Ki gépen száll fölébe, annak…

… térkép e táj – mondja Radnóti. Márpedig amióta magyarul és teljes részletességgel használható a Google Maps, igen sokan szállnak “gépen fölébe” és használják az online térképet helyi vállalkozások, helyi szolgáltatások kereséséhez. Éppen ezért, ezeken a felületeken is érdemes megjelenni, hiszen egyrészt ingyenes, másrészt az univerzális keresés értelmében a térképek a sima természetes találati listán is megjelennek, jellemzően a “0. helyen”, azaz megelőzve az első releváns, nem fizetett találatot.

Google Helyek

Tavaly ősszel debütált a Google Helyi Vállalkozások Központja (Google Local Business Center – azóta már lerövidítették a nevét Google Helyekre), azzal a céllal, hogy közelebb hozza  a helyi vállalkozásokat az őket kereső ügyfelekkel. Azaz, ha a google.hu-n keresünk egy szolgáltatást a városnévvel együtt (pl. zárszervíz budapest)  akkor a keresési találatok között a Google Térkép adatai is megjelennek, valamint ezzel párhuzamosan a térképen is kereshetővé válnak a cégek.

Fontos tudni a szokásokat: a magyar internetezők legtöbbje vásárlás előtt online tájékozódik, azonban a legtöbbször maga a vásárlás még nem az interneten történik. Ezért is lehet fontos egy vállalkozás számára, hogy a Google Térkép segítségével egyszerűen és gyorsan megtalálható legyen a potenciális vásárlók számára.

Hogyan regisztrálhatod Te is a saját cégedet a Google Térképre?

Pár lépés az egész, tényleg egyszerű.

 1. Jelentkezz be a Google fiókodba. Ha van gmail.com-os e-mail címed, használsz Analyticset vagy AdWords-öt, akkor biztos van ilyened, jelentkezz be csak bátran.
 2. Aztán klikk ide: Google Helyek.
 3. Kezdd el értelemszerűen kitölteni az űrlapot, cégnév, pontos cím, weboldal, e-mail cím, és mutatkozz be (= add el magad) 200 karakterben a “Leírás” részben.
 4. Ezután a következő oldalon még részletesebb adatokat adhatsz meg a cégedről: beleteheted egy vagy több kategóriába és alkategóriába, konkrét szolgáltatási területet adhatsz meg,  nyitva tartási időt, fizetési lehetőségeket adhatsz meg, fotókat, videókat tölthetsz fel, sőt tetszőleges általad bevitt saját mezőket is létrehozhatsz.
 5. Klikk a küldés gombra, majd az azt követő befejezés gombra.

Ha ideáig eljutsz, látni fogod, milyen komolyan veszi a hiteles információkat a Google, ugyanis a bevitt adatokat ellenőrzi. Vagy telefonon, vagy postai úton de meggyőződik arról hogy valós cég van a háttérben.

De ez ismét egy teljesen ingyenes eszköz, egy lehetőség amit vétek nem kihasználni.

Tovább is van, mondjam még?

Ha már Google Maps, és “térképmarketing”, miért ne használnánk bizalomépítésre is? Rengeteg cég kiteszi a referenciáit, tesz ki logókat, ügyfélidézeteket stb. Ez teljesen normális, kell is, mi magunk is használjuk ezt a módszert. Azonban ha van valami más is, valami egészen más, ami különbözik bevett megszokott referencia oldaltól, az valószínűleg megragadja a figyelmet, és még az is lehet hogy a látogató ott ragad és elidőzik az oldalon.

Miért ne lehetne a térképet bizalomépítésre használni?
Miért ne lehetne egy ügyféltérképet létrehozni?

Ha ügyfeleid látják hogy az adott körzetben, vagy akár országosan mennyi helyről vannak ügyfeleid (netán kiderül, hogy mindkét szomszéd tőled vásárol), akkor ez elég komoly bizalomépítő eszköz lehet. Nézd erre gondolunk:

OMA Ügyféltérkép

OMA Ügyféltérkép nagyobb térképen való megjelenítése

Természetesen a térkép nem pontos címeket takar, hanem városokat, városrészeket irányítószám alapján. Nincsenek benne a duplikációk, nincsenek benne a visszatérő vásárlók, és az sincs benne, ha egy adott (ugyanolyan irányítószámmal rendelkező) városból, városrészből 2-3 vagy akár 100 ügyfelünk van. Nem is az a cél, hogy ilyen részletekbe belemenjünk, hanem sokkal inkább az érdekesség, a különbözőség, és az egyediség.

