A videómarketing felváltja a szövegírást?

A napokban jól megkaptuk pár helyről, hogy mit akarunk mi a szövegírással, mivel a videózásé és a videós értékesítési üzeneteké a jövő.

Ezzel a bejegyzéssel szeretnék reagálni erre a felvetésre. A felvetés jogos, valóban az online marketingben egyre inkább alkalmazott módszer a videómarketing. A videó, mint eszköz jó dolog, mi is használjuk! Azonban van néhány tévhit, ferdítés, illetve rágalom, amiket szeretnénk eloszlatni.

Amikor a videómarketing nyerő

  • Az emberek egyre szívesebben néznek meg videókat a neten. A szöveges tartalmat is érdemes videós tartalmakkal színesíteni. Még mindig a legtöbb üzleti honlapon ritkaságnak számít a videóüzenet. Vannak olyan gegek, amiket videóval lehet a legjobban bemutatni.
  • A referenciák, ügyfél ajánlások is sokkal meggyőzőbbek videó formájában, illetve hitelesebb, ha látjuk a beszélő mimikáját, gesztusait is. Ennek komoly bizalomépítő szerepe van.
  • A termék használatot bemutató videók is lehetnek nagyon ütősek! És helyettesíthetik a leírhatatlant. Vágy keltésre is kiválóan alkalmas egy videó, ami bemutatja, mi lesz, ha megveszem a cég adott termékét, igénybe veszem a szolgáltatást. Van, amit nem lehet szöveggel kellő hatásossággal körülírni.
  • Az értékesítési videók is egyre gyakoribbak, amikor egy hosszabb videó helyettesíti az értékesítési írott szöveges tartalmat.

És a nagy DE

  • Nem mindenki szereti a videókat, mert kötött a tempója. Ha kicsit is hosszabb a videó, mint amennyit szánt rá előzetesen a felhasználó, akkor el sem indítja.
  • Míg egy szöveget lehet szkennelni: csak a főbb elemeket, kiemeléseket, címsorokat elolvasni, egy videóba csak véletlenszerűen bele lehet tekerni és  vagy érdekes amit ott talál a néző vagy nem.
  • A videó nézés az olvasással ellentétben nem igényel olyan nagy összpontosítást. Olvasás közben általában fókuszáltabb a figyelem, videó közben könnyű felvenni a telefont, kiugrani egy kóláért a konyhába, válaszolni 1-2 emailre vagy megnézni milyen idő lesz a hétvégén.
  • Teljes weboldalnyi tartalmakat helyettesítő hosszú értékesítési videók azért nem szoktak olyan jól működni, mert ha véletlenül nem tetszik a nézőnek, akkor nem tudja gyorsan végigpörgetni. Szemben a szöveggel, amit a fentebb leírt módon végig tud szkennelni és ha van érdekes rész, akkor onnan tud folytatni.
  • Nem minden felületen, platformon, online hirdetési formánál tudunk videós tartalmat alkalmazni, sok esetben csak a képi és/vagy a szöveges kommunikáció marad.
  • Ha kevés az idő és az anyagi keret, akkor a szövegírás mindig kéznél van, a videó nem biztos…

Most akkor szövegírás vagy videó?

A videós tartalomnak is megvan a helye és a létjogosultsága, de szövegek nélkül nehéz elképzelni egy online értékesítési folyamatot vagy akár egy weboldalt.

És most elárulok egy “hatalmas titkot”. Egy videót – legyen az bemutatkozó, értékesítési vagy egyéb történetet elmesélő – meg kell előtte komponálni. Ki kell találni, hogy mit és hogyan kommunikáljon hogy meggyőző legyen. Egy videóval is és egy értékesítési szöveggel is sok háttérmunka van. Videózni sem lehet úgy, hogy “állj oda a kamera elé és mondj valamit”. Meg kell előre írni a szöveget, ami ebben az esetben nem betűk, hanem hang formájában fog megjelenni a weboldaladon. Egy videó mondanivalójának megtervezése valójában szövegírási feladat.

A szövegírás nem feltétlenül írásos szövegek elkészítését jelenti, hanem inkább a meggyőző kommunikáció kialakítását. Amit leírsz, elmondhatod egy videóval is vagy képekkel, de akárhogy is szeretnél eladni, ismerned kell az emberi döntések pszichológiai hátterét, kell tudnod hatni az érzelmekre és bizalmat kell sugároznod ahhoz, hogy hihető, meggyőző legyél és a folyamat végén eladj.

