Új médiatörvény: Te már bejelentetted a weboldalad?

A közelmúltban több kérdést is kaptunk arról, hogy az új médiatörvény miatt milyen teendők, kötelezettségek merülnek fel azoknál a cégeknél, akik valamiféle “internetes médiaszolgáltatásban” vesznek részt. Mi számít internetes sajtóterméknek és vajon cenzúrázzák-e a blogokat a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság titkosügynökei? Többek közt ezeknek a kérdéseknek jártunk utánuk!

Az új médiatörvény sok indulatot szült eddig is, sokan bírálják, nem értenek egyet vele stb. Mi nem az értelmét próbáljuk most boncolgatni, hanem szeretnénk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat, amit sikerült kiderítenünk. (Jogi tanácsadásnak semmiképpen nem minősül a bejegyzésünk.)

Az NMHH oldalán az alábbi cikket olvasgatva úgy éreztük, hogy nem lettünk sokkal okosabbak. Ezért részletesen elolvastunk a 108 oldalas törvényt.

A legfontosabb tudnivaló, hogy: aki “internetes sajtóterméket, illetve internetes újságot és hírportált üzemeltet, köteles sajtótermékeit bejelenteni.”

Az új médiatörvény és az online marketing
Röpködhetnek a milliók!

“Az adatszolgáltatás nem vagy nem megfelelő teljesítése esetén a Hatóság a jogsértőt ötvenezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírsággal sújthatja.”

(Egyéb jogsértésnél az internetes sajtótermék esetében a kiszabható bírság összege huszonötmillió forintig terjedhet.)

Érdemes tudni a jogkövetkezményekről is, ha valami jogsértés található az “internetes sajtótermékben”, akkor a büntetési tételeken felül még az alábbi szankciókra is lehet számítani:

  • a jogsértőt kötelezheti a Hatóság a határozat közzétételére a jogsértő honlapjának nyitóoldalán (meghatározott ideig);
  • törölheti azon médiaszolgáltatást a nyilvántartásból, “amelyben a jogsértést elkövették, illetve azonnali hatállyal felmondhatja a médiaszolgáltatási jogosultság tárgyában megkötött hatósági szerződést, miután a jogsértő ismételten súlyos jogsértést követett el. A nyilvántartásból törölt médiaszolgáltatás a törlést követően nem tehető a nyilvánosság számára elérhetővé.”

Ugye nem rám vonatkozik!?

Ezek után most már nem mindegy kire vonatkozik ez az egész, kinek is kell bejelentenie Magát. Idézek a törvényből:

“Sajtótermék: a napilap és más időszaki lap egyes számai, valamint az internetes újság vagy hírportál, amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelynek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget visel, és amelynek elsődleges célja szövegből, illetve képekből álló tartalmaknak a nyilvánossághoz való eljuttatása tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából, nyomtatott formátumban vagy valamely elektronikus hírközlő hálózaton keresztül. A szerkesztői felelősség a médiatartalom kiválasztása és összeállítása során megvalósuló tényleges ellenőrzésért való felelősséget jelenti, és nem eredményez szükségszerűen jogi felelősséget a sajtótermék tekintetében.”

Egyértelmű ugye? Vagy mégsem? Tehát a törvény megnevezi az internetes újságokat, hírportálokat, de a fenti kategóriába (az én olvasatomban) simán beleeshetnek a (céges) blogok és egyéb értékes tartalmat szolgáltató weboldalak is.

Telefonos segítséget kértünk

A fentebb idézett cikk záró bekezdésén felbátorodva fel is hívtam az NMHH-t egy kis segítségért. Első próbálkozásra sikerült elérnem egy illetőt, aki egyáltalán nem volt segítőkész. Mindenáron a honlapjukra akart terelni, hogy ott mindent megtalálok. Amikor pedig erősködtem, hogy amit lehetett elolvastam, de nem minden egyértelmű, a következő választ kaptam:

“A törvény értelmezésével forduljanak jogi szakemberhez, ha nem lenne minden világos…”

(No comment!) Vártam egy kicsit, újra felhívtam a kedves Hatóságot, ekkor már egy sokkal segítőkészebb hölggyel sikerült beszélnem, akitől az alábbi információkat kaptam:

– Kikre vonatkozik?
– Online magazinokra, hírportálokra.

– A blogokkal mi a helyzet?
– Blogokra NEM vonatkozik a bejelentési kötelezettség!

– Mennyibe kerül a bejelentés?
– A bejelentéshez nem kell semmilyen eljárási díjat fizetni.

– Mi történik a bejelentés után?
– A bejelentés után a Hatóság “regisztrálja” az internetes sajtótermékeket.

Mi lesz ha valaki elmulasztja a bejelentést, pedig neki kötelező lett volna?
– Egyelőre nem lehet tudni, most az adatszolgáltatási kötelezettség van, feldolgozzuk az adatokat és utána kiderül…

A bejelentett oldalak tartalmát valaki felügyeli majd?
(Itt kérte a hölgy a türelmemet és kb. 4 perc után az alábbi választ kaptam:)
– Folyamatosan nem nézzük az oldalak tartalmát, de ha jön valami panasz, vagy bejelentés az adott portálra, akkor vizsgálni fogjuk.

Ketyeg az óra…

Fontos határidő tehát: az internetes sajtótermékeket legkésőbb 2011. június 30-ig be kell jelenteni a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak! Itt minden szükséges infót megtalálsz!

Te megúsztad a bejelentést?

Comments

  1. Köszi, hogy utánajártatok! Nagy kő esett le a szívemről :)))

  2. Köszönöm szépen, megnyugtató:)

  3. Szuper, hogy kiderítettétek! Az idézet olvastán én már betettem magam abba a kategóriába, akiknek nem “elsődleges célja… bla-bla”, de így már teljesen nyugodt vagyok :)

  4. Sziasztok OMA Fiúk!

    Én is megkérdeztem ezt Szabó Tibor ügyvédtől, aki ezt válaszolta nekem:

    “A médiatörvény /2010:CLXXXV) hatálya a médiaszolgáltatókra terjed ki. A 203.§ 40. pontja szerint: “Médiaszolgáltatás: az Európai Unió működéséről szóló szerződés 56. és 57. cikkében meghatározott, önálló, üzletszerűen – rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett – végzett gazdasági szolgáltatás, amelyért egy médiaszolgáltató szerkesztői felelősséget visel, amelynek elsődleges célja műsorszámoknak tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából a nyilvánossághoz való eljuttatása valamely elektronikus hírközlő hálózaton keresztül.” Ez alapján – szerintem – ha az internetes tartalom fenntartása nem nyereség elérése érdekében történik, akkor nem tartozik a Médiatörvény hatálya alá, így a bejelentési kötelezettség sem vonatkozik rá. Még egyszer: szerintem.”

