Blogmotor: Melyiket válaszd?

Legutóbb arról beszélgettünk, miért érdemes egy cégnek blogot írni. Több nagyon hasznos hozzászólás is érkezett, és az egyikben felmerült a kérdés, hogy ha egy cég eldöntötte: “OK, írjunk blogot!”, akkor ezt hol, milyen formában, milyen blogmotor segítségével tegye meg. Szerencsére ma már elmondható, hogy egy blogot létrehozni talán egyszerűbb, mint megírni az első bejegyzést, annyira sok jó ingyenes megoldás van rá.

Nézzük a lehetőségeket!

Ha valaki ma blogot szeretne indítani, alapvetően 3 megoldás közül választhat

  1. Fejleszt magának egy saját blogmotort.
  2. Választ egy ingyenes külső szolgáltatót, mint pl. blog.hu, postr.hu, vagy blogger.com stb.
  3. Választ egy ingyensen letölthető nyílt forráskódú rendszert, mint pl. WordPress.

Nézzük részletesen melyiknek mikor van értelme, mik a lehetséges előnyök, illetve hátrányok!

1. Saját blogmotor fejlesztése

Mondhatni ez luxus manapság és csak akkor van értelme, ha olyan egyedi igények merülnek fel, amit nem lehet megoldani a másik két lépéssel. Hallottam már olyat is, hogy valaki a biztonság miatt fejleszt saját blogmotort. Magyarul tart attól, hogy ha olyan rendszert használ amiért nem fizetett, és aminek teljesen nyilvános a felépítése akkor, nagyobb a lehetőség arra, hogy feltörjék a blogot. Szerintem azonban a biztonsággal nincs gond, minden védhető. Továbbá a saját blogmotor esetében nem vagyunk képesek haladni a korral, hiszen senki nem frissíti, nem építi bele a legújabb bővítményeket, védelmet stb.

Lehetséges hogy vannak még mellette érvek (ellene is!) de, talán a szavaimból is kitűnik, hogy a saját blogmotor fejlesztését én személy szerint nem támogatom, úgyhogy nem látom értelmét jobban részletezni.

Ha Te ilyet használsz, mondd el kommentben miért ezt választottad, győzz meg arról, hogy ezt kellene választanom! :)

2) Külső blogmotor szolgáltató

Talán ez az egyik legnépszerűbb megoldás, ha blogot akarsz írni. Több ilyen szolgáltató létezik hazánkban is, ilyen például az Index színekben versenyző blog.hu, vagy a még viszonylag friss [origo]-hoz kötődő postr.hu. Vannak azonban régebbi magyar szolgáltatók is, mint pl. a freeblog.hu, vagy akár külföldi nagy blogmotorok is, mint a Google tulajdonban lévő blogger.com (ezt ismerheted blogspot.com-ként is, régebben ilyen néven futott). Van tehát választék, bár mindegyik hasonlóan jó mégis itthon a legelterjedtebb a blog.hu.

A legismertebb külső blogmotor szolgáltatók

A legismertebb külső blogmotor szolgáltatók

Külső blogmotor szolgáltató használatának előnyei:

  • 1 perces regisztráció után azonnal létrehozható a blog, semmi programozás, fejlesztés nem szükséges az alapverzió használatához.
  • Felhasználóbarát felület, könnyen kezelhető megoldások, alapvető internetes tapasztalatokkal is azonnal elindítható és működtethető a blog.
  • Nem szükséges domain-nevet foglalni, hiszen a rendszer biztosítja Számodra a blog domain nevét, és Te választhatod ki a blogodra jellemző előtagot is (ha még nem foglalt). Például: valami.blog.hu
  • Majdnem 30 féle alapsablon közül válogathatsz.
  • Ha saját sablont szeretnél az is megoldható, vannak ingyen letölthető sablonok, de akár lehet teljesen egyedit is fejlesztetni!
  • A blogok mögött található egy egyszerű statisztikai felület is, de ha szeretnéd, akkor akár a Google Analyticset is használhatod hozzá.
  • A blogoknak a rendszer publicitást biztosíthat címlapos kiemeléssel, illetve a blogajánlókon keresztül.

Külső blogmotor szolgáltató használatának hátrányai:

  •  A blogod létrehozásával alkut kell kötnöd a szolgáltatóval a reklámok ügyében:
  1. Ha nem engeded, hogy reklámokat helyezzen el a rendszer a Te blogodon, akkor nagy valószínűséggel kizár a publicitás lehetőségéből, nem ajánlja a blogodat.
  2. Ha engeded, hogy legyenek idegen reklámod a blogodon, akkor cserébe Te is kitehetsz saját reklámokat + megmarad a blog publicitása is. (Ha bővebben érdekel a hirdetési rendszer működése, akkor itt olvashatsz utána, hogy pl. a blog.hu esetében, hogy működik ez pontosan.)
  • A bloghoz jellemzően csak akkor tud hozzászólni egy látogató, ha regisztrált tagja a rendszernek. Nem a Tiédnek, hanem a blogmotort biztosító cég rendszerének.
  • A blog nem a Tiéd. Bármennyire is úgy tűnik hogy a blog a Tiéd, ez mégiscsak egy ingyenes szolgáltatás, annak minden előnyével és persze hátrányával együtt.
  • Még ha olyan sablont is készíttetsz, ami tökéletesen lemásolja a honlapod és a látogató észre sem veszi hogy a blogod egy külső szolgáltatónál van -, még ebben az esetben is Te egy másik weboldalra tereled a látogatót. Egy olyanra ami, nem a Tiéd. Olyan rendszerben írod a blogod, olyan rendszerbe fogalmazod bele a legfőbb kulcsszavaidat, ami nem a Te weboldalad. Olyan blogbejegyzésekkel kerülsz majd a megfelelő kulcsszavakra a Google találati listájára, amelyek végső soron nem a Te weboldaladra mutatnak, hanem egy külső szolgáltatóéra. Ergo, sem a látogatók nem  Te weboldalad keresik majd fel újra és újra, sem a keresők nem Te honlapodat indexelik majd be a friss és kulcsszavakban gazdag tartalom miatt, hanem a külső szolgáltatóét.

Röviden összefoglalva ezeket a tételeket látom a legfontosabbaknak akkor, ha azt kell eldönteni, hogy egy külső szolgáltatónál írjuk-e a céges blogot, vagy se. Nem vagyok ellene, mérlegelni kell az előnyöket és a hátrányokat, és vizsgálva a serpenyő két oldalát dönteni.

3) Nyílt forráskódú blogmotor

Először is tisztázzuk gyorsan mi az, hogy nyílt forráskód.

A nyílt forráskód kifejezés a forráskód bárki által való hozzáférhetőségére és módosíthatóságára utal. Vagyis a nyílt forráskódú blogmotor kódja elérhető és bárki igénye és tudása szerint változtathatja. Ezáltal senkinek sem lesz kizárólagos joga a terjesztésre, illetve, hogy korlátozza a szoftverek használatát. A forráskód megadása is mindig kötelező a szoftverrel együtt. Ez az alapvető jellemzője.

De mi ennek az előnye? Az, hogy a  nyílt forráskódú szoftver támogatói fejlesztői hisznek abban, hogy a közösség tagjai együttes munkájuk során jobb szoftvert tudnak létrehozni a hagyományos zárt modell szoftverjeinél, ahol csak néhány fejlesztő ismeri a forráskódot.

Az erő tehát a kollektív, közösségi tudásában van, azaz egy olyan ingyenes blogmotort használhatunk, amit nagyon sokan fejlesztenek. Több olyan tartalomkezelő rendszer is elérhető ma már, melyek  segítségével lehet blogot írni (Drupal, Joomla, TextPattern stb.), de a sláger és a legjobb ebben a műfajban, a milliók által használt WordPress.

A legimsertebb nyílt forráskódú blogmotorok

A legimsertebb nyílt forráskódú blogmotorok

Hogy ne  kelljen messzire menni egy példáért, ez a blog is, amit most olvasol WordPress alapokon fut, sőt az egész honlap mögött WP szív dobog. Ebből is látszik, hogy a WordPress talán ki is nőtte már magát, nem egy egyszerű blogmotorról van szó, hanem egy komplett tartalomkezelő rendszerről.

De nézzük akkor ennek is az előnyeit és a hátrányait.

A WordPress előnyei:

  • Néhány kattintással telepíthető rendszer a saját tárhelyre, bizonyos (FTP és adatbázis) kódok ismeretében olyan felhasználó számára is egyszerűen telepíthető, aki nem ért a webfejlesztéshez.
  • Tökéletes adminisztrációs felülete van, a felhasználó saját maga tudja a teljes tartalmat módosítani, frissíteni.
  • Teljesen keresőbarát a motor felépítése, így ennek segítségével jobb helyezést érhető el a keresők találati listáin.
  • A blog a saját domained alatt fut, és 100%-os kontrollod van felette semmilyen más rendszertől nem függ a működés.
  • Kismillió ingyenes és fizetős (úgynevezett prémium) sablon vásárolható, de akár egy teljesen egyedi fejlesztés sem drága.
  • Ugyancsak rengeteg bővítmény tölthető le hozzá, vagy akár vásárolható is, melyekkel kiegészítve feltuningolhatjuk a blogot, vagy akár az egész honlapot.
  • Nagyon jól integrálható a közösségi média eszköztárával.
  • Folyamatos “1 kattintós” frissítési lehetőség az újdonságok és a biztonság miatt.

A WordPress hátrányai:

Itt gondolkodnom kell, de semmiképen sem tudok listát írni… Ha nagyon mondanom kell valamit, akkor talán azt, hogy a professzionális eredmény eléréséhez mindenképpen szakember segítsége ajánlott, de ez talán az összes feljebb említett lehetőségre is igaz. Ha valaki tud hátrányt, akkor ossza meg velünk hozzászólásban, mert 4-5 perces gondolkodás után sem jött ki egy épkézláb gondolat belőlem ehhez a részhez.  :)

Nos, amit látod (szinte) mindegyik mellett illetve ellen vannak érvek, de végül a döntés a Tiéd. Egy biztos, egy blogmotor hosszú távon határozza meg a blogírásod élményét és eredményességét, így mindenképp érdemes körüljárni a témát és megfontolni a fentieket!

És végül kérdés:

Ha már írsz blogot akkor milyen rendszerben írod? És miért azt választottad?
Ha nem írsz blogod, de tervezed, akkor milyen rendszer mellett fogsz dönteni?

Várjuk a hozzászólásod!

Comments

  1. Sziasztok!

    Nekünk saját blog motorunk, saját kérdezz felelek rovatunk és bejegyzéseink vannak. Mindent mi magunk készítettünk el, amely nyilván lényegesen több időbe és pénzbe is kerül mintha CMS-t vagy ingyenes sablont választanánk erre a célra.

    Megvan azonban az az előnye, hogy óriási presztizsértéke van. Manapság ugyanis 10-ből 9 oldal CMS-re építi a szerkezetet, amelyektől így már nekifutásból különbözünk.

    Egyértelműen ebből az átlag ügyfél semmit nem vesz észre, de a hozzáértő szemek előtt igenis értéket teremtettünk, olyan egyedi és egyedülálló dolgot amije senki másnak nincsen. Ez tehát pontosan olyan mint a szolgáltatásunk: minőségi és testreszabott. 2011-ben pedig szerintem a többlet értékkel lehet kitűnni elsősorban.

    A saját motor tehát szerintem mindenekelőtt presztizsérték, egyfajta kommunikációs eszköz a cégednek, szolgáltatásodnak, amellyel különbözni tudsz a nagy átlagtól.

    • Szia Ferenc!

      Azt írod: “Egyértelműen ebből az átlag ügyfél semmit nem vesz észre, de a hozzáértő szemek előtt igenis értéket teremtettünk,”

      Az a kérdés, hogy az ügyfélnek ehhez a témához milyen szeme van jellemzően: átlagos vagy hozzáértő?

      • Szia Zsolt!

        Tapasztalataink szinten egyértelműen átlagos már amennyire magát a blog motort és a programozást nézzük. Ha viszont a színeket, design-t elhelyezkedést, webergonómiát, akkor már inkább hozzáértőt mondanék.

        A hozzáértés viszont itt lehet, hogy tudat alatt valósul meg nála, tehát ha nem tetszik neki az oldal, nem nyered el a bizalmát 10 másodperc alatt, nem adsz neki minőségi információt akkor hamar tovább áll.

        Rengeteg értékesítési oldal van amely csak arra megy rá, hogy minél több ajánlatkérést begyűjtsön de alapos a gyanúm rá, hogy ezek nem jó ügyfelek.

    • Szia Ferenc!
      Azt mondod, hogy ha valaki CMS rendszert választ a weboldalához azt kevésbé tisztelik és bíznak meg benne ügyfelei mint aki saját fejlesztéssel dolgozik és mindent a 0-ról programoz le?

