volt gond, de akkor csak a “szerencsén” múlt eddig.

  Most már erre is oda kell figyelni. Végre megerősítést nyertem, hogy nem vagyok paranoiás ezen a területen.

  Köszönöm a linkeket is.

 15. Sziasztok,

  én ebben a témában a “meglopottak” oldalán állok, fotós vagyok. Eddig olyan médiumok lopták el a fotóimat a honlapomról, mint az index.hu, a Népszabadság, a UNIT Magazin, a Metro újság, a City-Screen (a metrókban a kivetítők üzemeltetője), és egy tévés reggeli műsor (a címét már elfelejtettem).

  Pedig a fotóim nem túl nagy felbontásban (500×375) és vízjellel ellátva (ziv.hu) vannak kint az oldalon. Néhány médium ki photoshop-olta a vízjelet, mások ennyire sem vették a fáradságot.

  Eddig minden esetben sikerült megállapodni velük peren kívüli kártérítésről, de ebből nem tudnék megélni. A fotózásról mint szakmáról le is mondtam azóta.
  Sajnos a boltban nem adnak kenyeret csak azért, mert már százezrek látták a fotóimat…

  üdv, Zakor Péter

 16. Sziasztok!

  Először is gratulálok a cikkhez, informatív és új keresési lehetőségeket hozott a számomra.
  A mi portálunk egy naponta frissülő egészségügyi témával foglalkozó oldal. Elég nehézkes lenne minden napra saját fotókat legyártatni, több fotóst is alkalmazni kellene hozzá, illetve az utómunka miatt lassabb is lenne.
  Jelenleg a Dreamstime oldal az, amit előnyben részesítek, itt szintén rengeteg ingyenes kép található, több témában is, valamint az ára is elfogadhat.
  Magánemberként ha a saját “kis” oldalamról lenne szó megértem, hogy az ember nem tud/akar havonta tízezreket költeni csak arra, hogy képeket vásároljon, de egyetértek azzal, hogy hosszútávon mégis csak jobban jár ezzel a megoldással.
  Abban is egyetértek, hogy a saját fotók készítése a legcélravezetőbb, ha hitelesek és “életszagúak” szeretnénk lenni.
  Bár ez talán inkább a blogok sajátja, hol nem a kép minősége, hanem a mondanivaló az ami igazán számít.
  Szerintem ha az ember célja a vállalkozás, vége bemutatása vagy ismertté tétele, akkor nem szabad spórolnia ezen. Mert nem csak a büntetésre kifizetett pénz bánhatja, hanem adott esetben a jó hírét is.
  Valamint ha az ember nem ész nélkül vásárol, hanem alaposan átböngészi a képeket, és kiválasztja azt amire tényleg szüksége van, akkor ez a havi több tízezres összeg drasztikusan csökkenthető is. :)

 17. Mátyás Edit szerint:

  Tetszik, hogy értesültem róla, még mielőtt beperelne valaki… jó tudni, hogy mi mindent lehet levédetni manapság!
  Üdv: Edit

 18. Jó hogy errős is szó esik, szerintem hiánypótló a téma, és nagyon fontos, mi több érdekes is.
  A képeim mindegyikére rendelkezem a beszállítóim felől engedéllyel, nagyon kevés ( talán 2-3%) amit máshonnan “beszereztem”.
  Viszont volt olyan, hogy egy kapcsolat megromlása és felbomlása után fenyegetést kaptam, hogy az általuk birtokolt képeket vegyem le az oldalamról. Ezt megtettem, majd ugyanazokat a képeket máshonnan megszereztem hivatalos engedéllyel. Még ez uton is próbálkoztak, de akkor már elhajtottam őket. Amit végképp nem tudok megszerezni, arról meg csinálok képet magam.
  További jó munkát !
  Bálint Balázs-Műhelynet

 19. Krissz szerint:

  és a képekről már ne is beszéljünk!! Megcsinálom, felrakom, falusi csitri felszabadul a netre, hogy majd ő vaterán árul… beszúrja a honlapomról a képet, mondom BESZÚRJA!
  annyira sötét, hogy még a link is visszakövethető a képről, az ilyentől az internetet is el kellene venni! És én járkáljak a szabadalmi hivatalba meg a közjegyzőhöz, mert ilyen furkók vannak!

