“Szerinted mennyire használhatóak az új Lap.hu oldalak?”

Ezt a kérdést szegezte nekem az egyik ismerősöm, mire a hétvégén egy kicsit behatóbban átnéztem vele a felfrissült lap.hu családot. És ha már foglalkoztam a témával, gondoltam legyen a fenti címre adott válaszom egy bejegyzés, a ti válaszaitok pedig majd a hozzászólások. Mintának az egyik legújabb saját szerkesztésű lap.hu oldalam, a hírlevélszoftver.lap.hu -t vettem.

OMA Blográdió: Ha nem akarod elolvasni, hallgasd meg!
[audio:0906_laphu.mp3]

Az új lap.hu0) Grafika

Az, hogy a színek tetszenek-e, igazából szubjektív vélemény. Van egy jó pár alapsablon, ami közül választani lehet, de alapvetően használhatósági szempontból irrelevánsnak tartom a színválasztékot. Ha nem irritáló, nem zavaró akkor a grafika másodlagos. Általánosságban is el lehet mondani, hogy ha egy grafika valakinek tetszik, a következő látogatónak lehet hogy éppen nem, tehát nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani ha egy weboldal grafikáját dicsérik vagy szidják.

.

1) Logó

Végre látszódik minden oldalon a logó, egységesen,jól kivehetően, bal oldalt fent, ott ahol a helye van. Triviálisnak tűnik, de ha visszaemlékeztek a korábbi lap.hu oldalakon nem volt egységesen logó, csak az oldal közepén az üzenet: “Együttműködésben a www.startlap.hu oldallal”.

2) Keresés

Az oldal tetején hangsúlyos helyet kapott a keresés funkció. Sokkal jobb, mint a korábbi verzióban, ahol ugyan bal oldalt fent volt (fő helyen), de ott a keresőmotor kiválasztását egy legördülő menü “segítette”, vagyis inkább hátráltatta. A legördülő menü legnagyobb hátránya ugye az, hogy alapból nem látszódnak a választható opciók. Ez most jelentősen javult, azonnal látható hogy kereshetünk a Google és a Startlap motorjával is.

3) Webmorzsák

A következő említésre méltó újdonság az “Ön itt áll” indikátor. Az ilyen helyzetjelző navigációs elemeket az angol “breadcrumbs” után webmorzsáknak is szokás nevezni, és a lényege, hogy most már minden egyes lap.hu oldalon látjuk, hogy hol állunk a portálcsalád hierarchikus rendszerében. Jó dolog ez, segít még inkább tematizálni az adott témakört, vagy éppen a hasonló témájú társlapokat megtalálni.

4) 1024 és a 4. oszlop

A lap.hu oldalakat végre 1024 px-szélességre optimalizálták, aminek a következménye az eddig megszokott 3 oszlopos elrendezés helyett bejött egy negyedik oszlop. Szerintem ez segíti az átláthatóságot, és az eligazodást főleg, hogy ez a 4. oszlop nem a külső hivatkozásokat tartalmazza, hanem funkciókat, eszközöket rendszerez. Hangsúlyosabb szerepet kapott a linkajánlás, a szerkesztői bemutatkozás, és lett végre RSS. Bár az ezekhez tartozó ikonok az RSS kivételével nem túl logikusak, de így hogy alatta ott van a leírás jól értelmezhető. Ergonómiai szempontból nem látom itt az ikonok jelentőségét, mert nem könnyítik meg a használhatóságot, grafikai szempontból viszont – tény és való -, illenek oda.

Kiemeltebb helyett kapott, jobban látszódik a hírlevél-feliratkozási opció (ha van, az adott lapon ilyen), illetve újdonság az új/hasznos/népszerű funkció az oldalon. Az utóbbinál az új linkek listája egyértelmű, a népszerűség szintén (bár az, hogy ez hol pontozható nem látszik egyből az oldalon – de erről majd később), azonban hogy az oldal mit értékel hasznosnak, és mitől különbözik a népszerűtől nem derül ki.

5) Akadálymentesítés: végre!

Fontos, és végre egy úttörő vállalkozás az akadálymentesítés. Mostantól minden lap.hu (több mint 8000 oldal) elérhető akadálymentesített verzióban, azaz azon kívül hogy a gyengén látok is tudják kényelmesen használni az oldalakat, sokkal könnyebb lesz mobil eszközökről pásztázni rajtuk. Ma az interneten való akadálymentesítésnek nincs túl nagy divatja, pedig lehetne, mert ez egy nagyon fontos funkció. Az állami szféra kivételével, alig látható példa rájuk magyar nyelven. Reméljük követik a jó példát mások is, és hamarosan láthatjuk az Index, az Origo stb. akadálymentesített verzióját is.

