Változások .hu domain regisztráció rendszerében

Pár hete jelentek meg az első hírek, hogy a mai naptól, azaz 2011. június 1-től lényeges változás következik be a .hu domain bejegyzés rendszerében. A leglényegesebb, és talán a legtöbbek által várt módosítás, hogy megszűnik a 14 napos várólista, így június 1-től minden .hu domain a regisztráció elindítását követően azonnal használhatóvá válik.

Habár talán elsőre úgy hangzik, azért a .hu domain regisztrálása mégsem lesz annyira egyszerű mint egy .com, vagy egy .eu domain bejegyzése, mert bár a domain azonnal használható lesz, ez még nem jelenti a sikeres domain bejegyzés megtörténtét. A regisztráció elindítása után a domain ún. “Feltételes használatba adás” állapotba lép és 8 napig ki lesz hirdetve a www.domain.hu oldalon. Amennyiben a bejegyzési szándék ellen senki sem lép fel, 8 nap után a domain véglegesen bejegyzésre kerül.

Sok a kérdés a változásokkal kapcsolatban

2011. Június 1-től változás a .hu domainregisztráció folyamatában! (.hu logo)Az újdonság kapcsán számos kérdés érkezett felénk a folyamatban lévő, illetve az ez után elindított domain-regisztrációkkal kapcsolatban, így most ebben a bejegyzésben tiszta vizet öntünk a pohárba. A válaszok összeállításához segítségül hívtuk Magyarország egyik legnagyobb domain-regisztrátor és tárhelyszolgáltató cégének ügyvezetőjét, Kővári Ádámot a MediaCentertől.

OMA: Többen kérdezték tőlünk, hogy ha valaki az elmúlt 2 hétben elindította a domain regisztrációját, akkor mire kell számítania a mai naptól?

Kővári Ádám: A régi rendszerben elindított domainek a régi szabályzat alapján lesznek bejegyezve, tehát a régi 14 napos várólista szabályai vonatkoznak rá. Ezek az igények elsőbbséget élveznek a bejegyzés során, így nem fordulhat elő az, hogy az új rendszerben „azonnali” regisztrációval megszerezzünk egy várólistán várakozó domaint.  A régi rendszerben elindított domainek tulajdonosainak tehát mindössze ki kell várni a 14 nap leteltét, más egyéb teendő nincs.

OMA: Továbbra is lesz egy meghirdetett lista? Mi a módja a kifogás emelésének, és mikor van esélye valakinek elvenni a megszerzett domain nevünket?

KÁ: A meghirdetés rendszere továbbra is élni fog, a változás annyi, hogy 14 helyett 8 napig lesz meghirdetve a domain.  A panaszkezelés lényege a felhasználó szempontjából továbbra sem változott, ha valaki egy meghirdetett domain ellen kifogást szeretne benyújtani, bármely regisztrátornál megteheti.

Egy bejegyzett domaint az Alternatív Vitarendező Fórumon keresztül lehet „elvenni”. Az alternatív vitarendezés során feláll egy jogászokból álló testület és döntést hoz a panaszos beadványáról. Az Alternatív Vitarendezés célja egy fennálló jogsértő, vagy rosszhiszemű helyzet megszűntetése. Ettől a szervezettől a jóhiszemű domain tulajdonosnak egyáltalán nincs „félnivalója”. Tény és mindig elmondjuk az ügyfeleinknek is, hogy a domainbrókerek elvileg támadhatóak az Alternatív Vitarendezés eszközével, hiszen az Alternatív Vitarendezés eljárási szabályzata rosszhiszeműnek minősíti azt, ha valaki domaint eladási céllal regisztrál.

OMA: Lesz-e valaha olyan egyszerű .hu domaint befoglalni, mint pl a .com vagy .eu domaint ma?

KÁ: Technikailag egy .com, .eu domain azonnal bejegyezhető és a vitarendezésre utólagosan van csak mód. A .hu esetében a bejegyzési szándékot megelőzi a nyilvántartó általi jóváhagyás, és az új rendszerben a 8 napos meghirdetés. Ez a plusz szint sokszor kényelmetlennek tűnik, de valójában számos későbbi jogsértéstől, pereskedéstől és ezzel együtt felesleges kiadástól kíméli meg a .hu névtér használóit. Tehát röviden: nem számítok rá, hogy ez megszűnne. Személy szerint nem is szeretném, hogy ezeken a szabályokon a praktikus és gyakorlatias működésen túl változtassanak, mert úgy vélem ez a jóhiszemű domainhasználó számára egy kiszámítható és biztonságos környezetet teremt.  A példaként említett .com névtér a .hu-hoz képest vadnyugat, ezt itt a hazai piacon semmiképp sem lenne jó viszontlátni.

OMA: Mi a helyzet a felmondás alatt álló domain nevekkel? Itt van valami változás?

