Online Marketing Akadémia

A közösségi média hatalma

Sokan szkeptikusak a közösségi médiával kapcsolatban és van aki nem akar tudomást venni arról, hogy a mindennapjaink részévé vált. Van, aki azt hiszi, hogy a közösségi média csak arra jó, hogy:

De nézzük csak még mire jó!

Az egyiptomi nép hangot ad a tiltakozásának

Egyiptomban a cenzúra és a katonai hatalom korábban nem tette lehetővé a szabad véleménynyilvánítást és nem engedett teret a tiltakozásoknak. Ez elszigetelte némileg az embereket és az eszméket egymástól. Aztán az elmúlt évtizedben szépen beszivárgott a mindennapokba az internet. Még Egyiptomban is, ahol a mai napig a 80 milliós lakosság 30%-a írástudatlan. Aztán jött a közösségi média és a nép szépen óvatosan egymásra talált a világhálón.

Az internet, azon belül is a főszerepet játszó Facebook, Twitter olyan virtuális közösséget hozott létre az egyiptomi internetezők körében, amely elég motivációt adott ahhoz, hogy kimenjenek az utcára és kinyilvánítsák a véleményüket.

Találkozókat szerveztek, találkozási pontokat egyeztettek. Ez pedig a közösségnek egy olyan biztos közérzetet adott, hogy bátran kimehettek az utcára, számíthattak arra, hogy mások is ott lesznek.

A világ együtt lélegzik az egyiptomi forradalmárokkal

A forradalom képei, videói, tudósításai percek alatt járták be a világot a Youtube, Twitter, Twitpic, Facebook segítségével. Míg korábban az események egy erősen szűrt és cenzúrázott változata hagyta el az országot, most a világ szinte együtt lélegzett a tüntetőkkel. A szimpatizánsok a világ minden tájáról adták a forradalmárok kitartásához nélkülözhetetlen biztatást.

Többek között ezért is kapcsolta le a hatalom az internetet és korlátozta a telefon használatát. De már késő volt.

A nagy köszönetnyilvánítások

Wael Ghonim, az ellenállás szimbolikus alakja így nyilatkozott a CNN-nek Mubarak elnök távozása után:

“Egy nap szeretnék találkozni Mark Zuckerberggel és szeretném megköszönni neki az egyiptomi nép nevében. Ez a forradalom a Facebookon kezdődött!”

Egy,  a forradalom után születő egyiptomi kislány pedig a “Facebook” keresztnevet kapta szüleitől, akik így akarták kifejezni hálájukat a forradalomban fontos szerepet játszó közösségi oldal felé.

A dominó elindult és most végigsöpör az egész arab világon. (Gondolj Líbiára vagy Szíriára)

Az erő velünk van!

Ma már a közösségi média segítségével az emberek több évtizedes diktatúrákat képesek megdönteni. Nem a Facebook, nem a Twitter, nem a Youtube, hanem az ezeket az eszközöket használó emberek.

Mert a közösségi média egy eszköz a kapcsolattartásra, a szórakozásra, a véleményed kifejezésére és a hasonló gondolkodásúak összehozására. Ez egy eszköz, amit az emberek töltenek meg élettel. Rajtad, rajtam és rajtunk múlik, hogy milyen élettel.

Minden eszközt lehet jóra és rosszra is használni. Óriási erő rejlik ebben az új világban, amit vagy megtanulsz saját javadra fordítani vagy nem… Vagy felhasználód ezt az erőt az üzleted építésére vagy nem…