(Erről szól a szövegírás és a legújabb tudásanyagunk is, megfűszerezve az internetes kommunikáció sajátosságaival és a mi bevált tapasztalatainkkal. Olvass bele itt: Webszövegírás)

Comments

  1. Én is hasonloképpen gondolom mint ti! Hosszútávon azonban egyre jobban teret hódít majd a lustaság/butaság és valami kivonatolt videók születnek, mint pl. a mostani telefonos cég reklámjai a cipőboltos bige és társai. Szerintem.

    Az írott anyag meg megmarad a specialistáknak, az átlagnál többet váróknak, tájékozottabbaknak. És a saját tempót igénylőknek!

  2. Most csak röviden tudok reagálni. Nekem is van videom, és sok fontos dologra jól fel tudom használni. Ám, hogy a szövegírást kiüsse a nyeregből, azt nem hiszem! Legfeljebb együtt a kettő. Én például nagyon ritkán nézek videót a netten, akkor is a YOU to be-t, ha új felfedezettet mutatnak be, és akkor is a három lányom hívja fel a figyelmemet rá. Az írásnak hatalma van, soha, semmiböl, semmi indokkal nem szabad kizárni. Ez annyit jelentene, hogy visszafordulunk a régmúltba. A video rövidlejáratú kommunikációs eszköz, az írás örök, és annak is kell maradnia!!!

  3. Dani szerint:

    “Ha kevés az idő és az anyagi keret, akkor a szövegírás mindig kéznél van, a videó nem biztos…” – ezzel nem egészen értek egyet… a videó vágás pepecselős munka de pénz nem kell hozzá tkp. mert már egy olcsó telefonnal is lehet felvenni, és vannak ingyenes szoftverek.
    Amúgy minden szavad arany (vagy Petőfi :-))

    • Abban egyetértünk, hogy szövegírásra mindig is szükség lesz, amíg emberek léteznek.

      Viszont szerintem egy rossz minőségű, telefonnal készített videóval többet árthatunk az üzletünknek, mint amennyit hoz. (Persze, ha titkos, rejtettkamerás felvételeket készítettél így és közzéteszed, akkor megbocsátható a minőség.)

      Ha nincs rá eszköz, szaktudás, akkor inkább írjon bárki egy jó szöveget, többre megy vele, mintha egy gagyi videót tenne fel a weboldalára.

      És ne feledkezzünk meg azokról, akik inkább kiadják a videó elkészítését másnak. Így máris forrásigényes dolog… (De az üzenetet akkor is a megrendelőnek kell kitalálnia… :-)

  4. Soha sem fogja felváltani!
    Szerintem a technika fejlődésével egyenesen arányos az, hogy a videomarketing hiteltelenné váljon. Szinte már nincs olyan dolog, amit megfelelő technikai háttérrel ne lehessen elkészíteni. Kezdetekben ez valóban nagyon szép és figyelemfelkeltő, idővel viszont az ember elgondolkozik azon, hogy amit lát: az vajon valóság vagy csak filmtrükk? Szerintem semmi sem tud, az írott szónál nagyobb bizalmat sugározni…

  5. Teljesen egyetértek! Annak ellenére, hogy az online marketing mellett a másik szakmám a videó / film területén van és ez utóbbinak elkötelezett szerelmese vagyok. Mindennek meg van a maga helye és ideje. Épp rohanok, a szövegeteket így gyorsan végigszkenneltem, ha videón lett volna, el se indítom :)))

  6. A videón elhangzó szöveget is meg kell írni :o) Ez csak egy másik felület, más szabályokkal. Biztos, hogy egyre elterjedtebb lesz a videós verzió, főleg a szövegek kiegészítésére.

