Online Marketing Akadémia

Kattintható YouTube videó?

Ha használod a videómarketing eszköztárát az online marketingedben, akkor tisztában vagy vele, hogy ez egy cseppet sem egyszerű munka. Természetesen ma már vannak olcsóbb videókamerák, sőt az okostelefonok többsége alkalmas arra, hogy videót rögzíts vele, azonban ha marketing célokra szeretnéd ezeket az anyagokat használni, akkor érdemesebb egy picit jobban odafigyelni és kimunkált anyagot kiadni a kezedből.

Ha mondjuk e-mailen marketingezel, akkor odafigyelsz mit és hogyan írsz le, ha szórólapot vagy prospektust tervezel, akkor ügyelsz a kinézetre, a grafikára,  a tartalomra, a nyomtatás minőségére, egész egyszerűen azért mert ezeknek a minősége jellemez Téged azok előtt akiknek értékesíteni szeretnél.

Éppen ezért, érdemes szánni egy kis időt a forgatásra, a fényekre, a hangra az utómunkára is. Szóval egy jó, hatékony videó összeállításában van munka, és ha kész vagy vele:

Ne hidd el, hogy végeztél

Ilyenkor jön az a kérdés, hogyan tegyük közzé? Vannak, akik bizonyos okokból (pl. a megtekintések számának elrejtése) nem videómegosztó portálokon teszik közzé az elkészített videót, hanem inkább saját szerveren tárolják. Biztos ez mellett is szólnak még érvek (aki tud ilyet kommentben várom!), de én akkor is azt javaslom hogy a nagy gonddal összeállított videóinkat egy népszerű videómegosztó portálon tegyük közzé. A YouTube a magyarok körében is a legnépszerűbb videómegosztó, így hát ne is keressünk mást, elkészült videóinkat, töltsük fel a YouTube-ra. Én alapvetően azt javaslom, hogy mindent ide tegyünk fel, majd innen ágyazzuk be a saját weboldalunkba is.  Sok előnye van ennek, de most erre végképp nem térnék ki, talán egy másik bejegyzésben majd.

Videó a YouTube-on, akkor most már kész vagyunk?

Azok akik ezt a blogot nem olvassák, azok kész vannak. Te és én azonban, ezen a ponton még nem végeztünk.

Milyen jó dolog is lenne ugyanis, ha egy YouTube-ra feltöltött videódba linkeket helyezhetnél el, nem? Leforgatod a kis kliped, megvágod, nagy gonddal összeállítod, van benne egy jó pár óra munkád, és utána nem csak annyit tehetnél, hogy a videó végére kiírod a linked, hanem mondjuk arra a linkre rá is lehetne kattintani.

Ma már erre is van lehetőség, de itt Magyarországon ezt (eddig) nem nagyon használta senki. Íme egy példa, hogy lásd miről is beszélek:

LinkedTube

Nézzük lépésről lépésre mi a dolgod, hogy ilyen eredményt, egy kattintható YouTube videót kapj.

A klikkelhető YouTube videó létrehozása

Ahhoz hogy neki tudj kezdeni az egyébként egyszerű  feladatnak, kell hogy abban a fázisban légy, hogy a videód fent van a YouTube-on. Csak egy már korábban feltöltött videóval tudjuk elkezdeni a munkát. Mindenek előtt katt ide: http://www.linkedtube.com/, majd köved az alábbi 6 lépést:

A LinkedTube kezelőfelülete

Kattintható YouTube videó 6 lépésben

  1. Másold be ide a szerkeszteni kívánt YouTube videó linkjét. Igen, mehet azonnal a teljes link, és az űrlap azonnal kiszedi belőle a számára fontos azonosítót, nem kell vele nekünk bajlódni.
  2. Írd ide azt a szöveget, amit a jobb felső sarokban a piros gombon látni szeretnél.
  3. Tedd ide azt a hivatkozást, ahova a gombnak mutatnia kell.
  4. Ezen a legördülő menün kiválaszthatod, hogy a piros gomb folyamatosan látszódjon a  videón, csak akkor látszódjon, ha valaki a videó fölé húzza az egeret, vagy egyáltalán ne látszódjon. (Ez utóbbi opciónak sok hasznát bevallom nem látom.) :)
  5. Ebbe a mezőbe írd be azt a szöveget, ami a piros gomb mellett bal oldalon cím gyanánt szeretnél látni.
  6. Ide pedig azt, amit apró betűvel szeretnél majd a gomb mellett látni.

Ennyi az egész. Ezután már csak annyi teendőd van, hogy kattints a “Save & Get Code” linkre, és kimásold az új kattintható YouTube videód kódját, majd beilleszd a weboldaladra vagy oda ahova csak szeretnéd.

Hátrányok?

Tudom, hogy vannak a YouTube-nak más lehetőségei is, amivel a klikkelhetőséget el lehet elérni, de szerintem ez a megoldás elegáns, szép és egyszerű, nem kell hozzá semmilyen programozói képzettség, nem kell órákon át angol “help”-eket olvasgatni, hogy beletanulj. Egy-két hátrányt azért észrevettem így használat közben, és ezt sem akarom elhallgatni.

  1. A létrehozott gombra való kattintás után, az videón azonnal megjelenik a link, a beágyazható kód, és a LinkedTube egysoros reklámja. Ez annyira nem szép, de mivel ingyenes szolgáltatásról van szó talán belefér.
  2. A böngésző pop-upnak érzékelheti az újonnan megnyíló ablakot, ezért blokkolhatja. (Személy szerint ezt én nem tapasztaltam, de van ahol észleltek ilyen problémát.)
  3. A gomb helyzete, formája, színe, betűtípusa nem módosítható.

Más hátrányt nem találtam, de szívesen veszem a tapasztalatokat hozzászólásban!

Ötlet #1: MLM-eseknek és affiliate marketingeseknek

A LinkedTube-on keresztül nem csak a saját videóidat alakíthatod át klikkelhetővé, hanem akár másokét is.  Azaz, a  fenti megoldás remek fegyvert ad a kezedbe akkor  ha mások által elkészített videókat használsz fel a saját üzleted fellendítéséhez. Például ha csatlakoztál egy pár partnerprogramhoz és más cég termékét árulod jutalékért, vagy tagja vagy egy olyan MLM hálózatnak, amelynek vannak szabadon felhasználható videói az értékesítéshez, akkor hajrá! LinkedTube-on tedd be a kiválasztott videó linkjét az 1-es mezőbe, és csináld végig a lépéseket! Használd a profi videót sajátodként, és tereld a kattintókat a saját oldaladra!

Ötlet #2: Haladó Google Analytics felhasználóknak

Ha saját oldaladra irányítod a videóról kattintókat, akkor tökéletesen tudod mérni a kattintható videó linkjének hatékonyságát. Egész egyszerűen a 3. lépésnél ne csak a céloldalt linkeld be, hanem használj egy UTM paraméterezett linket, amiben megjelölöd a hivatkozást úgy, hogy egyértelműen be tudd azonosítani a videót az Analytics jelentéseidben.

Jó munkát a kattintható YouTube videókhoz! :)

Az eredményt tedd be nyugodtan hozzászólásba, hogy mindenki lássa  hogy sikerült! Sok sikert!