Online Marketing Akadémia http://www.online-marketing-akademia.hu Online Marketing Akadémia Tue, 31 Mar 2015 13:03:02 +0000 hu-HU hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.1.1 YouTube videós trükkök http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/03/youtube-videos-trukkok/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/03/youtube-videos-trukkok/#comments Tue, 31 Mar 2015 12:38:47 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=11611 Az óriások versenyeznek, a Google (YouTube) és a Facebook párharcából pedig mi, marketingesek is nyerhetünk!

Ugyanis a Facebook egyre kevésbé támogatja a YouTube-ra feltöltött videók megosztását, ami például abban is megnyilvánul, hogy a Facebook-os videók elérése sokkal magasabb, mint a YouTube-os megosztott videóké a Facebook hírfolyamokban. A Facebook videók óriási hátránya volt sokáig, hogy a videók nem voltak beágyazhatók külső weboldalakba, csak a Facebookon nézhetőek. Ezt a versenyhátrányt a Facebook a múlt héten letudta, most már beágyazható egy FB videó is bármilyen honlapba.

De, a YouTube is fejlődik, keresi a kegyeit a videó feltöltőknek, ösztönözve ezzel őket arra, hogy továbbra is érdemes használni a Google videómegosztó szolgáltatását! Néhány éve még nagy dolognak számított az, hogy egy külső alkalmazással, egy beágyazott videóra linket varázsoljunk. (Ez volt a linkedtube.com, de mára meghalt szegény.)

Ma már nincs is szükség effajta ügyeskedésre, mert a YouTube nem olyan régen hivatalosan is bevezetett egy olyan megoldást, amivel bárki elláthatja weboldal hivatkozással videóit, sőt ez bármelyik videó tálalási módozattal működik (beágyazott és YouTube felületen nézve is).

YouTube kártyák

Ha megnézed a fenti videót, kb. a 4. másodperctől kezdődően megjelenik egy felirat és egy “információ” ikon a jobb felső sarokban, mely egy kattintással kinyitható és a megjelenő kártyán elhelyezett külső hivatkozásra (saját webhelyedre) mutató link máris kattintható.

Ezt az alábbi lépések segítségével tudod beállítani:

1. Lépj be a YouTube csatornádba!

2. Keresd ki azt a videót, amelyiket szeretnéd tuningolni ilyen “kártyával”!

3. Kattints a videó alatt megjelenő ikonra:

YouTube kártya hozzáadása4. Majd nyomd meg a Kártya hozzáadása gombot és válaszd a Kapcsolódó webhely lehetőséget!

YouTube kártya5. Itt egy URL címet kell első körben megadni, majd a rendszer javasol egy feliratot és egy képet a megadott webhelyed alapján, amit persze módosíthatsz (akár utólag is)! (Haladóbb olvasóink kedvéért: ez az eszköz használja az open graph protocolt!) Ezen kívül meg kell adni egy cselekvésre ösztönző szöveget is. Ez fog először megjelenni.

YouTube kártya beállításai

Figyelem! Csak olyan webhely linkjét fogadja el a rendszer, amely a YouTube csatornádban kapcsolódó webhelyként van beállítva. (Itt beállíthatod, illetve ellenőrizheted a társított webhelyed.)

6. A Kártya létrehozása gomb megnyomásával fel is tuningoltad videódat weboldalad linkjével! Próbáld ki, nézd meg! Ha tetszik ez a megoldás, állítsd be további videóidhoz is ezt a kiegészítést!

Van másiiiiik

Van egy másik megoldás is, amellyel linket tudsz varázsolni a videóidra! Bizonyos szempontból az előző megoldásnál is látványosabb, egy kattintással a kívánt webhelyedre tud ugrani a látogatód (az előző megoldásnál kell mondjuk hozzá 2 klikk).

Ez a megoldás egy régebb óta működő, de nagyon kevesek által alkalmazott igazi haladó trükk! Tulajdonképpen egy “joghézagon” alapul. Ha van saját YouTube csatornád és vannak olyan videóid, amelyeket az AdWords rendszerén keresztül hirdetsz fizetett videóhirdetéssel, akkor a videóidat lehetőséged van ellátni egy úgynevezett “cselekvésre ösztönző fedvénnyel”. És most ne ijedj meg! Itt jön a joghézag. De előtte nézd meg, hogy néz ki ez a megoldás:

A bal alsó sarokban becsúszik ez a bizonyos “call to action” fedvény és lehet is rá kattintani, egyből átvisz a beállított weboldalra!

Nézzük, hogyan úszhatod meg ingyen ezt a megoldást! Annál a videónál tudsz ilyet beállítani, amelyik hirdetésként be van állítva. De nem kell, hogy egy aktív kampány videója legyen. A megoldás tehát, hogy beállítasz egy akármilyen videókampányt az AdWordsben, teljesen mindegy milyen beállításokkal, teljesen mindegy milyen célzással, csak vedd fel hirdetett videónak azokat a videókat, ahol ezt a fedvényt alkalmazni szeretnéd. Szüneteltesd a kampányt a mentés után azonnal. Egy fillért sem kell rá költened. És működik.

Tehát a lépések!

1. Lépj be a YouTube csatornádba!

2. Itt a speciális beállításokban csatlakoztasd az AdWords fiókod!

YouTube AdWords fiók csatlakoztatás

3. Lépj be AdWords fiókodba!

4. Próbálj meg létrehozni egy kampányt és válaszd az Online videó lehetőséget.AdWords Videokampány5. Ezek után kövesd a lépéseket, állíts be egy YouTube videókampányt. Ennek leírását most mellőznénk, mert óriási terjedelmű lenne, másrészt teljesen mindegy mit állítasz be, lényeg, hogy legyenek hozzáadva azok a videók, amiket tuningolni szeretnél, legyenek célzások is beállítva (enélkül nem indul el az engedélyezési folyamat) és a mentés után egyből szüneteltesd!

6. Katt ide: https://www.youtube.com/my_videos (Legyél belépve a YouTube csatornádba!)

7. Válaszd ki azt a videót, amit a korábban létrehozott AdWords kampányodban is beállítottál! A szerkesztés gombra kattints!

YouTube videó szerkesztése

8. Válaszd a Cselekvésre ösztönző fedvény fület!

AdWords - cselekvésre ösztönző fedvény beállításaiTöltsd ki a lehetőségeket, adj meg egy rövid címsorszerű szöveget, a megjelenített URL-t és a cél URL-t. Tölts fel egy kis képet, ha szeretnél, majd ne felejtsd el elmenteni a módosításaid!

Ez a fül csak azoknál a videóknál fog megjelenni, amelyek videóhirdetésként szerepelnek valamelyik AdWords videókampányban. (Az AdWords felületén is van lehetőség ugyanezen beállítás elvégzésére, de a példában mi a YouTube-os megoldást választottuk az áttekinthetőség kedvéért.)

Alkalmazd azoknál a videóknál a fentieket, amelyeknél szeretnéd!

Te melyiket fogod használni a két megoldás közül?

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/03/youtube-videos-trukkok/feed/ 4
Kedves Schobert Norbert! http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/02/norbi-update-facebook/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/02/norbi-update-facebook/#comments Mon, 16 Feb 2015 09:08:57 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=11563 Mivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy ismeretségünk eddig egyoldalú volt, úgy illik, ha bemutatkozom: Gombos Zsolt vagyok az Online Marketing Akadémia egyik alapítója, trénere, Facebook-szakértő. Cégünk képzéseket tart a legtöbb online markerting témában, (köztük közösségi média témában is) eddig több ezer ügyféllel büszkélkedhetünk. Bemutatkozásom azonban nem folytatom, hiszen ezen az oldalon engem ismernek követnek, több tízezren. Ha részletekre is kíváncsi vagy, itt van bővebb infó rólam, lecsekkolhatsz.

Ami miatt ezt a nyílt levelet írom Neked, elsősorban a tegnapi Facebook bejegyzésed. Úgy gondolom követőink közül, talán még sokan nem találkoztak a posztoddal, amit Mark Zuckerbergnek írtál, így ide beillesztem, szükséges ez a továbbiak megértéséhez.

Elöljáróban

Ez a poszt nem az lesz Norbi, ami istenít, és nem is az, ami szégyenít. Mindegyikkel tele van padlás. Évek óta figyelem a Facebook oldalad, és rengeteg hasznos példát gyűjtök onnan, pozitívat, negatívat egyaránt, szoktalak emlegetni.

Azonban az, ami a fenti “nyílt leveledben” van, szót kíván.

Mondom ezt úgy, hogy Veled kapcsolatban kívülről nehéz megítélni, hogy ez komoly vagy nem.

Ha NEM komolyan gondolod:

hiszek Neked. Nem az első ilyen tudatos posztod lenne, amivel címlapokra kerülsz, sok érdeklődőt irányítasz az oldaladra, majd bejelentesz egy új terméket, menüt vagy bármi mást, amiről így sok ember értesül. Ez is benne van a pakliban, figyeltem a korábbiakat is. Azonban sokan nem láthatnak a színfalak mögé és elhiszik amit írsz, és jelen esetben ez baj, mert nagyon sok ember figyel Rád. Köztük vállalkozók, akik próbálnak a Facebookon érvényesülni. Őket egy ilyen “nyílt levéllel” félrevezeted. Ezért kell erről itt nálunk szót ejteni.

Ha komolyan gondolod:

akkor is hiszek Neked. A Facebookot nem tanították az iskolában, nem kell ezzel Neked képben lenned. Viszont akkor jól figyelj.

Sokan tudják már

Norbi, évek óta dolgozom azon, hogy a Facebookkal kapcsolatban minden vállalkozónak egyértelmű legyen: ingyen sajt csak az egérfogóban van. Cikkeket írtam erről, előadásokat tartottam, hogy mindenki tudja: aki csak a Facebookra alapoz, komolyan függni fog tőle. Márpedig egy amerikai tőzsdén lévő cégtől függni nem sok jóval kecsegtet. Ha egy vállalkozó a követőit, híveit, rajongóit, csak a Facebookon érheti el, akkor nem csinálta jól. Ha Facebook gondol egyet, és egyszer csak neki üzletileg nem (úgy) éri meg, akkor vége a kommunikációnak?

Zseniális húzásnak érzem éppen ezért, hogy pár hónappal ezelőtt elindítottátok a Yesssfactor.hu-t. Saját média egyik (Facebooktól független) újabb eleme, a bulvárra éhes közönségnek a Story és a Best korábbi főszerkesztőjének menedzselésével. Ahogy a nagy könyvben meg van írva, volt hogy példaként is emlegettem.

És ezek után olvasva a Facebook-bejegyzésed, szinte biztos is vagyok benne, hogy a poszt nem Mark Zuckerbergnek szól, hanem a bulvár címlapjának, és azok olvasóinak. Tudjuk, a közös ellenségkép… (Ezzel viszont rengeteg embert vezetsz félre.)

Aztán, amikor a kommentek között ezt olvasom, akkor megint kártyavárként omlik össze a hitem, hogy profi a csapat mögötted:

 A második legkisebb opció amit felkínál a Fb.

A második legkisebb opció amit felkínál a Fb.

Norbi, komolyan azért hirdetsz 1000 dollárért egy posztot, mert a Facebook ezt ajánlja fel? Döbbenet.

Bejegyzés kiemelése a Facebookon

A gomb, amit megnyomtál: “Boost post”, vagy “Bejegyzés kiemelése”. Ha rám hallgatsz NE ezen keresztül hirdess. Ez a gomb, nem a Te érdekeid szolgálja, hanem a leginkább a Facebookét. Jellemzően a tapasztalatlan és kényelmes hirdetőkre apellál, akik inkább a gyors viszont nem alapos megoldásokat szeretik. És az sem véletlen, hogy ez a gomb van leginkább szem előtt az üzleti oldalon, és a sok beállítási, és finomítási opció, amivel igazán finomhangolni lehetne a hirdetést egyáltalán nincs szem előtt.

Tudom, hogy egy kicsit macerásnak tűnik (de csak tűnik), állandóan belépni a hirdetéskezelőbe és ott elkészíteni a hirdetést, de ez csak így lesz hatékony.

Persze, most biztos gondolják sokan, hogy ez Neked belefér. Lehet, hogy így is van, csak akkor nem hiteles a poszt, amiben azért háborogsz mert drága a Facebook.

Szóval Norbi,

szurkoltam Neked, amikor tőzsdére vitted a céged, szurkolok most is, hogy sikerüljön az amit elterveztél, de kérlek, ne vezesd félre (se véletlenül, se tudatosan) azt a közel 600.000 magyar embert, akik ma Facebook oldalt menedzselnek. Nyilván közülük is sokan figyelnek Téged. A Facebook nincs ingyen, nem is lesz. Tőzsdén lévő cég, komoly profitelvárásokkal, de ezt Te nyilván nálam is jobban tudod, átérzed. Se a privát felhasználóknak, se a cégeknek nincs ingyen, mindkét oldalról komoly árat fizetünk érte a kezdetek óta.

Megvan az ára, mint egy bulvár újság címlapjának is.
Használni is tudni kell.
Mindkettőt.

Üdvözlettel,

Gombos Zsolt
Online Marketing Akadémia
alapító

ui: Norbi, azért ha Mark válaszol a leveledre, megteszed, hogy bedobod ide kommentbe? Köszi, Zs.

 

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/02/norbi-update-facebook/feed/ 104
Gyakoriságkorlát a Facebook hirdetéseknél? http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/02/gyakorisagkorlat-facebook-hirdetesek/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/02/gyakorisagkorlat-facebook-hirdetesek/#comments Fri, 06 Feb 2015 09:11:14 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=11526 Amióta utoljára írtunk bejegyzést a Facebook hirdetési rendszeréről, rengeteget változott szerencsére előnyére. Bődületes ütemben jönnek a megoldások, azokra a problémákra, melyeket a gyakorlott (mondjuk AdWords-höz szokott) hirdetők kifogásolnak.

Az utóbbi időszakban tökéletessé vált a konverziómérés, átalakult a hirdetési fiók teljes struktúrája, ennek megfelelően a hirdetések létrehozása és azok menedzselésének felülete is változott. Természetesen a célzás is sokat frissült, egyre több alapcélzás bővült ki további izgalmas opciókkal, és hát a remarketing illetve a retargeting lehetőségek is kinyitották azt a kaput, amin a kreatív és céltudatos hirdetők örömmel sétálnak be, hogy minél többet költsenek. Nyilván annak reményében, hogy ez megéri. És ha jól csinálják a többségnek bizonyosan megéri.

Valami hiányzik a Facebook hirdetéseknél

Hirdetőként azok közé tartozok, akiknek feltűnik ha valami nem jól, vagy adott esetben még egyáltalán nem működik a Facebook hirdetéseknél. Sokáig ilyen áhított vágy volt a gyakoriságkorlát. Míg az AdWordsben van lehetőség ezt beállítani, addig a Facebookon abban a formában ahogyan elvárható lenne, még ma sem lehet – de erről majd nemsokára!

A Facebook hirdetések jelentésében a gyakoriságot itt ellenőrizheted

A Facebook hirdetések jelentésében a gyakoriságot itt ellenőrizheted

Miért szükséges a gyakoriságkorlát? Mire való?

A gyakoriság (frequency) azt mutatja meg, hogy egy egyedi felhasználó átlagosan hányszor találkozik a hirdetéseddel egy adott időszakban. Ennek megfelelően a gyakoriságkorlát egy funkció, amely korlátozza, hogy maximálisan hányszor jelenhetnek meg hirdetéseid ugyanannál a Facebook-felhasználónál.

Erre azért van szükség, mert ha egy hirdetés túl sokszor jelenik meg egy felhasználónál, akkor az egész épp az ellenkező hatást képes kiváltani, mint ami a hirdetésed célja lett volna. Ha naponta 20x jelenik meg a hirdetésed ugyanannál az embernél egy idő után elkezdi zavarni. Ez már önmagában se vet jó fényt Rád, mint hirdetőre, pláne ha a felhasználó a túlzott (és már zavaró gyakoriság miatt) elrejti a hirdetésed. Ez negatívan befolyásolja a hirdetésed teljesítményét is.

AdWordsben a gyakoriságot hirdetésenként, hirdetéscsoportonként vagy akár kampányonként is be tudod állítani a Facebookon azonban nem ilyen rózsás a helyzet, de nem olyan rossz mint korábban volt. Azaz megoldás van, bár én a jelen állás szerint inkább úgy fogalmaznék, hogy félmegoldás van. Azaz tudod korlátozni a hirdetéseid megjelenésének gyakoriságát, de az egyes felhasználóknál kívánt megjelenés számot nem tudod szabadon megválasztani.

Na nézzük akkor azt a félmegoldást!

Mindet, vagy … egyet

Amikor létrehozod a Facebook hirdetésed, első lépésben a kampányt hozod létre vagy választod ki, második lépcsőben a hirdetéscsoport szintjén lévő beállításokkal kell foglalkoznod: célzás, elhelyezés, ütemezés és a végén a licitstratégia. A gyakoriság beállítása itt jön a képbe.

Az adott hirdetéssorozatodban lévő hirdetések optimalizálásának több célja is lehet, és ez leginkább attól függ, hogy hogy milyen céllal hoztad létre kampányt. Ebbe most ne menjünk bele (nem kis téma), maradjunk abban, hogy van egy nagyon jó stratégia arra, hogy okosan optimalizáld a licitstratégiádat. Ha ez is érdekel, akkor szívesen várlak a következő Haladó Facebook Hirdetési Szemináriumon.

Ami a gyakoriságot illeti, csak úgy tudjuk korlátozni, ha az optimalizálás céljaként a “Napi egyedi elérést” választjuk. Ebben az esetben nem a kattintások után fizetsz, azaz a modell, nem CPC, hanem CPM, másképpen 1000 megjelenésre jutó költség. Emellett még azt is ígéri a Facebook, hogy a hirdetésedet így naponta legfeljebb egyszer jeleníti meg az embereknek. Naponta egyszer. Azaz a gyakoriságkorlát napi 1, a hirdetéscsoportban lévő hirdetésekre.

Napi egyedi elérés beállítása a Facebook hirdetésben

Napi egyedi elérés beállítása a Facebook hirdetésben

Ha az összeget 1000 megjelenésért fizeted, és a Facebook tartja magát ahhoz, hogy ebben az esetben naponta egyszer jelenik meg 1 embernek a hirdetésed, akkor igazából a megadott licited 1000 ember elérésére szól. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek az emberek bármit is csinálnának a hirdetéseddel (valóban meg is nézik, kattintották, like-oltak stb.). De a gyakoriságot korlátoztad, és jelen esetben ez volta  cél.

A “Napi egyedi elérés” működése

A Facebook sokszor próbálja a hirdetőket a hirdetéskezelőben a neki megfelelő irányba terelni a licitstratégia megalkotásakor. És ezzel nyilván a nem túl tapasztalt hirdetőket akarja összezavarni a saját üzleti céljainak elérése felé terelni. (Azt hiszem ebbe megint nem megyek bele mélyebben, talán majd egy másik posztban…). A lényeg az, hogy talán ezért sokan nem jutnak el a “Napi egyedi elérés” funkcióhoz.

Amikor egy bejegyzésed hirdetésénél azt a célt választod ki, hogy aktivitás növelése az oldalbejegyzésnél, majd a licitnél az optimalizálás céljaként azt határozod meg, hogy “A bejegyzéshez köthető aktivitás”, akkor igazából azt mondod a Facebooknak hogy válassza ki ő, hogy az adott bejegyzésre a beállított célcsoportból melyik 10-20% fog a legnagyobb valószínűséggel jól reagálni a posztra (megosztani, kommentelni, like-olni stb.)

A “Napi egyedi elérés” esetében azonban tudnod kell, hogy az optimalizálás célja valóban csak annyi lesz, hogy minél több embert (maximálisan egyszer) elérj naponta, és minden egyéb (esetleg korábban megszokott) cél feledésbe merül. Azaz a rendszer nem foglalkozik azzal, hogy hány embert aktivizált az adott Facebook post, hányan kattintottak rá, vagy éppen mennyi konverzió született belőle. Ilyenkor azt mondod a Facebooknak, hogy ugyanabból a költségből több embert szeretnél elérni, igaz kevesebbszer, naponta egyszer, és a “bevonódás” ebben az esetben nem számít. (Hozzáteszem a költségkereted, a CPM, és egyéb okosságok beállításával Te ezt is tudod szabályozni.)

Fontos még megemlíteni a “Napi egyedi elérés” működésével kapcsolatban, hogy a rendszer egyenértékűnek veszi a jobb oldali oszlopban, a mobil hírfolyamban, és az asztali gépek hírfolyamában történt megjelenítést, amiről pedig (ha aktív hirdető vagy) tudnod kell, hogy közel sem egyenértékűek. Azaz, ha egy felhasználónak megjelenik a reklámod jobb oldalt, akkor az aznap már nem fog még egyszer megjelenni ugyanannak a felhasználónak a hírfolyamban. Pedig ugye aktivitás szempontjából nem mindegy hogy hol jelenik meg a hirdetés, és ebben a hírfolyam biztosan jobban teljesít (akár asztali gépen, akár mobilon) Éppen ezért szerintem az ilyen típusú hirdetéseknél érdemes a jobb oldali oszlopban való megjelenést kizárni (mondom ezt úgy, hogy egyébként a jobb oldalon megjelenő hirdetésekkel semmi probléma nincs, lehetnek azok is hatékonyak.)

És végül…

Persze jó hogy van ez az eszköz, de hát… azért csak jó lenne egyszer a gyakoriságkorlátot nem csak így félmegoldásként kezelni, hanem egy konkrét értéket megadva optimalizálni ezt a mutatót is. Én személy szerint biztos vagyok benne, hogy ezt csak idő kérdése. No de mennyi?

Egyelőre érjük be ezzel :)

Te használtad már ezt a mutatót, kipróbáltad? Milyen eredményekkel?

***

UI: tisztában vagyok vele, hogy amiről a poszt szól, sokaknak még kínai lehet. Ha Te is így érzed, és ennek ellenére még ezeket a sorokat is olvasod, akkor kiváltképp köszönöm a kitartó figyelmed. Ha nem hirdetsz még Facebookon, vagy esetleg az utóbbi 1 évben nem hirdettél, akkor mindenképp érdemes – újra – kipróbálnod, nagyon sok minden változott az előnyére. Ha nem megy, és szeretnéd megérteni, és tudni a lehetőségeid, akkor a Közösségi Média Szemináriumon alapozó szinten majd a Haladó Facebook Hirdetési Szemináriumon emeltebb szinten elsajátíthatod mindazt, amit ma közösségi médiából (köztük a hirdetésekből) gyakorlati szinten tudnod kell.

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/02/gyakorisagkorlat-facebook-hirdetesek/feed/ 12
Mi vár Rád az online marketing területén 2015-ben? http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/01/online-marketing-trendek-2015/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/01/online-marketing-trendek-2015/#comments Thu, 22 Jan 2015 08:43:18 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=11497 Átgondoltuk, összegeztük, és most leírjuk Neked azokat a trendeket, melyek mentén szerintünk a legbiztosabb a siker 2015-ben. Figyelj, és gondold át melyek azok a pontok, ahol fejlődnöd változtatnod kell! Semmiről sem maradtál még le, év eleje van, van idő mindent kivitelezni, csak csináld!

Online marketing trendek 2015 - OMA.hu

Kezdjük:

Van állandó friss tartalmad?

Az óriási reklámzaj miatt egyre immunisabbá válnak a direkt hirdetésekkel szemben a felhasználók. Ezért arra figyelnek, aki nem próbál meg egyből értékesíteni számukra. A tartalommarketing nem más, mint folyamatosan olyan értékes tartalmat sugározni, amely képes megfogni az emberek figyelmét és érdeklődését egy bizonyos téma iránt. Az így bevonzott érdeklődők úgy kapják meg az őket érdeklő információkat, hogy nem érzik, hogy fenntartással kellene kezelni a tartalom előállítóját, hiszen, az nem akar nekik semmit eladni. Így sokkal könnyebben kialakul a bizalom és a kötődés a kommunikátor (vállalat, brand) és a tartalom fogyasztója között.