    • “Ez alapján – szerintem – ha az internetes tartalom fenntartása nem nyereség elérése érdekében történik, akkor nem tartozik a Médiatörvény hatálya alá, így a bejelentési kötelezettség sem vonatkozik rá. ”

      De vajon ez fordítva hogyan értelmezendő?
      A céges blogok fenntartása általában nyereség elérése érdekében történik, ez nem kétséges.

      És vajon mennyire éles a határ a blog és a hírportál között?
      Persze, vannak véleményblogok is, de ha én hírt adok (mai aktualitás) az IPv6 napról, akkor már hírportá vagyok? És az vajon az hírnek minősül, hogy ma különösen zivataros idő várható, vegyen túlfeszültségvédőt a számítógépéhez?

      • Pont ez az ami miatt próbáltunk utánajárni a dolgoknak. Mi is éreztük, hogy nincs éles határ. Aztán nehogy az legyen mint a viccben, hogy “nincs rajta sapka”…

        A telefonban a hölgy kategorikusan kijelentette, hogy a blogokat nem kell bejelenteni, ez az egész igazából arra vonatkozik, amikor valaki a tartalom gyártásából él, ez a fő tevékenysége és ezt értékesíti, vagy a tartalom mellett reklámokat mutat.

        De persze forduljak ügyvédhez, ha ennél pontosabban szeretném tudni, minden eset más és más…

        • Jochen32 szerint:

          Na én pont emiatt küldtem nekik már kétszer e-mailt, hiszen az oldalamon nincs reklám, nincs belőle bevétel, egyedül szerkesztem, viszont hírportálnak néz ki, rákérdeztem, hogy akkor most be kell-e jelenteni vagy nem. Persze nem reagálnak. Július 1-én meg gondolom azonnal megbüntetnek, aztán lehet menni ügyvéddel vitatkozni…

          • Jochen32 szerint:

            Na közben megérkezett a válasz az NMHH-tól… Azt írták, hogy…

            “Tájékoztatjuk, hogy a magánszemélyek által működetett internetes weboldal, blog internetes sajtóterméknek kizárólag abban az esetben minősülhet, ha a szolgáltató médiatartalmat nyújt és ezt gazdasági szolgáltatásként végzi, amelynek tartalmáért a gazdasági társaság szerkesztői felelősséget vállal. Ebben az esetben a médiaigazgatásra vonatkozó szabályok vonatkoznak rá, és azokat be kell tartania.

            A fent leírtak alapján Önnek azt kell mérlegelnie, hogy a weboldal elsődleges célja tájékoztatás, szórakoztatás, oktatás céljából nyilvánossághoz eljuttatott tartalmakat gazdasági szolgáltatásként nyújtják-e.”

            “A jogalkotó a sajtótermék kiadójára (alapítójára) bízza tehát annak eldöntését, hogy „termékét” sajtóterméknek tekinti-e, és azt szerepeltetni kívánja-e ezért a hatósági nyilvántartásban vagy sem.”

            Azaz én ezt úgy értelmezem, hogy ha nincs belőle bevételem, és magánszemélyként üzemeltetem, nem gazdasági társaságként, akkor nem kell bejelenteni.

            • Na, ez a szép! Én még nem kaptam meg a véleményt, de annak alapján, amit most itt Jochen32 kapott, nekem annyi tűnik világosnak:

              1. ha én pl. személy szerint oktatóanyagokat adok el, az már gazdasági tevékenység, és hiába vagyok magánszemély (mert az egyéni vállalkozó az még az), akkor is be kell jelentenem magam;
              2. ennek ellenére rám bízza a hatóság, hogy bejelentem-e az oldalam, vagy sem. Tehát ha “megfognak”, akkor duplán verik el rajtam a port;
              3. igazából még most is lehet úgy értelmezni a dolgot, ahogy akarom.

              • Na, én is kaptam ám szerelmes levelet! És a hajamra is kenhetem… Van valaki jogász netán köztünk, aki tudná ezt nekem értelmezni???

                “Mindenekelőtt rögzítenünk kell, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) a vonatkozó alkotmányjogi elvek és a közigazgatásra vonatkozó általános eljárási szabályok értelmében jogszabályi rendelkezéseket kizárólag egyedi hatósági ügyben, hatósági eljárás keretében, az ügy körülményeinek ismeretében, a tényállás tisztázását követően meghozott döntésében alkalmazhat, értelmezhet, mely értelmezést kizárólag hatósági döntésbe foglalva közölhet.

                Tehát az ügy részleteinek beható vizsgálata nélkül – hatósági eljáráson kívül – a Hivatal csak általános tájékoztatást nyújthat az Ön kérdésével összefüggő jogszabályi rendelkezésekről.

                A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Mttv.) 41. § (2) bekezdése alapján – főszabály szerint – a Magyar Köztársaság területén letelepedett kiadó által kiadott sajtóterméket be kell jelenteni a Hatóság Hivatalához.

                Az Mttv. 203. § 60. pontja alapján sajtótermék – többek között – az internetes újság vagy hírportál, amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelyek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget visel, és amelyek elsődleges célja szövegből, illetve képekből álló tartalmaknak a nyilvánossághoz való eljuttatása tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából, nyomtatott formátumban vagy valamely elektronikus hírközlő hálózaton keresztül. A szerkesztői felelősség a médiatartalom kiválasztása és összeállítása során megvalósuló tényleges ellenőrzésért való felelősséget jelenti, és nem eredményez szükségszerűen jogi felelősséget a sajtótermék tekintetében. Gazdasági szolgáltatás az önálló, üzletszerűen – rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett – végzett szolgáltatás.

                A közzétett szöveges és képi információk tekintetében csupán az a jogszabályi előírás, hogy szerkesztett tartalom legyen, és a közzététel célja tájékoztatási, szórakoztatási vagy oktatási célzat legyen. Amennyiben a fenti célok (tájékoztatás, szórakoztatás, oktatás) elsődleges szolgálatára hivatott az internetes tartalom, és a tartalom szerkesztettsége is fennáll, akkor annak gazdasági szolgáltatás jellege vagy annak hiánya mentén dönthető el az a kérdés, hogy az Mttv. hatálya alá tartozó sajtóterméknek minősül-e az adott tartalom vagy sem.

                Az Ön két weblapján – kereskedelmi tevékenysége részeként – megjelenő bejegyzések esetében az lehet döntő szempont, hogy a bejegyzések elérhetővé tétele önálló, üzletszerű szolgáltatásként jelenik-e meg, vagy sem. Amennyiben nem önálló szolgáltatás és/vagy nem üzletszerű (pl. ellenszolgáltatása közvetve sincsen), akkor a blog írás elektronikus kereskedelmi tevékenysége részének tekinthető és nem szükséges sajtótermékként bejelenteni őket, ellenkező esetben azonban igen.

