Komoly baj van?

Hogy mi mindenre nem jó az AdWords? Ugye azt nem kell ecsetelni, hogy ha ügyfeleket kell szerezned, akkor mennyire hatásos online marketing eszköz. De hogyan segíthet, ha bajban van céged jó híre?

Számos vállalat már felfedezte, hogy válság esetén mekkora szerepe van egy azonnal indítható “hivatalos” kommunikációnak. Egészen egyszerűen, ha baj van, akkor az emberek úgyis a Google-ben fognak keresgélni a hírek után. Miért ne olvasnák el a cég hivatalos közleményét is első kézből.

Talán azért is jobb a fizetett keresőhirdetés bizonyos szempontból a sajtóközleménynél, mert a sajtóközleményből keletkező cikkek, tudósítások olyanokhoz is eljutnak, akik nem is értesültek a negatív hírekről, ezáltal tulajdonképpen a cég saját maga hívja fel a figyelmet a problémára.

Egy keresési hálózatban futtatott hirdetés viszont csak azoknak van a szemük előtt, akik konkrétan az adott negatív hírre kerestek. Pont akiknek kell, mások ne is lássák. Ráadásul percek alatt lehet reagálni így egy-egy felröppenő hírre vagy akár egy komolyabb rágalomhadjáratot is sikerrel el lehet fojtani csírájában. Hogyan?

Obama muszlim?

Obama muszlim?Ezt az eszközt használta Obama is, amikor “jóakarói” pont az elnökválasztási kampány kellős közepén azt kezdték el terjeszteni róla, hogy muszlim. Erre válaszként Google AdWords és Yahoo keresőhirdetéseket futtattak például az alábbi szavakra: “obama muslim”, “obama’s religion” stb… Ha valaki ezeket a kifejezéseket kereste, megjelent a világos válasz magától az elnök jelölttől, még csak nem is kellett hozzá kattintani, de persze a link Obama weboldalának megfelelő aloldalára vezetett.

A BP mindent megtesz…

A több hónapja gyűrűző BP olajkatasztrófa kapcsán is a BP folyamatosan próbálja megőrizni és helyre állítani (?) az imázsát. Ezért fizetett keresőhirdetéseket vásárolt azokra a keresésekre, amikor az olajkatasztrófa részletei után kutakodtak a netezők. A hirdetésekben arra hívta fel a figyelmet, hogy mi mindent megtesz azért hogy mielőbb elállítsa az olaj tengerbe ömlését.

Ezek rövidtávú probléma esetén kiválóan működő módszerek. Egy-egy üzemzavar, szolgáltatás kimaradás vagy egy nyilvánvalóan alaptalan rágalomhadjárat alkalmával erős védelmet nyújthat. Viszont hosszútávon fennálló problémára a tapasztalatok szerint nem alkalmas. Lásd a British Petrol. Pár hétnyi keresőhirdetés után azzal kezdték el bírálni a céget, hogy miért költ – becslések szerint – kb. napi 10.000 dollárt ilyen PR jelegű hirdetésekre, amikor súlyos környezeti katasztrófa okozója és minden fillérét (centjét) tartalékolnia kellene a vészhelyzet megszüntetésére és a károk helyre állítására. Abba is hagyták pár hét után a hirdetést…

A BP AdWords hirdetései

Csihi-puhi!

De nem csak Te lehetsz gyors, hanem a szemfüles versenytársad is lecsaphat kinálkozó ziccereket, ha nagyon ügyes. Például tavaly decemberben történt a “Vodafone-ügy“, amikor majd’ egy napig nem működött a T-Mobile hálózata és a Vodafone azonnali AdWords hirdetésekkel, valamint Twitter üzenettel reagált a helyzetre.