  7. Mondjuk ha ezt a bejegyzést elkészítettétek volna videóban is, akkor biztos azt néztem volna meg. Én még preferálok egy olyan megoldást is, ahol a szöveg és a HANGANYAG (nálam ez a nyerő) együtt van meg. Kocsiban nagyon szívesen hallgatok mindenféle anyagokat. Itt aztán teljes a figyelem, mert a vezetés mellett csak erre lehet fókuszálni.
    Ami nekem a lényeg:
    ***Videó sokkal hatásosabb, ha ütősen van elkészítve, de ez sokkal nagyobb meló, tényleg. Azt mondanám, hogy a videó ott kezdődik, ahol a szövegírás véget ér. Azért nem fog elterjedni, mert nem sokan fogják felvállalni, hogy ezt hitelesen adják elő, nagy lehet a bukta. Egy üzenet lehet még nyerő, de ha ott van mögötte a személyiséged is, akkor az dobhat is rajta, de lehet valakinek nem vagy szimpi, akkor vége***

  8. Idióta gondolat!!! Ezt tényleg megkaptátok pár helyről, hogy mit akartok a szövegírással? Vagy csak futtatni akarjátok a témát? A videomarketing erősödik, ez tény és logikus. 2010 van! GYORS, LÁTVÁNYOS, MEGFOGÓ, KIEMELHETI A LÉNYEGET. Persze ezt is csak minőségi és megfelelő elkészítéssel! Ugyanúgy, mint a szövegírás! Egy gagyi, szarul összerakott, megfogalmazott szöveget senki nem fog elolvasni, maximum kiröhögni. Főleg nem szolgálja marketing célját, NEM FOG ÉRTÉKESÍTENI! Egy alap minőségi követelmények a videomarketingnél is vannak, hogy elérjük vele azt a célt, amire szolgál. Dani szerint: “olcsó telefonnal is lehet felvenni….” hát gratulálok hozzá, de hogy megfelelő online piaci szintet nem érsz el vele, és bevétel rekordot sem fogsz vele megdönteni, az tuti. Apropó! Itt ugye Online Marketingről beszélünk! Online médiáról, nem pedig elektronikus médiáról. Az online piacon a GOOGLE biztosítja számunkra a piacot. Ezen kell marketingeznünk is. A Google-t pedig a szöveg érdekli. Ráadásul a MINŐSÉGI, RELEVÁNS szöveg! Éppen ezért a szövegírást NEM váltja fel a videó, viszont meglehetősen erősíteni tudja! MIT ÉRÜNK EGY ÜTŐS, MEGFOGÓ MARKETING VIDEÓVAL, HA AZT NEM TALÁLJÁK MEG A FELHASZNÁLÓK A KERESŐK ELSŐ KÉT OLDALÁN? Ehhez pedig kell a jó szövegírás. De ez csak egy példa! lényeg az, hogy erősítik egymást, és így tökéletes lehet az online megjelenésünk!

  9. Én már a kérdést sem értem. :-) Persze biztos azért, mert olyan hitetlen vagyok és még nem láttam egyetlen videomarketingüzenetet sem, ami meggyőzött volna annak a hasznosságáról. Tud valaki egyáltalán olyan marketingcélú videot mutatni vagy ajánlani, ami olyan hűdejó? :-) (Természetesen nem azért, hogy mást reklámozzon itt, csak kiváncsi lennék rá, milyen is az.)
    Szerintem 2 verzió van videomarketingből: nagyon rövid, max zenei aláfestéssel, szinte semmi szöveg és a képek adják el, vagy hosszabb, dumálnak rajta…. és akkor hogy merül fel a kérdés, hogy nem számít a szövegírás???
    Mit gondol a készítője? Szerintem kell hozzá egy nagyon jó szöveg és egy megfelelő előadásmód. Én nem esek hasra azoktól, akik annyira “spontán” adják elő magukat, hogy belezavarodnak a saját mondandójukba, keresik a szavakat, állandóan ismételgetnek vagy össze-vissza beszélnek. Ha olyan egyszerű a videót megcsinálni, akkor kezdje azzal, hogy ír egy jó szöveget és utána kitalálja hogyan adja elő.
    De nyugodtan jelezzetek vissza, ha szerintetek nem a mai világban élek! :-)

  10. Ha Luighi a a pro, akkor én a kontra…:) a nyomtatott sajtóval szemben jóval rövidebb cikkeket, posztokat igényel az internetes közönség. Ennek analógiájára viszont a rövid videó nem feltétlenül elég az információ átadására, a hosszút meg nincs ideje/türelme végigvárni az embernek. Továbbá én sokszor a munkahelyen tájékozódom, amikor éppen van egy kis időm. Ha egy negyedórás videót elindítanék, lehet azért rákérdezne előbb-utóbb a főnök az ő sajátos stílusában, hogy már uristen (igen, rövid u- val) én mi a ló****t csinálok?! hasonló a problémám a pár éve divatba jött videó infóanyaggal, erről a véleményem jóval összetettebb, itt olvasható: http://marketinger.blog.hu/200....._a_sz_rnak

    • Szabolcs, azt hiszem a végén linkelt bejegyzésed legvégén mondtad ki a kulcsszót: “welleducated”.