  • lacus szerint:

   Krissz, az ilyen kép beszúrás magas labda…
   Ilyenkor fel kell tölteni egy másik képet a beszúrt kép nevével és ez örökre elveszi a kedvét a képbeszúrástól :)

   A beszúrt kép url-je, ami a tolvaj oldalán is kint díszeleg, pl. a krissz.hu/kepek/en-kepem.jpg

   Ezt helyettesíted egy másik képpel így a tolvaj oldalán a tudta nélkül más kép fog megjelenni, mint amire ő gondolt. A saját oldaladon pedig feltöltesz egy másikat, másik fájlnévvel az eredeti helyére.

   A krissz.hu/kepek/en-kepem.jpg tartalmát pedig rád bízom… :)
   Lehet egy egyszerű fekete négyzet, de felírhatod rá pl egy gay club elérhetőségét, reklámozhatod a saját oldalad, vagy egyszerűen ráírhatod, hogy “ezt a képet jogtalanul használják”… ezt a vérmérsékletedre bízom

   • Krissz szerint:

    Tééééééééééényleg, REKLÁM… mekkora ötlet ! KÖSZI :)
    Használni fogom és kegyetlen leszek :)

    • lacus szerint:

     Egyszerűek ellen az egyszerű módszerek a legcélravezetőbbek

     Képzeld el az arcát, amikor meglátja.. ez most meg micsoda, ő teljesen mást tett ki… :)

     Kis szerencsével jó ideig nem néz rá, és ingyen reklámoz a konkurencia :)

     • Viszont, ha nem az URL alapján teszi fel a képet, hanem előbb lementi a gépére és tallózással kerül a weboldalára, akkor ez a megoldás nem működik. Jól gondolom?

      • lacus szerint:

       Igen, ez a módszer csak a direkt linkelésnél használható, az általad említett esetben már nem.

    • lacus szerint:

     Csak vigyázz, hogy a régi és az új kép méretei egyezzenek (azonos szélesség és magasság), különben torzulni fog az új kép.

 20. Jó hogy írod !
  Én is találam már saját képeket itt-ott adok-veszek oldalakon…

  • Krissz szerint:

   nekem már előre annyi ilyennel volt dolgom, hogy sablonból küldöm a felszólításokat.

   1. felszólítás az orrgazdának, aki természetesen elküld, hogy ne zaklassam, hogy képzelem ő “az interneten találta”

   2. domain ellenőrzés, regisztrátorhoz kérelem az eltávolításhoz… ők általában megoldják a dolgot pár óra alatt, ha a jogsértő tartalmat bizonyítod

   3. peres eljárás… ezt nyilván mindenki ismeri

   • “1. felszólítás az orrgazdának, aki természetesen elküld, hogy ne zaklassam, hogy képzelem ő “az interneten találta””
    A google képkeresőbe szinte minden kép szerepel az indexelés miatt, azaz ő tényleg találta. Azaz nem feltétlenül kell a weboldaladra rámenni ahhoz, hogy letöltse. Jobb egérrel kattintás a képre, kép mentése és kész. És mégis csak a Google képkeresőjében volt.
    Természetesen a felszólítás jogos, mégha ezt nem mindenki tudja. Sokszor feltételezzük azt, hogy a Google képkeresőjébe talált képek szabadon felhasználhatók annak ellenére, hogy kiírja, hogy jogsértő lehet felhasználni.

    • Krissz szerint:

     az én képeim mindig logozva vannak, csak a design elemekre szoktam egyszerű oldal címet írni, amit könnyű levágni…

 21. Néha túl sokat kérnek a képért vagy nem a kívánt minőséget hozza. Ha egy képet eladnak 100 embernek, akkor már 100 Ft-ért is bőven elég eladni ahhoz, hogy a munkabér bejöjjön. Az megint más, hogyha egy személy számára készül 1000-5000 Ft-ért egy kép és azt senki más nem használhatja fel.