      Szerintem ilyenfajta bizalmi és tiszteletbeli kérdés nincs egy CMS rendszerrel készült weboldal és egy saját fejlesztésű weboldal között. A marketing és marketing között igen, a szolgáltatás és szolgáltatás között igen, de weboldal forrása és forrása között nincs.

      Vagy rosszul gondolom?

      • A forrás között szerintem sincs különbség. Bár általában nem szeretem a nyílt forráskódú megoldásokat, de most blogról beszélünk amihez bőven elég. A blog látogatói nem a forráskódra kíváncsiak, hanem a felhasználóbarátságra (ez ugyebár a blog testreszabása) és a tartalomra. Ha ez a kettő jó és még a design is elfogadható, bármi lehet alatt, senkit se fog érdekelni.

    • Az én tapasztalatom szerint semmilyen értelme sincs saját CMS rendszert fejleszteni. Házon belül különösen nagy pénzkidobásnak tartom, ha pedig külsős céget bízunk meg, akkor kicsit költséghatékonyabb, de így se ad semmilyen értékbeli különbséget. Sőt… nem tudom elképzelni, hogy akármilyen nemzetközi cég jobb rendszert tudna fejleszteni, mint a több, mint 10 éve a piacon lévő drupal vagy wordpress.
      Nem tudom ki hogy van ezzel, de nekem eszembe se jutna egy ilyen projekt. :)

      • András. Mindkét megoldás jó. Ha valaki saját cms-t ír, annak biztos oka van. Nem mondanám valami jó rendszernek sem a wordpesst, sem a drupalt, ettől függetlenül sokmindenre használható. Azért ne hasonlítsuk már össze őket az egyéni igények alapján megírt cms rendszerekkel, mert nem mindkettő másoknak szól.

  2. gabesas szerint:

    Ez egy wp által szponzorált poszt? Méghogy a nyílt forráskódú rendszereknek nincsenek hátrányai, LOL. Csak így hirtelen, amik jellemzően előkerülnek, főleg hogyha valaki magának telepít egy wpt (vagy jellemzően szinte bármilyen OS webmotort). A frissítések sokszor elmaradnak, ismert hibák által válik sebezhetővé a rendszer, verziófrissítések körülii váltás sokszor macerás, nehézkes, thirdparty modulok biztonságáról és kompatibilitásáról jellemzően semmit, vagy nagyon keveset tudunk. Sokszor olyan dolgokat tud, amire egyáltalán nincs szükség, de ami kellene, az meg nincs egyszerűen.

    És ezzel nem azt akarom mondani hogy rossz az openszorsz, vagy éppen a wp, csak ezek a hibák szinte mindig előjönnek, főleg ha egyedileg menedzselt rendszerkről van szó. Nagyon rövidrezárva: az openszorsz sincs ingyen, azzal is közel ugyanannyit kell foglalkozni mint egy nem nyílt forráskódú dologgal. Shared, menedzselt, központilag frissített wp pl. ezeket a hátrányokat jelentősen csökkenti, kiküszöböli. Ilyen volt a http://wpress.hu/ nemtudom mennyire megy még, de ilyesmiben érdemes szerintem gondolkodni, ha wp.

    • Helló gebesas,

      nem ez semmiképp nem szponzorált cikk, olyat ezen a blogon nem nagyon olvashattál még.

      Saját tapasztalatok vannak a cikkben, én eddig kb 6-7 éve dolgozom a WP-vel és 1 kezemen meg tudom számolni, hányszor volt vele biztonsági jellegű hibám. Aztán utólag mindig kiderült, hogy probléma alapvetően nem a WP-vel volt, hanem a tárhellyel. Amióta pedig a Médiacenternél vagyunk minden biztonsági problémánk megszűnt.

      A frissítés pedig rém egyszerű azóta, hogy nem kell hozzá FTP bejelentkezés, és az aktuális frissítésekről minden esetben érkezik figyelmeztetés az adminon. Az viszont igaz, hogy karban kell tartani, hogy ne avuljon el.

      A wpress.hu-t ismerem indulása óta, de sose voltam az ügyfelük, én sem tudom hogy maga a szolgáltatás még működik-e.

      Mindenesetre köszönöm a véleményed!

      • Ugyan ez a véleményem a Joomla! -val is. Kezdetben egyszer találkoztam biztonsági problémával uw-s szerveren, azóta semmi. Szintén médiacenteres vagyok, probléma mentes minden 5 éve. Én a frissítéseket mindig figyelem, viszont ha ez elmaradna ott a szolgáltató aki értesít.

        Olyan egyedi funkciókra amit pl. egy joomlaval ne lehetne megoldani a weboldal tulajdonosok kevés százalékának van szüksége. Ha mégis, legalább annyi idő és pénz a saját rendszerére lefejleszteni mint a joomlára. Itt annyi a különbség, hogy míg a saját rendszer fejlesztése rengeteg idő és pénz, addig cms rendszerrel 1-2 hét és 0 Ft.

      • A másik dolog, hogy a WordPress által hajtott weboldalaknál a leggyengébb láncszem a felhasználó, amikor admin/admin vagy hasonló színvonalas/biztonságos felhasználónevet/jelszót ad meg, mert Ő lusta, hogy CTRL+C, CTRL+V-vel írja be a jelszavát minden egyes alkalommal…

        Utána amikor feltörik és törlik a weboldalát, ráfogja, hogy milyen rossz biztonsági szempontból a WordPress…

      • Ezt teljes mértékben alá tudom írni én is. Volt olyan magyar szolgáltatóval dolgunk, hogy az eladás pillanátában persze WP optimalizált volt a tárhely, a problémáknál pedig el kellett mondani a support-nak hogy mi ez.

        Én a Hostgator-nál vagyok, ami teljesen problémamentes és a WP és még sok más motor telepítése 2-3 kattintás!

    • Teljesen igazad van. Vannak hátrányok, amik egyértelmű problémát jelentenek az átlag felhasználónak. Ezért van szükség vagy egy WordPress szakértőre vagy az általad is ajánlott “bérelt” verziós megoldásra. Éppen ezért van nálam ez a menedzselt, központilag kezelt és frissített szolgáltatás a http://premiumwp.hu/ oldalon. Bocsi a direkt reklámért! ;)

  3. Én blogként indítottam az oldalt, ma már több annál. WP-t használok az első perctől – és semmi panaszom nincs rá. Igen, léteznek bizonyos kompatibilitásbeli problémák frissítéskor (egy-egy plugin most megy, a WP frissítése után pedig kérdéses), de nincs olyan probléma, amire a WP ne kínálna megoldást! Egyszerűen zseniális!

    • Valóban, nekem is azzal volt csak problémám, hogy a frissített verzió és a használt plugin nem tudott már együtt dolgozni. De felelősen addig senki nem enged rá egy frissítést az éles rendszerére, amíg le nem tesztelte. De legalábbis ment és visszaállít ;).

  4. A nagy blogszolgáltatóknak még két előnye van szerintem:
    – az arra érdemes tartalmakat kiemelik. Ez jól működik freeblog.hu-n, és nagyjából működik a blog.hu-n is.
    – a fenti (és a többi, általatok is említett) előnyök miatt sokan itt indítanak blogot, ami jókora konkurenciát jelent. Ebből a zajból csak minőségi tartalommal lehet kitűnni, ezért kényszeríti az embert, hogy ne írjon hülyeséget. A saját wp-vel nincs ugyan zaj, de nincs éppen ezért ez a kényszer sem, hogy minőségit produkálj.

  5. Először is gratulálok a cikkhez! Szerintem nagyon jól összefoglaltátok a lehetőségeket.

    A WordPress hátránya, hogy a spammerek közkedvelt célpontja (Példának okáért egy angol nyelvű, még készülő honlapomon, máris lennének spam kommentek, ha nem tettem volna meg már a WP installálásakor a szükséges lépéseket ), és pont amiatt mert sokan használják különösen oda kell figyelni a biztonságra, ami annyit jelent, hogy tanácsos mindig a legfrissebb verziót használni (és a megfelelő biztonsági plugineket ). Ezzel viszont sokszor az a gond, hogy a kiegészítők fejlesztői vagy csak késéssel, vagy bizonyos esetekben egyáltalán nem frissítik a plugineket, amik így szerencsés esetben csak átmenetileg, használhatatlanná válnak. Így nagyon rajta kell lenni, hogy mikor, és mit frissítünk.

    Ennek ellenére kiváló rendszernek tartom. A cégnél jelenleg is ezt használjuk, de korábban is építettem és építek rá honlapokat.
    Számos kiváló kiegészítő van hozzá, amikkel egy-egy funkció hozzáadása pár percnél nem több! Sablont is relatíve egyszerűen lehet gyártani hozzá, ha valaki veszi a fáradságot, és utánanéz, hogyan kell.
    SEO-ra is kiváló, bár van jobb is.
    Nagyon jól lehet gyorsítani is, ha szükséges. (Ajánlom mindenkinek a W3 Total Cache plugint és ehhez például egy Amazon CDN-t)

    Amit én még jó szívvel tudok ajánlani, az az Expressionengine. Ez ugyan egy fizetős rendszer, de a WordPresshez hasonlóan könnyen használható, és sok esetben jóval letisztultabb kóddal rendelkezik, gyorsabb, és biztonságosabb.

    KKV szektornak a WordPresst, a nagyobbaknak viszont az Expressionengine-t tudnám ajánlani.

  6. Kedves Zsolt!

    Az időzités tökéletes, pont most jelentkeztem egy wp tanfolyamra. Nekem is egyedileg tervezett a weblapom és mindig az volt az érzésem, hogy nem elég korszerű, hogy mindenért fizethetek a webfejlesztőnek, illetve, hogy az aktualizálás is időt vesz igénybe, holott sok admin felületem van hozzá. Ebbe van épitve a blog, ami azért még nem működik interaktivan, de ez lenne a cél.Most tanácstalan vagyok, hisz az átállás azért nem lenne zökkenőmentes, vagy esetleg a blogot üzemeltessem külön, de szerintem ennek nem sok értelme lenne. Egy mellett kéne állást foglalnom kiváncsian várnám a véleményedet és persze a többiekét is!

    • Zsuzsa a legjobb, ha a weboldaladon egy /blog könyvtárba telepíted a WP.-t, és azon keresztül blogolsz. Az átállás soha sem zökkenőmentes, mindig van is benne rizikó, de minél inkább halasztod, annál több tartalom forog a kockán :) Persze csak akkor ha eldöntötted váltasz. Ahogy látom most is sok komment van, ami segítheti a döntésed! :)

  7. Sziasztok!

    Én több cms-t is használok, de gabesas-nak adnék némi igazat. Sajnos a cms-nek vannak előnyei és hátrányai is.

    Egy komplett weboldalt vagy akár blogot napok alatt össze lehet állítani, ami mind szép és jó, de sajnos a cms rendszereknél kompromisszumot kell kötni.

    Pl: adott egy joomla oldal, beállítom a seo url-eket, fordításhoz szükséges komponenst, majd telepítek egy űrlapkezelőt és összeomlik mindent! (külön-külön hibátlanul működnek)

    Itt jön a képbe az egyedi fejlesztés (amit én is előnyben részesítek), ahol minden úgy működik ahogyan azt leprogramoztuk. Nem akadnak össze a különböző komponensek és általában ha bármi hiba van azonnal tudjuk hol kell keresni, míg egy cms-nél ez nem feltétlen így van.

    Ettől függetlenül Én úgy vélem, hogy leginkább a pénzügyi helyzet miatt döntenek az emberek az ingyenes dolgok mellett. Nyilván ha cms-ből csinálunk weboldalt 2-3 nap alatt, az nem kerül annyiba, mint ha fejlesztenénk 1-2 hónap alatt egy egyedi oldalt.

    De sajnos az emberek nem tudnak és nem is nagyon akarnak kifizetni több száz ezret egy weboldalra.

  8. Szépen összeszedett tanulmány. A WP valóban jól kezelhető, sőt akár egy egyedi fejlesztésű CMS rendszerbe is integrálható. Annyi hátrányát találtam, ha az egész oldalt erre akarják felépíteni, akkor a tartalom rendszerezési feladatok kissé nehézkesek, vagyis mindent szigorú sorrendben szeret tárolni. A tematikus csoportosítás, ami néha szükséges lenne, csak a címkerendszerrel megoldott. Vagy tud valaki jobbat?

    Én Drupalt használok a weboldalamon, ott a tartalomtípust meg lehet adni és a blokkokkal még az egyes oldalakra való megjelenés is szabályozható. Ez nekem tetszik.
    És még valami: a “blog típusú tartalom” SEO szempontból nyerőbb.

    • Mónika, a tematikus csoportosításra a kategória-rendszer nem megoldás a bejegyzéseknél? Az oldalaknál pedig a szülőoldal… Hm?