(Személyesen is érintett lehettem volna a T-Mobile hálózati összeomlásban, hiszen aznap 2009. december 4-én pénteken tartottam életem első egész napos hivatalos Google AdWords Hirdetési Szemináriumát mobilnetről. Szerencsére semmit nem érzékeltem a kimaradásból, a net csodával határos módon ragyogóan működött nálam… :-))

Ki korán kel…

Szóval, ha AdWords hirdetésekkel gyorsan reagálsz aktualitásokra (akár negyed órán belül), akkor könnyebben vészelhetsz át nagyobb viharokat is vagy némi ravaszsággal ráléphetsz a konkurencia tyúkszemére. De ehhez nem árt készenlétben tartani egy pénzzel feltöltött AdWords fiókot. No meg persze ne akkor kezdj el kutakodni AdWords oktatóanyagok után, amikor azonnal szükséged lenne a megoldásra, mert úgy már veszett fejsze…

Légy résen és tartsd szárazon a puskaport!

Comments

  1. Márton, köszi ez nagyon jó bejegyzés, tetszik az ötlet, de vajon az effajta válságkommunikációra KKV szinten szükség van?

    • Szerintem pont a KKVk meglephetik sokkal nagyobb konkurensüket, ha jókor élnek a lehetőséggel és lecsapják a magas labdát, ha az a másik okot ad rá…

      Illetve egy kisebb cégről is terjeszthetnek rosszindulatú pletykákat, érdemes ezt kezelni, ha sokan rá is keresnek emiatt a cég nevére. Legfeljebb ezek a hirdetések nem olyan volumenben fogják fogyasztani a büdzsét, mint Obama vallási hovatartozása… :-)

  2. Imádom ezt a blogot, mert mindig tanulok valamit a Mesterektől!
    Köszi!

  3. citrom szerint:

    Az jutott az eszembe, hogy ezzel a módszerrel viszont meg is lehet szívni – hiszen a konkurencia akár addig klikkelhet újra és újra a hirdetésre, amíg ki nem merül a büdzsé, iszonyat számlát csinálva ezzel, mellesleg gyorsan elfogyasztva a gyors és első kézből jövő reagálás lehetőségét, és akár helyet adva ezzel pl. az itt is említett Vodafónos reakcióknak. Szóval ha a konkurencia odafigyel, akkor ez nem csak hogy nem működik, de nagy anyagi kárt is okozhat, ami pl. egy KKV-nél elég durva is lehet. Obamáéknál ezt hogy védték ki?

    • Kedves Citrom!

      Ez nem csak ebben az esetben, hanem általában a kattintás alapú hirdetéseknél felmerülő félelme a hirdetőknek. A lényeg, hogy az AdWords elég komoly csalás elleni védelemmel van felruházva, hogy ne lessen lekattintani más hirdetési keretét…

  4. Ilona szerint:

    mi az a KKV ? mar több hozzaszolasban is olvastam,
    köszia valszt…

  5. Ilona szerint:

    nagyon hasznos a cikk

  6. Kiss Ádám szerint:

    Sziasztok!

    Egy rövid kérdésem lenne az Adwords kulcsszó választó eszközzel kapcsolatban. Júniusban és júliusban legalább háromszor ellenőriztem egy kulcsszó párt a “kft könyvelő”-t. Kb. 1600 volt a helyi keresések száma mindkét hónapban. Szeptember óta ez a szám O! Mi lehet a gond, nem keresnek erre a kulcsszó párra már az emberek, vagy “beteg” a kulcsszó választó eszköz?

    üdv,
    Ádám

    • Helló Ádám!

      Én is tapasztaltam ilyet, konkrétan nem “0” hanem “-” az eredmény mindenhol. Ez tuti valami bug lesz, pár hónapja sok keresésre ezt adja vissza.

      • Kiss Ádám szerint:

        Nagyon köszönöm a gyors választ! Most megnyugodtam, hogy nem nálam a hiba… huh….. :D

Trackbacks

  1. OMA.hu szerint:

    Obama tényleg muszlim? A BP vajon mit tesz az olajkatasztrófa (és a jó hírnevének) helyreállításáért? http://bit.ly/dynAIv

  2. Gombos Zsolt szerint:

    A BP olajkatasztrófa és Obama online krízis-kommunikációjáról az OMA Blogon! Whááá., hogy mire nem jó ez az AdWords :) http://bit.ly/dtUIHg

  3. agency imodels holdings

    Komoly baj van? – válságkommunikáció Google AdWords segítségével | Online Marketing Blog és Cikkek – Online Marketing Akadémia – OMA.hu

Szólj hozzá!

*