Online Marketing Akadémia

Rengeteg múlhat egyetlen szón is

Érdekes jelenségre lettem figyelmes. Az ember az évek során pár száz hirdetésszöveg megírása és tesztelése után rájön bizonyos törvényszerűségekre. Ezeket felhasználva viszonylag könnyen és gördülékenyen lehet hirdetés szövegeket írni.

De időnként belebotlok olyan jelenségbe, ami engem is meglep és nehéz megmagyarázni utólag. Volt már hogy egyetlen szót megváltoztattam a hirdetés szövegemben és a kampány hatékonysága a duplájára nőtt. Vagyis fele annyiért szereztük az érdeklődőket, mint előtte. Vagy még sorolhatnám az ilyen X-aktás eseteket.

Megmutatom kedvenc példámat az ilyen furcsaságokra:

Egy ablakemelő javítással foglalkozó cég szolgáltatását hirdetjük az AdWordsben. Van 4 db szövegváltozat, de most csak ez a 2 érdekes számunkra.

Íme a szövegváltozatok (ezekben jelen esetben semmi furfang nincs):

1. változat

2. változat

A kettő között egyetlen szó a különbség. (A címsorban a “javítás” helyett “gyorsjavítás” szerepel.) Eddig akárkit megkérdeztem mindenki azt mondta első blikkre, hogy a 2. szövegváltozat a jobb, mert a “gyors” szó mindenképpen hozzátesz valami pluszt!

Ehhez képest ismerkedjünk meg a kapott eredményekkel. A hirdetések több tízezer megjelenés és több ezer kattintás után az alábbi eredményeket produkálták: (A konverzió itt online bejelentkezés volt javításra.)

1. változat

Átkattintási arány: 5,04%

Konverziós arány: 2,0%

Konverziós költség: 1.425 Ft

2. változat

Átkattintási arány: 3,61%

Konverziós arány: 2,5%

Konverziós költség: 1.625 Ft

Hmmm. Lényeges a különbség. Vagyis a “gyorsjavítás” nem hozott nagyobb átkattintási arányt, noha igaz akik erre kattintottak nagyobb arányban jelentkeztek be javításra a céghez. Összességében pedig az 1. szövegváltozatra költött összegből átlagosan 1.425 Ft-ért sikerült ügyfelet szerezni, a 2. változat esetében pedig 1.625 Ft-ért vagyis az 1. változat a hatékonyabb, nem érdemes annyira erőltetni a “gyorsjavítás”-t.

Azért ez is 12-13% lefaragás. (Hozzáteszem, hogy kulcsszavak szintjén eléggé le volt már finomítva a kampány és a keresési hálózatban hirdetett a cég.)

Mi ebből a tanulság?

Az alapok átvételétől a haladó megoldásokon keresztül többek közt hasonló esettanulmányokat is kivesézünk a: Google AdWords Hirdetési Szemináriumok alkalmával. Szokott jutni idő a finomságokra is és az egyedi kérdéseket is megvitatjuk. Tovább a részletekre >>