 22. Márton Hajnalka szerint:

  Köszönöm szépen, nagyon hasznos hírlevél volt!
  A legtöbb kép a honlapomon saját, most is épp azzal bíbelődök, de van pár a photosearch.com-ról is, a legkisebb méretben! Cseréljem le őket, de gyorsan?
  A választ előre is köszönöm, mert fogalmam sincs arról, hogy jót tettem vagy rosszat?!
  M.Hajni

  • Nagyon nehéz válaszolnom arra, amiről nem is tudok!
   Nem, hogy fényképet loptam volna, vagy tettem volna fel a honlapomra, mikor még nincs is honlapom!
   Még fogalmam sincs, hogy mit, hogy kell csinálni, és már is elkeserítetek, mintha csalnék! Miért nem mondjátok meg konkrétan, hogy mi a hiba!
   Milyen képre vonatkozik a fenyegetés? Jó lenne, hogy tisztán lássak!
   Köszi Szalianna

   • pete szerint:

    1xű … minden képről amit fel fogsz tenni, meg kell győződjél, kié-mié és hogy a készitő engedi-e felhasználni és ha igen akkor hogyan.

    Ha nagyon tutira akarsz menni, a cikkből emlitett oldlakról szedsz képet vagy a legjobb: te megad fotózol.

 23. Vannak szöveges tartalom terén is durva dolgok. Nekem rendszeresen lelopkodják a munkáltatók által feladott hirdetéseket az oldalamról. Legszemetebb ezek közül a careerjet.hu…nem elég, hogy berátja egy frame-ben az oldalaimat, a fejlécen pedig magához regisztráltat mindenkit, még meg is keresett, hogy tegyem ki én is a hirdetését, mert jelenleg ingyen reklámoz engem.

  • pete szerint:

   1xű – tiltsd le a site-odon az oldal kiszolgálását ha a referrer a másik site-é, vagy tegyél ki ilyen esetben alternativ tartalmat…

 24. Köszönöm, nagyon hasznos a téma! Már le is cseréltem egy fotót a webolapomon, mert leellenőriztem: jogvédett!
  Tényleg jó, ha használjuk a szűrőt a Google keresőben!
  Eddig nem a cikkben szereplő linken nyitottam meg a képkeresőt, hanem a google.hu oldalon kattintottam a Képek fülre. Így viszont nem ajánlja fel a felhasználási jogokra vonatkozó szűrést.

  Ezért is nagyon jó, hogy elolvastam a cikkedet! Köszönöm!

  • Hello! gondoltam felvezsem Önnel a kapcsolatot mert szerettem volna kérdezni valamit, erre eljutottam a 4 menüpontos oldalra ahol regelni lehet ha tagja akarok lenni az mlm hálózatnak. ez még ok is, gondoltam csak van egy contact link ahol feltehetem a nagy kérdést, miért nem látom mennyi is az az üzleti csomag, természetesen nem találtam. erre gondoltam hátha rámegyek egy sponzor arculatára, ott lesz a titkos info, na ott sem lett meg, megkaptam regelési lehetőségemet egy angol nyelvű weboldalra.. szeretném ha mailban tudnánk erről értekezni, ha már az oldalon (goldteam) semmi kapcsolat link nem található, se konkrét info a fizetés összegéről.
   üdv vkrisz!

   a kérdé amiért kerestem volna Önt az lett volna, milyen programmal ellenőrizte website-ja legalitását?

   • Kérem, írjon a weboldal 3. és 4. oldalán többször is előforduló e-mail címre. Minden kérdésére szívesen válaszolok.

    A regisztrációs oldal alján lehet nyelvet választani. Az oldal 20 nyelven működik jelenleg, köztük magyarul is.

 25. A “képigény” nagyban függ a weboldal témájától is. Webshopoknál mindenképp javasolt a saját, de legalábbis a gyártó által a részünkre bocsájtott.

