Ismét módosult a “spam-törvény”

Miután, a többség próbált megfelelni az új 2008 szeptemberében módosult, és 2009. június 1-jén érvénybe lépett spam törvénynek, és módosították a weboldalukon a feliratkozási feltételeket, valamint az űrlapokat, most újabb módosítás történt.

A korábbi módosítás arról szólt, hogy ha valaki nem céges e-mail címmel iratkozik fel egy hírlevélre, akkor az adatokat bekérő weboldalnak kötelessége elkérni a magánszemély lakcímét is. A témát egykét weboldal elég jól körbejárta, ezért ezt itt most nem is részletezem, pláne hogy mostantól már nem is aktuális.

A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény újabb változtatása, épp a korábbi módosítás lényegét törli el:

404. §
Hatályát veszti a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 6. § (2) bekezdésében az „és lakcímét” szövegrész, 26. § (3) bekezdésében az „ , azt mint szemletárgyat lefoglalhatja” szövegrész.

Részletek: http://www.parlament.hu/irom38/09354/09354.pdf 360. oldal

Azaz a lakcímet MÉGSEM kell elkérni, akkor sem ha valaki magánszemélyként iratkozik fel. A teljes név elkérésére vonatkozó szabályozás nem módosult még, tehát azt (egyelőre) továbbra is kötelező elkérni. Aki próbált megfelelni a törvénynek, és esetleg komolyabb mennyiségű leiratkozása lett, az sajnálhatja hogy jogkövető magatartást tanúsított… Azokat a leiratkozókat már nehéz lesz visszaszerezni.

Az információ egyébként twitteren terjedt el, ahol személy szerint engem is lehet követni!

Kíváncsian várom, hogy a történetet hogyan élik meg azok, akik a feliratkozójuk pár százalékát elvesztették egy ilyen meggondolatlan törvénymódosítás miatt.

Comments

  1. Webspy szerint:

    Én nem léptem még, de akkor ezek szerint szerencsére. Komolyan mondom röhej, hogy hoznak törvényeket, majd pár hónapon belül vissza csinálják. Volt ez már így az Áfával is, a TEÁOR számokkal is. Nevetséges. Egy kicsit visszás érzés, hogy azért úsztam meg az egészet, mert nem vagyok jogkövető, nem???

  2. Minimálisat tettem ez ügyben, mivel nem kifejezetten az én kompetenciám. De ha lehetőségem lett volna, bizonyára már mindent meg is tettem volna, mire a módosulás napvilágot lát. És bosszankodhatnék…
    Ezúttal azoknak kedvezett a szerencse, akik a “ráérünk arra még” elvet vallják, vagy akiket nem fenyegetett közvetlenül a büntethetőség lehetősége.

  3. Ha jól látom, ez egy törvénymódosítási javaslat, amit márciusban tárgyaltak.
    Van arról is adat, hogy el is fogadták vagy maradt csak javaslat szinten?
    Köszi, ha valaki utánajár és megtalálja!

  4. na igen
    mikor a fagyi visszanyal
    amikor ezek a kedves urak és hölgyek rábollintottak a törvényre, fogalmuk nem volt mit csinálnak
    az ötlet végülis nem roszz(hogy megvédjük a leelező ládánkat és magát a hirlevelet és az egyént) csak jo magyar szokás szerint ellenkező oldalrol futottak neki, most meg a teljes net felháborodást látva vm munkatárs szolt…
    nekem a kedvencem az egyik hirleveles volt, valamilyen olyasmi szöveggel: a címed nem nekem kell hanem a törvénynek… ha nem adod meg ugy veszem nem természetes személyként kapod…
    s milyen igaza van:))

  5. lulu szerint:

    felháborító valóban ez a magatartás a törvényhozás tekintetében. de az is említésre méltó, hogy azok, akik adatbázist építenek és a webprogramozáshoz külső céget bíznak meg, azoknak mennyit kellett fizetni egy regisztrációs űrlap módosítása miatt. ezt és a leiratkozások miatti veszteséget pedig csak el kell maguknak könyvelniük. ezek után pedig csodálkoznak, ha egyre többen keresik a kiskapukat, hogyan kerülhetik ki ezeket a törvényeket.

  6. @Oláh Sándor: Ez nem csak egy javaslat volt már. Tavaly ősszel szavazták meg az Országgyűlésben és idén június 1-jén, azaz épp 27 napja lépett hatályba. Jelen állás szerint a módosítást, azaz a lakcím elkérésére való szabályzásának eltörlését is megszavazták, ezt a köztársasági elnöknek alá kell írni. Onnan számított 8 napon belül lép érvénybe. Tehát a most hatályos jogszabály az hogy el kell kérni még a lakcímet, addig amíg az újbóli módosítás életbe nem lép, De nagyon meglepődnék, ha ebben az átmeneti időszakban bárkit “lefülelne” az NHH.

  7. Peter szerint:

    És mekkora poén már hogy a tv. száma 404. :)) Error 404! :))

  8. Rejtő Jenő földrajztudósa, Maxbell mondja a Piszkos Fred közbelép-ben: “Nem állok szóba senkivel az ötvenedik halálozási évfordulója előtt. ” Nekem ez jutott eszembe, amikor megszületett a törvény a lakcím elkéréséről. Azóta sem veszek figyelembe törvényt a hatálybalépésének első évfordulója előtt :-D

Trackbacks

  1. Gombos Zsolt szerint:

    Friss post a spam törvény újabb módosításáról az OMA Blogján: http://bit.ly/RZrDu

  2. Jóföldi Endre szerint:

    RT @gomboszs: Friss post a spam törvény újabb módosításáról az OMA Blogján: http://bit.ly/RZrDu A címkérés teljesen életszerütlen volt…

Szólj hozzá!

*