      Vannak, akik szeretik a videókat (mert nem kell olvasni), és vannak, akik nem szeretik, mert nem lehet szkennelni (időrabló) — és mert szeretnek olvasni. Azért szeretnek olvasni, mert _tudnak_ olvasni.

      És itt jön egy új szempont: milyen embereket akarsz megszólítani? Olyanokat, akiknek nehezen megy az olvasás, és rengeteg idejük van — vagy olyanokat, akik “welleducated”-ek, gyorsan és szívesen olvasnak, és nem szánnak 10-15 percet egy olyan üzenet meghallgatására, amiről nem tudják előre, hasznos lesz-e számukra?

      Van egy érvem mégis a videók _mellett_ is: a metakommunikáció. Volt olyan honlap, ahol egész szimpatikus szövegeket olvastam, és végül a videó győzött meg arról, hogy nem hiteles számomra. Igen, ez kockázat. Viszont sokkal szívesebben dolgozom olyan emberekkel, akik szimpatikusnak találták az arcom, a hanglejtésem, és hitelesnek a metakommunikációmat :-)

      (Most jól meggyőztem magam, el is kezdem tervezni az új videót a honlapomra :-D)

      • Úgy érzem egyre inkább egy irányba tartanak a különböző komment-csetek, pro és kontra vélemények:

        Azt, hogy mit érdemes alkalmazni, a termék és a célcsoport igénye dönti el.

        (pl: Emocionális töltést szövegben sokkal nehezebb adni, mint egy videóval.)

        • Ezzel kapcsolatban egy érdekes felvetést tolmácsolnék, amit egyszer egy pszichológia proftól hallottam (kicsit OFF, de talán érdekes lehet nekünk is ebben a témában):

          Azért nem szerencsés a gyerekeknek rajzfilmeket és TVt nézni, mert ha csak simán felolvasnánk nekik egy mesét, akkor a gyerköcök gondolatai elevenítik meg a történteket és pont olyannak képzeli el a dolgokat, amilyen szinten van a fantáziájuk és az értelmük. Ha ezt irányítjuk TV-vel, rajzfilmmel, videóval, akkor nem hagyjuk azt, hogy szárnyaljon a fantáziájuk…

          • Az főnökasszonyom (mármint az otthon i:)) védőnő, s az ő tapasztalatai i ezt erősítik, erről gyakran szokott mesélni…

  11. Nagyon jó a felvetés!
    Azonban senki nem beszél a vevőről, hogy ő mit akar. Márpedig az a lényeg, hogy a weboldal látogatója olvas vagy videózik.
    Meg persze, az is fontos, hogy az olvasó vagy a videónézegető fog-e vásárolni tőlünk. Ezt egy nagyon egyszerű teszteléssel és méréssel ki lehet deríteni.

    Tehát a látogató dönt!

    Természetesen a Google-nak csak a szöveg felel meg, így neki mindenképpen meg kell hagyni.

  12. Szalai Károly szerint:

    A videót nem olvassa a google. Seo szempontból csak kiegészítésnek jó, de hogy teljes tartalmakat leváltson vele valaki, annak már nemcsak seo szempontból nincs értelme.

    • Viszont aki kifejleszti a videót is vizsgáló keresőmotort, az nagyon gazdag ember lesz :)

      • Mondjuk videókat is lehet SEOzni, de kicsit másképp, mint weboldalakat. A videóknak a konkrét tartalmába persze (egyelőre?) nem lát bele a keresőrobot.