A tartalommarketing segítségével észrevétlenül tudod terelni az érdeklődőket az igényesebb (drágább) megoldások felé és remek lehetőség egyben a cég szakértői imázsát is felépíteni a leendő vásárlókban, hogy aztán ne legyen kérdés, hogy kinél vásárolnak.

2015-ben már egyre több vállalkozás ismeri fel ennek a jelentőségét és kezdi megtölteni értékes tartalommal a rendelkezésre álló saját és közösségi felületeit, éppen ezért a zaj ezen a területen is nőni fog. Ügyelj tehát hogy jobb, érthetőbb, fogyaszthatóbb, és a célcsoportnak relevánsabb és aktuálisabb tartalmat kínálj mint mások!

Láss a számok mögé, és dönts okosan!

Egyre inkább előtérbe kerül a hatékonyság az online reklámkiadások terén is, ezt pedig csak úgy lehet szem előtt tartani, ha egzakt, számokkal igazolt megtérülése van a hirdetéseknek. Ezen felül egy honlap látogatóinak még teljesebb és kényelmesebb kiszolgálását is nagy mértékben segítik a látogatói viselkedés elemzések, amelyek szintén méréseken alapulnak. Egyre növekszik az igény a jól beállított mérési rendszer iránt. Az eszközök rendelkezésre állnak bárki számára (pl. Google Analytics), azonban tudásra van szükség a működtetésére.

A vállalati tréning felkéréseink alapján azt látjuk az elmúlt pár hónapban, hogy a hazai vállalkozások között 2015-ben minden bizonnyal a webanalitika lesz a sláger téma az online marketingen belül. Az egyik legköltséghatékonyabb megoldás ugyanis az, ha ugyanabból a pénzből jobban, hatékonyabban tudsz reklámozni.

Ugye Te is remarketingelsz?

A remarketing olyan high-tech hirdetés célzási megoldás, amely lehetővé teszi, hogy meg tudjuk állapítani a felhasználóról, hogy járt-e már korábban a honlapunkon, sőt azt is tudhatjuk róla, mely aloldalainkat nézegette, ezért sejthető, hogy mely termékünk vagy szolgáltatásunk után érdeklődött már korábban, így a számára releváns terméket tudjuk hirdetni. Már jó pár éves múltra tekint vissza a remarketing, az elterjedése mégis sokat váratott magára.

A legtöbb vállalkozás esetében előnyös a remarketing hirdetések kihasználása, különösen ott, ahol nem azonnal döntenek az érdeklődők a vásárlásról. Beállítás kérdése, hogy mennyi ideig szeretnénk őket még elérni az utolsó látogatás után hirdetésekkel. Vásárlói szokásokhoz, a döntési ciklushoz lehet igazítani a remarketing kampányt.

Óriási ütemben fejlődnek a legnépszerűbb hirdetési rendszerekben (Google AdWords, Facebook) a remarketing célzás beállítási lehetőségei, és egyre több hirdető ismeri fel a jelentőségét. 2015-ben hatalmas robbanásra számítunk a remarketing használatát illetően, illetve további még szofisztikáltabb technikai megoldások fognak napvilágot látni ezzel kapcsolatban.

Egyre többet költünk reklámokra

A digitális reklámköltés jelentős növekedését várjuk (becslésünk szerint 15-20%-kal fog növekedni az online költés 2015-ben). A különböző online hirdetési szegmensek között a közösségi média és a mobilfelhasználókra célzott hirdetések növekedése lehet a leglátványosabb. Ami még egy figyelemre méltó trend, hogy egyre több nagyvállalat csoportosítja át TV hirdetésekre szánt büdzséjét online videohirdetésekre.

Az email marketing nem a múlté!

Talán meglepő, hogy egy 2015-ös online marketing trendeket bemutató bejegyzésben egyáltalán beszélünk az email marketingről,  pedig bőven itt a helye a trendi megoldások között, igaz nem úgy mint régebben. Nagyobb a verseny, egyre több a spam, folyamatosan erősödik az emberek önvédelmi mechanizmusa ezek ellen. Egyre kevésbé szeretnek feliratkozni, más hívószavak kellenek, más motiváció szükséges, hogy megkapjuk az emailcímet, és egyre több technikai kritériumnak kell megfelelni ahhoz, hogy az üzenet a végén célba érjen, és olvasható, élvezhető maradjon bármilyen eszközön.

Az email marketing a mai napig az egyik legfontosabb és legköltséghatékonyabb online marketing eszköz, főleg akkor, ha kihasználjuk azokat az automatizált megoldásokat, amelyek hazánkban még széleskörűen nem elterjedtek. A trend már az egyénre szabott, automatikus, de mégis tömegesen küldött tartalom. Igaz ennek gyors térnyerésére nem számítunk, hiszen ezek használata feltételez némi edukációt és egy bejáratott, igényes marketingszoftvert.

Minden a videózásról fog szólni!

Egyes felmérések szerint a 2017-re a teljes webes forgalom 3/4-e a videózáshoz fog kötődni. Ha ma valaki egy email tárgymezőjében használja a “video” szót,  az átlagosnál akár 20%-kal magasabb megnyitási arányokkal is számolhat – érdemes tehát az egyes online marketing megoldások közötti kapcsolódási lehetőségeket is kihasználni.

A videók megtekintésének exponenciális növekedése egyértelműen a mobil tartalomfogyasztás térnyerésével magyarázható. Ma már sokkal szívesebben néznek meg a látogatók egy pár perces videót, minthogy annak a néhány oldalas írásos lenyomatát elolvassák. Ráadásul a videó jelentősen lecsökkenti a szkennelés (átolvasás) lehetőségét, hiszen míg egy szöveget könnyen végiggörgetünk, átugrunk benne részeket, a videónál nem jellemző a “beletekerés”.

A videókkal kapcsolatban fontos azt is megjegyezni, hogy eddig egyértelműen a YouTube uralta ezt a területet, de a jelek azt mutatják, hogy a Facebook bejelentkezett erre a pozícióra, és egyre erőteljesebben dolgozik azon, hogy kiszolgálja a fogyasztók és persze a marketingesek igényeit. A Facebokra feltöltött videók jóval nagyobb elérést kapnak, mint egy ugyanitt megosztott de a YouTube-ra feltöltött videó, valamint a videók minőségén is sokat javított a közösségi oldal az elmúlt időszakban. A marketingesek a videók analitikájáról egyre professzionálisabb jelentéseket tudnak létrehozni, legyen szó Facebookos vagy YouTube-os videóról, és persze mindkét rendszerben a reklámozás terén is egyre több az újdonság. Ebből a párharcból pedig, mi marketingesek csak jól jöhetünk ki, hiszen egyre profibb eszközökkel tudjuk videós üzeneteinket eljuttatni a potenciális célközönséghez.

Hatalmas a reklámzaj, de van kiút

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az okos eszközök révén a cégek beférkőztek az emberek legintimebb privát szférájába. Ugyanakkor az is igaz, hogy az emberek többsége az elmúlt évtizedben szinte immunissá vált a reklámokra. Így 2015-ben azok a cégek tudnak nyertesen kikerülni a reklámzajból, melyeknek szokatlan helyeken, szokatlan formában és rendkívül releváns tartalommal sikerül megszólítaniuk a célközönségüket. Ehhez azonban okos, és tudatos marketingre van szükség, ebben pedig még van hova fejlődni 2015-ben Magyarországon.

Mikroszegmetáció és a BIG DATA: ugye így csinálod?

A piac soha nem egy homogén közösség, hanem minden esetben különböző fogyasztói csoportok összessége. Az ügyesebb marketingesek már évek óta dolgoznak azon, hogy a piacot a lehető legszűkebb réspiacokra bontsák fel. Az egyes csoportok tagjai nagyon egyforma tulajdonságokkal rendelkeznek, nem csak annyi a közös bennük, hogy például egykorúak, hanem messzemenőkig azonos tulajdonságokkal rendelkeznek akár egyéb demográfiai, geográfiai, pszichográfiai és szociográfiai adatokban is.

A trend az, hogy egyre több csatornán használjuk a BIG DATA lehetőségeit, és ezekből az adatokból szegmentálunk, szűrünk, és tesztelünk.  Az adat a XXI. század legértékesebb valutája, ennek megfelelően azt birtokolni, és felhasználni az egyik legfontosabb lépcsője a sikeres marketingnek.

Mobil, mobil, mobil: lehet hogy el vagy késve?

2015-re végérvényesen átszőtte a mindennapjainkat az internet, a zsebünkben, a kezünkön, az autónkban és a szemünk előtt is ott a rengeteg információ. Azok a cégek, akik ma még nincsenek felkészülve erre az ezerféle eszközön lehetséges tartalom fogyasztásra, biztosan vesztesei lesznek ennek az évnek. 2015-ben már csak azok a cégek könyvelhetnek el jelentős eredményeket, melyek eszköz független és letisztult egyszerű felhasználói felületekkel várják a konkrét üzleti célokat végrehajtó a látogatókat.

Ugye a Te honlapod is mobilbarát már?

A konverziós útvonalak szerepe

Az online megjelenési formák sokszínűsége és a webanalitika fejlődése eredményezte, hogy ma már sokkal összetettebben gondolkodunk a hirdetések eredményességéről. A vásárlást megelőző időszakban jellemzően akár többször, többféle csatornán keresztül találkoznak az érdeklődők 1-1 vállalkozással, illetve azok termékeivel. Vannak olyan megjelenési formák, amelyek tipikusan az első találkozási pontot jelentik, majd más csatornák a vásárlási gondolat megérlelődésében játszanak komoly szerepet, míg a legtöbb konverzió (vásárlás, ajánlatkérés, visszahívás kérés, röviden a hirdetési cél teljesülése) jellemzően a keresőkből szokott érkezni.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a keresőkön kívüli megjelenések mind-mind hozzájárultak a konverzióhoz. Sőt elképzelhető, hogy ha az első találkozás lehetőségét elvennénk, akkor nem is jönne létre a kívánt végkifejlet. Ezeket az útvonalakat – a megfelelő tudás birtokában – ma már bármelyik hirdető képes feltérképezni.

2015-ben egyre több olyan integrált online kampányt fognak tervezni a hirdetők, amelyben tudatosan építik fel ezt a konverziós útvonalat és a megfelelő pontján a folyamatnak a megfelelő információt adják az érdeklődőknek, mert tudják, hogy a hatékony hirdetési  kampány több lépésben éri el a felhasználókat, melynek lépései mind-mind összefüggésben állnak egymással. Egyre nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a hirdetők az online hirdetési formák sokféleségére és azok tudatos összehangolására.

***

Láthatod, hogy 2015-ben mi nem abban látjuk a jövőt, hogy az ügyfeleid, okosórát hordanak, és ott kell majd reklámoznod, és nem is abban, hogy egy eszközt válassz ki és csak ott marketingezz, és minden mást dobj el. Nem. Az eszközök változnak, egyes elemek frissülhetnek, de a logika ugyanaz: RENDSZERT kell felépítened (melynek fontosabb elemeiről fentebb olvashattál). Egy láthatatlan marketingrendszert, mely a háttérben dolgozik, és Neked csak irányítani kell, és csavargatni a potmétereket, azaz optimalizálni.

Persze lehet mondani, hogy a fenti lista nem teljes, ez nézőpont és fókusz  kérdése. Ha úgy érzed van olyan trend, ami még beleillene a posztba, vagy Nálad ebben az évben az lesz a fő irányvonal, akkor feltétlenül írd meg hozzászólásban!

Sok sikert a megvalósításhoz 2015-re!

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2015/01/online-marketing-trendek-2015/feed/ 15
2014 tanulsága http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/12/2014-tanulsaga/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/12/2014-tanulsaga/#comments Sun, 28 Dec 2014 07:12:11 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=11384
Történt egyszer, hogy egy indián sétált egy nagy amerikai városban a nem indián barátjával.

A New York-i Times Square környékén jártak. Éppen csúcsidő volt, tehát sokan nyüzsögtek az utcákon. Az autósok nyomták a dudákat, a taxisok csikorogva fordultak be az utcasarkokon, a város zaja szinte süketítő volt. Egyszer csak megszólalt az indián:

– Hallok egy tücsköt.

– Az nem lehet- mondta a barátja. – Ekkora zajban hogy lehetne meghallani egy tücsköt?

– Biztos vagyok benne. Hallottam egy tücsköt – mondta az indián.

– Ez őrültség- mondta újra a barátja.

Az indián viszont egy kis ideig türelmesen figyelt, majd elindult az utca másik oldalára, ahol néhány bokor nőtt. Az ágak között tényleg megtalálta a tücsköt.  A barátja álla leesett:

– Ez lehetetlen. Neked természetfölötti hallásod van.

– Nem- válaszolt a bennszülött – Az én fülem semmiben sem különbözik a tiedtől. A dolog csak azon múlik, hogy mire figyelsz jobban.

– Ez lehetetlen, én sose hallanék meg egy tücsköt ilyen zajban. Nem, nem lehetetlen – hitetlenkedett tovább a barátja.

– Az egész csak azon múlik, hogy mi a legfontosabb neked. Figyelj! Bemutatom.

Az indián kivett a zsebéből néhány érmét, majd a földre ejtette azokat. Harminc méteres körzetben minden fej megfordult, hogy vajon az érme, ami csörrent, nem az övék-e.

– Látod már, hogy mire gondoltam? Az egész azon múlik, hogy mi az, ami fontos számodra.

Mindenki másra figyel

De mi a helyzet Veled? Rád ki figyel?

Az ember néha hajlamos bepörögni.

 

Engedni a kihívásoknak, és igába hajtani a saját fejünket, hogy mindig egyre több és jobb legyen. Ezt látjuk mindenhonnan, ömlenek “csináld meg”, “próbáld ki”, “dolgozz hétvégén is” üzenetek, és hajlamosak vagyunk hinni is ennek. Hisz mindenki ezt csinálja, ezt látom, ezt hallom. Megy a harc az ügyfelekért, harc a konkurenciával, és adott esetben harc cégen belül is a jobb pozícióért, jobb fizetésért. Harcolunk, harcban állunk, ömlik ez a médiából is.

Egy picit elég

Szó se róla nem szűnik meg az OMA, még mielőtt pár konkurensünk tenyereit összecsapva pezsgőt bontana, felesleges! :) Azonban tény, ebben a 2014-es évben egy picit átraktuk a hangsúlyt máshova. A visszajelzések és az eredményeink alapján ez kívülről nem látszik, de idén úgy érezzük, hogy kevesebb munkával is teljesítettük terveinket. Sok idő jutott a családra, pecázásra. A kertre, az olvasgatásra, a pihenésre.

blog-2014

Ennek ellenére:

 • idén is 3 teljesen telt házas OMA Live! képzést rendeztünk meg. 3×2 hónapon át közel 150 cégvezetőnek és marketingesnek tartottunk közel 160 órányi előadást a szuperintenzív online marketing képzésünkön;
 • márciusban elindítottuk a legújabb képzésünket a Haladó Facebook Hirdetési Szemináriumot, melyen eddig majdnem 140-en vettek részt;
 • a nyár elején véghez vittük az OMA történetének legsikeresebb kampányát, bevezettük 2 legfrissebb tudásanyagunkat: a Verhetetlen Remarketing technikák modult, illetve a Facebook Hirdetések lépésről-lépésre modult. Soha ennyi vásárlást nem szolgáltunk még ki 1 hét alatt, mint idén, azon a héten. Döbbenetes volt;
 • megtartottunk 27 db 1 napos képzést, AdWords alapozó, AdWords haladó, Facebook hirdetések, közösségi média, webanalitika, és keresőoptimalizálás témában. A képzéseken összesen közel 220 órát beszéltünk, és több mint 600 cégvezetővel, marketingessel, honlap-tulajdonossal találkoztunk;
 • több nagyvállalat meghívására belső céges oktatásokat is szerveztünk idén, összesen 96 órányi anyaggal;
 • soha ennyi sajtómegjelenésünk nem volt, tucatjával írtak rólunk online és offline, többször adtunk interjúkat rádióknak, tévéknek, sokan felfigyeltek azokra az értékekre, és arra a tudásra, amit az OMA képvisel;
 • és idén is több egyetemen főiskolán tartottunk előadásokat (Corvinus, BGF, ELTE) és számos konferencián adtunk elő 1-2 órás szemfelnyitó prezentációkat online marketing témában.

Így összefoglalva, igazából tevékeny évnek érzem ezt a 2014-et, de azt, amit ezek mellett hozott a jövőben sem akarom, akarjuk elengedni. Az élet nem csak a munkából áll. Kell tudni pihenni is. Ugyanis, ahogy a mondás tartja: akinek nincs ideje a pihenésre, annak előbb vagy utóbb időt kell szakítania a betegségre.

Az év tanulsága

A megfelelő fókusz, a koncentrált figyelem, és a NEM kimondása.

Minél idősebbek vagyunk, az idő egyre drágább. Figyelgetni, szemlélődni kell sok helyen (bár ez ugye idő), de azt, hogy kire FIGYELSZ, Te döntöd el. Ahogy a fenti tanmesében is olvashattad: “Az egész azon múlik, hogy mi az, ami fontos számodra”.

Idén sokszor mondtunk nemet is, és ahogy mentünk előre az időben ez, egyre könnyebb volt. Mondtunk nemet elsősorban magunknak, ezért több projekt is a fiókban maradt egyelőre. Mondtunk nemet partnereknek, sőt ügyfeleknek is. Meg kell tanulni nemet is mondani. Fontosnak érezzük, hogy kitartsunk azok mellett az elvek mellett amikkel egyetértünk, és ami mentén létrehoztuk és nevelgetjük az OMÁt. És ha ezért konfliktusokat kell felvállalni, akkor felvállaljuk.

“A kevesebb, több” – mondja a bölcsesség és rá kellett jönnünk, hogy ez igaz, hiszen ha nem aprózza el az ember a figyelmét és az energiáját, akkor sokkal jobb színvonalon, kevesebb stressz mellett végzi a dolgát és az ügyfeleivel is sokkal türelmesebb tud lenni, aminek további pozitív hatásai is vannak a jövőre nézve.

Ezért Neked is azt javasoljuk 2015-re, hogy fókuszálj! Találd meg mik a vállalkozásod és személyes boldogságod fő mozgatórugói és szűrd ki a nem fontos, idő- és energiarabló tevékenységeket! Sokkal hatékonyabb leszel a munkában, ha hagysz időt Magadnak a rekreációra. Találd meg az egyensúlyt!

A 2014 jó év volt

Köszönjük ezt elsősorban ügyfeleinknek, Nektek az olvasóinknak, a közösségünknek! Jövőre folytatjuk!

Üzleti sikerekben gazdag, és ezzel együtt (hogy a másik oldalt is megemlítsük) pihenésben, mozgásban, kirándulásokban bővelkedő, boldog 2015-ös évet kívánunk Neked!

 

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/12/2014-tanulsaga/feed/ 20
Google AdWords konverziómérés újratöltve http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/12/google-adwords-konverziomeres/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/12/google-adwords-konverziomeres/#comments Mon, 15 Dec 2014 09:44:14 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=11280 Akik Google AdWordsben hirdetnek és már az alapokkal tisztában vannak, nagyon remélem, hogy konverziókat is mérnek, vagyis nem csak kattintásokban, hanem konkrét célok teljesülésében gondolkodnak. Az okos hirdetők szeretnék tudni, hogy az elköltött hirdetési büdzsé milyen kézzel fogható eredményeket hozott a vállalkozásnak. (Például az elköltött 100.000 Ft-ból hány vásárló, feliratkozó, ajánlatkérő stb. származott.) A még ügyesebb hirdetők eszerint optimalizálják is költéseiket.

A Google eszközei (különösen Analytics, AdWords) régóta élen járt abban, hogy segítsék az eredményorientált gondolkodásmódot. Úgy gondolom, hogy az ma már alap, hogy a hirdetések mögé konverziómérést állítanak be a hirdetők. Ehhez az AdWordsben definiálni kell, hogy mit tekintesz célnak és ehhez alap esetben el kell helyezni a honlapod konverziós oldalában egy követőkódot. (Vagy Analyticsből is át lehet importálni a beállított célokat.)

(Ha nem értetted eddig miről beszélek ebben a bejegyzésben, akkor ez esetben különösen úgy gondolom, hogy nagyon sokat tudunk lendíteni az online marketingeden, ha eljössz egyik alapozó szemináriumunkra vagy az 52 órás OMA Live! “nagy” tanfolyamunkra. Ez egy kicsit haladóbb AdWords felhasználóknak szóló post, a továbbiak sem lesz érthető Számodra. Azért ezt olvasd el, ha a konverziómérés témájával ismerkednél: Mi fán terem a konverzió? c. korábbi bejegyzésünk.)

A konverzió mérés pontossága és a megfelelő követése elengedhetetlen ahhoz, hogy helyes következtetéseket vonjunk le a kapott statisztikai adatokból. Ezért nem mindegy milyen szemüvegen át nézed a méréseidet, más szavakkal, nagyon nem mindegy milyen beállításokat használsz az AdWordsben, hogy azt lásd, amire valóban szükséged van és passzol az üzleti modelledhez.

Sok apró változás és új lehetőség látott napvilágot az AdWords felületén, ezért összefoglalom, hogy miket gondolj végig  ellenőrizz le és állíts be, hogy tökéletesítsd konverzió mérésed. Azt külön most nem részletezem, hogy mennyire fontos, hogy technikailag csak ott legyen a konverzió követő kód, ahol ténylegesen és véglegesen megtörténik a konverzió honlapodon.

1. Egyedi vagy minden konverzió?

Probléma:

Első kérdés, hogy egyedi konverziókat, vagy minden konverziót szeretnél-e számolni. A konverzió beállításainál meg tudod mondani az AdWordsnek, hogyan mérjen. Vajon melyik való Neked?

Mit gondolj végig:

Egy felhasználótól érkező konverzió(k) esetében, van annak hozzáadott értéke, hogy valaki többször is végrehajtja az adott konverziót? Vagy igazából csak az első konverzió számít?

Például, ha feliratkozókat gyűjtesz, akkor 1 felhasználótól elég csak 1x megszerezned az emailcímét. Ha valaki 2-3-4x konvertál és megadja az emailcímét, akkor az első után már ennek nincs különösebb értéke számodra. Ilyen esetben az egyedi konverzió számítási mód lesz a megfelelő választás.

Ha mondjuk webáruházad van, akkor igenis van annak értéke, ha a hirdetésedre való kattintás után többször is konvertál valaki. Ha 1 felhasználó 2-3x is vásárol (jellemzően 30 napos konverziós időtartamon belül), akkor annak 2-3x-os értéke van Számodra.

Megoldás:

Az Eszközök / Konverziók menüpontban nézd meg melyik konverziód hogy van beállítva!

AdWords konverziós beállítás

Ha nem tetszene, amit látsz, akkor kattints rá a konverzió nevére és a Beállítások fül alatt tudod szerkeszteni a számítási beállítást.

adwords-konverzio-2

2. “Melyik oszlopot kell nézni a riportokban?”

Probléma:

A riportokba az első konverzió beállítása után automatikusan bekerülnek bizonyos oszlopok. Ezek az oszlopok természetesen testre szabhatók, kiválaszthatod, hogy melyik oszlopot szeretnéd látni a riportokban (legyen szó, kampány, hirdetéscsoport, kulcsszó vagy hirdetés riportról).

Az a gond a különböző mutatókkal, hogy gondosan meg kell válogatni melyiket nézed konverziós eredményeid értékelésénél. Konvertált kattintások? Konverziók? Becsült összes konverziók? Melyik típusú mutatókat nézd?

Mit gondolj végig:

A “konvertált kattintások” tulajdonképpen egyedi konverziókat néz. Vagyis az egy konverziófajtából többször létrejövő konverziókat nem számolja külön. Ebben a mutatóban azt látod, hogy hány kattintás végződött konverzióval vagy akár többel is.