                A fentiek figyelembevételével, ha az Ön által megjelölt – nyilvánosság számára elérhetővé tett – weblap-tartalmak úgy véli, megfelelnek a fenti előírásoknak, akkor azt a Hatóságnál be kell jelenteni.

                Bízunk benne, hogy tájékoztatásunkkal segítségére lehettünk.

                Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága 60/1992. (XI. 17.) AB határozatának indokolása értelmében a Hatóság – hatósági eljárás kereteit nélkülöző eljárásban kiadott – állásfoglalása sem jogszabálynak, sem egyéb jogi eszköznek nem tekinthető, az semmiféle normatív jelleggel, jogi erővel, illetve kötelező tartalommal nem rendelkezik.”

                Az utolsó két bekezdés különösen kedvencem a tanácstalanságom fényében… :)))

                • De a legjobb ez a kitétel volt:

                  “A fentiek figyelembe vételével, ha az Ön által megjelölt – nyilvánosság számára elérhetővé tett – weblaptartalmak úgy véli(!!!), megfelelnek a fenti előírásoknak, akkor azt a Hatóságnak be kell jelenteni.”

                  Kedves, azért kérdeztem, mert én nem tudtam eldönteni. Tövényt olvasni én is tudok, sőt magyarul is beszélek, tehát megértem a szavakat. Az értelmezés viszont már egy külön szakma, és sajna nem vagyok jogász, ezért kérdeztelek Téged. De hiába. A felelősség rám van tolva. Ez itt a lényeg.

                • Csilla köszönjük, hogy megosztottad ezt a levelet velünk. Ez a szörnyű, hogy tudunk magyarul, mégsem egy(értelmű) nyelvet beszélünk… A felelősség (és a büntetés) pedig mindig a mienk.

                • Csillához csatlakozva nekem is érdekes ez a rész:
                  “A fentiek figyelembe vételével, ha az Ön által megjelölt – nyilvánosság számára elérhetővé tett – weblaptartalmak úgy véli(!!!), megfelelnek a fenti előírásoknak, akkor azt a Hatóságnak be kell jelenteni.”
                  H én nem vélem úgy, hogy megfelel az előírásoknak, akkor elvileg nem kell bejelenteni. Szóval akkor egyikünk sem gondolja azt, hogy megfelelnek az előírásokra, ugye?:)
                  Azért érdemes egy jogásszal megtárgyalni, hogy kibúvónak ez elfogadható e.

                • Ildikó szerint:

                  Nekem ez alapján egyértelmű a dolog. Ha adott egy honlap (pl OMA) és ott a blog úgy jelenik meg, hogy infókat közöl, de mi nem fizetünk az infókért, tehát a ti szolgáltatásotok nem ez, ez csak egy mellékes, akkor nem kell bejelenteni. Mert pl az OMA is a tréningekből kapja a pénzt, nem a blog írásból.

                  Szerintem csak akkor kell bejelenteni egy blogot, ha abból van a bevétel.

                  A múltkor végignéztem az eddig bejelentett oldalak listáját és csak olyan cégek jelentették be, akik cikkeket közölnek az oldalon. pl.nol, hirkereso, fn, harmonet
                  Ergó egy nyomtatott újság online verziója

        • ha “…vagy a tartalom mellett reklámokat mutat.” de nem főtevékenység és nem ebből él az ember, akkor jól értem hogy nem kell bejelenteni a blogot?

  5. Én ezt úgy értékelem, hogy azért nem kell rögtön fellélegezni…

    Mert mi van akkor, ha a jelenlegi hírlevelemet átnevezem mondjuk Kuttyogó Magazinra? Én tudom, hogy ez csak egy marketing fogás, nevet adok a gyereknek, és ezzel támogatom a továbbajánlást stb. ..de ezt a hatóság emberei honnan tudnád már? Gőzük sincs a marketingről… Szóval, vajon ekkor mi a helyzet? Valós…sok weboldalnak van nevesített hírlevele…de ez attól még céges hírlevél, nem egy médiatermék.

    Amúgy köszi a cikket!!

  6. Mi tekinthető magazinnak, hírportálnak és blognak? Annyira összemosódnak ezek a dolgok mostanában és nehéz különbséget tenni közöttük.

  7. Bandibá szerint:

    A hír szolgáltató az egyenlő a saját tartalmait publikálóval is?
    Mi van abban az esetben ha csak az oldalba beleírom ez egy Blog?
    108 oldalas törvényben nem is szerepel az a kifejezés, hogy “Online magazin” ezt a jó kis magyar jogálom jó a nyakunkba öntötte.

  8. Én megmondom őszintén, ha ebben a cipőben járnék, inkább bejelenteném, ha valamilyen rendszeres elektronikus magazint jelenne meg a weboldalamon, még ha nem fizetős akkor is – abba kerülhetett reklám az ingyenessége mellett, ami máris eredményezheti az üzleti nyereség jellegét. Max. közlik, hogy nem szükséges regisztrálni, de én igyekeztem a törvény előírásait betartani.

    • Igaz lehet…viszont ott a másik oldal. Egy internet üzleti oldalához egyáltalán nem értő hatóság figyelmének teszed ki magad ezzel, akik úgy viselkednek, mint elefánt a porcelánboltban (plusz közben nem is tudnak erről, ami súlyosbítja a dolgot).

      Hmmm. Számtalan példa bizonyítja, hogy addig jó, amíg az államhoz az adó és járulék elutalásán kívül semmi közöd nincs, mert utána már nem vagy biztonságban. A magyar állam kicsit olyan lett, mint a Facebook. Megbízhatatlan, rosszul működik, és ha lepaktálsz vele, bármikor kihúzhatja alólad a szőnyeget, és aztán nincs reklamáció. Vagy ez mind nem valós félelem??? Nyugodtan nyugtass/nyugtassatok meg. Elviselem. :)

  9. Köszönöm, hogy utánajártatok a dolognak. Amúgy tényleg elgondolkoztató Szalai Gabriella kérdése….

    • Hát igen. Ha bejelented ott a céltábla a hátadon, ha nem jelented be, akkor meg azért kaphatnak el…

      • lőrinc vik szerint:

        Aki, mint Ti nem csinál, vagy mond olyat, ami büntethető a “céltábla a hátadban”-tól nem kell félnie. Sőt ha “figyelik és jegyzetelik”, akkor mindig van alibije. Tapasztalat szerint a “túlbuzgókat” (aki bejelenti a blogját is) hamar megunják és hanyagolják.

  10. Bocs, de nekem sem egyértelmű még a dolog. Az, hogy szóban egy kedves hölgy mit mond a Hatóságnál, a bíróság előtt sajna még nem fogja megállni a helyét. (Persze, ez nem a Ti hibátok, félre ne értsetek, én nagyon köszsönöm, hogy próbáltatok utánajárni. Az már más kérdés, hogy sokszor a hivatalban ülőknek sincs gőzük sem arról, minek mentén kell dolgozniuk – mellesleg ez nem az ő hibájuk.)