        • Pont ezért nem tudja teljesen helyettesíteni a videó a szöveges tartalmat.
          Ha ki is fejleszti valaki, biztos, hogy először a képek tartalmának analizálását találják fel. (A mostani képfelismerési lehetőségeknél hatékonyabban / gyorsabban. A videókhoz még több erőforrás kell… Nem ma lesz az biztos.)
          A mobilinternet pedig egy darabig még biztos az ellensége lesz a dolognak az erőforrásigény miatt.

        • De a videó mellett futó hangfájlba viszont úgy tudom, hogy igen, s tudja konvertálni szöveggé, amit aztán szépen szavakként indexál. Javítsatok ki, ha nem jól tudom…

          Egyébként meg a videó képi tartalmának az indexálása szerintem csak idő kérdése :) A Photoshop CS4 újításait elnézve nem is kell olyan sok víznek lefolynia a kék Dunán…

      • Szabolcs, nem jársz messze a valóságtól. Magyar fejlesztés, és most kívánnak terjeszkedni a közép-kelet európiai és az orosz piacon: Mindroom – beszédfelismeréssel teszi kereshetővé a videókat. http://mindroom.hu/integrate/index

        • Még van mit finomítani rajta, de egész jól működik már a beszédfelismerő. Kíváncsi vagyok, hogy azoknál, akiknek nem ennyire artikuláltan ejtik ki a szavakat, milyen eredmény lesz.

  13. Például, aki vízvezeték szerelőt keres, mert ömlik a csap, az nem biztos, hogy egy videót szeretne nézegetni.
    Ellenben egy hotel vagy egy élménypark sokkal hatékonyabban tudja alkalmazni a videót,
    Sőt, mi is írtunk olyan webáruházakról, ahol a termékadatlapról nem hiányozhat a videó.

    • Így van. Bár egy hotel vagy egy élménypark stb… esetében inkább a flash kiegészítő tartalomra van szükség és nem videómarketingre.

  14. A bevezetőben leírtakkal 99,9%-ban egyetértek. Az a pici, amit hozzátennék:

    másmilyen szöveget kell írni, ha olvasásra, és másmilyent, ha meghallgatásra (látással kombinálva :) ) szánjuk. Ugyanazok a szavak, mondatok másként hatnak olvasva, mint videón hallva (és közben látva a “mondót” :) )

  15. Egy biztos, hogy minden az oldalon található tartalomtól és még ezernyi más dologtól is függ. Azt hogy most a videó, vagy a szöveg, vagy mind a kettő együttvéve konvertál jobban, azt csak a tesztelési eredmények után lehet megmondani.

    Nálam van videó és szöveg is és nagyon jól kiegészítik egymást. Előreláthatólag marad ebben a verzióban, bár egyszer megkísértetek, hogy megcsinálják felss-ben, de köszönöm szépen a Seozás miatt nem kell.:-))

  16. Egy dolgot kihagytál. A google kereső se lát bele a videóba, míg a szövegbe igen. Ezért a kereső szempontjából a szöveg a nyerő.

    • A videót is lehet keresőkre optimalizálni, a címével, leírással, címkékkel. Sőt a beszédfelismerés előretörésével nyilván ez még kifinomultabb lesz. Lsd fenti kommentemben a link (mindroom).

  17. A szövegírás és a videókészítés sok időbe kerül.
    Ha egy jó szöveget kell írnod, akkor össze kell szedned az információkat, gondolataidat. Meg kell fogalmaznod, majd alakítgatnod a szöveget, hogy valóban jó legyen. Valamint ügyelni kell a marketing szabályokra is, hogy az a szöveg valóbban hatásos legyen.
    A videó készítése is igényel munkát. Többször felvenni, összevágni a részleteket, aláfestő zenét és feliratot rakni, stb. Én már láttam nagyon ütős és jó videót, amit a szöveg nem tudott volna úgy visszaadni. De egy ilyen videó elkészítése szintén kreativitást igényel.
    Igazából a szöveg és videó együtt az igazi. De külön is jól megállják a helyüket, ha jól vannak csinálva.
    Tudjátok egyéntől is függ, hogy melyikkel érhetjük el nagyobb hatást. Van aki a szöveget szereti olvasni, van aki a videót.