A “konverziók” mutató számolja a kattintás után létrejövő konverzióidat azzal a számítási módszerrel, amit beállítottál a mérésnél (lásd előző problémakör). Tehát a “konverziók” típusú mutatókat érdemes elsősorban figyelned!

Vannak még ezek a “becsült összes konverzió” típusú mutatók, amik tartalmazhatnak olyan konverziókat is pluszban az eddigiekhez képest, amit a szokásos méréssel nem lehet kimutatni, pl. egy felhasználó több különböző készüléket használ, kattint a hirdetésedre, majd egy másik készülékről adja fel a rendelését… Ezek a becslések lehet, hogy jók, de jobb a biztosból kiindulni és minden, amit nem (pontosan) mérhető konverzióként kapunk a hirdetéseink után, az legyen hab a tortán.

Megoldás:

Nézd meg az egyes riportjaidat, hogy milyen mutatókat tartalmaznak és az Oszlopok / Oszlopok testre szabása funkcióval szedd össze a Neked fontos oszlopokat a benne szereplő mutatókkal!
AdWords konverziós mutatók megjelenítése

Optimalizálásra elsősorban használd a “Konverziók”, “Költség/konv.” és “Konv. arány” mutatókat!

3. “Honnan tudhatom, hogy melyik konverziómat teljesítették a látogatóim?”

Probléma:

Ez egy rafinált kérdés. Ugyanis az AdWords a riportokban minden konverziót egyben számol. Például szükség lehet arra, hogy beállítasz egy konverziómérést a vásárlások követésére és egy másik konverziót a feliratkozások követésére. Miért ne lehetnének a különböző kampányaidnak különböző céljai? Annál is inkább, mert a mérési módszer is más lesz a két konverzió esetében, a feliratkozásnál “egyedi” konverziókat, a vásárlásoknál “minden” konverziót célszerű mérni.

Egy konkrét példa: vásárlókat szeretnél szerezni az egyik kampányoddal webáruházadba, de mivel van feliratkozó gyűjtő kampányod is, be van állítva a feliratkozásra is egy konverzió mérés. A vásárló szerző kampányod jelentésében amikor azt látod, hogy konverziók száma 5, akkor ennyiből még nem tudod, hogy melyik konverzióból mennyi volt. Lehet, hogy 5 vásárlást szereztél, de az is lehet, hogy 5 feliratkozást, esetleg az is lehet, hogy 3 vásárlást, 2 feliratkozást. Nagyon nem mindegy, az eredmények értékelése szempontjából, amikor arra keressük a választ, hogy “megtérül-e a hirdetésre költött pénz”.

Mit gondolj végig:

Célszerű minden kampányodban kitűzni célt, hogy mit szeretnél elérni segítségével. Kampányonként 1 fő cél legyen. Így előfordulhat, hogy több különböző célod is be lesz állítva az AdWords fiókodban. Itt nem kell azonban teljeskörűségre törekedni, nem kell a weboldal összes célját beállítani az AdWordsben, csak azokat, amelyek valamelyik kampány célját jelentik. (Google Analyticsben viszont minden célt ajánlott beállítani, hiszen az Analytics a központi műszerfal, ahol mindent szeretnénk egyben látni.)

Megoldás:

Minden jelentés esetében ott a szegmentálási lehetőség, az adatokat le tudod bontani sokféle szempontok szerint, például a beállított konverziók szerint is. Használd a Lebontás gombot majd Konverziók / Konverzió neve lehetőséget. Konverzió - lebontás AdWordsben

Ezek után a riportjaidban megmutatja a különböző konverziókhoz tartozó adatokat a rendszer. A lenti riport részletből is jól látszik, hogy azt hittük eddig, hogy a hirdetéscsoportunk 19 vásárlást hozott, de valójában csak 18-at, mert az egyik konverzió feliratkozás volt. A megfelelő sorban kiszámolja a rendszer az adott konverzióra vetített konverziós költséget, ami a legritkább esetben ugyanaz, mint az összesített érték.

Konverzió riportálás AdWordsben

+1 kiegészítés: új funkció az AdWordsben

Egy vadi új funkcióról is szeretnénk megemlékezni, ez nem más, mint az Egyéni oszlopok beállítási lehetősége a riportokban. Ez a legtöbb fiókban csak a napokban vált elérhetővé. A 2. pontban leírt oszlopok testreszabása közben találsz egy olyan lehetőséget, hogy “Egyéni oszlopok”. Itt a meglévő mutatókat egy speciális szegmensre lebontva tudod megjeleníteni az új oszlopodban.

Például:

 • a összes kattintásból le tudod szűrni csak a mobilos kattintásokat;
 • mobilos CPC-t meg tudod jeleníteni az átlag CPC mellett;
 • mobilos konverziókat külön tudod bontani;
 • az összes konverzióból le tudod bontani az egyes konverziók eredményeit;
 • és még nagyon sokféle kombinációban szabhatod testre a jelentéseket ennek segítségével.

Tehát: Oszlopok gomb / Oszlopok testre szabása, majd a következő képernyőn válaszd az Egyéni oszlopok lehetőséget.Google AdWords egyéni oszlopokItt válaszd a + Oszlop gombot és definiáld melyik mutató szeretnéd látni, melyik szegmensre lebontva.Google AdWords egyéni oszlopok

Szépséghibája ennek a megoldásnak, hogy csak a kampány és hirdetéscsoport riportban elérhető. Ezért nem használható minden riportban, ahol szükség lenne rá. Így konverzióra való optimalizálásnál marad a 3. pontban leírt megoldás.

A fentiek segítségével már képes leszel kampányonként akár csak 1 konkrét konverziós célra optimalizálni, ki tudod majd hámozni, az adott körülmények között fontos eredményeket. Ha így optimalizálsz, sokkal pontosabban és reálisabban látod majd az eredményeket!

Hajrá, legyél ügyesebb hirdető, mint a versenytársaid! (A Haladó AdWords Szemináriumon további, még komolyabb trükkök is terítékre kerülnek!)

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/12/google-adwords-konverziomeres/feed/ 4
Megosztó világ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/11/megosztason-alapulo-kozossegi-gazdasag-sharing-economy/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/11/megosztason-alapulo-kozossegi-gazdasag-sharing-economy/#comments Wed, 19 Nov 2014 14:07:57 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=11174 Manapság a megosztás életünk részévé vált. Sok vállalkozás dolgozik és fizet is azért, hogy az általa létrehozott információt, tartalmat minél többen megosszák. Megosztó világ ez a mai, nem?

Azonban létezik a megosztásnak egy másik értelme, ami az elmúlt időszakban kezdett egyre inkább teret nyerni. Nem arról beszélek, hogy mit osztanak meg az emberek Facebookon, Twitteren, Pinteresten, és egyéb közösségi oldalakon. Ezek csak eszközök. Az új modell, ha maga az egész vállalkozás a megosztásra épül, az egész üzleti modell része a megosztás.

Jókor jó időben

Sokszor hallom, hogy de jó volt azoknak, akik a rendszerváltás idején voltak fiatalok. Az volt az igazán “jókor jó időben”, ott volt a zsírosbödön. Aztán máskor azt hallom hogy de jó volt azoknak akik az internet  hajnalán voltak fiatalok, mert akkor és ott még minden új és friss volt, lehetetlen volt mellélőni (persze ez nem igaz). Talán nem túlzás azt állítani, az ami mostanság indul és mozgalomként egyre terjed, ismét egy ilyen, egy új “jókor jó időben” korszak kezdete. Érdemes hát proaktívan gondolkodni.

Sharing economy

A megosztáson alapuló, közösségi gazdaság egyre több iparágban kezd gyökereket ereszteni, de azért mindig nagyon sok üres terület van. A megosztáson alapuló modell lényege, hogy nagyon sok a felesleg a világban (vagy legalábbis annak egy bizonyos részén) és a felesleg tulajdonlása egyre kevésbé fontos. A modell a felesleget birtokló emberek jó érzésére alapul, ami ha belegondolunk egy kicsit valahogy mégiscsak szembe megy a jelen kor népszerű üzleti modelleivel. De talán éppen ezért egy új korszak hajnala ez.

A megosztás és az internet

A megosztás az internet nélkül is működne, de azzal együtt már üzleti lehetőség, hiszen az elérés a sokszorosa. Korábban sem volt ritka, hogy egymáshoz közel élő emberek  kölcsönadtak valamit egymásnak, de az internet segítségével ez az “üzlet” ma akár ismeretlenek között is létrejöhet.

Nézzünk pár példát! (Néhány lehet hogy már ismerős lesz!)

Kanapészörf

Az egyik legrégebbi, több éves múltra tekintő megosztási modell az úgynevezett kanapészörfölés. A couchsurfing lényege, hogy kölcsönadod másoknak a szabad (tehát éppen felesleges) szobád, ágyad, azoknak akiknek éppen erre van szükségük, jellemzően átutazóknak, turistáknak. Léteznek erre weboldalak, ahol közzéteheted, hogy milyen szobát/ágyat kínálsz és kiknek, és ők bejelentkezhetnek online. Aztán akik voltak Nálad, jellemzést írnak Rólad, a vendégszeretetedről, a szállásról, és így megy a rendszerben a pozitív vagy éppen a negatív híred. Nincs pénzed körbeutazni a világot? Engedd be a világot a szobádba! – hangzott a reklám jó pár éve (bár ezt csak emlékezetből írom, anno 2009 környékén még kíváncsiságból én is regisztráltam az egyik ilyen oldalra.)

Telekocsi

Talán a legismertebb a közlekedésben és az utazásban kialakult megosztási forma, amikor az autóban üres (épp felesleges) helyeket kínáljuk fel azoknak akiknek épp szükségük lehet rá. Autohop, Oszkár, így már talán ismerős lehet, igaz? Magyarországon kb. 150.000 ember használja az ilyesfajta telekocsis felesleg megosztást, a kínáló vagy az igénylő oldalán.

Egy közös iroda?

Folytathatjuk a sort az egyre népszerűbb iroda megosztással. Amikor nem kell irodát bérelned, ha megbeszélésed van, nem kell kávézóba menned, hanem lehet egy profi, mindennel ellátott közös irodád sok más Hozzád hasonló emberrel. Az nagy irodának persze mindig csak azt a részét használod amire szükséged van, az éppen aktuális “felesleg” pedig épp másnak fog jól jönni.

Ételt megosztani?

Ma működik már az “étel” kategóriában is a megosztás, és nem csak digitálisan. A Piqniq például segít megosztani a Számodra fontos emberekkel azt amit eszel, de ezt nem csak a neten, hanem fizikailag is megteheted. A felhasználók az ilyen platformokkal egyesítik a gasztronómiai élvezetet, és a kapcsolattartást, vagy akár a kapcsolatépítést is, hiszen az ebben résztvevők sokszor éppen az ételek kapcsán ismerkednek össze.

Közösségi kertek

Aztán talán Te is hallottál a Budapesten több helyen is működő közösségi kertekről, ahol egy bizonyos például lakótelepi házban lakó szűkebb közösség egy közös területen nevelgetheti a saját kis paradicsomját és krumpliját. Ez is egyfajta közösségi megosztó megoldás.

30km.hu

És ha már szűkebb közösségek, akkor érdemes megemlíteni a 30km.hu-t, ami arra hivatott, hogy megmutassa hol lehet a közelben minőségi élelmiszereket közvetlenül, a helyi termelőktől megvásárolni. Nemes cél ez is nem?

Mi a helyzet az én utcámban?

Persze, ha a 30km-t soknak érezzük, akkor még mindig ott van a miutcank.hu. Sokszor úgy élünk le (főleg nagyvárosokban) évtizedeket, hogy fogalmunk sincs ki lakik mellettünk, a házban, az utcában. A Miutcánk.hu épp azt tűzte ki, hogy összehozza, megismertesse azokat az embereket, akik közel laknak egymáshoz, és legyen kihez fordulni, ha szükség van valami segítségre, vagy ha kölcsön kell kérni valamit.

Szóval ez az az úgynevezett megosztáson alapuló, közösségi gazdaság, ez az amiről a következő évek feltehetőleg szólni fognak. Egyre több nagy cég is próbálja meglovagolni már a hype-ot még nagyobb teret adva benne rejlő lehetőségeknek. Nézd csak meg, például a magyar Telekom külön weboldalt is szentelt a témának a “Közösség ereje” néven. (Mivel ez a fajta megosztás leginkább mobilos alkalmazásokon és weben terjed, nekik nyilván üzleti érdekük is a hírverés.)

Hol ebben a lehetőség?

Világszerte egyre több a tudatos, jól felépített, online alapokon nyugvó vállalkozás, itthon azért ebből még kevés van. A cégek külföldön már megérezték az üzletet a jelenség mögött, itthon is megvan erre a lehetőség. A fenti példákon is látszik, hogy a piacnak már van néhány magyar képviselője, de ez még mindig óriási terület, és rengeteg iparág áll  szabadon.

Ugyanakkor a másik oldalról is érdemes megvizsgálni a helyzetet: az így terjedő megosztás alapú gazdaság piacokat, iparágakat formál át már ma, és lesz ez így a következő években sok helyen. (pl: Budapesten már járnak az Uber autói) Fontos felmérni az ezzel kapcsolatos lehetőségek mellett a veszélyeket is, és készülni rájuk.

Hozzáteszem, hogy szerintem hazai viszonylatban nem várható ennek a jelenségnek a rohamos terjedése még, hiszen mi magyarok egyelőre nem így vagyunk berendezkedve. Nálunk a magántulajdon sok minden másnál fontosabb. A “sharing economy” pedig a birtoklás a versengés helyett leginkább az együttműködésre, problémamegoldásra, bizalomra tanít. Szoknia kell ezt még a törvényhozásnak és az adóhatóságnak is, hiszen a részükről is ez egy másfajta hozzáállást igényel. (Részletek pl. itt a kormany.hu-n.)

Szóval Magyarországon a cégeknek (mármint a klasszikus modellben működő vállalkozásoknak) nem kell azon aggódniuk, hogy a közösségi gazdaság teljes egészében felfalja a piacukat már a következő évben. Azonban érdemes gondolkodni azon, hogy vajon a Te iparágadban, a Te piaci környezetedben hogyan valósítható meg egy ilyen projekt. Ha ugyanis van erre mód, valaki meg fogja csinálni előbb-utóbb.

És miért ne Te?

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/11/megosztason-alapulo-kozossegi-gazdasag-sharing-economy/feed/ 12
Mikor kezdődik a sikeres karácsonyi kampány? http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/10/mikor-kezdodik-a-sikeres-karacsonyi-kampany/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/10/mikor-kezdodik-a-sikeres-karacsonyi-kampany/#comments Wed, 01 Oct 2014 06:11:23 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=10866 A címben feltett kérdésre a válasz: MOST! Nézzük meg, hogy miért!

Az időjárás még a nyarat idézi vissza, még keveseknek jut eszébe egy havas táj, karácsonyfa csillagszórókkal, bejgli illata, a karácsonyi dalok stb. De ha már azt veszed észre, hogy “itt lóg a levegőben” a karácsony, akkor bizony elkéstél… Ezért megpróbálunk időben szólni!

Szeptemberben már a Google-ben bizony megjelennek az első keresések a „karácsonyi ajándék” kulcsszóra.

A markáns növekedés azonban még várat magára október végéig. Ekkor viszont őrületes tempóban kezd el növekedni ennek a kifejezésnek a keresettsége és ezzel együtt azoknak a kulcsszavaknak is, amelyek gyakori karácsonyi ajándéknak szánt termékeket jelölnek.

Például: led tv, parfüm, könyv, robotgép

A kiskereskedelmi volumen novemberben illetve decemberben az átlagos értékhez képest 20-30%-kal növekszik. De egyes, kifejezetten karácsonyi ajándéknak alkalmas termékeket kínáló vállalkozások bevételének nagyobbik felét az év utolsó negyedéve adja. (Forrás: KSH, Tozsdeforum.hu)

Ezért nagyon aktív hónapoknak néz még elébe sok vállalkozás, mert bár fogyasztói szemmel most még korai erre gondolni, hidd el: hamarosan indul a karácsonyi roham. A legtöbb kereskedő épp erre az időszakra vár, nagyon sok cég életében kulcsfontosságú az, hogyan teljesít a marketingje az év utolsó negyedévében.

Ahhoz hogy a karácsony előtti kampányok elindulhassanak mondjuk november elején, közepén, rengeteg tervező és előkészítő munkára van szükség, amit jó ha nem az utolsó pillanatokban kapkodva és kompromisszumokkal kell elvégezned. Mire is elég ez a másfél hónap, ami előtted áll a rohamig? Egy agilis online marketinges csapat akár egy komplett webáruház kivitelezését is lekoordinálhatja, annak minden kampányának előkészítésével együtt. Viszont márkaépítésre és keresőoptimalizálásra már nem maradna idő így.

Azonban, ha egy alap felkészültséggel (működő honlappal, alap szintű hirdetésekkel, Facebook közösséggel) rendelkezel, akkor nagyon ütőképes karácsonyi kampányt készíthetsz még elő. És itt nem csak arra kell gondolni, hogy a november elején induló intenzívebb kommunikáció képes és szöveges elemeit kell elkészít(tet)ned, esetleg a weboldalon szereplő ajánlatokat, szöveget kell rendbe szedned. Ezek a legtöbb marketinges számára átlátható feladatok és csupán tervezés kérdése, hogy minden időben elkészüljön.

Ahhoz, hogy vállalkozásod hirdetése jól működjön és kiváltsa az érdeklődőiben a kívánt hatást, vagyis nálad vásároljanak, még egy fontos tényező is szerepet játszik, amire csak nagyon kevesen figyelnek tudatosan!

A reklámüzeneted nagyságrendekkel magasabb konverziós arányt ér el, ha a befogadó nem először találkozik a neveddel. Sőt az a legjobb, ha már előzőleg kialakult benne a szimpátia a vállalkozásod irányában. Hogyan lehet ezt elérni? Számtalan lehetőség áll a rendelkezésedre.

Íme 4 tipp ahhoz, hogy hogyan lehet online eszközökkel hatékonyan előmelegíteni az ügyfeleidet a sikeres karácsony érdekében:

4. Facebook közösség építés

Még nem késő a karácsonyi szezonig felduzzasztanod a vállalkozásod Facebook rajongótáborát. Arra azonban ügyelni kell, hogy a Facebook kommunikáció folyamatos legyen (a folyamatos eredmények érdekében a karácsonyi szezon után is). Az üzenetek elsősorban NE eladási célúak legyenek. Inkább érdekességek a cég életéből, a termékekkel kapcsolatos kulisszatitkok, termékfejlesztéssel kapcsolatos sztorik, illetve a cég profiljába vágó hírek, saját mondanivalóval megfűszerezve. Aztán karácsony előtt jöhet a második hullám, amikor le tudod mérni a Facebook közösségben lévő vásárlóerőt. A végső cél végül is ez, nem?

3. Rendszeres hírlevelek, új olvasók bevonzása

A már meglévő feliratkozótábort sem szabad elhanyagolni az újak szerzése mellett. Ha már van hírleveled, akkor rendszeres időközönként valami témába vágó aktualitást, tippet, érdekességet minden bizonnyal szívesen fogadnak majd az olvasóid. Figyelem, itt is kerülni kell (idő előtt) az eladási célú üzeneteket. (Illetve ha vannak feliratkozóid és hónapokig nem hallottak felőled, akkor a következő hírlevélnél már azt fogják hinni “spam”-eled őket. Nagy hiba lenne, ha a karácsonyi akciós hírleveled lenne az első amit legközelebb kapnának tőled!)

2. Meglévő ügyfelek aktivizálása

A korábbi vásárlóidról sem szabad megfeledkezned, hiszen remélhetőleg nekik már vannak pozitív tapasztalatai ügyfélként. Nekik is érdemes időnként kommunikálni, aktualitásokról, esetleg egy online ügyfél felmérés is egy jó apropó a kapcsolatfelvételre és ráadásul még sokat tanulhatsz is belőle.

1. Remarketing

A remarketing egy olyan hirdetés célzási megoldás, amely azokat a felhasználókat éri el, akik korábban valamilyen interakciót végrehajtottak online felületeiden. Például a felhasználó meglátogatta a honlapod, olvasta a Facebookon az egyik postodat, megnézett egy videót a YouTube csatornádon. Akikről lehet tudni, hogy érdeklődtek a termékeid iránt, őket nem szabad szélnek ereszteni. Kézen kell fogni és elkísérni egészen a vásárlásig, rendszeresen megjelenő (reklám)üzeneteiddel. A karácsonyi kampány előtt ritkábban, de azért hetente jó ha találkozik a hirdetéseddel. Az októberi időszakban ez a reklámüzenet legyen inkább branding jellegű, nem kell, hogy eladást ösztönző mondani valót közvetítsen. Hirdesd nyugodtan akár értékes tartalmaid, adj lehetőséget a “tét nélküli” ismerkedésre, esetleg hirdesd a csalid, ha van!

Konklúzió

Ezek a megoldások tulajdonképpen a tartalommarketing eszközrendszerébe tartoznak, a lényeg, hogy még mielőtt vásárlásra kéred az érdeklődőd, elérd, hogy már ne legyen vállalkozásod ismeretlen a számára. A kampányidőszakban aztán már beindulhatnak a kőkemény eladás fókuszú üzenetek és ekkor már a hatalmas reklámzajban (mert mások is elkezdenek hirdetni) arra figyel a felhasználó, akit már korábbról ismer! A karácsonyi eladási célú üzenetek sikeressége és megtérülése nagyrészt az előkészítési szakasz minőségén múlik.

Tehát hajrá, tervezd meg, találd ki, hogyan fogsz sikeres karácsonyi szezont zárni és kezdd el még most, mert amikor már mindenki hirdet, akkor késő lesz!

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/10/mikor-kezdodik-a-sikeres-karacsonyi-kampany/feed/ 9
Email marketing a Facebook korában http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/09/email-marketing-a-facebook-koraban/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/09/email-marketing-a-facebook-koraban/#comments Tue, 16 Sep 2014 12:54:17 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=10835 Ma Magyarországon már nagyon sok cég használja az emailt marketingcélokra, ki lehet mondani, hogy talán ez a „legősibb” ugyanakkor a legtöbb próbát megélt, és kiállt online marketingeszköz. Az idő azonban halad és mellette folyamatosan jönnek-mennek egyéb marketingmegoldások, amelyek az éppen aktuális trendeket diktálják. Napjainkban ez a trenddiktáló marketing eszköz a cégek fegyvertárában egyértelműen a Facebook.

Azt is ki lehet jelenteni, hogy ma már tízezer számra vannak jelen a Facebookon a magyar cégek, és a Facebook folyamatosan szűkülő ingyenes megoldásai miatt egyre többen kényszerülnek arra, hogy hirdessenek is a közösségi oldalon. Kevesen tudják azonban, hogy a legelső  és a legtrendibb online marketingeszköz kiválóan integrálható.

Az email marketing kombinálása a Facebook hirdetésekkel, soha nem látott lehetőségeket rejt.

Egyrészt a további nagyobb volumenű  adatbázis építésben tud hatalmas segítség lenni, hiszen pár gombnyomás segítségével tudsz akár Te is a már meglévő feliratkozóinkhoz hasonló  érdeklődésű embereket találni a Facebookon, másrészt a már meglévő feliratkozóidat tudod azonnal egy – az emailtől különböző felületen és környezetben –, a Facebookon elérni.

Hányszor, de hányszor futok bele abba az egyébként sokáig jogos felvetésbe, hogy hiába egyre okosabbak a Facebook célzási megoldásai, mégis sok cégnek továbbra sincs arra opciója, hogy megfelelően be tudja célozni a potenciális ügyfeleit a Facebookon. Néhány demográfiai vagy földrajzi alapcélzás mellett kiválasztanak pár érdeklődési kört, de ezzel a kiválasztott célcsoportban még mindig hatalmas lehet a meddőszórás, ami súlyos összegekbe kerülhet az adott cégnek.

