Weboldalt szeretnék! Gyorsan!

Pár napja találkoztam egy gyerekkori cimborámmal, akivel legutóbb idén márciusban beszélgettem. Akkor egy  – egyébként valóban – remek üzleti ötletről számolt be, hihetetlen lelkesedés áradt belőle, és azt éreztem, hogy ebbe most nagyon belenyúlt: ha megvalósítja nem lesznek anyagi gondjai. Akkor arról beszélt, hogy papíron és fejben már minden megvan, a társak is megvannak hozzá, és “most kezdődik a cselekvési időszak, kezdjük építeni a weboldalt”.

Azóta eltelt fél év, és most újra találkoztunk, persze az első kérdésem az volt, hogy na hol tartanak, hogy jött be a biznisz. Mire ő, egy kicsit búslakodva, lelkesedés nélkül elmesélte, hogy hát igazából sehol. Fejben továbbra is megvan minden, de a weblap felépítése nagyon elcsúszott, és ez teljesen hátravetette az egész projektet. A társak is elhúzódtak, látva az eredménytelenséget, máshol keresték az önmegvalósítást, és jelenleg úgy fest, hogy semmi nem lesz az egészből, pedig összesen kb egy évnyi előkészítő munka van benne.

Miért tart hónapokig egy weboldal felépítése?

A több hónapos csúszásoknak nyilván sok oka lehet,  de az biztos, hogy egy weboldal elkészítéséhez nem kellenek hónapok. Természetesen, ha valaki több ezer termékkel feltöltött egyedi webáruházat szeretne, akkor ehhez kell idő, de itt most elsősorban nem erről van szó. Ha valakinek van egy jó ötlete, és ehhez szeretne egy egyszerű weboldalt, akkor erre ma már rendkívül jó, és szinte ingyenes megoldások is léteznek. És nem szükségszerű több hónapos fejlesztés egy kielégítő és bátran vállalható eredmény elkészítéséhez.

Weboldalt! Gyorsan!

Ha az a cél hogy legyen egy jó weboldalad viszonylag rövid idő alatt, amit később az egyedi igényekkel bármilyen irányba tovább lehet fejleszteni, akkor erre remek megoldás például a WordPress. Évek óta követem, figyelem a WordPress pályafutását, használom is a rendszert. És habár évekkel ezelőtt a WordPress még blogmotorként aposztrofálta magát, az elmúlt év(ek)ben annyit fejlődött, hogy nyugodtan használhatod akkor is, ha egyébként nem tervezel blogot írni. Ma egy WordPress oldalt létrehozni, és alapszinten elindítani, tartalomfeltöltéssel együtt is néhány óra, még egy kezdő számára is.

Ha nem idegenek számodra azok a kifejezések hogy FTP vagy adatbázis hozzáférés, akkor játszi könnyedséggel tudod akár saját magad is telepíteni. Ha ismeretlenek számodra ezek a “varázsszavak”, akkor ma már számos olyan tárhelyszolgáltatót tudsz választani a magyar piacon is, ahol előre telepített WordPresst adnak a tárhely mellé, azaz a telepítéssel sem kell bajlódnod.

Wordpress

A WordPress logója

A WordPress-es honlap egyik legnagyobb előnye a teljes magyar nyelvű admin felület, ahol szépen egyesével össze tudod pakolgatni a weboldalad. Olyan egyszerűen cserélheted a fejlécképed, mint mondjuk a Facebookon a Timeline borítóképed, vagy úgy tudod a menürendszered módosítani, ahogy csak szeretnéd, mindenféle programozói tudás nélkül.

Természetesen a WordPresshez kismillió sablont lehet találni, ingyeneset és fizetőset is, sőt akár fejlesztethetsz saját, teljesen egyedi sablont is, de ha gyorsan kell egy jó weboldal, akkor nem érdemes ezzel babrálni, használni kell az alapsablont. Ennek is be lehet állítani a színeit, a fejlécképét, sőt akár az elrendezését is ki tudod választani. És ez kész van, nem kell kódokban turkálni, azaz nem megy vele az idő, sokszor feleslegesen.

Egy WordPress oldal elindításánál véleményem szerint a legnagyobb, legidőigényesebb feladat a tartalomgenerálás lehet, azaz, minden egyes menüpontra megfogalmazni az oda való szövegeket. De egy induló weboldalnál itt sem biztos hogy érdemes a tökéletességre törekedni, és ülni a megfogalmazáson heteket, hiszen a jövőben ezek bármikor módosíthatóak. Tehát ha egy jó és használható weboldal kell, gyorsan, akkor erre van megoldás.

Nem értek hozzá, nem akarom én megcsinálni!!!

OK, teljesen egyetértek, sokan vannak, akik nem szeretnének a weboldal elkészítésével saját kezűleg bajlódni. Ekkor érdemes megbízni egy webfejlesztőt, hogy építse fel az oldalad. Ebben az esetben is azért érdemes a WordPress mellett maradni, mert ez egy komoly előny akkor, ha épp fejlesztőt szeretnél váltani. Talán már Te is belefutottál abba a helyzetbe, hogy egy más által leprogramozott weboldalt egy fejlesztő sem szeret átvenni, mert ahhoz előbb meg kell tanulni, meg kell érteni az eredeti weboldal programozását. Ha azonban WordPress oldalad, van, akkor az egész honlap egy egységes szabvány nyelven készült el, a fejlesztő által jól ismert motorral. A későbbi módosításokhoz tehát bármikor tudsz majd segítséget találni. Azt pedig talán alapértelmezettnek lehet venni, hogy egy ilyen típusú weboldal általában lényegesen kedvezőbb áron tudsz készíttetni, hiszen a fejlesztőnek itt nem a a weboldal programozásával kell foglalkoznia, hanem egyes elemekből kell “összelegóznia” az oldalt.

Nincs kifogás

Például a fentiek miatt sem tudom elfogadni, azt ha valakinek támad egy jó, piacképes ötlete, és az egész azon csúszik el, hogy azonnal egy tökéletes(nek vélt) weboldallal szeretne elindulni. Inkább indulj el valahogy, mintsem a kezdeti nehézségek, a tervezés és a kivitelezés elvegye a fókuszt a lényegről. Ráadásul a “csúszás” alatt, mindig az lebegjen a szemed előtt,. hogy a potenciális ügyfelek a Te késlekedésed alatt, azt a pénzt amit Neked adnának, adják a konkurenciának.

Tehát a gyorsaság fontos!

Barátom, ezt inspirációnak szántam, fel a fejjel, akár holnapra kész lehet a weboldalad!

Comments

  1. Temesvári Richárd szerint:

    Én is találkozom ilyen ismerősökkel, partnerekkel és meglepve hallom sokszor, hogy 6-9-12 hónapja vár a programozóra. DE MIÉÉÉÉRT??? Ilyen türelmesek vagyunk? Ennyire ráérünk pénzt keresni? Az utolsó ilyen beszélgetésnél én is egy WP ajánlottam egy helyi vállalkozónak, mutattam pár mintát, én milyennek képzelem az ötletét… nagyon tetszett neki.
    De ez volt 1,5 hónapja, tegnap beszéltünk újra és ott tart, hogy “ááá, hát gondoltam adok még egy esélyt a srácnak aki ígérte, mert állítólag már 90%-os a meló…” – és még 90%-ról sincs kész 1,5 hónap alatt??? Nem értem. Komolyan. Szerintem nem ez az igazi ok, de van akiből nehéz kiszedni mi az. Az igazság talán ott van, hogy a komfortzónát kéne átlépni hozzá. Azt meg nagyon nehéz, amíg megvan másból a betevő!

  2. Egy wordpress felépítés gyorsan is mehet, ha egy kicsit értenek hozzá. Itt ingyenes videók is vannak, hogy kell ezt csinálni: http://napiminimum.hu/penzterm.....elepitese/

  3. Kata szerint:

    Szerintem meg sok a hanyag és lassú programozó… Bár abban is igazatok van, hogy sokszor a megrendelő elhatározása nem elég erős….

    • Takács Zoltán szerint:

      Mint weboldal készítő had mondja ugyanezt (csak fordítva): szerintem meg van sok hanyag megrendelő, aki úgy gondolja hogy elmondja az ötletét, és a programozó kitalálja hogyan működjön az üzlete, melyik csomagküldővel szerződjön, mit irjon a szolgáltatásról, legenerál törzsvásárlói riportokat, kitalálja az értékesítési, szállítási, garanaciális és utóajánlati stratégiákat, megírja a hírleveleket, és válaszol az érdeklődőknek. Sőt a praxisomban voltak olyanok, akik az egész internetes értékesítésüket, üzemeltetéssel együtt mindenestől át akarták passzolni bagó havidíjért. Mikor megkérdeztem, hogy ha ezt mind megvalósítom, akkor miért gondolja, hogy az Ő vállalkozásán keresztül akarom beszerezni az árut, és nem közvetlen a gyártótól. Szóval kedves megrendelők: A WEBLAP NEM ÖTLET, hanem egy részletesen kidolgozott, megfogalmazott (bár ebben legtöbbször segítünk) bolt. Ha valaki így áll hozzá, a programozó sem valószínű hogy ülni fog rajta, hiszen addig nem lát pénzt belőle, amíg nincs kész.

      • lacus szerint:

        Teljesen egyetértek az előttem szólóval, sok megrendelő van, aki a programozótól várja a csodát, összesen 7325 Ft öthavi részletben történő kifizetése ellenében, + titoktartási kötelezettség aláíratásával…

        De hogy konstruktív is legyek: akinek az ötlete túlmutat egy sales oldal létrehozásán és komolyan is gondolja (pénzt/időt/energiát szán rá), annak javaslom megfontolásra a Ruby on Rails (Ruby), vagy Django (Python) keretrendszereket.

        Egy profi nagyon gyorsan összerak bennük egy prototípust, ami ha beválik, lehet tovább fejleszteni, optimalizálni, de a lényege, hogy a publikálható alap nagyon hamar megvan, legyen bármi is az igény.

        Természetesen az ilyen fejlesztő nem olcsó, de a fejlesztési idő rövid és aki ilyennel foglalkozik az általában túlnőtt már a wp/joomla összekattintgatós korszakon (ha volt neki olyan egyáltalán), kvázi kvalifikált.

        Django-ban beépítve található a felhasználó kezelés, jogosultságok kezelése, automatikusan generál az adatbázis táblákhoz admin felületet.

        Ruby-ban a fentiek pár sor beillesztésével szintén megoldhatóak és még sok minden más is.

      • Évi szerint:

        Régi téma de ….Nagyon igazad van! Van aki azt hiszi hogy a weboldal majd magától elintéz mindent, automatikusan.
        Nem fogja fel, hogy ha elindít egy szolgáltatást ott ügyfélszolgálat kell, nem akar szöveges tartalmat írni a saját weboldalához. Nem akar még egy Pay-pal számlát sem önállóan megnyitni, csak felteszi a kezét, hogy jaj én nem értek hozzá és a lehető legolcsóbban automata mindent elintéző weblapot akarok. Olyat ami magától kiszámol mindent, emberi érintés nélkül számláz, jutalékot számol, és szintén beavatkozás nélkül ki be küldözgeti a pénzt a saját bankszámlájára… :P.
        Nem akar logót terveztetni. Nem akar egyedi fotókat készíttetni hanem ingyen akar képeket a webről, nem érdekli hogy az jogtiszta vagy sem… szóval egy sötét megrendelőnek sokszor hiába akarsz dolgozni, mert ott akad el a dolog hogy ÖTLETE van, de nem hajlandó a kisujját sem mozdítani. A WP motor demó tartalommal pedig nem fog neki pénzt csinálni, akár milyen szuper a sablon.

  4. Teljesen egyetértek a cikkel, a saját bőrömön mindezt megtapasztaltam. Volt egy pár kanyarunk még a WP után is (aki elvállalta, mégsem értett igazán hozzá, így dupla idő/munka volt végül helyrehozni), de most már szépen fut a rendszer. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

  5. Teljesen egyetértek Zsolttal, egy WordPress alapú weboldalt néhány lépést kivéve bárki össze tud rakni. Könnyű felépíteni, megérteni és kezelni, ezért olyan népszerű. Ami azonban a dizájnt, azaz a sablont és a funkcióit illeti, már nem olyan egyszerű a helyzet. Én WordPress weboldalakat fejlesztek és amerikai dizájner cégek fizetős sablonjait forgalmazom. Nálunk szinte egyet sem lehet eladni úgy, ahogy az eredetiben adott. Kevesebb, de inkább több módosítást kér mindenki, és a többség inkább teljesen egyedi dizájnt fejlesztet, saját funkciókkal. A sablonok mellett a bővítményekre is jellemző, hogy egy csoportjuk jól használható, mert kellőképpen testre szabható, azonban majdnem minden esetben másra lenne szükség, mint ami a meglévő bővítményekkel elérhető. Tehát a sok lehetőség mellett sokkal változatosabbak az igények, és az emberek azt várják el, hogy minden megoldható, akkor oldjuk is meg. Ez azért jó, mert így a fejlesztőnek van munkája. Viszont az egyébként készként árulható termékeket nagyon nehéz vagy lehetetlen forgalmazni. Magyarországon legalábbis, az én tapasztalatom alapján.

  6. Cziráki Balázs szerint:

    Lehet wordpress-el is indulni, lehet ingyenes honlapkészítőkkel, én csak örülök, ha az ügyfelem már úgy jön, hogy van legalább pár oldalnyi tartalma, egy látványt illető elképzelése, esetleg egy kisebb ötlete arra, hogy mire akarja a honlapját.

    Mint programozó, szorgalmazom a fentieket, DE:

    Aki komolyan gondolja, az keressen komoly programozót, kérjen határidőre garanciát, illetve gondolja ki előre mit szeretne. Vagy kérje egy profi tanácsait, segítő kérdéseit, heteket, hónapokat lehet spórolni azzal, ha jó a kivitelező, és nem “a haverom fia informatikai suliba jár”.

    Ahelyett, hogy maga venné a nyakába a témát, és készítene egy középszerűt, inkább keressen láthatóan jó programozót, és segítse őt a munkájában.

    (A wordpress egyébként csodás rendszer, de tapasztalatom szerint fél-egy év után az ilyen honlapok lecserélésre kerülnek, vagy teljes felejtésbe merülnek, nem tudnak hosszútávú megoldást jelenteni, ha nem komoly az előkészítés és a kivitelezés.)


    Cziráki Balázs
    czirakib@gmail.com

    • Az az utolsó bekezdésed mindenképpen érdekes tapasztalat, én ilyennel még nem találkoztam. Elég ha csak a saját példánkat nézem, ez is egy WP oldal.

      • Cziráki Balázs szerint:

        Lehet hiányosan fogalmaztam: nem a WP-vel van gond, ti egy jó példa vagytok erre. Inkább azzal, amire egyesek használják, illetve ahogy.

        Nálunk sokszor azért került teljesen lecserélésre, mert kiderült, hogy az ügyfél igényei annyira mások, mint amit a WP igazán jól tud, hogy több munkaidő lett volna WP-be ezeket a megoldásokat belefejleszteni, mint elővenni a saját szolgáltatásunkat. De ugyan ez igaz arra, amikor egy adott webshop rendszert kell összekötni egy meglévő számlázóval-raktárkezelővel, ami teljesen más logikában tárolja az elemeket, kategorizálást, …

        Lehet úgy kéne mondanom inkább: eszközt célhoz választunk. A WP eszköz, ami meghatározott célok elérésére jó. Nincs olyan, hogy univerzális.

        (És ahogy Baló úr lentebb írja, a cikketek a nagy magyar átlag affinitást és attitűdöt figyelembe véve úgy visszhangzik majd a fejekben, hogy “a programozók lusták, jobb ha wordpress-t használsz, mert az még ingyenes is”. Tudom, hogy nem ezt akartátok mondani, de szerintem sok helyen ez cseng ki a mondatokból. Tény, hihetetlen ócskaságok vannak a piacon, nem csak programozás, de design és marketing alapokat tekintve sincs rendben a honlapok 99%-a, de a maradék egy százalékot meg lehet találni. Csak keresni kell, nem a kiutat, hanem a megoldást.)

        • Mészáros Gábor szerint:

          Abszolút egyet tudok érteni az általad elmondottakkal.
          A WP jó, a nyílt forráskódú eszközök jók, de nem mindig és nem mindenre.

          És a cikknek (és ez már nem az első ilyen) tényleg van egy ilyen kicsengése hogy a fejlesztők idióták, lassúak, itt van nekünk a mindent megoldó, ingyenes és tökéletes wordpress.