 26. Én is örülök a téma felvetésének, és még inkább cikk indította élénk eszmecserének.
  De azért hozzátenném, hogy a profi fotós által számodra készített kép is élő, hiteles, jogtiszta, és a Tiéd.

 27. Juhász Judit szerint:

  Szia!

  Nekem egy kérdésem lenne. Én képet nem szoktam letőlteni, csak a saját készítésüeket teszem fel, de ha van ismerősnek valami jó pofa képe akkor azt kimásolom magamnak ,és kiteszem. Akérdésem, hogy így is megbüntetnek -e, vagy lesz-e valami más problémám?

 28. Tisztelt OMA blog.
  1 Hogyan tudom megvizsgálni hogy oldalam tartalmaz e nem megfelelő, a.k.a. problémás képeket?
  2 illetve hogyan tudom leellenőrozni oldalam képei máshol megtalálhatóak e a neten?
  3 illetve hol kell jelenteni ha tudomásomra jutott egy oldal módszeresen lopja más sikeres oldalak kinézeti, rendezettségi, működési elveit?:D
  4 csak az számít lopásnak ha egy az egybe lementik, vagy az is ha teszem azt pl x oldal majdnem teljes másolatát kis változtatással létrehozzák? hol a határ amire már azt lehet mondani ez másolás?

  Köszönettel Vkrisz!

  • szanita88 szerint:

   Kedves Vkrisz!

   nem vagyok szakember, de remélem hasznosak lesznek a válaszaim

   2. a google képkeresőbe csak “be kell húzni” a képet

   3. a legjobb, ha a meglopott oldalnak írsz

   Üdv,
   Anita

 29. Nagyon köszi az írást, számomra sok új információt és nem kevés kellemetlen érzést jelentett. Grafikusként, kiadvány szerkesztőként dolgozom, és sajnos gyakran előfordul, hogy a megrendelő nem tud olyan képet biztosítani pl. egy magazinban lévő cikkhez, ami kellene. Amit küld, az kis felbontású, internetről levett kép, bizonytalan forrásból. Ilyenkor vagy javaslok valamit helyette saját képgyűjteményemből, vagy letöltök én is egy jobbat a netről, mert kép vásárlásra már többnyire nincs külön pénz.
  Két kérdésem van: ha ő a kész újságot felteszi a netre pdf formátumban a saját honlapjára, akkor benne maradnak-e ezek a láthatatlan vízjelek, ha van benne ilyen?
  A másik pedig, hogy ebben az esetben, ha egy-két ilyen kép is belekerül, ki a felelős: a kiadvány kiadója, vagy a grafikus?

 30. Krissz szerint:

  Egyébként kár vitatkozni a lopósokkal! Kivétel nélkül ments váruk “az interneten találtam”. Szentül hiszik, hogy a képek az interneten maguktól teremtődnek! Kár velük leállni, mert mindig az a vége, hogy vagy feljelented, vagy megtanítod internetezni és kioktatod a szerzői jogokról…

  Ezért is köszi ezt a cikket, mert csak elküldöm a linket és vagy megértik mit hadoválok a képeimről a butuskák :) vagy nem, akkor megy a feljelentés.

 31. a magyar jogszabaly nem irja elö, hogy köteles minden webtulajdonos feltüntetni a weboldalan a kepek forrasat? különben meg a jog kimondja, hogy a nem tudas nem mentesit a felelösseg alol. Igy az a szöveg, hogy a weboldalon talaltam es nem tudtam, hogy jogvedett ….hm eleg gyenge kifogas…a fenykepeszek a grafikusok es a szövegirok nem azert dolgoznak es adjak a tudasukat es kreativitasukat, hogy masok csak ugy lenyuljak…nalunk nemetbe itt ezeket nagyon szigoru törvenyek szabalyozzak es vedik ezen emberek munkajat….jogosan…