      “a “blog típusú tartalom” SEO szempontból nyerőbb.” Abszolút! :)

  9. A Neveletlen Eb Oldal, a problémás kutyák gazdáinak, WordPress alapú, néhol kicsit belenyúlva a sablonba, de vannak betegségei.
    Előző hozzászóló a spamot emlegette, nálam az Akismet plugin teljesen távol tartja őket.
    Ugyanakkor nem csak blog az enyém, nem jó csak blognak, mert valódi álló tartalmakat csak fix oldalakkal lehet csinálni, nem dátumhoz kötött bejegyzésekkel, ugyanakkor a fix oldalaknak hátránya, hogy sem kategóriát, sem cimkét nem lehet hozzájuk kötni, tehát a tartalom szerinti kezelésük nem megoldott.
    Másik nagy gondom, hogy miután dinamikus weboldal, nem férek oldalanként hozzá a meta fejhez, a body-hoz. Ezt a sablonok fix részeiből meg az oldaltartalomból mindig maga frissen kreálja a rendszer az érdeklődőnek, de ezért oldalanként nem tudom változtatni. Erre a konverziókövetéskor lenne szükség, betenni oda az Etarget vagy Adwords konverzió linkjét, hogy mérhető legyen az érdeklődők eljutása a céloldalig. Ezt nem lehet megtenni, főleg úgy nem, ahogy a Neveletlen Eb Oldal épül, hogy több páthuzamos hirdetés és téma fut rajta, így témánként más a céloldal is. Lehet, lenne erre plugin, de angol nyelvben ilyen szinten nem is tudok keresni.
    Üzleti, egy témájú weboldalnak viszont a WP szerintem tökéletes.

  10. Nincs túl sok időm adminisztrációra, ezért kész, nem nyílt forráskódú motorokat választottam.

    A blog.hu jött be a legjobban – a keresők ezt eszik meg nálam a leghamarabb, no, meg ezt használom a leggyakrabban, ezt szoktam meg.

    Jó a freeblog, de voltak benne, nüansznyi, apró kellemetlenségek, ami miatt nehezebb volt kezelni.

    A blogger jó iparosmunkának tűnik, de nincs benne se túl jó, se túl rossz rész – viszont úgy láttam, hogy nehezebben ment be a keresőkbe (google is).

    post-r : nemrég kezdtem el, de a benyományom, hogy inkább a látványra domborítanak, mint a használhatóságra.

  11. Szintén gratulálok a cikkhez.

    Korábban a blogger.com rendszerét használtam.
    Teljesen elégedett voltam mindennel, csak (ahogyan az a cikkben is szerepelt)
    nem a sajátom volt a blog, így aztán idővel egyre kevesebbet használtam.

    Jelenleg épp blog nélkül vagyok, viszont a rövidesen induló új vállalkozásunkhoz
    jól fog jönni egész biztosan, és ez a cikketek sokat segített a döntésben.

    Szimpatikus megoldásnak tűnik a WP, ezért ez mellett döntöttem.

    Még egyszer köszönöm ezt a (korábbiakhoz hasonlóan) remek cikket!

  12. Én nem tudom, hogy kinek mi a problémája, de rengeteg mindent lehet plugin formájában orvosolni és nem akadnak össze. Olyan seo beállításokat lehet eszközölni, hogy az unatkozó emberek is el lesznek vele.:)
    Lehet portál szerűen is használni. Webshop és különböző szép dolgokat lehet megvalósítani. Amit drupál tud, az itt is megvalósítható egész jól.
    Csak néhány oldalamat említeném, hogy mi mindent lehet.
    http://www.olcsobban-meguszni.com
    http://www.elet-kulfoldon.com
    És lehet olyat is, hogy melyik oldalon milyen blokkok jelének meg. Tudok segíteni az elakadok számára, ha valamit nem tudnak megoldani.

  13. WordPress oktatóként természetesen WordPress-t használok blogolásra. Miért?
    1. Mert ez a legjobb, legkönnyebben kezelhető rendszer, a WordPress előnyeit remekül összeszedtétek a cikkben, ezt nem ismételném meg.
    2. Nem lenne hiteles, ha pont én használnék pl. Joomlát (ismerek olyan Joomlás weboldal készítőt, aki WordPress segítségével blogol) :)
    3. Rendszeres frissítések, ~16 500 bővítmény, több ezer ingyenes kinézet. Ezzel ár/érték arányban nem tud versenyezni sem egy blog.hu, sem egy egyedi fejlesztés.
    4. Állítom, hogy az interneten megjelenő weboldalak nagy része könnyedén elkészíthető WordPress-el, éppen a fenti előnyöknek köszönhetően.
    5. Biztonságos rendszer, nem jellemzőek a tömeges feltörések.

    Ingyenes szolgáltatónál létrehozott oldalak hátrányait kiegészíteném a közelmúltban megszűnt (illetve fizetőssé tett) extra.hu elrettentő példájával.

    Ám egy nagy előnye tényleg van a blog.hu-s blognak: ez nem más, mint az Index címlap. Kérdés, hogy milyen eséllyel lehet oda kikerülni, és mennyiszer. Igaz, csak ideig-óráig tart amikor több ezer látogató elözönli az oldalt, de azért az nem rossz érzés :)

    Egyébként remek cikk, ám egy apró elírást találtam:
    “A blog nem a Tiéd. Bármennyire is úgy tűnik hogy a blog a Tiéd, ez mégiscsak egy ingyenes szolgáltatás, annak minden előnyével és persze hátrányáéval együtt.” – a ” hátrányáéval” szóban van egy plusz é betű!

    • Ádám, nem biztos, hogy az index címlap minden esetben pozitívum. Elözönli több ezer olvasó a blogot, jön több száz olyan komment, ami egyrészt minősíthetetlen, szakmaiatlan, és hígítja a blog szakmaiasságát. Ez pedig az állandó és visszatérő olvasókat elrettentheti.

      Tehát nem minden jó, ami annak látszik, nézőpont kérdése!

  14. WordPress nemcsak blognak, de akár értékesítő weboldalra is használható. A regisztrált tagok értesíthetők hírlevélben, úgyhogy ezzel se lehet gond. Igazi közösségi oldalt lehet megvalósítani a pluginok segítségével.
    Fórum esetén én inkább Mybb rendszert ajánlanám. Igaz, hogy a fórum kinézetét wordpress kinézetéhez kell igazítani. Külön kell regisztrálni és belépni a felhasználóknak. Viszont a tudása és a benne lévő lehetőségek kárpótolják az embert.
    A tv2.hu is wordpressre épül, láttam az oldalon nem félreérthető árulkodó jelet erről.
    Tegnap arra jöttem rá, hogy hogyan lehet marketingmedve letöltö oldalához hasonlót kivitelezni. A táblázat, a felugró ablak és a letöltésvezérlő a számlálója és csak regisztrált felhasználónak való engedélyezés is megoldható.
    Az a tapasztalatom, hogy ingyen is nagyon sok igény megvalósítható. Természetesen van amit programozást kíván, de ilyen kevés van.
    Eszembe jutott egy nagyon jó visszajelző rendszer. A felugró ablakban tudnak a látogatók írni véleményt, ötletet, kérdést vagy akármit.
    Vannak kritikák a wordpresst illetően. Aki nem képes az admin felületen a frissítés gombra kattintani, az magára vessen. A népszerű Bővítményeket a frissítés után néhány nappal abban az esetben, ha a frissítés miatt nem működne jól. A Bővítmények többsége jól működik, a többi helyet lehet találni alternatív megoldásokat.

  15. Adamkó Feri szerint:

    “3. Rendszeres frissítések, ~16 500 bővítmény, több ezer ingyenes kinézet. Ezzel ár/érték arányban nem tud versenyezni sem egy blog.hu, sem egy egyedi fejlesztés.”

    A fenti éppen egy elborzasztó adat. Hogy a szöszbe találom ám meg azt ami nekem kell? Ez egyébként valós probléma.

    Nekünk igen is volt problémánk a frissítéssel. Teljesen szét is esett a rendszer, csak html-ben lehetett hozzáférni. Tárhely addig OK-volt, megelőzendő minden feltételezést :-).
    Újra kellett húzni.

    Mi WP-t IS használunk, meg is vagyunk elégedve vele. Persze nekünk annyiban könnyű, hogy van kihez fordulnunk, ha valami nagyon nem megy. Szóval a WP mellet jó ha van a spájzban egy elérhető WP szakértő is :-). Csak a neten keresgélve nem lehet megoldani az esetlegesen nagyobb, vagy bonyolultabb problémát.

  16. Hogyan találd meg a legjobb bővítményt?
    1. Mennyien töltötték le?
    2. Mit írnak róla fórumokon?

    Ebből a kettőből nagy eséllyel szűkül az egy-egy feladatra felhasználható bővítmények száma.

    Megvannak a módszerek arra, hogy hogyan kell frissítést végezni. Aki nem csinál/csináltat biztonsági mentést az egyklikkes frissítés előtt, bizony belenézhet egy ilyen hibába, ritkán, de előfordul.

    Ugyanakkor nem feltétlenül kellett volna újratelepíteni, mert a WordPress-nek vagy egy olyan csodálatos tulajdonsága, hogy visszafelé is lehet “frissíteni”, azaz a legtöbb esetben biztonsági mentés nélkül is visszaállítható az előző verzió. Igaz, ezt a funkciót ritkán kommunikálják, de megtalálható, ha rákeresel erre: http://www.google.hu/search?so......r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=295497983bc1d92c&biw=1280&bih=709

    Abban egyetértek Veled, hogy jó ha van a kéznél egy szakember, aki tud segíteni, ha baj van. De ez nincs ingyen, ám még mindig olcsóbb, mint egy teljesen a nulláról felépített weboldal, és az ezzel járó költségek. Illetve többet ki tudsz hozni így a weboldalból, mint egy blog.hu-ból…

    • Adamkó Feri szerint:

      Mennyien töltötték le, nem annyira releváns, egy bizonyos határ alatt.
      Olvasgatni a fórumokat. Ez igaz. Na most a könyvelőm hiába olvasgatja a fórumokat :-)))
      Igen a szakember drága. De hát azért szakember, hogy gyorsan csinálja meg. Valószínűleg nem drágább a bonyisabb dolgokat vele csináltatni rövid idő alatt, mintsem nekem mondjuk 2 napot elbabrálni vele.
      Az újra telepítés nem azt jelentette, hogy elölről újra építettük az egész weblapot. Szépen lementettük az adatbázist, máshova telepítettük a WP-t és egy kicsit elszöszöltünk az összefésüléssel. :-)

  17. Hi!
    Jól összeszedett cikk! Grat! :)

    Mi WordPressen futunk és futtatjuk a legtöbb ügyfelet, bár most kacisngatunk a Drupal felé is egy-egy projektben… Eddig a WP az, ami mindent visz. Még nem volt olyan kívánságom, amire ne találtam volna a segítségével megoldást! :)

  18. Joomla hívő voltam pár héttel ezelőttig de megismertem egy frameworkot ami egyszerűen elszédített. A Genesis fw könnyen módosítható designja és szupergyors SEO optimalizált megjelenése sokat lökött rajtam a WP irányába.

    Pár óra alatt összeraktam a blogom:

    http://www.netkreativ.hu/webaruhazblog/

    1értelmű, hogy WP!

  19. Én is a WP-re esküszöm: pont azért, amilyen tök jó (és mindig egyre több jóságot és felhasználóbarát megoldást fedezek fel benne) illetve azért is, mert szerintem az ingyenes rendszerek (pl. blog.hu) túlságosan kötöttek, csak blogolásra valók, nem lehet komplett weboldalt készíteni velük.
    A másik előnye az, hogy ez tényleg az enyém, míg a blog.hu nem.
    Ezt: “Ebből a zajból csak minőségi tartalommal lehet kitűnni, ezért kényszeríti az embert, hogy ne írjon hülyeséget. A saját wp-vel nincs ugyan zaj, de nincs éppen ezért ez a kényszer sem, hogy minőségit produkálj.” viszont kiegészíteném azzal, hogy a saját domain és saját oldal méginkább kényszerít a minőségre, mert itt nem a zajból kell kitűnni, hanem konkrétan a semmiből. Így a minőség (és a SEO :) ) itt is kényszer.

  20. Alapvetően logikusan felsorolod az előnyöket. Viszont minden állítás, ami az egyiknél előny, az a másiknál hátrány kell legyen, legalábbis egymáshoz viszonyítva.

    Szerintem az igazi különbség a célok meghatározásánál van. Mindegyiket máshol növöd ki.
    Ha 2 perc alatt akarsz egy oldalt a barátaid miatt készíteni, akkor nincs értelme domainnek, meg fizetős tárhelynek. Ha több célod is van vele, akkor persze az más.