          Egyrészt mint tudjuk, nincs ingyenebéd, másrészt ha az ügyfelek tudnák hogy mit akarnak, milyen lehetőségeik vannak és ezeket milyen eszközökkel szeretnék elérni, nagyságrendekkel jobban haladna a munka.
          Vagy ha nem értenek hozzá, az sem baj, csak akkor meg hallgassanak arra, akinek ez a szakmája.

          • Gábor,

            posztnak egyáltalán nem volt olyan célja, hogy azt sugallja, hogy a fejlesztők idióták, dehogy is! A cikk arról szól, ha van egy ötlet, gyorsan vágjon bele, csináljon egy egyszerű oldalt, kezdje el. Aztán majd később lehet a kockából gömböt csinálni, de addig is kilépett a nyilvánosság elé az ötletével.

            Erre – szerintünk – a legjobb megoldás a WP, mert egy viszonylag jó rendszert kap, kezdéshez mindenképpen, és a későbbiekben még oylan irányba mehet vele, amerre csak akar.

        • Évi szerint:

          Ez tökéletes megfogalmazás. Nincs bosszantóbb mint amikor kész vagy időre minden csúcs, és a megrendelő rájön hogy ja … el is felejtette mondani hogy még ez meg az jutott eszébe és ezt meg azt kéne bele tenni… sőt a második befejezett változat után is vannak újabb ötletei. Ha elég jó a webmester akkor már előre megpróbálja az ilyen szeleket kifogni az ügyfél vitorlájából és olyat ajánl ami nagyon rugalmasan bővíthető plusz szolgáltatásokkal…. De az eszetlen lusta megrendelőre aki ötletel de konkrétan azt várja, hogy majd a webmester találja ki alkossa meg és vigye az egész vállalkozását egyedül, és nem hajlandó a saját kész weboldalának működtetését elindítani megtanulni vagy valakinek betaníttatni, akkor sincs orvosság.
          Ráadásul a kedves megrendelő nem szereti kifizetni a sokszoros munka az árát.
          Ha megnézitek Csepregi Balázsék legújabb termékének promójában külön felhívják a figyelmet arra, hogy a weboldal nem fogja a vállalkozó helyett vinni a vállalkozást, helyette gondolkodni sem fog stb. stb. Komolyan és előre kiemelik hogy milyen hozzáállás szükséges és milyen meglevő vállalkozói tapasztalat esetén a leghatékonyabb az ő termékük, ami egyébként automatizálja az ügyfélszerzést, és sok olyan folyamatot ami a termékértékesítéssel pénzkezeléssel számlázással együtt jár. De nem helyettünk dolgozik! Ezt kéne felfogni az IT analfabéta ötletgazdáknak.

      • Cziráki Balázs szerint:

        Ahogy látom a téma elég nagy terjedelmű anyaggá vált pár perc alatt, szerintem fontoljátok meg a téma folytatását, másik oldal feldolgozását.

        Ha ehhez elfogadtok pár meglátást, e-mailben elérhető vagyok.

        • Nagyon jó ötlet! Tökéletesen látjuk a “másik oldalt” is, hiszen évekig azon az oldalon dolgoztunk mi is. És most sem az “egyik oldalon” vagyunk, hanem talán valahol a kettő között. :) Kösz a tippet!

  7. 10 nap alatt 3-an webáruházat feltöltve! (Joomla+Virtuemart) Egy programozó haver, aki 8 éve nem dolgozik a szakmájában, egy csőszerelő aki fél éve az internetet sem ismerte és én aki 2 éve láttam először fantáziát a netes értékesítésben és építésztechnikus vagyok.
    Ha egy “szakembernek” aki évek óta állítólag ezt csinálja 1 hónapnál több kell, akkor az nem a Te embered!
    Ezekben az esetekben inkább az emberi lustaság ami az időt húzza!

    • Cziráki Balázs szerint:

      Örülök az örömödnek, de azért afelett ne röppenjünk el, hogy nem minden esetben elég egy már meglévő rendszert feltelepíteni (lásd fentebb a wordpress-es kolléga kommentje, miszerint mindenhol van kis egyedi igény).

      Az viszont tény, hogy teli van a piac munkaképtelen, lusta programozókkal, és még a kevés elkészült munkájuk minőségéről, használhatóságáról nem is beszéltem. (Esetünkben gerinces programozó azt is megnézi, hogy egy joomla vagy wordpress kiszolgálja-e majd az ügyfél igényét, vagy csak nagynehezen, majdcsak megszokja, és úgyse kell az neki, odavágja elé.)

      • Igen az nyilvánvaló, hogy akadtak nekünk is problémáink, főleg mivel az adatokat egy régebbi rendszerből hoztuk át. És a csv import sem úgy működött ahogy kellett. De ezeket egy két belepiszkálással meg lehetett oldani. (Ehhez már a programozó haver kellett!)
        Itt inkább arról van szó, hogy csak akarat kérdése, hogy valaki elkészíti a weboldalt időben, vagy csak az időt húzza. Főleg mikor arról van szó, hogy pénzt keresni szeretne vele az illető és nem “hobbi” honlapot készíttet.

        • Cziráki Balázs szerint:

          Egyetértünk, csak én azt mondom, hogy ahelyett, hogy mindenki belekezd a “programozásba”, inkább legyen a vállalkozás sikeres, és tudjon megfizetni egy komoly kivitelezőt, aki hajlandó nekik pl. általános webes kommunikációval kapcsolatban tanácsot adni.

          Ti az a ritka csapat vagytok, akik el tudtak indulni akaratból, de azt kérlek gondold meg, hogy milyen szintű webhez kapcsolódó szakmai tudást birtokoltok. Kívánom hogy legyetek sikeresek, amivel egyidőben növekedni és fejleszteni is kell majd.

      • Balázs, ez: “teli van a piac munkaképtelen, lusta programozókkal” minden piacon így van. Csak a programozót kell behelyettesíteni. A mi piacunk se különb…

    • Árpád szerint:

      10 nap alatt nem lehet 3 webáruházat elkészíteni és feltölteni

      állítani viszont, hogy ilyen lehet, na azt igen

      • Attól, hogy neked még nem sikerült, ne állítsd, hogy lehetetlen! Joomla-val és VirtueMart-tal simán megy. És ez tapasztalat, nem vélemény!

        Egyébként nagyon kezdőknek jó a WordPress, de a Joomla-hoz képest elég fapados.

        • Árpád szerint:

          nem rólam van szó, valójában félreolvastam, elnézést

          magam részéről már nagyon sok mindent fejlesztettem, igaz még senkinek sem ígértem webáruházat 10 nap alatt, akkor sem, amikor 8 webes fejlesztővel dolgoztam

          a wordpress, meg a joomla, meg a drupal, meg minden rendszer halott webes szakértelem nélkül
          szórólapnak jó egy kezdő vállalkozásnak

          vagy akkor jó, ha a tulajdonos mániákusan tanulja a webet és maga is némileg szakember lesz
          minden más esetben jobb ha inkább cipőt készít a cipész, webet meg a webes szakember
          ha én cipőt, vagy ruhát kezdenék el készíteni, sok 10, vagy 100 óra után nyilván használhatót is készíthetnék, de ahelyett inkább webet készítek, mert annak egy részéhez egy keveset értek és azt egyelőre meg is fizetik

      • Csak egy kis helyesbítés:
        “10 nap alatt 3-an”
        10 nap alatt 3 fő készített el egy webáruházat – nem pedig 10 nap alatt 3 db webáruházat készítettek ;)

        • Árpád szerint:

          igen, akkor félreolvastam.
          10 nap alatt 3-an 1 webáruházat, az ha 8 órás munkaidővel számolunk, az 240 munkaóra.
          Hááát…

          Nem olcsó mulatság, de szórakozásnak lehet hogy megéri, egy minden bizonnyal amatőr vállalkozásnak.

  8. Istvan szerint:

    A legtobb bukott honlapfejlesztes okai a kovetkezok: olcso programozo aki nem nagyon motivalt h idoben kesz legyen, nincs szerzodes es kotber, csak igergetes, nincs epkezlab specifikacio, csak “szeretnek egy ilyet”. Egy minimal oldalra is erdemes egy wireframet kesziteni (szakemberrel) es kozben/utana valasztani programozasi technologiat (egyedi v cms) ill ha cms akkor megfelelo sablont stb.
    A hazakat sem a komuvesek tervezik…

    • Cziráki Balázs szerint:

      Ennek 90%-át a feketézés hozta magával: szerződés-garancia nincs, ezáltal munkamorál és fegyelem se nagyon, a megrendelőnek ezzel párhuzamosan nincs ideje leülni 2x 2 órára specifikálni, a wireframe-t és a folyamatok megtervezését, adott termelőegységhez, csoporthoz igazítását már nem is mondom…

      OMA srácok: javaslom arról is írjatok egy cikket, hogy mennyire megérné végre nem lefelé spirálozva spórolgatni a vállalkozói szférában, ezzel az ócska munkát bevonzani.

    • atlantisguru szerint:

      …nincs epkezlab specifikacio, csak “szeretnek egy ilyet”…

      Ugyan csak kiragadtam egy részletet, abból, amit írtál, de pontosan ez az, amivel leginkább egyet értek. Ha van egy jó elképzelésem egy üzleti vállalkozásra, amihez szükségem van a kiinduló téma szerinti weboldalra, akkor az a minimum, hogy tudom, azt hogyan képzelem el.
      Az, amit az alább hozzászóló, Balázs is említ, hogy “…nincs ideje leülni 2x 2 órára specifikálni, a wireframe-t és a folyamatok megtervezését,…” nem szabadna, hogy előforduljon. Sőt, minimum.

      Gondolom “ritka” példa, de egy ismerősöm apróhirdetős oldalt szeretett volna készíttetni 1 évvel ezelőtt, hogy annak a fizetős részéből termeljen profitot.
      Amikor egy “lusta programozós” kudarc (3 hónap fejlesztés és még csak hozzá sem kezdett) után hozzám fordult. A leginkább azon lepődtem meg, hogy egy fél spirál füzet tele volt egyszerű ceruzás rajzokkal, feliratokkal, pontokba szedett működési elképzelésekkel. Amikor leültünk és átnéztem a rajzokat, 30 perc múlva szinte kész vázat mutattam neki, amire csak bólogatnia kellett.

      Ezzel példával azt akartam szemléltetni, hogy szinte “2×2 óra” konzultáció sem kell, ha a megrendelő tudja pontosan, hogy mit is szeretne. És ehhez neki egy fikarcnyit sem kell tudnia programozni. Az a programozó dolga.

      Ugyan a példában a “lusta programozó” története is benne, van, de én nem ezt az oldalt akartam erősíteni a hozzászólásomban.

      Igazából, ha valaki becsülettel végigolvassa az összes hozzászólást, akkor azokban minden benne van, amit a témáról tudni érdemes. Már csak be kell keretezni, és megfogadni őket! :-)

  9. Jó sokáig én is így gondoltam, hogy a wordpress mennyire jól kiváltja a programozót, ma már nem így gondolom. Még akkor sem, ha az ember belenyúl és átprogramoza. Azt mondom, hogy egy darabig megteszi, aztán érdemes egyedi fejlesztésűre váltani. Gyorsabb, megbízhatóbb, kevésbé feltörhető lehet, ha jó ember csinálja. Azért tanulom a php programozást, mert erre van igény, nem is véletlenül.

    • “Azt mondom, hogy egy darabig megteszi, aztán érdemes egyedi fejlesztésűre váltani.”
      ebben nincs igazad. nekünk van egy saját fejlesztésű (nagyon klassz) tartalomkezelőrendszerünk, de az utóbbi időben wordpress oldalakat készítünk. többnyire saját sablonnal, nagyon sok egyedi fejlesztéssel (pl egy nagyobb munka: vipbusiness.sk). a váltásnak két oka volt: 1. sok olyan tenderen indultunk, ahol kikötés volt, hogy nyílt forráskódú rendszert adjunk (ha összeveszünk/a terroristák lebontják a céget, akkor könnyen át tudja venni egy másik cég. 2. a wp-ben gyorsan és egyszerűen össze tudunk rakni egy belépő-szintű oldalt – amit később tovább lehet fejleszteni.
      a napokban hallottam, h pl. a cnn oldala is wp-alapokon van – csak épp sok-sok egyedi ráfejlesztéssel.

      • A NASA is CMS rendszert használ.

        Egy egyedi fejlesztésű oldal legfeljebb annak jó, aki csak évente egyszer frissíti az oldalát. A gatyám rámenne, ha naponta-hetente kellene a fejlesztőnek elküldenem, hogy mit tegyen fel. Az időről nem is beszélve.

        Életem legjobb választása volt a Joomla. Tulajdonképpen azt csinálok vele, amit akarok. Akár a sablont is átszabhatom, amiből több tízezer van a neten. Az egyéb ingyenes kiegészítőkből is kb. ennyi lehet. És mindezt ingyen, komoly fórum támogatással.

        • Ki mondta, hogy egy egyedi fejlesztésű rendszer nem pont olyan könnyen kezelhető, mint egy jommla? Vagy akár könnyebben..

          • Bocs, nem egyértelműen fogalmaztam. Úgy értettem, hogy egy egyedi fejlesztésűn én weboldalt értettem, nem CMS rendszert.

            Természetesen egy egyedi fejlesztésű CMS rendszer a legtökéleteseb megoldás, mert minden egyedi igényt ki lehet vele elégíteni.

            Egyszer én is indítottam egy ilyen vállalkozást, 300.000 Ft-ért megépítették a fejlesztők a rendszert, benne vagy 20 különböző sablonnal (egyébként 100 sablon szerepelt a megbízásban), aztán magamra hagytak az egésszel. Ezért már én sem bízok a fejlszetőkben.:-(

            • Erre valóak a karbantartási szerződések.
              Azt hiszem az nem elvárható a fejlesztőktől sem, hogy egy egyszeri megbízás után a világ végéig fogják a megrendelő kezét, és lessék minden kívánságát.

              Olyan szerződést kell kötni, ami ezt az igényt is magába foglalja, és természetesen az érte járó juttatást is.

              • Itt nem karbantartásról volt szó, hanem még azt sem csinálták meg, amit megbeszéltünk. És nem tartoztam egy fillérrel sem. Egyszerűen abbahagyták és ennyi. Nem fejezték be.

                • Cziráki Balázs szerint:

                  A kevés becsületes fejlesztő nevében érdeklődöm: nálad maradt a készített kód, és befejezetlen, vagy még csak kód sincs? Ha nálad maradt, mi szoktunk félbehagyott munkákat kiértékelni, átnézni, hogy érdemes-e és ha igen mennyit kell belerakni még. Keress meg nyugodtan privátba.

    • János,

      ez kizárólag az igényektől függ! Ha menetközben jönnek olyan ötletek, amit egy WP nem bír el, akkor persze váltani kell.

      A feltörhetőség pedig 99%-ban kivédhető és az a maradék 1% bárnilyen más CMS-nél is megvan!

  10. Egyetértek Cziráki Balázs úrral!
    Minden szakmában vannak megbízhatatlanok, kóklerek. Sőt az ügyfelek sem mindig egyformán elégedettek, nem mindig sikerül minden a terv szerint. Ilyen sztorikat százával hallani, grafikusokkal, kőművesekkel, autószerelőkkel is. A különség ott az, hogy nincs egy free fal építő program, vagy egy free vízpumpa szerelő script.

    Ha az ötlet akkora volt, hogy elég hozzá egy wordpress, egy ingyenes sablonnal, néhány szöveges oldallal, akkor mindenképpen egyetértek a cikkel. De egy olyan ötletet ami “ha megvalósítja nem lesznek anyagi gondjai” elengedni egy rossz alvállalkozó miatt, azt kicsi erős.

    Bizonyos esetekben megfelelő egy wordpress blog motor, bizonyos esetekben nem. Mindíg a célhoz választunk eszközt. Van, hogy a weboldal készítő is wordpress-t javasol, de van, hogy egyedi fejlesztést. Ha az ügyfél tudja, hogy mit akar az már fél siker.

    De úgy nagy általánosságban arra bíztatni a cégeket, hogy ne is keressenek egy normális alvállalkozót mert a programozók úgy ahogy vannak egy megbízhatatlan brigád, használjanak inkább wordpress-t azt ferdítésnek érzem.

    Tisztelettel Baló Tamás

    • Tamás,
      az induláshoz mindenképpen elég lett volna egy WP. És alapvetően erről szól a cikk: gyorsan egy weboldalt, hogy elindulhassak. Aztán utána lehet reszelgetni az egészet.

      Egyébként az ügyfél sajnos a legtöbbször nem tudja, hogy mit akar. Illetve annyit tud, hogy egy weboldalt szeretne, amiben van ez, meg ez, meg ez. De hogy ez technikailag hogy van felépítve, egy ingyenesen elérhető CMS-re vagy egy cég egyedi saját fejlesztésére épül-e, nos arról fogalma sincs.