Mi a véleményed? Használod a Google Helyeket? Használnál ügyféltérképet? Láttál már ilyet valahol?

Hozzászólások

 1. Ja még valami:
  Még egy hétig tart az OMA Wanted projekje, http://www.oma.hu/wanted ahol keressük az ország legjobb online marketing szolgáltatóit! Azért, hogy az ügyféltérképünkön szereplő összes helyre a legjobbakat tudjuk delegálni! :) Ha úgy érzed, ott a helyed a legjobbak között jelentkezz! http://www.oma.hu/wanted

  ui.: Ez olyan mint a foci VB: csak a legjobbak rúghatnak labdába :)

 2. Szia, szép napot! Persze persze, láttam. Lehet hogy most félreértem amit írtlál, mert mi is alkalmaztuk 8-10 évvel ezelőtt is, ugyanúgy mint ahogy több versenytársunk is. Ma már nem figyelem, de gondolom például nagykerek most is alkalmazzák. Akkoriban mondjuk nem volt ennyire Google, szóval simán statikus országos térkép, vagy flash térkép kis animációval. ki hogy jelenítette meg a partnerhálózatot. Ez több szempontból is előnyös volt, hisz például a végfelhasználó látta, hogy az adott cég és terméke mennyire elterjedt az országban, így már élből nagyobb bizalommal indult a kapcsolat, de belső irodai munkákat is megkönnyített, ha valaki érdeklődött, hogy esetleg kabátfalván van e partner, vagy a közelben, stb … és nem mellesleg, dekoratív is…

  • OK Gabriel, de gondolom 8-10 éve egy parafa táblán tetted mindezt az irodád falán :) Most pár kattintással közzéteheted :) Azért ez más nem? :)

   • :) az is volt persze, tele sok színes gombostűkkel :) rátűzve kis papírcsíkok a címekkel, telszámokkal. Csak olykor gondok voltak a nyári melegben egy kis üdítő huzat…. no meg hát a parafán nem működött a fent említett flash megoldás sem, viszont a honlapokon igen.

 3. Démon szerint:

  Hogyan lehet SEO-zni a Google Maps-ben? Erre van tippetek? A Google milyen szempontok alapján rangsorolja a térkép mellett a cégeket. Ha jól látom nem ABC sorrendeben, mert az “Éjjel-nappali zárszervízt” rakta ki elsőnek.

  • Démon, vártam a kérdést, erről hamarosan egy új bejegyzést tervezünk! Egyelőre annyit hogy rengeteg tényezője van, apró pici nüanszok, de nagyon fontosak! Köszönöm a kérdésed, maradj velünk mindenképpen, és részletes választ kapsz!

   Ui: Bemutatkozol? Hogy hívnak? :)

   • Démon szerint:

    Bajai Károly és epekedve várom a kérdésemmel kapcsolatos új blog bejegyzést. :)

 4. Madarász Márta szerint:

  Szia Zsolt!

  További gondolatébresztőnek én is csatolok két példát a Google Térkép felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban:
  – zürichi villamos: http://map.local.ch/de/Bahnhofplatz-8001-Zuerich
  – ingatlankereső Írországban: http://www.daft.ie/maps/?searc.....earch%5D=1

  És még sok-sok példa itt: http://www.google.com/enterpri.....ns-en-home

 5. Kedves Zsolt!
  5 perc volt! Szenzációs ötlet! Köszönöm.
  Eddig csak csodálkozva néztem a többieket, de mostantól…
  Az ügyfél térképet hogyan kell elkészíteni?
  üdv: NGM

  • Szia Mária!

   Örülök, hogy gyorsan meg is csináltad!

   Ügyféltérkép manuálisan: Bejelentkezel a google accountoddal, majd http://maps.google.com aztán Saját térképek > Új térkép létrehozása > majd a térkép bal felső sarkában látsz ikonokat. Válaszd a buborékot (a másodikat) és így tudod hozzáadni a helyeket. De az is lehet hogy rákeresel az ügyfél címére (elég lehet csak az ir. számot beírni) és utána azt mented el.