    Tehát tökmindegy, hogy blogom van-e, vagy oldalam, de ha üzletszerűen akarok pénzt keresni az oldal tartalmaival, akkor nekem betű szerint “regisztrálnom” kell. Ebből a szempontból tökmindegy, hogy nem magával a bloggal keresem a pénzt, amire talán még ráfogható, hogy sajtótermék, hanem tréningeket árulok, ami az én szellemi termékem, mert a blog ennek megtámogatására kell. Ha meg ebookot próbálok árulni, akkor meg végképp nem tudom, mi lesz, mert arra meg akkor húzzák rá, hogy sajtótermék, amikor csak akarják. Nincs ugyanis konkrét meghatározás a törvényben, a végrehajtási rendelkezést én még nem láttam, bírósági gyakorlat pedig értelemszerűen nincs.

    Próbálj meg eligazodni…

    Marad a sokfée sajtóhír, ami szerint a blogok nem tartoznak ebbe a kategóriába, de hát a sajtó is tévedett már ettől nagyobbat is…

  11. Szerintem az az oldal, aminek mondjuk. Mondjuk blognak és le vannak sajnálva. :D
    Az az érzésem, hogy ezt valahogy alá is kell támasztani, hogy blog. Ezt meg nem olyan nehéz.

  12. Az is kérdés, hogy mi van akkor, ha egy hírportál a tartalmat nem gazdasági tevékenységként nyújtja, hiszen a tartalmak megjelenése ingyenes; a haszon a kapcsolódó reklámokból keletkezik, ami ilyen szempontból kvázi független a tartalomtól, hiszen hirdetésmegjelentetésről van szó. Igaz, akkor is áll rá, hogy gazdasági társaságként és szerkesztői felelősséggel jelennek meg a tartalmak.

    • Bandibá szerint:

      Ha mélyebben is gondolkozunk akkor talán még az APEH-nél is ki fog kötni a weboldalunk és utána meg jönni fognak hoppá adózás a hirdetések után.
      Sajnos állambácsitól ez is kitelik:(

  13. Nem pontosan világos számomra. Az olyan oldalt is be kell jelenteni, ahová híreket tesznek fel forrás megjelöléssel?

  14. Norbert szerint:

    Ez alapján tisztább lehet a kép:
    http://www.delmagyar.hu/szeged.....t/2202904/

    • Jochen32 szerint:

      “Hozzátette: az NMHH a honlapján megjelent tájékoztatóval és ügyfélszolgálatán is segít azoknak, akik nem tudják, hogy vonatkozik-e rájuk a regisztrációs kötelezettség. Ugyanakkor kiemelte, hogy a magánblogokat és honlapokat nem veszik nyilvántartásba. ”

      Na itt a gond. Merthogy hiába írsz nekik e-mailt konkrét website-ra vonatkozó kérdéssel, nem válaszolnak, nem reagálnak…

      • Jochen32, üdv a klubban! Vigasztaljon a tudat, hogy nem vagy egyedül! :-)

        • Válaszoltak, nem volt gyors, de végül megjött. .. Azt írták, hogy…

          “Tájékoztatjuk, hogy a magánszemélyek által működetett internetes weboldal, blog internetes sajtóterméknek kizárólag abban az esetben minősülhet, ha a szolgáltató médiatartalmat nyújt és ezt gazdasági szolgáltatásként végzi, amelynek tartalmáért a gazdasági társaság szerkesztői felelősséget vállal. Ebben az esetben a médiaigazgatásra vonatkozó szabályok vonatkoznak rá, és azokat be kell tartania.

          A fent leírtak alapján Önnek azt kell mérlegelnie, hogy a weboldal elsődleges célja tájékoztatás, szórakoztatás, oktatás céljából nyilvánossághoz eljuttatott tartalmakat gazdasági szolgáltatásként nyújtják-e.”

          “A jogalkotó a sajtótermék kiadójára (alapítójára) bízza tehát annak eldöntését, hogy „termékét” sajtóterméknek tekinti-e, és azt szerepeltetni kívánja-e ezért a hatósági nyilvántartásban vagy sem.”

          Azaz én ezt úgy értelmezem, hogy ha nincs belőle bevételem, és magánszemélyként üzemeltetem, nem gazdasági társaságként, akkor nem kell bejelenteni.

  15. Ezek nagyon fontos és hasznos infok! Szeretnék ugyanilyen kimerítő anyagot arról, hogy ma van az IPv6 nap és ez mit jelent a jövőben a szolgáltatóknak és főleg a SEO-ban!!!!

  16. Azt hiszem egy kicsit túl spilázzuk ezt a dolgot. Ép eszű országban és a törvényben az én olvasatomban valóban a sajtó, média és hírportálok érintettek.
    Tök komolytalan egy blogot, vagy egy céges oldalt ide sorolni. Nyilván minden elképzelhető egy diktatúrában, de azért ezt senki sem gondolja, hogy Magyarország elmúlt 20 éve egy diktatúra. Mindenki azt csinált és csinál, amit csak akar. Ha feleslegesen és értelmetlenül nem cibálja valaki az oroszlán bajszát, akkor nem hiszem, hogy állandóan rémeket kellene látni.

    • Buffalo Jerky szerint:

      Nem az itt lényeg, hogy Magyarországot nagy általánosságban hogy definiáljuk, hanem arról, hogy a konkrét jogszabály pontosan mit is ír elő, pontosan kikre vonatkozik.

      A baj az, hogy valószínűleg nincs az országban egyetlen olyan ügyvéd vagy törvényhozó sem (akik ugye érintettek a témában), akik egy kérdéses konkrét weboldal esetén fel mernék tenni a saját 3.000.000 forintjukat a nemleges válaszra… A jogszabály nem fogalmaz egyértelműen; jogértelmezési kérdésnél a Hivatal nem foglal állást egyértelműen, visszamutogat a jogszabályra és jogi szakembert ajánl; a jogi szakember “szerintemeket” mond. A kör bezárult, innentől már csak a bírói gyakorlat fog dönteni – amit pedig nem tudunk előre. Remek, ez tényleg jogállami struktúra.

      Amúgy mit mond a jogszabály, miért kell regisztrálni? Mi fog történni azzal az Excel-táblával, ami ily módon létrejön? Milyen plusz lehetőségek keletkeznek ezáltal?

      • Jogos a két pont. “Szerintem” pont azért ilyen a törvény szövege, hogy adott esetben alkalmazhatóan lehessen azt értelmezni. Ha nem így lenne, le lehetne írni pontosan, miről is van szó.

