A YouTube okosabb, mint gondolnád

Nemrég egyik szakmabeli kollégánkkal beszélgettem, aki amúgy aktív YouTube videó feltöltő, saját csatornája is van. A beszélgetés során kiderült hogy az illetőnek fogalma sem volt arról, hogy a YouTube egész komoly statisztikákat ad a videók megnézőiről. Azóta egy gyors házi felmérés során kiderült, hogy a YouTube ezen funkcióját (ami már majdnem 1,5 éve elérhető) nem nagyon ismerik és ezért nem  használják az emberek.

Publikus YouTube statisztikák

Jó ha tudod, hogy a YouTube videók nézettségéről (az eddigi megnézések számán kívül) “külsősként” is meg tudsz nézni ezt azt! Ehhez nem kell mást tenned, mint a videó alatt “Statistics & Data” blokkra rákattintasz.

Bennfentes statisztikák

A videó tulajdonosaként pedig ennél jóval több információt is megtudhatsz saját videódról. Nemcsak azt, hogy hányan és időben milyen eloszlásban tekintették meg a feltöltött tartalmadat, hanem azt is, hogy:

  • melyik országban milyen népszerű volt,
  • ha elegendő adat áll rendelkezésre, akkor azt is megtudhatod, hogy életkor szerint milyen eloszlásúak a (YouTube-ba bejelentkezett) nézőid.
  • hogyan kerültek nézőid a videódhoz (a “related video” ajánlásokból, vagy keresések útján vagy valamelyik weboldalon beágyazott videóként tekintették meg… stb.)

Ezt a funkciót úgy hívják, hogy YouTube Insight. Hogy tudod elővarázsolni?

1. lépés bejelentkezés után:

2. Válaszd ki a videódat amelyik nézettségi adataira kíváncsi vagy és katt az “Insight” gombra!

3.  Böngéssz a statisztikák között!

A videó nézőinek forrásából (Discovery / Source of views) például hamar tetten éred, ha valaki beágyazta a Te videódat a saját weboldalára és onnan generál nézettséget. Érdemes utánanézni milyen aspektusban jelenik meg a Te általad feltöltött tartalom.

Ha zavar, hogy látják…

Ha azt szeretnéd, hogy mások ne lássák a “lebutított” statisztikákat a videódról, akkor le is tilthatod ezt  a funkciót. (Az alapbeállítás szerint publikusak az adatok.) Válaszd a YouTube belépésed után a “My Account / Account Settings / Privacy” menüpontot és a “Statistics and Data” lehetőségnél tiltsd le a statisztikáid láthatóságát.

Fontos és okos  dolog, hogy a YouTube videó gazdáknak ilyen visszajelzések állnak rendelkezésére a nézőkről. Nyerj információkat saját videóidból és gyűjts infókat a konkurenseid videó statisztikáiból!

Neked vannak valamilyen tapasztalataid a YouTube statisztikákról?

Comments

  1. Ti gondolatolvasók is vagytok?

    Éppen ma merült fel bennem, hogy jó lenne megjelenni a YouTube-on. Igaz nem a megjelenésről van itt szó, de témába vág. Ma már az emberek többsége lusta olvasni, ezért mindenképpen nagy lehetőségeket látok a YouTube rendszerében.

    Jut eszembe! Tessék szépen a cikkeket újra hanganyagként is publikálni!

  2. Sebastian szerint:

    Sziasztok!

    Amikor a blog bevezető részét olvastam, akkor esett le milyen nagyszerű
    lehetősége van a You Tube-nak….

    Köszönöm!!!!

  3. Péter szerint:

    Márton!

    Köszönöm, újabb információ, amit eddig még sehol nem találtam :)

    De, ha lehet lenne egy kérdésem, mert egyértelmű a nekem :S Tehát az Insight-on belül a “All videos” / “Summary” mutatja, hogy összesen 217 látogatása volt a csatornámnak, és még mindig itt a “My videos” gyorskimutatás pedig, hogy hány %-ban nézték meg a videóimat az összes tekintetében. Ami furcsa, hogy ha rákattintok a “My videos” kimutatásra, átdob a sima “All videos” fülre, amit egyébként bal oldalt tudnék kiválasztani, és ott pedig egy másik sorrend van, és az egyik videó “total views”-ja 105, ami majdnem a fele az összesnek…tehát tök nem az a sorrend, mint a “Summary” kimutatásában.

    Van valakinek vmi ötlete?

    Köszönöm :)

  4. @Péter: Lehet, hogy ez lehet az oka a furcsaságnak, amit felfedeztél, a YouTube sem real time adatokat mutat, hanem pár órás vagy napos (?) késedelemmel mutatja a statisztikát.