    Az Opensource-ok között is rengeteg a különbség, nekem is dilemma volt, hogy mivel induljak. Alapvetően mindegyikben el kell mélyedned, hogy menet közben ne érjenek meglepetések.

    A rutin, meg az évek adják meg az igazi egyszerűséget, de a verejtéket, kísérletezést egyik rendszerben sem lehet megúszni szerintem.

  21. Kicsit a minőségi tartalomról, mert volt itt egy félreérthető gondolat.
    Mindegy hogy hol írsz, a minőségi tartalom k**** fontos. Attól hogy nem a blog.hu oldalon publikálunk, hanem egy wordpress motorral saját domain alatt, az nem jelentheti azt, hogy bármennyivel könnyebb lenne és kicsit is elengedhetjük magunkat. Ha nem írunk értékes cikkeket, akkor a látogatók leszarnak bennünket, talán az oldalunkra se jönnek többé. Míg a blog.hu alatt komoly mennyiségű látogató van, közben egy külön blog esetén minden egyes látogatót meg kell szereznünk és a minőségi tartalommal megtartani.
    Nem javaslom a blog.hu és hasonló oldalak használatát, ugyanis ti a blog.hu felhasználóinak írtok. Bármennyi szabadságot is kaptok, a blog.hu egy cég és bármikor eszközölhet számotokra kellemetlen változtatásokat. És bizony korlátok vannak ott is, amire elsőnek nem gondoltok.
    Szerintem csak akkor érzitek igazán felelősségteljesnek a cikkek írását, ha nem vagytok az ilyen blog.hu oldal része. Ugyanis amikor az ember indít egy blogot és tudja, hogy minden ő rajta múlik, akkor fogja igazán a legtöbbet kihozni magából és megbecsülni a munkát. Hosszútávon sokkal kifizetődőbb külön vezetni a blogot, itt már a kereső oldalak is mellénk állnak. Fényévekkel jobb érzés abban a tudatban élni, hogy van egy külön oldalad, minthogy egy nem saját blog.hu oldal része lenni. Még ma is értékesebbnek tartják külön oldalt üzemeltető tulajdonosokat, mint egy nem saját weboldal felhasználóját.

  22. Srácok WP és kell mellé egy SEO framework meg egy releváns linkhálózat és bármi elérhető ;-)

  23. Nagyon tetszett a cikk, köszönöm, és a hozzászólások is szépen leírják a magyar helyzetet!
    Én is a WordPress-re szavazok, és javaslom, hogy nagyon érdemes alaposan tanulmányozni a lehetőségeit! Az egyik alapító, Matt Mullenweg szerint az igazi előnye nem is a benne lévő funkciókban van, hanem abban, ami nincs is benne, azaz a rengeteg bővítményben.
    Az említett 3 blog megoldást a teljesség kedvéért szeretném kiegészíteni 2 irányban.
    1. Cégeknek érdemes elgondolkodniuk saját szerverre telepített WordPress használatáról. Ma már viszonylag olcsón lehet VPS-t bérelni, és sok más szoftver, szolgáltatás és adatbázis működhet rajta.
    Ráadásul ha az oldalnak nagyobb forgalma van, a saját szervert megfelelően optimalizálva, valamint több szerverre kiterjesztve nagy terhelés mellett is jó válaszidőket lehet elérni.
    2. Szintén cégek számára, inkább közép és nagyvállalatok számára is van természetesen megoldás, pl. az ExpressionEngine vagy az IBM Web 2.0 for Business.
    Viszont továbbra is a WordPress-t ajánlom, ami magánszemélyektől a kis- és középvállalatokig nagyszerű lehetőségeket biztosít online megjelenésre!

  24. Nagyon tetszett a cikk nekem is. Én is a wp mellett tettem le a voksom, mégpedig azért mert remek lehetőségnek találom. Remek lehetőség, a hozzám hasonló, most induló kis vállalkozóknak, akiknek nincshatalmas tőkéjük a vállalkozás elindításához, de hajlandóak vagyunk ezt szellemi tőkével pótolni. És lehet lassabban lesz, és nem is lesz annyira profi az oldalunk, mint annak, aki le tud programoztatni saját magának egy önálló rendszert. De mire elkészül az az oldal, ami már pénz is termel, egy csomó dologgal tisztában leszünk, ami az online üzleti jelenléthez még kell egy weboldalon kívül. És ez a tudás, amit a nulláról indulva megszereztünk szerintem nagy értékkel bír. Persze vannak hibái a wp-nek, de én inkább az előnyeire koncentrálok:) Az önálló rendszerekről meg annyi tapasztalatom van, hogy az ingatlaniroda ahol dolgoztam saját rendszert fejlesztetett nem kevés pénzért, és bármi újítás, változtatás mindig hónapokat vett igénybe, mert teljes volt a kiszolgáltatottság az informatikusok felé. És persze mindig ujabb, nem kis pénzekbe került.

  25. Szakmailag és mélységében nem igazán tudok mit mondani, de én is WP-s webáruházat és blogot használok. Ez a harmadik webáruházunk. Kettőért évente fizetek 40 és 50 ezret, és amennyire a rendzser engedi alakítgatom, töltögetem, frissítem őket. A harmadik egy barátom ajánlására a WP-s Emporium lett. Én a WP-ről addig még nem is hallottam. Ennek már kb.egy éve, azóta viszont egyre jobban megismerem és használom. Próbálbálgatom és használok bővítményeket, illetve az oldalon lévő blogot is elkezdtem írni. Én nagyon szeretem a WP-ben lévő lehetőségeket és úgy gondolom jól döntöttem. Most dolgozok egy újabb szintén Emporium webáruházon, ami az elmúlt egy év tapasztalatával már tudom, hogy könnyebben, gyorsabban fog elindulni. Szerintem a WP azoknak lehet jó és több, akik nem csak blogot akarnak írni, hanem ennél többet szeretnének, pl. egy jó webáruházat.

    • mityo szerint:

      Üdv, én is épp egy webáruházat szeretnék összerakni WP alatt, a WP eCommerce nevűt, de nem vagyok vele 100%-ban elégedett. A fizetési módok és a postázási költségek nem hangolhatók a saját igényekre, azaz nem tudok olyat beállítani, hogy legyen pl. előre utalás vagy postai utánvétel (szóval nincs is valódi tranzakció, a vásárló csak egy email-t kap a megfelelő tartalommal).
      Tudsz erre ajánlani valamit? Esetleg bárki más?

      • Szia!
        A WP e-Commerce-nek megvannak a maga korlátai, de azért egy csomó mindenre jó. Persze nem szabad elfelejteni, hogy ezeket elsősorban online, letölthető termékek adásvételére találták ki, a vevő fizet bankkártyával, a PayPal visszaigazolja, és már kapja is a kódolt letöltési linket.

        De azt be lehet állítani, hogy legyen előre átutalás vagy utánvét. Két ügyfelemnek is csináltam ilyen webáruházat a WP e-Commerce-szel (pivátban megírom a linkjüket, itt nem akarok reklámozni), mindkettőnél lehet választani, hogy hogyan akar fizetni a vevő, mivel fizikai termékről van szó, és kiszállítás is van.

        És a postázási költségeket is be lehet állítani, lehet fix áras, vagy táblázatos is, pl Budapestre x Ft, Pest megyébe y Ft, máshoáv z Ft és így tovább. Épp a napokban állítottam be egy ilyen webáruházat az egyik ügyfelemnek.

        • mityo szerint:

          Szia, köszönöm a gyors választ!

          Küldd át a működő mintát légy szíves, nagyon kíváncsi vagyok rá.

          Én lehet, hogy valamit nagyon nem találtam benne, de nem sikerült megoldani.

          Bankkártya-elfogadást is használtok?

        • mityo szerint:

          Én két helyen akadtam el:

          A boltban a PayPal és egyéb közvetítőkön kívül csak a Test Gateway nevű fizetést lehet választani, ami jó lesz az online fizetéshez, de nem tudom, hogyan lehet előre utalást vagy utánvételt megadni.

          A másik, hogy a fizetési mód (PayPal, stb.) definiálja a postaköltséget is, azaz egy fajtához csak egyféle összeget számoljon ki a rendszer.

          Megbeszélhetjük privát is, hogyan kell?

          • Igen, használunk bankkártya-elfogadást, és igen, a Test Gateway kell az átutaláshoz, meg a többit is meg tudom mutatni. Menjünk át privátba, de Neked kell kezdeményezned, mert én nem látom a Te adataidat :-) Kattints a nevemre itt a hozzászólásban, vagy keress rá a nevemre a neten, írj e-mailt, és elmondom, amit erről tudnod kell.

            Ingyen.

            Ha nekem kell megcsinálni is, azért persze már pénzt fogok kérni – ezzel csak a lentebb kibontakozó eszmecserére reagálok. Tudod, az ütés a motorra 500 Ft, az, hogy tudom, hová kell ütni, az 10.000 :-)

  26. A linkelt oldalam is wp, meg most már a többi is.

    Kezdetben ismerkedtem a blog.hu-val.
    Volt rajta címlapos sikerélményem, a kommentelők sem hígították fel.
    Viszont a reklámos dolgok nekem nem jöttek be. No meg a beállításoknál, az oldaldobozoknál vannak olyan dolgok, hogy nem bírtam elviselni, hogy nem értettem a nyelvezetet:)

    Aztán jött a Drupál. Mert azon a tanfolyamon akkor azt preferálták, azon tanultunk. Én a szőke, a kezdő belevágtam. Számomra érthető volt, hogy rendkívül sokoldalú, és igen alkalmas összetett feladatok, portálok kivitelezésére. Ugyanakkor maga a logikája nekem nem jött be.

    Aztán megismerkedtem a WP-vel. Csodás. Ebben az esetben nem maga a motor okozott gondot, hanem a tárhely kezelése, az ftp használata, levelezés beállítása.
    Szóval több wp-s oldalam van, szerencsére van kitől tanácsot is kérni, ha elakadok.

    A bloggert is ismerem, ott is van blogom. Nos, szerintem ha kezdőknek kéne javasolnom ingyenest, akkor inkább a bloggert ajánlanám, mert sokkal könnyebben beállítható és nekem tetszetősebb is, mint a blog.hu

    Szóval nálam egyértelműen a WP nyert.

  27. Sziasztok!

    Először is gratulálok a cikkhez meg az egész munkátokhoz, nagyon hasznos , informatív sok ember számára. Amit viszont nem értek, azokat akik ennyire lehúzzák a wordpresst. Én egy teljesen kezdő vagyok, akinek abszolút fogalma nem volt domain, tárhelyen kívül mi fán terem a weboldal készítés. S most meg már imádom: az ingyenes vagy fizetős sablonokat – amikből kifejezetten profik és magas színvonalúak is vannak – nem is kis számban, a könnyen kezelhető admin felületet, a rengeteg alkalmazási lehetőséget, a fórum oldalt, ahol egy csomó segítséget kaptam, a google termékeként – ha jól tudom a keresőkben elért első helyeket -anélkül, h szakembert megbíztam volna vele, spamszűrő is van, így az sem okoz gondot, úgy szuper ahogy van! Sziasztok, Edina

  28. Az ingyenes blogmotor mellett az is szól, hogy nulla munka nélkül is jó helyezést érhetünk el a keresőben.
    Pl. Bloggeres blogok, SEO nélkül is nagyon jó helyre kerülnek, míg a saját domaint igen csak meg kell linkelni egy jobb helyezésért.

  29. Gratulálok a cikkhez! Én igazán WordPress fanatikus vagyok. Sok évig csak Joomla rendszerben készítettem honlapokat, aztán jött a WP 3.0 és egyértelmű volt a váltás. Azóta nincs is visszaút, egyszerűen fantasztikus. Most már minden ügyfélnek WordPress alapú weboldalt készítek.

    Na és nem véletlen lett 2010-ben a legjobb CMS rendszer a WP. Szóval egyáltalán nem csak blogra jó, ez egy teljesértékű tartalomkezelő rendszer is.

    Sok hozzászóló hátrányként említi a tartalmak nehézkes kezelését, besorolását. Ez az alap WP-re talán igaz egy egyszerű, ingyenes sablonnal. De a WP ennél sokkal többre képes. Egy prémium sablon (pl.: Genesis) és egy szakértő csodákra képes a tartalom kezelésben is. Ráadásul egyedi tartalomtípusok is léterhozhatók, amikhez teljesen külön kategorizálás rendelhető.

    A WP alaprendszer egy átlagos felhasználó számára pont annyit tud, amennyit kell és ha ennél többre van szükség, akkor kell egy WP szakértő, akinek nincs lehetetlen.

    A biztonságról annyit, hogy ehhez is kell érteni. Nem a WP rendszerrel van a baj, hanem a hiányos ismeretekkel és a felelőtlen felhasználókkal. A WP ingyenes és könnyű telepíteni, de ahhoz, hogy professzionális honlapot üzemeltessünk WP motorral, ahhoz mindenképpen kell a szakértő.