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha lenne egy olyan adatbázis, amellyel összeegyeztetve a saját ügyfelek adatait (mondjuk email címeit, telefonszámait), bizonyos (jellemzően pszichográfiai) szempontok alapján hozzájuk hasonló potenciális ügyfeleket lehetne találni. Mindezt anélkül, hogy kifejezetten tudni kellene korukat, a nemüket, a tartózkodási helyüket, vagy éppen azt, hogy milyen érdeklődési körrel rendelkeznek.

Ilyen adatbázis pedig létezik, közel 5 millió magyar ember legfontosabb adatait tartalmazza, csak ilyen célokra nagyon kevesen használják.

Úgy hívják: Facebook.

Lehetőség van tehát a saját  emailes adatbázisod más célú felhasználására is! Nemcsak emaileket tudsz küldeni a feliratkozóknak, ügyfeleknek,  ezek az adatok segíthetnek abban, hogy ugyanezeket az embereket elérd a Facebookon, vagy keress hozzájuk hasonló embereket, akiket célzott, szegmentált hirdetésekkel tökéletesen meg tudsz majd szólítani.

A Facebook hirdetések evolúciójában az első mérföldkő a demográfiai célzások megjelenése volt, a második az érdeklődés alapú szűkítések, a mostani, a legérdekesebb és egyben legígéretesebb pedig Facebook remarketing és retargeting megoldásai, azaz az újracélzás.

Újracéloznál?

Arról, hogy hogyan lehet ezt a lehetőséget kihasználni, illetve milyen további kreatív hirdetési és célzási lehetőséget jelent a Facebook és az email marketing kombinálása, a III. Email marketing konferencián beszélek, egy előadás keretében.

Ezen a konferencián tavaly is voltam előadóként, és ez alapján is állítom hogy remek lesz. Nagyon jó témákat boncolgat majd a többi előadó is, és sok érdekes számot lehet majd hallani arról, hogy milyen irányba is megy az email marketing 2014-15-ben. Ha szeretnél Te is ott lenni, akkor jelentkezz, és használd az OMA-2014 kódot a kedvezményedért (-10e Ft!).  Részletek és regisztráció a konferenciára ezen a linken lehetséges!

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/09/email-marketing-a-facebook-koraban/feed/ 12
És ha nem lesz Facebook? http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/09/es-ha-nem-lesz-facebook/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/09/es-ha-nem-lesz-facebook/#comments Wed, 03 Sep 2014 13:03:03 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=10734 A Facebook magyarországi “pályafutását” a kezdetektől nyomon követjük, kifejezetten szemlélve a cégekhez való viszonyát. Üzleti oldalak létrehozása, azok beállításának módosítása, a közzétett tartalmak elérésének csökkenése, a hirdetési rendszer és az árak változása stb. Mi tartottuk Magyarországon az első Közösségi Média Szemináriumot, is melynek szerves része a Facebook üzleti felhasználása is. Így, az évek alatt nagyon sok cégvezetővel, marketingessel beszéltünk ezekről személyesen, kifejezetten sokszor találkozunk ezzel kapcsolatos kérdésekkel a Facebookról szóló alapozó és haladó képzésen is. És talán még több ilyen témájú kérdést kapunk, emailben, hozzászólásban.

Ezekből azt látjuk, hogy a Facebookkal kapcsolatban egyrészt eltúlzott várakozások vannak, másrészt a nagyon sok cégnél a tényleges eredményekhez képest, túl nagy súlyt kap az online marketingen belül. Nem egyszer tapasztaltuk azt is hogy egy cég 90-95%-ban a Facebookra fektette az online marketingjét és a teljes kommunikációját, a maradék 5-10% egy egyszerű, nem frissülő, statikus honlapot jelentett.

Ez pedig nagyon nincs rendben.

Ezért döntöttünk úgy, hogy figyelmeztetjük a cégeket és azok vezetőit, marketingeseit (Benneteket), hogy nem nem szabad egy eszközre redukálni az online marketinget. Ezért a nyár közepén még egy sajtóbeszélgetést is összehívtunk, ahol nagyon sok újságíró és szerkesztő megjelent.

Az itt elhangzott tartalommal talán Te is találkoztál, mert számtalan cikk született belőle, most viszont egy picit mélyebben elmagyarázzuk Neked, mire is figyelmeztetünk Téged.

A cégek aktivitása a Facebookon

A felhasználók számának exponenciális növekedése természetsen odacsábította a cégeket is a Facebookra. Ma már hazánkban is tízezres nagyságrendben kommunikálnak a cégek követőikkel, és célcsoportjukkal, kisebb-nagyobb sikerrel.

Az elmúlt 1-2 évben azonban, mintha a cégek lelkesedése érezhetően lankadt volna. Saját felméréseink alapján a Facebook üzleti oldalt működtető cégek csaknem fele bizonytalan abban, hogy érdemes-e ezen a csatornán további költések nélkül kommunikálni és az organikus elérésre építeni.

Ennek legfőbb oka a Facebook folyamatos algoritmus változásai, amelyek kedvezőtlenül érintették az üzleti oldalakat. A korábban már (esetleg komoly pénz- és időráfordítás) segítségével létrehozott követőtábor ingyenes elérését ugyanis, az elmúlt időszakban a Facebook drasztikusan lecsökkentette, ezt talán Te is tapasztaltad. Egy üzleti oldal méretétől, az oldal aktivitásától, és az egyes oldalak követőinek aktivitásától függően az ingyenesen elért felhasználók száma jó esetben is 5-20% között mozog. A maradék 80-95%-nyi követőt csak pénzért lehet elérni, tehát a Facebook, mint ingyenes közösségi média marketing eszköz, mára már illúzió.

Nagy a függés és a kiszolgáltatottság

A magyar cégek többsége azért viseli rosszul a Facebook profitorientált üzleti változásait, mert azokban az időkben, amikor még nem volt ennyire szigorú a közösségi oldal (ez jellemzően a tőzsdére lépés előtti időszakot jelenti), túlságosan elköteleződött a Facebook felé. Azaz jobbik esetben a cég honlapja mellett ez lett az egyetlen létező kommunikációs csatorna az ügyfelekkel és a potenciális vevőkkel. Rosszabbik esetben a cégnek honlapja sem volt és a Facebook üzleti oldal maradt az egyetlen felület a cég bemutatására és vevők toborzására valamint a kapcsolattartásra.

Ebben a helyzetben érthető, hogy sok cég kizsákmányolásnak érzi, hogy azt, amit egy ideig ingyen használhatott, amire alapozta a céges kommunikációt, most egyszer csak pénzért veheti igénybe.
Pedig ezért nem kell haragudni a Facebookra. Tudhatjuk: ingyen sajt csak az egérfogóban van. Ingyen kommunkációs csatorna, ingyen médiafelület nincs hosszútávon.

Mi tehetnek a cégek, hogy csökkentsék a függést?

Ha egy cég megérezte a saját bőrén, hogy a követők mindenkori elérése, az üzenetek célba juttatása havi szinten mennyit jelent a cégnek akkor lépnie kell.

 • Vagy elfogadja, hogy a költségek növekedése miatt csökken a profitja,
 • vagy árat emel, és ezeket a költségeket a vásárlókkal fizetteti meg,
 • vagy költséget optimalizál.

Az első két opció tiszta matematika, azonban a harmadik pont egy kis magyarázatra szorul.

Egy cég a kommunikációra szánt költségeit folyamatosan növekvő hatékonyság mellett úgy tudja szinten tartani, ha optimalizál. A kommunikációt nem lehet úgy optimalizálni, ha egyetlen csatornától függünk, ráadásul olyantól, amire gyakorlatilag semmilyen ráhatásunk nincs.

A Facebook ilyen.

Vannak szabályok, amelyek naponta-hetente változhatnak, változnak is. Két lehetőségünk van: megszokjuk és beletörődünk, vagy átalakítjuk a kommunikációt.

Tudjuk, hogy még mindig sok híve van a Facebooknak, nincs is ezzel baj. Mai napig olvasni azonban olyan cikkeket, amelyekben egyes szakértők kerek perec kijelentik hogy a Facebook olcsóbb, mint a Google AdWords, és jobb számokat produkál. Holott ezt általánosítani óriási badarság, mert ezer dologtól függ. Attól, hogy nekünk éppen olcsóbb a Facebookon vásárlókat szereznünk, mint AdWordsben nem szabad ezt kommunikálni mindenki felé, mert a legtöbb céget épp ezek vezetik félre.

Azt javasoljuk tehát, hogy bővítsd a kommunikációs csatornáid és ne kizárólag a Facebookra támaszkodj a követőkkel való kapcsolattartáskor, mert így maximálisan kiszolgáltatottá válsz a Facebooknak.

Félreértés ne essék, természetesen ezt a rendszert használni kell, ez most a legtrendibb felület, ráadásul – habár több költséggel jár mint pár éve -, ha valaki jól csinálja még mindig az egyik legköltséghatékonyabb eszköz. Most. De mi lesz pár hónap, év múlva?

Feladni tehát nem szabad, helyette valós alternatívát kell kiépíteni, hosszútávon.

A lehetséges megoldás

Kiábrándítóan kevés Magyarországon a céges blog, pedig ennek üzemeltetési költsége semmivel sem több mint egy átlagos honlapé. Írtunk erről a blogunkon már többször is: egy bloggal, egy magazinnal a saját weblapodra terelheted a látogatókat, így sokkal több lehetőséged lesz meggyőzni őket. Hozzáadott értékként pedig nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy írásaid, valamint az olvasóktól származó hozzászólások is a saját honlapod értékét növelik: a weboldal láthatóbb és megtalálhatóbb lesz a keresőkben.

Ha a látogatókat gyűjtöd és adatbázist építesz belőlük, akkor az egyszeri látogatókból könnyen többször is visszatérő látogatókat faraghatsz, így könnyen növelhető az elköteleződés. Az email marketing és a remarketing segítségével ma már gyorsan építhetsz professzionálisan szegmentált adatbázist melyek segítségével az egyszeri látogatók precíz újracélzására bárkinek van lehetősége.

Ezek a megoldások ma egy cég életében igazi aranybányát jelentenek, saját tulajdont, mely nem veszhet el csak azért, mert tőlünk függetlenül egy közösségi oldal életgörbéje a tervezetthez képest másként alakul.

Javaslatunk tehát, hogy az a cég, aki komolyan veszi a közösségi médiát ne csak a Facebookra támaszkodjon, hanem online marketingjének egyik fontos részcélja legyen az, hogy saját aktív közösséget épít, a Facebookon kívül is, például egy blog segítségével.

És ha nem lesz Facebook?

A sajtóbeszélgetést az Iwiw megszűnése után tartottuk, és azzal a címmel hirdettük meg, hogy “A Facebook is az Iwiw sorsára fog jutni?” Meglepő cím ez, (jó sokan el is jöttek) de a válasz a kérdésre, az, hogy nyilvánvalóan egyszer majd igen, semmi sem tart örökké, de az hogy mikor éri utol az Facebookot a vég, innentől kezdve igazából mindegy is.

Ha nem a kizárólagos kommunikációs csatornánk a közösségi oldal, teljesen mindegy hogy meddig használhatjuk. Amíg megéri használnunk, addig aktívan kommunikálunk, de ha egyszer eljön az a pont, hogy nem éri meg, akkor nagyon könnyen lesz lehetőség visszalépni és továbblépni. Ahogyan a magyarok az elmúlt években az Iwiwről milliós nagyságrendben költöztek át a Facebookra, úgy egyszer ez megtörténhet majd a Facebook kárára is.

Azok a cégek, amelyek erre felkészülnek, komoly előnnyel indulnak majd. Hiszen csak egy emailt kell kiküldeniük, és az aktív követő tábort elérhetik fillérekért. A kulcs a csatornák változatos használata és a tudatos forgalomterelés a teljes mértékben ellenőrzés alatt tartható, saját kommunikációs csatorna felé.

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/09/es-ha-nem-lesz-facebook/feed/ 49
Remarketing – Gondolatolvasó hirdetések http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/05/remarketing-hirdetesek/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/05/remarketing-hirdetesek/#comments Fri, 30 May 2014 08:14:04 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=10388 Az internet előre törésével a hirdetési célzások egyre finomodtak. Már a mondanivalót a kontextushoz tudjuk igazítani, vagyis az adott szövegkörnyezethez illeszkedő hirdetéseket tudunk megjeleníteni, vagy gondolj például a keresési hirdetésekre, ahol a keresésekhez képest releváns üzenettel tudunk megjelenni.

A további fejlődés lehetővé tette mára azt is, hogy bizonyos hirdetési rendszerekben (Facebook, AdWords Display Hálózat) még több információt ismerjünk a felhasználókról, tudunk célozni nemre, korra is és bizonyos esetekben még egy sor további jellemzőre is. Vagyis még inkább testre tudjuk szabni a reklámüzenetet az érdeklődőnk számára.

A “titok”, a remarketing!

A remarketing egy olyan high-tech hirdetési megoldás, ami az eddigieken felül azt is lehetővé teszi, hogy meg tudjuk állapítani a felhasználóról, hogy járt-e már korábban a honlapunkon, sőt azt is tudhatjuk róla, hogy mely aloldalainkat nézegette, ezért sejthető, hogy mely termékünk vagy szolgáltatásunk után érdeklődött már korábban. Ugye Te sem ugyanúgy szólítasz meg egy idegent, mint egy ismerőst?

Így online hirdetéseinkkel eljutunk az okos boltos szintjére, azaz nem mindenkinek ugyanazt a beköszönést fogjuk mondani, hanem sokféle szempont szerint be tudjuk kategorizálni az érdeklődőt és ennek megfelelően testre szabott köszönéssel, kérdéssel, üzenettel tudjuk fogadni.

Gondolj bele, kis túlzással a hirdetés megvizsgálja, hogy éppen kinek fog megjelenni és intelligens módon az érdeklődőhöz igazítja magát, automatikusan.

Kulcsszó a mikroszegmentáció!

A boltos is úgy tud hatékony és testre szabott lenni, hogy igazából beskatulyázza a betérő embereket:

 • fiatal – idős,
 • férfi – nő,
 • járt már itt – még nem láttam,
 • legutóbb a kávédarálókat nézegette, de nem vásárolt
 • múltkor vásárolt egy porszívót (megkérdezem, nem vesz-e porzsákot hozzá), stb.

Ez nem más, mint a mikroszegmentáció, vagyis az érdeklődőinket minél finomabb felbontással valamiféle közös tulajdonság (profil) alapján szétszedjük sok kis csoportra, és ezeknek a csoportoknak külön kommunikálunk. Mást mondunk, más terméket ajánlunk, máshogy érvelünk a különböző csoportokban. Addig kell finomítani a szegmentációt, amíg az érdeklődők túlnyomó többsége annyira személyesnek érzi az üzenetünket, mintha egy élő, intelligens lény direktben neki mondaná – mindezt automatizáltan.

Mikroszegmentáció

Egy honlap látogatóinak kis százaléka vásárol, kicsivel több látogató feliratkozik (ha van ilyen lehetőség), de a nagy többség sarkon fordul anélkül, hogy üzleti eredményed származott volna abból, hogy drága pénzen honlapot tartasz fenn a számukra. Ez volt egészen eddig, de mivel meg tudod célozni a korábbi látogatóid remarketing hirdetéssel az AdWords és a Facebook rendszerében, így további – nem elhanyagolható – esélyt kapsz a vevőszerzésre!

2009. tavasza óta létezik a Google AdWordsben remarketing, a Facebookon 2013. év vége óta érhető el nyilvánosan a hirdetők számára ez a célzási lehetőség.

Az AdWordsben már jó pár éves múltra tekint vissza, mégis az elterjedése sokat váratott magára. Egyrészt korábban bonyolultabb volt beállítani mint most, másrészt sokkal több beállítási lehetőség rejlik már benne, mint korábban.

Facebookon még viszonylag friss ez a megoldás, azonban még az AdWords rendszerélhez képest is másabb, és innovatívabb célzási megoldásokat adott a kezünkbe.

A remarketing mára divatos műfajjá vált, sokan alkalmazzák, de sokan leragadtak a legalapabb szinten, csak kevesen művelik igazán ügyesen.

Példák, ötletek

Remarketing segítségével egy sor egzotikus célzást megvalósíthatsz! Például:

 • Az már alap, hogy a különböző aloldalaidat megtekintőknek külön hirdetsz. Vagyis, amelyik terméked után érdeklődött a felhasználó, azzal kapcsolatos hirdetéseiddel találkozik.
 • Akár egy időtartamot is be lehet állítani és mondjuk a vásárlás után 30 nappal elindulnak  a hirdetéseid a vásárlás utáni 60. napig, arra buzdítva a korábbi ügyfeled, hogy vásároljon megint Nálad. Rendszeres fogyasztási cikkek esetében ez a megoldás aranybánya. A felhasználó még lehet, hogy nem tudja, hogy szüksége lesz pl. új nyomtatópatronra, de amikor kifogy, már ott lesz a hirdetésed lépten-nyomon!
 • Bizonyos termékedhez sok-sok kiegészítőt lehet venni Nálad? Akkor upsell célból hirdess azokra, akik megvették a terméked. Pl.: egy felső kategóriás fényképezőgépet vesz Nálad valaki, utána 1 hónapig “bombázd” a kiegészítők hirdetéseivel! Állvány, objektív, vaku, hátizsák, van egy csomó minden, amit még eladhatsz neki! Ne hagyd futni!
 • Nem tudja eldönteni a látogatód, hogy LCD TV-t vagy LED TV-t vegyen? (Látod, hogy vannak olyan felhasználók, akik mindkét termékcsoport oldalait nézegették, de még nem vásároltak.) Segíts nekik, írj egy összehasonlító cikket és hirdesd nekik ezt!
 • Jeleníts meg más hirdetéseket azoknak a felhasználóidnak, akik már feliratkoztak (nekik mehet a direkt sales) és más hirdetéseket azoknak, akik még nem a feliratkozóid (nekik pedig mehetnek a csali hirdetések). Ezt a Facebookon, de akár a Google keresésekben is meg tudod csinálni!
 • Leiratkozott valaki? Sebaj, majd fog találkozni a hirdetéseddel (direkt a leiratkozókra célozva), hogy ha nem akar emailen követni, csatlakozzon Facebook táborodhoz!
 • Van egy jópofa (reklám)videód? Hirdess azokra célozva, akik ezt látták a YouTube-on! Folytasd a gondolatmenetet, monetizáld az érdeklődést!
 • Kezeld rendszerként a hirdetéseid, és érd el ugyanazokat az embereket ugyanazzal az üzenettel, de más felületeken! Ha egy látogató folyamatosan azzal a termékkel, szolgáltatással találkozik a Tőled származó hirdetésekben, amit a honlapodon látott, akkor előbb utóbb vásárolni fog. És tudod őt befolyásolni egyszerre Facebookon, AdWordsben, vagy akár emailen is.

A hasonló közönségek célzása pedig a meglévő remarketing listáiddal megjelölt felhasználók tulajdonságaihoz, demográfiai jellemzőihez, érdeklődési köreihez hasonló felhasználók elérését teszi lehetővé! A Facebookon viszont begyűjtött emailcímeid alapján beazonosítható felhasználókra is célozhatsz, vagy akár a hozzájuk hasonlókra! Érd el a meglévő ügyfeleidhez kísértetiesen hasonló embereket!

Remarketing ötletek

Konklúzió

Az eszköz rendelkezésedre áll! Ezeknek a „gondolatolvasó” hirdetéseknek csak a hirdető fantáziája és kreativitása szab határt.

Nem a Google és nem a Facebook hirdetési rendszere az intelligens, hanem azok a beállítások teszik őket intelligenssé, amit beletáplálsz. Vagyis Neked kell kellő tudással rendelkezned ahhoz, hogy ilyen testre szabott hirdetéseket tudj futtatni.

Ne feledd:

A hirdetések mindig visszatükrözik a hirdető intelligenciáját.

Fejleszd Magad (még akkor is ha “csak” döntéshozó vagy, mert Neked is lehetnek jó meglátásaid, az AdWords szakid meg kivitelezi majd), láss tisztán a pályán, hogy igazán ravasz és verhetetlen hirdető legyél!

Érdemes lesz figyelni az OMA háza táját, mert ehhez nyújtunk hatékony támogatást! (Erről egyelőre többet nem mondhatunk, de az biztos, hogy megint az első fecskék fognak a legtöbbet profitálni belőle.)

A fentiek alapján Neked milyen remarketing koncepció jutna eszedbe saját hirdetéseidnél? (Gondolkodni ér!)

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/05/remarketing-hirdetesek/feed/ 47
Mit nevezhetünk sikernek a keresőoptimalizálásban 2014-ben? http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/04/keresooptimalizalas-meres-sikerdij/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/04/keresooptimalizalas-meres-sikerdij/#comments Thu, 10 Apr 2014 11:31:06 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=9652 Nem telik úgy el hét, hogy legalább 3-4 valamilyen impulzus ne érjen azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet a SEO-val 2014-ben. És persze a Keresőoptimalizálás Szemináriumon is rendszeresen visszatérő kérdés, hogy mit lehet (még) tenni, mit kell másképpen tenni mint eddig, és ki fogja ezt megcsinálni “helyettem”, ha “nekem nincs időm, vagy nem ezzel akarok foglalkozni”. Gondolkodtam egy kicsit.

Mi volt a gond a keresőoptimalizálással?

10-12 évvel ezelőtt még döbbenetes gyorsasággal lehetett eredményeket elérni, apró módosítássokkal a keresőkben. Ide oda biggyesztett az ember néhány kulcsszót, írt egy tartalmas bejegyzést, cikket, és az kis túlzással másnap már stabilan szállította a látogatókat a honlapra. Ezzel a megoldással, és folyamatos friss tartalommal, éveikig bebetonózdtak a találati listák és egyes kulcsszavak beírására (mindenféle egyéb befolyásoló tényezőtől függetlenül) remek eredményt lehetett elérni.

Persze azok is tudták ezt, akik ezt a lehetőséget arra használták ki, hogy minél gyorsabban, rengeteg mennyiségű (és ezzel együtt nagyon rossz minőségű) tartalmat hozzanak létre, csak azért hogy megtévesztett látogatókat odacsalják a honlapjukra (a keresők segítségével). A sok látogatót arra használták hogy felverjék az adott oldalak (content farmok) hirdetési felületeinek árát, és azokat kiadják, eladják.

A Google-nek lépni kellett

Az elmúlt években gyökeres változáson ment át a SEO (=keresőoptimalizálás). Vannak alapok, amelyek persze nem változtak, de ma már annyira más síkon mozog ez a szakma a régi megoldásokhoz képest, hogy a SIKER elérése egyre komolyabb kihívást jelent. Ma már nem elegendő egy-két apró változást eszközölni a honlapon, egy-két linket építeni a weboldalra. Soha nem volt még része a SEO ennyire az online marketingnek mint manapság. Ez már nem egy külön álló terület, nem egy izolált szakma, hanem nyugodtan állíthatom, hogy multidiszciplináris tudomány.

Azaz, aki ma sikerrel szeretne a keresőkre optimalizálni számos egyéb területhez kell értenie: közösségi média, keresőhirdetések, webfejlesztés, ergonómia, mobil trendek, webes szövegírás, webanalitka. Ezek mindegyike ugyanis erősen kötődik a keresőoptimalizálás sikeréhez.

De mi a siker a SEO-ban?

Egyszerűnek tűnő, de még is összetett kérdés.

Sokáig sikernek könyvelhettük el azt, hogy egyes kulcsszavakra egy honlap hányadik pozícióban található meg a Google keresőjének találati oldalán. Az volt(?) a siker, hogy a weboldal ott van az 1-5. vagy a 6-10. találat környékén.  Tudom, sokan mai napi ezt tekintik sikernek, éppen ezért írom ezt a bejegyzést: ez ma már nem lehet a siker mérőszáma, mert hibás következtetéseket fogsz levonni belőle.

Természetesen fontos, hogy a potenciális ügyfeleid által beírt keresésekre jó pozícióban jelenjen meg a honlapod, hiszen ez az alapja annak, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű látogatói forgalmat tudj terelni a honlapodra, de a siker nem az, hogy hányadik pozícióban vagy.