  • Ez egy kicsit mókás :D
   Azért legyünk gyakorlatiasak és tényszerűek:
   Ha minden ember kötelességének megfelelően ismerné az ÖSSZES jogszabályt, nem lenne szükség egyetlen ügyvédre SEM! Viszont ha NINCS egyetlen ügyvéd sem, nem lenne aki pereskedjen veled, tehat oda jutunk ahonnan kiindultunk. Szép szép demagóg szöveg “a törvény nem ismerete..” de ki az aki minden törvénnyel tisztában van?:D csak egyetlen olyan embert mutasson nekem valaki, és az illető ez esetben lehet ügyvéd IS!!! szóval ez már itt bukott mutatvány :D De azért jópofa.. Azt gondolom azok kevesebben vannak akik dolgoznak ilyen termékeken, azaz kreálnak valamit, mint azok akik megnézik, és ha azok akik gyártanak valamit megfelelően figyelnek arra mit kell tenniük a saját adataik biztonságáért(elvégre ők csinálják nem én) akkor sokkal egyszerűbb lenne az élet. Könnyű felelőtlenül megcsinálni egy fotót kirakni mindenféle védelem nélkül kirakni a webre aztán várni ki hiszi magáénak azt menni pereskedni, ahelyett a készítő IS ügyelt volna a megfelelő adatvédelemről. Értem ez alatt azokat a pereket, amikor maga a szerző IS csak nehezen tudja bizonygatni az valóban az övé, mert nem rakott bele semmilyen jelzést, nem rakott rá vizjelet, nem csinált semmit amitől egyértelmően látszik az a kép az övé! PEDIG neki ugyanannyi energia tudatni az olvasóval az a kép nem közös (SŐT!!), mint a usernek utánanézni az a kép leszedhető vagy nem? DE persze tudom mindig azok a fránya userek :D

   • Krisz erre a legegyszerübb megoldas ha ügynöksegtöl veszed mint pl. a fotolia…en is ugyan ebben a cipöben jartam amikor a weboldalainkat csinaltam, hogy keresgeltem kepeket es nem lehetett eldönteni, hogy jogvedett-e vagy sem…es igen olyan is van, hogy varjak mikor hasznalod fel, hogy pert tudjanak inditani es betudjanak gombolni töled egy szep kis summat…a sok keresgeles utjan akadtam ügynöksegekre akiktöl x euroert lehet jogvedett kepeket venni baratsagos arakon. Igy biztosan tudom, hogy a kepek amiket hasznalok jogosan hasznalom, hiszen megvettem öket, es meg le is tudom könyvelni mint kiaadas. Ez a legtisztabb utja….nem pedig akarmilyen kepet letölteni amiröl nem tudom-több okbol-, hogy ingyenes-e vagy sem.

 32. Kedves Tudorok!

  Köszi a sok tartalmas infót, ami sorra érkezik, pl. ezt a mostani KÉPes témát is…- bocs, nem volt időm végigolvasni valamennyi kommentet, így kérdezem: de mit tehet az, akinek vannak saját fotói, leginkább azokkal dolgozik, de azokat tovább-“mentik” így-úgy? Mi, akik fotózunk, rajzolunk, hogy találhatjuk meg és miként védhetjük meg/le saját képeinket, grafikáinkat? Kösziasztok! P.Ildikó

 33. Úgy gondoltam, néhány mondattal hozzászólok. A honlapom egyik oldalán emberi anatomiával kapcsolatos képeket töltöttem fel, a betegség rövid ismertetésével, amely igen népszerű. Amióta a megszorítások a médiát is célba vették, meglepetésemre a (kb. húsz kép közül) moderátor két képemet töröltetett. Az egyik, telejes alakú kép, a férfi izomzatát, a másik a prosztatát ábrázolta. Semmi közük nincsen, sem az erotikához, sem a pornóhoz.

  Kétszeri kérdésemre, nem kaptam választ. Illetve a honlap szerkesztője annyit válaszolt: a moderátor így döntött. Ennél, még furcsább dolgok történtek, az egyik honlaptársammal.