KÁ: A felmondás szabályai nem változtak, amennyiben a regisztrátor felmondás alá helyez egy domaint, továbbra is 45 napig lesz felmondás alatt és utána 60 napig ún. „törlés előtti parkolás” állapotban (tehát felmondás kezdetétől számítva 105 nap múlva lehet bejegyezni).

OMA: Van egy kérdés, ami többször is befutott hozzánk különböző csatornákon: “Ha egy .hu domain név esetében a felmondási idő lejárt és a domain név felszabadult, és az első nap már több reg igény érkezik egyszerre, akkor mi a folyamat? A végén ki kapja meg a domaint és miért?”

KÁ: Ilyenkor a „first come first served” elv érvényesül, tehát az szerzi meg a domaint, aki a felmondás után legelőször regisztrálni tudja. Ez eddig is így volt, ebben nincs változás.

OMA: Szerinted miért kellett erre a lépésre ennyit várni, kinek a hatásköre ez?

KÁ: Internet Szolgáltatók Tanácsának hatásköre ezt a kérdést eldönteni. Tekintettel arra, hogy a domain névtér a gyakorlatban nem más, mint vagyoni értékű jogok hatalmas halmaza, gyors változásokat nem lehet és nem is szabad véghezvinni. A többi külföldi névtérben sem lehetett látni gyors és radikális átalakulásokat. A .hu szabályozásban 2000 után kialakult egy rendszer, amit mindenki elfogadott, hozzászokott, használt annak összes előnyével-hátrányával együtt. Bár ezeket a változásokat már jó néhány évvel ezelőtt meg lehetett volna csinálni, ezek csak technikailag jelentenek könnyítést. Ettől még nem lesz több bejegyzett .hu, viszont felhasználók és a regisztrátorok életét jelentős mértékben egyszerűbbé teszi.

Még egy fontos információ:

A prioritásos igénylési lehetőség megszűnik, tehát a cégek a nevükkel és/vagy a bejegyzett védjegyükkel megegyező domain neveit nem tudják elsőbbséggel elindítani.

A domain regisztráció rendszerének mai naptól érvényes teljes szabályzatát ezen a linken olvashatod el!

Comments

  1. Lényegében az történt, hogy lecsökkent a várakozási idő 14 napról 8 napra. Nekem ugyanis eszem ágába sem jutna addig promotálni egy friss .hu-s oldalt, amíg ez a 8 nap le nem telik..
    A döntést üdvözöljük, hiszen ez is több a semminél..

  2. Hála istenek, hogy nincs prioritásos igénylés. Így mindenki egyenlő esélyekkel indulhat és valóban a leggyorsabb kapja a domaint.
    Azért a regisztrálás ezután sem lesz könnyű. Például a Godaddy esetén Paypal-lel simán mehet és nem kell semmit kinyomtatni és beszkennelni.
    De azért jó, hogy vannak változások.
    A kialakult rendszert nem mindenki fogadta el, hanem sokkal inkább igazodtak az emberek. Kénytelenek voltak. De nem is mindenki fogadta el. Például nekem is van 2 oldalam legalább, ahol nincs hu végződésű domain. Pont a regisztrációval járó nehézségek miatt. Szóval ezzel a “mindenki számára elfogadott szöveggel” azért csínján.

  3. Na végre. Ez egy fontos változás, még akkor is, ha csak 8 nap után tuti a domain.

  4. Köszönöm ezt a nagyon jó összefoglalót. Én május 24-én regisztráltam az új .hu-s domain nevem. Mivel a domain és tárhely szolgáltatóm egy korábbi e-mailben tájékoztatott erről a változásról, ezért elgondolkodtam, hogy érdemes-e kivárnom a június 1-et. De időben kb. ugyanakkorra történt volna meg a regisztráció, így meg is rendeltem. Az első elképzelésem a .com végződés volt, a gyorsaság, és az egyszerűség miatt, de az új domainhez a .hu sokkal jobban illett. Elég furcsa, hogy 2 családtagom a facebookot is .hu-val írta be a napokban, valahogy még sokakból ez jön automatikusan. :-) Mindenesetre jó ez a változás, hiszen van, hogy stratégiai okok miatt számít az idő, de azért még így is jelentősen hosszabb, mint más végződéseknél. :-)

  5. Kedves Zsolt!

    Köszön(jük)öm az infot, örülnünk kell, hogy ennyivel is beljebb vagyunk…és főleg, hogy téjékoztattok minket a friss infókról.

    üdv

  6. Köszönöm, nagyon jó hír, még ha a külföldi szolgáltatókat és rendelethozókat nem is közelítjük meg. (Kanadában 20 perc volt, nem hittem el…) Nálunk az adminisztrációt kellene valahogy hatékonyabbá tenni, mert azon egyelőre az elektronikus ügyintézés sem gyorsít.

  7. Én .ws végződésű domaint használok. Komplett szolgáltatás csomaggal együtt bérelhető. Internet fizetésre alkalmas bankkártyával azonnal igényelhető.