Miért nem lehet a keresőoptimalizálás  sikerének mérőszáma a honlap helyezése a keresőkben?

Személyre szabott találati listák a Google-ben

Személyre szabott vagy steril találati listák a Google-ben

Ez csak egy részcél lehet, amit ma már nem lehet egzakt módon mérni. Talán Neked is feltűnt, jó ideje a Google alapértelmezettként nem egy steril találati listát mutat Neked. Helyette a korábbi keresési előzményeidnek, böngészéseidnek és egyéb (akár közösségi) webes tevékenységeidnek megfelelően személyre szabott tartalmat mutat. Az lesz a találati listában, amivel a legnagyobb valószínűséggel leszel elégedett. A Google ismer, vagy ismerni vél Téged, és ez alapján mutat Neked egyes kulcsszavakra egy találati listát. Ez a lista pedig a benne lévő találati pozíciókkal együtt véletlenül sem konstans.

Ami tehát Nálad a 3. helyen van, nem biztos hogy nálam is a 3. helyen van. Sőt egyre biztosabb hogy nem ugyanazt látjuk.

Így értelmetlen azon vitatkozni (illetve azzal kérkedni) hogy egyes honlapok hányadik pozícióban vannak a keresőben. (Sok ügynökség is ezt hozza fel még sikerként, szerintem már hibásan.)  Ez a vonat már elment, régen ez még működött ma már más szelek fújnak.

Mi alapján lehet akkor mérni a keresőoptimalizálás eredményeit?

Az igazi siker tehát nem a helyezés, hanem az, hogy ezek a helyezések mekkora forgalmat tereltek a honlapra. Ha nagyon sarkosan fogalmaznék, akkor azt mondanám, hogy nem érdekel, hogy hol jelenek meg a keresőkben, csak terelje a forgalmat nagy mennyiségben, és jó minőségben a honlapomra. Ez a forgalom szerinti mérés azért is pontosabb, mert ebből akár üzleti eredmények is mérhetőek, míg pusztán a helyezésből nem. Attól hogy ott vagyok a honlapommal a 2-3. helyen, nem következik, hogy a látogató átkattint a weblapomra.

Ha viszont a Google Analytics jelentéseire hagyatkozva követem, hogy mekkora az organikus forgalom a keresőkből, akkor arról kapok pontos képet, hogy hányan kattintottak át. És ez a lényeg. Sokkal nagyobb siker egy a honlapra megérkezett látogató, mint egy elfoglalt helyezés a keresőkben.  Pláne hogy az előbbit hajszálpontosan lehet mérni, az utóbbit pedig (a fentiek miatt) egyre kevésbé. Az Analytics jelentéseinek segítségével akár azt is kimutathatom, hogy a nem fizetett találatokból érkezett látogatók, hogyan viselkednek a honlapon, adott esetben milyen arányban hajtanak végre konverziókat (vásárlásokat, feliratkozásokat stb.)

Így tudod előhívni a jelentést az Analyticsben

Nézd meg az Analyticsben az organikus (nem fizetett) keresőforgalmad, az oldal teljes forgalmához képest, csak pár kattintás, és Te is láthatod a jelentésed:  Közönség > Áttekintés, és a lefelé mutató kis nyíl után lenyíló ablakban add hozzá a “Nem fizetett keresőforgalom” szegmenst. Ezután állítsd be azt az időtávot amire kíváncsi vagy, és máris látod, mekkora szeletet vág ki a nem fizetett keresőforgalom, az oldalad teljes forgalmából.

Organikus keresőtalálatok az Analyticsben - a teljes forgalomhoz képest

Organikus keresőtalálatok az Analyticsben – a teljes forgalomhoz képest

A másik hasznos jelentés azt mutatja meg, hogy az előző év hasonló időszakához képest hogyan alakult a keresőkből érkező forgalmad. Ügyfélszerzés > Kampányok > Kulcsszavak > Organikus. Majd az időtávnál állítsd be a jelenlegi időszakot, amit vizsgálni szeretnél, és pipáld ki az “Összehasonlítás a következővel” opciót és válaszd mondjuk az előző évet. (Persze egyéni időszakot is választhatsz.) Így máris kapsz két grafikont, jelen esetben a kék mutatja az aktuális időszakot, a narancssárga pedig a tavalyit. Látszik, hogy mekkora a növekedés.

Organikus keresőtalálatok az Analyticsben - Összehasonlítás az előző év hasonló időszakával

Organikus keresőtalálatok az Analyticsben – Összehasonlítás az előző év hasonló időszakával

Ezek után ki fizetne bárkinek is azért, hogy X helyezésen van a keresőkben? Paradigma váltás ez, ami már megtörtént, csak sokan nem tudnak róla, és sok ügynökség is (talán éppen ezért) nem reagálta túl a dolgot, továbbra is a régi “sikerdíjas” módszerben gondolkodik. Ha az ügyfél oldaláról lesz igény a forgalom szerinti sikerdíjas elszámolásra, akkor lesz várható ebben előrelépés.

És persze nem győzöm hangsúlyozni hogy mennyire fontos ezen a területen (is) az önképzés. A keresőoptimalizáláshoz mindenkinek kell értenie, aki a honlappal bármilyen módon is kapcsolatba kerül.

 • A fejlesztőnek, hiszen neki van ráhatása leginkább arra, hogy mit is lát a  Google a honlapodból.
 • Annak  munkatársnak, aki a termékeket tölti fel.
 • Annak is aki a szolgáltatásokat nevezi el, az új menüpontokat hozza létre.
 • Annak is, aki a folyamatosan friss tartalmakért, blogbejegyzésekért, cikkekért, hírekért felel.
 • Annak is aki közösségi média marketinget viszi, hiszen ez a két ágazat (keresőoptimalizálás és közösségi média) egyre inkább összeforr.

Ha ezek között az emberek között (legyenek ezek cégen belül vagy kívül) nincs meg a megfelelő összhang, nem nem állnak nagyjából egy szinten tudásban akkor nem lesz meg a szinergia. Ilyenkor úgy fog tűnni, hogy ugyanazt a hajót mindenki (egy időben) másfelé kormányozza. Szóval folyamatosan bővítsd a tudásod sikerekért!

És hogyan lehet manapság sikert elérni a keresőoptimalizálásban?

Ahogy a bevezetőben írtam, sok alapdolog mai napig működik, de rengeteg dolog változott. Új megoldások jöttek, és korábban megengedett megoldások lettek tiltottak vagy nem ajánlottak.

Néhány szóban a siker tényezői:

 • az olvasók számára értékes, magyarázó tartalom;
 • az olvasók számára bármilyen eszközön fogyasztható tartalom;
 • kellően tagolt (felhasználóbarát módon formázott) tartalom;
 • változatos tartalmak (nem csak szöveg, hanem infografika, kép,  videó stb.);
 • mély közösségi média integráció;
 • nagyon sok nyilvános megosztás;
 • természetes linkhálózat;
 • gyorsaság;
 • mobilos teljesítmény, és mobilos kompatibilitás;
 • stb.

Ezekről is szó lesz jövő hét szerdán a nyár előtti utolsó Keresőoptimalizálás Szemináriumon, ahol már csak 4 szék várja ideiglenes gazdáját.

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/04/keresooptimalizalas-meres-sikerdij/feed/ 42
Segítség: Valaki visszaél a (márka)nevemmel! http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/03/adwords-vedjegy-problemak/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/03/adwords-vedjegy-problemak/#comments Wed, 26 Mar 2014 09:17:54 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=10155 Biztos találkoztál már olyannal (ha épp nem Veled történt meg), hogy ha rákerestél a cégnevedre, saját márkanevedre, vagy felépített becenevedre (amiről úgy gondoltad, hogy csak a Tiéd), ott virított egy konkurensed hirdetése a Google-ben. Pláne, még idegesítőbb, ha valaki elveszi a neved és ő is ugyanazon név alatt kezd el terméket piacra dobni és kommunikálni. Nagyon bosszantó tud lenni az ilyen.

Egyes (távol-keleti) kultúrákban a másolás a nagyság elismerését jelenti, de egyrészt nálunk nem így van, másrészt amikor üzletről, megélhetésről, emberi sorsokról van szó, akkor egyből más megítélés alá esik a téma.

Szinte minden AdWords Hirdetési Szemináriumon előjön ez a kérdés. Sok zavaros esetet láttam már, itt az ideje tisztázni, hogy mik a játékszabályok, mi az ami megengedett és mi az ami nem, illetve mit tehet az, akinek visszaélnek a nevével.

Mik az általános szabályok a Google AdWords hirdetési rendszerben?

Alapvetően a rendszer a védjegyekre van ráállva. Ami nem védjegy, azzal nem foglalkozik. Ezen belül is főleg a nemzetközi, szöveges védjegyek használatát szűri ki automatikusan a rendszer. Kulcsszavas célzásra lehet / szabad megadni mások védjegyeit, de már a hirdetés szövegében nem engedi azt megemlíteni.

Vagyis a konkurens márka nevére való keresésnél megjeleníthetek hirdetéseket, de a hirdetésben nem használhatom más védjegyét.

Például a Ford egyik autótípusára való keresésnél megjelenhet a Volkswagen (helyettesítő termékének) reklámja, de nem említheti a Ford védjegyét.

vedjegy-kereses-google(Régebbi képernyőfelvétel)

A Google általános védjegyes irányelveiről bővebben itt olvashatsz.

Mi az a védjegy?

„Védjegybejelentés segítségével cégünk neve, emblémája vagy termékeinknek (szolgáltatásainknak) elnevezése helyezhető oltalom alá, vagyis a védjegyoltalom a márkanevek levédésének alapvető eszköze. Amennyiben az oltalmat elnyeri cégünk, úgy a védjegyet a megjelölt területen – akár korlátlan ideig – kizárólag mi használhatjuk. Védjegyünk (akár jóhiszemű) bitorlójának súlyos szankciókkal kell szembenéznie.”

(Forrás: http://szabadalmi.hu/vedjegy/)

Ha rendelkezel védjeggyel és azt látod, hogy más hirdetők (nem csak célzásra, hanem) a hirdetés szövegben használják, akkor itt jelenthetsz be panaszt a Google-nek.

Mi van, ha nem védjegyről van szó?

A Google csak a bejegyzett védjegyek alapján korlátozhatja a hirdetőit, egyéb esetben nem, vagyis ha nem védjegyről van szó, akkor a hirdetőket nem köti a Google szerkesztői szabályzata sem. Tehát, ami nem védjegy, azzal technikailag bármit megtehetünk, jogilag már nem biztos. Egyéb jogi eljárást bárkinek lehetősége van indítani vélt vagy valós sérelem esetén. Ha nem rendelkezel védjegy oltalommal, akkor hosszú, bonyolult, bizonytalan kimenetelű  jogi hercehurcák árán futhatsz az igazadért.

Ne gondolj mindjárt rosszra!

Arra azért hadd hívjam fel a figyelmed, hogy nem feltétlenül történik szándékos “rácélzás” a kulcsszavak között, ha rákeresel a nevedre, pláne, hogy ha más kulcsszavakkal kombinálod, és mások hirdetései is megjelennek. Sokszor nem is lehet egyértelműen megállapítani, hogy az adott hirdető milyen szavakra céloz ténylegesen a Google Keresési Hálózatban.

Fiktív példák:

 • Keresett kifejezés: Bosch mosógép
 • Megjelenik: Samsung mosógép (hirdetésszövegben)
 • Védjegyhasználat a célzásra használt keresőkifejezések között?: Nem feltétlenül, hiszen, lehet, hogy a Samsung simán a mosógép kifejezésre hirdet és az egyezési szabályok miatt jelenik meg.
 • Keresett kifejezés: Bosch WAB20060BY-OU (konkrét típusra való keresés)
 • Megjelenik: Samsung WF60F4E0W0W (készülék hirdetése)
 • Védjegyhasználat a célzásra használt keresőkifejezések között?: Itt már sokkal valószínűbb, hogy a Samsung a konkrét Bosch típusnévre hirdet ilyen esetben. Ameddig a szövegében nem említi meg, addig nem tekinthető szabálytalannak az AdWords rendszere szerint.
 • Keresett kifejezés: Xerox
 • Megjelenik: HP fénymásoló (hirdetés)
 • Védjegyhasználat a célzásra használt keresőkifejezések között?: Na ez egy speciális eset, ugyanis a xerox márkanév egyet jelent a fénymásolással, sőt, a Google a szinonimákat a használatuk alapján állapítja meg, ezért nem kizárt, hogy a HP a fénymásoló szóra hirdet (általános egyezéssel) és a Xerox szóra való keresésnél a fénymásolás szót célzó találatokat is felhozza a Google. Bizonyos esetekben elég tágan értelmezi a szinonimákat.

Azért nem fenékig tejfel…

Azon túl, hogy más termékneveire történő hirdetés a Google AdWords Keresési Hálózatában egy nagyon vagány dolognak tűnik, nem kell tőle csodákat várni.

Ugyanis, mivel nem említhetjük meg azt a kifejezést a hirdetésünkben, amire megjelenünk, így a csőlátó keresés miatt nehezen vagy alig lesz észrevehető a hirdetésünk, ezért általában rossz átkattintási arányt szerzünk, ami nem kedvez a minőségi pontszámunknak sem. Például, ha fentiek közül megnézed a Ford S-Max autótípus nevére való hirdetést, a Volkswagen egy teljesen más nevű típusát hirdeti a hirdetésben. (Hasonló kategória, ezért helyettesítő terméknek vehetjük.) Viszont a kereső emberek azt vagy ahhoz nagyon hasonló szavakat vesznek észre könnyen a hirdetések szövegében, mint amire kerestek. Ez azért van, mert szkennelünk, rohanunk, egyszerűsítünk. Ez a csőlátó keresés.

Így nem lesz olyan hatékony a hirdetésünk, de persze, ha a maximum elérésre törekszünk, ilyen hirdetésekkel is kiegészíthetjük a megjelenéseinket. Csak ne várjunk csodákat tőle.

Van, hogy jogosan sem könnyű használni a védjegyeid!

Olyan is előfordul, hogy egy nemzetközi cég hazai márkaképviselőjeként szeretnél hirdetni. És a hirdetések beállítása után a jóváhagyási folyamat elutasítással végződik, és szomorúan tapasztalod, hogy védjegy problémák miatt elutasították a hirdetésed. Még ha a magyar domainnel rendelkezel is az adott védjegyhez kapcsolódóan, az semmit nem jelent, meg kell igényelni a védjegy használati engedélyt. Nem Neked, hanem a védjegy tulajdonosának. Vagyis az anyavállalat megfelelő emberét kell felkutatnod és megkérni, hogy töltsön ki egy kérelmet a Google felé. (Ezt egy itthon is jelen levő hipermarketnek is el kellett játszania. A hazai cég neve, a domainje, amit hirdetni akart egyértelmű volt, mégsem hirdethetett, amíg nem kapott engedélyt a védjegy tulajtól.)

Ezen az űrlapon keresztül igényelhetnek védjegy használati engedélyt a védjegy tulajdonosok meghatározott AdWords fiókok számára.

Márkakereskedőknél is ugyanaz a szituáció, csak a tapasztalat szerint elég a hazai képviselethez fordulni és ők szoktak ebben segíteni. (Viszont olyat is láttam, hogy nem segített sem a képviselet, sem az anyacég a kereskedőjének. Amit nem értek. Szegény kereskedő hirdethette úgy az adott termékeit, hogy nem említhette meg a hirdetéseiben a márkanevet. Pff. Nonszensz.)

Kérdezzük meg a jogi szakértőt!

A téma talán legautentikusabb jogi szakértőjét kérdeztük az ezzel kapcsolatos vonatkozásokról, mert úgy érezzük sok a homályos folt a fejekben. Pintz György válaszolt kérdéseinkre, aki a www.vedjegyportal.hu -t is üzemeltető Pintz és Társai Szabadalmi Védjegy és Jogi Iroda vezetője  és a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület (www.mszte.com) elnöke.

Fehér Márton: Mennyibe kerül egy védjegy regisztráció?

Pintz György: Általában egy területre elegendő a védjegybejelentés. Ez esetben a bejelentés nettó munkadíja 58.000 Ft, az illetéke 74.800 Ft.

F. M.: Milyen esetekben léphetünk fel, amennyiben rendelkezünk védjeggyel?

P. Gy.: Összetéveszthető nevek ellen léphetünk fel. Itt figyelembe kell venni a területet is, hiszen a Roma parfüm jól megfér a Roma padlólappal, mindkettő lehet védjegy. Tehát csak a védjegyeztetett területen léphetünk fel a védjegybitorlók ellen.

F. M.: Milyen szankciók járnak védjegybitorlásért?

P. Gy.: Komoly szankciói lehetnek, akár büntetőjogi területen is, ha súlyos, szándékos visszaélésről van szó. A polgári jog eltiltást, megsemmisítést, kártérítést, nyilvános elégtétel adást említ szankcióként.

F. M.: Ha csak egy országra terjed ki a védjegy oltalom, akkor egy másik országban bármit megtehetnek a márkanevünkkel?

P. Gy.: Általában igen. A védelem kizárólag a védett ország határain belül él. Ugyanakkor az egész EU-ban szerezhetünk védjegyet, mintha az EU egy ország lenne.

F. M.: Milyen lehetőségeink vannak mások védjegyeivel kapcsolatban? Milyen formában említhetjük meg őket reklámanyagainkban, írásainkban?

P. Gy.: A védjegybitorlás feltétele a gazdasági tevékenység. Cikkekben ezért nem kell félnünk, ugyanakkor a reklámmal már óvatosan bánjunk. Senki sem keltheti engedély nélkül azt a hitet, mintha a védjegyjogosulttal közös érdekszférában lévő cége lenne. Erre akkor is ügyeljünk, ha jogosan használunk egy nevet. Például megemlíthetjük, hogy HP nyomtatóba árulunk festékpatront. A HP logóját azonban ne használjuk, és a HP se legyen nagyobb szó, mint a mi márkanevünk vagy ami a fogyasztó korrekt tájékoztatásához elengedhetetlenül szükséges.

F. M.: Az összehasonlítós reklámok megengedettek-e, amikor megnevezzük a versenytársunk termékét és nyíltan összehasonlítjuk a sajátunkkal?

P. Gy.: E kérdésre a reklámszakemberek autentikusabb választ tudnak adni, ezt az ő etikai szabályzatuk szabályozza. Ugyanakkor nincs kétféle védjegytörvény, az általános szabályok érvényesek itt is. Az előbb elmondottak szerint vigyáznunk kell arra, hogy ne legyen lejárató a megemlítés, illetve ne keltse azt a benyomást, mintha összetartozó cégekről lenne szó.

F. M.: Ha nem rendelkezünk védjeggyel, és más is használja / említi márkanevünket, cégnevünket, akkor milyen lehetőségeink vannak? Érdemes gyorsan levédetni? Vagy mit lehet tenni?

P. Gy.: Érdemes gyorsan levédeni, a védjegyjogosult általában előnyben van. Ugyanakkor korábbi használat alapján meg is semmisíthető egy védjegy. Az ilyen összeütközések általában bonyolultak, szakembert igényelnek.

F. M.: Domain neveket milyen esetben lehet visszavenni (elperelni) másoktól?

P. Gy.: Magam sokszor döntök vitás domain ügyekben, mint az Infomediator döntnöke. Ebből már látszik, hogy az Infomediatorhoz lehet fordulni domain vitákban, ehhez azonban szintén érdemes szakember képviseletét igénybe venni, mert a szabályozás meglehetősen bonyolult. Általában akkor lehet elvenni egy domaint, ha tudjuk jogosultságunkat igazolni (pl. névhasználat, védjegy alapján), a másik pedig nem tudja. Két év “nem használat” ugyancsak segíti a domain elvételét.

F. M.: A személynevek milyen kategóriába esnek? Amikor valaki a személyes márkáját építi szakértőként és az ő nevét megemlítik az engedélye nélkül, vagy összehasonlítják egy másik szakértővel, esetleg a nevére céloznak hirdetést az AdWorsben?

P. Gy.: Itt nyilván olyan személynevekről lehet szó, amit gazdasági szereplőként használunk. A gazdasági tevékenység körében használt személynév lehet kereskedelmi név, lehet védjegy, ha levédetjük. Jelenthet bizonyos előnyöket, ha valaki személynevét használja, ugyanakkor “Kovács”-oknak, “Kiss”-éknek, “Horváth”-oknak nem ajánljuk.

Ma több mint egymillió védjegy veszélyezteti magyarországi piacra lépésünket. Jobb alaposan felkészülni, mint utóbb ráfizetni. A védjegyeztetés nem annyira drága, mint a hiba tanulópénze. Egy sikeres termék későbbi átpozícionálása több tízmilliós nagyságrendű összeg is lehet. Legyünk az elején alaposak és körültekintőek, sok bosszúságtól menthetjük meg magunkat. Sokk tipp olvasható a névadásról például a Védjeggyel a csúcsra c. könyvemben.

Konklúzió

A fentieket ne tekintsd minden esetre kiterjedő jogi állásfoglalásnak, hiszen minden ügy más és más. Ha felmerül Benned a gyanú, hogy jogi lépéseket tehetnél saját neved megvédése érdekében, akkor fordulj erre a területre szakosodott jogászhoz!

A másik oldalnak pedig az üzenjük, hogy ne azzal foglalatoskodj, hogyan koppintsd le azt, amibe mások már energiát, kreativitást, pénzt tettek bele, hanem azon dolgozz, hogy Te is kitalálj valami újat, eredetit, ötleteset. Ha ez nem megy, akkor őrizz inkább birkát.

Ha az AdWords hirdetések működése még Számodra zavaros, vagy épp most kaptál hozzá kedvet, hogy elkezdd, vagy csak egyszerűen szeretnéd jobban csinálni, akkor gyere el a következő Google AdWords Hirdetési Szemináriumunkra!

Veled is történt már olyan, hogy mások a Te nevedből próbáltak hasznot húzni?

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/03/adwords-vedjegy-problemak/feed/ 11
10 éves a Facebook – és a nagy bejelentés http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/02/halado-facebook-hirdetesi-szeminarium/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/02/halado-facebook-hirdetesi-szeminarium/#comments Tue, 04 Feb 2014 11:24:16 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=9701 2010-ben (te jó ég, lassan 4 éve), hogy Mártonnal azon szájkaratéztunk, hogy melyik hirdetési rendszer a jobb: a Facebook Hirdetések vagy a Google AdWords?

A kérdés egyébként még ma is lehet költői, mindkettő mellett és ellen is szólnak évek. A megoldás talán még mindig az, hogy másra jók, máshogy jók. A Facebook azonban az elmúlt években nagyon komoly fejlődésen ment keresztül, de most ne szaladjunk ennyire előre.

10 év

Pár napja adtam egy rövid interjút a BORS magazinnak, a Facebook  10. születésnapjával kapcsolatban, (elvileg tegnap jelent meg online és offline is). Érthető okokból, a szerkesztőt inkább a Facebook profilok fejlődéstörténete, és a privát felhasználás érdekelte. Engem viszont (és bízom benne Téged is) sokkal inkább felcsigáz, hogy hogyan hatott az elmúlt 10 évben a cégekre, a vállalkozásokra a Facebook? Mi a helyzet üzleti oldalak frontján, hogyan módosították a hirdetői szokásokat a Facebook hirdetések egyre újabb kreatív megoldásai? Miként befolyásolta az egyre kifinomultabb célzás a hirdetések és ezáltal a hirdető cégek eredményességét? Ezek a kérdések mind azt jelzik,  hogy itt az elmúlt években nagy dolgok történtek. A nagy számokat és talán a sztorit is mindenki ismeri: milliárdnyi felhasználó, milliónyi üzleti oldal, és egy fiatal egyszerű programozó srác. (Ha nincs meg a Facebook sztori, akkor itt írtunk róla korábban).  A Facebook pedig a mai nap ezzel a videóval köszöntette magát:

 

És hogyan hatott ez hazánkra?

Persze, boldog születésnapot Facebook, de most ne menjünk ennyire messzire, maradjunk csak itt az országhatárokon belül.