 34. Ötveneske szerint:

  Amit nem értek. Egyszer valahol valaki azt írta hogy ami képeket a pl. a Google kiad, (az általam beírt szavakra) az nyugodtan másolható. Vagy régebben igaz volt és azóta változott a helyzet?
  A másik. Miért állítják azt, hogy a Google-ban, illetve a hasonló helyeken ingyenesen lehet letölteni képeket, amikor mégiscsak fizetni kell érte, vagy ott áll az oldalon, hogy “Minden jog fenntartva!”
  Nem zavaros ez így egy kicsit? Szerintem más a fizetős, és megint más az ingyenes.
  A kettő két külön dolog.
  Ha én nem vásárolt képet szeretnék felhasználni, akkor járható út, hogy a kép tulajdonosától kérjek írásos engedélyt? Ha igen, van-e ennek valamilyen protokoll szabálya?
  Várom válaszukat!

  • Krissz szerint:

   mert a google kivétel nélkül a honlapokról gyűjti be a képeket, amik tulajdonosa vagy fenntartja a jogot, vagy nem.

 35. Karesz szerint:

  Köszi az infókat!

  Kérdés: mi a helyzet a “free wallpaper” vagyis az ingyenes háttérképekkel? Ezeket minden gond nélkül használhatom a honlapomhoz?
  Ehhez kapcsolódó kérdésem, hogy ha egy honlap nem termel bevételt akkor az nem üzleti honlap ugye? Így pedig az azon felhasznált képek sem üzleti céllal vannak felhasználva.

  Előre is köszönöm a választ!

 36. Tudna valaki segíteni abban, hogy milyen hatással lesz az új Magyar póker törvény jogilag a Magyar póker játékosokra?

  • Minden szigoritás, korlátozás rossz hatással van a pókerezőkre, igaz van aki talál kiskaput. Szerintem rossz helyen tetted fel a kérdést.

 37. Sziasztok!

  Nekem nem a képekre vonatkozik a kérdésem, de azt hiszem itt is megemlíthetem.

  Hogyan tehetek fel tetszőleges zenei aláfestést a youtube videómra, ha az nem reklámcélú (van amelyik videóra kiírják, hogy a videó készítője nem birtokoja a zenét, meg van, ahol ki van írva, hogy hol veheti meg az aktuális zeneszámot) és hogyan, ha azon a videón adsense hirdetést szeretnék megjelentetni?
  Hogyan tehetek legálisan zenét az infotermékem videójába?
  Sajnos nem találtam megfelelő választ eddig a neten, vagy olyan bonyolult volt, hogy nem tudtam értelmezni.
  Ha válaszoltok, nagyon megköszönöm, de szívesen olvasnék erről egy jó bejegyzést is.
  Üdv
  Erika

  • Szia!

   Nem egyszerű leírni hogy hova kell kattingatni hogy elérd ezt a funkciót, ezért inkább kerestünk Neked egy videót erről: http://youtu.be/kngOOe37OBA

   Infotermék videójána pedig vásárolj zenét, pl itt: http://www.soundsbox.com/

   • Nagyon szépen köszönöm!

   • Erika szerint:

    Szia Zsolt!
    Még mindig ezen a zenén morfondírozok. Ha a soundsbox.com-ról vásárolok zenét, az nemcsak magáncélú hallgatásra ad jogot? Nyugodtan felhasználhatom a saját termékem videójának aláfestő zenéjeként? Az teljesen legális? Ez számomra hihetetlen.
    Ha veszek egy CD-t, akkor az azon lévő dalokat is felhasználhatom? Vagy ez miben különbözik?
    Nagyon régóta szenvedek ezzel, mert nem szeretnék bajba kerülni a jogtalan zenehasználat miatt. De ha a soundboxon így működik, akkor az szuper. Azt sem tudom, hol nézhetnék ennek utána.

 38. A titkos üzeneteket hordozó ékszereimről és a QR kódos gyerekazonosítókról nyilván csak saját készítésű képeket használok. A Facebook oldalaimon megjelenő tartalmaknál viszont mindig feltüntetem a kép forrását, ha az nem saját. Remélem, ez elegendő.