        Kíváncsi vagyok arra, hogy abból mi lesz hogy itt mi csak úgy leírjuk a véleményünket?

  17. A délmagyar cikk szerint: “Kiricsi Karola szerdán sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a médiatörvény azon internetes újságok és hírportálok nyilvántartásba vételét írja elő, amelyeket “gazdasági szolgáltatásként nyújtanak”, és amelyekért természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget visel.”

    Véleményem szerint, ha egy cég, mint az OMA vagy akár mi, a Vieeye.hu blogol egy témában, de nem ez a fő profilja, tehát nem hírportál, akkor nem kell bejelenteni, mivel a blog csak egy kiegészítő funkció. Nem ez a fő profilja.
    Aztán ki tudja majd hogyan csámcsognak ezen a jogászok egy esetleges feljelentés után…

  18. Ez pont olyan mint a környezetvédelmi termékdij esete. Ott is évente változik a törvény, már már megbolondulok a bevallási nyomtatványoktól. Ismerek olyan céget aki 10 éve nem fizet semmit – hát ilyen a törvénykezés kicsiny országunkban. Én meg adózok.
    Összegzésképp szerintem “take it easy”. Akiket meg akarnak találni, azt bármely indokkal úgyis megbüntetik. Szerintem a törvényeket direkt igy fogalmazzák. Igen Márton a “van rajta sapka…” tipikus esete. Mindenesetre tanulságos volt a bejegyzés:-(

  19. Péter szerint:

    A nagy tévedés (félreértés) abban áll, hogy ha valaki, aki gazdasági tevékenységet egyébként végez (pl. könyvel, pályázatot ír, pénzügyi tanácsot ad stb.) és honlapot tart fenn ennek reklámozására, népszerűsítésére, új ügyfelek megszerzésére az a gazdasági szolgáltatásként nem a hírportált üzemelteti, hanem az alaptevékenyégét (pl. könyvel, pályázatot ír, pénzügyi tanácsot ad stb.) nyújtja gazdasági szolgáltatásként.
    Alapesetben tehát – sztem – nem tartozik a törvény hatálya alá a honlap ilyenként való üzemeltetése.
    Ha azonban bármely üzleti partnerével olyan szerződést köt, amelyben az alaptevékenységen felül azt is vállalja, hogy honlapot üzemeltet e szerződés keretei között, ahová bizonyos információkat feltesz, akkor a honlap fenntartása már ténylegesen is gazdasági szolgáltatás része, így bekerül a törvény hatálya alá.

  20. Mi??? Micsoda??
    Nekem biztos nem kell hisz csak egyszerű honlapom van.
    Úgyis kevesen látogatják…

  21. Jó, és akkor a fizetős online tanfolyamom micsoda? Nem blog, hiszen nem “időszakosan, rendszeresen megjelenő bejegyzésekből áll, amelyek fordított időrendi sorrendben jelennek meg” (a Wikipédia kb így fogalmaz a blogokról), viszont az interneten van, fizetős, és oktatási célú. Igaz, senki nem láthatja, csak az tud belépni, aki már fizetett. Ilyenkor mi van? :-)

  22. Nekem bizony változatalanul nem egyértelmű ez az egész. Kiricsi Karola hangsúlyozta: a médiatörvény azon internetes újságok és hírportálok nyilvántartásba vételét írja elő, amelyeket “gazdasági szolgáltatásként nyújtanak”, és amelyekért természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget visel.

  23. Érdekes lehet egy ilyen szövegezésen dolgozni, nehogy konkrét legyen. Ha mi is így fogalmaznánk, mennyi ügyfelünk lenne? Legalább tudjuk az irányt… Ebben is.

    • Na, ez talált. A törvény szövegezői nem tanultak szövegírást, az tuti, mert akkor a célcsoportot sokkal konkrétabban fogalmazták volna meg. Még jó, hogy mi fizetjük őket, puszta szívjóságból, és a munkájukkal nem kell pénzt keresniük. :)))

  24. Az enyém wordpress motorral megy és a kezdőoldal ugyan blog, de tele lesz hasznosnál hasznosabb cikkel. Illetve sok adsense hirdetéssel, később meg mások hirdetéseivel. De mások hirdetéseit nem tudom, hogy hogyan fogom tudni fogadni magánszemélyként, mert elvileg ahhoz már vállalkozónak kell lennem.
    Szóval lehetséges, hogy médiának számítok. elo-tarskereso.com oldalról van szó. Tényleg a cikkekre megyünk és ezek ingyenesek. Mondhatni ezek lesznek az ingyenes infotermékek cikkek formában, hogy értsétek. A blogok bejegyzéseinek a tartalmai is beépülnek a cikkekbe fokozatosan, vagy megmaradnak érdekességként így külön.
    Nekünk küldetésünk van és nem magazin vagy hírportál. És minden rendesen fel van építve.
    Szóval nagyon is érdekes ez. Biztos lesz hasznom a hirdetésekből befolyó összegekből, de abból megélni egy darabig biztosan nem fogok tudni. :D

    • Akkor te is úgy értelmezed, hogy ha a blogban ingyenes cikkek vannak, és nem árul semmit, csak van rajta AdSense amiből úgyse lehet megélni, akkor nem kell bejelenteni a blogot?
      Szerintetek jól gondolom?

  25. És mi van akkor, ha az oldal magyar nyelvű, de az oldalt működtető cég nem Magyarországon van bejelentve?

    • Attila, hát nem olvastad a törvényt??? :-)
      http://www.ortt.hu/uploads/9/1.....clxxxv.pdf

      Az első oldalon írják, hogy kikre vonatkozik a törvény hatálya!

      • Kösz :) Mindig is utáltam az ilyen törvénybeli megfogalmazásokat :) Mert rögtön a negyedik-ötödik sorban rendre kiderül, hogy ami ide nincs leírva, azt szabályozza az n. paragrafus, amelynek egyik-másik sorát az m. paragrafus, és így tovább… Az oldal magyar nyelvű, de minden magyarhoz szól, aki magyarnak érzi magát és magyarul olvas, a szerkesztőség pedig NEM magyarországi, egyetlen tagja sem, és semmilyen döntés nem ott születik :)

  26. Buffalo Jerky szerint:

    Van egy teniszről szóló, magyar nyelvű oldalam, amire időnként felteszek saját vagy hivatkozott cikkeket, belinkelek videókat, stb. Oldalt Google reklámok vannak, amik kattintás alapján fizetnek (ill. nem-kattintáskor nem fizetnek). Vajon be kell jelentenem, vagy nem kell bejelentenem az oldalt a jogszabály szerint?