Kis hazánkban egy olyan helyzetben érkezett meg a Facebook, amikor mindenki IWIWezett. Kerestük az üzleti lehetőségeket a saját, hazai kis közösségi oldalunkban, hoztuk létre a klubokat, és kezdtük használni, a már akkor is elég kurtának tűnő eszköztárat. Aztán jött a Facebook, és a költözés hónapok, talán 1-2 rövid év alatt végbement.  Sokan még az IWIW-en felszedett gondolkodásmóddal privát profilként vitték fel a cégüket a Facebookra, de persze gyorsan kiderült, hogy itt más a rendszer. Megoldást persze adott a Facebook erre is, lévén tömegesen előforduló problémáról volt szó. Az eszköz, amivel az ismerőseidből követőket (rajongókat) tudsz konvertálni, a mai napig elérhető és működik.

Aztán szépen lassan követtük a Facebook üzleti oldalak lehetőségeinek bővüléseit, az új Timeline (Idővonal) bevezetését, majd annak változásait.  Közben, kitanultuk, hogy mi mindenre lehet használni a Facebook hirdetéseket, a rendszer fejlődésével együtt tanultuk, tapasztaltuk a lehetőségeket, és a korlátokat. (Ez egyébként a mai napig így van!) A felszedett tapasztalatok farvizén pedig az OMA is nagy döntésre szánta el magát…

A Közösségi Média Szeminárium

2010 májusától hazánkban elsőként(!) kezdtünk el közösségi média témában 1 napos tréningeket tartani elsősorban vállalkozóknak, cégvezetőknek, marketingeseknek.  A képzés tematikája tréningről tréningre módosult, együtt változott (és változik ma is) az aktuális trendekkel, lehetőségekkel. Az évek alatt persze az eredeti előadásból szinte semmi nem maradt, gyökeresen más tematikánál tartunk ma, 2010-hez képest.

És ahogy hízott a közösségi média, jöttek az új eszközök, kinőtte magát a Facebook is,  nőttek a tapasztalatok (és ezzel együtt nőttek az igények is) mindig az volt a kérdés, hogy mit hagyjunk ki a szeminárium anyagából. Annyi, de annyi mondanivaló van, rengeteg esettanulmány, melyből mind lehet tanulni. Rengeteg új funkció, új megoldás, és a folyamatos dilemma a prezentáció anyagának összeállításakor:

Melyik ujjamba harapjak?

És persze jöttek a kérdések is a résztvevőktől: “Zsolt, az tudatos, hogy erről meg arról nem beszélsz?”… Igen tudatos, nem fér bele 8 órába. Ezek hatására, döntöttünk, belevágunk az OMA legújabb 1 napos képzésébe:

Tádáááá: Ünnepélyes bejelentés!

Haladó Facebook Hirdetési Szeminárium

Indul a Haladó Facebook Hirdetési Szeminárium!

Izgalmas tematikával, ahol az alapokat már ismertnek vesszük.

Leginkább akkor való ez Neked, ha

 • vállalkozó vagy, és/vagy marketinggel, közösségi média marketinggel foglalkozol;
 • már üzemeltetsz, kezelsz Facebook üzleti oldalt;
 • kipróbáltad már a Facebook hirdetési rendszerét, és az ehhez szükséges alapokkal rendelkezel;
 • kíváncsi vagy mi az a maximum (?), amit ki lehet hozni a Facebook egyre profibb hirdetési rendszeréből.

A képzés segít elsajátítani azokat a haladó technikákat, melyekkel a végletekig finomítható a hirdetések célzása és a kampányok megtérülése. Ajánljuk ezt a képzést Neked akkor is, ha a Facebook Hirdetésekkel kapcsolatban az igazi ínyencségekre és az újdonságokra vagy kíváncsi!

Részletes tematika és jelentkezés itt: Haladó Facebook Hirdetési Szeminárium

Azt ugye mondanunk sem kell, hogy ma közel 5 millió magyar lóg fent a Facebookon (köztük Te és a potenciális ügyfeleid is), az tehát már csak a legritkább esetben védhető kifogás, hogy “az én célcsoportom nem fészbúkozik…”

És egy személyes megjegyzés: iszonyatosan várom, mert az alapok is fontosak, de igazából akkor imádok előadni, ha az újdonságokról, és a rendszer finomságairól beszélhetek, olyan résztvevőkkel, akik az alapokkal már ugyanúgy tisztában vannak! Remek lesz, nagyon készülök!

Az első elődadás 2014. március 12-én (szerdán) lesz, és már most vannak rá jelentkezők, tehát, ha az első hullámban szeretnél benne lenni, ne habozz, jelentkezz most!

Haladó Facebook Hirdetési Szeminárium

***

Körkérdés:
Próbáltál már a Facebookon hirdetni? Mik a tapasztalataid?

Írd le kommentbe!

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/02/halado-facebook-hirdetesi-szeminarium/feed/ 9
Akarsz “nagyhalakkal” úszni? http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/01/akarsz-nagyhalakkal-uszni/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/01/akarsz-nagyhalakkal-uszni/#comments Fri, 24 Jan 2014 09:05:06 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=9629 Aki a szolgáltatói oldalon áll, legyen szó bármilyen iparágról, ha még nem volt dolga multikkal, szinte biztosan szeretne nagyvállalatnak dolgozni. Online marketinggel foglalkozó szakemberek, ügynökségek körében is gyakran látok sóvárgó tekinteteket, ha szóba kerülnek a multik.

Pedig… Nem mindig egy leányálom. Nem biztos, hogy olyan zsíros falatok esnek le onnan és nem garantált, hogy olyan felemelő érzés lesz. És mégis vannak kivételek.

Ez az írás már kikívánkozott belőlem, ugyanis sok olyan “szélhámosságot” láttam már, amit multikkal műveltek ügynökségek, de a nagyvállalatok védelmező esernyője alatt dolgozó megbízók is időnként jelentősen visszaélnek a helyzetükkel, partnereik terhére. Mondom ezt úgy, hogy dolgoztam az elmúlt 13 évben nagyvállalatoknak alkalmazottként, vállalkozóként, ügynökség alvállalkozójaként. Oktattam ügynökségeket és nagyvállalatok munkatársait is egyaránt online marketingre. És persze több ezer mikro- és kisvállalkozóval találkoztam már konferenciákon, saját tréningjeinken. Ezért is van összehasonlítási alapom.

1. Amikor a multikat lehúzzák

Ha egy nagyvállalat ajánlatot kér egy (online marketing) szolgáltató cégtől, vagy ügynökségtől, akkor általában az ajánlattevő szeme előtt megjelennek a bankjegyek és képzeletben már számolja is a pénzt, amit az adott projektből ki lehetne sajtolni. Egy honlap készítésére egy kisvállalkozásnak mondanának mondjuk 120.000 Ft+Áfát, de a multinak minimim 1 nullával több. “Nehogy már azt higgyék, hogy komolytalanok vagyunk…” Az az előfeltételezés, hogy a multinak sok pénze van és ha már sok tíz vagy százmiliót költ reklámra, akkor ez bele fog férni. Az esetek többségében ez igaz is.

Sok ügynökség és szakember rájött már arra, hogy a körítés nagyon is számít a multiknak. Szívesen dolgoznak olyan csapattal, akik nagyon adnak a külsőségekre. Jól öltözöttek, csilli-villi preziket hoznak, olyan szavakkal dobálóznak, amiket a marketing osztály dolgozói is hallani akarnak (branding, célcsoport elérés, affinitás index, impression share, AV, CT, brief, KPI, médiaterv, post-buy prezi, az ügyesebbek: konverzió mérés, remarketing, content marketing, attribúciós modellek stb). És még egy nagyon fontos tényező: jó sokan legyenek az adott ügynökségtől. Imádják a multik, ha sok ember dolgozik a projektben. Minimum legyen egy account manager, projekt manager, ilyen-olyan specialist (ha külsős ismert szakértő, az még jobb), senior consultant és minimum 2 junior.

Sok esetben az illusztris csapatból nem lehet következtetni a szakmai szintre. Sőt a legmegrázóbb az volt, amikor egy ilyen jól összeállított csapat megnyert egy tendert és a végén a honlapot egy egyetemista srác csinálta meg, egy másik a keresőoptimalizálást, a harmadik pedig AdWords hirdetéseket menedzselt. Az ő munkájukat meg szépen becsomagolva eladta az ügynökség, hozzátéve az elvárt cukormázat. Ha szakmailag korrekt az output, akkor ez az egész még védhető is, meg lehet magyarázni azzal, hogy ezek az egyetemista srácok nem tudtak volna megcsípni egy ilyen projektet és a kommunikációjuk sem biztos, hogy kielégítő lenne a megrendelőnek, ezért mindenkinek meg van a része a projektben. Máris megvan, mire megy el a tízszeres gázsi.

Ennél sokkal rosszabb, amikor a színes szagos ajánlat mögött nincs szakmai színvonal, sőt az ügynökség a  leglehúzósabb saját maga számára legelőnyösebb konstrukcióban kínálja az adott szolgáltatást, a másik oldalon ülő megrendelő teljes tudatlanságára építve.

Történt egyszer, hogy több ügynökség mellett meghívtak engem is egy tenderre. AdWords kampányok kezelése volt a projekt. Egész komoly éves büdzsével rendelkezett a cég. A komplett kampányjavaslatok mellett bemutattam az AdWords működését is, mert szükségét éreztem, hogy az AdWords árazásával, eredményességmérő mutatószámaival tisztában legyenek. Akkor egy költés arányos konstrukcióval készültem, vagyis az elköltött összeg bizonyos százalékát kértem el, a rendelkezésre álló büdzséből kihozható maximum eredményekért cserébe. A végén megkérdezték. “OK, de hány CT-t (gyakorlatilag látogatót) fogunk kapni ebből a büdzséből?” Erre egy tól-ig becslést tudtam mondani, mivel előre 1 évre eléggé nehéz pontosan megjósolni az ilyet. Ez nem tetszett nekik. Továbbra sem értették, hogy ez miért nem olyan, mint a boltban. Van egy bizonyos mennyiségű pénzük és azért pontosan mennyi látogatót tudnak leemelni a polcról? (Konverziókról is próbáltam beszélni, de át se látták miért jó az nekik, mivel a személyes éves teljesítményértékelő lapjukon ez nem volt szempont.)

A végén egy olyan ügynökség nyert, aki fix díjért adta el a kattintásokat. Az én becslésemnél kb. 4x magasabb árat mondtak, de fixen és garantáltan. És az szimpatikus volt, mert a megrendelői oldalon álló munkatársak nem kockáztatták a tervben foglalt értékeket. Ez ez volt a fontos nekik. Legyen egy terv és valaki garantálja. Mindegy, hogy a negyede lesz az eredmény, de az legalább fix. Utólag megtudtam, hogy ilyen-olyan optimalizálási trükkökkel a lehető legolcsóbb látogatók összegyűjtésére mentek rá (hiszen csak a látogatószám számított, semmi konverzió, semmi visszafordulási arány stb.) és a kiajánlott összeg tizedéért kihozták a kattintásokat. A különbség persze az ügynökség nyeresége (90%!).

Jó sok pénzről volt szó. Azért ebbe belefért a gyakori prezizés, körbeugrálás és a színészkedés is. De vajon megérdemli az ilyen megrendelő? Szélhámos az ilyen ügynökség, vagy szimplán kötött egy jó üzletet? Ezt döntsd el Te!

2. Amikor a nagyvállalat házicirkuszt tart

Már maga az ajánlatadási procedúra is sokat sejtet. Sőt nevezhetjük tenderezésnek. Az ajánlati anyag összeállítása is igen áldozatos  munkát igényel. Sok esetben olyan kreatív feladatokat kell megoldani a tenderanyagban, ami önmagában is komoly értékkel bír. 5-6 igényesebben kidolgozott ajánlati anyag és abból már lehet igen ütős ötleteket merítenie a ravasz marketing osztálynak.

Az anyag összeállítása után jön a 2-3 körös prezentáció egyre fogyó versenyzőszám mellett. Aki egy igazán kemény tenderen győz, az szinte az egész szakmai munkát elvégezte előre. Aki meg nem nyer, ő ingyen megcsinálta majdnem az egész projektet és az erőfeszítései maximum egy tapasztalathoz segítette hozzá az ügynökségi team-et.

Utána jön a tervezés fázis. Amit már egyszer a tenderen prezentált az ügynökség, azt még egyszer még részletesebben, némi módosításokkal megtűzdelve ki kell dolgoznia a csapatnak. (Legyen szó fejlesztésről vagy kampánytervről.) Ez után a megrendelő jóváhagyási procedúrája indul meg. Először a közvetlen marketing munkatársak, majd az (esetenként őskorban ragadt) vezető is látni szeretné. Aztán sok esetben a jogi osztály az élet halál ura a vállaltnál. Sok kreatív, reklámszöveg, hirdetés bukott már el rajtuk. Ha szerencséje van az ügynökségnek, akkor pár körből megússza. Ha nem (mert pl. rosszt volt a brief/feladatkiírás), akkor az addigi munka mehet a kukába, kezdheti elölről. Ennek bele kell férnie…

Sok olyan megrendelői oldalon ülő öltönyös szadista is van, aki csak azért, hogy az erejét fitogtassa, 1-1 szót minden alkalommal kijavíttat a tervben. Egyszerűen ne legyen olyan, hogy az ügynökség elsőre jót hozott. (Ez sok helyen valami policy lehet, annyira sportot űznek belőle.)

A terv megvalósítása, vagyis a kivitelezés közben is gyakran változnak a dolgok. Pl. lecserélődött a menedzsment, új szelek fújnak, ez az irány már nem jó, elment szülni a kapcsolattartó kolléga a megrendelőtől ezért egy teljesen analfabéta, de annál nagyobb egóval rendelkező kollégát ültettek oda, aki mindenhez jobban ért, mint az ügynökség. A legrosszabb, amikor a félművelt megrendelő hallott valami fél információt egy kétes értékű konferencián és teljes kétségbeesésében összehív egy meetinget az ügynökséggel, átbeszélni a híreket, melyen kiderül, hogy az totál nem releváns a vállalat számára. De azért ki kell próbálni, a megrendelő így kéri. Vagy nem érti némelyikük, hogy az ügynökség miért nem válaszolt a december 30-án küldött emailjére, amiben január 1-től kardinális változtatásokat kért és ki fogja az okozott kárt bevállalni, hiszen január 3-án még nem történtek meg a változások…

Sok kockázati tényező lehet egy ilyen együttműködés során, ami megkeserítheti ezeket a “zsíros projekteket”, nem is beszélve a 3-6 hónapos fizetési határidőkről… (Könyörgöm, ezekben a projektekben is emberek dolgoznak, akiknek a boltban is azonnal kell fizetniük, nem hónapokkal később. De hát a vállalkozó ezt is megoldja valahogy.)

A szakmai munka aránya bőven 50% alatt van sok esetben, a többi a körítés, a púder, az elvárt színjáték. De ezt a cirkuszt valakinek ki kell fizetnie. Ezért is kérik meg az ügynökségek az árát ennek az egésznek. Ismerek olyan online marketing területen tevékenykedő céget, amelynek a vezetője kerek perec kijelentette, hogy ő multiknak nem dolgozik.

3. Egy ideális nagyvállalat

Hányszor méláztam el azon, hogy mennyi pénzből milyen felhajtás árán micsoda szerény eredményeket érnek el bizonyos nagyvállalatok. Egyszerűen, ha csak jobban értenének a marketingesei ahhoz, amit csinálnak, máris reálisabb elvárásokkal és a partnereket támogató mindennapi tevékenységgel, kevesebb redundanciával és improduktív látszattevékenységgel, a lényegre koncentráló szigorú ellenőrzés mellett sokkal jobbak lehetnének.

És van kivétel. Egyre több olyan nagyvállalatot ismerünk, akik elhagyták ezt a multis púdert. Szakmailag megalapozott elvárásokkal a lényegre koncentrálnak. Az időrabló személyes meetingek helyett online tartják a kapcsolatot a beszállítóikkal, partnereikkel (hiszen mindenki ideje érték), emberileg is normálisan bánnak a velük együtt dolgozókkal és már nem csak a pénz miatt dolgoznak nekik a partnereik, sőt mindkét fél részéről arányosabb és szakmailag korrektebb díjazások is előtérbe kerülnek.

És persze egy ideális nagyvállalat hagyja dolgozni a dolgozóit, megbízik bennük, szakmailag és emberileg is. Ők pedig a partnereiket gondosan megválogatják és őket is hagyják dolgozni.

Mi kell ehhez? Egyrészt online marketing területén magasan képzett, az újdonságokra nyitott vezetőség és marketing csoport. Láttunk ilyet. Ismerünk ilyet. Ők kóklerekkel nem dolgoznak, nem lehet megvezetni őket egykönnyen. A marketing büdzséjükért nem cirkuszt vásárolnak, hanem kőkemény eredményeket.

Ehhez pedig megkerülhetetlen a befektetés a vállalat kollektív online marketing tudásába! (De amíg ezt sok multi nem ismeri fel, hadd erősödjenek csak az innovatív szellemiségű kis- és közepes vállalkozások!)

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/01/akarsz-nagyhalakkal-uszni/feed/ 53
15 videó, ami inspirál majd 2014-ben! http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/01/uzleti-videomaraton/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/01/uzleti-videomaraton/#comments Thu, 09 Jan 2014 07:52:37 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=9611 Ha esetleg lemaradtál volna, akkor itt pótolhatod. Ha nem, akkor ezt a linket elteheted azokra az időkre amikor egy kis inspirációra vágysz.

Az ünnepek alatt az OMA Facebook oldalán rendeztünk egy kis videómaratont. Azaz december 22. és január 5. között minden este 7 órakor közzétettünk egy általunk kedvencnek tartott elgondolkodtató videót. Olyat, amin elcsodálkozol, ami megindít, olyanokat amelyek nem 5-10-20 percig tartanak, kizárólag ameddig megnézed, hanem még utána is foglalkoztatnak, alakítják a gondolkodásmódot. Bevalljuk, mi sok ilyen videót nézünk. A kedvenceinket gyűjtöttük az elmúlt két hétben össze, szám szerint 15-öt. Nem szeretnénk, ha az idővonalunkon, a múltba süllyedne ez az értékes válogatás, ezért itt a blogunkban is megörökítjük.

Szemezgess belőlük, nézd meg őket, és írd meg kommentben, melyik volt Rád a legnagyobb hatással!

Jó szórakozást!

 

 

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/01/uzleti-videomaraton/feed/ 14
5 év http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/12/5ev/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/12/5ev/#comments Sat, 28 Dec 2013 14:19:52 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=9566 5 év az online marketingben nagyon hosszú idő, rengeteg minden történt, világszerte az egész iparágban, és idehaza is a mi kis piacunkon is. Az Online Marketing Akadémia 5 éve kelt életre, 5 éve írjuk a blogunkat, 5 éve tartunk képzéseket, írunk tudásanyagokat. Egy kis visszaemlékezés, számok adatok, érdekességek (rendhagyó módon nem csak az elmúlt 1 évből).

2008 óta a világ internetes populációja szinte megduplázódott. A Google több mint kétszer akkora értékben ad el hirdetéseket, a Facebookon pedig tízszer annyi pénz költenek el a hirdetők, mint öt évvel ezelőtt.

A közösségi média meghódította a világot, átalakította a fogyasztói szokásokat, és ezáltal rengeteg iparágra gyakorolt hatást. A felhasználók által generált tartalmak a szemünk előtt tettek naggyá azelőtt ismeretlen vállalatokat, vagy zúztak porrá korábban világszinten híres cégeket. A közösségi oldalak segítségével diktátorok buktak el, amely azt is mutatja, hogy az egyének független csoportosulásának komoly befolyásoló ereje lett.

2012-ben az internetfelhasználók száma világszerte elérte a 2,27 milliárd főt, ez majdnem pontosan kétszer annyi, mi öt évvel ezelőtt volt (1,15 milliárd). Több adat alapján is ki lehet jelenteni, hogy az online marketing, mely 2007-ben még részterület volt, mára szakterületté vált. Például míg az Ogilvy tanulmánya szerint 2007-ben a B2B marketingeseknek csupán 15%-a használta a közösségi médiát, 2012-re ez az arány már 91%-ra növekedett.

A változás üteme azonban nem lassul, sőt: a következő évek egyik fejlődési irányát például a Google keresési szolgáltatásának egyre jobban személyre való szabása határozza meg. Ennek köszönhetően a keresőoptimalizálás egyre összetettebbé vált, a Google saját közösségi szolgáltatásai észrevétlenül beszivárogtak a találati listákba (sőt nagyon sok Google-től független weboldalba is). A személyes és lokális relevancia egyre jobban előtérbe került, ma már abban az irányba megyünk, hogy szinte nem lesz két teljesen egyforma találati lista ugyanarra a szóra.

Trendek

Az OMA Live! online marketing képzés 2013. decemberi résztvevői

Az OMA Live! online marketing képzés 2013. decemberi résztvevői

A napokban ért véget az idei utolsó (szám szerint 13.)  OMA Live! 52 órás szuperintenzív képzésünk, ahol az egyik résztvevő búcsúzáskor feltett nekem egy kérdést. Ha csak pár szóval kellene leírnom a következő évet online marketing szempontból, akkor mik lennének ezek a szavak? Neki akkor röviden válaszoltam, de most van idő, egy kicsit bővebben kifejtem:

Az előttünk álló időszakban a következő trendekre mindenképp érdemes odafigyelni:

 • Az egyszerű nagyszerű
  Az elmúlt években megsokszorozódott az emberekre zúduló információmennyiség, így egyre értékesebb lesz a könnyen, gyorsan dekódolható design és tartalom. Az egyszerűségre való törekvés világos trend, amit követni kell.
 • Alkalmazkodó weboldalak
  Óriási fejlődés volt megfigyelhető a különböző mobileszközök használatában is. Ma már mosolygunk azon, hogy 2008-ban még kuriózumnak számított a mobiltelefonon történő internetezés. Ma pedig már szinte elengedhetetlen, hogy minden vállalkozásnak mobilon is elérhető weboldala legyen. Követelménnyé vált a weboldalak reszponzívvá alakítása vagy a honlapok mobilverziójának elkészítése.
 • Régi ismeretségek felelevenítése
  A retargeting és remarketing, röviden: az egyszer már elért emberek újracélzása. Ez az elmúlt időszakban elérhetővé vált célzási típus leginkább a keresőmarketingben és a közösségi médiában használatos, és akkor válik majd igazán értékessé, ha sok adat gyűlik össze. Így az idő előrehaladtával szinte garantálható trend lesz ennek használata a marketingesek fegyvertárában.
 • A közösség erejének tisztelete
  Egyre inkább összefonódik a közösségi média marketing és a keresőoptimalizálás. Bár a honlapokra mutató linkeknek és a kulcsszavaknak még a mai napig van súlya, a trend az, hogy a valódi emberek, a közösségek reakciói és visszajelzései egyre nagyobb hangsúlyt kapnak abban, hogy egyes kulcsszavakra, egyes embereknek, a keresőmotor milyen találatokat dob ki. A két terület egyre kevésbé fog működni a másik nélkül.
 • Megtanulható siker
  A rekordgyorsasággal fejlődő online marketing rákényszeríti a cégvezetőket, honlap-tulajdonosokat és marketingeseket, hogy képezzék magukat, és folyamatosan teszteljék a tudásukat. A fentiekből pedig tisztán látható, hogy egyre értékesebb lesz a megszerzett tudáson alapuló tapasztalat és a folyamatos önfejlesztés.

A saját példánk

Lehet, hogy illetlenség a saját példánkat felhozni, de talán megbocsájtható, hiszen, az OMA az 5. születésnapját ünnepli. Az Online Marketing Akadémia blogján az elmúlt 5 évben 230 bejegyzést írtunk, melyek több mint 12 ezer hozzászólást generáltak, ezeknek a döntő többségét Ti hoztátok létre (köszönet érte!), kisebbik része a mi válaszaink a feltett kérdésekre. Összesen 800 oldalnyi írott tudásanyag született meg, és 2000 órányi előadást tartottunk az online marketing más-más területeiről különböző tréningeken és konferenciákon az OMA színeiben.