    Előfordul, hogy a channelben nézve az egyik videó-megtekintések száma nem fog egyezni azzal, amit a direktben a videó aloldalán vagy az általános találati listában látsz! A legpontosabb szerintem a videó saját Insight statisztikája. A különböző oldalakon közzétett számok nem egyidőben lettek közzétéve ez az oka az eltérésnek.

  5. Péter szerint:

    wow, ez aztán gyors és korrekt válasz :)

    Nagyon kíváncsi lennék, hogy hogyan van időtök ennyi mindenre…már csak odafigyelni is :)

    Köszönöm!

  6. Nagyon jó! Köszönöm, hogy felhívtátok rá a figyelmemet.

  7. Péter ne viccelj, ez a hobbink és a munkánk is egyben! ;-)

  8. Először is BÚÉK mindenkinek!

    Köszönöm szépen az információkat. Az új év első bejegyzéseként ennél jobb témát nem is választhattatok volna. Nagyon hasznosnak tartom a leírtakat.

    Már több mint két éve használom a YouTube videókat vírusmarketing céljából, de fogalmam sem volt arról, hogy ilyen komoly statisztikákat tudhatunk meg a videók megnézőiről.

    Még egyszer köszönöm ezt a nagyszerű bejegyzést.

  9. Én Turóczi Ákoshoz hasonlóan a napokban gondolkodtam a YouTube használatán, mert van néhány termékbemutató filmem. Jókor jött az info, amit nagyon köszönök!

  10. Atesz szerint:

    Sziasztok!

    Azt meg tudja valaki mondai, hogyan lehet olyan statisztikát elérni ami mutatja, hogy hány percig nézték a videót, kb hol nyomták ki a legtöbben?

    • Szia Atesz!

      A bejegyzés óta kicsit megújult a YouTube és ráadásul magyar is lett. Leírom:
      Bejelentkezés után:
      1. kattints a jobb felső sarokban a felhasználónvedre
      2. a lenyíló menüből válaszd ki a “Saját videóim” opciót
      3. Válaszd ki melyik videó érdekel és a videó alatt levő gombsorból kattints a “Statisztika” feliratúra
      4. A bal oldalon a “Legmenőbb részek” kimutatás lesz szerintem a válasz Számodra.

      Viszont itt csak akkor látsz adatokat, ha már “jó sok” megnézésed volt és tud belőle statisztikát készíteni a rendszer. Hogy ez pontosan mennyi? pár tízezres nézettség után már lehet látni a statisztikát, pár ezernél még nem.

      Remélem tudtam segíteni.

      • Atesz szerint:

        Szia!

        Nagyon köszönöm a gyors választ, ez az amit kerestem :)
        Most az merült fel bennem, hogy valamilyen formában egy videóhoz nem lehet google analytics kódot hozzárendelni!?

        • Hááát, fogas kérdés. Alapvetően nem tudod egyszerűen összekötni az Analytics-szel, pont ezért az a Youtube saját statisztikákat.

          Viszont ha egy saját pl. flash lejátszót fejlesztesz, abba be tudsz tenni olyan Analytics kódokat, címkéket, amik kommunikálnak az Analytics-szel, sőt az különböző esemélyek pl. megállítás, újra elindítást is tudod akkor mérni.

          Mi kell hozzá? Nagyon profi flash fejlesztő, aki az Analyticsben is nagyon otthon van.

          Vagy keress rá, hogy van-e ilyen videó lejátszó alkalmazás, már tuti mások megcsinálták. Viszont ebben az esetben nem Youtube-on lesz fenn a videó, hanem saját szerveren.

          Lesz még a videó analitikában is fejlődés az elkövetkező években, úgy gondolom…

          • Atesz szerint:

            Ez a válasz megint nagyon precíz és kimerítő volt!
            Nagyon szépen köszönöm, további eredményes és kellemes munkát neked!

Trackbacks

  1. Gombos Zsolt szerint:

    RT @oma_hu: Új post: A YouTube okosabb, mint gondolnád! http://bit.ly/8KUPoK (a YouTube Insight-ról…)

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Törökné Ildikó, OMA.hu. OMA.hu said: Új post: A YouTube okosabb, mint gondolnád! http://bit.ly/8KUPoK (a YouTube Insight-ról…) […]

  3. Peter Nagy szerint:

    RT @oma_hu: Új post: A YouTube okosabb, mint gondolnád! http://bit.ly/8KUPoK

  4. Molnar Andrea szerint:

    RT @oma_hu: Új post: A YouTube okosabb, mint gondolnád! http://bit.ly/8KUPoK (a YouTube Insight-ról…)

  5. Ittzés Laura szerint:

    Egyszerű Youtube statisztikák http://bit.ly/6jmzYb

  6. OMA.hu szerint:

    @summr a YouTube statisztikai lehetőségeiről itt egy friss írásunk épp: http://bit.ly/8KUPoK

Szólj hozzá!

*