  18. Láttam már jó videót, de olyat még nem, amelyik meggyőzőbb lett volna egy írott szövegnél. Persze ez csak a saját véleményem, mert kevés időm, az is többnyire más emberek társaságában, amikor úgysem tudnék figyelni rá. Ha el is indítok egy videót, többnyire csak hallgatom, nem nézem.
    Azt gondolom, hogy videót csak olyanok néznek meg, akik nagyon ráérnek. Egy elfoglalt embernek nincs ideje hosszabb ideig a képernyőre ragadva nézni és hallgatni, figyelni is.
    Persze van olyan olyan, hogy megnézem, de akkor az nagyon profi módon kell legyen tálalva. Ahhoz pedig úgyszintén szöveget kell írni, hogy meggyőzd a látogatót, hogy elindítsa a videót. Legalább annyit, hogy kattints ide és nézd meg a videót. :)

    • Van akinek hosszabb szöveg elolvasására nincs ideje és inkább megnéz egy rövidebb idejű videót.
      Nem feltétlenül kell arra gondolni, hogy órákig tartó videó látható és a szöveg meg csak rövid. Néha pont a videó megnézésével nyerünk több időt.
      Csak akkor figyelünk csak a hangra, amikor a kép nem mond fontos dolgot el. Pedig ábra, mutatvány és minden más előfordulhat, ami fontos lesz.
      Nem szabad egy kalap alá venni az összes videót. És ez az összes megírt szövegre is érvényes. Minden a találástól függ.

    • Van, amit csak videón tudok bemutatni: hiába írok arról, miilyen póráz nélkül sétálni, sok ember el sem tudja képzelni. Viszont videón látni, ahogy a kutyák szabadon szaladgálnak, és pl. nem lépnek le az úttestre, az – remélem – nagyon meggyőző és vágykeltő :-)

      Vannak dolgok, amiket látni kell. Sajnos én is legtöbbször olyan videókat látok, amelyen egy ember beszél, és közben ő látszik. Ha nagyon érdekel, akkor letöltöm, konvertálom, és meghallgatom (kocsiban, házimunka közben), de ez macera, plusz idő. Az ilyen típusú videók mellé talán érdemes felteni a hangot külön letölthetően, illetve a szöveget leírva, szerkesztve. Így választhat az érdeklődő. HA kíváncsi a beszélő személyiségére, akkor megnézi a videót, ha csak át akarja futni a tartalmat, akkor beleolvas.

      • Utolsó mondatoddal abszolút egyetértek.
        Külföldön épp ezért egyre népszerűbb a “transcription” (magyarul talán: “szöveges kivonat készítés a neve?) Erre gondolok: http://en.wikipedia.org/wiki/T....._(service)

        Amit nem értek abban amit írsz, az a letöltés, konvertálás.
        Milyen videófile-t kell milyen device-ra rakni közvetlenül, hogy le tudd játszani pl. otthon?
        Amúgy ezért érdemes pl. vimeo-ra vagy youtube-ra rakni a videó/animáció készítőnek a videófile-t, nem pedig vmilyen noname vagy rosszabb esetben “saját” maga által hosztolt videóplayerre..

        Ps: A http://szoporaz.hu/ -n nagyon jó, hogy vannak videók! A felvett anyagokat szerintem feldobná, ha valamilyen profi narráció is lenne alattuk (pl. “ugye Önök is látják, hogy a kutyák izgatottan de mégis fegyelmezetten követik az utasításokat stb?” , vagy akár lazán kapcsolódó információk – ismeretterjesztés; ezek egy fokkal jobban lekötnék a nézőket.

        Ugyanígy a videó elején és végén mindenképpen használhatnál egy videó-indítót és zárót (pl. logót, elérhetőséget, stb), call-to-actiont (tehát hogy a nézőnek mi legyen a következő lépés szerinted: érdeklődés, vásárlás, stb)
        Ezek mind lehetnek állóképek is persze, de profibb, ha animációval oldod meg.

        De összességében: csak így tovább!

        • Köszönöm szépen a tanácsokat! :-)

          A letöltés+konverzió mp3-ba ahhoz kell nekem, hogy pl. utazás vagy házimunka közben hallgassam, tehát ne az értékes gépidőben. Olyan videóknál alkalmazom, ahol csak egy beszélő fej látszik, tehát a képi tartalomnak nincs nagy jelentősége (megnézem az arcot, a gesztusait, de nem töltök sok időt a gép előtt olyannal, ami mellett mást is csinálhatok).