6) Tartalomjegyzék

Az adott lap.hu tartalomjegyzék részét is szerencsésen ráncba szedték, mert eddig ha valakinek volt 50 doboza az oldalon, és mindegyiket felvitte a tartalomjegyzékbe, akkor előfordult, hogy a képernyő felét a tartalomjegyzék rész foglalta el, kvázi egy linkfelhőként. Ezt most jól megoldották azzal, hogy ha sok link van a tartalom fül alatt akkor lenyithatóvá vált. Hasznos funkció, és egységesíti a megjelenést.

7 )Ami nem tetszik: Linkajánlás

Az új lap.hu linkajánlás részeA linkajánlás funkció nagyobb hangsúlyt kapott, jobban észrevehető helyen van ugyan, de maga a linkajánlás folyamata bonyolultabb lett. Első körben el kell fogadnom egy pipával a lap.hu szabályzatát (ezt nem olvassa el senki). Szerintem nem kényelmes, és bosszantó, hogy a pipa alatt egyből a MÉGSEM gomb van, és az ELFOGADOM gomb jóval messzebb, jobb oldalon kapott helyet.  Második lépésben, még mindig nem ajánlhatom a linket, mert el kell fogadnom a szerkesztő szabályzatát is. Az egészet meg lehetne oldani egy “Elfogadom”-mal, hiszen egyrészt egyiket se olvassa el senki, másrészt, ha bármelyiket nem fogadom el, úgy se lesz belőle linkajánlás. Ergo nincs értelme szétbontani két lépésre. Aztán linkajánlásnál muszáj a http:// formával kezdenem a linket különben nem fogadja el. pedig ezt be lehetne állítani alapértelmezettként is. Még mindig a link ajánlásnál, kötelezően kitöltendő mező az “üzenet a szerkesztőnek”, pedig elegendő lenne ha ez egy választható opció lenne, elvégre nem mindenkinek van hozzáfűzni valója.

Apró dolog csak, de a linkajánlásnál minden esetben két TAB-ot kell nyomnom ha átugranék a következő mezőbe, pedig igazából egy lenne a logikus…

8) Social

Az új lap.hu "social" funkciójaLátszik, hogy a tervezők elmentek abba az irányba, hogy legyen a lap.hu oldalakon is egy kis  “social” érzet, hogy legyenek közösségi funkciók, de ugyanakkor ezek a változások nagyon kevesek. Éles késen táncolnak mondjuk a tervezők, hiszen a lap.hu csoport célközönségnek (akik köztudottan nem a gyakorlott internetezők), ez is sok lehet, nem biztos hogy értik vagy használják az “Add a Startlaphoz” funkciót, ugyanakkor van egy réteg, akiknek hiányzik az, hogy egyes linkeket azonnal elmenthessen a Delicious-ban, a Google-ben, esetleg tweetelhessen, megoszthasson a facebookon stb.

A közösségi érzést adja az is, hogy az egyes linkeket lehet rangsorolni, pontozni. Bár maga a funkció hasznos, eléggé sikerült elrejteni. A dobozok címére kattintva lehet eljutni arra a felületre ahol az egyes linkeket (akár kinyitva is) lehet böngészni, és itt nyílik lehetőség az egyes linkek népszerűségének pontozására.

Szumma

Összességében szebbek, átláthatóbbak, rendezettebbek, trendibbek lettek a felfrissült lap.hu oldalak, kulturáltabb a megjelenés, és jó pár hasznos funkcióval bővültek a lehetőségek. Funkciók még jöhettek volna, lehetett volna még inkább közösségi a rendszer, de figyelembe véve a lap.hu oldalak célcsoportját ez is egész nagy ugrásnak számít, nem biztos hogy a több, a többségnek jobb lett volna.

Az azonban biztos, hogy ezekkel a változtatásokkal nem kellett volna várni 10. születésnapig (idén tízéves a lap.hu család), hiszen ezek szükségességét már kb 3 éve volt aki jogosan hiányolta. De jobb később mint soha.

Ha van személyes tapasztalat, érintettség, esetleg más a véleményed, gyere kommentben vitassuk meg! Most én kérdezem Tőled:

Szerinted mennyire használhatóak az új Lap.hu oldalak?

Comments

  1. Peter szerint:

    Hát nem tudom, szerintem sokkal jobbak lettek a lap.hu oldalak designban, de tartalmilag szinte mind gyatra. Ezer éves nem működő hivatkozások, és rengeteg elutasítás, még akkor is ha teljesen releváns oldalra ajánlom a linket… ez nem erre a lapra vonatkozik, hanem általánosságban…

  2. Alapvetően jó és használhatóak a lap.hu-s oldalak, és bár jogosak amiket leírsz, a kérdés inkább az, hogy a lapok eredeti célját, illetve a felhasználói funkcióit tekintve van-e érdemi előrelépés attól, hogy megkapta ezeket az aktuális trendi funkciókat a rendszer?