  A stockphoto oldalakra már csak azért is érdemes beregisztrálni, mert a hetente/havonta küldött hírlevelekben ingyenesen letölthető képeket is szoktak küldeni. Ezeket én mindig lementem, ki tudja, mikor tudam majd valamira felhasználni.

  Ha stockphoto oldalon akarsz vásárolni, érdmes rákeresni, hogy van-e aktuális kuponjuk. Lehet találni kupon kódokat, amivel aztán olcsóbban tudsz kreditet venni.

 39. A mi képeink vagy saját képek vagy mindegyikre rendelkezem engedéllyel a jogtulajdonostól. Úgy a képekre, mint a megnevezésekre, színekre, leírásokra. Az oldal leírásában benne van, minden lenyúlásért jogi eljárást indítunk meglehetősen komoly összegekért ( szavanként 50.000+áfa, képenként 100.000 Ft+áfa ) . Az első egy határozott figyelmeztetés, ez általában azonnal hat.

  • Emil szerint:

   Megnézve a weboldaladat csípőből megkérdezném, hogy a főoldali műholdkép honnan van? Feltételezhetően a gugli maps-ból, akkor pedig így nem illesztheted be az oldaladba. Szerintem ezt gyorsan módosítanod kellene.

   • Akkor azt tudom megtenni, hogy egy olyan linket szúrók be amin a térkép részlet látható, és arra kattintva a gugli mapra viszi a nézőt ? Ez már jó lehet ?

 40. +1 kérdés. Ha nem közvetlenül lementem ( mentés más néven ) hanem prtsc és utána paint beillesztés, némi masszírozás, mentés másként sort végig járom, akkor is megtalálhatnak ? Volt, hogy már észre vettem ilyen eljárással nyúlt saját képet más oldalán, ott a tolvaj nagyon egyszerű lelkű volt, simán felismertem a képemet. De ha szoftverrel keresem a saját képeimet akkor így is megtalálhatom ? A szövegeket gyakran kerestetem ilyen szoftverekkel.

  • Emil szerint:

   Mivel hasonló cipőbe járunk a tapasztalatunk a következő:
   Igen, megtalálnak.
   Amennyiben egy képet felhasználsz, akár teljesen, akár részben, és az bírósági tárgyalási szakaszba jut el, akkor a bíróság felkér(het) egy szakértőt, hogy állapítsa meg a hasonlóság (egyezőség) mértékét.
   Ha a lementett kép főbb jegyei megegyeznek az általad készített képben lévő beillesztés főbb jegyeivel (és itt a főbb jegyek nem a szín, méret és elrendezés), akkor biztos, hogy elmarasztalnak és megítélik a jogosulatlan használatot.
   Ebben az esetben a fizeted a bíróságot, a szakértőt és a jogosulatlan használatot, ami egy újabb tárgyalás alapját képezi, mármint hogy mennyi hasznot szereztél a kép használatával és mekkora kárt okoztál annak akitől a képet eloroztad.
   Mi ügyvédekkel kerestetjük a képeinket – mivel nem találtunk megfelelő programot rá – így ők automatikusan küldik a felszólításokat az érintett tulajdonosoknak.

 41. Sziasztok ! Az én honlapomon először a honlapkészítő informatikus helyezett el fogalmam sincs honnan vett fotókat. Én nem a jogi félelmek miatt, hanem a hitelesség miatt viszonylag hamar lecseréltem saját fotókra. Így nem érint a téma.
  De egy kérdés azért motoszkál bennem. Ha Jenő kinyomtatja a lopott képet és visszaszkenneli, akkor is felismerik az ügynökségek képkereső robotjai ?

 42. Karesz szerint:

  Web áruházunkban csak saját készítésű termékfotókat használunk. Több ezer termék esetén ez elég komoly munka, idő és összeg elkészíteni. Vízjelezettek. Ennek ellenére a konkurens web áruház gond nélkül lenyúlta a képet, termékleírást(szóról – szóra), publikálta a saját web áruházában, és még a vízjel megléte sem zavarja a képen…

 43. Annamari szerint:

  Mi történik hogyha hírlevélbe használom fel a Google-ben található képeket? Azt a szoftverek nem találják meg, nem?