    Tehát a lényeg: WordPress a legjobb! :)

  30. Hello

    olyat, hogy lehet csinálni, hogy egy statikus oldalra kirakni a az oldal aldomainjén található wordpress blog friss bejegyzéseit?
    Tehát a fixpc.hu egy statikus oldal, és ide szeretném a friss írásokból egy pár sort kitenni.

    • Helló Ervin! Tuti hogy lehet, erre bővítmény is van ami RSS alapon megoldja ezt a gondot.

      Pontos plugin nevet nem tudok, de 100% hogy van ilyen, nézz utána vagy reménykedj, hogy egy WP szakértő megszán és elmondja Neked itt egy kommentben :)

      • Én is ebben reménykedem.:)

        • Ervin, Zsolt! Meg tudjuk csinálni, kell egy WordPresst telepíteni, letiltani a normál megjelenését, és a meglévő oldalba beilleszteni csak a bejegyzéseket. Nem triviális, de megoldható, működik. Viszont minden weboldal egyedi, az oldal saját dizájnját kell a bejegyzésekre is alkalmazni, így egyedi fejlesztést igényel. Emiatt nem lehet a blog keretein belül megbeszélni.

    • Szia, Ervin!

      Persze hogy van rá bővítmény, mármint WordPress bővítmény, de azok sima html oldalon nem működnek, csak WordPress oldalon… :-)

      Például ott a FeedWordPress nevű, amellyel szindikált tartalmat lehet előállítani, azaz másik oldal RSS-éből áthozza a cikk-betekintőt és a linket a cikkre. Persze ha értesz a programozáshoz, letöltöd és megnézed, mit csinál, talán tudod adaptálni.

      De én inkább azt javaslom, hogy a fixpc.hu oldalt alakítsd át WordPress oldallá. Meg lehet csinálni, hogy a jelenlegi design és menüszerkezet is megmaradjon, ha ragaszkodsz hozzá, tehát ugyanígy statikus oldallal kezdődne a honlap, viszont a blogbejegyzésekből így már könnyedén ki tudsz tenni a főoldalra betekintőket.

      Különben csak az marad, hogy kézzel, html-ben készítesz egy dobozt és abba linkeled be az egyes bejegyzéseket. Nem nagy dolog ez sem, csak annyi a pluszmunka vele, hogy amikor friss bejegyzés kerül ki, ezt is kézzel kell frissíteni, nem lesz automatikus.

      Szerintem sokkal kényelmesebb lesz az egész oldal kezelése, a nyitólapé is, ha áttérsz WordPressre.

  31. Ervin!
    Én lecserélném a statikus oldalt. Lehet, hogy ezzel most egy kis plusz munkád lenne, de a későbbiekben bármilyen hasonló módosítás vagy “feladat” könnyebben elvégezhető lenne. + a kezelése, bővítése egyszerűbben és költség hatékonyabban (ez a legfontosabb!) menne.

  32. Több, mint száz elkészített WordPress oldallal a hátam mögött nehezen tudnék mást mondani, mint hogy a vállalkozások 99 %-ának tökéletesen megfelelő a WP-re épülő oldal. Találkoztam már olyan feladattal, amelyet nem lehetett vele megoldani, de az tényleg nagyon egyedi volt. Ha nem valamilyen online szolgáltatást akarsz nyújtani a weboldaladon, hanem valóban tartalmat akarsz közölni, akkor nincs jobb nála szerintem.

    A prémium sablonokkal és a több, mint tizenhatezer ingyenes és többszáz fizetős bővítménnyel olyan egyedi és modern oldalakat lehet vele létrehozni, hogy még ha ki is van írva, hogy az oldal WP alatt fut (amit szerintem illik, ha nyílt forráskódú holmit használunk), akkor is igényesnek és profinak látszódhat vele minden vállalkozás.

    Oktatom is a WordPresst, de az oldalamon rengeteg ingyenes cikk, magyarázat, kép, videó áll az érdeklődők rendelkezésére, és a hozzászólásokra, kérdésekre is válaszolok, e-mailben is. Úgyhogy ha segítségre van szükséged a WordPress használatával kapcsolatban, nyugodtan keress meg.

    Zsolt, Márton, remélem, ennyi reklám belefér :-)

  33. Sziasztok!

    Az oldalunk wordpress-en fut és külső segítség nélkül kalapáltuk össze. Nem állítom, hogy könnyű volt, mert bár az alapok egyszerűek, de ha valóban olyat szeretnénk, ami a “lelki szemeink” előtt lebeg, az elég munkás. Igazából nem tudok ellene semmilyen kifogást felhozni, maximálisan elégedettek vagyunk vele. Ugyanakkor használok privát blogra blogger oldalt is, ami szintén rendben van, de a wordpresst egyértelműen jobbnak tartom, mivel sokkal testreszabhatóbb, éppen a milliónyi lehetőség miatt. A blogger gyorsabb, egyszerűbb, de nem kompromisszummentes, ami az egyedi megjelenést illeti.
    Most látom, hogy előttem szólt hozzá Móni, nagyon sokat segített a weboldal építésben!! (Bocsánat a reklámért, de nagyon hálás vagyok neki!) A wordpress mellett szól az elérhető online segítség mennyisége és minősége is.

    Emese

  34. Sziasztok!

    Nos én tök buta vagyok ehhez a dolgokhoz ,de engem meggyőztek arról,hogy a régi word press alapú weboldalam nem jó és csináltattam másikat.Mert én nem vagyok informatikus és nem is válik belőlem az. Szerintetek ez az új valamit ér?Vagy csak a pénzt dobatták ki velem?
    http://www.kertfuvesites.com

    Üdv Éva

    • Azt nem tudom megmondani, hogy mit ér az oldal, azt csak te látod mennyivel termel többet mint az előző. Azonban abban biztos vagyok, hogy csak azért mert az előző wp alapú volt, az ettől semmivel sem volt rosszabb mint a mostani. Wp alapon létrehozott weboldal ami 0ft-ot termel, nem azért sikertelen mert azt wp alapra építettek fel.

    • Kedves Éva!

      Kicsit kémkedtem, hogy milyen volt a régi site, hogy legyen némi összehasonlítási alapom. :)

      Röviden: Nekem jobban tetszik az új.
      A hatékonyságról nem tudok nyilatkozni, mert ezt csak Te látod (remélhetőleg) a webanalitikában.
      Ezzel kapcsolatban pedig volna is mindjárt egy kérdésem:
      Mi az oka, hogy a Google Analytics-ot, és a Piwik-et is használod webanalitikára?

      Inkább marketing szempontból látok hibákat a website-on egyébként.

      Egyébként mivel győztek meg pontosan, hogy új site-ot készíttess? (ha nem titok :) )

      • KEDVES MÁTÉ!

        Nagyon nem kellet győzködni engem,mert a régivel az volt a bajom ,hogy nem jól volt felépítve,sokat kellett keresgélni benne ,nem volt egyértelmű mivel foglalkozom.Szakértője vagyok a kertépítésnek stb..
        Végül is az új csak a régi másolata új ruhában( és sajnos nincs tovább fejlesztve semmivel).
        De, itt a hosszú tél és azon fogok lenni ,hogy változtassunk ezen.Összesítve a word P. is jó lett volna nekem ,csak nem volt aki megcsinálja olyan vevőszerzőre.Inkább ez volt az oka.Eddig is az ügyfelek fele az internetről jött ,és most ezen a nyáron is így volt de, ezt szeretném nagyobb százalékra tornázni.Az analitikáról szólva ,meg duncom sincs mi lenne az előnyös ,mert nekem ezt mondták és pont. Én meg elhittem.Te mit ajánlasz?
        A marketing hibákról is írhatnál ,mert aki ért hozzá és aki nem, attól is szívesen fogadom a kritikát.A cikkeket én írtam egytől egyig csak nem tudom ,hogyan kellene eladnom a szolgáltatást profi módon.
        Nekem azt ígértek ,hogy ez az új lappal méréseket tudunk végezni ,ki miért kattint ránk.

        Üdv Éva

        • Kedves Éva!

          Én személy szerint a Google Analytics rendszert jó kiindulási alapnak tartom. Ingyenes, jól áttekinthető.
          Amennyiben nem jelent problémát egy minimális díj kifizetése, akkor az ugyan kevésbé ismert, de kiválóan használható, valós idejű GetClicky rendszert ajánlom.
          Nagyon részletesen most nem kívánok belemenni a marketing hibákba, mert ha megszaladnak az ujjaim, akkor erről mindig regényeket tudok írni. :)
          De ittvan pár tipp amit érdemes kipróbálnod:
          1. Egy igényes logó.
          2. Hírlevél feliratkozás a főoldalon legyen
          3. A jelenlegi “logó” mellett megjelenő képek szépek, de nem igazán szolgálják az ügyfélgenerálás célodat. Itt inkább akciókat, referenciákat, és egyéb nyalánkságokat kellene megjeleníteni
          4. Árajánlatkérő form az oldalsávba, minden oldalon
          5. Facebook Tetszik és megosztó gomb a cikkek végére, és esetleg Facebook komment box
          6. Készíts, vagy készíttess Facebook oldalt, és értesítsd róla a listád

          Hajrá! ;)

  35. gabesas szerint:

    A sok wp fanatikus ugye azt is tudja hogy hétvégén durva botnet támadások indultak a régebbi wp siteok irányába?
    2.9.2 és 3.0.1 az érintett a Silihost információi alapján, és elég agresszív támadások jönnek, célzottan az adott verziókra.

    Úgytűnik nem nekem kell igazolnom a fenti elméletemet, miszerint az openszorsz dolgokra is erősen odakell figyelni, sőt talán mégjobban, mint az egyedi fejlesztésekre. Igazolja az élet, magától, hogy egyszerűen az emberek 90%-nak nemvaló a nyílt forráskódú, ingyenes rendszer.
    Mert nem áll meg ott az egész, hogy feltettük és használjuk.

    • Semminek nem vagyok a fanatikusa, de természetesen folyamatosan mondom az ügyfeleimnek és az olvasóimnak, hogy mindig végezzék el az aktuális frissítéseket. Jelenleg a 3.2.1-es verziónál tartunk, tehát aki még mindig 2.9.2-t vagy 3.0.1-et használ, az kb egy éve nem frissítette a WordPress motorját…

      De ha valaki józan paraszti ésszel használja a WP-t, annak ez egyértelmű, különösen, ha bekapcsolva hagyja a Vezérlőpultján a WP híreket, mert az külön is szól, ha nagy gáz van, meg különben is ott virít a Frissítés felirat, akárhányszor belép.

      Ezek után nem értek egyet azzal, hogy az emberek 90 %-ának nem való a nyílt forráskódú rendszer. Ha egy egész évig nem lépett be valaki az oldalára, hogy friss tartalmat tegyen fel, az persze most rosszul járt, de akkor az az oldal nem is nagyon hiányzott neki.

  36. Sziasztok!
    Méltatlanul kevés szó esik barátunk, a Gugli blog szolgáltatásáról.
    Én a blogspottal indultam, saját személyes blogot írva, majd üzleti bloggá “fejlesztve” azt.
    Jelenleg is a blogspotot használom. Nem kell frissítgetni, a fejlesztés folyamatos. A sablon- és modul választéknak a csillagos ég szab határt, a rendszerezés, kategorizálás rendkívül egyszerű.
    A html szerkesztésbe is bele lehet kotorászni :-) (Előképzettség nélkül)
    Saját domaint bármikor hozzá lehet rendelni.
    A gugli összes szolgáltatásával használható, mint pl Google Talk, Dokumentumok, Kérdőívek, HangOut, fotó, video megosztás stb.
    Eddig nekem nem volt olyan extrára szükségem, amit ebben a rendszerben ne lehetett volna megoldani és WP-n kellett volna szertornáznom.
    (A WP-vel megpróbáltam közelebbi ismeretségbe kerülni, de sajnos /vagy nem/, nem alakult ki kölcsönös szimpátia.)

  37. Én már megint a hozzászólások számához tudok gratulálni! Már nem is tudom, hogy kell-e még ide a véleményem, miszerint: csak is WordPress! (persze ez egy kicsit már félprogramozóvá is tett)

    Volt már saját fejlesztésű oldallal dolgom, de amióta megismertem a WP-t nem hagyatkoznék külsős programozóra. Egy bizonyos függőséggel jár, ami már nagyan nem hiányozna.

    WordPressel eddig minden elképzelt dolgot meg tudtam oldani és most nem csak blogolásra gondolok, hanem céges weboldal kialakításra.

