Online Marketing Akadémia

A YouTube okosabb, mint gondolnád

Nemrég egyik szakmabeli kollégánkkal beszélgettem, aki amúgy aktív YouTube videó feltöltő, saját csatornája is van. A beszélgetés során kiderült hogy az illetőnek fogalma sem volt arról, hogy a YouTube egész komoly statisztikákat ad a videók megnézőiről. Azóta egy gyors házi felmérés során kiderült, hogy a YouTube ezen funkcióját (ami már majdnem 1,5 éve elérhető) nem nagyon ismerik és ezért nem  használják az emberek.

Publikus YouTube statisztikák

Jó ha tudod, hogy a YouTube videók nézettségéről (az eddigi megnézések számán kívül) “külsősként” is meg tudsz nézni ezt azt! Ehhez nem kell mást tenned, mint a videó alatt “Statistics & Data” blokkra rákattintasz.

Bennfentes statisztikák

A videó tulajdonosaként pedig ennél jóval több információt is megtudhatsz saját videódról. Nemcsak azt, hogy hányan és időben milyen eloszlásban tekintették meg a feltöltött tartalmadat, hanem azt is, hogy:

Ezt a funkciót úgy hívják, hogy YouTube Insight. Hogy tudod elővarázsolni?

1. lépés bejelentkezés után:

2. Válaszd ki a videódat amelyik nézettségi adataira kíváncsi vagy és katt az “Insight” gombra!

3.  Böngéssz a statisztikák között!

A videó nézőinek forrásából (Discovery / Source of views) például hamar tetten éred, ha valaki beágyazta a Te videódat a saját weboldalára és onnan generál nézettséget. Érdemes utánanézni milyen aspektusban jelenik meg a Te általad feltöltött tartalom.

Ha zavar, hogy látják…

Ha azt szeretnéd, hogy mások ne lássák a “lebutított” statisztikákat a videódról, akkor le is tilthatod ezt  a funkciót. (Az alapbeállítás szerint publikusak az adatok.) Válaszd a YouTube belépésed után a “My Account / Account Settings / Privacy” menüpontot és a “Statistics and Data” lehetőségnél tiltsd le a statisztikáid láthatóságát.

Fontos és okos  dolog, hogy a YouTube videó gazdáknak ilyen visszajelzések állnak rendelkezésére a nézőkről. Nyerj információkat saját videóidból és gyűjts infókat a konkurenseid videó statisztikáiból!

Neked vannak valamilyen tapasztalataid a YouTube statisztikákról?