    • Ebben abszolút igazad van! Nem azért kell a cégeknek CMS rendszert használni, mert a programozók mgbízhatatlanok – ez így általánosítás és tekintély rombolás a programozókra nézve.

      Azért használjanak CMS-t, mert 99%-uknak nincs szüksége egyedi fejlesztésű honlapra! Egyszerűen felesleges!

  11. Manapság a WordPress segítségével szinte bármilyen oldal, portál, webshop felépíthető. Ami rendkívül fontos, hogy a weboldal elérje a kitűzött célokat: egy jó terv, egy jó csapat amely lelkesen, időben elvégzi a feladatokat, plusz ami még nagyon fontos, hogy az ügyfél is lelkes legyen, segítse a honlapkészítő céget az időben átadott tartalmakkal, és támogassa a munkát a témához szükséges szakmai tudásával. A sikeresen átadott honlap után még rengeteg feladat vár az ügyfélre, és a honlapkészítő cégre is ahhoz, hogy sikeres honlapról beszéljünk. Ez tetszik a bejegyzés végén: “Barátom, ezt inspirációnak szántam, fel a fejjel, akár holnapra kész lehet a weboldalad!” :9

  12. Ha már CMS, akkor Drupal..:-) Ha már CMS, akkor ne felejtsd el frissíteni! A legtöbb ingyenes CMS-t azért törik fel, mert a használt komponensek, modulok, plugin-ek nem kerülnek frissítésre.

    • Drupal: ízlések és pofonok :) Az is remek rendszer, sokan használják!

      De az utolsó mondatoddal egyetértek, és annyit még hozzátennék, hogy az adott tárhelyen is nagyon sok múlik!

  13. Nekem a Joomla-tól az vette el a kedvem, hogy ez a keresgélés a bővítmények között nem nagyon ment, hogy melyik mit tud és ha nekem nem pontosan az kell, akkor azt hogyan tudom megcsinálni. Nem tudom a WP vagy Drupal miben különbözne ebben a tekintetben.

    • WP-hez sokkal több bővítmény van! Jelenleg pontosan 21.278 ingyenes , de rengeteg fizetős plugin is létezik, amelyekkel szinte bármilyen kérés, kérdés megoldható.

      • azért a fizetős pluginekkel se lehet mindent megoldani :( vagyis komolyabb weboldalt nem igen lehet programozó, designer – és projektmenedzser – bevonása nélkül megvalósítani.
        a pluginek használata a kompromisszumok művészete :)

        • Nem azt írtam, hogy MINDENT meg lehet oldani, hanem azt, hogy “szinte bármilyen kérés, kérdés megoldható”. :) A programozási tudás alapfeltétel egy honlapkészítőnél, enélkül nem javasolom senkinek, hogy próbálkozzon a szakmában, legyen szó akármelyik könnyen használható CMS-ről.

      • Adamko Feri szerint:

        Ez klassz! Én ezt inkább hátránynak érzem. Van minden igényre 20 megoldás, honnan tudjam melyik a legjobb. Elkezdem kipróbálni, na el is telt 3 nap. :-) A “csillagok” nem számítanak, csak ritkán.

        • Használd a magyar WP fórumot! Remek közösség, és szerintem ilyen esetekben is segítenek! http://forum.wphu.org/

          • Haladó témákban tényleg lehet velük értekezni, azok már nekik is izgalmasak, a tapasztalatuk pedig sok. De ne próbálj meg alapkérdéseket feltenni, mert a legjobb esetben is (ha egyáltalán kapsz választ) azt írják, hogy “nézd meg a doksiban”… Anno a WP-Sulit épp azért indítottam, mert a WP fórumosok többnyire fiatal programozó srácok voltak, és nem voltak valami segítőkészek a totál kezdőkkel. Lényegében nem értették sokszor, hogy mi a problémája egyeseknek, és türelmetlenek voltak válaszolni a kezdők kérdéseire.

  14. Tulajdonképpen 3 népszerű és ingyenes CMS alapmotor van, a WordPress, a Joomla és a Drupal. Mindegyikhez kismillió bővítmény, blokk, hamar megvan belőle az oldal. Én Drupalt használok, nekem az jött be.

    De van még egy eszköz, amivel komplett weboldalt lehet azonnal felhúzni. Én a magamét – az egyiket – amíg tanulmányoztam, volt, vagy fél nap, de az ügyfélnek készítettem a szeme láttára egy komplett kis sales oldalt, több aloldallal 3 óra alatt!
    A Googlénak is van egy ingyenes motorja, mely felhő alapú tárhellyel működik: Sok jó sablon, modulok, blokkok, ami kell, ráadásul összekapcsolható a Drive fájljainkkal (docs) innen kép, poll, stb
    https://sites.google.com/
    itt bárki dolgozhat, ha van google accountja (gmailje) és saját domain alatt is futtatható, telepíteni nem kell..Ennél egyszerűbbet nem ismerek, de természetesen ez a kezdet, később jöhetnek a nagyobb fejlesztések akár.

    • Igen ez is jó ötlet, bár azért a Google Webhelynek nulláról indulva jóval több kötöttsége van mint egy WordPressnek, nem?

      • Árpád szerint:

        vicces dolog úgy költségről, meg ingyenességről beszélni, hogy szakmát tanul az, aki belevág az ingyenes rendszer használatába
        napokat, heteket tölt azzal, hogy egy kezdő szintjére érjen, amit nem számol el költségként
        az eredmény pedig mindenképpen minőségi kompromisszum lesz

        a legtöbb site fejlesztése kb. sok évnyi tapasztalat után a megrendelő miatt akadozik:
        – vagy azért mert olcsó, nem kompetens fejlesztőt választ,
        – vagy azért mert nem képes tartalmat produkálni, illetve dönteni tartalmi vagy vizuális kérdésekben

  15. Varga szerint:

    Sziasztok!

    Én is most szeretnék egy saját céget indítani egy komoly internetes honlappal. Tudna nekem valaki segíteni, hogy valamilyen jó kis pályázatot találjak honlapfejlesztésre, kialakításra, készítésre?

    Köszönöm előre is.

    • Cziráki Balázs szerint:

      Ugyanitt pályázatfigyelő partnert keres egy webes kivitelező csapat. Ügyfeleink nagyrésze kiskereskedő, vagy szolgáltató.

    • legjobb tudomásom szerint nincs aktuális pályázat, csak nagyon nagy (több milliós) portálokra). vannak olyan fejlesztések, amihez lehet weboldalt is csatolni. ilyen pl. az elektronikus kereskedelem és üzletvitel fejlesztése (GOP-2.2.1/KMOP-1.2.5). pályázatírót tudunk javasolni, a megvalósításban pedig szívesen részt veszünk :)

  16. Értem én, hogy a bejegyzés egy WP reklám, de azért leírnám a véleményem.
    Hangsúlyozom az elején, hogy semmi bajom a WP-el.

    Tehát első körben szerintem azért tart olyan sokáig, mert megszületik az elképzelés, az igények, kialakul a kép, és akkor kivitelezőt kell találni. Viszont sajnos a magyar piacon az emberek nem szeretnek fizetni, ezért nem egy profi weblap építőt választ aki WP vagy Joomla alapokon egy hét alatt elkészíti az oldalt 80-100 ezerért, mert az rettentő drága. Inkább az unokaöccs, vagy a kislány barátja, aki azt mondja 5 ezerből megoldja. És itt jön az, hogy a 2 hónapban még nem olyan, nem azt tudja. Ez az első csúszási ok.

    Aztán van az, amikor a megrendelő sem tudja mit akar, és a kivitelező nyolcadszor is újra elkészítette, kipofozta az oldalt, de még az sem tetszik. Ez is nagyon sokáig tart, akár hónapokig, és mindkét félnek ugyancsak ráfizetés.

    Talán ez a két leggyakoribb ok.

    Tehát kedves weboldalt kívánók, tessék konkrét elképzeléssel a leg részletekbe menőkig leírni az elképzelést, és a megfelelő kivitelezőt kiválasztani, nem sajnálva azt az összeget, amit kér. Egy jó szerződéssel pedig kivédhetőek a kellemetlenségek.

    Vagy tessék megtanulni weboldalt építeni, és akkor megoldhatja magának, és még az is kiderül, hogy miért kerül olyan sokba, ha hozzáértővel csináltatja.

    Remélem nem volt túl negatív hangvételű… :)

    • “Értem én, hogy a bejegyzés egy WP reklám…” huntR, nem jól érted! :)

      Fizetési morál: ez is jó téma egyébként, megér egy misét. Tudjuk, ismerjük a helyzetet, még akkor is ha mi évek óta már más modellben dolgozunk.

      Ahhoz, hogy ezt a más modellt elérd, csak marketingre (és persze utána valós teljesítményre) van szükséged. A weboldalt is lehet csomagtermékként árulni, előrefizetéses konstrukcióban.

      Most persze felmerülhet benned, hogy persze, a mai világban ki fizet ki előre egy weboldalt??? Hát itt lép közbe a marketing, hogy elhiteted a látogatókkal a sztorid, bíznak Benned, és sok vélemény is van arról, hogy erre rászolgálsz.

      • Épp ez az!
        Azért döntöttem a lentebb leírtak mellett, mert a csomagokkal tele a padlás. :)
        Persze a konstrukció attól jó, sőt, előnyösebb a megrendelőt ellátni 2-3 választási lehetőséggel, mint hagyni álmodozni, mert úgy valóban soha nem jut a végére a dolog, de a réteg igényt is ki kell elégíteni valakinek, azt pedig nehéz csomagba szervezni.

        A lényeg, hogy nem is foglalkozom weboldal építéssel, mert rengetegen csinálják, biztos van olyan is szép számmal aki jobban, vagy szebben, vagy gyorsabban, vagy olcsóbban mint én.
        De például a 2 nap alatt összedobott joomla-virtuemart webáruházat integrálni egy számlázó-raktárkezelő programmal már olyan feladat, amit az előbb említett tömeg 98%-a nem tud elvégezni.

        Vagy mondhatnék egyéb olyan feladatot is amire igaz ugyanez.

        És azokat is lehet szűrni már egy beszélgetésből, vagy levél váltásból akiknek nem ér meg annyit a munkám amennyit kérek érte, ők többnyire nem jutnak még alku pozícióba sem.

        Vagy nagyon elkanyarodtam a témától? :)

    • A megrendelő nagyon ritkán írja le részletesen hogy mit szeretne kapni. Ezért kell a dizájnernek és a fejlesztőnek leírnia hogy mit fognak adni. Én minimum 4-5 oldalt szánok erre… Így egyértelmű, lehet rá hivatkozni, és könnyebb a módosításokat méltányosan kifizettetni.

  17. Én nem szeretem, ha azt mondják, hogy “mindent tud, csak plugint kell keresni”.
    Egyrészt az, hogy van hozzá 21.000, nem jelenti azt, hogy olyan van, mire szükség van.
    Másrészt illik frissíteni mind az alaprendszert, mind pedig a modulokat. Közben kompatibilitási hibák, stb.
    Azzal egyetértek, hogy próbálkozáshoz, kezdeti kísérletezéshez (kis pénzből! – mert azt végképp nem szeretem, ha egy cms install+theme hozzáadásért százezreket kérnek el) elegendő egy ingyenes valami, de amennyiben kialakult már a rendszer (vagy épp összedőlt) úgy sok esetben érdemes áttérni egyedi fejlesztésre.

    Mint ahogy én sem mondom, hogy mindenhez egyedi fejlesztés kell, azt sem like-olom, ha azt mondják “mindenre jó”. Mindennek megvan a helye a piacon és nekünk, fejlesztőknek kötelességünk a megbízókat tájékoztatni a lehetőségekről, tapasztalatokról, és veszélyekről is.

    Az pedig a halálom, amikor több milliós fejlesztéseket valósítanak meg wordpress-szel.
    Nem értem…
    Nagy turisztikai oldalak esetén nem érné meg speciálisan arra fejlesztett rendszert átadni? Inkább foltoz egy 3.x.y.12.z alapú rendszert egy 8.x.z.12.k verziójú modul átiratával? Aztán jönnek a bajok, amikor az alaprendszer frissítése után nem jó a modul, majd a modul frissítése után oda az egyedi átirat…
    Ha az ésszerűség diktál, akkor megvan a helye a “meló után magam összeollózom” wp-nek és speciálisan fejlesztett egyedi rendszernek is.

    Csak kérem! Becsülettel…
    Nem kell rontani az egyedi fejlesztés piacát azzal, hogy azt mondjuk “az ingyen wp mindenre jó!”, mert nem igaz.

    • “Az pedig a halálom, amikor több milliós fejlesztéseket valósítanak meg wordpress-szel”

      tv2.hu például? :)

      “Nem kell rontani az egyedi fejlesztés piacát azzal, hogy azt mondjuk “az ingyen wp mindenre jó!”, mert nem igaz.”

      Mi nem is mondtunk ilyet, legfeljebb kommentben olvashattad :) Ugye?

      • “Mi nem is mondtunk ilyet, legfeljebb kommentben olvashattad :) Ugye?”
        Így van… Nem a tv2-re gondoltam egyébként, de akár gondolhattam volna arra is.

        • Mondjuk elég ciki, hogy egy magára adó cég nem képes leprogramoztatni egy saját egyedi weboldalt, hanem egy cms-t használ. Igen, például a tv2 is ilyen. Sose értettem, hogy miért kell egy cms-hez ragaszkodni. Simán tudtak volna egy egyedi rendszert késziteni. Ez így olyan “jó lesz egy cms is” érzésre utal, miközben egy nagyon jó egyedi weblapot is képesek lettek volna csinálni. Mondjuk a rajta futó wordpresst frissíteni sem biztos, hogy olyan egyszerű, bár kitudja, hogy milyen változások történtek.

          • Dóri szerint:

            Már miért lenne ciki egy nyalt forráskódú cms??? Ha jól van összerakva, egyedi a dizájn is, akkor mi a gond vele? Hogy praktikus? :D

          • Azért kell a CMS, mert nem egy ember használja, tölti meg tartalommal az adott honlapot. Nem is értem, a NASA-nak minek egy CMS rendszer? :-)

          • János, kicsit témán kívülre mutat amit írok, de ide kívánkozik. A WordPress világán túl vannak olyan Java alapú keretrendszerek, portálok, alkalmazás szerverek és szoftver családok, hogy pl. Liferay, Broadvision, JBoss, WebSphere, ezek az igazán nagyok, az éves (!) licenszdíjak néhány tíz és többszáz millió forint között mozognak. És használják.

          • WordPress frissítés. Próbáld ki, hogy telepítesz egy legfrissebbnél régebbit, és az admin felületen rákattintasz a frissítésre. (Na ezt pl. az általam imént említett nagyok soha nem fogják tudni… LOL)

      • lacus szerint:

        Most néztem, a tv2 már nem wp.

  18. Ha gyorsan kell egy weboldal azt Joomla, Drupal, WordPress, segítéségével saját magunk is felépíthetjük. Ez mind szép és jó, a sablon megoldásokra, pl webshop, blog, hírportál. De a baj ott kezdődik, hogy az ötletek általában egyediek, így a fenti CMS-ekkel lehet, hogy nem tudjuk összekattogni a weboldalt, úgy ahogy azt elképzeltük. Én személy szerint építettem már Drupal alapon ilyen weboldalakat, ezekkel főként az volt a gond, hogy általában kényszeres megoldásokat kellett használnom, ami ergonómiailag nem volt teljesen megfelelő. Ekkor kellene egy egyedi saját modult hozzáfejleszteni, ezt az átlagember már nem tudja megoldani. Egy porgramozó, ha nem WordPress, Drupal, Joomla specialista, sőt nem is foglalkozott korábban PHP programozással (épp egy Java, vagy C# fejlesztő), nos neki beletelhet több hónapjába, míg ezt meg tudja oldani. Ezért én személy szerint az egyedileg fejlesztett rendszereket javasolom az egyedi ötletek megvalósításához, mivel előbb utóbb erre úgy is szükségünk lesz. Amit még nem árt tudni, egy webfejlesztő egyszerre sose egy weboldalon dolgozik ez általában olyan 3-4-5-6 külön projekt és ehhez jönnek hozzá fontos még ma legyen kész apróságok (1-2 óra / apróság), és ha sok ilyen apróság van, akkor csúszik minden…

  19. Nem gondoltam volna, hogy valaha is ellent fogok mondani az itteni szerkesztőknek, de ez a téma azért nem ilyen egyszerű, tapasztalatból tudom és nem azért mondom, mert történetesen honlapkészítéssel foglalkozom..:)

    A helyzet az, hogy sok vállalkozónak olyan alapszintű tudása sincs, hogy egy kész honlapot adminisztráljon oktatóvideók alapján. Egy ilyen embernek azt mondani, hogy “meg tudod oldani kis odafigyeléssel, hogy tényleg profitnövelő honlapod legyen”.. az kissé felelőtlenség.

