Rémeket látott a Google…

Az elmúlt hétvégén, szombaton kerestem valamit a Google segítségével. Egy nagyon érdekes jelenségre lettem figyelmes. Valami hibát vettem észre a Google rendszerében.

De mielőtt bemutatom ezt a nagyon rövid ideg fennálló hibát, nézzünk pár érdekességet a Google háza tájáról:

  • Másodpercenként akár több, mint tízezer keresést is kiszolgál, egyenként pár tizedmásodperc alatt.
  • Naponta kb. 200 millió keresést hajtanak végre segítségével.
  • Hivatalosan, több, mint 4 milliárd weboldalt indexel, de egyes vélemények szerint ennél is többet.
  • Világszerte százezres nagyságrendű a kereséseket kiszolgáló szerverek száma, de ezt is csak találgatják az okosok, mert hivatalosan ilyen adat nem áll rendelkezésre a Google-től.

Mi volt ez a “kis” bibi a Google kereséseknél (amely csak 1-2 órán keresztül állt fenn és én még ilyen szintű Google problémával nem találkoztam)?

OMA Blográdió: Ha nem akarod elolvasni, hallgasd meg!
[audio:0902_remeket_latott_a_google.mp3]

Az volt a gond, hogy minden egyes találathoz ki volt írva, hogy “Az oldal káros lehet a számítógéped számára”. Ilyen esetekben ha rákattintunk valamelyik felhozott weboldalra a találati listában, akkor nem hozza be automatikusan az oldalt, hanem figyelmeztet a veszélyre, amit érzékel.

Google hiba

Ezt a figyelmeztetést a Google olyan esetekben szokta megjeleníteni, ha valamilyen káros szoftvert, kémprogramot, vírust lát az adott website forráskódjában. Ez lehet szándékosan elhelyezett ártalmas szoftver is, de akár mi magunk is válhatunk vírus terjesztővé a tudtunkon kívül. Az interneten terjedő ártalmas (malware, badware) programok képesek feltörni honlapunkat és belemászni oldalunk forráskódjába. Egyrészt negatív ránk nézve, ha valaki azt látja, hogy a víruskeresője jelez, miközben honlapunkat böngészgeti, másrészt a Google is le fog minket tiltani vagy legalábbis nem lehet majd átkattintani a keresőből a honlapunkra, amíg meg nem gyógyul weblapunk. Ha használunk Google Analyticset hamar gyanússá válhat, hogy elapadtak a Google-ból jövő látogatók.

Azt, hogy ez a figyelmeztetés miért került ki szombaton a Google minden találatára nem fogjuk megtudni soha… A hivatalos verzió a Google szerint az, hogy a Google partnere a StopBadware.org rendszere hibásodott meg. Ez a szervezet minősíti és teszi közzé az ártalmas weboldalak listáját. A StopBadware.org pedig a Google-t okolja, amiért minden találatot átirányított az ő portáljuk figyelmeztető oldalára, ezért a szervezet szervere túlterhelés miatt összeomlott. Állítólag komoly újításokra készül a Google és ennek a tesztje vagy telepítése zajlott szombaton, ami kihatással volt a normál működésre is.

Sokan ezt a szombati esetet komoly blamának tekintik a Google részéről. Hát semmi sem tökéletes, mivel a Google-t is emberek hozták létre…

Comments

  1. Saját oldalamon vettem észre a jelenséget azon a napon, s alaposan felgyorsult a szívverésem. Ennél jobban csak akkor kezdett verni, amikor a másik nagy portálomon is ugyanezt tapasztaltam! :-)
    Ez legalább olyan peckes kiszúrás az emberrel, mintha egy gépet kizárólag és csakis Vista-val adnak.

  2. @Bognár László: megértelek :-) én is megnéztem az oldalaimat, és amíg rá nem jöttem, hogy mi a helyzet, kicsit megijedtem. Egy ideig a Google is tökéletesen használhatatlan volt, ugyanis a találati lista elemeire hiába kattintottam nem az adott oldal jött be, hanem mindig a figyelmeztető oldal, ahonnan csak az URL “kopipésztelésével” lehetett továbbjutni.

Szólj hozzá!

*