   Ettől van egyszerűbb megoldás is, automatizálható a dolog, de ehhez kell egy jó programozó.

   Sok sikert! :)

 6. Nagyon szép és jó ez a térképes megoldás,a hely és a bizalom
  meghatározására,de nem biztos,hogy mindig minden szolgáltatásnál
  elnyeri a jutalmát az,hogy mindjárt tudnak is mindent.
  Csak egy példát mondanék.Valaki keres egy céget,és abból a jellegből
  már van az országban rengeteg konkurencia ,és ha olcsón szeretné megúszni a megrendelést,valószínűleg a helyben közelieket fogja választani,
  és azok után érdeklődik jobban,
  pedig nem biztos,hogy ez lesz a megfelelő számára,
  lehet,hogy egy távolabbi cég sokkal kedvezőbb,és megbízhatóbb ajánlatot
  tudna tenni,csak nincs meg a lehetősége, pont a gyorsaság és az átláthatóság miatt.
  Továbbá,hogy első látásra minden kiderül egy cégről,a visszaélők számára
  is melegágyat nyújthat.
  Az,hogy most esetlegesen mivel veszít a cég több megrendelőt,
  ha mindent kitálal,vagy csak a telefonos beszélgetés,egyeztetés után
  mond el mindent, ez még kérdés,de ezt is fontolóra kell venni az internet
  szabad piacán.
  Nagyon sok megbízható,becsületes céget ismerek ahol csak
  e-mail cím és telefonszám található,és nem véletlenül,
  valahol megértem őket, attól függetlenül,hogy nem ez lenne a legjobb
  megoldás.
  Szép napot!
  Károly

  • Bár ennek az ellenkezőjét én nem állítottam a bejegyzésben, Igazat adok Neked abban, hogy ez a lehetőség nem feltétlenül mindenkinek megoldás. Még egyszer: ez egy LEHETŐSÉG. Ha úgy érzed, hogy az ilyesfajta láthatóság, több előnyt hoz mint hátrányt, akkor ingyen használhatod. Ha tartasz tőle, nem kell igénybe venni, és nem lesz semmi gond. :)

   Ettől függetlenül, akármilyen is a piaci környezet, nem hinném, hogy a begubózást választanám, de ez csak privát vélemény!

 7. katus szerint:

  kedves zsolt,

  már elég régen terveztem, h megcsinálom, h a térképen is fent legyen az üzletem, de sosem szántam rá magam. na hírleveled kapcsán azonnal neki is estem.
  oké, regisztráltam, de ha javítani szeretnék a megadott adatokon, pl fotót kicserélni, vagy megváltozott telefonszám stb. hogy/hol lehet? hiába keresem, egyszerűen nem találom, h hol tudok visszamenni, h kijavíthassam a hibákat, amiket csak utólag vettem észre :)
  ebben tudsz segíteni?
  köszike
  katus

  • Ha be vagy jelentkezve a Google fiókodba, akkor katt erre a linkre:
   http://www.google.com/local/ad.....#038;gl=HU és máris látható lesz hogy eddig milyen vállalkozásokat vittél fel a Google Helyek közé. Ha ez most történt meg nem rég, akkor valószínűleg még jóváhagyásra vár. Ettől függetlenül tudod módosítani, ha rákattintasz a “Szerkesztés” linkre.

   Remélem így érthető! Sok sikert!

 8. katus szerint:

  jaj drága zsolt! köszönöm szépen! addig gyötrődtem, míg én is megtaláltam :)
  de jó is, h válaszoltál, hátha nem én vagyok az egyetlen ilyen bamba és másoknak is hasznos ez a tipp :)
  köszönöm szépen még egyszer :)

 9. Remek szolgáltatás, igaz. Ráadásul ez is ingyenes.
  Azért azt tudni kell róla, hogy a megadható katagóriák listája véges. Ha valakinek nincs szerencséje, mint például nelem, akkor nem talál neki fontos kategóriát.

  A Google Maps számára a vállakozások adatait az Arany Oldalak szolgáltatja.