    Persze biztosan van sok ember, aki pikkpakk megtanulja, átlátja, stb.. de a tapasztalatom az, hogy ha egy teljesen átlagos felhasználónak kell olyan weboldalt létrehozni, ami inkább új vevőket szerezni, mint a régieket elriasztja, akkor sokan bajba kerülnek.

    Nyilvánvalóan ha egyéb területeken otthonosan mozog (szövegírás, képszerkesztés, stb) és tényleg csak a honlaprendszer a híja, akkor nem lehet nagy gond.. de egy átlagos “offine” cégtulajnak fogalma sincs arról, mire van szükség az interneten. Mondanám, hogy ez az idősebb korosztályra inkább jellemző, de az igazság, hogy ez nem így van.. nagyon sokan tényleg eljutnak oda, hogy “ok, üdvözlöm a honlapomon, a cégem 10 éve foglalkozik ezzel meg azzal”.. és persze a honlap mehet a kukába, mert egyrészt senki nem fogja megtalálni, másrészt aki odatéved.. azt sem érdekli.

    A másik probléma az, hogy a legtöbb kisvállalkozó/kényszervállalkozó egyébként is leterhelt.. ok, hogy megspórol 10.000 Ft-ot, mert meg tudja tanulni a honlapkészítés alapokat, de azt is figyelmbe kell venni, hogy lehet, hogy erre elmegy majd 3 teljes napja, ami idő alatt saját szakterületén összeszedett volna 20 ezret.. így bár a honlap ingyen volt, de az eredménye negatív..

    Személy szerint azt gondolom, hogy az “otthoni” honlapkészítés kis odafigyeléssel és kellő bátorsággal gyorsan és szépen halad.. én is mindent magamtól tanultam meg, de a mai vállalkozók nagy többsége nem tud összehozni önállóan egy épkézláb honlapot, amivel utána új vevőket szerez a honlapjának. Ha mégis, akkor általában többet bukik a spórolással, mintha egy korrekt honlapkészítőt keresett volna, aki azonnal tudja, hogy a másik félnek mire van leginkább szüksége.

    • Pedig ellentmondani ér, de igazából nem is mondasz ellent. :) Hiszen van a fenti bejegyzésbe egy olyan bekezdés, aminek ez a címe: “Nem értek hozzá, nem akarom én megcsinálni!!!”. na az pont arról szól, amit Te fentebb írsz. :)

  20. Honlap gyorsan? Igen meg hozzá domainnal és kevés pénzért, addig használod meddig kel. Bármikor lemondhatod, beépített webszerkesztők, wordpress, drupal, coppermine,forum php bb, mind teljes verziók és ami lényeges nem kel bajlódni a telepítéssel, adatbázissal. A 21 században ez már egyszerű dolog, felejtsd el a 6-8 hónapos várakozást és csináld meg saját magad a honlapodat.

  21. Péter szerint:

    Minden esetre igaz, hogy mindennek valahol meg kell fizetni az árát. Az ingyenes, általános célokra készült webmotornak is. Hol is fizetjük meg ezt az árat? Első ponton rögtön az adatbiztonságnál. Amikor egy ingyenes rendszert választunk, amely nyílt forráskóddal működik, gyakran nem gondolunk bele abba, hogy ennek “mindenki” által ismertek a “hátsóajtói”. A letöltési sebességnél, felhasználói élménynél: mivel a felhasználás általános célú, nem feladatspecifikált, elkezdjük pluginekkel teletolni, aztán csodálkozunk, amikor az atomerőmű szerver is csak jópár másodperces gondolkodás után léptet, amikor egy másik aloldalra váltunk. Megjegyzendő, hogy a letöltési sebesség is már a Google rangsorolásban jelentékeny tényező. A forráskódnál: gyakran amikor a kutyulás megkezdődik, a forráskód terjengőssé válik, gyakran már a validator is elsírja magát rajt. Mindent összesítve, a korábbi hozzászólásokhoz hasonlóan azt mondom, hogy lehet ingyenes rendszerekkel dolgozni: egyéni/kisvállalkozásoknak, bemutatkozó oldalnál, tesztelni, tanulni. Aztán ha a helyzet komolyodik, egyedi fejlesztések lesznek hálásabbak! Ha pontosan tudjuk, mire van szükségünk, attól mit várhatunk, akkor nem kerülünk sem önmagunk, sem mások csapdáiba.

    • Hát szerintünk nem vezet ilyen egyenes út az egyedi fejlesztésig. Rengeteg cégnek tökéletesen kielégíti az igényeit a WP. Mi sem vagyunk ki igényűek :) de nekünk is megfelel.

      A adatbiztonság kérdésével kapcsolatban pedig fentebb írtam már egy kommentet, badarság azt hinni, hogy a WP könnyebben feltörhető, mint egy saját fejlesztésű oldal. Nem feltörhetetlen, de kb. ugyanakkora a valószínűsége.

      És lehet védekezni, ezerféleképpen!

  22. |-|

  23. Azért én ezzel nem értek egyet, mint “programozó”. Nem programozó vagyok kifejezetten cégek internetes komplett megjelenésével foglalkozunk, de ez lényegtelen.
    A WordPress egy jó választás egy egyszerű honlapnak azonban felhívnám az olvasók figyelmét arra, hogy az adatbiztonság szempontjából nem az igazi.
    S hogy mi kerül egy fejlesztésben általában sokba?
    Nos, a legtöbbször a programozónak az ügyfél elmondja a véleményét. Az ügyfél általában nem hozzáértő, különben nem lenne szüksége programozóra. Szóval…elmondja mit szeretne amit általában könnyebb egy alapjaiban újraírt rendszerrel, mint pl. egy WordPress-el megvalósítani. Egy egyedi rendszer elkészítése nem úgy működik, hogy előveszek egy régit és újra legépelem. Nem a “puzzlet” kell
    Lehet két perc alatt honlapot készíteni nulla forintért, de olcsó húsnak híg a leve.

    Köszönöm.

    • Érdekesek ezek a tapasztalatok, amiket az adatbiztonságról írtok… Attila, nem csak Te, fentebb is volt már ezzel kapcsolatban pár komment… Lehet hogy nekem vannak csak ilyen jó tapasztalataim, vagy csak azok a hangosak, akiknek rosszabbak a tapasztalataik ezzel kapcsolatban? :)

      • annyival nagyobb a kockázat egy wp-oldalnál, hogy ha az ember az alapbeállításokat hagyja, nem használja a megfelelő titkosításokat, akkor csakugyan könnyen feltörhető. és bizonyos szempontból könnyebben, mint egy egyedi fejlesztés, mivel a kalózok már tudják, hol vannak a lyukak, robotok keresnek rá a cegnev.hu (.com)/wp-admin (admin/admin) beállítású oldalakra. egy kevésbé elterjedt, egyedi fejlesztésű cms-nél hiába van nyitva ajtó-ablak, nem annyira közismert.
        de hát azért van a háznak is ajtaja, hogy bezárja éjszakára…

    • Attila, ha nem vagy programozó, és amellett biztonsági szakember, lszi ne nyilatkozz ilyeneket. A WordPress biztonsági frissítések itt találhatók: http://wordpress.org/news/category/security/
      Továbbá a WordPress-t egy világszinten elismert kiváló fejlesztő csapat készíti, többükkel személyesen találkoztam már, akik tájékozódnak a biztonsági sebezhetőségekről, az új betörési módszerekről, és folymatosan gazdagítják a keretrendszerüket ezekkel szemben. Szerintem egy kisebb cég pár száz weboldalt működtető saját keretrendszere még ha szép is, jó is, nagyon nehezen tudna annyi kódbeli tudást felhalmozni mint ők.

  24. Szerkesztve: az előzőben véletlen rányomtam a küldésre…

    Azért én ezzel nem értek egyet, mint “programozó”. Nem programozó vagyok kifejezetten cégek komplett internetes megjelenésével foglalkozunk, de ez lényegtelen.
    A WordPress egy jó választás egy egyszerű honlapnak azonban felhívnám az olvasók figyelmét arra, hogy az adatbiztonság szempontjából nem az igazi.
    S hogy mi kerül egy fejlesztésben általában sokba időben és pénzben?
    Nos, a legtöbbször a programozónak az ügyfél elmondja a véleményét. Az ügyfél általában nem hozzáértő, különben nem lenne szüksége programozóra. Szóval…elmondja mit szeretne amit általában könnyebb egy alapjaiban újraírt rendszerrel, mint pl. egy WordPress-el megvalósítani. Egy rendszer elkészítése nem úgy működik, hogy ugyanazt megcsinálom, mint az előző ügyfélnek. Nem a “puzzlet” kell összerakni, hanem ki kell találni minden alkalommal. Ez időbe telik.
    S a másik fontos dolog, hogy olyan munkát senki nem akar kiadni a kezéből, amit utána javítgatni kell. Egy jó programozó ügyel a hírnevére, mert a vevő az elsődleges, illik egy becslést adnia a munka elvégzésére, de pontosan lehetetlen megmondani az időtartamot, hiszen egyedi rendszer, egyedi honlap, egyedi problémák.
    Lehet két perc alatt honlapot készíteni nulla forintért, de olcsó húsnak híg a leve, amit aztán hosszútávon a tulajdonos iszik meg.

    Köszönöm.

    • “A WordPress egy jó választás egy egyszerű honlapnak azonban felhívnám az olvasók figyelmét arra, hogy az adatbiztonság szempontjából nem az igazi.”

      Ha odafigyelsz a saját géped vírusmentesen tartására (és így nem lopják el az FTP-jelszavadat), valamint mindig frissíted a WP-t és mindent, amire kiírja, hogy frissíteni kell, akkor egyáltalán nem veszélyes, semmivel nem veszélyesebb, mint bármilyen egyéb fejlesztésű weboldal, akár nyílt forráskódú, akár egyedi fejlesztésű.

      Sőt. A WP-t világszerte többmillióan használják, tehát sokkal több a tapasztalat, a tesztelés, mint egy egyedi fejlesztésű oldalnál. Így hamarabb kiderülnek a hibák, biztonsági rések, és azokat hamarabb betömik.

      • Teljesen egyetértek a leírtakkal! A legnagyobb veszély valóban abban van, ha az oldal adminja nem frissíti a WP-t és a telepített plugineket. Rendkívül informatív WP fórumok, blogok léteznek, egy kicsit keresni kell, utánanézni, olvasni és mindenre meg lehet találni a megfelelő választ, megoldást.

  25. Én szinte kizárólag azokat a szerkesztett honlapokat tudom értékelni, melyek nincsenek agyon színezve, vastagon keretezve
    és
    ami végtelen fontos, a gyors megjelenés.
    Profi honlapok szinte mindegyike nehezen és “küzködve” töltődik.
    Nézem a képeket, egy nyamvadt 600×40 pixeles 5-700kB. Ez nálam, mert optimalizálom, a tizede se.
    Letöltök egy WP oldalt (oldal mentése), minimum 1 MB.
    Na, ez kissé zavararba ejt…

  26. Lehet wordpress-szel gyorsan és egyszerűen weboldalt csinálni. Lehet drupallal, joomlával, google site-tal. lehet saját fejlesztésű rendszerrel is. bármelyik lehet jó is, rossz is, szép is, csúnya is. nem feltétlen az eszköz határozza meg az eredményt.
    az elhúzódó honlapfejlesztéseknek tapasztalatom alapján a következő okai vannak:
    1. nem volt rendesen kitalálva mit is kéne csinálni (specifikáció). ezért aztán menet közben ezerszer változtatnak. a végére már mindenkinek tele van a hócipője… és hónapok után elkészül egy (soxor) nemszeretem eredmény
    2. webfejlesztő (designer, programozó, sitebuilder) túlvállalta magát, megcsúszott valami extra fejlesztéssel és minden nála levő munka csúszik
    3. barát csinálja, okosban, olcsón. (van olyan ügyfelünk, ahol a főnök fia öt éve!!!! csinálja, csak még nincs kész)
    De a legnagyobb probléma, hogy elkészül a honlap, tele csili-vili okossággal, felhasználó által szerkeszthető oldal (cms), és nincs rajta tartalom. vagy van, de nem frissül éveken keresztül, és olyan az egész, mint egy elhagyatott lövészárok… vagyis nemcsak a weboldalra, de sokszor a szövegírásra, tartalomkarbantartásra is érdemes (lenne) alvállalkozót bevonni…

    • Mindegyik ok teljesen reális!

    • 1. pont – köszi! A megrendelők vagy nem tudják mit akarnak és azért lesz folyamatos változtatgatás, vagy kiváló pontossággal összeollózzák hogy miket szeretnének, de fogalmuk sincs róla, hogy azokat kerek egésszé összerakni mekkora feladat. Aztán egy “még ezt a kis dolgot kérném ide” borítja az egészet, mert nem triviális beleintegrálni. Ettől húzódik a fejlesztés. Mennyivel könnyebb annak, aki azt mondja, hogy ezt és azt nem lehet megcsinálni… Hányszor hallottam már más szakmák kapcsán: “Azt nem szoktuk csinálni”… :-)

  27. Teljesen egyetértek a wordpress-el nagyon gyorsan el lehet készíteni egy weblapot. Bár személyes tapasztalatom alapján, minőséghez idő kell. Július közepén kezdtem el egy wordpress témával foglalkozó weboldalt ami a napokban készült el, amolyan magazin jellege van. Igyekszem minél több bejegyzést illetve tartalmat írni és főleg a nagyon kezdő felhasználókra próbálok összpontosítani. http://acetropia.com címen érhetitek el.

    • Remek, sok sikert vele!

      Egy gyorstipp: ha a nagyon kezdőkre fókuszálsz, akkor ne ezt kínáld a honlapodon: “Tutoriálok a weblapodhoz »”, mert a nagyon kezdőknek fogalmuk sincs, hogy ez mit takar! :)

  28. Ha valaki blogot, webáruházat, céges weblapot, vagy egy zárt közösség számára valamilyen társalgófelületet illetve egyéb egyszerűbb funkciókat szeretne, ahhoz tökéletesen megfelelőek a cikkben és a kommentekben felsorolt ingyenes szoftverek (wordpress, drupal, joomla stb.). Persze itt sem árt, ha a weboldalt hozzáértő ember készíti el, annak ellenére, hogy számtalan olyan ellenpélda van, hogy valaki programozási ismeretek hiányában készítette el egyébént jól működő weblapját. Ha egy ötlet olyan egyszerű lenne, hogy azt lényegében bárki meg tudná valósítani joomlával, wordpressel stb., akkor az valószínűleg már más megcsinálta.

    Ezek a rendszerek mind arra lettek kitalálva, hogy van egy oldalgazda, aki saját maga szerkeszti az oldalt, és vannak látogatók (esetleg regisztrált felhasználók), akik ezt-azt csinálhatnak az oldalon. Amint eljön az a pont, hogy az oldal lényegében közösségi funkciókon vagy összetettebb alapul, akkor ezeket nem fogjuk tudni egyik cms-el sem megvalósítani.

    Az ilyen “remek üzleti ötlet” -ek egyébként mind tele vannak különféle buktatókkal, az esetek többségében ilyenek miatt nem lesz az egészből semmi, ilyenkor teljesen felesleges a weboldal technikai megvalósításának problémáit okolni a bukásért.
    Olcsó programozónak egyébént híg a leve: aki esetleg ebben kételkedik, az bátran vágjon bele egy-egy ötlet wordperssel való megvalósításának. Kérjen fel erre egy honlapkészítőt, aztán ha már tényleg sok-sok idő meg pénzt elment az egészre, akkor az illető maga fog rájönni, hogy mégsem olyan egyszerű egy weblap elkészítése.

  29. Ennek a bejegyzésnek az a címe, hogy “Weboldalt szeretnék! Gyorsan!” Erről szól a cikk. Nem arról, hogy WP-alapon minden megoldható. Hanem arról, hogy nagyon gyorsan lehet vele weboldalt készíteni.

    Hétfőn este tudtam meg, hogy a szerdai kiállításra szánt bemutatóm nem lesz jó, egész mást kértek tőlem. Kedden reggel 9-kor leültem a gép elé, és délelőtt 11-kor volt egy kész, vadonatúj weboldalam, új, egyedileg testreszabott designnal. (A szövegek már meg voltak írva előre, az lett volna a leghosszabb idő a munkából.)

    WordPresst oktatok, WordPress alapú weboldalakat készítek, túl vagyok a kétszázadikon, tehát van némi rálátásom. Sohasem volt elég egy meglévő sablont egy az egyben használni (minimum le kellett fordítani angolra, de 95 %-ban kellett egyebet is állítani rajta), ebben teljesen egyetértek Szakács Tamással, ugyanez a tapasztalatom.

