Gazdasági válság és az online marketing – Örülnünk kellene!?

A kisebb-nagyobb gazdasági válságok természetes velejáróik a gazdaság menetének. A mi életünkben is elő-előfordul, hogy megbetegszünk, majd meggyógyulunk. Semmilyen vihar nem tart örökké. Előbb utóbb kilábalunk a válságból. Vajon szomorkodnunk kell-e azért mert pont a mi életünkben és pont most jött el egy ilyen méretű gazdasági megingás?

Az attól függ hova szeretnénk tartozni. Azok közé, akiket elmos a föld színéről, vagy azok közé, akik profitálnak belőle? Igen, lehet a válságból profitálni is. Hogyan?

OMA Blográdió: Ha nem akarod elolvasni, hallgasd meg!
[audio:0901_gazdasagi_valsag.mp3]

A nehéz gazdasági helyzetet mindenki megérzi valamilyen szinten. A különbségek csak abból adódnak, hogy ki milyen tudatos döntéseket hoz a túlélés érdekében. A túlfűtött versennyel rendelkező piacok megtisztulnak, a gyengébbek elhullanak, az erősek még jobban megerősödnek és a gazdaság helyreállásával egy megtisztult piacon nagyobb részesedéssel lábalhatnak ki a válságból.

Kulcsszó a hatékonyság. A legtöbb vállalkozásban ilyenkor költségcsökkentések, lefaragások, netalán leépítések vagy leállások vannak. A túlélés ilyenkor azon múlik, hogy mennyire tudják a cégek megőrizni a fizetőképességüket, mennyire tudják hatékonnyá tenni az üzleti folyamatokat. A kiadás-lefaragások a marketing szektort is utólérték. Sok cég a marketing kiadásokon spórol. Pedig ha hosszú távon gondolkodunk és szándékunkban áll a gazdasági válság győzteseiként túlélni, akkor nagyon óvatosan faragjunk a marketing kiadásainkon. Ha nem működik a marketingünk, akkor honnan lesz megfelelő mennyiségű megrendelésünk a nehéz idők alatt is és a jövőben? Ne legyünk öngyilkosok!

Az online marketing várhatóan kisebb mértékben érzi meg a válság szelét, mint az offline marketing. Az online megoldások a mai napig olcsóbbnak, hatékonyabbnak számítanak, ezért várhatóan ezeket az eszközök kerülnek leépítésre utolsó sorban.

Javaslatok a túléléshez:

  1. Az online marketing kiadásokat is gondoljuk végig, fókuszáljunk a hatékonyságra!
  2. Mérjünk mindent, hogy pontosan tudjuk kontrollálni a költségeket és az eredményeket!
  3. Fektessünk nagyobb hangsúlyt a célzott és rövid távon is eredményt hozó megoldások felé: keresőoptimalizáció, célzott PPC hirdetések, email marketing!
  4. Internetes megjelenésünkből hozzuk ki a maximumot, a már megszerzett látogatókból (melyekre már költöttünk) minél nagyobb arányban szerezzünk üzletet!
  5. Ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy önálló marketinges csapattal vagy tanácsadókkal dolgozzunk együtt, akkor fordítsunk nagy gondot saját magunk képzésére és foglalkozzunk mi magunk saját marketingünkkel. A tudás az amit nem tud egy gazdasági világválság sem elsöpörni és a marketing szemlélet és ismeret bármely későbbi másik vállalkozásunkban is alkalmazható marad!

A gazdaság változásai egy szemfüles vállalkozónak csupa-csupa lehetőséget jelentenek. Akik nem tudnak lépést tartani a rohamosan változó világgal, lemaradnak és csak sopánkodnak azon, ahogy végig kell nézniük saját hanyatlásukat!

Te ne tedd ezt!

Comments

  1. Abigél szerint:

    Érdekes felvetés, én is látom magam körül hogy a vállalkozó ismerősiem építik le a költségeket és ezzel együtt a cégüket. Biztos lesznek olyanok, akik nem élik túl a mostani időszakot. Lehet, hogy nem érdemes olyan üzletbe invesztálni most, amelynek a válság után sem jók a növekedési kilátásaik. Azzal pedig mélységesen egyetértek, hogy a tanulás a legjobb befektetés. Vagyonok jönnek, mennek, az újrakezdéshez szükséges tudás és tapasztalat adja meg az anyagi biztonságot hosszútávon.

    Tetszik az oldal, jó ötlet a blog meghallgathatóság is! Csak így tovább! :-)

  2. Nagyon tetszik az oldalatok, gratulálok. Csatlakozom az előttem szólóhoz, tényleg jó, hogy meg is lehet hallgatni.
    A gazdaság folyamatos változásban van, olyan mint a tenger hullámai, vagy jól meglovagolod ezeket a hullámokat vagy elsüllyedsz. Ehhez viszont folyamatosan tanulnod, képezned kell magad, bármilyen szakterületen is dolgozol. Nálam ez mindig bevállt:)

Szólj hozzá!

*