    Persze ezt így kívülről elemezve nehéz megmondani, gondolom (remélem) csak csináltak egy rendes felhasználói vizsgálatot, mielőtt nekiestek az oldal átalakításának… :-)

    Az alap funkciók, illetve azért amiért a legtöbben még indig használják ezt a rendszert, nagyon hiányolok az oldalból egy interaktív keresőt, ami az adott oldal tartalmában segítene eligazodni.
    Például úgy, hogy – a Google Suggesthez vagy a Spotlighthoz hasonlóan – ha elkezdem írni, hogy mit akarok előszűri, hogy az adott linkgyűjteményből mi a jó nekem….

  3. Tetszik az összefoglalód.

    Írod, hogy “hiszen ezek szükségességét már kb 3 éve volt aki jogosan hiányolta.” A “jogosan” szó nem feltétlenül jogos. Mitől lenne jogos az igény? Ki dönti el, mennyire volt szükség, vagy mennyire lett volna reális 3 évvel ezelőtt kiadni egy fejlesztést, melyhez egy ekkora látogatottsággal működő oldalnál kockázatos a módosításokat, vélt vagy valós igényeket ész nélkül bevezetni. Annyira lehetett jogos Konrád igénye, mint mondjuk jogos nem elsietni a fejlesztést. :)

    Respect, korrekt vélemény a post!

    • @Sancho Azért egy RSS feliratkozási lehetőség 3 éve sem volt már fícsör :) Az biztos hogy kell idő míg egy geek közösség által nap mint nap használt eszköz olyan szintre jut, hogy tömegek használják, de a 3 év az 3 év. De értelek, ezért is írtam a postba, hogy a lap.hu célcsoportja nagyon távol áll ettől a geek közösségtől, és tény és való, hogy a célcsoport körében lehet, hogy még az RSS használata sem mindennapos. Ilyen formán, akár még most is nevezhetjük elsietettnek a fejlesztést :)

  4. Azért nem mondom, hogy elkapkodták. xD

  5. Köszönöm az összefoglalót, én biztos nem szántam volna rá az időmet, hogy részletesen tanulmányozzam, de így, hogy megírtad, örömmel elolvastam. Annyit fűznék hozzá, hogy a “jobban észrevehető helyen” található linkajánlást alig találtam meg, külön rá kellett keressek.

  6. Szerintem nem feltétlenül cél, hogy az egyre gyakoribb tömeges linkajánlók dolgát segítse a Lap.hu a szerkesztőkkel szemben. Akinek annyiból áll a SEO, hogy minden Lap.hu oldalra beerőszakolja magát, vagy az ügyfelét, annak ne legyen könnyű az ajánlás. Egyébként a “Linkajánló” ikon szerintem is elég feltűnő lett a korábbihoz képest, és a procedúra lett spam-ellenes.

  7. Robi szerint:

    Szerintem a linkajánlás botrányosan gyenge lett. Az üzenet a szerkesztőnek mezőt 100-ból egyszer ha használja valaki.

  8. Sztem igazad van abban hogy a linkajánlás elég bonyola, pláne hogy én csak egy botcsinálta weboldal tulajdonos vagyok.
    Azért jobban néz ki és ha ezt is kicsit könnyitk ,akkor jó lesz.

  9. chaser szerint:

    Mennyire fontos egy ilyen oldal esetén az akadály mentes verzió? Sok hasznát nem veszik, mert ha rákattintanak egy linkre, akkor az az oldal már nem lesz az…. Szóval szerintem felesleges.

  10. @chaser,

    A nem akadálymentesített változatot is el tudja olvasni egy gyengén látó segédprogramok segítségével. Azonban a legtöbb tartalmat “nem látja”. Ezen sokat segít, ha garantáltan a katalógusoldal már akadálymentesített. Tehát könnyebb lesz a dolga. Ennyi.

  11. Nekem tetszik az új/ hasznos/ népszerű funkció, főleg, mivel a szoptatas.lap.hu -n rákattintottam a “hasznos”ra és ott az én honlapom díszeleg!:) (amúgy nemsokára bővítem…)

  12. Akármilyen is lett a Lap, van egy nagy gyenge pontja: a szerkesztő. Ha ő úgy gondolja, nem fogadja el a linket, buta kifogásokkal, vagy anélkül. A siofok.lap.hu -ba pl nem fért bele a sioport.hu, mert a többi link mellett “már nem segíti az internetezők tájékozódását”. Az igazság pedig az, hogy Siófok viszonylatban épp ez segít a legjobban… Így minek bármilyen fejlesztés is?