    A nálam érdeklődők kb 90 %-ának az igényeire találok megoldást, sablont, bővítményt, minimális programozással. Kb 2-3 %-nak programozunk hozzá valamit. A maradéknak pedig megmondom, hogy ezt WP-alapon nem lehet megcsinálni, vagy nem érdemes, mert túl sok munka, akkor már inkább a nulláról kell kezdeni.

    Az ilyen igényeknél el kell fogadni, hogy sok idő és sok pénz lesz, mire a weboldal megvalósul. De az esetek 90 %-ában nincs rá indok, hogy elvessük a WordPresst.

    Mindezzel együtt nem igazán értem azt a vitát, amely állandóan kibontakozik a WordPresst vagy más CMS-t használók illetve a programozók között. Ez kicsit olyan, mintha azon vitatkoznánk, hogy melyik jobb, egy Jaguar vagy egy MacBook. Attól függ, mire… :-)

    • ” A maradéknak pedig megmondom, hogy ezt WP-alapon nem lehet megcsinálni, vagy nem érdemes, mert túl sok munka, akkor már inkább a nulláról kell kezdeni.” Hát ne haragudj de ha lenne némi rálátásod a dolgokra, gyorsan rájönnél hogy a wordpress egy keret rendszer. Amennyiben 0-ról kezdenél egy weblapot elkészíteni, az első lépés az adatbázis megtervezése, keret rendszer felépítése lenne stb. A wordpress egy olyan keret rendszer ami a kezdőknek illetve haladóknak is támogatást nyújt. Elhiszem hogy könnyebb ezt mondani az oktatásod megkönnyítésének érdekében de végülis átvered őket.
      Könnyebb kivitelezni egy meglévő keretrendszerben bármit mint új keretrendszert írni és arra megírni az elképzelt dolgokat. Egyszerű példa WordPress Seo plugin biztos ismered nézd meg a forráskódját, és gondolkozz el azon hogy egyszerűbb e egy ilyet leprogramozni a 0-ról írt keretrendszerhez, vagy irni +1 bővítményt wordpress-hez. Továbbá a te általatad irt keretrendszer nem hiszem hogy 100-as lesz biztonság szempontjából egy összetettebb anti-spam rendszernél megfőnél mire kiviteleznéd. A wordpress-t elég durván hozzáértő csapat készíti aki még mái napig talál hibát a saját munkájában. Nézd meg 3.4.2-es update-tot. A másik dolog az egyszerű felhasználó megcsinálja weblapot, de mégis akar vmi egyedit ami programozós nélkül kivitelezhetetlen. Most azt fogod neki mondani hát hogy erre nem jó a wordpress csináltass egy új weblapot új keretrendszerrel ami kb 50.000+ felett mozog hanem több. Nem egyszerűbb azt mondani csóri embernek hogy keress egy wordpress-hez értő embert aki megcsinálja neked azt az 1 bővítmény 1 nap alatt kb 10.000ft-ért. Nem akarlak megbántani de te is átlag felhasználók szegmensébe tartozol és fogalmad sincs a webprogramozásról, költséghatékonyságról.

      • Bocs, kicsit off, de ha már így osztod a hozzászólótársad:
        Acetropia Webmagazin – Development and Design by Balogh Ferenc
        http://baloghferenc.info/
        Hiba az adatbázis-kapcsolat létrehozása során

        BTW: Nagyon elbeszéltél Móni állítása mellett és sarkítod a mondanivalóját.
        Olvasd át újra, meg azt is, amit írtál.

      • Általánosságban igazad van, hogy egy jól megírt keretrendszert érdemesebb használni, mint egy általunk összebarkácsolt “saját rendszert”. A wordpressben rengeteg emberévnyi munka van, annak az időnek mi csak a töredékét tudjuk rááldozni egy “saját rendszerre”. Természetesen vannak hátrányok is, pl. muszáj rendszeresen updatelni, ami adott esetben némi fejtörést illetve többletmunkát okozhat szemben egy saját tervezésű rendszerrel.
        Azonban ha alaposabban szemügyre veszed a wordpress és a többi cms jogosultsági rendszerének a felépítését, esetleg elgondolkodsz azon, hogy pl. egy saját workflow-engine-t miként építenél be, hamar rájössz, hogy ha nem az általános feladatra akarod a wordpresst használni, akkor szerintem felejtős.
        Engem egyébként számtalanszor kerestek meg különféle weblap ötletekkel. Megesett, hogy félig elkészült kódot is kaptam, no hát ezeknél a látvány minden esetben igen megdöbbentő volt. Nagyon nagy bajnak érzem, hogy olyanok is elválallnak programozási megbízásokat beleértve worpress oldal elkészítését, akik legfeljebb annyit értenek hozzá, hogy az admin felül segítségével be tudnak konfigurálni egy oldalt, ileltve ismerik a népszerű extensionoket.
        “wordpress-hez értő embert aki megcsinálja neked azt az 1 bővítmény 1 nap alatt kb 10.000ft-ért.” – ezt nyíltan mondani az ügyfélnek? Ezek után van mit csodálkozni azon, hogy az ügyfelek miért találkoznak ennyi ratyi wp fejleszővel?
        A soraidból azt olvasom, hogy “wordpressel” mindent, no ezzel én továbbra sem értek egyet.

      • “ha lenne némi rálátásod a dolgokra, gyorsan rájönnél hogy a wordpress egy keret rendszer” – nem mondod… :-)

        “Elhiszem hogy könnyebb ezt mondani az oktatásod megkönnyítésének érdekében de végülis átvered őket.” – kit verek át??? Akinek azt mondom, hogy X feladatot nem vállalok, mert a WordPress nem jó rá? Vagy mi? Nem értem, mit akartál írni.

        Én és a csapatom NEM fejlesztünk egyedi cms-t, csak WP-alapon dolgozunk. Ki írt olyat, hogy “keress egy wordpress-hez értő embert aki megcsinálja neked azt az 1 bővítmény 1 nap alatt kb 10.000ft-ért”??? Én biztosan nem mondanék ilyet.

        Ha csak egy kicsit ismernél, vagy utánanéznél, tudnád, hogy nem vagyok átlag felhasználó, értek a webprogramozáshoz, és totálisan félreértetted, amit írtam, pont az ellenkezőjét olvastad ki belőle.

    • :-) Ki mihez ért és mit szeret csinálni, azt csinálja. Mert Monival ellentétben én éppen azt szeretem ha kódolni kell. Sablont, bővítményt, adatbázist. A sok keretrendszer közül a WordPress-t választottam és csak azzal foglalkozom, mert korábban használtam és mert tetszett. Jelmondatuk is Code is poetry – A kód költészet.

  30. Itthon csumára ratyi wp munkákat adnak ki a kezükből az ál fejlesztők. Ez a probléma. Semmi több. Ezért nem értik, nem tudják, nem is sejtik az emberek a wp-ben rejlő lehetőségeket. Sok a suttyó ez a nagy helyzet wp téren itthon…

    • Jól megmondtad, de azért nem szabad általánosítani. Itthon is vannak remek wp fejlesztők. Köztük Te is. Nemde?

      • Jól mondod, nem szabad általánosítani. Az a helyzet, hogy mérges vagyok erre a wp témára itthon, mert túl sokan mondják azt, hogy értenek hozzá. És Ők wp-re sablont fejlesztenek állítólag. A sablon fejlesztés pedig nem abban merül ki, hogy átirom, hogy text-align:center; meg color: #ddd; És ez nem is egyedi design, teszem hozzá! Ez az ami bosszant itthon. Az mondja azt, hogy sablont programoz aki kap egy designt, abból csinál egy html vázat és abból egy 100%-ig dinamikus sablont. Ami ez alatt van, az sablon módosítás és minimálisan sem fejlesztés. Természetesen, ha valaki olyan dolgot tesz hozzá a sablonhoz, amihez valóban programozni kell, nem csak diveket tologatni vagy éppen CSS-t átírni, az szintén fejlesztés. Ha pedig valaki nekiáll és nekiáll elindítani saját weboldalát wp alapokon és nem ért hozzá, de tanul, na azt viszont szeretem és nekik mindig szívesen segítek, amikor időm engedi. Plugin fejlesztés már más tészta, mert azzal ugyebár nem tud az ember így humbukolni.

        • Teljesen igazad van, engem is rémesen bosszant, amikor valaki saját sablonként hivatkozik egy olyanra, amelyet nem ő írt, max áttologatott benne ezt-azt. Ez egyszerűen hazugság.

          Amiért még inkább harapok, az az, ha valaki közli, hogy WP-s weboldalt készíteni az semmi, mert csak “össze kell kattintgatni”… Aki ilyet mond, az valószínűleg még sosem adott ki a kezéből igényes munkát.

  31. Én havi egy fonttól elkészítek egyet 100gb tárhellyel és 100 email címmel bekonfigurálva cakk pakk

  32. Hú, srácok, ezzel a témával rendesen beletúrtatok a kaptárba…! Mind a cikkben, mind a hozzászólásokban nagyon sok az igazság. Én csak annyit tennék hozzá, hogy szerintem a legnagyobb tanulság ez: a vevőnek/megrendelőnek/felhasználónak képeznie kell magát. Képeznie kell magát, hogy el tudja dönteni, mire is van szüksége, el tudja dönteni, kit válasszon vagy kire hallgasson, el tudja dönteni, mik a pozitívumok és mekkora a béka, ami hozzá tartozik. Mert ugye mindig, mindenért fizetni kell. Csak van, aki előre fizet és van, aki utólag, részletekben. Tudás nélkül nem lehet megalapozott döntéseket hozni, ezt tudomásul kell venni. Gondoljunk csak arra, hogy 15-20 éve milyen volt mosógépet vagy tévét vagy autót venni, és most milyen. És ezek sokkal kevésbé fontos dolgok, mert nem hoznak pénzt. Van, akinek a WP Isten áldása, van, akinek már a legelején túl kicsi a kabát. Ezt eldönteni a mi felelősségünk, felelősséget pedig csak úgy tudsz vállalni, ha van hozzá tudásod. És ha nem tudod a választ, legalább azt tudd, kit érdemes és kit szabad megkérdezni…

  33. Én ugyan nem tudok weboldalt programozni, de egy használható honlapot pár óra alatt simán összerakok programozás nélkül, amiben sokféle elem van. Ha valakinek fél évig tart egy honlap elkészítése, akkor ott szerintem komoly gondok lehetnek.

  34. Szeretnéd megtudni, mi a honlap készítés, weblap szerkesztés titka?
    TE akarod csinálni a honlapod, de nem tudod, hogyan kezd el?

    És mi tart vissza?

  35. Dóri szerint:

    Egyetértek Fridrik Bélával, sokan baromi ócska, kritikán aluli minőségű nyílt forráskódú oldalakat adnak ki a kezeik közül. Ez szerintem komoly probléma! Ezért ítélik meg olyan negatívan ezt az egészet. Az egy dolog, hogy a Joomla, Drupal, WP egyszerűen kezelhető, pikk-pakk össze lehet dobni velük egy oldalt, de nem mindegy, milyet és hogyan!
    A támadási felülettel kapcsolatban: több oldallal volt már dolgom, de nagyon elenyésző számban volt ilyen jellegű probléma. Persze frissíteni kell, de ez még mindig gyorsabb és olcsóbb (a megrendelőnek is), ha ezt időről időre elvégzi a megbízott szakember, mint ha egy egyedi fejlesztésű rendszerbe kell belenyúlni, mert változtak az igények… Erre is gondoljatok!
    Egyedi fejlesztést is látok, ami adott esetben több hónap (több okból kifolyólag), és ismerek ingyenes CMS oldalakat is, ami kompletten igen rövid idő alatt elkészülhet. Láttam webshopot megcsinálni pár nap alatt és látok több hónap fejlesztéssel… Azt kell, hogy mondjam, számomra némi kompromisszumot megrendelőként megérne az, hogy gyorsan és jóval olcsóbban készüljön el a weboldalam! A kiegésztítőkbe is ritkán kell belenyúlni, ha a megrendelő igényeit igenis megpróbáljuk összeegyeztetni a plugin/modul nyújtotta előnyökkel. A legtöbben ha tudnák, hogy miből lehet választani (ami már készen van!), akkor nem választanának egyedi fejlesztést – 10x-es pénzért… Itt a szerepe szerintem az ügyfél tájékoztatásának.
    Letöltésre való optimalizálás? Ugye nem mondjátok komolyan, hogy attól lesz kevésbé keresőbarát egy oldal, mert nyílt forráskódú és több bővítményt is tartalmaz? :D Biztos ilyen is van, de az “nem egy jó oldal”, hogy finoman fogalmazzak…
    Aki egyedit fejleszt, az a nyílt forráskódot szidja és fordítva. Ez a tapasztalat. Miért nem lehet megismerni inkább mindkettőt és utána dönteni? Sokan úgy alkotnak véleményt, hogy nem ismerik a WP-t/Joomla-t/Drupal-t…
    Ja és Joomla forever! :D

  36. Aki jó designer/ webfejlesztő, annak nem kellenek hónapok, hogy elkészítsen a megrendelőnek egy jó honlapot. Ami az adott igényekre van kialakítva, testreszabva.

    Érdemes honlapkészítése előtt szétnézni, referenciákat átfutni. Esetleg ismerőstől megkérdezni, hogy kit ajánl, kivle volt elégedett.

    Így nem fog 6-9 hónapba kerülni egy új honlap elindítása.

  37. Jó kis bejegyzés, előjött mindenféle érv-ellenérv a WordPress kapcsán.

    A szokásosak.

    A legjobb a programozók és nem programozók közötti vita. Tény, hogy a programozók szidják a WordPress-t, mert az interneten fellelhető weboldalak 90+%-a könnyedén KIVÁLTHATÓ WordPress motorral, és emiatt féltik a kenyerüket. Ezzel lehet vitatkozni, de nem érdemes :)

    Sok remek weboldalt köszönhetünk a WordPressnek, és sokat a programozóknak. Nincs ezzel baj, nem hiszem, hogy egymást kellene marni.

    Más:
    Azért az igénytelen weboldalaknak van egy másik oldala is: Ha az ügyfél nem érti meg, hogy az egyedi kinézet adott esetben sokkal szebb és igényesebb lehet (ebből kifolyólag drágább is), mint egy olyan, amelyen semmi változtatás nem történik, akkor nem lehet mit tenni, csúnya lesz a végeredmény. Sajnos sok ügyfél nem érti meg, hogy a weboldal nem egy kötelező költség, hanem egy befektetés. És mint a befektetésnél, át kell gondolni, hogy ez milyen hozamot fog hozni.

    Megint más:
    Aki sajnálja a pénzt weboldal készítésre, az tanulja meg! Mind Moninál, mind nálam remek ÉS költséghatékony WordPress tanfolyamok vannak. Persze a rutint nem váltja ki egy ilyen tanfolyam, de amellett, hogy saját weboldalad lesz, még emellett egy piacképes tudást is szerezhetsz, illetve nem kell hónapokat várnod az új weboldaladra!

    • Nem az a bajom az igénytelen weboldalakkal hogy igénytelenek, hanem, hogy úgy adják el, hogy profi munka és nem azért ratyi, mert ilyet akart az ügyfél.

      Oktatás. Az is szép dolog egyébként. Az itthon lévő “wordpress oktatók” 90%-a egy loopot fejből nem bír lepötyögni, nem hogy egy egész sablont megírni. De most gondolkozom, hogy csillagászatot fogok oktatni neten és űrhajót is építek, bal kézzel meg szobrot készítek.

      Én nem akarok senki ellen beszélni és nem is rád értem Ádám, csak éppen ide írok, mert te gondolatmenetedbe tudtam leginkább bekapcsolódni. :)

      • Megint egyetértünk. Mármint az igénytelenséggel kapcsolatban. Sírni tudnék némelyik WP-oldalt látva, és közben tudva, hogy kb 2 perc és kb 6 kattintás kellene, hogy az igénytelenség helyett egy szépség legyen ott.

        Viszont szerintem a “WordPress oktató” nem azt jelenti, hogy WP-programozást oktatna az illető.

        Én is WordPress oktatónak tartom és mondom magam, pedig, becsületesen bevallom, hogy egy fél loopot sem tudok lepötyögni, sem fejből, sem segítséggel, de nem is állítom, sőt, sokszor hangsúlyozom, hogy nem tudok PHP-ben programozni (bár megértem). HTML-ben és CSS-ben egész jó vagyok, de sablont sem tudok írni, azt viszont tudom, hogy hogyan lehet minimális “kódturkászással” testreszabni egy sablont.