 10. Épp tegnap regisztráltam, de sajnos én is azt látom, hogy az én területemen is az adatokat az Arany Oldalak szolgáltatja. Ami már cseppet sem ingyenes, mert 150.000 forintot jelent kb egy évre, ha az ember egyáltalán az elején szeretne megjelenni. Nem szép a google-től…

  • Fukk Bálint szerint:

   Aranyoldalak most már sokkal olcsóbb lett! 2010. 08.28. szerint még nem frissítették az oldalukat, de már kevesebb csomag van, és nincs különválasztva az online és az offline megjelenés.

   44E+áfá-ból már kijön egy alapcsomat, aminek az online-ja két héten belül már akár realizáltatható is lehet.

   Fontos, hogy Google Föld-ben is ők adják a linket, és a Google találati oldalon szintén kijön, ha náluk vagy.

   Érdemes hozzájuk csinálni flash-t, ugyanis rendkívül kevés vállalkozás használja ki (kb. az a méret, mint ezen oldal lap tetején http://tinyurl.com/35xhm52 ). Ha ez a link már nem működne: tetszőlegesen beírsz bármit, pl. informatika, Budapest, és a megjelenő oldal tetején megjelenő csíkhirdetés a körülbelüli méret.

   Fontos, hogy a Google Moderator linkjét is be lehet illeszteni ezekbe az oldalakba, azonnal megindítva az interakciót.

 11. Ez igazán jónak tűnik, így első hallásra, ill. olvasatra.
  Eddig nem használtam a Google Helyeket, és az ügyféltérképet sem.

  Néhány alkalommal ugyan találkoztam hol az egyikkel, hol a másikkal, viszont az információk hiányában fogalmam sem volt, hogyan használhatnám akár mindkettőt.

  Köszönöm az újabb hasznos infókat!

 12. VB szerint:

  Jó ötlet és az ügyféltérkép is nagyon szuper!
  Márta, köszi a linkeket, zseniális a zürichi villamos! :)
  Bernadett

 13. Szia Zsolt !

  Nagyon jó, én is beregisztráltam. No gyorsan rá is kerestem, hogy ki jön-e a weboldalam – http://www.nagykovacsi.ingatlan.hu és akkor fedeztem fel, hogy az aktiváláshoz szükséges PIN kódot még meg kell adnom. No azt pedíg levélben kértem, ez eltart néhány napig.

  Azért szuper, hogy ilyen jó tanácsokat adsz nekünk. Köszi !

  Üdv. Júlia

  • katus szerint:

   miért nem választod a telefonost? én azóta a telefonszámomat is megváltoztattam. meg képeket cserélgettem, információkat javítottam (pont ahogy a zsolt javasolta – köszi :). szóval szerintem, ha visszamész, ki tudod javítani és öt perc múlva már minden rajta van a gugli mepszen :)
   üdv
   katus

 14. Üdv mindenkinek!
  Látom, hogy Maps kérdésben otthon vagytok, hátha valaki tud nekem segíteni.
  Létrehoztam a Maps-en pár angol nyelvű hirdetést és minddel az a problémám, hogy a sem a listázásnál, sem a térképen megjelenő hirdetési ablakban nem jelennek meg szöveges tartalmak, csak a címsor, 1-2 generális infó, és passz.
  pl. a tuxedo rental budapest keresésre kijön a Suit Salon & Custom tailoring & tuxedo rental című hirdetés, itt is látható. A részletes infó alatt látszik a tájékoztató szöveg, de a keresési listában, a térképre feljövő ablakban semmi nem jön ki. A listázásnál a szöveges részt honnan szedi a Google? Mert több helyen is megfigyeltem, hogy nem a részletezésből. Tudnátok segíteni, hogy jeleníthetnék meg itt szöveget?
  Másik kérdésem.
  a Custom tailoring kulcsszóra is feljön a hirdetés, és lejjebb a találati listában van egy Euro Tailors nevű cég, aminek a hirdetési rekordja alján van egy kis link In the map Tailors címmel. Erre kattintva feljön a hirdetés ablaka, ezt hogy hozta létre?
  3. kérdés
  hogy tudok angol nyelvű kategóriákban hirdetni?
  Számos magyar nyelvű hirdetést láttam, aminek az alján ott volt:
  Kategória: tuxedo shop vagy tuxedo rental.
  Biztos van ilyen kategória, de nem tudom hogyan tehetném be a hirdetésemet.
  Segítő hozzászólásaitokat előre is köszönöm.

