Webdesign 2009: Mire optimalizáljunk?

Évek óta szerepel a trendek között, hogy a mobil eszközök elterjedésével az internetezési kultúra is meg kell, hogy változzon.  A tavalyi év már az iPhone-ról, és a hozzá hasonló (?) mobil eszközökről szólt. Az idén ez a trend továbbra is folytatódik, de ki is egészül az egyéb mobil kommunikációs eszközökkel, mint például a netbookok. Ha nem tudod mi az az iPhone és netbook, akkor azt itt nálunk nem is fogod megtudni, de itt és itt olvashatsz róluk leírást.

De ez hogyan kapcsolódik az online marketinghez?

OMA Blográdió: Ha nem akarod elolvasni, hallgasd meg!
[audio:0901_netbook.mp3]

Úgy, hogy ha azt akarjuk hogy ezekről a más – a normál képernyő felbontásához képest szokatlan – felbontással rendelkező készülékekről is felhasználóbarát módon elérhetőek legyünk, optimalizálnunk kell a weboldalunkat, tartalmunkat ezekre a készülékekre.

Az iPhone felbontása 320×480 pixel, egy netbooké pedig általában 1024×600. Fontos, hogy az eddig megszokott felbontásokhoz képest, a tartalmakat úgy rendezzük át hogy ezeken a készülékeken is élvezhetőek legyenek.

Jelen pillanatban egy Index.hu címlap így néz ki egy 1024×600-as felbontású netbookon:

Ugye érezhető, hogy épp a lényeg nem vagy csak alig látszódik a képernyőn?

“Na jó persze de nagyon kevesen fognak ilyen gépet használni” – mondanátok ezt most sokan. Persze így is van, nem fognak ebből  gépből itthon milliókat eladni, bár az SG.hu ide vonatkozó cikke elég optimista becslésekről szól, igaz világ szinten. És a hazai piacon is már 50 ezer Ft-ért is kaphatóak az ilyen gépek…

A tanács nem az hogy azonnal rohanj és alakíttasd át a weboldalt, de talán jó tudni hogy ha majd redesign-on gondolkodsz vedd figyelembe ezt is.

Azt már megtanultuk, hogy egy új weboldalt optimalizálni kell (a keresőkön kívül) böngészőre is, de most itt az újabb forradalom: előbb utóbb követelmény lesz, hogy egy weboldal kis netbookokon is élvezhető és hatékony legyen.

Comments

  1. Való igaz, fejlődnek a masinák, és ez a felbontás is már egy 10collos gép esetében már élvezhető is. Szerintem kisebb méretű kijelzőnél már nem annyira csak aki sas szemű.

  2. Kedves Zsolt!

    Bizony-bizony a multimédiás környezet egyre inkább átveszi a teret. Ahogy annak idején féltettek minket a TV ártalmaitól. Például, hogy elfelejtünk majd olvasni. (Ez sok esetben, így is lett:) Az Internet megjelenésével és a mai multimédiás platformok megjelenésével egyre többet olvasunk és kommunikálunk. Egyre jobban összemegy a technika és ehhez igen csak optimalizálni, változtatni kell a digitális megjelenésen. Még egy példát említsek: ott a “rich media”, aminek fontos jellemzője, hogy kicsi felületen, (ha már iPhone és netbook-ról van szó) nagyon sok információt és egyéb lehetőséget kaphatunk a nélkül, hogy tovább kéne kattintani, vagy megnyitni egy nagy felbontású weboldal-t. Ez akár a weboldalunkon is nagy eséllyel nyerő lehet. Ismét hódít a Flash…és ennek örülök. Zene- és filmlejátszás mellett azért valljuk be, hogy nagy lehetőségek várnak még ránk a Webdesign újabb korszakában.
    Üdvözlettel,
    Nagy Péter

  3. Tisztelt Zsolt. Véleményem szerint nagyon jó a meglátásod és megköszönjük, hogy tudatod velünk is mert ha vásárolni szeretnénk így tudjuk mi lesz a jó nekünk. Én fel is jegyeztem nehogy véletlen rosszul vásároljak ha szükséges lesz a munkához. Üdvözöllek Titeket, és minden jót kivánok. Ágnes.

Szólj hozzá!

*