        És szerintem éppen ez a lényeg. Arra is van igény, amit én csinálok. Én azt oktatom, hogy hogyan kell a WP-t HASZNÁLNI, nem azt, hogy hogy kell hozzá programozni. Tehát azt, hogy programozási ismeretek NÉLKÜL hogyan lehet valaki profi WordPress FELHASZNÁLÓ. Nem sablonkészítő, vagy bővítménykészítő, “csak” felhasználó. És ehhez sem kevés óra kell, hogy valakit a nulláról idáig felvigyek.

        Tehát nem írok sem bővítményt, sem sablont, viszont ha bárki felhív mondjuk vezetés közben, akkor azt fejből mondom, hogy hová kattinson és ott mit fog látni, ott mit csináljon, stb stb, és ezzel is többszáz embernek segítettem már, amire büszke is vagyok.

        Bocs a személyes reklámért, nem azért írtam, hogy megvédjem magamat vagy Ádámot, csak valahogy úgy éreztem, hogy ennek az álláspontnak is meg kell itt jelennie…

        Mármint annak, hogy aki programozási ismeretek nélkül akar saját maga honlapot készíteni, és annak a honlapnak az a célja, hogy a kívánt tartalmat igényesen, keresőbarát módon, stb megjelenítse, annak a WordPress kiválóan megfelel, és a használata bárki által megtanulható. Anyák és a webdesign :-) (Ámbár az olvasóim több, mint fele férfi :-)

  38. gina szerint:

    A közelmúlban kaptam egy e-mailt, amiben többekközött ez állt:

    “…. Szeretnéd, ha elkészülne pénteken a weboldalad?

    Hadd invitáljalak a WordPress ….. legnépszertűbb rendezvényére a ….-re.

    Arra a tréningre, ahová weboldal nélkül érkezel és egy kész,
    professzionális, keresőbarát weboldallal mész haza…..”

    Hááát, az itteni hozzászólásokat (is) olvasva, nehezen tudom elképzelni, hogy egy nap alatt egy “kész, professzionális, keresőbarát weboldallal” mennék haza ……..

    • Pedig lehetséges :-) Feltéve, hogy előre meg van írva az összes tartalmad, elő vannak készítve a képek, kiválasztottad a sablont, eldöntötted, milyen menüpontok lesznek, és mi lesz az oldalsávban :-) Ez esetben én is megcsinálom Neked a professzionális, keresőbarát weboldalt, nem egy nap, hanem két óra alatt. Mert a munka dandárja nem a technikai felépítés, hanem ezek, amiket az előbb írtam.

      Bizony, én is csináltam ilyen rendezvényeket, hogy “Hozd el a laptopod, és menj haza egy kész weboldallal”. És be is tartottam az ígéretemet, aki eljött és csinálta velem együtt, az pár óra alatt technikailag elkészült, még akkor is, ha előtte nem értett a WP-hez egyáltalán.

      És akkor már “csak” a saját tartalmak feltöltése maradt a résztvevőre… és volt, akinek a weboldala egy év múlva kb ugyanúgy nézett ki, mint a tréning estéjén, mert csak utána jött rá, hogy a munka 10 %-a van csak kész, a tartalom a többi 90…

      • gina szerint:

        “…Feltéve, hogy előre meg van írva az összes tartalmad, elő vannak készítve a képek, kiválasztottad a sablont, eldöntötted, milyen menüpontok lesznek, és mi lesz az oldalsávban :-) Ez esetben én is megcsinálom Neked a professzionális, keresőbarát weboldalt, nem egy nap, hanem két óra alatt. ”

        A fentiekről a küldött levélben nem volt szó.

        Amúgy azt elhiszem, hogy mint Te is, a gyakorlattal rendelkezők ennyi idő alatt ezt símán meg tudják csinálni (de ha ennyi idő alatt megtudják csinálni akkor felmerül a kérdés, hogy vajon 2-8 óra alatt elkészített weblapért miért kérnek közel százezer forintot!?!?!), de a témával csak most ismerkedő kezdők feltételezésem szerint már nem valószínű, hogy megtudnának ennyi idő alatt csinálni egy “kész, professzionális, keresőbarát weboldalt”.

        • Igazad van, egyrészt abban is, hogy a rendezvény reklámjában ezt érthetően közölni kellene, illetve abban is, hogy a 2-8 óra alatt elkészíthető weblapért nem szabadna elkérni közel százezer forintot.

          Azért a munkáért, amelyet a fentiekben leírtam, tehát azért a technikai előkészítésért, amelyet én a gyakorlatommal kb 2 óra alatt, kevésbé gyakorlottak vagy kezdők max 8 óra alatt összeraknak, azért én 24.000 Ft-ot kérek, és ebben benne van egy felhasználói kézikönyv és egy kétórás Skype-os oktatás is, amelyen a megrendelőm eljut nulláról a felhasználói szintű kezelésig. (Ez a “Hobby” csomag az oldalamon, és remélem, ezt nem veszitek kéretlen reklámnak.)

          Persze készítettem már sokkal többért is WP-alapú oldalt, például az egyiknél egy csomó speciális igénye volt a megrendelőnek, sőt, a tartalmat is részben mi töltöttük fel. Több részletben összesen végül 210.000 Ft-ot fizettek érte, és ebben benne volt három személyes oktatás is az asszisztensek számára. Utólag megtudtam, hogy ugyanezt a munkát egy másik cég, szintén WP-alapon, másfélmillió Ft-ért vállalta… Ez már akkora pofátlanság, amire nem találok szavakat…

          Természetesen ebben a szakmában is vannak mindenféle emberek. Nekem nincs arcom százezreket kérni olyasmiért, ami pár óra alatt megvan. Lehet, hogy túl becsületes vagyok ehhez a világhoz :-)

          • Öööö :-) Bocsi, elírtam, a “Hobby” csomagomban nincs benne a kétórás oktatás… De a többi stimmel. (Jóvanna, kicsit álmos vagyok… :-)

          • Mi alapvetően drágán dolgozunk. Ennek elsődleges oka, hogy véleményünk szerint mese habbal, hogy egy sima weblap megvan 8 óra alatt, még egy olyan weblapnál is, amikor nyilvánvaló már az első percben, hogy csak egy sima wordpresst kell konfigurálni, be kell hozzá álítani egy ingyenes sablont, és fel kell tenni egy ügyfél logót. Az ügyfél rengeteg idejét rabolja el az embernek: meg kell hallgatni az ügyfelet, végig kell gondolni, hogy mit akar, a problémás részeket le kell vele egyeztetni, aztán árajánlatot kell neki adni. A design az mindig többkörös futam, utána jön az adatfeltöltés (ben való segítség), meg a hiányzó anyagok pótlása. Ezután jön a tárhelyre való feltöltés, a domain regisztráció vagy a tulajdonjogának a rendezése, a domain átirányítás – ez nincs meg 2 óra alatt….

            De ha ügyesen kezeljük az ügyfelet, és tényleg néhány óra alatt összedobjuk azt amiért a te példátat tekintve 24e Ft-ot kérnénk, azzal aztán mire megy az ügyfél? Szerintünk semmire. Pénzt nem tud vele keresni, új ügyfele attól a weblaptól nem lesz, legfeljebb örülni tud, hogy van új weblapja…
            Szerintem ha valaki weblapot akar, akkor felejtse el, hogy neki gyorsan (olcsón) lesz egy weblapja. Nyilván a másik véglet sem jó, hogy másfél milláért elkészítteti magának a tutit, mert első weblapnak az sem lesz jó.
            A wordpress arra nagyon jó, hogy a gyakran meglehetősen kusza ügyfél igényket viszonylag rövid idő alatt az ügyfél számára prezentáljuk. Aztán az ügyél kiprobálja, ő is jobban végig tudja gondolni, hogy mit is akar valójában, aztán mehet a bővítés.

            • Teljesen egyetértek Veled. A 24.000 Ft-os weblapot azoknak ajánljuk fel, akik maguk akarják feltölteni és frissíteni a tartalmaikat, és felhasználói szinten meg akarják tanulni a WordPress használatát, a honlap célja pedig nem más, mint gyakorlatilag egy online névjegy.

              Van ugyanis egy olyan réteg a megrendelőink között, akik elsősorban offline vállalkozók és ajánlások alapján dolgoznak, és csak azért kell nekik weblap, mert az ügyfeleik szokták kérdezni, hogy “hol lehet megnézni a referenciáitokat” vagy “mi a weblapotok címe”, és ciki nekik, hogy nincs vagy ócska, illetve szeretnék, hogy legalább megtalálhatóak legyenek az interneten. De ők alapvetően nem az internetről szerzik az ügyfeleiket, hanem offline módokon. Nekik abszolút használható az ilyen oldal.

              Az ilyen esetekre egyébként van egy forgatókönyvünk, van sablongyűjteményünk, stb, tehát olajozottan és gyorsan megy a munka és az egyeztetés az ügyféllel, így nem vesz el tőlünk sok energiát. A 2 órát természetesen arra értem, ha már kiválasztotta a sablont és tudja, milyen tartalmakat akar az oldalra.

              Ennél magasabb igények esetén, amikor már tényleg hosszabban kell egyeztetni, sőt, valójában marketing segítség is kell az ügyfélnek, együtt kidolgozni a folyamatokat, az online vevőszerzést, stb, akkor természetesen nem a 24 vagy a 48 ezer Ft-os csomag jön, hanem egyedi árajánlat, és az már általában 100 és 200e között van nálunk is.

              Az utolsó bekezdéseddel mélyen egyetértek!!!

  39. Általános célú weboldalakhoz szerintem is a WordPress az egyik legjobb tartalomkezelő!
    Egyszerűen kezelhető, gyorsan megtanulható, rengeteg pluginnel rendelkezik, könnyen módosítható és nagyszerűen támogatja az on-page SEO-t.

  40. @B. Móni, és mindenki a a free az free, gyakorlatilag minden CMS rizikófaktor is egyben, minél ismertebb annál inkább, így a WordPress nanááá… de ezzel együtt szeretjük, ajánljuk…
    A legegyszerűbb védekezés egy fizetős cPaneles tárhely, ahol FTP okosságok nélkül lehet, folyamatosan mentett és upgradelt WP-d.

    Csak egy kis kitekintő (reklám helye)
    Amit fizetek: 10.000 HuF/év
    Amit kapok:
    • korlátlan sávszélesség
    • 25 GB tárhely
    • 5 domaint tolhatok hozzá
    • korlátlan aldomain (cPanelből)
    • 365nap/24óra élő támogatás (chat), kellett, próbáltam, működik
    • vagy 50 FTP login
    • korlátlan e-mailaliasz
    • Rengeteg a cPanelről telepíthető:
    o CMS Blog: Joomla, Drupal, WordPress…
    o mikroblog
    o porál
    o fórum
    o galéria
    o E-Commerce: PrestaShop, ZenCart, Magento, OsCommerce, OpenCart…
    o közösségi média: elgg, Dophin
    o Teszt és felmérős oldalak
    o wiki
    o ERP
    o vendégkönyv
    o képzés: eFront, Moodle, ATutor, TCExam…
    o video
    o RSS
    o filemanagement

  41. Most egy gondolat a cikkhez:
    Re: „Nincs kifogás”

    …de igen! VAN! sőt pillanatok alatt képesek vagyunk ideológiát gyártani mit és miért nem, sőt ideológiák tömkelegét…
    Életkép:
    2009-ben egyik ügyfelemtől meghívót kaptam, az Életpálya Alapítvány 2009-es év legsikeresebb ifjú vállalkozója díjátadójára, ahol Ő a 3. helyet szerezte.
    A sikerélményen felbuzdulva, minden évben próbálom megkeresni azt VÁLLALKOZÓt akivel hasonló eredményre jutnánk.
    Hogy miért mondtam ezt el?
    Mert 2010-ben 2, 2011-ben 3, az idén szintén 2 kettő olyan ötlettel, delikvenssel volt kapcsolatom, akik nem ideológiákon, hanem az ötletükön dolgoznának, egy átlag hazai menedzser jövedelmét tudnák kihozni, van olyan is aki akár hetente, simán…

  42. Ostobaságnak, lustaságnak és kishitüségnek tartom, ha valaki nem maga készíti el a honlapját. Aki így tesz, optimizálni sem tanul meg. Természetesen kivételt képeznek a túl elfoglalt emberek, vagy akik komoly hivatalos oldalakat készíttetnek. Blogot, honlapot, vagy más weblapot készíteni izgalmas, szórakoztató, és tanulságos. Igaz, az optimizálás és a frissítés időigényes, de a siker kulcsa is.

    Az én honlapjaim egyszerüek, nem hivalkodóak. A tartalmuk a vonzó, nem is panaszkorhatom a laplekérés, sem a visszatérő látogatok számára, pedig bannelt sem veszek igénybe. Mindezek ellenére kíváncsi vagyok a leckére, mert mindig tanulhatok valamit, mint ahogy eddig is

  43. Na, még csak az kéne, hónapokat, éveket várni egy programozóra! Egyetlen akadálya lehet annak, ha valaki nem tudja összerakni saját maga a honlapját: a LUSTASÁG. De aki ilyen szinten lusta, az ne vállalkozzon, hanem keressen magának egy 8-16-os aktatologatós melót, ahol nem kell csinálni semmit.

  44. Üdvözletem !

    Ugye azt nem gondolja senki komolyan hogy egy wp oldal értéket tud teremteni!
    Gondoljatok bele komoly cégek miért nem wp és cms társaikat használják ???

    Mert mindenki által ismert programkódja van, ami nagyban megkönnyíti az oldal feltörését és az oldal letaposását egyszerű eszközökkel.

    Egy komoly cég magának programoztat weboldalt és van neki weboldalt üzemeltető háttér cége aki az ügyes bajos dolgait megoldja. A házi ekecs weboldalak nem látogatót és vevőt termel hanem elriasztja azt.

    Ez a cikk nagyban megtévesztő mivel magasztalja a wp -t és nem tesz utalást arra hogy mik a hátrányai és korlátai egy ilyen internetes oldalnak. wp-t is programozni kell és bővítményekkel felruházni és ha az egyik nem úgy települ ember legyen a talpán aki programozó nélkül és biztonsági mentés nélkül rendbe teszi az oldalt.

    Komoly cégek és tudatos cégvezetők biztos nem ehhez hasonló weboldalakat fogják előnyben részesíteni, illetve felmerül a kérdés hogy ez esetben többe kerül a leves mint a hús !!!!!

    • Kati szerint:

      Érdekes, elég sok jól menő vállalkozó létezik wp-s oldallal, míg rengeteg drága pénzért programoztatott oldal nem ér semmit. Persze ha valaki ebből él, nyilván fikázza a wordpresst és magasztalja a saját cuccát. Az utóbbival nincs is gond, az előbbit viszont elég röhejesnek tartom.

    • Azt, hogy egy weboldal értéket teremt-e vagy nem, azt nem a forráskódja vagy a mögötte ketyegő motor határozza meg, hanem az üzleti koncepció és a használt marketing eszközök.

      “mindenki által ismert programkódja van, ami nagyban megkönnyíti az oldal feltörését és az oldal letaposását egyszerű eszközökkel” – ebből és a többi megjegyzésedből is látszik, hogy nem értesz a WordPresshez, úgyhogy ezt talán hagyjuk is. Aki akar, számos helyen utánanézhet, hogy hogyan kell biztonságosan használni a WordPresst.

      Különben pedig itt az a szokás, hogy a nevünket és az arcunkat felvállalva írunk… ez nem egy hírportál, ahol a névtelenség mögé burkolózva lehet akármilyen butaságokat leírni és kritizálni.

      Azért érdekes, hogy milyen vitát tud kiváltani ez a nyílt forráskód vs egyedi fejlesztés – folyamatosan, és még mindig, hiába telt el jelen cikk megjelenése óta több, mint egy év, a helyzet semmit sem változott. Ugyanazok az érvek állnak most is szemben egymással.

      Érdemes végigolvasni a hozzászólásokat, mielőtt valaki ír még ide, mert nagy valószínűséggel már leírták előtte :-)

      • Szerintem nem érdemes vitázni, azzal együtt, hogy minden szavaddal egyetértek.

        Egész egyszerűen egy “jó” (kinek, hogyan) stratégia, egy 4 napos domainnel, megkezdeni a linképítés… ;)
        Persze azon már vitázhatunk, hogy egyetlen szó érdemi infó nélkül van e értelme

    • Tisztelt a nevét nem vállaló 2 webáruház tulajdonos! Ugye nem gondolja, hogy egy saját programozású weboldal értéket tud teremteni?
      Nem attól lesz értékes, hogy mivel megy. Hanem a rajta megosztott információk által. Erre egy wordpress is alkalmas lehet.
      A vérbeli hackerek bármilyen rendszert képesek feltörni. Aki már a wordpresst fel tudja, az már a hacker szakmában is kiváló lehet. Ha megnézed a wordpress kódjait mint hacker, akkor rájössz, hogy így sem tudod feltörni, amúgy sem.