    Az én tapasztalataim szerint, ha a WP-vel gondok merülnek fel, az csak a tárhelyszolgáltató oldaláról keletkezik. Ezért ajánlatos nagy figyelmet fordítani a kiválasztására. WP optimalizált tárhellyel egyszerűen nincsenek gondok.

    Én már csak WP-t ajánlok mindenkinek. (Ez sem szponzorált hozzászólás)

  38. Én a WordPress + egyedi sablon kombináció híve vagyok. Nagyon sokat ki lehet hozni a WordPressből, több ez már, mint egy mezei blogmotor. A segítségével gyorsabban és költséghatékonyabban lehet magazint, céges oldalt vagy éppen klasszikus értékesítő honlapot csinálni.

    Rövid távon persze megoldás lehet egy ingyenes szolgáltató, de később gond lehet abból, hogy a tartalom (adatbázis, képek) nem nálunk vannak eltárolva. A költözködés külön macera, és bár vannak rá automata mechanizmusok, eléggé körülményes a dolog. Jobb előre gondolkodni.

  39. Adamkó Feri szerint:

    Szinte mindenki dicséri a WP-t. Ez rendjén való, mert tényleg jó. Szerintem viszont figyelembe kell venni azt, hogy vagy te magad egy kicsit programozóvá válsz, és ez sok idő, vagy legyen melletted egy olyan ember aki segít. Az angol tudás megint szükséges hozzá. Mert nagyon sok segítséget nem a magyar blogról kapsz meg, hanem a világból szerte. Én még mindig azt mondom, hogy a sok dicsérgetés miatt ne gondolja bárki, hogy biztosan neki való. Nehezen tudom elképzelni, hogy pl. egy autószerelő, vagy egy könyvelő a munkája mellett még ki akarja tanulni a WP rejtelmeit. Persze biztos van ilyen, de szerintem ők inkább dolgoznak a saját munkájukban. Nekik feltétlenül fog kelleni a segítség, és ez legtöbbször fizetős. Ja, és nem olcsó ám! Szóval csak módjával a lelkesedéssel, mert az pénzben bármikor oda juthatnak mintha egy saját fejlesztőjük lenne.

    • Igazad van, a segítség általában fizetős. De még mindig olcsóbb egy-egy probléma miatt megkeresni és megfizetni egy szakembert, mintha egy egész weboldalt kellene programoztatnod!

      Képzeld, vannak olyan (nem webes) szakemberek – nem is kevesen – akik megtanulják a WordPress-t kezelni! A WordPress tanfolyamaimon résztvevők elenyésző része foglalkozik hivatásszerűen weboldal készítéssel, a többségük csak a saját weboldalát szeretné normálisan és olcsón megcsinálni!

      Egyébként magyar nyelven is rengeteg cikk érhető el a témában, nálam már több mint 100 ingyenes cikk érhető el, és ha jól emlékszem Moni is hasonló számnál jár már. Ez már több, mint 200 cikk! Mondjuk vannak étfedések, de azért van miből válogatni!

    • Ez tényleg így van, kérdés, hogy tényleg mindent magad akarsz-e csinálni. Én pl. fizetek a könyvelőnek, de a gázszerelést sem vállalom magamra, mert nem értek hozzá… Ez is ilyen. Nyilván ingyen is össze lehet hozni egy céges oldalt, blogot, de a minőség erősen kérdéses lesz.

      Ha valaki komolyan gondolja a webes üzletszerzést, akkor egy egyedi WordPress sablonért 80-150 ezer Ft+ÁFA szerintem nem olyan sok pénz. Hosszútávon ez többszörösen megtérülhet visszatérő olvasókban (vevőkben.) Feltéve, ha tényleg tesz bele az illető munkát (tartalmat), marketinget stb.

  40. Adamkó Feri szerint:

    Mint írtam, biztos van olyan aki hobbyként WP-t akar programozni. Viszont például az én könyvelőm állandóan nyakig van a munkában, és ha van egy kis szabadideje akkor inkább fotózik, mintsem WP rejtelmeket bogarásszon :-). És hidd el, sokan vannak ilyenek. Én két dolgot mondok. Egyik, tényleg jó a WP, egyik lapunknál mi is használjuk. Másik dolog, az viszont KAMU, hogy mindent egy pattintásra, hozzáértés nélkül meg lehet oldani benne, ez a marketing része a dolognak :-))). És bizony ha valaki igényes honlapot akar, akkor kell a segítség, és tervezze be ennek árát is, vagy idejét ha ez a hobbyja. És az a része a WP körüli felhajtásnak, hogy az ilyen könnyű, olyan egyszerű bizony becsapós. Sok munka van ezzel is.

    • A funkciók többsége valóban egyetlen kattintással elérhető. Ha teszem azt, neked SEO bővítményre van szükséged, akkor 2-3 perc után kezdheted is az onpage keresőoptimalizálást. Egy egyedi fejlesztésű motor esetében ennek a funkciónak a megírása több órát vesz igénybe és még a programozót is fizetheted.

      Az üzeneted második felével egyetértek. Sok szép ingyenes sablon van, de az igényes, egyedi grafikával rendelkező honlapért tenni kell, az nincs ingyen.

  41. Igen, akiknek nincs idejük, hogy tanuljanak, ők lesznek a másik szolgáltatásom Ügyfelei :)

    Munka mindennel van, egy weboldallal a törődés nem odáig tart, hogy elkészült! :)

    Én az 5 perces telepítés marketing résszel nem értek egyet, ezért ezt az “előnyét” nem is hangsúlyozom a saját oldalaimon… Általában gond nélkül megy a telepítés, de vannak olyan szerverek, ahol bizony nem 5 perc az az 5 perc, még úgy sem, hogy párszázszor már telepítettem WordPress-t :)

    De tény, hogy nem csak ehhez kell tapasztalat, hanem pl. az admin felülethez is. De nem mindegy, hogy a tapasztalat, a készségszinten való megismerés mennyi ideig tart. Na ebben szerintem verhetetlen a WordPress.

  42. Nagy József szerint:

    Maradjunk annyiban, hogy omáék wordpress-t használnak, és ők tudják a tutit az internetmarketingben, SEO-ban.

  43. gabesas szerint:

    Én csak azt kérdezném mindenkitől, hogy a villanyt, vizet, kocsit, festést, kertészkedést, hajvágást, jogi szerződéseket, szívátültetést, disznóvágást is magatok csináljátok, mert az ingyenvan?
    Miért kell elhitetni az emberekkel azt hogy mindenki úgyszületik hogy ért a wphez?:)

    • Kocsit, festést, kertészkedést, jogi szerződéseket, disznóvágást is magam csinálom. Mindent ami tanulható és amivel megtakarítok. Persze ár-érték arányban. Illetve sokszor van az, hogy kérek egy árajánlatot a festőtől ami meg is jön, csak az alatt a két hét alatt magam is megoldom. Ugyan ez a kocsi szereléssel (persze amihez nem értek, ahhoz felelőtlenül nem “nyúlok”), és még a disznóvágással is (volt már rá példa :) )

      Miért ne lehetne ugyan ez a szitu, főleg egy kezdő vállalkozónál, a weboldallal is?Főleg egy első generációs vállalkozónál, ahol igen is számít a pénz…

      A WP pedig nagyon könnyen kezelhető és megtanulható (annak ellenére, hogy nekem a joomla az ami bejött)

      • gabesas szerint:

        Röviden: nem.

        • Jó. :)

          • gabesas szerint:

            Egyébként igazad van, feltéve hogy végtelen mennyiségű az időd- és ingyen van.
            Saját múltkori sztori: folyt a csap, felhívtam a vízvezetékszerelőt, nemért rá kijönni. Mondtam elvégre mérnök vagyok, nemfog rajtam kifogni, megcsinálom én.
            Elb*sztam vele picit több mint 3 órát, nyilván a szerszámaim sem egy profi vízvezetékszerelőé, rutinom is nulla.
            Utána egy ideig örültem, hogy nemkellett a mesterre várni, aztán belegondoltam hogy mennyi is az óradíjam és a csapszerelés helyett mennyi pénzt is tudtam volna keresni, azóta nemtartom olyan jó üzletnek a cserét :)

            Tehát ha innen nézzük, baromira neméri meg szerintem egy péknek vagy egy cipésznek webes dolgokat tanulni, vagy csak a legszükségesebb szintig.

            És ha már itt tartunk, no offense, de baromi károsnak tartom azokat az oktatóanyagokat, tutorialokat, leírásokat, amik azt sugallják hogy nulla tudással lehet valaki webes szakember, seo guru, webdesigner, marketingszakember, piackutató, de ugyanígy igaz ez az autószerelőre, tőzsdei szakértőre, brókerre, mlm gurura, és úgy általában minden szakmára.
            A felszínt mindig meglehet kapargatni, a mélyebb dolgokig is el lehet néha jutni, de nem véletlenül külön szakma minden külön szakma. Megint autós példa, az autószerelőm is tud heggeszteni, mégis elküld karosszériáshoz és kipufogóshoz is külön szakemberhez.

            És mielőtt azzal jönne valaki hogy savanyú a szőlő, mert így keveebb munkánk lesz, szó sincs róla. Én kimondottan szeretem azokat az ügyfeleket, akik úgy jönnek egyedi webes felületek igényével, akik megtapasztalták már a másik oldalt, tudják mik az előnyei, mik a hátrányai egy wp-nek, joomlának, akrmilyen nyílt vagy éppen zárt rendszernek.
            Tanulópénznek, tanulóidőnek jó, de én aztgondolom hogy igazán nagy dolgokat, egyedi igényeket soha nemfog tudni a megfelelő ár/érték arányban (a gyakorlatban mindenki ingyen gondolja ezt a nyílt forráskódú rendszereknél) kiszolgálni egyegy alap wp vagy joomla.

            • Bárcsak végtelen idővel rendelkeznék és az nem kerülne pénzbe! :)

              Igen, kétségtelen igazad van akkor, ha innen nézzük.

              Ám az a pék is sokat internetezik, az a cipész is sokat ül a gép előtt (különben honnan jutna el hozzá az, hogy weboldalra van szüksége). Látja az árakat és alternatívát gondolkodik, hisz az ajánlatok keresés közben ráakad nagy valószínűséggel arra, hogy van más megoldás is.

              Látja azt is, hogy nem kell hozzá nagy affinitás, képes ő is megoldani a problémát. Persze ennek a péknek nem lesz olyan weboldala mint a fornettié, de tökéletes weboldalt tud első körben létrehozni annak az anyagnak a segítségével, ami csak azt mondja el neki, hogy most ide klikkelj, aztán oda, majd amoda. Ő nem akarja tudni, hogy az oldal azt a tartalmat az adatbázisból honnan olvassa ki, örül annak, hogy az megjelenik az oldalán úgy ahogy ő szeretné.

              Ugyan ez a SEO-val, a marketinggel és még sok mással. Nem feltétlenül kell mélyen beleásnia magát a témába azért, hogy a látogatóit egyik hónapról a másikra 10%-al növelje. El tudja érni annyival amit a számára készített anyag leír vagy megmutat.

              Persze ha ennek a péknek beindul annyira, mint a fornetti és egyik évről a másikra 10x több pékséget tud nyitni, akkor az idejét maximálisan elveszi más feladat és nem tud vele foglalkozni, de ekkor már nem okoz neki problémát kifizetni 4-500.000 Ft-ot olyan webes gépezetért, amilyet egy ekkora cég megkövetel.

              Kezdetben azonban szerintem tökéletesen megfelel a ingyenes programok használata egy kezdő vállalkozónak, hisz neki minden forint számít. Ami pedig az időt illetni, hónapokat ez sem vesz el az idejéből…

              • Nagyon egyetértek a Róbert által megfogalmazottakkal. A legtöbb Magyar vállalkozás nem igazán tud (bár bizonyára szeretne) hiper-szuper, csilli-villi weboldalt, webáruházat magának, mely minden szempotból (seo, marketing,látogatottság, design) a top-on van és csak apénzt hozza. És ami nem utolsó, oldal és akár blog szempontjából is naprakész. A fő gond akkor szokott lenni,ha kevés a pénzünk és még számítógépes imsereteink is elenyészőek. Ezek az emberek szoktak belefutni az olcsó honlap gyártók partizán akcióiba, akik rendszerint elkérik a pénzüket egy olyan oldalért, mely szinte valószínű, hogy hosszú- , de még rövidtávon se lesz eredményes a megrendelőnek. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rendelkezünk némi anyagiakkal (ez nem árt egy vállalkozáshoz) és még konyítunk is az internethez a számítógépekhez felhasználói szinten, DE meg van a kellő kitartásunk és akarásunk,hogy saját magunk alkossunk és közben tanuljunk is,akkor igenis tökéletesen megfelel a WP erre a célra.
                Egy kérdés hozzátok! Nem tud valaki abban segíteni, hogy hol láthatnék, hol kereshetnék a WP-s Emporiummal készült webáruházakat? Köszönöm.

