Mi köze a sörnek a pelenkához?

Aki pelenkát hord vélhetően nem szokott sörözni. Illetve aki sörözik, annak már nem kell pelenka… Hogy kapcsolódik mégis a sör és a pelenka?

Nagyon furmányos módon és aki erre először rájött, nagyon sok pénz keresett vele…

Pelenka és sör?

Pelenka és sör?

OMA Blográdió: Ha nem akarod elolvasni, hallgasd meg! [audio:090316_sor_es_pelenka.mp3]

Egy amerikai kiskereskedelmi hálózatnál megfigyelték, hogy nagyon gyakran vásárolnak fiatal férfiak pelenkát és sört egyszerre. Ennek a dolognak kicsit jobban utána mentek: kutatásokat végeztek és elemezték vásárlóik szokásait.

Az volt a teóriájuk, hogy a fiatal, kisgyermekkel rendelkező apukák gyakran kapják azt az instrukciót az ifjú anyukától (aki otthon vigyáz a csöppségre), hogy hazafele ugorjon be a boltba pelenkáért. Viszont ezek a fiatalemberek nemrég még a munkatársaikkal vagy barátaikkal sörözgettek esténként munka után. De amióta családjuk van, kevesebb a “szabadidejük” és otthon elégítik ki sörfogyasztási igényeiket.

Azt sütötték ki az áruházlánc agyafúrt munkatársai, hogy mi lenne, ha egymás mellett helyeznék el a pelenkákat és a söröket… Ha elküldik pelenkáért az apukát, jusson eszébe, hogy sörözni akar, ha pedig a sörön jár az esze, ugorjon be neki, hogy hoppá, pelenkát is kellene hazavinni! Ezt megcsinálták és hihetetlen mértékben megnövekedett a forgalom mindkét féle termék esetében!

Ez az áruházlánc, nevezetesen a Wal-Mart (azért árulom el a nevét, mert Magyarországon nincsenek jelen). (Ha a Wal-Mart egy ország lenne, GDP-je alapján a világ 33. legnagyobb gazdasága lehetne Ukrajna és Kolumbia között. Írja a Wikipédia.)

Mi ebből a tanulság?

Mértek, megfigyeltek, elemeztek, következtetéseket vontak le és cselekedtek. A profit pedig megérdemelten az övék.

Azt hiszed ez valami tengerentúli mese habbal és csak néhány zseninek sikerülhet ilyet véghez vinni? Jó hírem van! Te is tehetsz ilyen felfedezéseket, ha kellően jó információs bázissal és statisztikákkal rendelkezel saját házad tájáról. Az interneten a Google Analytics segítségével olyan összefüggésekre jöhetsz rá, amelyek a fenti történetben szereplő bravúrok eléréséhez tudnak hozzásegíteni. Persze csak ha használod (és nem csak nézegeted) a Google Analytics riportokat!

Comments

  1. Tapasztalatból mondom, hogy a sör-pelenka vásárlás működik! :)

  2. Guszti szerint:

    Aaa, de kis jó zene van a hanganyag alatt is… Nagyon tuti ez a “Blográdió”!

  3. Károly29 szerint:

    Webáruházat tervezünk nyitni, van rendes boltunk is és megfigyeltük, hogy mik azok a termékek, amiket leggyakrabban vásárolnak + keresnek együtt. Ezekből csináltunk csomag akciókat és tényleg sokkal többet adunk el belőlük, mint mielőtt nem volt ilyen akció. Hobby-barkács boltunk van.

  4. Most találtam egy érdekes cikket:
    A Wal-Marton nem fog a válság
    http://index.hu/gazdasag/kipuk....._a_valsag/

Szólj hozzá!

*