      • Teljesen mindegy mivel megy az oldal, amíg maradéktalanul kiszolgálja a tőle elvárt igényeket. Akkor szokott baj lenni, amikor a wp-s kolléga egy funkciót rá akar erőltetni, mert az xy plugin majdnem azt tudja, és különben is a megrendelő a hülye, mert neki miért nem jó, ami másik 2000 embernek jó volt.

        A wp tökéletes arra amire való, ezt senki nem vitatja. A wp-sek viszont azt szokták bizonygatni, hogy mindenre jó, ami kicsit sem fedi a valóságot.

        • Ez a WP-és kolléga még hasznos is lehet. Az egy dolog, hogy egy bővítményt mennyien használnak és többet is tud.
          Inkább érdekes lehet az, hogy mi történik WP frissítéskor, más bővítmény felrakásakor stb. Biztosan tudod, hogy nem nehéz egy bővítményt beharangozni és több ezer embert találni és rávenni a használatára. Mert bizony ami a worspress bővítmény részébe felkerül, azok között nem egy hibás és komoly galibát okozó bővítmény is található. Tudod sok nem túl alapos WP-ét használó ránéz a bővítmény leírására és a felrakása után teszteli. Ha megy, akkor jó, egyébként törli. Hogy ez idő alatt mi történik a háttérben, arra még véletlenül sem gondol. Nem is véletlenül tanácsolják a biztonsági mentést. Beismerem, ilyen tapasztalataim nem voltak vagy nem emlékszem rá. Annyi rémlik, hogy volt amelyik más bővítménnyel összeakad.
          Ha ez a wp-és kolléga jó munkát végzett, akkor az ő bővítménye lehet, hogy még jobb is a másiknál annak ellenére, hogy kevesebb funkciót tud. Mert lehet, hogy az övé nem fog összeakadni és nem okoz semmilyen galibát.

          • Félreértesz.
            A wp-s kollégát arra a “szintre” értettem, amit Móni mond magáénak, miszerint fogalma sincs hogyan kell megírni egy loopot, még segítséggel se, ellenben fel tud telepíteni egy wp-t meg színezgetni a css kóddal.

            És természetesen nem sértésnek szántam ezt se, mielőtt még az sértődés lenne belőle. :)

            • Nana :-) Azért nemcsak feltelepítem meg átszínezem :-) De nem sértődtem meg, semmi gond, csak jelzem, ennél azért magasabb szinten vagyok.

              Az ugyanis igaz, hogy nem írok saját kódot. “Csak” tudom, hogy mit mivel lehet használni, hogy mit kell csinálni, ha egy új plugintől összeomlik az oldal, hogy hogyan kell tesztelni egy bővítményt, mielőtt élesben felteszem, hogy hogyan kell kipucolni az adatbázist mások hülyeségei után, stb stb stb…

              Igaz, hogy nem írok saját kódot, viszont több, mint 200 WP-s oldalt készítttem már az elmúlt 8 évben, és még egy csomónak segítettem, ha bajba kerültek. Ez is van olyan hasznos, mint ha saját kódokat írnék, és erre majd minden WP-oldal-tulajdonos akkor szokott rájönni, amikor segítséget kérnek tőlem, hogy a valaki által összekattintgatott oldaluk miért nem megy :-)

    • http://webaruhaz.tv/ – szerintem magáért beszél. A weboldal tükrözi a hozzászólás értékét. Ennyi.

  45. Joomla vagy Wordpres. Itt szerintem nem is az számít, hogy melyikkel mit lehet megoldani, mert akkora nagy különbség nincsen a lehetőségeikben. Inkább az ízlés az, ami mérvadóbb. Olyan ez, mint Windows vagy Linux dolog.

    • Ezt a wp-egyedi fejlesztés hitvitát rosszul közelítik meg. Nem az lényeg, hogy melyik a jobb, vagy olcsóbb, hanem az hogy megelégszik-e valaki azzal amit készen eléteszenek (wp,joomla,stb), vagy van-e olyan igénye, ami túlmutat ezer társáén.

      És a végén mindig van. És bármelyik rendszert elkezdjük a magunk igényeihez formálni, már kevés lesz 3 plugint telepíteni, onnantól kicsit mélyebb szakértelem kell, és bizony az árelőny is elveszik, nem beszélve arról, hogy szélsőséges esetben bele lehet ütközni a rendszer korlátaiba is.

      • Nincs szükség mindig plusz funkciókra. Ha van, akkor megmondom, hogy ezt WP-vel nem lehet, keressen hozzá fejlesztőt. Viszont ha tudom, hogy van rá jó plugin, akkor azt javaslom. Ilyen egyszerű.

        Csak nekem is sokszor kell azokkal a kóklerekkel versenyeznem, akik mindenre WP-t akarnak, illetve enyhítenem az általuk okozott károkat…

      • “van-e olyan igénye, ami túlmutat ezer társáén. És a végén mindig van”

        – inkább megjelenésbeli szokott lenni, azt pedig meg lehet oldani a sablonok testreszabásával. Rengeteg ilyet csináltam már, szinte alig van olyan eset, hogy egy sablont egy az egyben használunk, majdnem mindig átszabjuk, sokszor annyira, hogy a saját fejlesztője se ismerne rá.

        De például (hogy egy abszolút minimál és általános igényt említsek) hírlevélküldésre / blogértesítőre semmiképp nem ajánlom a WP egyik bővítményét sem. Mind a php mail()-t használja, és az nagy gáz. Erre a feladatra mindig külső szoftvert ajánlok és “építek be” (= beillesztem a feliratkozó űrlapot).

        Valamint az olyan feladatok, amelyek adatbázis-kezelést is igényelnek (nemcsak lekérdezést), azok általában nem oldhatóak meg WP-vel, mert nem arra való.

  46. az, aki a wordpresst szídja, nem gondol arra, hogy az egy olyan alaprendszer, ami nagyon sok alapfeladatot – első körben egy ügyfél által is szerkeszthető oldalt – megold. sok-sok bővítmény van, amivel tovább lehet fokozni a tudását.
    nagyon sok olyan oldal van, amelyik egyedi arculattal rendelkezik, és számtalan egyedi fejlesztés van hozzá. a “wp-vel nem lehet igényes oldalt készíteni…” gondolat hangoztatói számára javaslom, hogy gondolkodjanak el azon, hogy olyan nagy oldalak, mint pl. a cnn, magyarországon a tv2 honlapja is wp-alapú (nyilván sok-sok egyedi fejlesztéssel).
    de ami a legfontosabb – és a poszt is alapvetően erről szól: egy oldalt (bizonyos technikai és esztétikai minimumon túl) a tartalma és a koncepciója, illetve a működtetésére (frissítés, seo, releváns infók, marketing) fordított energia tesz sikeressé. hogy pontosan mi is van a “motorház-tető” alatt, az általában a kutyát se érdekli. leszámítva az itt fórumozó szorgos kispajtásokat :)

    • Teljesen egyetértek. A tartalom és a folyamatos újdonságok a gondozás a fontos…

    • Teljesen világos nekem mint fejlesztőnek, hogy miért mondják, hogy komoly projektet nem szabad wp-re bízni. Az egy dolog, hogy szép a felület, és könnyen használható. Ez a felhasználót érinti, nem is ért máshoz, nem is kell neki. A kódbázisa ellenben egy katasztrófa, amit nyilván a weboldal építő sem lát, mert nem érdekli, maximum a css-ig megy el, meg sablonig.

      Szóval a másik oldalról is óvatosan a megfogalmazásokkal, nem csak védeni kell azt a csodálatos wp-t, a leszóló megjegyzéseknek is megvan a megalapozott oka.

      És amint nagy projektet akar valaki megvalósítani vele, szembe kerül a leírtakkal, mert a programozó akire rábízzák bizony tudja mi van a motorház alatt, és hogy az minden csak nem jól fejleszthető.

      Gondolom a cnn és társai akik igen nagyok és mégis a wp-t választották nem 50-80 ezer Forintot adtak ki rá, mire olyan lett amilyen, így nekik értelme nem volt ezzel dolgozni, ez szimplán a megtehetem kategória.

      Mintha vennék egy trabantot, ráköltenék 60 milliót, és dicsekednék hogy jobban megy mint a ferrarid :)

      • Lásd Móni megjegyzése feljebb, miszerint Ő mint wp szakértő egy egyszerű értesítő küldést se bíz rá.

      • nyilván nem 50-80 eFt-t :)))
        nyilván ezekben az esetekben a wp a felhasználói felületet adta. gondolom ennek több oka lehetett: nem akartak külön foglalkozni vele (egy nagy projektben is nyereség, ha legalább a munka egy részét meg tudja spórolni az ember). másrészt szempont lehetett, hogy nyílt forráskódot használjanak (mondván, ezzel később más is tud mit kezdeni – az más kérdés, hogy egy nagy projektnél, még ha nyílt kódon alapul is, elég soká tart, míg megérti az ember, hogy miről is van szó, és tovább tud lépni), és szempont lehetett az is, hogy a felhasználóknak ismerős volt már a felület…
        azt hiszem, hogy aki használja a wp-t, az csupán annyit mond:
        – ha gyorsan és egyszerűen akarsz egy vállalható weboldalt csinálni, akkor ehhez praktikus választás a wordpress. mert gyorsan megcsinálható, olcsó, és viszonylag kis tudással (vagy viszonylag olcsón elérhető programozóval) megfelelően testre szabható.
        – a wp nem valami gagyi dolog, alkalmas arra is, hogy komoly, nagy oldalakhoz használják – persze akkor már hasonló lesz az ára, mint egy egyedi fejlesztésű rendszernek.
        nb. a saját fejlesztésű rendszerünk felülete (szerintem) felhasználóbarátabb és jobb volt, mint a wp, felhasználói szemmel kényelmesebb volt a használata (mindig elgondolkodom, amikor betanítok wp-re valakit). számos ok miatt azonban mi is áttértünk a wp-re: sokan kérnek nyílt forráskódot, könnyebben tudok új programozót bevonni a fejlesztésbe, sok esetben találok ingyen is jó megoldásokat – ami többnyire olcsóbbá és gyorsabbá teszi a fejlesztést.

  47. Szakács Tamás szerint:

    Hasonlítsuk össze egy pillanatra az említett egyedi fejlesztést végző céget a WordPress-t 2003 óta fejlesztő Automattic céggel. Nem kis felelősség ugyanis 60 millió weboldalon működni (http://www.forbes.com/sites/jj.....er-tongue/), folyamatosan (és automatikusan) frissíteni, követni és javítani az (említett) technológiai biztonsági kérdéseket (CVE, WordPress lista: https://cve.mitre.org/cgi-bin/cvekey.cgi?keyword=wordpress). Valahol láttam egy kimutatást a vezető cégek eredményeiről az alkalmazottak arányában, a 3. volt a Facebook után. Ezt melyik fejlesztő cég csinálja utánuk?

    • Hű, igazad van. Ilyen szempontból még nem is gondoltam végig, pedig elég sokat “védem” a WP-t… Kösz ezt a hozzászólást!

    • Bármelyik, amelyik tömegterméket gyárt.
      A windows gyártója, a linux distrib-ek készítői, az android szállítója, a libre office…

      Mint látszik nem csak open-source vonalon, mindenki így csinálja :)

    • Ez igaz. Azonban amikor egy gyorsan elkészíthető wordpress oldalról beszélünk, akkor abban benne foglaltatik egy csomó egyéb plugin is, amelyeket adott esetben igen gagyi módon lettek leprogramozva, vagy más esetben a fejlesztő nem követte a wordpress fejlesztési logikáját, hanem ment a saját feje után. Ezért ha sok plugint használunk, akkor a teljes kód már elég bizonytalan lesz, komolyabb rendszerhez én nem használnám. Persze lehet felfogadni drága pénzért hozzáértő fejlesztőt, de kérdés hogy minek.

      Ha egyszerű weboldal szeretnénk, ahhoz teljesen jó a wordpress. Ha valaki ismeri annyira a pluginokat, hogy azokból össze tudjon válogatni egy működő rendszert, valamint ért a smiinekéshez, akkor lesznek elégedett ügyfelei. Természetesen ismernie kell a korlátokat, hogy mihez nem jó a wordpress.

      • Ha már ennyire érvelsz, kontra… tudjuk mi szóla a WP ellen…

        Akkor azt is áruld el kérlek mi szól TYPO3 mellett amiben a weboldalad készült!

        • A TYPO3 összetettebb weboldalak kifejlesztéséhez ideális. Ha egy cég sok-sok millió Ft-ot szán egy komplexebb weboldal elkészítéséhez, akkor érdemes mint szempontot figyelembe venni, hogy a weblap elkészülte után mennyire függjön egy fejlesztőtől v. fejlesztőcégtől.

          A Typo3 nyílt forráskódú rendszer, ami elég robosztus ahhoz, hogy egy bonyolultabb weblapot is el lehessen vele készíteni. Továbbá jónéhány cég ad fizetős supportot a Typo3-hoz, illetve Typo3-hoz értő programozók is elérhetőek a nagyvilágban. Ezenkívül az admin szerkesztőfelülete is elég jó ahhoz, hogy az ügyfél betanítás után megfelelően fogja tudni azt használni, illetve aki ismeri a Typo3 admin felületét, az szintén fogja tudni azt használni.

          A Typo3-nál azt is érdemes látni, hogy ez pont nem az a rendszer mint a WP, hogy 50e-100e Ft ból már csoda weblapokhoz juthat az ügyfél. A Typo3 nagyon bonyolult, és lassan lehet benne fejleszteni. És M.o.-on alig találni hozzá fejlesztőt. Ez M.o.-on hátrány, de pl. Németországban igen népszerű cms.

          Fejlesztői szemmel nézve a Typo3 logikusan felépített rendszer, sok-sok olyan beépített funkcióval, ami a legtöbb cms-ben nincs meg.

          • @Gábor engem nem győzött meg, nincs számottevő különbség Typo és WP közt, egy a bármely CMS rendszer általános felhasználását illeti különös tekintettel a hazai igényekre, kis céges, de KKVt is említhetném. /A startupok kilógnak, na de ők nem, hogy nem WP, de nem is klasszikus hostingot, hanem cloudot használnak, na de ez más tészta…/

            Nem akarok vitázni, sőt azt sem állítom, hogy bármiben gyengébb a typo, de alapvető különbség egyik javára sincs…

            meggyőződhetsz itt: http://www.cmsmatrix.org/matrix/cms-matrix

            (az összes ismert CMS összehasonlíthatod bármelyikkel)

            • @István: nem is akartalak győzködni, csak válaszoltam a kérdésedre, hogy mi miként látjuk a Typo3-at.

              Alapvető különbség valóban nincs, hiszen mindegyik cms php alapú, mysql adatbázisban tárolja az adatokat, modularizált felépítésű, számos plugin letölthető hozzá, illetve saját magad is fejleszthetsz plugint, illetve van mögötte egy community is, ahova supportért fordulhatsz.

              A Typo3-nak egyébként egy csomó hasznos funkciója van, ami a cms matrix alapján nem látható. pl. templavoila, flexible content, typoscript. Nem akarom hosszasan ezeket magyarázni, olvasd végig a “futuristic template building” typo3 tutorialt.
              Másik, hogy a Typo3-ban tudsz lebutított admin felületet készíteni az ügyfélnek, továbbá ha többnyelvű oldalt készítesz, illetve az egyes oldalakon több különféle tartalmi elem található meg, akkor igen áttekinthetőre tudod elkészíteni az admin felületet.
              Workspace-el szintén nem találkoztam a WP-ben, ami egy bizonyos összetettség fölött szerintem alap.

              A WP vs. egyéb megoldások vitát egyébként ahhoz hasonlítanám, amikor a 80-as évek legvégén a játékprogramok alapján került összehasonlításra a Commodore 64, Spektrum és egy CGA kártyával felszerelt IBM PC XT. És a KKV-k akkori igényeit jól jellemezte, hogy igen sok helyen fejlesztettek valamilyen vállalatirányítási rendszert Comodore-ra, Spektrumra.

              • ha én kódolnék másoknak, akkor én is a sajátom dicsérném, bár valszeg nem úgy, hogy a másikat fikázom… nos nem is ez a lényeg… speciel, ha az oldalad, vagy a referenciák közt látnék, ilyen szofisztikált igényeknek megfelelő oldalt, hallgatnék…
                Mondjuk, ha olyat mondtál volna, hogy az Oracle, vagy SSL Certificates, .asp kimondottan ajánlja, illetve a cucc támogatja… ;)

                ui.: Nem mellesleg, a poszt címe egyértelmű szerintem.