    • Persze hogy nem:) De nem is szeretnék egyik általad felsorolt tevékenységből pénzt keresni. Weboldallal annál inkább. Hogy wp-értőként születtem-e? Határozott nem a válasz. Mikor belevágtam az egészbe azt sem tudtam mi az az FTP, SEO, és még sorolhatnám mi mindent nem tudtam. De szerettem volna honlapot. És találtam olyan tanfolyamot, amit szivesen reklámoznék itt mert megérdemelné, ami megtanított nem csak a wp telepítésére, használatára, de egy csomó más fontos dologra ami az online jelenléthez kell. Ezt a pénzt én magamba fektettem be, a tudásomba. Más egy -két hónap alatt fizet ennyit egy rendszergazdának, miután százezreket fizetett a honlapjáért, és fogalma sincs róla, hogy a nyitóoldalon nem azzal kellene kezdenie, hogy “üdvözlöm, Ön az xy cég oldalán van, amely1974 óta….”

    • Tőlem sehol nem olvashattál, hallhattál olyat, hogy mindenki úgy születik, hogy ért a WP-hez. Sőt, lassan már szállóigévé vált az a mondásom, amellyel megnyugtatom az engem kérdezőket, akik szabadkoznak, hogy “semmi gond, senki nem születik WP oldallal a szájában”.

      A tudás soha nincs ingyen. Az idő sincs ingyen, amit rászánsz. Neked kell mérlegelned, mi az, amit szeretnél magad tudni, és mi az, amihez mestert hívsz.

      Nálam bevált az a rendszer (ezt kommunikálom, és ezt csinálom a legtöbb ügyfeleimmel), hogy az alapokat előkészítem nekik én, hogy időben is gyorsan haladjunk, beállítom az oldalukat annyira, hogy úgy nézzen ki, ahogy kérik, aztán megtanítom nekik, hogy hogyan kezeljék, hogy hogyan tegyék fel a saját szakmai tartalmaikat. Tehát nem kell megtanulják az egész rendszert, csak annyira, hogy egy új bejegyzést, egy új űrlapot, egy kampányoldalt, egy fotót fel tudjanak rakni egyedül is, ne kelljen ezért egy webdesignert megbízni és hetekig várni, amíg ráér.

      Az autós példádnál maradva: az autódat összerakták a gyárban, de egy új sárfogó szőnyeg behelyezéséért, egy tankolásért, egy ablakmosó-feltöltésért valószínűleg nem fordulsz szakemberhez.

  44. Google a te barátod, néhány perces keresés után nyomja az ingyenes magyar segítséget(néha szájbarágósan):
    Wordpresst telepítés:
    http://dokumentacio.word-press.....i-utmutato
    http://hgrg.info/2011/01/18/wo.....tes-video/
    ftp használat(a kereső segít):
    http://utmutato.honlap.hu/ftpbeall.html
    Adatbázis létrehozása cpanel esetén(lehet más rendszerre is találni leírást):
    http://www.youtube.com/watch?v=75s3QENQ05c
    Godaddy domain(webcím) regisztráció útmutató:
    http://www.ingyen-tarhely.info/olcso-domain.html

    Nagyon sok segítség van magyarul is és egész jól el lehet boldogulni. A tárhely szolgáltató nagyon segítőkész sok helyen, szívesen megcsinálják azt ftp, adatbázis stb dolgokat. Csak annyit kell mondani, hogy üzemelje be erre a domainra a tárhelyet és legyen ftp, adatbázis adatokkal.

    Mindig arra kell keresni, amivel gondunk van, nem tudjuk, hogy hogyan kell csinálni.
    A pénzen ne múljon, aki valóban akarja, meg tudja csinálni. Csak időt kell rászánni némi alvás helyet.:)

  45. Én is teljes mértékben WordPress hívő vagyok. Régebben próbálkoztam Joomla weboldalak készítésével, de a bonyolult admin rendszer használatába ügyfeleimnek bele is tört a bicskája. Egyszerűen nem tudták használni a már elkészült oldalt, mert egy átlag felhasználónak túl nyakatekert és bonyolult volt az admin rendszerének használata, de a Wp viszont abszolút felhasználóbarát admin felülettel rendelkezik.

    A másik nagyon nagy előnye a WordPress-nek, hogy fantasztikus és gyors eredményeket lehet vele elérni a keresőoptimalizálás területén. Persze vannak a WordPress rendszerének is hiányosságai SEO területen, de majdnem minden probléma a megfelelő beállítás vagy plugin telepítése után megoldható. Ha ezeket megtesszük, telepítjük szinte SEO szempontból tökéletes alaprendszert kapunk. Engem annyira magával ragadott ez a téma, hogy a szakdolgozatomat is WordPress keresőoptimalizálásból írtam tavaly, és ezzel kapcsolatban primer kutatásokat is végeztem a neten.
    Na persze ha már megvannak a technikai alapok, akkor még a releváns egyedi és gyakran frissülő blog tartalom írása még hátra van, mivel csak így lesz kerek a SEO projektünk :)..és azt nekünk kell megírni.

    • Lehet, hogy csak azért mondom azt, hogy a Joomla-nak is felhasználóbarát admin felülete van, mert évek óta ezzel a felülettel dolgozom (szimplán csak felhasználóként és nem fejlesztőként) és egyik weboldalam tulajdonosánál sem merült fel 24 óránál tovább az a kérdés, hogy nem tudja kezelni az oldalát.

      Szerintem ez is csak megszokás kérdése. Ha tényleg ráérzel az open rendszerekre és megfogott bennük valami (mind1 melyiket használod) hamar meg tudod szokni a kezelését.

      SEO szempontból nem tudom megmondani a különbséget a WP és a Joomla között, mert nem használtam még WP-t egyetlen egy telepítés kivételével, de a Joomla is könnyen “SEO-zhtó” még az alap rendszerrel is. Ha külön komponenst engedsz rá ami kifinomultabb azzal meg főleg gyors és szép eredményeket tudsz elérni.

  46. Off: Hatékonyság szempontjából egy blogban melyik hozzászólás kezelőt részesítitek előnyeben, egy “egyszerű-t” ami itt is van az oma-n, vagy például a facebook-osat, amivel egyre több helyen találkozunk?

  47. A Joomla esetén a bonyolultság okozta a problémát. Főleg a cikk kezelő része, ahol kategória, archívum meg a cikkek voltak. Ez az alá és fölé rendeltség, szülő és alrendszerek. Arra emlékszem, hogy még én is kénytelen voltam oktató videót megnézni erre vonatkozóan. Miközben a WordPress esetén minden teljes magától értetődő volt és a kísérletek eredménye is azonnal játszódott. Egyszerű volt.
    A Joomla esetén a cikkek osztályozása és a tartalom elrendezése volt nehézkes.
    Azt hiszem a modulokkal is voltak gondok. Főleg az öröklödés is bonyolította.
    Már nem emlékszem, hogy miért váltottam róla wordpressre. Talán a pluginok miatt, más néven Bővítmény vagy modul. A kezelhetősége is közrejátszott. Most eszembe jutott, hogy a cikkek és oldalak linkjeinek beállítása okozott először problémát, hogy valóban seo barát linket mutasson.
    Szerintem mindkét rendszer megállja a helyét, de valamiért mégis inkább a wordpresst tudom javasolni. Talán a kezelhetősége és a tudása miatt.

  48. Nem olvastam végig az összes kommentet és nem tudom felmerült-e, de a post-ban nem lett megemlítve a https://www.tumblr.com/
    Mi egy webfejlesztő cégként sem látjuk értelmét saját blogmotort írni, pedig megtehetnénk. Én személy szerint az ügyfelekre se szoktam rásózni olyan dolgokat amiket ingyen/olcsóbban is meglehet valósítani, csak azért, hogy lehúzzuk pénzzel. Van elég referenciánk ami bizonyítja szakértelmünket és a tumblr egy nagyon jó szolgáltatás! Nem csak “sima” blogbejegyzéseket, hanem képeket, idézeteket, hangfájlokat és videókat is meglehet osztani. Kicsit lazább mint egy csak blogbejegyzéseken alapuló blog.

  49. Első blogomat Bloggeren készítettem. Nekem azzal sem volt problémám, nézegettem a Joomlát is (de sajna sok mindent nem értettem benne – már ott elakadtam, hogy a különböző tartalom típusok, mik is valójában… :-)
    Végül a WordPressnél kötöttem ki és azóta is szeretem.
    Hátrányát nem igen tudnék mondani én sem. Még lenne mit csiszolgatni a honlapon, de ez szerintem természetes, hiszen a lakásunk sem úgy van, hogy egyszer elkészítettük és utána hozzá sem nyúlunk, hanem használat közben felmerülnek dolgok, mi, hogy lenne egyre jobb, szebb.
    Nos a honlapom is valahogy így van. Használat közben jutnak eszembe dolgok, amivel csinosíthatnám, bővíthetném. Ez előfordul az egyedileg fejlesztett honlapok esetében is, úgy gondolom. A más által programozott honlappal ellentétben viszont, ha mégis szeretnék változtatni a WP-ben készült honlapomon, nem kell rögtön arra gondolnom, hogy ez megint mennyibe fog kerülni :-)

  50. Sziasztok,
    Tud valaki abban segíteni, hogy hol találok a WP-s Emporiummal készült működő webáruházakat, vagy az eCommerce-vel?
    Természetesen privátban. Köszönöm.

  51. Sziasztok!
    Nekem egyetlen bajom van az OS motorokkal, illetve inkább azokkal akik hozzáértőnek állítják be magukat.
    Rengetegszer találkoztam azzal, hogy a WP/Joomla/Drupal…. “fejlesztő/cég” tudása annyiban merül ki, hogy jobb esetben tud csinálni egy sablont és a 16500 bővítményből kiválasztani a megfelelőt.

    Csak ez többnyire nem elég.

    Az ismerősöktől pedig hallom, hogy nemsokára kész az oldal, csak most épp egy e-mail küldés nem megy ékezet helyesen 2 hete.

    Én is foglalkozom webfejlesztéssel, de soha nem használtam ezeket a rendszereket, azért mert nem értek hozzájuk.

    Azt nem érzem elégnek, hogy az admin felületen össze tudom kattintgatni és kész.
    Mert az ügyfél igényeithez szerintem nem lehet úgy hozzáállni, hogy ezt a bővítményt 2500-an használják, akkor neki is jó lesz….

    Bizony sok esetben egyedi fejlesztésre van szükség, amit az ilyen “WP huszárok” képtelenek kivitelezni, amit nem is csodálok, hiszen ha megnézzük bármelyik rendszer forrását, biztos vagyok benne, hogy az több százezer sor lesz.

    Természetesen nem akarok megsérteni senkit, és az én véleményem is az, hogy ezek a rendszerek jók, csak a magukat hozzáértőnek eladó személyek/cégek 95%-a sajnos a szakma alja, aki még egy sor php kódot sem látott életében.
    Tisztelet a kivételnek természetesen.

    • Teljes mértékben egyet értek veled! Engem is sokszor néznek programozónak, pedig nem tudom eléggé hangsúlyozni azt, hogy nem vagyok. Sőt!

      Egy dologgal viszont kiegészíteném a hozzászólásod. Ezek a rendszerek nem is a profi cégeknek, programozóknak lettek kitalálva. Használhatják, ha mélyen beletudnak nyúlni, értenek ahhoz, hogy egyedi dolgokat fejlesszenek hozzá. És elméletileg, mivel profik, érteniük kell hozzá.. Ha nem, úgy tényleg csak a bővítményekből tudnak válogatni az meg nagyon sokszor nem elég.

      Ezek a rendszerek olyan “usereknek” lettek kitalálva, illetve javasolt a használatuk akik a saját weboldalukat maguk készítenék el. Ez a weboldal lehet egy saját blog, egy családi oldal, egy új vállalkozás webshopja, bármilyen portálja, csapat weboldala és még sorolhatnám… mert ezeket a free rendszerekkel maguk is össze tudják rakni. Ha pl. egy focicsapat weboldalát szeretné valaki összerakatni, súlyos összegeket kéne érte kifizetni… A Joomla!-val és a JoomSport komponenssel pedig mindez ingyen van és még egyszerű is.

      Természetesen elsőre ezek a saját kezűleg készült weboldalak nem lesznek profi oldalak ,nem lesz még csak hatékony sem azonnal az elején. Viszont ha a user beleássa magát a témába képes eredményeket elérni vele, tudja csinosítani, alakítani, igényesebbé tenni az oldalát anélkül, hogy egy sort is képes lenne php-ban megírni.

      • Ezzel nincs is probléma, egyetértek, erre lett kiatalálva, és erre kellene használni.