  19. A jól megírt, tördelt és kiemelt szöveget gyorsan át lehet futni szemben a videóval, ezt sokan elmondták előttem is. Évekkel ezelőtt komoly marketingestől hallottam, hogy egy weboldal legyen minél egyszerűbb, mentes a felesleges sallangoktól ezáltal gyors. Jelenleg még szűk az a réteg aki teljes időben kellően gyors internet kapcsolattal nettezik. Ugyanettől a marketinges gurutól láttam egy számomra szánalmasnak tűnő videóval kombinált próbálkozást. Annak rendje módja szerint a kellő bevezető kampány után tádámm..íme , ott állt a videós értékesítési folyamat amely állandóan leállt, szaggatott, nagyon elszánt voltam 10 percet próbálkoztam, feladtam.
    Azóta soha nem jártam felé, ha felmerül a neve akkor a na hagyjad már asszociáció ugrik be.
    Az írott szövegeit mindig végig olvastam, akár több nap alatt is. A videós előadás módja élvezetes, jól érthető. Ő egy profi volt és végső soron egy rajta kívül álló tényező kavart be, vagy mégsem?
    Természetesen fejlődjünk, de óvatosan mert nehogy romboljunk.

    • “Jelenleg még szűk az a réteg aki teljes időben kellően gyors internet kapcsolattal nettezik.”
      Szerintem ez már nem igaz. Egy Youtube videó betöltéséhet már elég 50 KB/s letöltési sebesség, ugyanis ekkor már nem szakad a videó. Tudom miről beszélek, mert az én gépemnél a letöltési sebesség 60 KB/s max, amit ritkán is érek el. Igaz, előfordulhat, hogy néhány másodpercig szünetbe kell rakni, hogy előre betöltse a memóriába és ne legyen akadás, de nem perceket és órákat.
      Csak megjegyzem, hogy amit használok, az csak alapcsomag és ennél lassabb net csak nagyon kevés helyen van.
      Azért annyiban igazad lehet, hogy egy nagyon jó minőségű videó esetén elképzelhető, hogy sokáig kell várni a videó betöltésére. De ez a ritkábbik eset.

  20. Látom, kifulladt ez a téma, és minden lehetséges vélemény, elképzelés leírásra került. Én, mint egy záróakkorddal még hozzá járulok a véleményemmel. Az én emaileim nyitottak, nem használom a spamot. Minek? Ami nem érdekel, egy klikkelés, és már nincs is. Így került látómezőmbe az OMA is. Amióta itt topikozok, már a reklámvideótat is megnézem.. Én nem értek a marketing reklámhoz, de ami jó, az megfog. Nem szükséges ahhoz szakácsnak lennei, hogy megállapítsa valami, izletes-e a bableves.
    Éppen ezért megerősödött bennem az a feltevés, addig nem lesz tuti reklám eszköz neten a videó, míg ki nem találnak olyan hatásos módszert az arra illetékesek, mint a tévéreklám És ha az sikerül, egy újabb iparág jön létre, amelyet vékony pénztárcájú vállalkozok nem tusnak majd megfizetni.

    Persze tehetségek mindig voltak, és lesznek is olyanok, akik maguk készítik majd el a reklám célú videofelvételeiket. Addig is marad az írás.

  21. Igaz, régi poszt, de olvastam már párszor, és most úgy döntöttem hozzáadom a magamét :)

    Annyi tennék csak hozzá a témához és a legutolsó hozzászóláshoz, hogy nem feltétlenül kell kiállnia senkinek a kamera elé ahhoz hogy videója legyen az embernek. Ugyanis az animáció is videó, ráadásul elég populáris SAAS/startup körökben már jópár éve.
    Ha az OMA csapat nem veszi tolakodásnak, belinkelném legutóbbi animációnkat: http://www.missingcloud.com/itt-az-ideje-video/

    De természetesen ennél a műfajnál is elengedhetetlen a szövegírás. :)

Trackbacks

  1. OMA.hu szerint:

    Vajon a videómarketing tényleg felváltja a szövegírást? Vélemény itt: http://bit.ly/8YbQEw

  2. Jozsef Pucz szerint:

    RT @oma_hu: Vajon a videómarketing tényleg felváltja a szövegírást? Vélemény itt: http://bit.ly/8YbQEw

Szólj hozzá!

*