 44. András szerint:

  Sziasztok!

  Ha már szerzői jog, és jogvédelem, céges irányban nem vagyok tisztában azzal, ha mondjuk egy 15 mp-es filmrészletet feltöltök a céges youtube-unkra, és azt megosztjuk a Facebookon, akkor ezért járhat-e szerzői jogdíj miatt büntetés? Régi filmről van szó, pl. 80-as évekbeli vígjátékok részletei…ezekhez kell engedély, vagy fizetni kell? Vagy nem használható fel egy céges youtube oldalon, facebook oldalon?

 45. Sziasztok!
  Úgy látom, elég sok a megválaszolatlan kérdés.
  Azért én is felteszem az enyémeket, hátha mégis valaki…
  Tudom, ostoba kérdések, de nem tudom, ezért inkább megkérdezem:
  1. Ezek a fenti oldalak, amiket az OMA ajánl, ingyenesek… ugye? Tehát itt semmiféle kötelezettség nincs?
  2. HOgyan kell venni képeket? Írta valaki, hogy milyen olcsó, oké, de én naponta posztolok pl. a FB-ra, és hozzá képet teszek, akkor naponta vásároljak egy képet? Még az is mennyi idő, amíg megtalálom… Persze egyszerű a googlé-val… De tényleg nem tudom, hogy kell vásárolni… egyesével, vagy egy csomagot? vagy hogy? és naponta?
  3. A saját oldalamra még vásárolnék is, de a napi fb posztokhoz? Mondja már meg valaki, ezt a kettőt külön kell vagy lehet kezelni, ugye? Mit érdemes csinálni?

  Bármelyikre kapok választ, nagy segítség nekem, köszönöm!

 46. Sziasztok!
  Mi a helyzet akkor, ha az Internetről letöltött képet kinyomatom majd lefotózom/beszkennelem, és azt használom fel az oldalamon… Az már az én általam készített kép… Vagy még ez a megoldás is támadható? (nem olvastam el az összes hozzászólást, lehet, hogy már felmerült ez a kérdés, akkor elnézést a duplikációért).
  Szép napot!

  Tamás

 47. Átolvasva a hozzászólásokat, igen meglepő, hogy a hozzászólók, kérdezők főleg azt a megoldást részesítik előnybe, hogy letöltik, lemásolják, lefotózzák, átdolgozzák a feltett képeket! (?) Kedves emberek, picikét nem kellene elgondolkodni, hogy ez akkor is ugyanolyan lopás és ennek közlése után szintén bűncselekmény?! – Hiszen ezzel dolgozott a kép készítője és nem éppen úgy gondolta, hogy a képeivel majd a fél világot ellátja ingyen! Picit bele kellene gondolni abba, hogy ezek az emberek meg közben féltve és óvva zárják a lakásukat, az autójukat és minden más munkájukat ami számukra féltett és értékes? – DE azt a képet meg ellopják és felhasználják, közlik, ami nem is az övék? Nos, van egy igen egyszerű dolog és feltétel az életben, ha ezt követné sok ember, igencsak másfajta világot élnénk: NE vedd el ami a másé, ne használd fel a másét, mert olyan nem létezik, hogy talált kép, meg értelmes keresők! (A legtöbb kereső mindent kidob, ami a keresési találatainak feltételeivel azonos, de az ettől még nem lesz szabadon felhasználható a talált anyag!) Picit nézzen már mindenki magába, tényleg jól van ez így, minden oké a gondolkodásotokkal? – Én elég szégyenletesnek találtam igen sok fenti hozzászóló sorait, mert csak azt nézi, hogyan szerezhet ingyen bármit is, amivel esetleg a saját oldalain meg eladhat valamit! Szégyen! Ti a saját értékeiteket és munkáitokat is ugyanilyen módon becsülitek meg?

 48. Én a https://pixabay.com/ oldalról szoktam használni a fotókat.

Hozzászólás beküldése

*