        Csak sajnos a webfejlesztés iparágat elárasztották azok, akik megtanulták bizonyos szinten használni valamelyik rendszert, és ezáltal természetesen sokkal gyorsabban produkálnak valami látványosat, mint a valódi fejlesztők.
        Ezáltal nagyon felhígul a szakma, és csökken a megbecsülése.
        Sajnos.

    • A bővítményeket nem a népszerűség, hanem az igények és tapasztalatok alapján rakjuk fel. Például hiába menő a felhasználó számára is alig értelmezhetetlen Captha a spamrobotok miatt, attól nem mindenki használja. Én csak röhögök, hogy akármilyen jó Capthat fejlesztenek ki, a robotok ugyanúgy feltörik, a felhasználók meg jobban szívnak. Erre jobb a Qvíz kérdéses vagy egyszerűbb matematikai művelet elvégeztetése.
      Azért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen bővítményt használunk.

      • Ezzel a mondattal arra utaltam, hogy nem a weboldal készül az igényre, hanem az igényt alakítják a meglévő modulhoz, úgy hogy a megrendelőnek bemagyarázzák, hogy márpedig az jó.
        Mondván magukban, hogy nehogymár ne legyen neki jó, amit 2500-an használnak.

  52. Én a Bloggerre szavazok. Ingyenes, és teljes mértékig beépíthető saját domain alá. A bejegyzés pedig 1-2 percel később a keresők találati listáin vannak, hiszen a Google üzemelteti.
    Ja, és nincs ugye reklám sem rajta, és a saját domainnevemet húzhatom fel.

  53. Szia Zsolt!

    Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes-e egy külön aldomain címre kiemelni a blogot?

    • Keresőoptimalizálás szempontjából általában nem ajánlott. Ugye minden domain egy különálló weboldal, még az úgynevezett “subdomain”-ek is (pl.: blog.oldalam.hu), valamint a google szereti a frissülő weboldalakat, így ha van egy blog az oldalon akkor előrébb fogja sorolni, mint egy olyan oldalt ahol már évek óta semmilyen frissítés nem volt.
      Mérlegelni kell. Ha a weboldaladon vannak olyan tartalmak melyeket szeretnéd, ha impozáns helyen jelennének meg a keresőben, akkor mindenféleképpen integráld bele a már meglévő oldaladba a blogot. Ha nem érdeked, hogy weboldalad a keresőkben jól szerepeljen, vagy a blog túlságosan elrugaszkodik a céges kommunikációtól akkor mehet külön is.

    • Zoltánnal egyettértek. Annyit teszek hozzá, hogy ha aldomainra rakod, seo szempontból az sem tragédia. Főleg ha blog.oldal.hu és oldal.hu egymásra mutató linkekkel vannak ellátva. Elvileg.

    • Attila!

      Ha a weboldal struktúrálásához jobban illik és több más aldomain is van, pl. wiki vagy clients stb. akkor érdemes a blogot is külön tenni aldomainre. Továbbá pl. ha a weboldalt több technológia állítja össze és a blog aldomain egy hmm… WordPress, a fődomain meg más, pl. Joomla vagy egy webshop akkor is hasznos.
      Egyébként a releváns tartalom a fontos, mindegy hogy a blog szó aldomain vagy a domain után szerepel. Ugyanis pl. ha rákeresünk a “free domain name”-re a free.domain.name oldal sehol sincs, legalábbis az 5. oldal után abbahagytam a keresést.

      Tamás

  54. Üdvözlök mindenkit!

    Én WordPresses vagyok, mindnekinek csak ajánlani tudom! Aki kezdő annak, azért, mert szinte nulla tudással igényes és egyedi blogod (és egyéb honlapod is) lehet. Aki haladó, mester e témában, annak meg azért mert saját maga is fejlesztheti, tehát az alkotás öröme is megmarad!

  55. Köles Bertalan szerint:

    Sziasztok!

    Most készülök személyes blogot (nem cégeset) indítani és eddig a WordPress illetve a theblogpress.com a top 2 a választási listámon. Nagyon érdekelne a véleményetek, hogy hallottatok-e már a theblogpress.com-ról, esetleg van-e konkrét tapasztalatotok vele kapcsolatban.
    Az elején a bemutatkozó videót nem lehet elkerülni (ez kissé bosszantó), de a végére érve összességében nekem meggyőző.
    http://theblogpress.com/

    Elvileg ezen a linken kikerülhetitek a videót:
    https://theblogpress.com/get-started/?ID=1011

    Nagyon kíváncsian várom a véleményeteket.

    Üdv: Berci

    • Szia Berci!

      Nem hallottammég a Blogpressről, mégsem új nekem. Ez egy WordPress multisite, havi 8 USD-ért,amit kicsit soknak tartok, még amerikai pénztárca számára is (15 USD-ért már egy kicsi VPS-t lehet kapni). Biztosan sok szép lehetőség van benne, és a legnagyobb előnye, hogy pár kattintás és fizetés után működik, nem kell semmivel sem foglalkozni. Ugyanezt, talán kicsit kevesebb funkcióval ingyen megkapod a wordpress.com-on. Mellesleg 2010-ben ezzel indítottam a vállalkozásomat, de Magyarországon senki sem értette meg az üzleti modellt, úgyhogy már be is szüntettem és csak fejlesztéssel foglalkozom. Így aki szeretne WordPress weboldalt, szerez tárhely szolgáltatót, megérti a DNS, FTP, HTTP, SQL stb. fogalmakat, ő vagy valaki telepíti és beállítja neki a weboldalt és ugyanott van ahol az ilyen és hasonló WordPress hosting szolgáltatókkal lenne.

      Tamás

      • Köles Bertalan szerint:

        Szia Tamás!

        Nagyon köszönöm a válaszodat. Elolvastam az összes hozzászólást is (nem egy tíz perces menet volt :) ), ezek sokat segítettek, hogy végül döntsek valamelyik blogmotor mellett. Blogpress a befutó. Utánanéztem, valóban WP alapon fut a blogpress is. Igaz, van havi költsége, de összességében nekem, mint jelenleg még kezdőnek, az érte járó plusz szolgáltatásokkal megéri.
        Ha jól láttam egyébként idővel a WP-nél is fizetni kell, ha valaki a 3 GB tárhelyet meghaladja.
        Ahogy a sok hasznos hozzászólást átolvastam, megerősített abban, hogy amúgy az általad említett fogalmak megismerésén is túl, sok tanulni való van/lesz még ezzel kapcsolatban, amit így vagy úgy, de ki kell fizetni pénzben is. Ezért szerintem az ingyenes blogmotorok csak a kezdéshez jók, ha komolyabban akarja valaki vezetni a blogot, úgyis fizetni kell érte valamilyen formában.
        Röviden: nekem megéri a fizetős is :)

        Berci

  56. Üdv Mindenkinek!

    Én azt gondolom, hogy alapvetően a WordPress hibája egyben a legnagyobb előnye is.
    Nyíl forráskódú, tehát lehet szabadon módosítani, de ebből kifolyólag sebezhető is. És most azt hiszem itt harap a kígyó a farkába, mert legtöbbször a támadási felületeket a sok felhasználó és a fejlesztő közösség gyorsan megoldja, elhárítja. Szóval eldöntheti mindenki, hogy ez most hiba-e vagy inkább előny.

    Én alapból fizetős blogmotort is használok a wordpress oldalam mellett és úgy vettem észre, hogy nagyon sok hasznos dolgot tanulok mindkét oldalról. A WP mellett legyen szólva, hogy a fizetős blogrendszer is most áll át WP alapú blogra.
    Nyilván a felhasználóbarát és hatékonyság miatt.

    A legtöbb minden amit az ember csinál főleg itt az online marketing világában akkor lesz jó ha közben csinálja is. Learning by doing koncepció. Ha valaki komolyan gondolja a blogolást és a blogmarketinget, akkor a fizetős rendszer verhetetlenek.

  57. K. Sándor szerint:

    Érdemes kipróbálni az https://eblog.hu rendszert is, folyamatosan fejlesztik, ingyenes, sok aldomain még szabad!

  58. Sziasztok,

    Visszatérő hallgatója vagyok az OMA tanfolyamainak, minden túlzás nélkül Tamást és Mártont rendkívül jó szakembernek valamint előadónak tartom! Manapság értem oda, hogy elkezdjem saját weboldalamat a tőlük tanultak alapján felépíteni, de pont a Blog beélesítésénél elakadtam. A WP -s default blog nekem átláthatatlan, de pl. az OMA blog nagyon szimpatikus. Esetleg megtudhatnám -e annak a WP pluginnak a nevét, amit ti is használtok ide az OMA bloghoz, vagy csak ajánlani nagyon hasonlót?

    Tudom, hogy ezt a kérdést akár egy fórumon is feltehetném de gondoltam bepróbálkozok pláne ha már tetszik is, hátha a “cipőt a cipőboltból” is megkapom :)

    Hálás köszönet előre is a válaszért és üdvözlet: Gábor

  59. Ádám András szerint:

    Én saját blogmotort fejlesztek, és sok előnyét, és persze hátrányát látom. Kezdjük rögtön a hátránnyal, azaz azzal, hogy nem tud minden hétköznapi ember blogmotort írni magának. Ha van egyszerűbb megoldás is, minek megtanulni annyi programnyelvet? Hát azért, mert ha hiba lép fel, tudni fogod hogy mi az, és hogy javítsd. Tudni fogod, hogy hogy épül fel. És a védelméről is Te magad gondoskodhatsz.

  60. Sziasztok! Én csak most olvastam a cikket, de leírom az én tapasztalataim is.
    Sokáig a Blogger-t használtam, egyszerű, szép, mégis könnyen használható. Aztán lett egy saját domain nevem, amihez azt gondoltam, hogy akkor most itt az ideje áttérni a WordPress-re. Ami meg is történt. Férfiasan bevallom első napokban , eléggé megszeppentem, hogy hogyan lesz ebből legalább egy olvasható honlap, de aztán kicsit beleástam magam a témába, és beleszerettem a WP-be. Iszonyat jó, hogy bármit meg lehet oldani vele, csak a képzelet szab határt.
    Nem is értem, hogy miért szórakoztam olyan sokat a blogger-rel.
    Bár gyanítom hogy a szolgáltatómnál van egy kis gond, ugyanis mostanában elég gyakori a oldalleállás, de még egy kicsit türelmes leszek.

  61. Sziasztok!
    Kiadványszerkesztő, grafikus-fotós vagyok.
    WordPress blogot fogok indítani a cikk hatására.
    Azaz, mindjárt kettőt: egy privátot, ami a betegségemből való felépülés történetét meséli el. A másik az egyik ügyfelem webáruházának a blogja lesz ami márkás cipőkről, lábbelikről, trendekről, márkákról szól majd.

    Tudom, hogy nem tudom még mire is vállalkoztam, félek, hogy nem leszek elég kitartó.

    Mit szóltok hozzá, ha a saját blogot egyfajta online naplónak tekinteném, és minden nap írnék bele 1-3 mondatot?
    Várom a véleményeteket.
    Üdvözlettel: Attila –

  62. Én a blog.hu-t tartom a legjobbnak. Nagyon szép egyszerű támogató blogokat lehet létrehozni.
    Legutóbbi munkám: http://www.farmtuzep.blog.hu

  63. A WordPress tud nagyon is lassú lenni, de ha tényleg szakember kezébe kerül ez is áthidalható.
    Nem jó a szomszéd hentes fiára bízni.

  64. Szerintem a WordPress a legjobb felület. Azért, mert WordPress-en tényleg egyéni arculata lehet egy blognak. A saját domain név is fontos.

    Ha valamilyen bloggyűjtőt használsz, akkor vagy reklámok lesznek a blogod mellett, vagy nem is a tiéd lesz a tartalom jog szerint. Hosszú távon nagyon nem éri meg más kertjében kapálni.

    Ezek mögött a kényelmi szempontok szerintem a második vonalba kerülnek. A WordPress ezekben nem feltétlen a legjobb, az elismerem. Nulláról elkezdeni egy WP oldalt menedzselni azért igényel némi időráfordítást. És szerintem is, mint fent többen írták, érdemes egy szakembert megbízni az egész kezelésével.

    Ha a weboldal már fel van építve akkor viszont nem okozhat gondot senkinek egy-egy új poszt közzététele. Így egy WP bloggal nem lesz teljesen függő a tulajdonos a weblap készítőtől. Én több ször készítettem ilyen konstrukcióban weboldalt. A bloglolást, tartalomfrissítést az ügyfeleim csinálják önállóan. Ezt a vállakozóknak is ajánlom itt: https://webkapu.hu/vallalkozoi-weboldal/

Trackbacks

  1. […] üzemeltetési költsége semmivel sem több mint egy átlagos honlapé. Írtunk erről a blogunkon már többször is: egy bloggal, egy magazinnal a saját weblapodra terelheted a látogatókat, így […]

Szólj hozzá!

*