Valljuk, hogy a sikeres online marketinghez az elmélet mellett elengedhetetlen a gyakorlati tudás, éppen ezért nem tagadjuk, mi is rengeteget tanulunk Tőletek. A több tízezres közösségünktől, de kiváltképp a több mint 3500 ügyfelünktől. Tudatosan próbálunk minél több esettanulmányt és példát megismerni, hogy ezzel is tanuljunk, és ezt átadhassuk.

Mert szerencsére a tudás olyan valami, amit ha átadunk, attól még nem fogy el.

Köszönjük!

Köszönjük!

Köszönet

A legfontosabb talán egyetlen szóban leírható: KÖSZÖNJÜK! Köszönjük az egész éves, sőt 5 éves figyelmed, hiszen Nélküled, Nélkületek ez az egész, amit megálmodtunk nem is létezne. Persze nem búcsúzunk, maximum ettől az évtől, hiszen januárban mindent ugyanúgy folytatunk, ahogy megszoktad! Sőt tartogatunk meglepetéseket is! :)

Üzleti sikerekben bővelkedő, boldog 2014-es évet kívánunk Neked!

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/12/5ev/feed/ 17
Hogyan változtatta meg az internet az életed? http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/12/hogyan-valtoztatta-meg-az-internet-az-eleted/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/12/hogyan-valtoztatta-meg-az-internet-az-eleted/#comments Wed, 18 Dec 2013 12:31:29 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=9580 Még valamikor a nyáron kaptam egy felkérést, hogy írjam meg a címben feltett kérdésre a saját válaszom, azzal a  céllal, hogy ebből (és mások ugyanerre a kérdésre adott válaszaiból) egy könyv szülessen. Pár napja jártam “A világhalóba keveredett ember” című esszékötet bemutatóján.

A világhálóba keveredett ember

A világhálóba keveredett ember

A felkérésre azért mondtam igent, mert egy olyan kérdésen kellett elgondolkodnom, amiről a hétköznapjaimban eszembe sem jutna magamtól elmélkedni, miközben az életem része.  Sőt ha belegondolsz a kérdés feltevésnek aktualitása is van, hiszen (ahogy a szerző, Veszelszki Ágnes írja is a könyv borítóján) talán lassan itt az utolsó alkalom erről a kérdésről beszélni, mert nő fel egy olyan generáció, akik számára ez a kérdés már értelmezhetetlen. Nincs ugyanis összehasonlítási alapjuk az internet előtti időkről, ők már beleszülettek, ebbe az “új világba”.

Tényleg, megváltoztatta?

Véleményem szerint igen. Én ugye még abban a korban születtem, amikor az emberek még levélben kommunikáltak, a vezetékes telefon sem volt napi használatban, a mobiltelefonról pedig még hallani sem lehetett. Autók (a mai helyzethez képest) még csak elvétve jártak az utakon, és a rádiós kívánságműsorban azt kértük, hogy adják le végig a számot, hogy rögzíthessük a magnókazettára. Más világ volt, nem?

Talán kétségek nélkül állíthatom, hogy internet nélkül más ember lennék.

Biztosan nem osztanám meg emberek ezreivel az online marketingben szerzett tapasztalataimat.
Biztosan nem is lennének online marketing tapasztalataim.
Biztosan nem is lenne online marketing.

Szóval, ha nem lenne internet, valószínűleg teljesen mást csinálnék… Most sem pötyögném egy blogban a világhálóba keveredett ember gondolatait.

A könyv érdekes lett, olvasmányos, bátran ajánlható kategória, akár karácsonyra is. 77 személyes válasz a kérdésre, meghatározó magyar közszereplőktől, a tudományos, a gazdasági és a művészeti élet kiemelkedő résztvevőitől. Köztük Réz András, Bőgel György, Majtényi László, Vekerdy Tamás, Tari Annamária, Ómolnár Miklós,  Dobó Mátyás és még sokan mások.

A kötetről bővebben itt.

Engem azonban az ő véleményük mellett érdekel valami, ami számomra fontosabb, méghozzá a Te válaszod a kérdésre!

És a Tiéd megváltoztatta?

Hogyan hatott a Te életedre az internet? Mit lennél ma, ha nem lenne net, hol tartanál? Mennyi plusz szabadidőd lenne, vagy éppen mennyivel több feladatot? Megváltozna-e az életed, ha egyszer csak megszűnne létezni a világháló?

Nagyjából ezeket a kérdéseket feszegettük a könyvbemutatón, és már akkor ott, eldöntöttem, hogy én bizony megkérdezem a Te véleményed is erről.

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/12/hogyan-valtoztatta-meg-az-internet-az-eleted/feed/ 38
Google Kolibri – a változásra hangolva http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/10/google-hummingbird-kolibri/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/10/google-hummingbird-kolibri/#comments Thu, 24 Oct 2013 07:56:37 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=9529 Jó nekünk ez? Felejtsük el amit eddig tudtunk a SEO-ról?

Minden máshogy lesz ezután?

Rengeteg ilyen és a ezekhez hasonló kérdést kapunk a nemrégiben életbe lépett Google keresőalgoritmus frissítésekkel kapcsolatban. Fel sem ocsúdtunk a “Hummingbird” (Kolibri) fedőnevű frissítésből, máris megjött a “Penguin 2.1″ is.

A Google szerint teljes körű, radikális változások mentek végbe a keresőalgoritmuson. És ugye itt minket a “keresőalgoritmus”-on belül leginkább a rangsorolási elvek változásai érdekelnek. Egyszerűbben fogalmazva: “meg tudod-e őrizni a helyezéseidet a Google-ben???”.

Összességében nem kell megijedni az újításoktól, mert a korábbi elvek, amelyek igazán naggyá tették a Google-t továbbra is megállják a helyüket! A felhasználói élményt szeretné továbbra is kiszolgálni a Google, vagyis minél jobb minőségű és egyedi tartalommal bíró releváns találatokat szeretne szállítani a keresgélő embereknek.

Bármennyire is radikális változtatásokról lehet hallani, egy dologba gondolj bele. Az a weboldal, ami eddig jó minőségűnek számított a Google-nek, mitől lenne most egyből rossz? És fordítva. Azért ennél némiképp árnyaltabb a helyzet, de valószínűleg a gépház alatt voltak az igazán nagy változások, amik kívülről nem is feltétlenül olyan feltűnőek.

Mégis mi a jelentősége a változásoknak?

A változás főleg azon felhasználók számára lesz jelentős, akik az egyre okosodó kütyükkel használják a keresőt. A mostani algoritmus a kulcsszavak bepötyögése helyett, a komplett értelmes kérdésekre ígér minél megfelelőbb válaszokat, és ezzel gyakorlatilag előkészíti a keresőt a hangalapú kérdezz-felelek típusú kommunikációra.

Az új algoritmus az egyszerű kulcsszavak helyett sokkal inkább a szavak mögötti jelentésre összpontosít. Az eddiginél egzaktabban ismerve a szavak mögöttes jelentését, a Google pontosabb találatokat ígér. A Google mostantól egy adott lekérdezés minden egyes szavát figyelembe veszi, akár egy egész mondatot, és a teljes mögöttes jelentést is, mintegy “értelmezve” a keresést.

Az online marketinggel foglakozóknak meg kell e változtatniuk stratégiájukat a változás miatt?

Azoknak akik eddig is legális eszközökkel és megoldásokkal próbálták a honlapjukat optimalizálni, nem kell új stratégiát választani. Az ügyeskedők korszaka viszont megpecsételődött. Az optimalizálás egyre hosszabb távú, egyre bonyolultabb stratégiai gondolkodásmódot igényel, és nélkülözhetetlen hozzá az emberek problémáira megoldást kínáló, és bármilyen eszközről ergonomikusan elérhető releváns tartalom.

Eddigi tapasztalatok

Olyan óriási változásokat még egyelőre nem tapasztaltunk az általunk figyelt és optimalizált oldalaink esetében, de 6 pontba sűrítve összegezzük, mire figyelj oda így a változások után:

 1. A Google egyre nagyobb súllyal veszi figyelembe a weboldalak betöltődési idejét, ezért a gyors, szabványos kódolású weboldalak előnyt élveznek. Teszteld le honlapod itt!
 2. Weboldalad legyen minél többféle internetezésre használt eszközön kifogástalanul megjeleníthető! Tedd próbára honlapod itt!
 3. A long-tail szerepe felértékelődik: a mély és részletes témaszerkezettel rendelkező, jól struktúrált weboldalak jobban illeszkednek a kérdezz-felelek típusú keresésekhez.
 4. A minőségi és egyedi tartalom az, amit a Google is szívesen mutat a felhasználóknak. Jaj a kopipésztelőknek!
 5. A hibázást egyre hamarabb kiszűri és keményebben bünteti! A fekete és szürke kalapos módszerek helyett ügyelj a szabályos megoldásokra!
 6. A linképítéssel is óvatosan! Ez nem azt jelenti, hogy nem kellenek a weboldaladra mutató linkek, hanem inkább azt, hogy az organikusan kiépülő linkhálózatot kell “szimulálni” a linképítéssel! Ami egyre nagyobb szakértelmet és odafigyelést igényel. Például ne túl gyorsan építs linkeket és ha lehet minden egyes szerzett linked más linkszöveggel szerepeljen. Valamint szerezz minél több “mélylinket is”, vagyis ne csak a főoldaladra, hanem akár a többedik szintű aloldalaidra is szerezz linkeket!

Meddig növekszik még a “Not provided” keresések aránya?

Erről a jelenségről már írtunk korábban, hogy a Google Analyticsben nagyon sok kulcsszó helyett csak egy “not provided”-ot látsz a jelentésekben. Kb. fél éve, amikor erről (és a helyzet lehetséges kezeléséről) írtunk, akkor még “csak” 25-50%-át érintette a kereséseknek. A mostani statisztikákat elnézve ez olyan 80% körül lehet napjainkban. Viszont a Google bejelentette, hogy a jövőben azon dolgozik, hogy még több felhasználói keresést titkosított protokollon keresztül vigyen végbe, ezért ez az arány csak növekedni fog. Egyes elemzők szerint még az idén elérjük a 100%-ot! (A Google AdWords hirdetések mögötti kereséseket a hirdetők természetesen látni fogják, pánikra semmi ok! :-)

Összefoglalva a fentieket…

…nem kell tartanod az újításoktól, amennyiben eddig is szabályosan űzted a SEO műfaját. Haladj a korral, a Google semmi olyat nem vár el Tőled, amit a felhasználók sem. Kövesd a felhasználói szokások és igények változásait és akkor jöhet kolibri, pingvin, gepárd, de még krokodil is, talpon tudsz maradni és meg tudod őrizni a korábban elért eredményeid is. De reméljük nem csak ez a cél, hanem Te is mindig a fejlődésen dolgozol!

Oszd meg eddigi tapasztalataid, hogyan változtak weboldalad helyezései mostanában?

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/10/google-hummingbird-kolibri/feed/ 16
Egyre nehezebb az email marketing http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/09/nehezebb-az-email-marketing/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/09/nehezebb-az-email-marketing/#comments Thu, 26 Sep 2013 07:21:30 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=9494 Régen beszéltünk itt az OMA blogjában az email marketingről, pedig lehet, hogy több figyelmet érdemelne ez a sokak által őskövületnek tekintett online marketing eszköz. Manapság, amikor heti szinten cikkek százai jelennek meg a Facebook éppen aktuális újdonságairól, és az Apple legújabb termékeiről, lehet hogy nem túl népszerű téma az email marketing.

Pedig lehetne népszerű, pláne ha az online marketing eszközök fontosságát és hatékonyságát vesszük alapul.

De miért nehezebb?

Az email marketing a mai napig az egyik legfontosabb online marketing eszköz. Számos érv szól mellette, még akkor is ha mostanság rájár a rúd. Egyes cikkek szerint kiszorítja a Facebook, mások szerint a Gmail nemrég bevezetett automatikus szortírozása veszélyezteti az eredményességét. És ezekben van némi igazság, de ma már az email marketinget is máshogy (okosabban) kell csinálni, mint régen.

Vedd észre, az online marketing hatalmasat változott az évek alatt. Régen, 5-8 éve minden könnyebb volt. Sokkal egyszerűbb volt például keresőkre optimalizálni, pár éve még könnyedebben elérhettük az embereket Facebookon is. A mai Adwords felülete és funkciógazdagsága a repülőgépek műszerfalával vetekszik a pár évvel ezelőtti önmagához képest.  Sokasodnak az eszközök, egyre többen használják ezeket, és hát persze, hogy az email marketing is változik. Nagyobb a verseny, egyre több a spam, folyamatosan erősödik az emberek önvédelmi mechanizmusa ezek ellen. Egyre kevésbé szeretnek feliratkozni, más hívószavak kellenek, más motiváció hogy megkapd az email címet.

A viszonyítási alap

A Direkt és Interaktív Marketing Szövetség által idén nyáron kiadott email marketing benchmark (viszonyítási alap) szerint a kézbesítési, megnyitási, leiratkozási és visszapattanási arányok átlagosan a következők szerint alakulnak:

 • Kézbesítési arány: 96,7 %
 • Megnyitási arány: 25,4 %
 • Átkattintási arány: 5, 0%
 • Leiratkozási arány: 0,4 %

Látható, hogy habár a feliratkozók szinte mindegyike megkapja a levelet, mégis kb. csak a negyede nyitja meg az emailt, és ezek közül is csak minden ötödik ember kattint a levélben lévő linkre. Évekkel ezelőtt sokkal könnyebben lehetett ettől jobb számokat elérni, bár ezeket a számokat ma is felül lehet múlni.

A tömegesen leveleket kiküldő cégek egyébként ott követik el a legnagyobb hibát, hogy nem arra használják az email marketinget, amire hosszútávon való. A legtöbb listatulajdonos ugyanis elsősorban értékesít emailen keresztül, pedig a stratégiai gondolkodás nem ebben van. Elsősorban a kapcsolattartás az, amire használni kellene az emaileket, és csak a második lépcső az értékesítés. Az átlagember utálja a reklámokat, kerüli őket. Ha valamiről lesüt hogy reklám (például már a tárgysorban), azonnal életbe lép az önvédelmi mechanizmus. Ha viszont nem csak reklámozol, hanem valami érdekeset, vagy értékeset adsz, akkor szívesen belemegy a játékba a feliratkozó, és onnantól már nyert ügyed van. Az arányokra kell persze nagyon figyelni, mennyi a jó tartalom, és mennyi a reklám, milyen az ütemezés, a gyakoriság stb.

Mitől lesz hatékony(abb) az email marketing

Természetesen, az email marketing is, mint az összes többi online marketing eszköz, akkor működik a legjobban, ha szinergiában van a többivel.  Egy sor követelménynek kell folyamatosan megfelelni, ahhoz hogy a fenti számoknál jobb eredményt tudj elérni. Nem hagyhatod például figyelmen kívül a mobil eszközök elterjedését, hogy a listatagjaid közül egyre többen okostelefonról (is) olvassák az emailjeid, de beszélhetnénk a személyre szabottságról, a mikroszegmentációról és az automatizálásról is.

Nem akarjuk most ebben a posztban a lényeget lelőni, hiszen jövő héten szerdán lesz egy konferencia, ahol mindezekről a témákról lesz szó, egy teljes napig. Az idei Email marketing konferencián számos neves előadó mellett jómagam is részt veszek előadóként, de akkor is ott lennék, ha nem kértek volna fel előadónak. Izgalmas témákat boncolgatunk, amelyekre ma egy emaillel is marketingező vállalkozásnak mindenképpen szüksége van. Szerintem gyere el, invesztálj az email marketingedbe a tudásod bővítésével! (Ha úgy döntesz részt veszel a konferencián, ne fizesd ki a nap teljes árát, hanem használd a “OMA-2013″ kódot a kedvezményedért.)

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/09/nehezebb-az-email-marketing/feed/ 17
Elmélkedés egy régi közmondáson http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/09/kozmondas/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/09/kozmondas/#comments Sun, 15 Sep 2013 13:18:15 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=9469 Mit mond a jó öreg közmondás? “Jó bornak nem kell cégér.”

Mit is jelent? Wikiquote szerint ezt: “A jó minőségű terméknek nincs szüksége reklámra.”

Valóban így lenne? Meg kell csak nézni a magyar borokat. Mi itthon ismerjük őket, össze tudjuk hasonlítani más, külföldi borokkal. De egy más országból ide tévedő – amúgy borkedvelő – vendég, aki még nem járt Magyarországon, nem tud semmit róluk. Megkóstol egy késői szüretelésű tokaji furmintot, villányi portugiesert vagy egy egri bikavért és szerelmes lesz a magyar borokba, holott korábban nem jutott eszébe, hogy magyar bort igyon. Persze mindenki hallott már a francia borokról. “Azok aztán a finom borok, hiszen nagyon híresek.” Hát… Kóstold meg és döntsd el, hogy így van-e…

Miért fogyott el a munkája a 30 éve kőművesként dolgozó Frici bácsinak?

“Mert az építőipar válságban van.” Egy frászt! Azért mert nem találják meg. Hiába tevékenykedett évtizedekig, hiába ismeri sok ember, egyszerűen kiöregedtek mellőle ezek a megrendelők, kicserélődtek a lakók az utcájában, a környéken, és talán a szomszéd utcában frissen odaköltözött házaspár már a neten keresgél a felújításhoz szakit. Frici bácsinak nincs honlapja, nem írnak róla a neten, ő sem ír magáról.

Az internet mindent megváltoztatott!

A világ már nem olyan mint régen és soha nem is lesz olyan!

Hány vállalkozás ment tönkre pusztán azért, mert elterjedt az internet. Ők csak mindent ugyanúgy csináltak (“ugyanolyan jól”), mint 10, meg 20 éve. “A minőség a legfontosabb, a kiváló termékre mindig van kereslet.” Gondolják sokan. Tévednek! A kiváló termék manapság kevés! Sőt, ha sikeres céget szeretnél, mondhatni alap, de még mindig kevés!

Belegondoltál már abba, hogy hány silány terméket vettél meg életedben csak azért, mert szebb volt a csomagolása, hangosabb volt a marketingje, mint egy másiknak. Vagy egyáltalán nem is hallottál a jobbról? Nem jutott el hozzád?

Jó marketinggel mindent el lehet adni. Még az ócskaságot is. Egyszer biztosan.

De gondolj bele, hogy mennyire ütős kombináció az, amikor remek termék, remek marketinggel párosul. Azt gondolom, hogy maga a termék / termékfejlesztés egy jól működő vállalkozás sikereinek a 25%-át jelenti. Kb. 25%-ot adnék a cég folyamataira, átlátható, tervezhető, stabil működésére és 50%-ot a marketingre!

Azoknak a vállalkozásoknak, akik talpon maradtak van valamiféle marketingjük. Ennek egyre nagyobb hányadát az online marketing jelenti. De a legtöbb vállalkozás passzív online marketinget alkalmaz.

Mi is az a passzív online marketing?

Akkor beszélünk erről, ha a cég leszúrja virtuális cégtábláját a neten (van egy informatív, ergonomikus honlapja), megtalálható a Gúgliban, linképítés kipipálva, esetleg egy kis fizetett AdWords keresési hirdetésekkel betömködi a SEO által kihagyott lukakat és kész. Vagyis akik a céget vagy a termékeit keresik, azok azért megtalálják velük a kapcsolatot, de semmi több.

Ezt egyébként viszonylag kis összegű befektetéssel fel lehet építeni és egészen jól működő szisztéma. Ehhez minimális ismeretekre és esetleg néhány online marketing szakember bevonására van szükség. A felépítést követően nem kell vele sokat bajlódni, megy magától egy bizonyos szinten. Minden vállalkozás esetében ez kellene, hogy legyen a minimum szint. Rengeteg siránkozó, válságra panaszkodó vállalkozás még itt sem tart! Nyilván ennek is vannak fokozatai, csak úgy, mint az aktív online marketingnek.

Aktív online marketing

Aki egy kicsit ügyesebb, többet akar, igazi sikereket szeretne, piacvezető pozícióra törekszik és egy jól menő vállalkozást szeretne, elkezd aktív online marketinget folytatni. Ehhez tanulni kell, követni az újdonságokat, kísérletezni és pénzt befektetni, egyrészt a tanulásba, másrészt a marketingbe.

A passzív szint után a következő lépés, hogy rendszeresen kommunikál érdeklődőivel, követőivel, korábbi vásárlóival. Rendszeres hírlevelek, Facebook postok és egyéb közösségi megoldások segítségével. Ezen a szinten már nem csak arra vár a vállalkozás, hogy a szájába repüljön a sültgalamb, hanem utána megy a leendő vevőinek. Nem csak a keresőkben hirdet, olyanokat is megpróbál elérni, akiknek maguktól nem jutott eszükbe egy olyan terméket megvásárolni, amit a cég kínál. Figyelmet szerez, érdeklődést kelt, igény teremt és nem egyszeri, hanem rendszeres törzsvásárlókat akar szerezni.

Az állandó árlista helyett vannak akciók, kampányok. Szegmentáltan hirdet / kommunikál, ahol lehet, sőt szegmentáltan is akciózik. Alkalmaz ínyencnek számító megoldásokat, pl. remarketing, mobil alkalmazások, PR, vírusmarketing stb.

Persze itt is vannak fokozatok. De egy ilyen vállalkozásban a marketing és kézenfekvően az online marketing koordinálása egész embert igényel. Míg sok esetben a passzív marketinget folytató vállalkozásban a tulajdonos / vezető maga is részt vesz a napi szakmai munkában, ügyfél kiszolgálásban, addig az igazán aktív online marketinget folytató vezető dolga nagyrészt a marketing feladatok ellátása. Ez történhet önállóan is, vagy partnerek (pl. webfejlesztők, grafikusok, keresőmarketing és egyéb ügynökségek) bevonásával. De 2 dolog az amit soha nem ad ki a kezéből egy ilyen vezető:

 • a cég marketingjének kitalálását;
 • és a kommunikációt, vagy legalábbis annak szoros felügyeletét.

Nézz végig Magadon. Melyik szinten állsz?

Jó marketing = siker!

Egy cégvezetőnek egyre inkább (online) marketing szakembernek is kell lennie és egyre több időt kell erre fordítania, hogy igazán sikeres céget építsen. Gondolj bele. Ha van egy jó terméket kínáló, jól szervezett vállalkozásod, akkor már a marketing befektetésen és annak módján múlik, hogy milyen magasan van a csillagos ég…

Ne feledd: a “régi szép idők” most vannak, amiről majd az unokáidnak fogsz mesélni! Nincs válság, csak folyamatos és néha hirtelen változások!

És ne felejtsük el frissíteni a nyelvet, ma már máshogy hangzik a jó öreg közmondás:

“Jó bornak IS kell cégér.”

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/09/kozmondas/feed/ 28
8 változás az online marketingben 2013 nyarán http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/08/online-marketing-valtozasok-2013-nyaran/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/08/online-marketing-valtozasok-2013-nyaran/#comments Thu, 29 Aug 2013 11:55:10 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=9446 Bevallom, nekem ez jó kis pihenős nyár volt, de lassan vége, és ilyenkor persze el kell kezdeni felvenni a ritmust. Attól, hogy az elmúlt hónapokban általánosságban is (nem csak nálam) lassabb volt a tempó, az élet zajlott, és sok változás történt az online marketingben. Konkrétan, ahogy kezdtem belemártózni a változásokba, úgy éreztem magam, mint egy muslinca, aki belesett egy pohár 6 puttonyos aszúba. Mennyi sok finomság!

Vége a pihenésnek!

Vége a pihenésnek!

Ebben a mai bejegyzésben megpróbáltam a legfontosabbakat összeválogatni, szóval ha nyaraltál, vagy csak nem követted kockaként az elmúlt hónapokban az összes lényeges változást, akkor ez a bejegyzés most Neked szól. Íme a 8 legfontosabb változás az online marketing területéről, 2013 nyarán. (Nem toplista!)