    • @sioman: tudnod kell , hogy a szerkesztők keze is eléggé kötött. A felvehető linkek száma kötött. Egy lapon szerződés szerint maximum 600 link lehet. Napi 5-6 linkajánlással számolva is azt jelenti, hogy 3 hónap alatt lecserélhető lenne egy teljes lap.hu oldal tartalma. Ezért a szerkesztőnek szüksége van szűrni. Csak a legrelevánsabb tartalom fog beleférni a népszerű lap.hu-k hasábjaiba. Ezért azt javaslom, próbálj meg mélylinkeléssel tartalmat ajánlani, azaz egy-egy releváns ALoldalad a megfelelő dobozba beajánlani. Valószínűleg nagyobb sikerrel fogsz járni. mintha a kezdőoldaladdal próbálkoznál. És valóban, (ahogy Sancho írja) sok szerkesztőnél a hirdetések jelenléte is kizáró tényező. Épp azért mert ez is egy minőségi szűrő: sok olyan más weboldal van, ami tartalmat ad, hirdetések nélkül. Őket ilyenkor a szerkesztő valószínűleg önzetlenebbnek, minőségibbnek érzi.

  13. Ne vicceljünk már, Sioman! Persze, hogy fáj, hogy nem kerültél be, hiszen a Te oldalad, vagy érdekelt vagy a bevételeiben legalábbis. A sioport.hu 1st view csak reklám. A user menjen el egy olyan lapra, aminek az első lapja csak reklám? Ugyan már! Mi a releváns ebben? : )

  14. 1st viewra reklám? nem értem. hány reklámot tudnál nekem összeszámolni? tedd meg lécci, mert én az adsense-en kívül nem látok. azt meg ugye tudjuk, hogy az mekkora hatalmas profitot termel :) csak azért van ott, mert elfér. én nem tekintem reklámnak a heti 2-3 blogbejegyzést, a fotókat, a közösségi dolgok ajánlását és az interaktív térképet…
    Zsolti: “sok olyan más weboldal van, ami tartalmat ad, hirdetések nélkül.” épp, hogy kevés van Siófokkal kapcsolatban
    tisztában vagyok vele, hogy nem kerülhet a lapra akármennyi link, elvagyunk mi a startlap nélkül is, de nekem ne mondja a szerkesztő h nem segít tájékozódni pl a térkép, ami jobb, mint amit belinkelt, mert ez nem igaz. vagy talán nem érdekel senkit egy-egy téma amiről írogatunk? tudom, hogy igen. igazából csak ennyi a bajom.

  15. No, valóban jobb lett. Ez valami.
    Azért még lenne pár ötletem hozzá

    – Keverednek a középre és balra igazítások.
    – A breadcrumb és a lapcíme között kevés a tér.
    – A használt nyíl ikon, nem elég karakteres a gyors felismeréshez.

    Hátha egyszer ezekre is sor kerül. :)

  16. Próbált valaki opera böngészőben linket ajánlani? Elég sokan használják és nem kompatibilis az oldallal! A startlap megint adott egy pofont a sz@rnak, nem előszőr, és nem is utoljára :)

  17. Tisztelt Márton és Zsolt. Nagyon csodálom a munkátokat,mert minden hibásan elkészített Weboldalt , honlapot és még azt is észrevettétek, hogy vannak akik árulják a Weben pénzért, hogy ki jut előre a hirdetéssel. Jó megfigyelő képességetek van mert minden hibát észrevesztek a Weben. Érdeklődtök a Weboldalam után, van de nincs rá még elég anyagom. Ha kész lesz Ti tudjátok .meg elsőnek. Minden jót kivánok Nektek és Munkatársaitoknak is. Ági.

Trackbacks

  1. Gombos Zsolt szerint:

    “Szerinted mennyire használhatóak az új Lap.hu oldalak?” Ezt kérdezték tőlem, postban válaszoltam: http://bit.ly/FuS8q És szerintetek?

  2. RT @gomboszs: “Szerinted mennyire használhatóak az új Lap.hu oldalak?” postban válaszoltam: http://bit.ly/FuS8q nem is láttam még: OMA

  3. Startlap szerint:

    Szerinted mennyire használhatóak az új lap.hu oldalak? https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2009/06/laphu-ergonomia/

  4. Gombos Zsolt szerint:

    :)RT @startlap: Szerinted mennyire használhatóak az új lap.hu oldalak? https://www.online-marketing-akademia.hu/blog/2009/06/laphu-ergonomia/

Szólj hozzá!

*