  8. Tetszik az új változás!
    Azt azért szeretném megjegyezni, hogy a godaddy oldalon 2 dollárért 49 másodperc alatt megvett doménemet azonnal tudom használni. Ingyen wordpress-t töltök fel és indulhat a “buli”!
    Több száz domént regisztráltam, használtam. Soha nem volt pereskedés, vagy más jogi procedúra.
    Ha el lehet esni az utcán, akkor csak “járás biztonsági vizsgával” lehet kilépni?
    A magyar doménregisztrátoroknak miért jó az, hogy egy plusz adminisztráció miatt ők is kellenek?? (költői kérdés volt) Nincsen túl misztifikálva ez a procedúra itt Magyarországon?

    • Ádám szerint:

      A szabályozást legjobban a bolti lopásjelző biztonsági rendszerhez tudnám hasonlítani. Mindenkinek kellemetlenség, mégis csak néhány tolvaj miatt van az egész.. A többség biztonsági kapu nélkül sem lopna. A szabályokat általában egy szűk kisebbség szabálykerülő magatartása miatt hozzák :)

      Van akinek az a fontos, hogy legyen meg a domain 2 perc alatt, hogy azonnal feltölthesse a weboldalát egy trinidad-tobagoi szerverre, de van akinek az a legfontosabb, hogy a vállalkozását, védjegyét, termékét amibe sok pénzt fektet, ha megjelenteti a neten, akkor védje egy szabályozott, kiszámítható környezet, és esetleg a vérét szívó domainbrókert hosszú évek pereskedése nélkül is legyen lehetősége helyre tenni. Ezért felteszi weboldalát egy magyar szerverre és regisztrál hozzá .hu nevet. Összefoglalva a szabályozás lényege a JÓHISZEMŰ használat védelme, hosszútávon ez a többség érdeke :))

      • Kedves Ádám!
        Pont erről írtam.
        Nem kell azt feltételezni, hogy lopok, nem kell azt feltételezni, hogy mert nem magyar tárhelyre teszem fel az oldalam, akkor valami illegálisat akarok, fogok csinálni! Tisztességes, törvényes, etikus módon járok el!
        A szemlélettel van gond, és ez a szemlélet a bürokratizmus malmára hajtja a vizet.
        A Lajtán túl sokkal nagyobb az internetes penetráció, mégis szabadabban lehet vele élni.
        Csak még egy gondolat ehhez, vagyis a nézőpontomhoz. Azért kell majd mindenkinek kötelezően chippet ültetni magába mert vannak ember rablások?
        “a JÓHISZEMŰ használat védelme, hosszútávon ez a többség érdeke :))” ??????

        • Ádám szerint:

          Kedves Zsolt,

          Igazad van! De sajnos egy-egy szabályozás nem abból indul ki, hogy Te nem lopsz, hanem abból, hogy más fog :)
          Ha mindenki hozzád hasonló etikus és törvénytisztelő lenne, akkor egyáltalán nem lenne szükség ilyen szabályokra és egy ideális világban élnénk :))

          • Kedves Ádám!
            Köszönöm!
            Hasonlóan gondolkodunk.
            Bárki lehet etikus.
            Meg kell mindenkinek azt mutatni, hogy úgy is lehet boldogulni!

  9. Károly szerint:

    Üdvözítő ez a lépés. “Mégis” elkap az idegesség a 8 nap miatt. Még mindig nem értem, hogy miért van erre szükség, akkor amikor ez már nagyon jól működik a .com és társainál. Miért kell még mindig gyereknek (degeneráltnak) nézni az itt élő embereket. Kinek az érdeke, hogy ez így működik nálunk, mert a felhasználóké biztosan nem! Na mindegy, majd csak lesznek a törvényhozásban előbb utóbb olyan emberek is akik a többség igényeihez igazítják a törvényeket és nem a lobbistákéhoz.

Trackbacks

  1. OMA.hu szerint:

    A mai naptól változások a .hu domain regisztráció rendszerében:
    MEGSZŰNIK A 14 NAPOS VÁRÓLISTA! Miért kellett… http://fb.me/C730Mybo

  2. OMA.hu szerint:

    @Aniko71 Parancsolj: http://tinyurl.com/3w8njz7 #domain :)

  3. OMA.hu szerint:

    @kocsmy köszi az infókat, itt összefoglaltuk részletesebben a domain reg kérdést: http://tinyurl.com/3w8njz7

  4. V-Advising szerint:

    Változások .hu domain regisztráció rendszerében: Pár hete jelentek meg az első hírek, hogy a mai na… http://bit.ly/lHoUvA http://www.yuppi.hu

  5. Berimex Ltd. szerint:

    Változások .hu domain regisztráció rendszerében | Online Marketing …: Pár hete jelentek meg az első hírek, hog… http://bit.ly/mK3RNK

  6. 2fantasygames.net

    Változások .hu domain regisztráció rendszerében | Online Marketing Blog és Cikkek – Online Marketing Akadémia – OMA.hu

Szólj hozzá!

*