1) A Gmail mostantól kiszűri a hírleveleket

Ha használsz Gmail-t, biztos Neked is feltűnt, hogy néhány hete automatikusan szortírozza a leveleidet, így nagyobb a valószínűséggel maradsz le egy-két levélről. Eldönti magától, hogy mit gondol reklámnak, és mit nem. Nagy valószínűséggel az OMÁs levelek többsége is a “Promociók” fülre kerül, pedig szerintem nem oda valók, és ha ezt TE is így gondolod, akkor itt van pár lépés, amivel erre a Gmailt is megtaníthatod.

 1. Lépj be a Gmail fiókodba a webes felületen!
 2. Kattints a “Promóciók” fülre, és itt keress egy tőlünk kapott levelet.
 3. Húzd át a levelet az “Elsődleges” fülre.
 4. Válaszolj egy “IGEN”-nel a sárga boxban megjelenő kérdésre!

Ezután, az OMA levelei már ugyanúgy megérkeznek majd mint eddig!

Ha Te is küldesz hírlevelet, kérd meg a feliratkozóidat ugyanerre a pár lépésre, de lehetőleg ne csak levélben, mert az már lehet hogy el sem jut hozzájuk!

2) Megújult az Analytics adminisztrációs felülete!

Minden felhasználó számára elérhetővé vált a Google Analytics új admin felülete, a régi funkciók maradtak, talán egy kicsit következetesebb, logikusabb, áttekinthetőbb formában. A célok követésére vonatkozó funkció újult meg talán a legnagyobb mértékben, de a mérés módszere nem változott.

3) Az AdWords átállt a továbbfejlesztett kampányokra

Hosszú türelmi időszak után, július 22-én végérvényesen átállt az AdWords az ún. továbbfejleszett kampányokra, előtte volt lehetőséged magad átmigrálni a kampányaidat az új beállítási lehetőségekre, de ha ezt elmulasztottad, akkor a rendszer automatikusan megpróbálta kitalálni a számodra ideális beállításokat és átállt automatikusan.

A legfontosabb változások:

 • a mobiltelefonos felhasználókra külön ajánlatkorrekciót lehet beállítani;
 • amikor mobilon jelenik meg a hirdetés, akkor külön megjelenési lehetőségei vannak a hirdetéseknek;
 • a megcélzott földrajzi területekre is külön ajánlatkorrekciók állíthatók be, így egy kampányból is menedzselhetővé váltak több földrajzi régiót megcélzó hirdetések;
 • többféle célzási módnál, időzítésnél és eszközpreferenciánál is lehet használni ezt az ajánlatkorrekciós megoldást így az aktuális licit sok-sok korrekciós tényező szorzata lehet, ennek a logikáját érdemes megismerni;
 • változott a sitelinks bővítmények használati logikája is;
 • több apró kisegítő funkció jelent meg.

4) Az AdWords Display hálózaton változtak a képes hirdetések technikai kritériumai

 • Új méretek jelentek meg, és
 • 50-ről 150 kbyte-ra nőtt a feltölthető méret, sokak örömére, mert az 50 kbyte sokszor kevésnek bizonyult.

5) Megváltozott a Facebook oldalak admin felülete és a statisztika is

Funkciókban az adminon nem lett gyökeres változás, de azért egy picit megkavarta a nyáron a megszokott dolgokat Zuckerberg csapata (mondjuk ehhez hozzá kell szokni…). Igaz letisztultabb lett az admin, de a struktúra is változott, így annak aki nem bújta a Facebook oldalának adminját az elmúlt pár hónapban, most el kell töltenie felesleges perceket azzal hogy keresgélje a megszokott dolgokat. A statisztikai felület viszont sokkal jobb lett, erről fogunk még írni a jövőben, megéri beszélni róla.

6) Új szabályok a Facebookos nyereményjátékokra

Egészen friss hír, hogy a Facebook felülbírálta korábbi önmagát, ugyanis eddig csak nagyon kötött szabályozással engedett nyereményjátékokat futtatni a Facebookon. Ezeket a kötött szabályokat nagyon sokan hagyták figyelmen kívül, és tegyük hozzá hogy az ellenőrzés sem volt túlságosan erős. Most viszont itt a lazítás, lehet olyan nyereményjátékot hirdetni, amihez a Facebook “like” funkcióját használod. Azaz, mondhatod, hogy a bejegyzést kedvelők között kisorsolsz valamit. Az új szabályokról, angolul itt.

7) Remek újdonságok a Facebook Hirdetésekben

Kiváló lehetőség a hirdetéseknél, hogy tesztelhetővé váltak a képek. Persze ezt eddig is meg lehetett csinálni, csak a folyamat egyszerűsödött le most sokkal. Egyetlen hirdetéshez, most akár 6 képet is feltölthetsz, és így tudod tesztelni melyik kép működik jobban.

És ha már képek, akkor alig egy hetes hír, hogy hamarosan 25 millió kép közül lehet válogatni ingyen a Facebook hirdetésekhez, ugyanis a hirdetéskezelőben elérhetővé válik a Shutterstock fotós adatbázisának egy része. Persze ezt is okosan kell majd használni, lehetnek ennek is hátulütői (ugyanazt a képet többen is használják stb.), de erről is írunk még biztosan.

8) YouTube feliratkozás gomb a honlapodra

Ha marketingeszközként használod a YouTube-ot, akkor ne csak a Facebookos lájkolókat gyűjtsd, hanem a YouTube feliratkozóidat is! Sok egyéb közösségi média marketing eszköz esetében már bevett rajongó / követő / feliratkozó gombok mellett, a YouTube is megalkotta a sajátját, amit beilleszthetsz a weboldaladba! Itt tudod létrehozni a sajátod!

Nos hát ennyi, persze a lista nem teljes, nem is lehet az,  hiszen nem telik el úgy nap, hogy ne történjen valami említésre méltó.

Lassan ki lehet jelenteni, hogy indul az év végi hajrá, rázódjunk fel, most még van idő tervezgetni megújulni, ránc felvarrni, lehet stratégiát alkotni, de hamarosan indul a lépésről lépésre megvalósítás, mert pikk pakk, és máris durrognak a szilveszteri tűzijátékok! Jó munkát!

 

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/08/online-marketing-valtozasok-2013-nyaran/feed/ 15
Google Tag Manager – Google Címkekezelő – vége a kutyulásnak! http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/07/google-tag-manager-google-cimkekezelo-vege-a-kutyulasnak/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/07/google-tag-manager-google-cimkekezelo-vege-a-kutyulasnak/#comments Tue, 16 Jul 2013 08:25:42 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=9413 Ha első hallásra nagyon technikainak tűnik ez az írásunk, akkor jó, ha tudod, hogy szinte minden honlap gazdát, online marketingest érint az a probléma, amiről szó lesz. Ha legalább egy másik online marketing szolgáltató partnerrel dolgozol együtt (pl. fejlesztővel), akkor máris neked találták ki a Google Tag Managert, magyar fordításban Google Címkekezelőt.

Milyen mérőkódokat használsz?

Követőkód részletElkészül egy weboldal, majd a különböző online marketing és egyéb célú méréshez mérőkódokat kell elhelyezni a weboldalba. Az egyik ilyen alap mérőkód a Google Analytics követőkód, melyet minden egyes aloldalba be kell tenni. Aztán elkezdesz Google AdWords hirdetéseket futtatni és (mondjuk egy OMA AdWords Szeminárium után) rájössz, hogy konverzió követés nélkül nem ér semmit az egész. Beillesztesz konverzió követő kódokat, csak a köszönőoldalakba.

Aztán jön a remek ötlet, hogy ki kellene próbálni a Remarketing célzást is, ehhez pedig a Remarketing kódot kell beilleszteni az oldal minden egyes oldalába, vagy esetleg csak egy részére. (A Google Analytics-ben van lehetőség 1 kóddal megoldani a fentieket egy kalap alatt, de ezt is kevesen használják.)

Felmerül az igény, hogy partnereid számára egy jutalékon alapuló partnerprogramot hozz létre, melynek technikai hátterében is követőkódok állnak, többféle is, pl. amit minden egyes aloldalra beteszel, és van olyan is, amit csak a köszönőoldalra.

Ezen kívül számtalan rendszer használ még saját követőkódokat, pl. Facebook hirdetések vagy az Etarget vagy más webanalitikai megoldások, esetleg marketing célú kutatások és a felhasználó érdeklődését lekövető tartalom testreszabó alkalmazások kódjai.

És esetleg még ha ez nem volna elég, valami A/B tesztelő megoldáshoz is be kellene illeszteni egyes aloldalakba bizonyos kódokat.

Az egészet bonyolítja, ha egyszerre több webanalitikai rendszert is használsz, és esetleg többször változik a honlap, sőt a fejlesztőcsapat is.  Egy idő után a követőkódok működésének átlátása komoly erőpróba mindenki számára.

“Kinek a dolga beilleszteni a a honlapba a követőkódokat?”

A kérdés nem jól van feltéve. A mérőkódot általában a fejlesztő teszi be az oldalba. De neki nem feladata átlátni ezeket. Csak végrehajtja, amit az online marketinggel foglalkozó felelős kér tőle. Tehát a marketinges feladata átlátni, hogy melyik mérőkód hol legyen, melyik rendszer mit használ és ezeket szépen a fejlesztő tudtára adja. A fejlesztő feladata ezeket a kódokat beilleszteni a megadott helyekre.

Még egy dolga van a fejlesztőnek: az egyes frissítéseknél odafigyelni arra, hogy minden a helyén maradjon. Rémálommá tud válni az, ha a fejlesztők, időnként kiszednek a mérőkódokat (igazából nem direkt, csak felülírnak fájlokat a mérőkód nélküli verzióval, merő figyelmetlenségből), majd tűzoltás gyanánt rossz helyre visszateszik. (Aki volt már ilyen cipőben, tudja miről beszélünk.)

Ha azt hiszed, hogy ez a mérőkódos téma túl bonyolult és nem Neked való, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak, a mai online marketing hatékony műveléséhez (sajnos) ezek hozzá tartoznak.

Van egy egyszerűbb megoldás!

Ez nem más, mint a Google Tag Manager (Google Címkekezelő)! Ez egy olyan alkalmazás, ami megkönnyíti a különböző mérőkódok és egyéb kódrészletek kezelését honlapodban.

A lényege, hogy a Google Tag Manager-hez tartozó kódot kell betetetned a fejlesztővel honlapod minden egyes oldalába. (Ezt hívják tárolónak. A fejlesztőre a továbbiakban nincs is szükség.) Innentől kezdve egy kényelmes admin felületen keresztül menedzselheted mérőkódjaidat.

Megadhatod az Analytics kódodat, sőt Analytics esetében elég csak az internetes tulajdon azonosítóját megadni (UA-…) és a rendszer a lehető legfrissebb Analytics kódot teszi bele. Külön beállíthatod azt is, hogy mely aloldalaidba kerüljön bele pl. egy konverzió követő kód, ha nem akarod az összesbe betenni. De akár szabályokat is hozhatsz létre, hogy mikor melyik követőkód hova generálódjon bele.

Mindeközben egyetlen Google Tag Manager kód van benn a honlapodban. Vagyis ha be kell tenned valahova egy újabb követőkódot, vagy kiszedni valahonnan, akkor csak belépsz a Google Tag Managerbe és egy admin felületen Te magad megcsinálod. Nincs többi kutyulás, nincs többé fejlesztőre várakozás. Azt hiszem ez mindenkinek előnyös.

Minél több résztvevővel  dolgozol együtt az online marketingeden, annál nagyobb szükséged van erre! Ja és ez már 2012. év vége óta elérhető. Magyarországon alig használja valaki…

Itt elérhető:
www.google.com/tagmanager

Ismerősek a fent leírt szituációk? Fejlesztők is megszólalhatnak, hogy miket és hogyan kérnek tőlük az ügyfelek! :-)

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/07/google-tag-manager-google-cimkekezelo-vege-a-kutyulasnak/feed/ 30
Az Origo, az Index, és a Te honlapod http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/06/trend-origo/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/06/trend-origo/#comments Fri, 07 Jun 2013 10:04:01 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=9367 Ha olvasod az Origo.hu-t akkor bizonyára feltűnt, hogy a napokban teljesen átalakult a megjelenése. A nyitóoldal, és szépen sorban az összes aloldal és rovat is. A váltás egy folyamat, talán még most sem értek a végére. Az ilyen nagy és sokak által látogatott portálok design váltásai mindig érdekesek. Pár éve (talán 2007-ben) az index.hu akkori nagy designváltása és a tavalyi ráncfelvarrás is az érdeklődés középpontjába vitte a hírportált, és a a 2010-es és a mostani origós megújulás is komoly érzelmeket vált ki, legalábbis ezt látni.

Van aki helyből ócsárolja az új kinézetet, és azt mondja, hogy most sikerült igazán tönkretenni, van aki isteníti, és örül, hogy végre jobb lett. Nem tisztem igazat tenni.

Az új Origo.hu

Az új Origo.hu

Ha van honlapod, erről tudnod kell

Nyilván Neked is megvan erről a privát véleményed, van azonban egy másik aspektus is, amire talán érdemes odafigyelni kiváltképp Neked, mint honlaptulajdonos.

Ezek a hírportálok, amiket napi rendszerességgel olvasnak, használnak az emberek, trendeket diktálnak. Stílusban, designban, tipográfiában és egy sor egyéb webes dologban. És elsősorban nem azért mert szépek vagy jók, hanem leginkább azért mert tömegek szokják meg, és napi szinten használják. Ezek a megújulások ideig-óráig témát jelentenek (de leginkább szakmai blogokban és fórumokban), de az emberek rövid idő alatt hozzászoknak.

A megszokás nagy úr

„A web a figyelem iparága, ahol a fő fizetőeszköz a felhasználó ideje.”

Jacob Nielsen
Sokat hangoztatott webergonómiai alaptörvény, hogy a felhasználó ideje drága. Türelmetlenek vagyunk, azonnal szeretnénk megkapni az információkat. Ezért nem szeretjük a szokatlan honlapokat, nem szeretünk megtanulni, megérteni egy honlapot, mert nincs erre idő. Ha valami nem úgy működik, ahogy “annak működnie kell”, akkor a látogató odébbáll.

De hogyan “kell működnie”? Mi az etalon? Mihez hasonlítanak az emberek? Hát itt jönnek képbe a célcsoport által tömegesen használt hírportálok. Ezek diktálják ugyanis a trendet.

Egy-egy Origós, Indexes designváltás nem okoz komolyabb lemorzsolódást a hírportálok olvasottságából, hiszen nem túl nagy a választék. Az emberek alapvetően a tartalom miatt járnak oda, a designt előbb utóbb megszokják. És ha megszokták, akkor… akkor kell lépnünk. Gondolj bele, hogy a Google Adwords, az Analytics vagy éppen a Facebook hány design váltáson ment már keresztül az elmúlt időszakban, és mégis megszoktad, használod őket. A honlapoknak, illetve azok kinézetének is van egy életciklusa, itt is beszélhetünk amortizációról, így néha szükség van a ráncfelvarrásra, vagy adott esetben a teljes megújulásra is.  És ha a látogatók tömegei alkalmazkodnak ezekhez az új felületekhez, akkor Te sem lehetsz tétlen a saját honlapoddal.

Nézd meg újra!

Most, ha megnézed újra a megújult Origót akkor több dologra is felfigyelhetsz, amit (szerintem) érdemes lesz majd követni.

Figyeld meg a tipográfiát! Brutális nem? Hatalmas, ezáltal hangsúlyos címsorok, könnyen vezetik a tekintetet, irányítják a fókuszt. A pár hete elindult a 444.hu hírportál használ ennél még hangsúlyosabb címeket.

A megújult ORIGO-n a hangsúlyos főcímek

A megújult Origo.hu-n a hangsúlyos főcímek

Figyeld meg a cikkek oszlopszélességeit! Annak ellenére. hogy a bekezdések betűmérete is nőtt, az oszlopszélesség viszont csökkent. A weben sokkal-sokkal könnyebb versszerű tartalmat olvasni!!! A rövid sorokat könnyebben átfutja az olvasó, mint a teljes képernyőt átérő hosszú sorokat. Megint csak alaptörvény hogy a weben az emberek nem olvasnak, hanem átolvasnak. És ezt a szkennelést kell elősegíteni a tördeléssel, a betűtípussal és -mérettel, a címsorokkal, és a képekkel. Ezt szerintem az Origo a cikkoldalakon most remekül megoldotta.

Keskeny oszlopos cikk elrendezés az ORIGO-n

Keskeny oszlopos cikk elrendezés az Origo.hu-n

“Most azonnal alakítsam át a honlapom?”

Nem. De figyeld meg, hogy ezen a designon (és ugyanígy célcsoportod által olvasott nagy hírportálok, magazinok honlapjain) milyen típusú ráncfelvarrások lesznek. Ami marad, az azért marad mert bevált. Megszokták az emberek. És néhány hónap múlva, vagy amikor a honlapod következő ráncfelvarrása lesz, próbálj ezekből a tapasztalatokból minél többet felhasználni, és a megszokásokra alapozni.

“Akkor az nem is, jó, ha egyedi a honlapom? Legyen sablonos?”

Egyrészt egy honlap lehet attól egyedi, hogy a tömegek által megszokott elemeket alkalmazza, és ettől használhatóbb, ember-barátabb lesz. Másrészt néha szükség lehet egy szándékosan formabontó honlapra, ami minden megszokást nélkülöz, éppen ettől egyedi. Néha, egy-egy kampányban az ilyen figyelemfelkeltés jó lehet, ha tudatos. Szóval nem minden áron kell a megszokások oltárán áldozni, de a mindennapokban nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Kíváncsi vagyok a véleményedre,  mondd el egy hozzászólásban, hogy Te hogyan látod ezt a kérdést! Lesz ebből trend? Követni fogod?

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/06/trend-origo/feed/ 41
A suta szlogen és a talpraesett vezérigazgató esete http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/05/szlogen/ http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/05/szlogen/#comments Thu, 16 May 2013 08:19:58 +0000 http://www.online-marketing-akademia.hu/?p=9290 Remek kis esettanulmány zajlott le az OMA Facebook oldalán tegnap, aminek kapcsán a webszövegírás és a közösségi média marketing egy-egy nagyon fontos elemére van alkalmunk rávilágítani.

A sztori röviden

Történt, hogy olvastuk az addict blog egy bejegyzését, amiben épp azon élcelődött a szerző, hogy mennyire félresikerült az AEGON Biztosító szlogenje. A szlogen ennyi: “Több, mint biztosító.” A bejegyzést megosztottuk a Facebook oldalunkon, és elkezdtünk játszadozni a gondolattal, hogy vajon milyen ehhez hasonló közhelyes szlogent lehetne gyártani magunknak. Persze az egészben benne volt az az él, hogy az ilyen és ehhez hasonló semmitmondó szlogenekről nekünk is megvan a véleményünk, és erről rendszeresen beszélünk is akkor, amikor webszövegírás témában adunk elő. Eltelt egy szűk fél óra, és a kommentek között megszólalt az AEGONdirekt Zrt. vezérigazgatója, arccal, névvel és a saját véleményével. A részleteket lásd az alábbi képen:

Az AEGON eset az OMA Facebook oldalán

Az AEGON eset az OMA Facebook oldalán (Nagyításhoz kattints!)

Tanulság #1

Szlogenre tényleg érdemes időt szánni. Nagyon át kell gondolni, egy jó szlogenbe ezernyi dolognak benne kell lenni, ám mégsem lehet pár szónál hosszabb. Egy magvas gondolat, egy poén nem elég. Az a jó, ha minél többet elárul a cégedről, és egyben pozicionál is. Persze tudjuk, hogy ez nehéz, az ember szlogen keresése közben azt se tudja melyik ujját harapja meg, miről mondjon le annak érdekében, hogy rövid, és informatív is maradjon.

A probléma a legtöbb cégnél az, hogy a szlogennel nem foglalkoznak. Közhelyesek, semmitmondóak, általánosak és még véletlenül sem egyediek. A legtöbb szlogen annyira elcsépelt és fantáziátlan, hogy bárkire, igaz lehet. Nézd meg hány ilyen szlogen van:

Ilyen szlogeneket akár könnyen létrehozhatsz ingyenes szlogengenerátorokkal is, van belőlük egy pár, tesztelgesd, mókának nem rossz…

De móka helyett, vedd komolyan, hogy a szlogen írása, ami gyakorlatilag a céged címsora fontos dolog. Ne pazarold a helyet benne üres frázisokra, és mondanivaló nélküli töltelékszavakra. A jó szlogen tulajdonképpen kiszelektálja a potenciális vásárlóidat. Céged címsorának persze nem feladata, hogy ajánlatod minden elemét elmondja, nem kell belezsúfolod ebbe a részbe minden mondanivalód. A lényeg, hogy hass az érzelmeikre és persze légy rövid. Az angol mozaikszó is mondja: KISS (Keep It Short and Simple) azaz légy tömör, és egyszerű!

Tanulság #2

A másik tanulság pedig közösségi média marketinggel kapcsolatos. Abszolút jó mintapélda, ahogy a márkával kapcsolatos és alapvetően egy negatív töltetű Facebook bejegyzéshez, gyakorlatilag fél órán belül érkezett egy hozzászólás a cégtől. Egy komment, ami érzelmektől mentes, higgadt, és helyreteszi sőt gyakorlatilag lezárja a még ki sem bontakozott vitát, nem ad helyt a továbbiakban annak, hogy “eszkalálódjon” a téma.

Iskolapélda. És külön ízt ad az egésznek, hogy ezt a kommentet a cég vezérigazgatója írta, kvázi súlyt adva a mondanivalójának.

***

Pár hónapja, talán még tavaly ősszel adtam elő egy üzleti magazin rendezvényén, a Magyar Tudományos Akadémia éttermében, ahol 40-50 nagyvállalati vezető hallgatott. Közösségi média volt a téma, és szót ejtettem arról, hogy mennyire fontos az (egy kkv esetében kiváltképp, de igaz ez a nagy vállalatokra is),  hogy cég vezetősége digitálisan érett legyen a közösségi média által támasztott kihívásokra. Fontos, hogy a vállalatok vezetősége részese legyen a közösségi életnek. Igenis kell erre időt szánni, akkor is, ha a cég egyébként megengedheti magának azt, hogy a közösségi média menedzsmentet egy alkalmazott vagy egy külső cég vezesse. És amikor erről beszéltem, a beszélgetést vezető hölgy nekem szegezte: irigyli annak a vállalati vezetőnek a problémáit, akinek a cég vezetése mellett van erre ideje. Azaz egy kicsit szkeptikusan állt hozzá a témához, amit megértek, sokan idegenkednek ettől.

Azonban mondtam jó néhány külföldi nagyvállalati példát (kisvállalatit meg ezernyit tudtam volna, csak hát nem az a célcsoport ült előttem), ahol az effajta kommunikáció ragyogóan működik, és a közönség soraiból is többen hozzászóltak a témához, megerősítve az ezzel kapcsolatos hitemet. Ami persze egy vélemény, lehet vele vitatkozni, de ez a fenti AEGON-os eset is remek példája ennek.

Kisebb cégeknél a legtöbbször természetes hogy a cég vezetője aktív kapcsolatban van a Facebookkal, azonban ott a monitorozás hibádzik. Nem tudom, hogy az Aegon-os vezérigazgató rendszeres olvasója-e a Facebook oldalunknak, vagy esetleg a cég használ valamilyen közösségi médiát monitorozó eszközt, ami felvillant a márka nevének megemlítésére, és ennek hatására azonnal jött megnézni miről van szó. A tanulság szempontjából pedig ez nem lényegtelen, hiszen számos ilyen eszköz van már hazánkban is, amelyek sikítanak, ha a márkánk nevét valaki negatív kontextusban említi meg egy bejegyzésben vagy egy kommentben. Jellemzően ezek havidíjas szolgáltatások, de segítenek megelőzni a márka rombolását és az esetleges mémmé válást…

Neked mi a véleményed erről az esetről?

 

]]>
http://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2013/05/szlogen/feed/ 25