  27. Megint egy törvény amit ezerféleképpen lehet értelmezni, és a hatóság sem tudja megmondani kinek mit kell csinálni. Ezen már nem is csodálkozom, volt már ilyen rengeteg.
    Ami viszont meglepett, hogy ingyenes a regisztráció. Az én vállalkozásom kb. tíz helyen van regisztrálva. Egyik sem ad semmit, egyik sem ér semmit, de mindegyik kötelező és fizetős.

  28. Tamás szerint:

    Szerintem tök fölösleges ezen agyalni… Szokás szerint megint csak olyanok akarnak beleszólni, akiknek halvány fogalmuk nincs semmiről, ami az interneten folyik. (Kb. hetente 1x megnézik az email fiókjukat) Az NNMH-nál is hülyék, mi az hogy blogok nem? és ha a hírportálomat blogmotor futtatja? Vagy éppen a blogomban híreket közlök? No comment… Majd az index.hu-t, meg ezeket fogják b@ogatni, a többiről meg nem is tudják, hogy létezik…

  29. Szerintem meg lehet ezt oldani józan paraszti ésszel:
    A sajtótermék 2 dologtól lesz üzletszerű: a hirdetési bevételtől és a vételártól.
    Tehát ha olyan blogod van, amin olyan hirdetések futnak, amikért pénzt kapsz, sajtótermék vagy.
    Ha olyan blogod van, ami aktuális híreket közöl, szórakoztat stb. és ezért előfizetést szed, sajtótermék vagy.
    Ha olyan blogod van, ami egy konkrét témára épül, és ezért fizetnek (havi díjat, letölthető termékért díjat stb.), akkor oktatsz. Az nem médiaszolgáltatás, hanem oktatás, szakmai tájékoztatás.
    Legvégső mentsvár: beadni véleményezésre az NMHH-nak. Döntsék el ők, és amíg nem döntik el, védve vagy.

    • Jochen32 szerint:

      Én ezzel próbálkoztam, beküldtem véleményezésre. 2 hete. Aztán még egyszer, hiszen közeleg a határidő. Na azóta sem reagáltak semmit…

  30. Jaj, ha egyszer pár vállalkozó összejön a törvényhozókat véleményezni! Micsoda buli kerekedik belőle! :)))

  31. Köszönöm az utánajárást mindenkinek! Nagyon sokunknak megspóroltatok sok-sok idegeskedést és “nyomozást”!

    Remélem, egyikünknek sem lesz baja sem abból, hogy bejelenti, sem abból, hogy nem :)

  32. ha a weboldal tartalma voltaképp egy pdf, amit scribden keresztül publikálunk.
    és a működtető cég kulturális alapítvány, nem gazdasági tevékenység céljából akkor mi a teendő ?

  33. Sziasztok!

    Ez a törvény pont olyan, mint a rendőr, aki “lemeszel” egy autót. .Ha akar találni vmit, ami nem megfelelő, vagyis bírságot szabhat ki akkor talál, ha nem, akkor meg nem.

  34. Az új médiatörvény vajon csak a magyar állampolgársággal rendelkező személyek által létrehozott honlapokra vonatkozik? :)

  35. Rambo szerint:

    Remek cikk! Szerintetek rendezvény kereső weboldalt is be kell jelenteni? (Nincsenek rajta kritikák vagy cikkek, csak rendezvények nevei és adatai.)

  36. Jochen32 szerint:

    Végülis az még nem lenne katasztrófa, ha azok, akik a törvény hatálya alá esnek vagy nem esnek, nem tudják értelmezni a jogszabály szövegét. Akkor nem lenne ez gond, ha a hatóság hajlandó lenne értelmezési segítséget adni.
    Én megpróbáltam, kétszer írtam nekik, kétszer nem kaptam választ… Így már elég nehéz a helyzet…

    • Jochen32 szerint:

      na vissza kell vonnom azt, hogy nem válaszolnak, közben megérkezett a válasz az NMHH-tól… Azt írták, hogy…

      “Tájékoztatjuk, hogy a magánszemélyek által működetett internetes weboldal, blog internetes sajtóterméknek kizárólag abban az esetben minősülhet, ha a szolgáltató médiatartalmat nyújt és ezt gazdasági szolgáltatásként végzi, amelynek tartalmáért a gazdasági társaság szerkesztői felelősséget vállal. Ebben az esetben a médiaigazgatásra vonatkozó szabályok vonatkoznak rá, és azokat be kell tartania.

      A fent leírtak alapján Önnek azt kell mérlegelnie, hogy a weboldal elsődleges célja tájékoztatás, szórakoztatás, oktatás céljából nyilvánossághoz eljuttatott tartalmakat gazdasági szolgáltatásként nyújtják-e.”

      “A jogalkotó a sajtótermék kiadójára (alapítójára) bízza tehát annak eldöntését, hogy „termékét” sajtóterméknek tekinti-e, és azt szerepeltetni kívánja-e ezért a hatósági nyilvántartásban vagy sem.”

      Azaz én ezt úgy értelmezem, hogy ha nincs belőle bevételem, és magánszemélyként üzemeltetem, nem gazdasági társaságként, akkor nem kell bejelenteni.

  37. D. István szerint:

    Vajon ez a törvény az ingyenes apróhirdetési portálokra is vonatkozik? A felhasználók saját maguk töltik fel hirdetéseiket, ingyen, és persze a weboldalnak az adsensen kivül nincs más bevételi forrása.

    Köszönöm

  38. Prokop József szerint:

    Ez azért van, hogy a FIDESZ kitudja válogatni, hogy melyik lap van ellene, és azt addig piszkálja, “törvény szerint”, amíg nem törlik, vagy egyszerűen törölteti.

  39. Most hallottam a hírekben, hogy RA politikus, új törvény tervezetet nyújtott be arról, hogy köztartozásnak számítson, ha valaki az ORTT-nek tartozik.

  40. Hát ezen nagyon nehéz eligazodni…
    Ha van egy blogom, amin nem árulok semmit, csak írok egy témában és van rajta AdSense hirdetés, azt vajon be kell jelenteni?
    Vagy egy olyan weboldalt amin az MLM üzletemet ajánlom?

  41. Ez is egy támpont , ami választ Csilla kapott:
    Amennyiben nem önálló szolgáltatás és/vagy nem üzletszerű (pl. ellenszolgáltatása közvetve sincsen), akkor a blog írás elektronikus kereskedelmi tevékenysége részének tekinthető és nem szükséges sajtótermékként bejelenteni őket, ellenkező esetben azonban igen.

    A kulcs az “önálló” szó lehet. Tehát ha azért írok, hogy azzal valami terméket “reklámozzak”, és így irányítsam a vevőt egy termék vagy szolgáltatás megvásárlására, igénybevételére, akkor nem kell bejelenteni – szerintem.

    Ám ha a cél maga az “írás” és az írott anyag önmagában a termék, akkor be kell jelenteni.

