Online Marketing Akadémia

A jövő (?) hirdetése – magyarosan: Click to Call

Akármennyire is próbálja a közösségi média megváltoztatni a reklámozási szokásokat, egy dolog nem fog változni. Ha szükséged van valamire (pláne, ha nagyon gyorsan), akkor szépen rá fogsz keresni pl. a Google-ben és amit találsz azok közül válogatsz.

Rohamosan terjednek az internetezésre alkalmas úgynevezett mobileszközök, okostelefonok és egyéb kütyük, amikkel akár folyamatosan online lehetsz.

Ha Neked még nincs ilyened, akkor is érdemes tovább olvasnod, hogy fel tudj készülni hirdetőként erre a forradalomra. Egy igazi high-tech ínyencséget mutatunk most be.

Akik kis méretű képernyőkkel a markukban rohangálnak, ők általában nem céltalan szörfölgetésre, időtöltésre használják a netet, hanem célirányosan lényegre törő információk megszerzésére. Pont az a lényege egy ilyen eszköznek, hogy a teljes Világháló információhalmaza a zsebedben legyen.

Egészen másként viselkednek a mobileszközökkel keresgélők, mint azok, akik otthon az asztali gépük előtt feltehetően kényelmes székben ülve neteznek. Nem olyan jó a maroknyi képernyőn oldalakon át görgetve olvasgatni, pláne, ha sürgős az ügy.

Nincs idő folytatásos regényre

Ezeken a mobileszközökön is, ha valaki keres a Google-ben, megjelennek neki a fizetett AdWords hirdetések. Csakhogy itt már nem fognak működni azok a hosszú sales oldalak, amik egy asztali gépnél még talán… Itt általában minél gyorsabb megoldás kell. Ezért a Google nem olyan rég óta Magyarországon is elérhetővé tette a Click to Call funkciót. Vagyis beállíthatjuk, hogy ha mobileszközön jelenik meg a hirdetésünk, akkor egy telefonszám is legyen látható, ami egy gombnyomással felhívható.  Egy ilyen hívás 1 kattintásnak számít. Továbbra is kattintásonként (vagy hívásonként ) fizetünk.

A felhasználó eldöntheti, hogy átkattint a weboldaladra vagy felhív telefonon azonnal. A Click to Call egy plusz lehetőséget kínál a hirdetés olvasójának, amellyel egyre több felhasználó él is.

Lépések

Célszerű külön csak a mobileszközökre tervezni egy-egy kampányt ezzel a funkcióval. (Ja és kell, hogy rendelkezz AdWords fiókkal, beállított kampánnyal. Ez esetben az alábbiak szerint célozz mobileszközre.)

1. A kampány beállítások között a Hálózatok és Eszközök részben válaszd ezt a beállítást, majd mentsd el:

2. A Hirdetésbővítmények részben (még mindig a kampánybeállítások között vagyunk), add meg a telefonszámotokat:

3. (opcionális) Ha több helyszínen is nyújtasz szolgáltatásokat, akkor használd a Google Helyek hirdetésbővítményt. Manuálisan vidd fel vállalkozásod címét vagy meglévő Google Helyek fiókodból is áthúzhatod az adatokat, annak érdekében, hogy a mobileszköz használóhoz legközelebbi helyszíned telefonszámát mutathassa a hirdetés mellett a rendszer.

További infó az AdWords súgóban.

Tippek

Kár kihagynod ezt a lehetőséget (mobileszközök + keresési hálózat), ha például autómentéssel, helyszíni defekt javítással foglalkozol vagy taxi szolgálatod van, vagy bármi olyan szolgáltatásod, amit tipikusan út közben, az utcáról akarnak igénybe venni az ügyfeleid. Elképzelhető azonban, hogy ma még nagyon kevesen keresnek a Te témakörödre mobileszközről. Ezért bővítsd a megjelenéseket a következő módon is.

Ha mobileszközökön és a tartalmi (most már display) hálózaton jelennél meg, akkor gondolj arra, milyen tartalom böngészéséhez tudnád relevánsan ajánlani Magad? Pl. moziműsort nézegetek estére, de Te ajánlhatsz nekem egy jó kis hangulatos éttermet mellé. Légy kreatív, próbáld azonosítani azokat a szituációkat, amik a Te malmodra hajthatják a vizet.

Ma még nagyon kevesen használják a Click to Call funkció előnyeit, de hamarosan sok hirdető rá fog jönni, hogy egy külön világ a mobileszközökön való hirdetés a “sima” asztali számítógépeken való megjelenésekhez képest.

Jó kísérletezést hozzá!

Kérdés 1.: Te már láttál ilyen hirdetést?

Kérdés 2.: Hirdetsz tudatosan, direktben mobileszközökre célozva?