 15. Kim szerint:

  Sziasztok :-)
  Nagyon örültem, hogy ilyen hasznos infóhoz jutottam, és rögtön meg is csináltuk annak a cégnek, ahol dolgozom. Kitöltöttem az adatokat, megjött a PIN kód is a telefonon, de viszont azóta sem találom a térképen a cég nevét (5 nap telt el). Mi alapján kerülhet valaki bele a térképbe?

 16. Bandy szerint:

  Sziasztok!

  Az mitől van, hogy az általam feltett cég a google helyekre a google találati listán ugyan néha megjelenik első helyen térképestől, de néha nem? Cégprofil Városnév-el keresek és hála istennek nincs más ilyen cég regisztrálva az adott városban, de mégse jelenik meg mindig. Ez betudható a google dancenek lassan 2 hónapja?

  Előre is köszi!
  Bandy

 17. suzoli szerint:

  Sziasztok!

  Kitöltöttem az adatokat, megjött a PIN kód is a telefonon, de viszont azóta sem találom a térképen a cégemet(2 hét telt el). Valamit rosszul csináltam vagy várjak türelemmel

  Üdv Zoli

 18. suzoli szerint:

  Sziasztok!

  Kitöltöttem minden adatot, megjött a PIN kód is a telefonon, de viszont azóta sem találom a térképen a cégemet(2 hét telt el). Valamit rosszul csináltam vagy várjak türelemmel

  Üdv Zoli

 19. Jenci szerint:

  Én is eljutottam a telefonos Pin kóddal való azonosításig, de a fiókomba való bejelentkezést követően több, mint egy hete azt látom, hogy 73% kész. Tudom szerkeszteni, tudnám törölni, de nem találok rá. Kihagytam valamit? Vagy valami még hiányzik?
  Üdv, Jenci

 20. Hegyi Terézia szerint:

  Sziasztok!
  Én már tavaly létre akartam hozni egy ilyen ügyféltérképet, de csak most jutottam el a megvalósításig. Az a problémám, hogy két oldalas az ügyféllista, és ezt szét is szedte a Google Map két térképre, egy név alatt… Kezdjem újra, vagy ki lehet javítani ezt a hibát?
  Előre is köszi a segítséget!
  Üdv.:
  Teri

 21. Fanni szerint:

  Ugye az nem vonatkozik a Google Maps-en fenn lévő cégekre, hogy minden potenciális ügyfél után fizetni kell? És az Arany oldalak kérhet pénzt?

 22. Ilona szerint:

  Kedves Zsolt!
  Nekünk az egyik üzlet megszűnt, ezért a térképről szeretném levenni, de kéri a PINt, amit vagy telefonon (ami már nem a mienk), vagy képeslapon (ahol már nem vagyunk) fog küldeni. Ilyenkor mi a megoldás?

  Köszönöm.

 23. Eddig ezt a posztot kerestem vissza a legtöbbször :D Most megint kellett, hogy gatyába rázzam az adatokat az új iroda miatt. Köszi!

 24. Németh Alfrédné szerint:

  A térképet már régen létrehoztam, de ügyféltérképre nem gondoltam. Köszönöm szuper a tip. ( már el is kezdtem megcsináni ) Jó kis munka!

 25. Sziasztok!

  Én már regisztráltam a céget kb 2 hónapja. Kaptam telefonon kódot, azt is beírtam, mégsem látszik a cég a Google keresőben. Ha ellenőrzöm a megadott linken, akkor aktívnak írja az oldalt, de mégsem hozza fel (ki is írja, hogy megjelenítés 0). Mi lehet az okat? Köszi: Éva

 26. Sziasztok!
  A cikk kapcsán frissítettem a Maps-on az adataimat, kösz a figyelemfelhívást :)
  Két kérdésem van:
  1. Online szolgáltatást is nyújtok, ezt úgy tudtam jelölni, hogy székhely+400 km-es körzet. Van erre csinosabb megoldás?
  2. Az ügyféltérkép elkészítését nem találtam meg, pontosan hol jelölhetem az ország számos pontjában élő ügyfeleimet?

  A ti ügyféltérképetek nagyon impozáns, gratulálok!
  Anita

 27. Kara Beatrix szerint:

  Kedves Zsolt!