    Hangsúlyozom: SZERINTEM:)

  42. http://www.nmhh.hu/index.php?id=hir&cid=13479

    “Az általános felfogás szerint a sajtóterméket – a törvényben szereplő fenti definíció egyes elemein túl – elsősorban az objektív, formális kritériumok alapján lehet meghatározni. Legfontosabb ezek közül a rendszeres, azonos címen történő megjelenés. A fogalmak egyes kritériumainak vizsgálatát követően egyértelműen megállapítható, hogy a magáncélú vagy céges honlapok, szöveges és videós BLOGOK nem tartoznak a törvény hatálya alá, azaz nem szükséges nyilvántartásba venni őket.”

  43. Ildikó szerint:

    Megnéztem a médiahatóság oldalán a bejelentő dokumentumot. A dokumentumban mindenhol a kiadó nevét, címét, székhelyét kérik. Szerintem, ha valakinek nincs benne a tevékenységi körében a kiadói tevékenység, akkor nem kell bejelenteni az oldalát, blogját. Hangsúlyozom szerintem.
    Biztos, ami biztos én lementettem egy word dokumentumba az általatok kapott válaszokat, interneten fellelhető jogszabály részleteket. :-)

    Így, ahogy többször átolvastam mindent, számomra egyértelmű, hogy a saját honlapomon a blog nem elsődleges feladatot tölt be, az elsődleges tevékenységem ettől teljesen különböző.

    • Ildikó szerint:

      Ezt a választ kaptam:

      A Hatóság a vonatkozó alkotmányjogi elvek és a közigazgatásra vonatkozó általános eljárási szabályok értelmében jogszabályi rendelkezéseket kizárólag egyedi hatósági ügyben, hatósági eljárás keretében, az ügy körülményeinek ismeretében, a tényállás tisztázását követően meghozott döntésében alkalmazhat, értelmezhet, mely értelmezést kizárólag hatósági döntésbe foglalva közölhet.
      Tehát az ügy részleteinek beható vizsgálata nélkül – hatósági eljáráson kívül – a Hivatal csak általános tájékoztatást nyújthat az Ön kérdésével összefüggő jogszabályi rendelkezésekről.

      A sajtóterméknek az internetes újság vagy hírportál tekinthető, amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelynek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget visel, és amelynek elsődleges célja szövegből, illetve képekből álló tartalmaknak a nyilvánossághoz való eljuttatása tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából, nyomtatott formátumban vagy valamely elektronikus hírközlő hálózaton keresztül.
      Gazdasági szolgáltatás az önálló, üzletszerűen – rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett – végzett szolgáltatás.

      (megj: szerintem ebben a következő bekezdésben van a lényeg. Kiadó által kiadott…. Tehát aki kiadó, annak kell magát bejelenteni. Szerintem)
      Az Mttv. 41. §. és 46. §. (1) bekezdése szerint a Magyar Köztársaság területén letelepedett kiadó által kiadott sajtóterméket be kell jelenteni a Hatósághoz, a sajtótermék nyilvántartásba vételét annak jövőbeni kiadója kezdeményezheti. Ha a sajtótermék alapítója és kiadója eltérő személy vagy vállalkozás, viszonyukat, a sajtótermékkel kapcsolatos feladataikat és jogaikat megállapodásban rendezik.

      Az elektronikus sajtótermékekre nem vonatkozik az időszaki lapok nyilvántartásba vételéért és kezeléséért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjról szóló 20/2005. (VI. 16.) NKÖM rendelet, ezért a jelenlegi szabályok értelmében az internetes újság vagy hírportál (internetes sajtótermék) bejelentése esetén igazgatási szolgáltatási díjat – a díjakról rendelkező jogszabály megjelenéséig – nem kell fizetni.

      Amennyiben a fentiek alapján úgy ítéli meg, hogy az Ön által üzemeltetett honlap internetes sajtóterméknek minősül, akkor kérjük, tekintse meg a honlapunkon található bejelentéssel kapcsolatos bővebb tájékoztató az alábbi link alatt:
      http://www.nmhh.hu/index.php?id=hir&cid=13476

    • Pontosan így gondolom én is.
      Ezen írás 100. hozzászólásában én is megerősítem, hogy sem kiadó nem vagyunk, sem pedig elsődleges célunk az írások megjelentetése a céges weboldalainkon, ezért szakértőkkel is konzultálva arra a megállapításra jutottam, hogy sem céges weboldalainkra sem pedig magánhonlapomra nem vonatkozik a hivatkozott rendelet.
      Pont.

      • Pálinkás Éva szerint:

        Ezt a választ kaptam ma én is.
        De hogy ezt miért nem lehetett korábban megmondani, azt nem tudom.

  44. setremez szerint:

    Sziasztok!

    Az én kérdésem a témában: mi még csak egy hírportál tervezési fázisában vagyunk, hivatalosan még nem üzemelünk, terveink szerint július végén, augusztus elején indulunk – ha minden összejön.
    Ez esetben nekem is be kell jelentenem a még csak tesztüzemben futó weblapot, vagy csak a már meglévőkre vonatkozik a bejelentés?

    Előre is köszönöm a választ!

  45. Pálinkás Éva szerint:

    Letöltöttem a bejelentési lapot.
    Ott az 1.4. pont alatt kötelezően be kell jelölni az u.n. ISSN számot.
    Megjegyzésként hozzáteszik: (* Az 1.4-et akkor kell kitölteni, ha a sajtótermék rendelkezik ISSN számmal. Ellenkező esetben igazolást kell csatolni, hogy a sajtóterméknek nem szükséges ISSN szám.)

    ISSN számot külön igényelni kell az alábbi módon (Wikipédia szerint):

    Az ISSN igényléséhez az alábbi dokumentumok benyújtására van szükség:
    Másolat az induló időszaki kiadvány első számának/kötetének nyomdakészre szerkesztett
    borítójáról.
    előzéklapjáról,
    belső címoldaláról,
    kolofonoldaláról.
    További kötelező adatok:
    az időszaki kiadvány első számának/kötetének megjelenési időpontja,
    különböző szerzőktől lesznek-e kötetek a sorozatban?
    hosszú távra tervezett nyitott sorozat-e vagy előre meghatározott véges kötetszámú?
    előbbi cím/jogelőd (Előzmény esetén annak címe és ha volt, ISSN-je.
    kiadó (cég/magánszemély) neve és címe, esetleg egyéb elérhetősége (levelezési cím, telefon, honlap),
    kapcsolattartó személy neve és telefonszáma, esetleg e-mail címe.
    Ha nem áll rendelkezésre megfelelő információ a tervezett kiadványról, vagy a nyilvántartásba vételi szempontokat követve előre kevéssé tisztázható kérdések merülnek fel, akkor az ISSN-t csak a kiadvány megjelenését követően, a beérkezett kötelespéldányok alapján állapítja meg az Országos Széchényi Könyvtár.