                • A kérdésedet, hogy mi szól a Typo3 mellett, megválaszoltnak tekintem. Természetesen ha további kérdéseid vannak, állok szíves rendelkezésedre.

      • Kösz a megerősítést! Igen, pont ezért kell a tapasztalat. Szerencsére elég sok kiváló, megbízható bővítmény van. Én már merem állítani, hogy van egy kupac olyan plugin a tarsolyomban, amelyek évek óta stabilan jól működnek és együttműködnek, úgyhogy mindig velük csinálom az oldalakat. Én pont az a kategória vagyok, akit írtál: össze tudok rakni működő rendszereket, ki is sminkelem őket, ismerem a korlátokat, és így vannak elégedett ügyfeleim szép számmal. Ámen! :-)

        És hogy valami hasznosat is írjak, ne csak magamat fényezzem: ha egy ismeretlen bővítményről van szó, akkor a wordpress.org/plugins oldalon kell megnézni, hogy mit tud, mikor volt frissítve, mennyire aktív a fejlesztője, mennyire lehet elérni, ha gond van, milyen minősítéseket kapott a használóktól, stb. Azután kipróbálni egy teszt oldalon, ugyanazokkal az alap-bővítményekkel és a kiválasztott sablonnal, amelyeket majd a végső oldalon akarunk használni. Ha gond van vele, akkor kuka, és keresek másikat. (Ez természetesen azoknak szól, akik még nem vérprofik a WP-ben, de szeretnék kipróbálni, és most esetleg kicsit elbátortalanodtak.)

        OFF: ez egy hálás téma, újra és újra felparázslik :-) Szép volt, Zsolt :-)

        • Én még azt is szoktam nézni, hogy egy-egy bővítményt mennyien töltöttek le eddig. Ha egy szükséges funkcióra van kettő jó bővítmény, akkor a népszerűbbet használom, ha nagyon kevésszer használták az egyiket.

          ui.: Nekem is van egy bővítménylistám. A hivatalos oldalon már több mint 28 000 bővítmény van. Nekem egy ~220-as privát bővítmény listám van (nagyon sokról oktatóvideóm is), olyan bővítményekről, amelyeket már legalább egy weboldalon használtam. persze egy átlag oldalon ennek a töredéke van, ezek közül rengeteg olyan van, amelyek csak egy “egyedi” igényt elégítenek ki.

          • Az, hogy egy bővítményt mennyien töltöttek le, még nem jelent semmit. Gondolok arra, hogy hű de jó marketing szövege meg leírása van. Aztán a kipróbáláskor derül ki, hogy rosszul használható. Főleg akkor szokták kipróbálni, ha róla se képet, se hasonló bővítményt nem találnak.
            A másik, hogy valamilyen oknál fogva a WP fejlesztők egy bővítményt ajánlanak nagyon, miközben nagyon jó más alternatívák is vannak, talán jobbak is. Az egyik oka, hogy valamilyen bővítményt ajánlanak, hogy nagyon nagy tudású. Ugyanakkor arra nem gondolnak, hogy a funkcióik legalább a felére sincs feltétlenül szükség. De azért ajánlják, mert könnyebb, mint 10-20 bővítmény nevét fejben tartani és az oldal igényeihez igazítani. Az ilyen nagyobb bővítmények jobban is terhelhetik a rendszert és nagyobb esélyt ad más bővítménnyel való összeakadásra is.
            Azért mondok egy másik példát is. Nagyban jönnek azzal is, hogy egy fizetős bővítmény nem is kerül olyan sokba, nyugodtan meg lehet venni. Főleg ha jutalékot kapnak érte. Aztán arra se gondolnak, hogy az ingyenes megoldások is lehetnek épp olyan jók.
            Arról meg nem is beszélnék, hogy vannak divatkövetők. Ami a legnépszerűbb, azt használják, mert a számok alapján az a jobb. Ezzel méginkább növeli a népszerűséget, egy öngerjesztő folyamatba száll bele.
            Az egésszel arra utalok, hogy ebben a szakmában is nagyon ott van az elfogultság és ez miatt a népszerűségi indexek is nagyon tudnak torzulni a bővítményeknél.
            Megjegyzem azt is, hogy ha egy bővítményt jól megcsinálnak, évekig nem kell hozzá nyúlni. Közben mit látok én? Sok bővítmény verzió frissítései tele vannak hibajavításokkal. Ez pedig nagyon is utal arra, hogy a fejlesztők nagy része bizony nem elég alaposak, mert a tesztelések során az ilyen hibáknak bizony ki kéne jönnie, amiket én látni szoktam.

            • Nem értelek, Te most pártolod a wp-t vagy ellenkezőleg??

              Amit írsz, azzal szokás érvelni ellene. :)

              Divatcikk, nem csak 1-1 bővítménye, hanem a rendszer is, az öngerjesztő folyamatnak hála amit leírsz..

              A bővítmények között igen körültekintően meg kell válogatni mit használsz, vagy hosszas próbálgatással kitapasztalni a megbízhatóakat. Mi ennek az oka? Talán az hogy, az én állításom is igaz, és nehéz jó bővítményt írni egy egyébként spagetti kódú rendszerhez, és azt letesztelni 3500 másik társaságában, hogy ugyan mivel ütközhet és miért? És teszem hozzá, valószínűleg nem is szempont az esetek többségében. Egy bővítmény egy faladat megoldására születik egy környezetben. Ha te más környezeti felépítésben akarod használni, akkor könnyen összeomlás, akadás lehet a vége. És hogy ez közzé tevődik az csak a fejlesztőjének köszönhető, a felhasználó meg eldöntheti hogy használja vagy nem. Esetleg ha megvan a tudása hozzá, akkor tovább alakítja, hogy az ő oldalához is megfelelő legyen.

              És az elfogultság, amiről még szót ejtesz, valóban ezt látom a wp-s oldal építők körében. Én elismerem hogy néhány alapfeladatra a legjobb megoldás és nem érdemes tovább menni. A wp fanok viszont mindenhova erőltetik.

          • A wordpress.org/plugins bővítményekkel sokszor az a baj, hogy amerikai piacra készültek, és amerikai fejjel gondolkodók készítették. Bizonyára többször találkoztatok már azzal a helyzettel, hogy van 4-5 MAJDNEM jó bővítmény és csak kompromisszumokkal lehet valamelyiket választani. Ilyenkor kell egyedit fejleszteni, vagy főleg ha egyáltalán nincs olyan amire szükség van. Érdemes szétnézni a piacon is (amerikai cimke figyelembe vételével), pl: http://codecanyon.net/category/wordpress

  48. komolyan mondom… Isten óvja aki egy könnyű webes megoldást keres, amit sk akar megvalósítani, mert akkor itt és most totál el megy a kedve… :/

    vagy dafke megcsinálja… :D

    Sok-sok minden hangzik el itt pro és (pseudo)kontra…

    A lényeg, hogy a legelismertebb, a legtámogatottabb blog motor, töménytelen free templattel, pluginnal, widgettel, és nem kevés fizetőssel.
    Mondjuk rendszeres frissítéssel, amit már a profi tárhelyek automatikusan megoldanak, és pl a feltörés ellen egy IP Blokkoló pluaginnal, “szinteTörhetetlen”

    Blog motor létére, gyakorlatilag, szuper portál, vagy épp egyéb eCommerce felületként is remekül funkcionál…

    ui.: egyébként igazi ellenvéleményt senki sem fogalmazott meg, OMA-éknak meg respect az örökzöld cikkért! ;)

  49. Galicz Miklós szerint:

    Szép és jó dolog a Joomla/Wordpress/Typo3 és társaik. Laikusok számára relatíve könnyen telepíthető, adminisztrálható rendszerek, de sokszor elkövetik azt a hibát, hogy olyan célra szeretnék alkalmazni amire NEM alkalmas az adott rendszer.
    Több éve foglalkozom web alkalmazás fejlesztéssel és sajnos sokszor látom/tapasztalom azt, hogy a megrendelő csak azért szeretne WP oldalt mert már hallott róla, és más megoldásról (ami esetleg gyorsabb és olcsóbb is lenne) nem is akar hallani. Ez után jön, hogy a megrendelő által kitalált ügyvitelhez kell igazítani a rendszert, jön az, hogy ez így nem jó, módosítsam ezt-ezt-eztis… és mindjárt a 2-3 hétből fél év lett.
    Gyanítom, hogy a cikkben szereplő ismerős sem teljesen ártatlan a dologban, hogy így elhúzódott a projekt, persze mindig kettőn áll a vásár…

    • A Typo3-ról azért azt nem mondanám, hogy “Laikusok számára relatíve könnyen telepíthető, adminisztrálható rendszer”. Egyáltalán nem a Joomla/Wordpress kategória.
      Természetesen a Typo3-nak is megvannak a korlátai, ahogy a Joomlának és a WordPressnek.

      • Galicz Miklós szerint:

        Valóban nem ugyan az a kategória, pár fokkal több tudást igényel a használata a Typo3-nak, de egyáltalán nem vészes a dolog, az biztos, hogy felépítésében más elveket is képvisel mint a Joomla vagy a WordPress.
        Azonban a telepítése tényleg nem igényel több szaktudást mint 1 WP vagy J.

        • @Miklós, úgy látom haladsz a korral, bootstrapal dolgozol, én most gyakorlatozok, rajta, próbáltam néhányat ugyan. Van ami kimondottan testszik, van amit képtelen vagyok életre bírni, van amiben ez nem működik, van amiben az nem úgy, ahogy kéne/szeretném… – és mindez nyilván nem a bootstrap rendszerek hibája, hanem az én értelmi képességem hiányossága, vagy türelem, hiány, hogy utána olvassak, videózzak.

          Tehát már láttam ilyet, de nem fogom az észt osztani, hogy melyik jobb, max, hogy speciel nekem melyik tetszik, melyik követi az én logikám. Nekem pl. Pingendo desktop appja a bejövős, nem túl szofisztikált, áttekinthető, könnyen kezelhető, amire nekem kelleni fog arra úgy néz ki pont jó. ;)

          • Galicz Miklós szerint:

            @István

            A Bootstrap mögötti indok egyszerű, egyre több a mobil/tablet -es látogató az oldalakon, és költséges +1 variációt fejleszteni a meglévő mellé, hogy a mobilos látogatókat kiszolgáljuk. A Bootstrap (szerintem) nagyon jó alapot biztosít ahhoz, hogy minden irányból lefedjük a látogatókat.

            A Pingendo aranyos… de én inkább maradok annál ami számomra jól bevált: http://youtu.be/w0Db0TTZJa8

  50. Csak hogy kötözködjek még egy kicsit.. :)

    Valaki olvasta a jelenlegi legfrissebb cikket itt a blogon?

    Az eddigi tapasztalatok bekezdésben nem tudom mi alapján került az első helyre a sebesség, azért egyes sorszámú mert nagyon sokat nyom a latba, vagy csak véletlen került pont a legelső helyre, de ezzel a ponttal nem áll túl jól a wp. :)

    Itt is kérdezték többen mivel jobb egy egyedi motor mint a wp.
    Nos a saját motor ezt tudta, úgy hogy ez csak sokadik szempont volt, bár ha az első lett volna, akkor sem sikerülhetett volna jobban.
    http://www.kephost.com/view3.p.....d3cx5j.png

    Az oldal feladatait tekintve annyit csinál, mint egy wp alap.

  51. Hűha, ennyi hozzászólást már nem olvastam el!

    A véleményem: én is WP-t használok, mindenkinek csak ajánlani tudom!
    Azt meg, hogy egyesek miért képesek ennyit várni egy programozóra, én sem értem. Máskor mindenki rohan, ha 2 nap múlvára mondanak vmit elkészítését, akkor mást keres azonnal. Ha meg honlapról van szó, tétlenek sokan, és ezel sok programozó (vagy csak magát anak nevező) visszaél – természetesen tisztelet a kivételnek!

    Amúgy, ha valaki most álna neki honlapot készíteni, akkor a domainnév és tárhely keresés céljából nézzen be ide: http://domainregisztracio.kmali.ws/

  52. Andrea szerint:

    Sziasztok!

    Valaki megmondaná, hol találok WP oldal létrehozásához leírást? Nem vagyok programozó, saját weboldalhoz kell, ha lehet a kezdőlepésektől adjon segítséget.

    köszi
    Andrea

    • Kedves Andrea, a kérdés felvetés ténye, tartalma arra enged következtetni, hogy néhány ötlet, esetleg link nem túl sokat segítene, hisz egyetlen Google keresés is választ adna azonnal a kérdésedre. Amennyiben segítséget jelent szívesen segítek, egy minimál rendszer felinstallálásával, igényeidnek megfelelő pluginok telepítése, konfig… Szükség esetén betanítás, akkor keress a nevem alól linkelt oldal jobb alsó sarkában található (piros fülecske) űrlapon vedd fel a kapcsolatot velem.

  53. Mi is saját fejlesztésbe kezdtünk, no nem azért mert gondom van a programozókkal, egyszerűen ez látszott logikusnak. Az igazat megvallva a WordPress sem egy sétagalopp, ha tartalommal akarod feltölteni, rengeteg idő kell hozzá, a sablonokról és bővítményekről nem is beszélve, amíg megtalálod a saját igényeidnek megfelelőt. Ha ingyeneset akarsz használni, gyakran nincs megfelelő dokumentáció hozzá, vagy már az is fizetős. Viszont tényleg nagyon jó egy gyors induláshoz, és hogy összeálljon bennem, mint megbízóban egy kép, hogy mi a pontos elképzelés, és tartalom, amivel fel tudom keresni a programozót, ha nem elégszem meg a wp által nyújtott lehetőségekkel.

    • WP-ben bármit meg lehet oldalni. Csak sokszor nem olyan könnyű megtalálni, hogy hogyan.

      Szerintem ebben rejlik a profik előnye. Egyszerűen tudják, hova nyúljanak. Esetleg már találkoztak hasonló problémával, tudják, melyik plugin, jó, és melyik használhatatlan kacat. Mert a WP-n megtalálható minden. Mint a karácsonyfán. Ha nem tudod, hol keresd, elveszel az útvesztőben, és csak ketyeg az óra.

      Egy profinak meg lehet, hogy fizetni kéne, de annyi időt spórolsz meg vele, hogy gyakran megéri.

  54. Egyszerűbb blogok kivitelezhetőek könnyen egy wordpress-el. Joomlával egyszerűbb bemutatkozó oldalt is könnyű elkészíteni. De mikor már oda kerül a sor hogy 1-1 bővítményt kell irni. Ott még a tapasztaltabb weblapkészítők is elég mélyen beleolvasnak fórumokba illetve docs-okba.

  55. Ezért kezdtem Joomla bővítmény fejlesztéssel foglalkozni. Mert sokak olcsón megcsináltatják a szomszéddal az oldalt, ami ellen nehéz hadba indulni egy jóval drágább egyedi megoldással, mert az ugye többnyire nem szempont, csak az ár és az elkészülés ideje, de egy-egy egyedi igény már problémát okoz, mert a fellelhető bővítmények csak részben fedik le.
    Bár meg kell valljam, kevesebb megkeresés érkezik ebben a témában is, mint azt feltételeztem a rengeteg joomla használóból kiindulva, és azok sem szeretnének negyed annyit sem fizetni, mint amibe a fejlesztésük kerül.

    De azért olvasok OMA-t hogy én is tanuljak, és ez változzon. :)

  56. Egy egyedi sablon fejlesztésénél magán a sablonon kívül sokszor kell bővítményt is készíteni. Az igények nagyon eltérőek, és csak a legjobb, legnépszerűbb, részletesen testre szabható bővítmények alkalmazhatók. Vagy maradnak a kompromisszumok. WordPress-ről mondtam. Egyébként a dokumentációt sokszor kell forgatni, nagyon sok tudás van ezekbe beépítve!

Trackbacks

  1. […] Ha weboldal indításán gondolkodsz érdemes az írást (és a hozzászólásokat!) elolvasni! Kattints ide! « Facebook? Minek […]

  2. […] nem csak én látom ezt így. Most olvastam az OMA blogjában egy jó cikket ezzel kapcsolatban. Érdemes a hozzászólásokat is elolvasni, mert sok vitát […]

  3. […] Áááácsi! Természetesen ebben a témában sem eszik olyan forrón a kását. De az OMA-csapata, (akiktől én magam is sokat tanultam/tanulok) egy érdekes cikkben összefoglalta, hogy – ha kell – meg lehet oldani egy-két nap alatt is egy weboldal elkészítését! A cikk igazán az alatta lévő hozzászólásokkal kerek igazán, ahol webfejlesztők, programozók is megszólalnak – néha egyetértően, néha pedig ellentmondóan. Ha weboldal indításán gondolkodsz érdemes az írást (és a hozzászólásokat!) elolvasni! Kattints ide! […]

Szólj hozzá!

*