  Két webáruházam van azonos címen és mindkettőnek van g+ oldala, melynek a névjegy részét berakta a google a Helyekbe, azaz csak az egyiket, a másikat pedig letiltotta adatmásolás miatt. Így pont az nem jelenik meg, ami a fontosabb lenne.
  Kérdésem lenne, hogy ennek a megoldására van-e bármilyen ötleted.Illetve hogyan jelenhetne meg a nevem alatt (ev) mindkét webáruház url-el, stb a helyekben, miközben a g+ oldal is megmarad mindkettőnél? Egyenlőre erre senki nem tudott nekem válaszolni, és tehetetlen vagyok.

  Előre is köszönöm!
  Beatrix

 28. Zsuzsi szerint:

  Ciki, nem ciki, én bizony nem tudtam megcsinálni. A linkre kattintva nem látok űrlapot vagy bármi ahhoz hasonlót, hiába jelentkeztem be a google fiókomba. :(
  Google+ oldal jön be. Onnan hova?
  Valakinek van valami ötlete, mit kéne máshogy csinálnom?

  • Gyurom szerint:

   Nekem se sikerült. Valószínűleg ugyan az a probléma, mint a másik cikk (Kattintható YouTube videó 6 lépésben) kapcsán. Régi írás frissítés nélkül elküldve. Nem hinném el, de ez már a második OMA cikk, aminek nincs sok értelme.

 29. Simon Péter szerint:

  […] keresés és a Google Térkép volt a porondon, a konkrét kérdést pedig Bajai Károly alias Démon tette fel: “Hogyan lehet SEO-zni a Google Maps-ben? Erre van tippetek? A Google milyen […]

 30. Jádi lajosne szerint:

  Hogyan lehet törölni a Google térképről?

 31. Csak én látom úgy, hogy ez már nem létezik? Vagy nem ilyen formában?
  Van erről friss bejegyzés?
  Köszi

Visszakövetések

 1. @gomboszs Csatoltam pár további példát Google Térkép felhasználási lehetőségekre http://bit.ly/94NxWj Az örök kedvenc a zürichi villamos.

 2. Berimex Ltd. szerint:

  Google Helyek, Google Maps, Google Térkép | Online Marketing Blog …: Hogyan használd ki a Google Térképet a mark… http://bit.ly/9hj0zT

 3. Hanga László szerint:

  RT @gomboszs: Hogyan használd ki a Google Térképet a marketingedben? Segítség 5 lépésben + 1 ötlet amit még sehol nem láthattál! http://bit.ly/94NxWj

 4. OMA.hu szerint:

  A múlt heti bejegyzés folytatása az OMA Blogon: Google Helyek: Optimalizálj térképen is! http://bit.ly/94NxWj Összefoglalás 8+ pontban.

 5. Gombos Zsolt szerint:

  A múlt heti bejegyzés folytatása az OMA Blogon: Google Helyek: Optimalizálj térképen is! http://bit.ly/94NxWj Összefoglalás 8+ pontban.

 6. RT @gomboszs: A múlt heti bejegyzés folytatása az OMA Blogon: Google Helyek: Optimalizálj térképen is! http://bit.ly/94NxWj Összefoglalás 8+ pontban.

 7. RT @oma_hu: A múlt heti bejegyzés folytatása az OMA Blogon: Google Helyek: Optimalizálj térképen is! http://bit.ly/94NxWj Összefoglalás …

 8. András Lányi szerint:

  hasznos google térképes megjelenítés – összefoglalók http://bit.ly/aEIqcN http://bit.ly/bmbZ1X ( @oma_hu oldalairól)

 9. OMA.hu szerint:

  Szóval: 1) Google Helyek oldal létrehozása: http://bit.ly/94NxWj 2) Google Helyek oldal optimalizálása: http://bit.ly/hbTU86 Sok sikert!

 10. Szabó Gábor szerint:

  RT @oma_hu: Szóval: 1) Google Helyek oldal létrehozása: http://bit.ly/94NxWj 2) Google Helyek oldal optimalizálása: http://bit.ly/hbTU86

 11. […] keresés és a Google Térkép volt a porondon, a konkrét kérdést pedig Bajai Károly alias Démon tette fel: “Hogyan lehet SEO-zni a Google Maps-ben? Erre van tippetek? A Google milyen […]

Hozzászólás beküldése

*