A Google megoldotta a teleportálást

Köztudott tény, hogy a Google keresések találati listája a felhasználók nyelvi beállításai és földrajzi elhelyezkedése alapján testre szabottan jelenik meg.

Ez azért van így, hogy a felhasználói élmény javuljon azáltal, hogy a keresgélők nyelvüknek és régiójuknak megfelelő találatokkkal találkozzanak először. Nagyobb az esély rá, hogy ezek a találatok releváns választ adnak az adott keresésre.

A probléma ezzel csak az, hogy ha mondjuk Szlovákiára keresőoptimalizálsz vagy mondjuk Finnországban hirdetsz, akkor hogyan tudod ellenőrizni a találati listákat. Nem árt lecsekkolni, hogy hirdetésed hogy jelenik meg, vagy honlapod hányadik helyen található a természetes (nem fizetett) találati halmazban.

OMA Blográdió: Ha nem akarod elolvasni, hallgasd meg!
[audio:0907_google_adpreview.mp3]

Mc Elek megoldásai

A kereséseknél a Google figyelembe veszi, hogy mely régióból keresel (egyes országokon belül még régiókra is szegmentál) és a keresés nyelvét is. A nyelvi beállítások megváltoztatása nem oldja meg a problémát, ugyanis a földrajzi beállításokat nem nagyon tudod teszt jelleggel módosítani, mivel az IP címed árulkodik a földrajzi elhelyezkedésedről. Nem is beszélve arról, hogy totál irreleváns találati lista jönne ki arra, ha a nyelvi beállításokat megváltoztatnád finn nyelvűre, de Magyarországról adnád le a keresési kérelmed a Google szerverének.

Működő, ám igencsak problémás megoldás, hogy megkérsz egy ismerőst, barátot, aki az adott régióban tevékenykedik, hogy nézze meg amit Te szeretnél, csináljon egy képernyőfelvételt és küldje el Neked. (Itt az előny azoknál van, akiknek a Világ minden táján vannak ismerősei.) Szinte kivitelezhetetlen ez a módszer.

Ennek a “kőbaltás” korszaknak vége, itt a megoldás! A Google igyekszik mindenre gondolni.

Használd ezt!

Ha még nem ismernéd, az alábbi linken bármely nyelv és földrajzi hely kombinációját szimulálhatod és megnézheted azt, hogy a Föld másik felén mit és hogyan dob ki a Google:

Google Hirdetés-előnézeti eszköz
http://www.google.com/adpreview

(Ha pl. németországi keresést szeretnél szimulálni, akkor a lehető legpontosabb eredmény elérése érdekében a “Google domain”-t állítst “google.de”-re, a “Megjelenítési nyelv”-et “német”-re, az “Ország”-ot pedig “Németország”-ra.)

Tedd el a kedvencek közé, mert nagyon hasznos segítség nemzetközi AdWords hirdetésekhez és keresőoptimalizáláshoz.

Comments

  1. Hihetetlen, hogy pont most van szükségem erre és pont most küldöd ez a bejegyzést. Soha jobbkor! Köszönöm!

  2. lucretia szerint:

    Sziasztok!
    Régebben nekem erre volt egy másik “kőbaltás” megoldásom: anonim proxy használatával lehet pl. USA-i IP címet szerezni, úgyhogy nem kellett az éjszaka közepén kiverni az ágyból a keleti parton lakó ismerőseimet.
    Visszafelé nehezebb a dolog, ugyanis a magyar IP-jű, anonim proxy olyan ritka, mint a fehér holló.

  3. Hát ez BOMBAJÓ! Erre már lett voln szükségem és erre tessék: itt van.
    Köszi a bejegyzést.

  4. Nemtom ez egy elég régi cucc, én 2 éve AdWords -özöm és az eleje óta használom, és sztem mindig is megjelenítette az organikus találatokat is.
    De ha a seo előrehaladást szeretné az ember monitorozni akkor arra a Google Alerts -t ajánlanám, mert nem kell állandóan beírogatni a kulcsszavakat hanem elküldi naponta emailben a találati listát. http://www.google.com/alerts

  5. Dani, én használom a google alerts-et, de korántsem küld naponta e-mailt és alig használható valamire, amit küld.

  6. @lucretia: ez az anonim proxy zseniális megoldás, csak igényel némi utánajárást, mert állandóan változnak ezeknek a szevereknek az IP címei, valamint nem biztos, hogy könnyen találsz tetszőleges országra proxy címet. Mégiscsak egyszerűbb a Google eszköze. :-)

    @Dani: ha régi, ha nem, nagyon kevesen ismerik és használják. Sőt még a Google sem nagyon “reklámozza” sehol. Ehhez képest nélküle meg van lőve az ember bizonyos esetekben.

  7. njanos szerint:

    ezenkívül nem átkattintható (nem látszanak a cél url-ek) a google eszközében.
    Angol nyelvterületre egy tipp a http://worldproxy202.com/ , nekem itt van a FF toolbar-on, csak beírom pl. google.com és máris amerikából googlizok vagy úgy látok bármit, mint a kintiek. Néha viszont másképp jelenít meg 1-1 oldalt, mint direktben böngészve.

Trackbacks

  1. Gombos Zsolt szerint:

    Új post: Google AdPreview: A Google megoldotta a teleportálást http://bit.ly/korh1

  2. Nagy Eszter szerint:

    Hasznos eszköz ha más országban hirdetnél: http://bit.ly/2VVo6h

Szólj hozzá!

*