    Ha megbüntetnek, legfeljebb leülöm és azalatt befejezem a honlapom “ráncfelvarrását”!:)

  46. Pálinkás Éva szerint:

    Ja, és ezek szerint a Széchenyi Könyvtárban kell kérnem azt, hogy a blogomnak nincs szüksége ISSN számra…?

  47. Pálinkás Éva szerint:

    Most hívtam fel a Széchenyi Könyvtár ISSN-Irodáját. Egy kedves hölgy mondta, hogy ők áprilisban írtak egy “nemleges” nyilatkozatot, hogy vállalatok által üzemeltetett állandóan változó tartalmú honlapokra/blogokra nem kell az ő engedélyüket kérni.

    DE ő sem mondta azt, hogy nem kell bejelenteni…

  48. Pálinkás Éva szerint:

    Itt a megállapodás szövege:

    http://nemzetikonyvtar.blog.hu.....konyvtarto

  49. Válaszul szívesen bemásolnám Bartus lászló (a demokráciáról szóló) cikkét, de két okból nem tehetem. Részint azért, mert… Részint pedig, mert…

  50. András szerint:

    Közösségi oldalakat is be kell jelenteni?

  51. Sziasztok az lenne a kérdésem az én oldalamat be kell-e jelenteni ha elkészül (4-5nap):
    A világ minden tájáról hírek.
    -Minden kategóriában: foci,hírek,f1,gazdaság,android stb…..
    A híreket nem én írom kikerestem pár hírforrást és onnan tenném be az oldalra a híreket és a bejegyzések alján megjelölném honnan van (haon.hu,nb1.hu,hvg,origo…stb.)
    -Az oldalnak semmilyen bevétele nincs
    -Magyarul egy sima word press-es oldal amin mindenféle hírek vannak amiket nem én írok csak közzéteszek más hírforrásokból.

    • Szia Norbert!

      A fenti hozzászólásokból kiderül, hogy elég nagy a bizonytalanság ebben a kérdésben, abból kifolyólag, hogy nem egyértelmű a törvény. Bármit mondanék, az nem egy jogi szakvélemény lenne, hanem egy privát vélemény.

      De, ha betűről betűre mindent be akarsz tartani, akkor valószínűleg be kell jelenteni az oldalad, amint hivatalosan is elindul. Ha azt kérdezed, hogy mi van, ha ezt nem teszed meg, akkor pedig a válaszom: passz…

  52. Mostanában nem érkeztem rá, hogy az egyébként érdekes kérdésekre válaszoljak, de Norbert kérdése felbátorított, hogy én és feltegyem a kérdésemet.

    Arról van szó, hogy a honlapomon van egy olyan oldal, amely az emberi anatomiát és az emberi belsőszerveket mutatja be képekben, mindent külön külön. Ehhez rövid szöveggel tájékoztatás a szervek megbetegedésének okairól. Nem számítottam ekkora érdeklődésre, mint ahányan látogatják az oldalt.
    Néhány héttel ezelőtt a moderátortól kaptam egy figyelmeztetést, hogy két képet töröljek ki, mert ütközik a… ellenkező esetben az egész oldalt törlik. Az egyik kép a férfi izomrendszerét ábrázolja, a másik egy félbevágott férfi nemeiszervet a prosztata bejelöléssel. Szóval ütközik a, nem tudom mivel, mert a képek köszönő viszonyban sincsenek, sem az erotikával, sem a szexel. Meg tudná valaki magyarázni? Megköszönném.

  53. Sziasztok!
    A napokban kaptam egy hírlevelet, amiben azt írták, hogy 2012. január 1-jétől új adatvédelmi jogszabály lép életbe.
    Többek között azt írták benne, hogy “Díjkötelessé és kötelezővé válik az adatvédelmi nyilvántartásba való bejelentés!”
    Tudtok erről valamit mondani? Esetleg tudnátok róla írni egy blogbejegyzést?

    • Szia Szabolcs!

      Köszönjük, mi is hallottunk a tervezetről, nem kizárt, hogy fogunk ezzel a témával még foglalkozni a blogunkon.

      • Hali!

        Ági valami olyat írt egy kérdezőnek a facsén, hogy ha te adsz valamit a feliratkozódnak, ügyféllé válik, tehát nem egyszerű nyilvántartásról van szó, így ilyen esetben nem vonatkozik ránk. Örülnék, ha körbejárnátok.

        • Hello!
          Azt hiszem értem. Tehát ha valaki feliratkozik a hírlevelemre, és kap ajándékba egy tanulmányt (vagy inkább hármat :-), akkor ügyfélnek számít?
          A téma rendes körüljárása nagyon hiányzik.

  54. Zsófi szerint:

    A *********** Orbán Viktor észjárásával vall ennek a törvénynek a habitusa. A Magyar Kormány ezzel semmi mást nem akar elérni mint a tökéletes kontroll az egész online média felett. Aki jó cikkeket fog a kormányról illetve az azzal releváns témákról írni azokat nyílvánvalóan nem fogják bántani. A törvény erejét az olyan bloggerek ellen fogják felhasználni akik tényfeltárással foglalkoznak, illetve akik olyan dolgokról írnak amely nem egyezik Kormány Viktor és rablóbandájának szájízével.

    /* – ez nem az a blog, ahol helyt adunk a politikai indulatoknak, kérjük ezt tartsd tiszteletben. Fehér Márton – OMA/

Trackbacks

  1. OMA.hu szerint:

    Több kérdés és érkezett hozzánk az új médiatörvénnyel kapcsoltban, mely szerint aki "internetes sajtóterméket,… http://fb.me/OMti0fvK

  2. Be kell-e jelenteni a weboldalt, blogot? Egy jó összefoglaló itt. http://fb.me/T4wedDzu

  3. Joó Szabolcs szerint:

    RT Te már bejelentetted a weboldalad? @oma_hu Új médiatörvény:Több kérdés és érkezett hozzánk az új médiatörvénnyel.. http://fb.me/OMti0fvK

  4. Tóth Patony szerint:

    Új médiatörvény: Te már bejelentetted a weboldalad? jún.30. a határidő! Esetleg 3 millió a bírság! – OMA.hu – http://goo.gl/x60bV

  5. Zoltan Solymosi szerint:

    Érdemes elolvasni, utána járni, az új törvény esetében Ön érintett-e! http://fb.me/OnJSRdw5

  6. Gombos Zsolt szerint:

    Új médiatörvénnyel kapcsolatban: Milyen honlapokat kell jún. 30-ig bejelenteni az NMHH-nak? A mai postunk: http://tinyurl.com/64gaxnj

  7. […] Egy hasznos cikk az OMA.hu oldaláról a témában – ami segít dönteni. […]

Szólj hozzá!

*